Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Böjti lovak és gondolatok

2009.02.27. 12:51 bonne

Így, a Nagyböjt elején a napi szentírási részek hemzsegnek a vészjósló jelenetektől. Általában két választási lehetőségünk van: választani azt, hogy "jófiúk/lányok" leszünk és akkor nekünk hosszú távon nagyon jó lesz, vagy pedig törődünk a rövid távú terveinkkel és akkor ki sem kell mennünk a hippodromra lovakat nézni, eljönnek azok maguktól. Négy ló, vagy éppen 4 Celsius, tökmindegy, a lényeg, hogy jó előre meg lett mondva, oszt ne mind panaszkodjunk ha mégis az következik be, amit választottunk. A baj ott kezdődik, hogy a Nagy Közös Problémák egyik ismert jellemzője az, hogy túl közösek ahhoz, hogy konkrétan valakiéi is legyenek. Egy régi mondás szerint: közös lónak túros a háta.

Nagy a kísértés, hogy megragadjak ebben a vészjósló hangulatban, ám egy kis szikra valamelyik tekervényemben arra emlékeztet, hogy csak el fogok menni a lényeg mellett, ha ezt teszem. Ott is van a hamvazószerdai evangéliumban, szabad fordításban: "amikor böjtöltök, ne vágjatok olyan komor arcot, mert a gyerekek megijednek és az nem lesz jó senkinek". Ez felkelti a figyelmem és tovább olvasom, most már a csütörtökit, ahol jaj nekem, ha nem tagadom meg önmagam!

Ezzel a kifejezéssel hosszú évekig bajom volt: "önmegtagadás". Mitől jelenti önmagam megtagadását az, ha a mai napon nem eszem húst, nem gyújtok rá, csendben maradok, vagy nem töltöm ki azt az ártalmatlan féldecit? Nem azt a darab húst/cigit/pálinkát tagadom meg? Akkor miért hívják ÖN-megtagadásnak és mi az egésznek az értelme?

Ám egyszer csak egy másik szempontot is megismertem. Az, hogy egy család, egy közösség, egy nemzet vagy az Emberiség tagja vagyok bizonyos szinten az egyed tagadása. Nem létezik olyan, hogy Egyén mint sziget, mindannyian egymásra vagyunk utalva. És ennek elismeréséhez még nem is kell teológiai magaslatokba mennünk, kijelentve, hogy hát igen, mindannyian Krisztus misztikus testének tagjai vagyunk. Annak érdekében, hogy egy család, egy közösség, az Egész jól működjön, az egyénnek le kell mondania bizonyos dolgokról, jogokról. Ha csak személyes szempontjai állnak a középpontban, az hosszú távon kizárja, elszigeteli a közösségtől.

Ugyanezt érvényesnek látom szuverén nemzetek szintjén is. Amerika is ébredezik, hogy a dolgok már nem fognak tudni úgy menni, hogy egypólusoskodnak, mert akkora ejtőernyőjük nincsen, hogy a zuhanást egyedül kibírják... Hamarosan más államoknak is fel kell ébredniük. Naív azért nem vagyok, sokan fognak álmukban sokkot kapni és az másoknak sem lesz rózsás, felébredtek vagy nem. A legnehezebb az lesz, hogy államok, amelyek nagy nehezen kivívták szuverenitásukat, "önként" felmondják azt a közös jó érdekében. A trend viszont ebbe az irányba mutat. Jön egy gazdasági válság és vegetatív kómába küldi a nemzetközi pénzügyi rendszert - értékek, régi célok, ideálok hirtelen relativizálódnak. Jön egy peak oil, hát mit tegyünk, leülünk kártyázni, amíg kifejlesztik a fúziós reaktorokat. Valahogy eltelik... 

Addig is van még mit tenni. Van egy afrikai eredetű fogalom, ami szorosan kapcsolódik ahhoz, amit mi "önmegtagadásnak" nevezünk: ubuntu. Kábé annyit jelent, mint "az vagyok, akivé mások által nőttem". Valamiről is lemondani, ha nem a szeretet motivál, nem ér semmit. Csak önkínzás. Mi motiválja a szeretetet? Egyedül az egység, a kölcsönös egymásrautaltság felismerése.

A Nagyböjt ennek a begyakorlása is többek között. Alkalom reflektálni arra, hogy mennyiben határoz meg engem, az egyént valakihez, valakikhez tartozásom, mennyire van ez előtérben vagy éppen mennyire mellőzöm mindezeket a szempontokat. Mennyi minden, amit most természetesnek veszek, mások áldozatának eredménye? Egy lehetőség a növekedésre és átalakulásra.

