Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Amida Buddha! Irgalmazz nekünk, tudatlanoknak!

2009.04.25. 00:41 Ky-Lí

Miközben ezeket a sorokat írom egy Buddha szobor ül csendben, mélységes békében mellettem. Ebben az információ-dömpingben, amikor még a "no news is bad news"-ként van feltüntetve, olyan jó érzés rátekinteni a Megvilágosodott békés arcára, elmerülni rendületlen hallgatásában. Éveken át szerettem volna egy Buddha-szobrot, és végül 2005-ben Srí Lankán a szökőár súlytotta területeken való forgatáskor akadtam rá a kedvencemre. Maga Buddha sokat beszélt a szenvedésről: "minden szenvedés" - állítja. De amit akkor én ott láttam a sok magára maradt szülő, a szülő nélkül maradt gyerekek ijedt tekintetében, mindarra csak ilyen mély hallgatás lehet a válasz. No persze nem mindenki látja ezt így.

Például így is láthatják:

Nem olyan régen az ORTT-től kerestek meg, hogy az egyik közszolgálati rádiót a következő váddal illették, és szeretnék tudni az egyházi álláspontot: „megszólalt egy katolikus pap, aki a Vízkereszt ünnepének azt a hagyományát fölemlegetve, miszerint ilyenkor tömjénfüsttel és szenteltvízzel szokás a házból a betegséget és démonokat elűzni, arra szólította fel a hallgatókat, hogy a lakásukban található Buddha-szobrokat is mint az ördög megtestesülését, dobják ki a házból.”

A plébános elmondása szerint, amikor megépül egy ház, gyakran egyházi személyt kérnek fel a felszentelésére. Otthonunkban azonban vannak olyan negatív szellemi erők, amelyek befolyásolhatják életünket. Ennek alátámasztásaként az atya elmesélt egy saját maga által „megtapasztalt” történetet egy afrikai származású, ám Franciaországban élő asszonyról, akinek házából sikerült „kiűzni” az „ördögöt.” Az atya felhívta a hallgatók figyelmét, hogy érdemes mindenkinek körülnéznie, hogy lakásukban vannak-e olyan szimbólumok, melyek nem egyeztethetők össze a kereszténységgel. Ha valaki jósnál vagy szellemidézőnél járt, az ott kapott tárgyaktól érdemes megszabadulni. A jin-jang és az amulett ugyanis rontást hozhat. Az atya hozzáfűzte: gyakran megeshet, hogy egzotikus országban járván egyiptomi istenségek szobrai vagy Buddha-szobor kerül be a lakásba, ami nem feltétlenül összeegyeztethető a kereszténységgel. Ezekután arra szólított fel, hogy „ezektől a tárgyaktól jó megmenekülni, hiszen igenis hozhatnak rosszat. Ezekre a tárgyakra ugyanúgy ráimádkozhatnak, hiszen ahogy az áldás, úgy az átok is tud működni.”

A panaszos véleménye szerint ezen cselekedetével a pap „gyalázta egy másik vallás szimbólumát, és közvetve bár, de egyértelműen uszított a buddhizmus ellen. Sajnos a ... rádió illetve a műsor szerkesztősége sem találta fontosnak, hogy elhatárolódjon a plébános nézeteitől, s ezáltal annak felszólítását a közszolgálati rádió közlésének rangjára emelte.” A panaszos végül tiltakozását fejezte ki a vallás- és véleményszabadság ilyetén való megcsúfolása, illetve a különböző felekezetek közötti uszítás ellen.


