Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

A legszebb karácsonyi ajándék

2008.12.15. 10:27 pacsy

Milyen ajándékot szeretnél kapni a Jézuskától? Minek örülnél a legjobban? Mi okozná a legszebb meglepetést számodra? Tegyünk egy gyors próbát ennek az eldöntésére! Kedves olvasó, dőlj most nyugodtan hátra, és hunyd be a szemedet! Nem jó, akkor nem tudsz tovább olvasni. :) Na rendben, akkor még olvasd egy kicsit tovább az instrukciókat. Az a feladat, hogy csukott szemmel próbáld elképzelni, hogy egy hatalmas karácsonyfa alatt állsz. Csillognak-villognak rajta a szebbnél szebb díszek. Most menj oda, hajolj le, és vedd át az ajándékodat. Az van alatta, amire a legjobban vágytál, és attól kaptad, akitől leginkább kapni akartad. Jó, most eljött a pillanat: próbáld elképzelni! Majd utána olvashatod tovább...

Megvan?

Jó, tudom, hogy senki sem hunyta le a szemét, hogy elképzelje. De nem baj! Így is jó. Nemrég játszottuk ezt a játékot egy baráti körben. Összeszokott, egymást jól ismerő emberek voltunk együtt vagy huszan, csupa olyanok, akik nem szégyellnek egymás előtt őszinték lenni. Tudjátok, mi volt a leggyakoribb kívánság? Engem is meglepett. Az asszonyok közül egymástól függetlenül legalább négyen mondták különböző variációkban, hogy leginkább „nyugodt odafigyelést”, „egy hosszú beszélgetést”, „egy nagy zsák időt” vágynának kapni a párjuktól Jézuska segítségével. Na jó, volt aki értékes ékszert szeretett volna, pici ékszeresdobozban. Viszont ő is csak azért, mert korábban a férje rendszeresen vett neki ilyesmit, és szeretné, hogy ez újra eszébe jutna. A férfiak bezzeg műszaki cikkektől álmodoztak, utazásról, meg egy hetes nettó pihenésről fantáziáltak (ami számomra a napi rutinból való kilépésről, a felelősség és teljesítmény világától való szabadulásról szól). Szóval, még a férfiak is csupa olyan dologra vágytak, amiket – úgy tűnt – maguktól nem engednének meg maguknak, de szeretnék, ha a párjuk észrevenné, és valamiképpen megszavazná nekik. Mintha ők is azt szeretnék, hogy – még akkor is, ha igényeik saját szemükben luxusnak számítanak – kedvesük mégsem sajnálná tőlük, hanem hagyná beteljesedni. Úgy tűnt, mintha még nekik is a kapcsolat számított volna igazán. (Vagy csak - wishful thinking - én láttam így?)

Hanem a legszebb történet számomra mégiscsak az volt, amikor valaki felidézte a tavalyi karácsonyukat. Idősebb házaspárról van szó. Felnőtt gyerekeik valami okból tavaly először nem jöttek át hozzájuk. A szokásos ünnepi szereposztás szerint náluk mindig a férj dolga, hogy felállítsa a karácsonyfát, és valami finomságot készítsen (az asszony nem tud főzni). A feleség ezalatt szokott rendet rakni: elpakolja a szoba közepén egész év alatt feltorlódott könyvhalmot. Most azonban valahogy felborult a szokásos menetrend. Talán egy látogatással nem számoltak – már nem is emlékszem –; szóval megcsúsztak az idővel, és minden az utolsó pillanatra maradt. Viszont ez volt az a ponton, amikor tudatosan elhatározták, hogy nem idegesítik fel magukat. A fa valahogy mégiscsak a helyére került, a szoba is beléphető állapotba, ha a rend fogalmától messze állt is... – de sebaj! Leültek hát két nagy karosszékbe és - játszottak. Az volt a szabály, hogy el lehet mondani, mi esett jól a másiktól az elmúlt évben. Mindketten meglepődtek, hogy mi minden szerzett örömet a társuknak; rendszerint egy csomó apróság: olyasmi, amiről nem is gondolták, hogy észrevette, amit nem is úgy szántak eredetileg. Utána aztán ettek valami hideget a frigóból – mindezt naaaaagy-naaaaagy békességben. Olyan jól sikerült az a szenteste!

