Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Csak paposan...

2008.06.13. 00:30 pacsy

Már 14 éve pap vagyok, de még sohasem blogoltam. Azt mondják, az a nehéz benne, hogy így az ember közvetlenül kap visszajelzéseket. Például, lefasisztázhatják a véleményéért. Egy kedves ismerősömmel megtörtént. Pedig engem pont ez érdekel benne, ez a közvetlenség! Ilyesmi nem nagyon lehetséges, amikor prédikálok. Ott túl nagy a respektus. Kicsit unom már, hogy annyira tisztelnek. Szóval, érdekel ez a műfaj.

Most felépíthetnék akár egy virtuális egzisztenciált is. Second life – íme a nagy lehetőség! Hoppá, csahogy ez a jezsutia-blog. Tehát ezt elszúrtam: ide csak jezsuiták írhatnak. OK., hát bevallom: szerzetes vagyok. Ha nem az lettem volna, orvos lennék – de ez unalmas. És lenne legalább 8 gyerekem – ez már izgalmasabb :) Tja, mondani könnyű – ebben a mai gazdasági helyzetben… 

Úgy képzelem, mindenkinek más tapasztalatai vannak az egyházról. Kevés az, akinek egyértelműen pozitív volna. Olykor túlságosan is emberinek mutatkozik… Néha mondják is: “Maga, Tisztelendő Úr, ott az oltárnál pap, itt köztünk meg csak olyan ember, mint mink vagyunk!” Nem értek egyet. Én az oltárnál is ember vagyok, és idelent is pap! Remélem. Tetszik, hogy ezen a fórumon lesz, aki meg merni írni, mit tényleg gondol. Persze, gondolom, aki kiáll valamiért, az szükségképpen indulatokat is kavar, ellenségeket is szerez. De hát nem kell mindenkivel jóban lenni. Meg nem is lehet. Tehát, ha úgy alakul, haragudjatok rám nyugodtan! Csak ne tiszteljetek túlságosan – OK?

Az is mondják, az egyháznak haladnia kell a korral. Az azért rossz lenne, ha a papok imádkozás helyett állandóan a számítógépen lógnának. Vagy a szerzetesnővérek. :) Meditáció helyett blogolás – ez a vég kezdete volna. Én mondjuk azért léptem be a rendbe, hogy napi egy órát imádkozhassak. A maradék 23-ba viszont belefér egy kis lebegés is a cyber-űrben. Persze csak módjával. És ti blogolnátok papként? Szabad? Vagy nem ez az egyház feladata? Akkor mi? Érdekel! Szerbusztok.

37 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr64513664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vidus 2008.06.13. 08:50:27

Szia Pacsy!
Jó ötletnek tartom a párbeszéd e formáját!
Mindjárt egy praktikus kérdéssel kezdeném: hogyan teszitek elérhetővé / láthatóvá az oldalt?
Nemrégiben, egyik közösségünkben nálunk is született egy hasonló ötlet, feltételezhetően hasonló céllal. Egy édesanya kezdeményezésére megszületett a www.baba.neplap.net. Az oldal látogatói egyenlőre még bátortalanok (vagy kevesen tudnak a honlapról). Van esetleg valami tipped a blog-kedvelők megszólítására vonatkozóan?
Szép napot!

Pacsy 2008.06.13. 10:14:37

Szia Ismeretlen Közösségi Tag!
Gondolom, az jót tesz az ismertségnek, ha kitartóan írtok a blogra. Vagy feltetetitek valami jól látogatott webhelyre. (Mondjuk a google.com-ra? :) Neked is legyen szép napod!
Pacsy

Vidus 2008.06.13. 11:54:53

Szia Pacsy!
...próbálom rekonstruálni imént eltűnt válaszomat.
Köszi a tipped!
És hogy ne legyek egészen ismeretlen: én is készültem valaha orvosnak, de végül én sem az lettem, hanem üzleti területre tévedtem(?). Elsősorban azonban feleség és anya vagyok.
Az egyházzal kapcsolatos személyes tapasztalatom pedig: jó, hogy nyitott ill. folyamatosan próbál nyitni a világ felé, bátran hirdeti az Örömhírt, és mindenekelőtt befogadó, közösségteremtő. Mindemellett pedig igyekszik mindenkit segíteni abba, hogy bepillanthasson saját "nyúlüregébe" (Madhatter után szabadon), hogy ezáltal is egyre közelebb kerülhessünk a bennünk élő hiteles álmokhoz. Személyes tapasztalat alapján írom ezeket, de tudom, akadnak kevésbé rózsás vélemények is.
Kérdésedre: Szerintem nyugodtan blogolhat bárki, életállapottól függetlenül, megfelelő keretek közt. Sőt. Ő is kiüresítette önmagát, és hasonlóvá vált hozzánk, ami az én olvasatomban azt is jelenti, hogy mindenkihez olyan módon szólt, ahogyan az leginkább megérinthette az illetőt. Ha blog hát blog. Szerintem.
Vidus

