Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

meglepetés-mentes jövő

2008.06.30. 01:43 Ky-Lí

Vallási jelenséggel foglalkozó gondolkodók úgy fogalmaznak, hogy a természetfeletti valahogyan eltávozott a modern korból. Sok filozófia ezt a jelenséget az “Isten halála” vagy éppenséggel “posztkeresztény kor” kifejezéssel jelöli. Ha nem dramatizálni akarják ezt a tényt, akkor egyszerűen úgy fogalmaznak, hogy a fejlett világban egy globális és visszafordíthatatlan tendenciával állunk szemben. Pitrom Sorokin (a Harvard egyetem szociológiai karának alapítója) úgy fejezte ezt ki, hogy a mai világ egyszerűen “gyakorlatiassá” (sensate) vált. Ez alatt azt értette, hogy empirikussá, evilágivá, humanistává, pragmatikussá, utilitaristává, szerződéses alapúvá, epikureusivá, hedonisztikussá stb. vált.

A mai természettudományokon felnőtt ember teljesen erre a természetesre irányítja a figyelmét, abban a hitben, hogy csak ez a “természetes tudatosság” az egyedüli lehetséges és kívánatos. Éppen ezért minden metafizikai fenyegetettségtől mentesíti magát azáltal, hogy nem foglalkozik vele.
Az elvilágiasodás alatt nem azt értem, mint ahogyan az hagyományosan a társadalmi intézmények esetében történt (pl. állam egyház szétválasztása stb.), hanem ahogyan az az ember tudatában, mint folyamat végment.
A nyugati világban jelenleg két fajta elvilágiasodás van: egyrészt az, ami magából a társadalomból érkezik, másrészt az, ami a vallási közösségen belül indul el azzal, hogy szemléletmódváltás történik.
Tény az, hogy azok, akik számára létezik a “természetfeletti” vagy egy ilyen jelentésteli valóság, kisebbségben találják magukat. Ezt nevezem én “kognitív kisebbségnek”. Kognitív kisebbség alatt azokat kell érteni, akiknek világnézete szignifikánsan eltér a társadalom általános elfogadott felfogásától. A “tudás” (kognició) alatt pedig azt, ami magától értetődő vagy vélt tudás szociológiai értelemben, és nem releváns, hogy mint tudás igaz-e vagy hamis. Minden társadalom ebben az értelemben vett tudáson alapszik.
A mai helyzet egy több évszázaddal ezelőtt kezdődött folyamt (rész)eredménye, legalábbis az európai világban, melynek fő elindítója épp a protestantizmus volt, mely mindig nyitottabb volt a modernség iránt, mint a katolicizmus. Még pontosabban: a modernizmus a protestantimus genezisében jelent meg első alkalommal (Weber és mások is kimutatták).
Ugyanakkor nem beszélhetünk egyrészt sem "meglepetés-mentes" helyzetelemzésről sem jóslásról, másrészt nem biztos, hogy mindenkit épp oly erővel ér el az elvilágiasodás szelleme, sőt, úgy tűnk, hogy a ”földalatt” (mint szubkultúrák) továbbélnek olyan hiedelmek és mozgalmak, mint az asztrológia, spiritizmus, vagy sok más vallási kisközösség stb. Csak éppenséggel nem kerülnek felszínre, mert az általános társadalmi vélemény nem engedi meg, hogy nyilvánosságra lépjenek, és magukat legitimálni tudják a szélesebb színtereken. A jelenkori racionalitás istenítése sokak számára nem elfogadható (sőt, az is csupán modern korunk egyik mítosza), és így már most földalatt (kiscsoportokban) él tovább a természetfölöttivel való foglalkozás. Felmérések szerint sokan hiszenk szellemekben, járnak jövőmondókhoz stb.

Ezért gondolom én, hogy a modern társadalmaknak is inkább érdekük kellene legyen, hogy ezeknek a földalatti jelenségeknek a működését az történelmi egyházak jobban átlássák, mert így nem lennének olyan deviáns és váratlan eltérések az elfogadotttól, és szükség esetén kontrollálhatóbbak lehetnének.