Hát ennyi volna?!

Miért, ti mit kívánnátok? (Csak őszintén – lehet elengedni a fantáziát!)

 

 

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr74823803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2008.12.15. 19:54:35

Még ilyet, Pacsy, hogy "senki sem". Képzeld el - tudom, hihetetlen - én becsuktam a szemem és megkerestem mit akarnék igazán, beletelt vagy tíz percbe. Nagyon köszi ezt a bejegyzést, nagyon rosszul vagyok már egy pár hete, de most ettől a játéktól rájöttem, hogy még a rosszul levés is így van jól, ahogy van. Én Istentől kérnék egy aláírás-pecsét garancialevelet "hosszú boldog házasságra, jó egészségben", a jelenlegi férjemmel. Az Úr adjon róla papírt, hogy semmi tragédia nem fog történni ezután sem, és békében élhetem és építhetem tovább a kis világomat. Ennyi az egész. Tényleg csak ennyi - vagyis, húzzál egy újabb strigulát a statisztikába, nekem is a kapcsolat számít igazán.

(Van egy kérdésem. Idekerült a kommentablak alá egy kis bejegyzés, hogy "megjegyzésed csak előzetes moderációt követően fog megjelenni". Ez központilag történik, vagy a jezsuita blog adminja moderál, vagy mi a csoda ez?)

Bagradjan 2008.12.16. 11:12:31

Asszem, Felicitaszhoz hasonló dolgot kérek én is, noha persze a boldog házasság leginkább rajtunk múlik -- úgyhogy én azt kérem, hogy mindazt, ami nem rajtunk múlik, de megtörténik, tudjam elviselni. Ezt kérem a Jézuskától.

sebcsaba 2008.12.16. 12:50:38

Ha nem is csukott szemmel, hanem a szemközti - és még zöldellő - domboldalt nézve, de szépen összeszedtem hogy mit kérnék. És a legtöbbet meg is fogom kapni: két hét a családommal, kicsit kiszakadva a munkából - de nem tétlenül, közös ebédeket, hosszú és jóízű beszélgetéseket. Valamint még jó sok egészséges évet a nagyszüleimnek. (A műszaki cikket korábban megvettem magamnak, mert munkaeszköz...)

dormi 2008.12.16. 13:24:34

Kedves Pacsy és mindenki! Ha tényleg el lehet engedni a fantáziát, akkor:
- azt kívánom, hogy az öcsém lelje örömét az új munkahelyében
- hogy a nagymamám még sokáig el tudja nekem mondani, hogy "jaj, lányom, nem megmondtam, hogy a rétestésztát nem úgy kell ledagasztani, már hányszor megmutattam!"
- hogy a szüleim még a következő házassági évfordulón is le tudják mondani, hogy szerelmesek egymásba
- hogy a pajta mögötti öreg diófa még ne dőljön ki egy jó darabig, mert nyáron jó alatta üldögélni
- hogy minél kevesebb embernek kelljen megtapasztalni a hatalommal való visszaélést
- hogy végre meg tudjak bocsátani annak, akire már hat éve haragszom.... ... és még sok minden eszembe jutott.
Jó volt ezeket leírni :)

pacsy 2008.12.16. 14:01:52

Na jó, tudom, ez kicsit nehéz téma... :)
PS: Dormi, azért azt az öreg diófát a pajta mögött ducoltasd alá, nehogy ki találjon dőlni amikor nyáron valaki éppen alatta üldögél. Szép ünnepet!

bölcsésztanár 2008.12.16. 17:11:07

Hát igen, az idő meg az odafigyelés... ezeket nem lehet megvenni a plázában, de még a kis boltokban sem.
Én is ezt kérném, a férjem rám szánt idejét, segítőkészségét, miegymás.
Még az a szerencse, hogy ismerem annyira, hogy sejtem, ő meg dicsérő szavakat és empátiát kérne tőlem. Meg persze időt a maga számára.