szjaki 2008.06.13. 11:59:32

Szia Pacsy!
Gyakran olvasgatom a jezsuita honlapot és örömmel láttam, hogy blogot indítottatok. Vagyunk néhányan református lelkészek, kik szintén hasonló módon osztjuk meg a világgal gondolatainkat, úgy fél éve. Nemrég felraktam a ti oldalatokat, egy kis reklámozás végett a miénkre (preka.blog.hu). Jó blogolást!

Szaki

Bella Péter · http://reposzt.hu/ 2008.06.13. 14:05:26

Hajrá! Így tovább! Kíváncsiam várom a folytatást!
bella, egy másik prekás

harasztka 2008.06.13. 21:34:36

Ez a kép a kedves idős apácáról nagyon jó!!! Az ötlet is!

Pacsy 2008.06.15. 11:37:12

Kedves Vidus, már nem is olyan ismeretlen Közösségi Tag!
Jól esett olvasni az egyháztapasztalataidat - felteszem, hogy nem sokan vagyunk ilyen pozitívakkal... Drukkolok, hogy álmodd tovább a hiteles álmaidat - és, hogy beteljesüljenek. Jó, hogy vagy.
Kedves Szaki és Bellajazz!
Köszi a reklámot és a biztatást! Olyan jó, hogy már nem hitvitázunk, mint régen :) Áldást kívánok a munkátokra és az életetekre.
Pacsy

AntalVince 2008.06.15. 11:43:00

Kedves "Pacsy"!
Örülök nagyon, hogy megjelentetek a kíbertérben:) Most az Indexről tévedtem ide. Nem vagyok "webkettes", de akikkel foglalkozunk, egyre többen azok. "Vessétek ki a HÁLÓT halfogásra"!!! (Mellékesen: TWÁ-t szoktam olvasni, nagy forgalma van. Sokszor nagyon fején találja a szöget, és néha még a durva vallás- és egyházkritikájában is találni megfontolandó szempontokat. Vitába nem szálltam vele még soha - annyi időm nincs, de imádkozni szoktam érte.) Üdvözlet, és a többi blogger testvért is köszöntöm!

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.06.15. 11:58:24

Kedves Pacsy,

én ezt abszolút pozitívnak tartom:) Ha valaki nem annyira járatos az egyház dolgaiban, tanaiban, stb., viszont érdekli, annak egy ilyen blog remek lehetőség arra, hogy közvetlen választ kapjon - és egy beszélgetés során könnyebb is az értelmezés.
Csak így tovább:)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.06.15. 12:14:12

Sok sikert, kitartást kívánok!

Érdemes lenne egy webdesignerrel beszélnetek, hogy saját sablont kapjon a blogotok. Ne elégedjetek meg az előrecsomagolt külalakkal! :)

Pilgrim 2008.06.15. 12:22:29

Üdvözletem, örülök, hogy itt vagytok, annak is, hogy itt lehetek a kezdeteknél.

Ahhoz, hogy szép legyen a blog, szerintem sokunk segítséget tud majd nyújtani, ha eljön az ideje.

A Párbeszédet is gyakran látogatom, itt is rendszeres vendég leszek.