16 komment

Címkék: gondolatébresztő nagyböjt

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr34969553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szpal 2009.02.27. 15:40:39

az államok nem a szuverenitást, hanem az egymással szembeni eddigi szolidaritást mondják fel a g. válság súlya alatt, pl. Nyugat-Európa államai felmondják a kelet-európaiakkal 20 évvel ezelőtt kötött történelmi megállapodást (mondta O.V.), azzal, hogy fokozatosan protekcionista gazdaságpolitikát vezetnek be. Önmegtagadás helyett önmegvalósítás. Ami nem is probléma, kb. a fizika szabályaival ellentétes az önmegtagadó állam. Amit el lehet várni az egyéntől - hogy pl. Krisztust kövesse, és tagadja meg magát - nem lehet elvárni az államtól. Ő a Felséges akaratának végrehajtója, ne hadakozzunk ellene, mondja Pál apostol. Vagy szerintetek mi lenne az igazi k,d,n,p-politika?

hatarszel 2009.02.27. 22:27:45

Nekem új gondolat, hogy az egyed megtagadását a böjttel kapcsoljam össze, de jó meglátásnak tűnik, ha a "társadalmi célú" böjtről beszélünk. Nekem a böjt mindig azt jelenti, hogy élesen újra felfedezzem mennyire nem vagyok elég magamnak, hogy már megint magáévá tett a birtoklás (szemben az alamizsna osztással), az élvezetek természetessége (szemben az ételtől való megtartóztatással) vagy a másokon való uralkodás (szemben a csöndes elfogadással). Talán többen megpróbáltátok már a lelkigyakorlat közbeni komoly böjtöt. Ha nem, akkor csak ajánlani tudom, megdöbbentő tapasztalat.

aftermodern · http://aftermodern.hu 2009.02.28. 11:34:51

fontos gondolatok.
a társadalmi célú böjt nekem is szimpatikus gondolat, azt hiszem a hétfői "regnumon" el is fogom sütni :-)

annyit fűznék hozzá, hogy bár megjósolni nem lehet pontosan a dolgokat, a fúziós erőművek kifejlesztésére nem lesz időnk, annál hamarabb fog elfogyni a fosszilis energia.
az emlegetett "oil peak"-en már túl vagyunk, a válság aminek most az előszobájában ülünk minden bizonnyal először energiaválság lesz, majd a klímaváltozás és az energiaválság következményeként élelmiszerválság is lesz, ami már elég súlyos gond lesz (vö. mi hajtja a traktort?)

a megoldás nem fúziós energia, hanem megújuló és főleg takarékosság.

bonne 2009.02.28. 11:58:22

@aftermodern: volt egy számítás valamikor az utóbbi hetekben hallottam, hogy olyan mennyiségű megújuló energia generátort (szél, napenergia, hullám, ozmotikus stb) kellene beinditani ahhoz, hogy fedezze az energiaigényt, hogy az, még ha pénz volna is rá, elképzelhetetlen volna. A fúzió meg még 30 év...

A probléma többrétű. Az A terv, miszerint vissza kell szorítani a CO2 kibocsátást már nem müxik, a B terv, a "geoengineering", ami nem más mint mesterséges klímabefolyásolás gyerekcipőkben jár, technológiaiag kifejletlen, borzasztóan költséges és kockázatos, a C terv, miszerint "brace for impact" (masszív átköltöztetések, új infrastruktúrák, gyakorlatilag Civilisation 2.0...), valamint társadalmi vonatkozásai meg úgy viszonyulnak a II VH-hoz, mint a CreditCrunch2008 c. videojáték az eredeti PacMan-hez.

Na. Ha csak egy emberről van szó, akinek nincs már semmi veszítenivalója, az Élet csodákra képes. Kérdésem az, hogy mennyire működik ez makro-skálán? Elmondhatjuk-e azt, hogy amikor (értsd: most) a mélyen tisztelt Emberiségnek már nincs veszítenivalója, összefogás, leleményesség és életöröm irányítja a lépéseit, és nem pánik, anarchia? Ez azért kérdés, mert látok példát mindkettőre. Mindkettőre sokat.

@szpal: félek kimondani, de ekkora skálán 10M ember... hogy is mondjam... jár a szája és senki nem figyel oda...

mercator 2009.03.01. 12:35:13

@szpal: OV azt mondja, amit itthon hallani akarnak tőle. Évek óta ugyanazt. A magyar politikai játszmáknál unalmasabb már csak a fehér bélyeg-gyüjtés...

aftermodern · http://aftermodern.hu 2009.03.01. 23:28:04

@bonne: az energiaválság elkerülhetetlen. A fogyás mértéke olyan lesz, hogy mostantól kezdve naponta egy olyan új atomerőművet kellene bekapcsolni mint egy blokk Pakson. Ez nyilván nem lehetséges.