31 komment

Címkék: tudomány racionalitás isten társadalom filozófia modern tudás weber természetfeletti deviáns szellemek nyugati világ

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr10545407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2008.06.30. 12:31:48

1. Tartsuk fenn annak a lehetőségét, hogy az asztrológia és társai esetleg nettó hülyeségek.

2. Nem mondanám földalattinak őket, nyisd ki a legolvasottabb napilapot (Blikk, ha jól tudom) vagy a legolvasottabb hetilapot (Story, afaik), ott virít benne a horoszkóp.

3. Jaj de ostobák is azok, akik csak azt hiszik, ami működik, bizonyított, ráadásul mindenben kételkednek!

xterx 2008.06.30. 13:16:22

Ky-Lí, az utolsó mondatot abszolút nem értem. Miért kell ahhoz a társadalom, hogy az egyház valamit átlásson. Ha átlátná az egyház, miért lenne kevesebb a "deviancia". Mért kéne kontrollálni a spiritizmusokat?
Az egyház legyen úgy jelen, hogy a transzcendenciát kereső emberek benne megtalálhassák, amit keresnek! És ha ismerkedni akar az egyház az emberekkel, akkor beszélgessen!
Szóval nem értem...

Ky-Lí 2008.06.30. 14:01:36

Teri, azért gondoltam, mert az egyház(ak)nak évezredes/évszázados hagyománya van arra vonatkozóan, hogy deviáns jelenségeket megértsen és értelmezzen. Ha egy egyháznak olyan teológiai aparátusa van mint pl. a katolikusnak, akkor sok kérdés megválaszolása vagy módszeres kidolgozása adva van. (Megjegyzem, hogy hatalmi okokból ezekenek a devinanciáknak a kezelése nem volt megfelelő a történelem folyamán, sőt kifejezetten bűncselekménynek minősülne ma a katolikus Egyházat illetően: eretnekek üldözése, boszorkényégetések, kiközösítések stb.) De amire hivatkozok az a hoszú tapasztalat, ahogyan ezeket integrálta, korrigálta vagy netán tévesnek minősítette.

Vidus · http://www.mariabesnyo.hu 2008.06.30. 14:53:15

Ky-Lí:
Felmerült bennem a kérdés: amennyiben a nyugati világhoz hasonlóan nálunk is megfigyelhető, szerinted melyek a vallási közösségekből kiinduló - szemléletmódváltás révén megvalósuló -elvilágiasodás legmarkánsabb jelei?

Ky-Lí 2008.06.30. 15:12:52

- Az európai kereszténységben a szekularizáció a legmarkánsabban a templombajárás és a szentségekhez való járulás teljes hanyatlásában jelenik meg (számomra). Vagyis inkább kultúrális jellegű ez a tendencia.

- Az Egyesült Államokban és az angol Kanadában ezzel szemben növekedett a részvétel az elmúlt 40 évben, de lényegesen megváltozott a motiváció. Régebb talán az üdvősség elnyerése, a bűnök bocsánata, a pokoltól való félelem vagy más vitte őket templomba, ma inkább erkölcsi útmutatást szeretnének a családi életükre, főként gyerekeik számára, vagy éppenséggel mert ez a divat járja abban a lakónegyedben. Az az ember érzése, hogy sokkal pszichológiaibb (mentálhigiéniásabb), társaskapcsolati a vallási közösséghez való viszonyuk. Már a predikációk stílusa is ilyen irányba mutat. Sokat beszélnek lelki-egyensúlyról, lelki-egészségről és egyre kevesebbet dogmatikus dolgokról, mint pl. Mária dogmák, Szentháromság stb, amik amúgy is érthetetlenek.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.06.30. 15:15:22

Én szívesen elmennék egy ördögűzésre :) Vagy mégsem, kicsit félelmetes.
A gyakoratban hogy gondolod? Katolikus jósda, vagy természetgyógyászat?

Ky-Lí 2008.06.30. 15:33:25

Kedves Lola, amikor Rómában tanultam lett volna lehetőségem egy olyan olasz paphoz elmenni, aki minden héten ördögüzést hajtott végre. Én magam sohasem kivánkoztam ilyen helyre, viszont sokan közülünk rendszeresen eljártak a szesszióira. Ha még mindgi érdekel a dolog miértje és hogyanja, szívesen bemutatlak valakinek, aki részt vett ilyeneken.