balu 2008.06.15. 13:31:45

Üdvözletem. Jó ötletnek tartom ezt a blogolásdit. Persze nyilvánvalóan nem ebben merül ki az Egyház feladata és a Jezsuita rend nem is az Egyház:) Na meg biztos lesz itt fikázás meg jól odaírogatás. Ez elkerülhetetlen.
Valóban az Egyháznak haladnia kellene a korral. Ezt sajnos az utóbbi 40 évben nem teszi. Annak ellenére, hogy erre mindig is képes volt ez most nem megy. A II. Vatikáni Zsinat óta semmi fejlődés. De még azt sem valósította meg. A népnyelvi misézésen és a szembe oltáron kívül semmi sem valósult meg belőle, pedig sokat izzadtak az új dolgok kiötlésén.
Azóta eltelt egy pár évtized. Ami 20-21. századi értelemben rengeteg idő. A társadalom, technika, tudomány többet fejlődik, változik 50 év alatt mint azelőtt 100 év alatt.
Már rég túl kellett volna lenni egy következő zsinaton.
Az egyetlen újdonság a különféle irányzatok pl.: karizmatikusok, stb... Kb. ez róluk a véleményem lassan az Egyház nem lesz más mint az ilyen lelki sérültek gyülekezete, akik máshol, másban nem találnak vigaszt. És akik vakon hajtogatják a magukét mint az újkori szektások. Egy az egyben azon az elven is működnek. Láthatóan nem is tudja kezelni az Egyház a helyzetet. Megtűri őket, mert mégiscsak a fiatalok 90% -át ők rángatják be a templomba.
A szerzetesség mai formája teljesen idejétmúlt. Ebben a Jezsuiták részben kivételek. De a szerzetesnők kolostorosdit játszunk színjátéka borzalmas. Ennek a maga idejében megvolt a megfelelő társadalmi funkciója, ma nem.
Hogy picit piszkáljam az ötödik fogadalmat, az egész kerékkötőjének II. János Pál –t de leginkább XVI. Benedeket tartom. A végtelenül gyöpös konzervatív teológiájukkal. Meg ahogy kivártak II. János Pál haláláig, hogy minél több bíborost az ő klánjukból tudjanak kinevezni, így biztosítsák klánjuk uralmát az elkövetkezendő évtizedekre. Egyúttal az Egyházat fennállása óta a legnagyobb krízisbe hajtva.
A Jezsuitáknak mindig volt azonban valami jó ötlete (na nem a blog), hanem például a KALOT. Valami hasonló színvonalú 21. századi dologgal ha előrukkolnának?

Kisindián 2008.06.15. 15:14:30

Kedves Pacsy!

Ne félj a tisztelettől, mert az manapság nem az intézménynek szól, hanem a személynek. És ez a fajta tisztelet karöltve jár a szeretettel! Abból meg sosem elég, nem?
(Képzeld én is most "blogoltam" először, pedig már nem is vagyok olyan kicsi.)

Kisindián

Pilgrim 2008.06.15. 15:31:49

Valaki írta itt a kommentek valamelyikében, hogy ez a blog semmiképpen se fulladjon politikába. Nos szerintem egyáltalán nem baj, ha néha a közélet is szóba kerül majd, ha természetesen nem is csak az. Nem véletlenül bíztat Benedek pápa is arra minket, hogy minél több keresztény vállaljon szerepet a közéletben. Sokkal nagyobb hangunknak kellene lennie, és ha ennek a blognak nem is feltétlenül ez a szerepe, de egyáltalán nem baj, ha néha szóba kerül ilyesmi is. Fel kell kavarni az állóvizet és ez egy remek indulásnak ígérkezik.

ipszilonka 2008.06.15. 21:02:25

Szóval, God is now online... :D Ez tecczik!
Én személy szerint rettenetesen hiányoltam, hogy nem lehet egy papot csak "úgy" megszólítani! Hogy ennyire nehézkesen működik a kommunikáció amiben valaha az egyház élen járt, és hogy az is ami működik ennyire egyoldalú. Szószékről többé-kevésbé sikeres beszédek, a tekintély mögé bújva panel szerű válaszok, elbeszélés az élet mellett és olcsó (nem igazán tudom mindig eldönteni kiről is szóló Egyház/Isten/Jézus?) "marketing". A misének (számomra) a legkellemetlenebb része amikor a prédikáció elkezdődik... Mert unalmas, mert tartalmi és formai (retorika) szempontból is általában elég silány. És igazából tudom, hogy ennél sokkal többről szól, több lehetne és nagyon hiányolom!

Mikor lesz már az, hogy azoknak, akik keresnek azoknak a papok valóban segíteni fognak (tudni), hogy találjanak is? És főleg hogyan? Tele vagyunk kéretlen életvezetési tanácsadókkal, a különböző "személyiségektől" kezdve a "szakértőkön" keresztül a reklámokig, csak épp az egyháznak a véleményét nem tudjuk nagyon sokszor meghallgatni, kikérni.

Az internet lehetne egy csatorna, és reménykedem, hogy sikerül ekként használni. Valószínűleg nem vagyok ezzel egyedül, nem vagyok az egyetlen akinek lennének (néha lehet hogy szemtelen, néha túl bátor, de máskor csak egyszerű hétköznapi) kérdései... Lehet hogy akár egy fórumot is indíthatnátok :)

Summa summarum: örülök, hogy itt vagytok, mindig is kíváncsi voltam rátok és a gondolataitokra! Sok sikert, jó blogolást!!!

