Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Boldogság plakátok

2008.09.07. 12:39 Arszlán

„Hol a boldogság mostanában?” – Ezzel a Petőfi idézettel nyílt meg a kilencedik ARC plakátkiállítás Budapesten, a Dózsa György úton, az 56-osok terénél. Hogy éppen a nagy szabadságharcost és a kétségkívül viszonylag még mindig jól ismert népi költőnket hozzák össze a boldogsággal, eléggé erőltetettnek tűnik. Mit akartak a szervezők ezzel az idézettel igazolni, illetve, miért éppen Petőfit kellett behozni ebbe a kiállításba? Persze, megesett, hogy Petőfi is beszélt a boldogságról, meg talán írt is róla néhány verset, mint ahogy a Bibliában is ott van: „Nincs Isten”, ettől azonban még nehéz lenne ráfogni a Szentírás szerzőire, hogy éppen az istentagadás az ars poeticájuk lényege. Petőfinek igazából semmi köze sincs az idei plakátkiállításhoz, azonkívül, hogy egyszer mondott egyet ő is a boldogságról.

A kiállítás ettől azonban még érdekes lehet. Szellemes nagy plakátok, amelyek normális esetben háztetőkről vagy az autópályák mellől próbálják felhívni a figyelmünket, a kiállításon most az ember előtt állnak néhány méterre. A hatás így egészen más, hiszen most nemcsak útközben látjuk őket, mellesleg, mint általában, hanem meg is állhatunk előttük néhány percre, tudatosíthatjuk a mondanivalót, ami a plakátok esetében nem mindig cél. A jó reklám célja ugyanis gyakran egyféle rejtett ragaszkodás kialakulása a potenciális vásárlóban, vagy éppen a szavazók körében. Tömören és hatásosan fogalmazni az epigrammák kora óta, meg kell hagyni, valószínű legjobban a reklámszakma tud.
 
A plakátkiállítás egyébként nagyon jól tükrözi, ami az embereket az utóbbi időben foglalkoztatja. Gyakran ostromolják a reklámok kultúrát romboló hatását, befolyását a fiatalokra, meg hogy szabadságunkban korlátoz, és hogy globalizmus jobbra és balra. De hát a reklámok legalább annyira igényt is elégítenek ki, és ez még az ügyetlen mosóporhirdetésekre is vonatkozik, amelyek igénytelenségük ellenére is arról szólnak, hogy lehet még olcsóbban mosóport venni, és ettől még ugyanúgy tiszta lesz a ruhánk. Ha nem lenne hatásuk, illetve nem lenne az emberekben igény az ilyen mosószerekre, bizonyára már nem lennének ilyen reklámok. Környezetünk plakátjai tehát arról a világról szólnak, amelynek mi is a részei vagyunk.
 
Ezen a plakátkiállításon most feltűnően sok a politikai töltet, és ez rossz jel lehet a jelenlegi miniszterelnöknek, mert lejáratása eléggé intenzív és igen egyértelmű. Ami ezen a boldogság plakátkiállításon talán új, hogy az előző évekhez képest erőteljesebben bejön a magánélet és bizonyos egzisztenciális kérdések. „Akik tudják a választ, nem értik a kérdést” – mondja az egyik. „Boldogságvagon”, és előttünk egy nyomott hétköznapi kép a budapesti metrók kontrollos hangulatáról. Ügyes cinizmus és szarkazmus vágja mellbe a bámészkodót. Van aztán egy olyan plakát is, ahová be lehet írni: Mi a te boldogságod? Érdemes ezt hirdetni?

2 komment

Címkék: kiállítás boldogság

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr99652143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alkantára 2008.09.07. 21:10:49

Ezek a plakátok valóban jól tükrözik a jelenlegi közhangulatot, és ami általában foglalkoztatja a mai embert. Jó hogy végre van olyan egyházi fórum, még ha csak egy blog közösség is, ahol ezekről a kiállításokról is szó esik. Jellemző, hogy a katolikus sajtó mélyen hallgat ezekről a kiállításokról, mint amilyen a Bodies, vagy ez a plakátkiállítás. Bizonyára meg van az oka, ha meg nincs, akkor annál szomorúbb. Csak így tovább

Mi Minden teológia · http://mimindenteologia.blogspot.ro/ 2017.06.13. 23:23:26

A plakátoknak igaza van, abban, hogy jó kérdéseket tesznek fel. Sajnos a tartalmat felejtik el a legtöbbször, vagy sokkal inkább félrevezetik az embereket. Azt adják be, hogy a boldogság az az általuk kínált, termék boldog. Ezzel szemben a Szentírásnak van egy nagyon határozott álláspontja, ami maga a igazság, de maga a boldogság is
süti beállítások módosítása