Viszont annál izgalmasabb számomra az, hoy van egy másik rendtársam, aki sokat foglalkozik a "mai" boszorkányokkal és maga is elvégzett egy tarokkártyás (jövendőmondó/josló) tanfolyamot. Kedvenc időtöltése, hogy másoknak "kártyát vet". Tiszta "fun".

Pazman Enikő 2008.06.30. 16:48:50

Lola, mit értesz katolikus jósdán?

Ky-Lí, ez tényleg igaz, hogy rendtársad kártyát vet, vagy ez vicc, és nem értem a humorod.

Lehet, hogy valaha földalatti mozgalomként működött sok ilyen okkult tendencia, de ma már a világ nagyon toleráns ezek iránt. Az emberek menekülnek a természetgyógyászhoz. Persze a végső (földi) diagnozist úgyis a hagyományos orvos mondja ki. Sőt még a műtétet is ő végzi el.

Ky-Lí 2008.06.30. 16:59:46

Kedves Enikő, hadd csigázzam a fantáziádat: az online tanfolyam amin részt vett 666 USA $-ba került. És nem vicc :((

Pazman Enikő 2008.06.30. 17:26:40

Szerintem a rendtársak is hibásak ezért. Nincs felettes, aki "perzsára"hivatná?


Egyszer én is részt vettem egy keresztény pszihológus előadásán, aki a hipnózisról, mint általa alkalmazott tudományról beszélt. Őt egy jezsuita barátom hívta meg egy közösségbe. Bizony én nem tűrtem szó nélkül. Elmondtam az atyának, hogy engem ez megbotránkoztat, mégha a jóra is használja.
Persze, tarot kártyázni is lehet, de nem katolikus előljáróként!

xterx 2008.06.30. 17:32:20

Érdemes lenne az "okkultizmusról" beszélgetni, annak megítéléséről, a hozzá való viszonyról stb. Nagyon érzékeny téma. Egy jó felvezető bejegyzésnek örülnék. És ott mellékesen azt is meg lehetne tárgyalni, hogy a hipnózisos kezelést alkalmazó keresztény pszichológust nem tenném egy kategóriába azzal a szerzetessel, aki viccből jósol. Vagy "jósol"? Nem igazán érthető.

Pazman Enikő 2008.06.30. 17:49:27

Kedves Teri, ha van két üveg tiszta vizem az egyikben egy csepp ciannal, a másikban tíz cseppel, akkor is lejárnám a lábam, amíg egy tiszta forrásra akadok szomjam csillapításáért.

Ky-Lí 2008.06.30. 17:52:38

Nem jósol, természetesen. Szerinte azt nem is lehet. Csak éppenséggel a kártyák öszefüggését bizonyos módón lehet interpretálni (s mindig hozzáteszi, hogy az egész amit "lát és mond" éppúgy az ellenkezőjét is jelentheti.) Egyébként könnyű jósolni. Íme: olyan lesz a holnapod amilyen a mád. Az ember életében semmi se történik ugrásszerüen (vagy csak nagyon ritkán). Ezért könnyű kikövetkeztetni legtöbb ember jövőjét. Genetikailag képtelenek vagyunk ugyanis gyökeres változásra, lásd a megtérések, vagy a nagyon fontos döntések meghozatalának kis számát. Mindannyian szeretjük a megszokottat, és olyannyira ragaszkodunk hozzá, hogy észre se vesszük, hogy az uralaja, irányítja az életünket. Ezt nevezi a népszerűsítő pszichológia a komfortzónának, amihez mindenféle rítussal, görcsösen ragaszkodunk. Ez mind szép és jó mindaddig amíg ez a rutin segít abban, hogy más "kreatív" dolgokra több energiát tudjunk áldozni. Baj akkor, ha ez a komfortzóna összezsugorítja az én-ünket és maradék személyiségünket az évtizedek megszokott szabályszerűsége teszi ki.

(A jóslásban szerintem az a gáz, hogy ha valaki elhiszi, akkor akarva-akaratlanul is megtörténik vele, mert tudata és tudattalanja végzetszerüen arra irányítja.)