Az ügy fontossága miatt bátorkodtam a nálunk nagy tekintélynek örvendő Nemeshegyi atyától kérni ki véleményt, aki 37 éven át Japánban volt misszionárius, és akit mindig csak szépen szólni hallottam a buddhizmusról. Gyorsan reagált, és nem is magán-, hanem az egyház véleményét írta meg nekem a II. vatikáni zsinatot idézve: "... a katolikus egyház semmit sem utasít el abból, ami ezekben a (nem keresztény) vallásokban igaz és szent. Őszinte tisztelettel szemléli ezeket az élet- és magatartásformákat, tanításokat és erkölcsi parancsolatokat, melyek sokban különböznek attól, amit ő maga hisz és tanít, mégis nem ritkán tükrözik annak az Igazságnak sugarát, aki megvilágosít minden embert.” A Nyilatkozat külön-külön is röviden megemlékezik a főbb nem keresztény vallásokról, többek között a buddhizmusról, amelyről ezeket mondja: „A buddhizmus különféle formáiban fölismerik e változékony világ radikális elégtelenségét, s olyan utat tanítanak, melyen az emberek áhítatos és bizakodó lelkülettel elérhetik vagy a tökéletes szabadság állapotát, vagy – saját törekvéseikkel, illetve felsőbb segítséggel – eljuthatnak a legmagasabb megvilágosodáshoz.”

Az egyház nem tekinti tehát ezt a nagyhatású vallást ördögi találmánynak, hanem a létezés végső értelmét kutató őszinte törekvés kifejezésének látja. Minthogy a zsinat azt is tanítja, és II. János Pál pápa többször megismételte, hogy a Szentlélek minden emberben működik, nem szabad csodálkoznunk, hogy buddhista vallásos emberek gondolataiban és műalkotásaiban is sok szépet találunk.

A Buddha-szobrok a Megvilágosodott csendes békéjét fejezik ki. Nem bálványok, hanem az Ősirgalomhoz kapcsolódó emberek nyugalmát tükrözik, és elcsendesedésre szólítanak. Ázsia népei közül sok millió embernek jelentettek és jelentenek bizakodást, reményt, megnyugvást és békességet.

Nemeshegyi atya még hozzáfűzte: "Ha a pap ilyet mondott, akkor nyilván nem ismeri a II. vatikáni zsinat nyilatkozatát az Egyház és a nem keresztény vallások kapcsolatáról. Amikor a zsinaton ezt a nyilatkozatot szavazásra bocsátották a 2312 szavazatból 2221-en igennel szavaztak, és csak 88-an szavaztak nemmel. A Nyilatkozatot tehát az Egyház püspökeinek 96% százaléka helyeselte, VI. Pál pápa pedig jóváhagyta, és 1965. október 28-án közzétette."

Be is fejezem... Miközben visszahallgatom a 2009. január 6-án elhangzott ellenséges hangvételű adást, és figyelem a Buddha mélységes nyugalmát. Még mindig békés, és még ezek után is rendületlenül hallgat - válaszként.
 

331 komment

Címkék: pap ördög vallások buddha intolerancia

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr481085105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fuhur 2009.04.29. 14:02:44

@Ferenc Testvér:

"minden embertársamat szeretem, mivel keresztényként kötelességem szeretni,"

CSAK EZÉRT????

Ez nagyon ijesztő! Ha még azt is hozzáteszed, hogy embert ölni azért bűn, mert kárhozat jár érte , akkor már nagyon kezdek félni tőled.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.04.29. 14:03:40

@Tikk-Takk:

"De amit ma kereszténység tanít, már nem egyeznek meg azokkal, amiket az első században az apostolok tanítottak. Egyébként nagyon érdekes, hogy a legtöbb egyház úgy tekint ezekra a változtatásokra, mint ha részét képeznék az egyházi tantételek folyamatos fejlődésének."

Ennek azért nézzél utána, hogy mit vallottak az egyházatyák:

www.depositum.hu/egyhazatyakhite.html

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.04.29. 14:07:01

Ajánlott olvasmány:
Szent X. Piusz pápa - A modernisták tanításairól www.depositum.hu/Pascendi.doc

Tikk-Takk (törölt) 2009.04.29. 14:07:23

@fuhur:

Mellesleg milyen jó, hogy vannak, akik jobban tudják, hogy milyen vallású a másik, mert ahogy mondtad "általánosításokra és ítélkezésre hajlamos kissé öntelt alak vagy" --- teljesen alátámasztja.