Vidus 2008.06.15. 22:11:04

Köszi szépen a bíztató soraidat, Pacsy, reménykedem az álmokat illetően:-)
Amit szeretnék leírni, hogy az egyházközségünkben sokak és sokat imádkoznak magáért az egyházközségért, az egyes közösségekért, az itt szolgáló papokért, a pap pedig értünk. Ez nyilván nem jelenti azt, hogy ezáltal mindig minden frankó felénk, de hiszem, hogy sok egyéb dolog mellett ez nagyon fontos, sőt megkockáztatom, hogy enélkül csak fölöslegesen megy a sápítozás egy élhetőbb egyház után. Szeretnék bíztatni mindenkit ezen a téren!
Kedves Balu!
Érzésem szerint igazi kegyelem, ha sérült vagy nem sérült emberekként "máshol, másban nem találunk vigaszt", mint Jézusban. A többi próbálkozásról előbb-utóbb mindig kiderül, hogy nem az igazi, nem?

Ádám János 2008.06.16. 09:14:02

Kedves Balu, Bár nem vagyok karizmatikus, stb… , „Katolikus érzésemnek” rosszul esik, ha valaki az Egyházban megjelenő irányzatokat „pl.: karizmatikusok, stb...”egy kalapba téve „lelki sérültek gyülekezete” jelzővel illeti. Egyébként ki nem sérült lelkileg?
merengő

Vidus 2008.06.16. 09:40:04

Kedves Balu, engem érdekelne még, hogy mit értesz a "szerzetesnők színjátéka" alatt. Tisztában vagyok vele, hogy nincs átfogó, objektív képem a szerzetesnők életére vonatkozóan, de az a pár nővér, akikkel volt alkalmam találkozni, óvónőként, tanárként, hitoktatóként, stb. végzik szolgálatukat, amely melett lehet, hogy csekély energiájuk marad az említett színjátékokra.
Biztos vagyok benne, hogy nekik is megvannak a maguk problémái, de nem hinném, hogy így érdemes emlegetni őket.

Tomka Emil 2008.06.16. 10:12:35

Kedves Balu!
Valamennyi hozzászóló biztosan többet ért a "paposan " témához mint én, mégsem állhatom meg, hogy ne kérdezzek vissza:
-Hogy lehet az a II János Pál "gyöpös konzervatív", aki egyik igen fontos kidolgozója volt a II Vatikáni Zsinat dokumentumainak?
-Hogy lehet XVI Benedek "kerékkötő", ha szinte minden tanítását a II. Vatikáni zsinat alapjaira helyezi?
-Hogy lehet az, hogy "lelki sérültek"-re hallgat a fiatalok 90%-a? Ugyanolyan fiatalok hatalmas tömegei ők, mint akiket a KALOT is megnyert.
Magam is boldogabb lennék, ha a zsinat tanításai sokkal gyorsabban válnának valósággá. Biztos vagyok abban, hogy e cél érdekében a két pápa és a lelkiségek (nem irányzatok!) sokkal többet tettek és tesznek, mint mi.

balu 2008.06.16. 12:50:55

Ádám János 2008.06.16. 09:14:02

Kedves Ádám János! Persze ki nem lelki sérült ez igaz. Csak próbáltam enyhén fogalmazni. Ők annál sokkal több. :) Eretnekségek burjánzása az egész cirkusz amit művelnek. Csak nézz meg egy ilyen találkozót. Sokszor még ők tesznek „szívességet”, hogy az Egyházon belül tevékenykednek. Én kérek elnézést.:)

balu 2008.06.16. 12:52:30

Vidus 2008.06.16. 09:40:04

Kedves Vidus! Csekély energiájuk?? Most viccelsz? Ott élnek egymás hegyén hátán összezárva. Másból sem áll az életük, mint klikkekbe tömörülve szívatják egymást. Az csak természetes, hogy te mise után vagy valamilyen alakalommal mikor közelebb kerülsz hozzájuk eljátsszák a végtelenül tiszta lelkű ártatlan teremtményt.
Amúgy meg semmi értelme annak az életformának, amit erőltetnek. Többek között ebben is fejlődnie kellene az Egyháznak.