Rojo 2008.06.30. 18:50:49

Nekem is volt egy ismerősöm régről, aki kártyából jósolt, és nagyon hitt az okkult dolgokban (babonás volt). Nagyon jó természettel volt megáldva, de a hiedelem világ, amelyben élt, egyre gyakrabban, valami komor erőként nehezedett rá és fokozatosan leszűkült az élettere, ismeretségi köre, életereje. Meg volt benne a vágy, hogy a kereszténységről többet tudjon meg, belőle meríthessen, de a megszokás visszatartotta. Már nem vagyok vele kapcsolatban, így nem tudom folytatni a történetet. Saját tapasztalatom azonban, vagyis mindaz, amit átéltem megtérésem előtt, alatt és után, arról tanúskodnak, hogy ez a személy ma sokkal boldogabb és szabadabb lehetne, ha idejekorán megismerte volna vallásunk alapigazságait. Imádkozom érte.

"Aki kora hajnalban keresi (a bölcsességet), nem kell, hogy fáradjon, mert a küszöbén ülve találja." (Bölcs 6:14)

Ky-Lí 2008.06.30. 18:55:25

Köszönöm Rojo:))

mithrandir 2008.06.30. 18:57:24

"Ezért gondolom én, hogy a modern társadalmaknak is inkább érdekük kellene legyen, hogy ezeknek a földalatti jelenségeknek a működését az történelmi egyházak jobban átlássák, mert így nem lennének olyan deviáns és váratlan eltérések az elfogadotttól, és szükség esetén kontrollálhatóbbak lehetnének."

Szerintem az Egyháznak elsősorban az Örömhírt kellene hirdetnie, és a jelként állnia a világban.
Minden más harmadlagos. A szolgáltató egyház is.

A társadalmak érdekeit az szolgálná, ha minél több igaz keresztény lenne, nem pedig az, ha a jezsuiták elmélyednek az okkultizmusban.
(N.b. hallottam én már szabdkőműves jezsuitáról is ;-) Elég baj.)

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.06.30. 19:05:34

Szerintem van helye valamiféle katolikus természetgyógyászatnak. Az egyik barátnőm meg szeretne gyógyulni egy komoly pszichikai problémától. Jár pszichiáterhez is, de mostanában még öt féle természetgyógyászhoz elkerült. Erről egy orvos barátunk elött beszélgettünk, aki azt mesélte, hogy sebészként 3 ügyelettel 130 ezer forintot keres. A lány. kb. ennyit fizet a természetyőgyászoknak.
Kérdeztem tőle, hogy nem idegesíti-e, hogy az emberek nem orvoshoz, hanem drága pénzért mindenféle vajákoshoz járnak? Azt mondta, hogy idegesíti, de az is hiba, hogy az orvosok nem adnak ilyen szolgáltatást, ahol a lélekkel és a testükkel együtt foglalkoznak, meg hitet adnak a betegnek.
Ez szerintem az egyházra is vonatkozik -, végülis lelkigyakorlatok útján meg lehet gyógyulni és azt nevezhetjük természetgyógyászatak.

mithrandir 2008.06.30. 19:15:41

Ja kérem, ha pl a három napos lelkigyakorlatokat bentlakásos természetgyógyászatnak nevezzük, akkor természetesen van létjogosultsága a katolikus szolgáltatóiparnak... :-)

xterx 2008.06.30. 20:29:33

Gandalf a kedvenc szereplőm! ( :

Pázmán Enikő 2008.06.30. 20:38:39

Várok valami jó jóslásra, hogy kilépjek a komfortzónámból :) Tényleg.

xterx 2008.06.30. 20:51:47

Enikő! Látom a jövőt: hamarosan ki fogsz lépni! ( :

mithrandir 2008.06.30. 20:52:13

szucsteri

Az meg ki? Valami okkultista?

Csak vicceltem. Hehe.

FITYISSZ 2008.06.30. 22:14:51

Katolikus természetgyógyászat:

Talán nem árulok el gyónási titkot, egyébként is akiröl szó van már elhunyt.