Amikor nem tud mit bizonyítani az ilyen személy, akkor azt mondja: "OLVASS INKÁBB" ! :D:D:D De fel sem merül az illetőben az a kérdés, hogy netán pont azért ír az ember ilyeneket, mert OLVAS? És meghasonlást lát a valóság és az Írás között?

Azoknak van általában ilyen bátorságuk mást virtuálisan szidalmazni és beskatulyázni, akik a valóságban nem gyakorolják a hitüket, hanem jobb viaskodni és arroganciát produkálni. HA valaki életben, GYAKORLATILAG is kinyilvánítja a hitét, akkor szelíd és alázatos szívű ember lenne, és példaképét, a kereszténység központi alakját, Jézust, a Tanítót követné.

Máté11:29,30: "Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű, s megtaláljátok lelketek nyugalmát.Az én igám édes, és az én terhem könnyű."

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.04.29. 14:10:31

Az egész protestantizmushoz:

"Urunk türelmét tartsátok üdvösségnek, ahogy szeretett testvérünk, Pál írta nektek ajándékul kapott bölcsességében minden olyan levélben, amelyben ezekről a dolgokról beszél. Vannak bennük nehezen érthető dolgok, ezeket a tanulatlan és állhatatlan emberek kicsavarják a saját vesztükre, akárcsak a többi Írást is." (2Pét 3,15-16)

Az oktalan szőrszálhasogatásokhoz:
"Kerüld azonban az oktalan vitát, a nemzetségfákat, a veszekedést, a törvényen való szóharcot, mert ez hiábavaló és haszontalan dolog". (Tit 3,9)

Csak a Szentírás? („sola Scriptura”?) - www.depositum.hu/solascript.html
A Szentírás egyéni magyarázata - www.depositum.hu/egyenimagyarazat.html

Fontos tehát, hogy nem lehet CSAK a Szentírásból kiindulni, ugyanis azt Krisztus Egyháza írta, állította össze, hagyta jóvá, nyilvánította ki kinyilatkoztatásnak, azaz sugalmazottnak, valamint Ő magyarázta azt mindenkor, mert erre Ő kapott megbízást. Mindez magában a Szentírásban is benne van, azaz, ha csak a Szentírásból indulunk ki, akkor is az Egyházhoz kell jutnunk, vagyis, hogy minimum nem tekinthetünk el az Egyház szavától, és az Általa megőrzött Szenthagyománytól.

jan 2009.04.29. 14:13:34

@Ferenc Testvér: "ezért ha valaki katolikus vallású lesz, annak értelemszerűen meg kell szűnnie nem csak zsidó vallásúnak, de zsidó néphez tartozónak is lennie."
ez mégis honnét veszed? ha egy szekularizált budapesti magyar megtér katolikusnak, akkor akkor ő továbbra is a magyar néphez tartozik, de ha egy szekularizált izraeli zsidó megtér katolikusnak, akkor ő már nem tartozik a zsidó néphez? egy izraelben élő, ivrit anyanyelvű katolikus szerinted nem zsidó? tényleg nem értem.

fuhur 2009.04.29. 14:13:43

@Tikk-Takk:

Igaz a katolikusokban, sőt általában a vallásos emberekben az alázatot szoktam leginkább hiányolni. Fel sem merül benne a gondolat, hogy tévedhet. Főleg, hogy egy csomó komoly nagy embert is lehet idézni. És ha eyg "nagyon okos ember" mondja akkor jobban igaz ami igaz...