Tavaly szülinapjára készítettem neki utalványokat, amiket akkor vált be, amikor csak akar. Ilyenek voltak rajta, hogy fél óra nyugi, egy bögre kakaó, gyerekfürdetés lepasszolása, szóval kellemes dolgok. Nagyon örült neki, néhányat már be is váltott, természetesen várakozási idő nélkül, ennek ez a lényege.
Mindenkinek tudom ajánlani a fa alá szerető párja mosolya jutalmáért.

bölcsésztanár 2008.12.16. 17:11:44

Hát igen, az idő meg az odafigyelés... ezeket nem lehet megvenni a plázában, de még a kis boltokban sem.
Én is ezt kérném, a férjem rám szánt idejét, segítőkészségét, miegymás.
Még az a szerencse, hogy ismerem annyira, hogy sejtem, ő meg dicsérő szavakat és empátiát kérne tőlem. Meg persze időt a maga számára.

Tavaly szülinapjára készítettem neki utalványokat, amiket akkor vált be, amikor csak akar. Ilyenek voltak rajta, hogy fél óra nyugi, egy bögre kakaó, gyerekfürdetés lepasszolása, szóval kellemes dolgok. Nagyon örült neki, néhányat már be is váltott, természetesen várakozási idő nélkül, ennek ez a lényege.
Mindenkinek tudom ajánlani a fa alá szerető párja mosolya jutalmáért.

CdB 2008.12.16. 19:38:37

Bevallom, én nem csuktam be a szemem, mert már a címet látni is elég volt, hogy tudjam. Húzhatsz még egy strigulát a "férfi, de mégis" kategóriához.

Gary Hoon · http://www.garyhoon.hu 2008.12.17. 16:01:26

Csodát is lehet kívánni?
Mondjuk olyat, hogy gyógyuljon meg valaki akit nagyon szeretünk, és a tudomány mai állása szerint ez csoda lenne?

pacsy 2008.12.17. 21:00:27

Szerintem barmit lehet kivanni. Ezert jatek... :)

északi szél 2008.12.17. 23:23:55

Oké. Ha csodát is lehet kívánni, akkor azt kívánom, hogy én és még néhány ember, akit szeretek és számon tartok, kiszakadjunk az ego rabságából, és részt vehessünk már itt a földön az ő életében.

fasírt 2008.12.18. 13:51:16

Sziasztok!
Szentfazék vagyok, csak egyszer már regisztráltam a reakción és lusta vagyok megint.
Én azt kívánnám, hogy a legkisebb fiam egyszer már végre átaludjon egy éjszakát...meg persze bort, búzát, békességet...
Áldott Karácsonyt mindenkinek! (mert egy ideig nem lesz időm olvasgatni). Köszönjük az írásaitokat kedves jezsuita atyák, én ezeket is a fa alá rakom!

Szeretettel, fazék.

juhar 2008.12.18. 15:24:41

Helló!
Én CSAK azt kívánom, hogy adjon nekem sok-sok türelmet, hogy véghezvigyem mindazt, amit véghez kell vinnem.
Erőt, hogy elfogadhassam a körülményeimet és túlléphessek rajtuk. Kitartást, hogy segíthessek azokon akiken kell.
...na és a legfontosabb, hogy elfogadják a szeretetemet mindazok, akiket szeretek!
(Túl sok? Túl szentimentális? )
Sebaj! :)
Áldott Karácsonyt!

P.E. 2008.12.18. 16:25:37

Én is szeretem ezt a játékot, és nem akarok kimaradni. Amióta megjelent a poszt vissza-visszatérek gondolataimban, arra, hogy mit is kívánnék .
Hát igazi együttlétet a családommal, közös készülődést, sok-sok mosolyt, jókedvet, szerető figyelmességet, a jelen tudatos megélését, bátor őszinteséget, igazi bűnbánatot, és áldott ünnepeket minden író-olvasónak :)

nénike · http://mandiner.hu 2008.12.18. 21:37:15

Én azt kívánom, hogy tudjam értékelni Gyurcsány Ferenc személyét, miután önként lemondott.