balu 2008.06.16. 12:54:21

Tomka Emil 2008.06.16. 10:12:35

Kedves Tomka Emil! II. János Pált illetően nekem nem úgy tűnik, mint aki elkapkodta volna a zsinat által megfogalmazottak valóra váltását. Nem itt tartana az Egyház. Itt hangsúlyoznám, hogy a II Vatikáni Zsinat a jelenből nézve piszkosul elmaradott nézeteket fogalmaz meg, tehát már idejétmúlt. (Sokszor a zsinat alatt is többször változtattak rajta, mivel pár hónap múlva már nem volt aktuális az adott bekezdés.) Ennek ellenére még ott sem tart az Egyház.
Ebből kifolyólag XVI. Benedek, majd ha összehív egy zsinatot, akkor nem fogom Antikrisztusnak tartani.
Nagy hibám, hogy nem tudok pontosan fogalmazni. A karizmatikusok nem a fiatalok 90%-át viszik templomba, hanem a templomba járó fiatalok 90%-át vitték ők oda. Hatalmas tömegről nem beszélnék. Elenyésző. A KALOT –tal egy lapon sem említeném sem minőségben sem mennyiségben.

Quito 2008.06.16. 14:26:22

Igazat adok balunak. A jelenlegi Egyházpolitika a középkor irányába tart a modern kor gyorsaságával. Erre akkor jöttem rá amikor XVI. Benedeket megválasztása után néhány hónappal a reneszansz pápák "pizsamasapkájával" a fején láthattuk a képernyőkön. II. Vatikáni Zsinat: bye-bye.

Reménykedő 2008.06.16. 14:47:11

Kedves Balú, a bölcsek azt mondják, hogy a harag, még a „szent harag” is, rossz tanácsadó, mert veszélyezteti a tisztánlátást. Az általánosítás pedig az előítéletek szülőanyja. Nem gyógyít. Kár.

Reménykedő 2008.06.16. 14:56:48

Kedves Quito, még jó hogy a Szent Lélek nem visel sikát.

balu 2008.06.16. 15:34:25

Reménykedő 2008.06.16. 14:47:11

Kedves Reménykedő! Nem haragszom én senkire. Ezek puszta tények. Esetleg te nem látsz tisztán elvakultságodban. Nem akarlak bántani, csak próbáld kicsit objektíve nézni a történéseket.

Könyvtáros 2008.06.16. 18:01:25

Akit érdekel a jezsuita redukciók története, érdekes olvasmányra találhat a következő munkában:
Bartusz-Dobosi László: Jezsuiták és conquistadorok harca az indiánokért a XVII. és XVIII. században. (Különös tekintettel a magyar jézustársasági atyák levelezéseire és úti leírásaira)
Talán még kapható a Szent Gellért könyvesboltban. Budapest Kossuth L. u. 1.

Vidus 2008.06.17. 08:52:58

Kedves Balu!
Könnyen előfordulhat, hogy nálam jobban belelátsz a szerzetesnők életébe, mert nekem valóban nincsen velük szoros kapcsolatom, bár annak a fentebb említett néhány nővérnek az életformájáról tartott beszámolót továbbra is őszintének, hitelesnek tartom.
Ha tényleg objektív a róluk alkotott véleményed, akkor mondjuk imádkozhatnánk értük közösen (így távol egymástól), hogy találjanak rá az Isten szíve szerinti elfoglaltságukra. Mondjuk mától egy héten át minden este, hm? - de csak ha jónak és tényleg fontosnak látod.

Szerintem azért is jó, hogy eszmecsere folyik ezekről a kérdésekről, mert ezáltal talán mindenkiben felmerülnek a következő kérdések:
- Mit teszek én magam a mindennapokban az egyház felemelkedéséért, megújulásáért?
- Mit tehetnék még érte?
- Hogyan segíthetek ebben másokat?
- Engem ki/mi segíthetne ebben leginkább?
stb.
Nagyon igaznak tartom a gondolatot, miszerint az egyház és ezáltal a társadalom megújulása személy szerint rajtunk kezdődik, nem a szomszédunkon, főnökünkön, elöljárókon, ...
Üdv Mindenkinek:

xterx 2008.06.17. 11:02:13

Sziasztok, mióta szép új fejlécetek van, azóta viszont nincs neve a blognak, amire rákattintva bejönne a főoldal! Menjetek a baállításokhoz, és írjátok be újra!
A blog.hu is így emlékezik meg rólatok: ...
Na én nem vagyok egy nagy szaki, remélem, érthetően írtam le a kérésemet.
Üdv!

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.06.17. 12:44:52

Köszi Teri!