De én még mindíg ezen vagyok kiakadva:
"minden embertársamat szeretem, mivel keresztényként kötelességem szeretni,"

Ez SZVSZ nagyon komoly lelki szegénységre vall. Mondjuk azthiszem most értettem meg mit jelent az hogy boldogok a lelki szegények..

izrael miszteriuma (törölt) 2009.04.29. 14:14:22

@Ferenc Testvér:
"Vaszary Kolost, Magyarország 1891–1912 köztti hercegprímását idézve, mivel "a zsidóság nem felekezet, hanem nemzet, külön nemzeti életet él, külön nemzeti törvényei vannak", ezért ha valaki katolikus vallású lesz, annak értelemszerűen meg kell szűnnie nem csak zsidó vallásúnak, de zsidó néphez tartozónak is lennie."

Ezt csak a zsidó vallás befogadása körüli vitában mondhatta, de nem ez a vélemény lett törvénybe foglalva. Különben tényleg felháborító dolog, ezután már a keresztények is áttérhettek a zsidó vallásra. Erdélyben több falunyi székely rögtön elvégezte a körülmetélést, és átállt a zsidókhoz. Meg is kapták a jutalmukat, 44-ben a túlbuzgó magyar csendőrök asszisztálása mellett el is vitték volna őket mind egy szálig Auschwitzba.
Elárulom a végén happy end van: mert a zsidók egy részét katolikus plébánosok lerángatták a vagonokról és eldugták őket, míg el nem múl a vész bizonyos Márton Áron erdélyi püspök parancsára. Aki még arról is gondoskodott egy jó érzésű magyar ezredessel összefogva, hogy egy teljes menetszázad zsidónak minősülő munkaszolgálatos egyént zárt sorokban áttuszkoltak a román megszállás alatti területekre
Emléküket a Yad Vashem hírdeti az utókornak:
Örök nevet adok néked, mely nem múlik el soha...

Tikk-Takk (törölt) 2009.04.29. 14:15:37

Most nem azért, de kik voltak az egyházatyák Kedves Blogírók és Kommentírók? Nem ugyanolyan emberek, mint te, én vagy mások? Nem anya szülte őket és tökéletlen ember?

Mindannyian bűnösök vagyunk...

Róma5:12: "Amint tehát egy ember által lépett a világba a bűn, majd a bűn folyományaként a halál, és így a halál minden embernek osztályrésze lett, mert mindnyájan vétkeztek... "

Nos, tehát akkor mennyivel különbek?

Mi az, hogy modernista? Ki mit ért ezalatt? Kik képviselik azt a legradikálisabban, ha már vallási témáról van szó, akkor most csak a vallásokat tekintsük. Aki szemetelni tudja a másikat, az valljon színt is, névszerűen, nem kell diplomáciai képességeket lebegtetni.

izrael miszteriuma (törölt) 2009.04.29. 14:15:44

De hova lett a Buddha szobor a nagy tülekedésben?

Joejszaka 2009.04.29. 14:18:07

Bocsi,

Megkövetlek, Ferenc Tesó, nem vagy elmebeteg.

Viszont troll vagy:
en.wikipedia.org/wiki/Internet_troll

Én meg kommentfüggő barom. :-)

fuhur 2009.04.29. 14:19:44

@izrael miszteriuma:
"De hova lett a Buddha szobor a nagy tülekedésben?"

Mint egy rendes budhaszoborhoz: illik ül, mosolyog és hallgat :-)

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.04.29. 14:25:45

@Tikk-Takk:
Mi az, hogy különbek? Ki beszélt ilyenről?
Azt mondtam, hogy az ő írásaikból megismerhetjük, hogy hogyan értelmezték az első századokban a keresztények Krisztus tanítását.

Mert lehet azt hazudni, hogy az első keresztények mást - konkrétan PONTOSAN AZT, amit az illető szektája vall - vallottak, csak a "gonosz" Egyház meghamisította. Igen, ám csak a történettudomány, az egyházatyák írásai befigyelnek.
És akkor persze jön az, hogy kik ők? Hát kik! Az első századok keresztényei, akire hivatkozni tetszenek, hogy ők voltak _A_ romlatlan kereszténység...