saintlouisdefrance 2008.12.18. 22:26:23

"all my life I had one dream: to achieve my many goals" (Homer Simpson)

bőregér 2008.12.19. 00:42:50

Hát én bevallom,hogy kétszer is becsuktam a szememet és próbáltam nem az agyamat erőltetni.
Az első csomagomat kibontottam és ez volt benne:
IHS.Egy Szentostya.Ezt nem értem,hiszen mindennap találkozom vele.Mindennap találkozom vele????? Hű, akkor rájöttem itt nagy baj van,szóval igazán Vele akarok találkozni,úgy IGAZÁN,kegyetlen dolog papoknál és hosszú ideje
gyakorló hívőknél is hallottam ezt a betegséget:
megszokás!!!
A másik szem-behunyás után kibontott ajándékomban én magam voltam,gyermekként ill.
azt kértem,hogy hadd legyek megint igazi: önfeledt,naivan bízó,kacagó,felszabadult,örömteli gyermek.
"Aki nem olyan mint egy gyermek..."
Boldog karácsonyt nektek.Ez fantasztikus ötlet volt Pacsy!

Shine) 2008.12.19. 13:34:10

Sziasztok!
Én is csatlakozom azokhoz, akik nyugodt, igazi egymásrafigyelésre, mélyülő szeretetkapcsolatokra vágynak. Aztán szeretnék gyakran olyan önfeledten játszani a gyerekeinkkel, ahogy mostanában: egy varázspálcává avanzsált bottal elvarázsolnak bennünket, (mikor mivé :), közben nagyokat nevetünk. (javaslom, mint megfizethető vagy megfizethetetlen? karácsonyi ajándék ;-)

Kedves Északi szél! Nem néztem utána, de azt hiszem, már máshol is említetted az önzés problémáját - gondolom, fontos számodra ez a kérdés. Mennyire tudsz erről őszintén beszélgetni az érintett szeretteiddel?

Bőregér, szia! Köszi a gondolataidat + "szomszédba" írt könyvajánlót. Jobbulást:)!

mammamia) 2008.12.19. 15:33:03

Sziasztok!

Lehet, hogy én ünneprontó leszek, de még nincs igazán karácsonyi hangulatom. Próbáltam becsukni a szemem és játszani, de mindjárt az jutott eszembe, hogy karácsonyig még lesz egy vizsgám és fontos, hogy sikerüljön. Nyitott szemmel viszont azt kívántam, hogy azokkal a barátaimmal, akikkel az év során a rohanás miatt csak elmentünk egymás mellett, egyszer végre legyen időnk leülni és egy jót beszélgetni. Pl.: egy finom tea mellett :) ! De sokszor a legapróbb dolgoknak is nagyon tudok örülni, mint egy ölelés vagy egy puszi olyan személyektől, akik fontosak nekem. Szóval én ezt kértem karácsonyra. Sok? Kevés? Mindenki maga döntse el. Mindenesetre számomra nagy ajándék. :)
Áldott, békés karácsonyt kívánok mindenkinek!

pacsy 2008.12.20. 11:17:44

Szia Juhar, azt írod: "...na és a legfontosabb, hogy elfogadják a szeretetemet mindazok, akiket szeretek!" Tudom, hogy nem illik beledumálni, de Te is elfogadod a másokét? Ez - nekem legalábbis - ugyanolyan fontos, és - számomra - nehezebb is... Jézus áldjon! Áldott ünnepet nektek!

juhar 2008.12.21. 15:43:52

Szia Pacsy! Köszönöm, h szóbaállsz velem. Nyugodtan dumálj csak bele.
Elgondolkodtam. Hm... és még egyszer hm. :)
Igen én el tudom fogadni mások szeretetét és ezt ki is tudom mutatni. Nem mintha díjaznák mostanság, tehát csak szerényen, nem tolakodóan próbálkozom.
Ja, és valóban fontos. A legfontosabb.

Áldott, békés ünnepeket!

kincso 2008.12.27. 11:10:37

Sziasztok!

Köszi ezt a "játékot", így jöttem rá, hogy meg akarok gyógyulni...
Tényleg köszi!

süti beállítások módosítása