Írtam a szerkesztőnek. Elvileg helyreállítja.

Pacsy 2008.06.17. 13:09:44

Hello Vidus, lehet, hogy jámbornak hat a hozzászólásod ezen a fórumon, de az én szívemnek azért jól esett... Az imánál ti. jobbat én se' tudok. Amúgy a mai evangélium pont az ellenségszeretetről szól... Persze Balu végképp nem tűnt ellenségnek, és - szerintem - van is valami a szempontjaiban... De erről, attől tartok, erről szerzetesnők nyilatkozhatnának a leghitelesebben.
Szia Ipszilonka, jó, hogy írtál! Persze kicsit félek az elvárásaidtől: Isten tényleg online is aktív - csak minket ne képzeljen senki annak blogoló papokként. (Főleg pedig: magunkat ne képzeljük annak... :) Ő ui. a mellettem élőkben szerethető - még leginkább... Szerbusztok.

Vidus 2008.06.18. 09:36:01

Köszi Pacsy:-)! Balu, remélem, nincs harag, csak azt szerettem volna megfogalmazni, hogy ha van rá módunk, akkor tegyünk valamit (persze csak szabadon és örömmel:-), ami előre mutat, még ha apróság is. Üdv!

Karl 2008.06.20. 12:10:02

Szia Pacsy! (Azaz F.)

Én nem blogolok általában, csak fórumozni szoktam, ami egy kicsit hasonló.
Csak üdvözölni akartalak. Majd még benézek.

Üdv:
Karl

Karl 2008.06.20. 12:14:57

Kedves Tomka Emil!

"-Hogy lehet az a II János Pál "gyöpös konzervatív", aki egyik igen fontos kidolgozója volt a II Vatikáni Zsinat dokumentumainak?"

Minden tiszteletem mellett a mellékmondat tartalmát tényszerüen komoly túlzásnak tartom.
Balu túlzásaival, sajátos megfogalmazásaival nem értek egyet.

Üdvözlettel:
Karl

Zs91,4b 2009.11.02. 20:43:56

Senki sem tökéletes de ha valami nagy baromságot akarok olvasni olyanok részéről akik csak a szájukat tépik, hogy: ez sem jó, az sem jó, az egyház a hibás, a szerzetesnők egymás hegyén hátán élnek, szívatják egymást meg Benedek meg II. jános Pál mennyire maradiak, meg középkor! Elkezdek gondolkodni vajon aki ezeket írta, az eddig mi a fészkes fenét tett azért, hogy valami alulról jőve változhasson? Szerintem semmit, mert aki igazán tesz valamit az nem kürtölteti maga előtt. Aki meg semmit nem tesz az fogja be a tetves pofáját, ezeknek szívesen kiosztanék 1,2 evangéliumi jobbegyenest. Mindenki hibás csak te nem? Könnyú másra rámondani a rosszat, meg mennyi mindent nem tett meg a zsinat meg ilyenek. Te komám hová a francba sietsz az Egyház nem gyorsvonat, hogy fejjel fusson a falnak. Mi garantálja azt, hogy amit szeretnél, hogy megváltozzon az jó is lesz, az Egyház nem a 3 perc hírnévre született. Hanem időt álló értékeket véd meg amik embereknek adták meg a lelki békét, ha te nem kapod meg az a te bajod, máshogy keresd. Ha beválnának elképzelései egy embernek attól mindenki álmai beteljesülnének vajon? Nem kell folyton rinyálni, dolgozni kell rajta!

pacsy 2009.11.03. 15:51:47

@Zs91,4: Uhhh, nem vagy Te egy csoppet (tul) szenvedelyes? ("Szajukat tepik"; "szivatjak egymast"; "mi a feszkes fenet"; "Fogja be a ... pofajat" - meg leirni is rostellem kicsit...) Biztos igazad van, csak hat a turelem meg az elfogadas meg nem epp a legerosabb oldalad - vagy tevednek?! ;) Nem baj, nem baj: az mar ugyis a szeretet magasiskolaja... (Olyasmi, ami hitelesse tenne minket eppen azok szemeben, akiket - ha jol ertem - szeretnel megszeliditeni.) Addig is jo tovabbi harcot!

P.S. Amugy utana neztem: a Zs 91,4 igy szol: "Szarnyaival oltalmaz, tollai alatt menedekre lelsz, husege vedopajzsod" - ez azert szep egyhazkep, de tenyleg! De hat itt nem fenyegeti senki ezt a biztonsagigenyt!! :)
süti beállítások módosítása