Egy kedves, idős grafológus hölgy

(grafológia talán nem tartozik az ezoterika, természetgyógyászat körébe, de a poén kedvéért emlitem az esetet - továbbá, hogy idős volt a hölgz, azért fontos, nehogy ismét a colibátusom legyen a téma))

, miután betévedt hozzám a gyóntatószékbe, gyónása utén megkértem, hogy elemezze az irásomat.
Az eddig évenként gyónó hölgy, heti gyónó lett. Ö
megtisztult bűneitöl, én meg rohamosan haladtam előre az önismeretben.
Egyébként én temettem.

Istenem, mennyi szép emlék van itt hirtelen a szivemben.
FITYISSZ

citromfű 2008.07.01. 01:48:23

Gál Péter atyának van az a híres New Age könyve, amiben az összes általa ismert okkultista irányzatot bemutatja. Legtöbbet az ördöghöz köti, elég szemléletes példákkal illusztrál. Szerintem a legtöbb ilyennel az a gond, hogy arra szoktatja az embert, hogy a realitással való szembenézés helyett "kerülő utakat" keressen. Bizonyos okkult eljárások
tényleg a társadalom (vagy bizonyos szubkultúrák) részévé váltak, pl. a cigányasszony és a jóslás amolyan igazi irodalmi toposz. Azért ebben van egy kis romantika, szerintem. Azt hiszem, egy karizmatikus ezzel nem értene egyet. A személyes tapasztalatom az, hogy a karizmatikusok az okkultizmus (mindenféle fajtája) legradikálisabb ellenfelei.

Egyébként G.P.-ről azt hallottam, hogy olyan "érzékeny" a New Age-es dolgokra, hogy egyszer egy anyára rászólt, hogy ne hagyja a fiát négylevelű lóherét gyűjteni, mert ez kemény okkultizmus.

Az ördögűzésre én is kíváncsi vagyok, főleg arra, hogy különítik el az ilyen eseteket a pszichológiai problémáktól. Ky-Lí (atya)...?

citromfű 2008.07.01. 01:49:46

"Szerintem a legtöbb ilyennel az a gond..."

Itt az okkultista eljárásokra gondoltam.

Ky-Lí 2008.07.01. 13:16:58

Kedves Citromfű! Megkértem egyik rendtársamat, aki (többed magával) tavaly tanúja volt annak ahogyan két 17 éves kislánynak épp olyan ördögtől megszállott tünetei voltak, mint amiről az újszövetség beszél. Ez a két fiatal lány egy sátánista szertartás után került ilyen állapotba ahol - elmondásuk szerint - valamit rájuk olvastak. Főként egyikük nagy depressziób esett, öngyilkosságot kísérelt meg míg végre elszánták magukat, hogy elmenjenek paphoz. (A szülőknek ugyanis nem mertek beszámolni arról, hogy milyen szertartáson vettek részt.) Így kerültek az egyik rendházunkba segítséget kérni. Szóval, több részletet nem akarok leirni mert abban reménykedem, hogy rendtársam hamarosan egy blogbejegyzést készít az esetről magyarázatokkal.

citromfű 2008.07.01. 13:24:19

Köszönöm, Ky-Lí!

Ez nagyon érdekes. És ezek szerint vannak igazi misztikus esetek, ami már túl megy a pszichológia belátásain...

Pazman Eniko 2008.07.01. 14:27:06

Koszonom Teri a joslasodat, a mai napon kozmikus sebesseggel kileptem a komfortzonambol:D
P.S. bocsi a hibakert, angol helyesiras.

Vidus 2008.07.01. 23:14:40

Enikő:
Mesélj, mire jutottál?

Pázmán Enikő 2008.07.02. 16:41:02

Kedves Vidus, lelkemhez nagyon közel álló emberek egyszerre kértek tőlem segítséget. És úgy gondoltam, "Isteni" időbeosztással megoldom mind.

Korábban kellett kelnem, mint máskor, nem volt időm kávézni, elolvasni a napi evangéliumot, a reggeli elmélkedésemmel erőt meríteni, de:

azóta a szomszédasszonyom már tudja, hogy nem rosszindulatú a betegsége,

édesapám pedig dolgozik a megjavult térdével.

Voltam Szűzanyánál Csíksomlyón, imádkoztam nagyon sok embertársamért. Mindezt munkaidőn kívül :)

Vidus 2008.07.03. 11:35:46

Enikő
De jó! :)
süti beállítások módosítása