A következőket tehetjük:
a) felkészülünk a bajra: vidéki szerényebb élet, lokálisan sokkal elviselhetőbb tud lenni az egész egy jól megszervezett faluban
b) társadalmi szintű takarékosság: egy egész csomó olyan dolog van ami zabálja az energiát és lényegében teljesen felesleges.
c) mégiscsak zöld energiával nyomjuk tele a világot, mert nem csak az a kérdés hogy lesz e gödör, hanem az is, hogy milyen mély, és milyen meredek a fala.
d) a kereszténység (szűkebb értelemben a katolikus egyház) egy olyan alternatív társadalmi rendszer, hálózat, ami erősen értékalapú, ezért egy súlyos válságban elsőszámú mentőkötélként léphet fel, mert a politikai viharoktól függetlenül megmarad, és struktúrálisan stabil marad, sőt talán meg is erősödik a válságtól. Ez nekünk nagy könnyebbség lehet egy napon.
e) mentjük ami menthető: lesz a szakadéknak túloldala is, ott nagy szükség lesz a tudásunkra, bölcsességünkre, tenniakarásunkra, lelkünkre.

a jó hír (ami egyben rossz is) hogy elvben még megúszhatjuk, bár zökkenővel, de nem armageddonnal. Szóval a jó/rossz hír, hogy csupán emberi döntésen múlik a dolog.
gyk: MA kéne elkezdeni.

bonne 2009.03.02. 00:25:13

@aftermodern: mindezt majdnem pontosan ezekkel a szavakkal olvastam is valahol. Akkor még csak egy tanulmány volt, most meg félig beteljesedett jóslat.

Dr. szpahi 2009.03.02. 17:54:02

Még szerencse (vagy talán Isten humorának jelenléte a világban?), hogy még sohasem úgy alakult a jövő, ahogy azt az "okos" emberek a mindenkori "tudományos" következtetéseik alapján megjósolták.

bonne 2009.03.02. 17:56:18

@Dr. szpahi: reméljük a legjobbakat:)

aftermodern · http://aftermodern.hu 2009.03.03. 00:08:18

@bonne:
talán ezekre gondolsz?
astro.elte.hu/~hetesizs/FFEK/jelentes.pdf
mtv.hu/videotar/?id=37312

mindenesetre ezeket ajánlom. nem állítom hogy 100%-ban elhiszem amit mond, de nagyjából 90%-ig igen.

vitalis (törölt) 2009.03.03. 09:41:36

@aftermodern:
Armageddon, avagy a cipész maradjon a kaptafánál...
A nagyböjtről nekem véletlenül sem az Apokalipszis Lovasai vagy A felélt jövő c tanulmány jutna eszembe, de végigolvasván a hozzászólásokat elborzadtam!
Nem értem, hogy egy hónapokig szunnyadó butácska tanulmány miként kerülhetett be a katolikus gondolkodás fő áramába, mint a világmegváltás záloga. Talán azért, mert a szerző külön szerepet szán a KÉSZ-nek és a falusi plébánosoknak világválság idejére? A tanulmány sajátságos keveréke Malthus idejétmúlt tanainak és a közeli Armageddont hirdető jehovista világvége jóslatoknak, némi Ceauşescu izű beütéssel: pl. fűben fában orvosság, ismerjük meg a gyógynövényeket stb. A tanulmány szavahihetősége nálam mindössze 10%, ezt a kötőszavak teszik ki...

bonne 2009.03.03. 10:09:19

@aftermodern: ja, ez, de még sok más

@vitalis: az armageddon ott jött be, ahol a Nagyböjt eleji olvasmányok. Liturgikus vonalon. Közben a cikk elment egy másik irányba, a kölcsönös egymásrautaltság és ubuntu irányába, de ez most minket nem zavar. szomorkodni akarunk, ijesztegetni a gyerekeket, ráncolni a homlokunkat, összevonni szemöldököt, lehetőleg annyire elmenni egy irányba, ameddig még nem számit offnak :))

vitalis (törölt) 2009.03.03. 12:24:44

@bonne:
köszi, megnyugtattál, ez még nem a világvége...
Akkor folytatom tovább a kis életemet a Nagyböjttel!

aftermodern · http://aftermodern.hu 2009.03.03. 14:53:14

@vitalis: a dolog lényege az oil peak meg ezek. a megoldási elméletei nem lényegesek, ilyen pontosan jósolni nem lehet.
a mondanivalójából egy dolgot érdemes komolyan venni, de azt eléggé: Az olaj nem akkor fogy el gyakoralatilag amikor a föld alatt már nem lesz, hanem hamarabb. Energiafüggő társadalom vagyunk és ebből még baj lesz.
A többi csak líra.

amúgy igazad van hogy ez kissé off, de a böjtös gondolatokkal való egyetértésemet nem tudom nagyon ragozni, ezt viszont fontosnak tartom. Persze ettől még nem muszáj pont itt kifejteni, ez is igaz...

ige 2009.03.18. 14:59:18

"Mennyi minden, amit most természetesnek veszek, mások áldozatának eredménye? Egy lehetőség a növekedésre és átalakulásra."
Erről Jézus kereszthalála jutott eszembe. Vagyis, hogy a bűnbocsánat kegyelmét megkaoptuk, milyen hatalmas áldozatba került.
Bizony sokszor elfeledem mások áldozatát megköszönni.
Istennek hála , és remélem mi is hasonló céllal hozunk áldozatokat, nem öncélúan
süti beállítások módosítása