Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Mária, a Magyarok Nagyasszonya

2022.10.08. 07:59 phamdinhngocsj

sziklatemplom_budapest_window.jpg2016 nyarán jöttem Magyarországra Vietnámból. Akkor minden új volt számomra, főleg a magyar nyelv. Az egyik első szó, amit megtanítottak nekem, a Nagyboldogasszony volt. Igen, egy jezsuita meg akarta nekem mutatni, hogy milyen érdekes a nyelv. Ez egy hosszú és többszörösen összetett szó: Nagy-boldog-asszony. Érdemes ezt az összetételt közelebbről is megvizsgálni!

 Október 8-án, Magyarok Nagyasszonya ünnepén ismét találkozunk ezzel az elragadó szóval. Biztosan egyetértetek velem abban, hogy ez a szó megmutatja Anyánk ünnepének értelmét. Engedjétek meg, hogy ennek az összetételnek a három részéről elmélkedjek:

  1. Nagy, vagy nagyság – NAGYboldogasszony

Mária (gör. Μαριὰμ) szerepe fontos és nagy Isten üdvözítő tervében. Ő Jézus Anyja, később az Egyház Anyja, és mindannyiunk Anyja is. Szent István király Magyarország megalakulásának első éveiben felismerte, hogy alattvalói számára fontos az Anya szerepe. Sok festményen láthatjuk azt, ahogy Szent István kardot és koronát ajánl fel a Szűzanyának[1]. Azt akarta, hogy Magyarország mindig Mária segítségével maradjon nagy. Hálásak vagyunk, mert Magyarország az elmúlt ezer évben áldott és keresztény ország volt – és reméljük, hogy a jövőben is az lesz. Hiszem, hogy az Anya nagysága átragad mindannyiunkra, különösen, ha zarándoklatra megyünk hozzá, mint édesgyermekei.

  1. A boldogság – NagyBOLDOGasszony

A második szó, amiről beszélni szeretnék, a boldogság (Μακάριοι – boldogok, vö. Mt 5,3). Mária biztosan a legboldogabb ember volt, mert Isten őt választotta Jézus anyjának. Imádságban azt mondjuk, hogy „kegyelemmel teljes! Az Úr van teveled. Áldott van te az asszonyok között.” Ezeket az imákat szeretjük ismételni, szívesen mondjuk. Az Üdvözlégy csúcsa a közepén elhangzó dicsőítés: „Áldott a te méhednek gyümölcse, Jézus.” Jézus az Ige, a kinyilatkoztatás teljessége. Őbenne lakik testi formában az istenség teljessége. Őbenne van a szabadulás, a békesség, a boldogság.

benczur_painting_of_st_stephen_in_the_basilica_of_budapest.jpg

Mi is boldogságot és békét akarunk, ugye? Sokan megosztják velem, hogy „amikor a rózsafüzérrel imádkozom, nyugalmat, békét és Istenhez való közelséget érzek.” Úgy van! Az ő segítségével, amikor Máriát magasztaljunk, akkor Isten üdvözítő munkáját is dicsérjük. Mert az Üdvözlégyben kérjük Istent, hogy mentsen meg minket, vagyis vezessen el bennünket az örök boldogságba, mint Szűz Máriát. Minden szentmisében ezzel az anyai boldogsággal találkozunk: „Könyörülj, kérünk, mindnyájunkon, hogy Isten anyjával, a Boldogságos Szűz Máriával…”[2]

  1. Asszony – NagyboldogASSZONY

Az utolsó szó: Asszony. Ez a férjezett nőt jelenti, aki házasságban él. Mária is asszony, József jegyese, aki a názáreti csendességben Gábriel angyallal beszélget, és a Szentlélek mátkája lesz. Mert az ő szíve is nyitva van az égre[3]. Sőt ő szűz is volt, vagyis egész életét Istennek szentelte. Mária Szent Józseffel együtt gondoskodott a kis Jézusról. Anyaként mindig elkísérte gyermekét. Az evangéliumokban sokszor találkozunk a Szűzanyával, például karácsonykor, előtte, amikor a Szűzanya Erzsébethez megy, a kánai menyegzőn, Jézus szenvedése idején stb. Bármerre járt, Mária Istenre figyelt. Mária – az Asszony, akinek megnyílt az Ég. Többször is. Amikor Fiút fogant, ahogyan ezt rendre megénekeljük advent idején: „megnyílt az ég harmatozva…” És hitünk szerint földi élete végén is, amikor a mennybe fölvétetett, ahogyan ezt Nagyboldogasszony napján ünnepeljük.

Szent II. János Pál és Ferenc pápa Máriáról mint „a női géniusz legfenségesebb megnyilvánulásáról”[4] beszél. Női géniusz, ez micsoda? Például, női küldetés: életet (szeretetet) befogadni, hordozni, ajándékozni és továbbvezetni.

– Mária befogadja az Életet: „legyen nekem a Te igéd szerint”.

– És hordozza az életet. „Isten szava Máriában formálódik testté.”

– Életet ajándékoz és ébreszt. Ez több mint az eddigiek. Ennek kapcsán Kodály Zoltán írta: „Az anya nem csak a testét adja gyermekének, hanem a lelkét is a magáéból építi”.

A három fenti szóval kapcsolatban, szeretnék egy könyvet ajánlani nektek. A címe: Üdvöz légy, Mária - így imádkozik Ferenc pápa a Szűzanyához[5].

Miközben ezen a három szón elmélkedünk, ma sok szeretettel ünepeljük a Szűzanyával boldog napunkat. A közbenjárása által egymásért imádkozunk, magyarokért is, hogy mindannyian részesüljünk Isten nagyságában és dicsőségében. Abban hisszük, hogy Isten mindig mindenkinek a boldogságát adja. Végül pedig őt akarjuk utánozni, mint Istenben bízó asszonyt.

Üdvözlégy, Mária, Isten szavával teljes, Királynőnk és Édesanyánk, akinek öléből élet születik, közelségében az élet növekszik, és akiből az örök élet forrásozik. Szűzanyánk, Nagyboldogasszonyunk, könyörögj érettünk! Ámen.

József Ngoc SJ 

***

[1] Vö. Benczúr Gyula: Szent István Szűz Mária oltalmába ajánlja Magyarországot (Szent István-bazilikában látható)

[2] II. EUCHARISZTIKUS IMA

[3] Vö. https://www.magyarkurir.hu/hirek/maria-az-asszony-akinek-megnyilt-az-eg

[4] Vö. https://www.magyarkurir.hu/hirek/maria-az-asszony-akinek-megnyilt-az-eg

[5] Vö. https://jezsuitakiado.hu/cikkek/igy-imadkozik-ferenc-papa-cikk/

Szólj hozzá!

Címkék: mária szűz nagyboldogasszony szent istván üdvözlégy

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr1817949092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása