Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Maga itt a tánctanár?

2008.07.13. 23:34 Ky-Lí

Mérő László matematikus legújabb könyvét olvastam a napokban (cikkgyüjteményét tulajdonképpen). Címe: “Maga itt a tánctanár?”. Izgalmas kis "tárcák", amelyek a Magyar Narancsban jelentek meg. A könyv utolsó kis írásának a címe: Alapérzelmek.
Pszichológusok és kultúrantropológusok (sajnos reklámszakemberek és politikusok is) ismerik azt a ma már híressé vált kisérletet, amelyben azt próbálták kideríteni, hogy melyek azok az érzelmek, amelyeket a világon mindenki felismer egy másik ember arcáról. Természetesen sok érdekeséget találtak a kutatók, de csupán hat olyan alapérzelmet irtak le, amit a legkülönfélébb és még a legelzártabb közösségekben is felfedezni véltek: az öröm, a szomorúság, a harag, az undor, a félelem és a meglepődés. Sokan ezekhez hozzásorolnak még kettőt: a bizalmat és a megkönnyebbülést. Amikor ezeket olvastam elcsodálkoztam, hogy a szeretet hiányzik az alapérzelemek közül. Ezt az érzelemet, még akkor is, ha hirtelen járja át az embert, akkor sem ismerjük fel egyértelmüen az arckifejezés alapján.
De hadd idézzem a szerzőt magát: “A szeretet nem szerepel a standard temészettudományos eszközökkel jól megragadható, minden emberre többé-kevésbé egységes módón működő érzelmek között. Ez az alapvetően fontos érzelem valahogy egészen más alapanyagból van szőve, mint az alapérzelmek. Ha tisztán csak a pszichológia szempontjából nézzük a dolgokat, innen is láthatjuk, hogy miért volt a világnak oly nagy szüksége arra, hogy Jézus megszülessen.”

Nem tudom, hogy Mérő László hívő-e vagy sem. Egy biztos, hogy méltó végszavai legújabb könyvének.

1 komment

Címkék: érzelem szeretet pszichológia alapérzelmek

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr26566780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zéró 2008.07.14. 23:13:28

Ky-lí, én mindenképpen jónak tartom, hogy a szeretet arckifejezését keresed, emberben, könyvben, mindenhol. Csak szerintem nincs ilyen, vagyis az arckifejezéssel én életem során nem mentem eddig sokra.

A többi, említett gesztus gondolom a túlélés miatt alakult ki az emberben - fontos tudni, hogy valaki örül-e, vagy támadni fog. De a szeretet nem érzés, persze, így szoktuk felidézni magunkban. De semmit nem ér, ha csak érzés. Mert az érzések jönnek-mennek, de én azt gondolom, hogy amikor összeszorított foggal, unottan, fáradtan, vagy más módon tartunk ki valaki mellett, az többet ér, mint egy ilyen vagy olyan érzés.

Azért nem állítom, hogy nem kell száz féle módon kifejezni a szeretetünket. De be kell látnunk, hogy pl. egy ,mosollyal, - amit az egekig szoktak magasztalni az emberek, - akkorát lehet hazudni, hogy rá is szakad az emberre az ég...
süti beállítások módosítása