Tikk-Takk (törölt) 2009.04.29. 14:29:40

@fuhur:

Vicces egyébként, hogy egyesek az "oktalan szőrszálhasogatásokat" emlegetik ... És pontosan az ilyenek azok, akik a legnagyobb fanatizmussal képesek "harcolni" a dogmákért ... NEM ISTENÉRT !!!

Boldogok a lelki szegények tényleg ... semmi értelme ezeknek a "na melyik egyházatya melyik zsinaton meg melyik gyűlésen mit mondott, melyik nagy tudós meg melyik teológus meg vak hitvédők mit írnak" , mert az ember élete végéig visakodhatna a másikkal, csak mert nem olyan nézetű, vagy olyan nézetű mint ő, de jobban akarja nála is tudni az ilyen személy.

Hol van itt szó ezeknél a "minden embertársamat szeretem, mivel keresztényként kötelességem szeretni," kijelentőknél a hozzászólásaikban és az általa beidézgetett oldalakon a régi hithű szolgákról: Ábrahám, Énók, Noé, Dávid, Dániel, Jób, Izsaiás, Pál, Timóteusz vagy sorolhatnánk még tovább.

Mit védelmeznek? Hát nem ezeknek a példájáról kéne tárgyalni? Az Írás szerint az okulásunkra íratott le minden: Róma15:4: "Amit hajdan megírtak, azt tanulságul írták, hogy az Írásból türelmet és vigasztalást merítsünk reményünk megőrzésére."

Hogyan lehet egy keresztény ember egész életében harcolós mással? Hogyan mutat így példát? Hogyan lobogtathatja a szeretet zászlaját, mikor kötelességnek nevezi a szeretet?

Mindannyian tudjuk, hogy a szeretet az szívből jön és nem lehet kötelezni. Mert ez olyan, mintha egész életében azt hazudná egy feleség a férjének vagy fordítva, vagy az embertársa iránt egy személy, hogy szeretlek mert kötelességem a szeretet, közben a szíve egészen máshol kalandozik, és állandóan hadakozik önmagával?

Nézd csak meg, akkor ha kötelességnek tekinti valaki a szeretetet, akkor egy olyan egyéniség ismerhető meg, mint az, aki ezt mondta, hogy bár szóval hirdeti, de messze nem azt mutatja, különben nem lenne képes ilyen "véres" vitákat és leszólásokat írni.

Tikk-Takk (törölt) 2009.04.29. 14:34:33

@Ferenc Testvér:

Ugyanmár ... Ferenc Testvér... miféle szektáról beszélsz te? Tán nem ismersz személyesen? Mégis Ön szerint milyen szekta ez? :) :) :)

Ennyire hogyan lehet bedühödni keresztényi témán ... :D:D:D

És te gyakorlod a vallásod élőben is? Követed a hited szerinti gyakorlati dolgokat is?

Meg aztán, ki mondta azt neked, hogy ezek az egyházatyák tévedhetetlenek és ők azok, akik közvetlen érintkeztek az apostolokkal ... nem tudom hány éves lehetsz, de elég gyermekcipőben jársz, úgy tűnik. Ez ilyen óvoda-feeling.

Én is azt tanácsolom neked: OLVASS ... méghozzá ha már egyszer nekem írsz, akkor arra írj, amit én írtam.

Ky-Lí 2009.04.29. 14:35:34

@Joejszaka:

"Tudtommal a Káli kultusz konkrétan tartalmaz sátánista elemeket is."

köszönöm az infót. én se tudtam.

Sajnos már lassan nem is tudom követni a kommenteket.

MINDENKINEK! MINDENKINEK! MINDENKINEK!

Jó lenne ha vki kezdeményezne egy külön blog-ot a zsidózásnak. Most már végképp elhiszem, hogy "igény van rá", de jó lenne nem a jezsuita blogot használni fel erre. Csak azért írom, hogy egyesek nehogy megsértődjenek, ha kimoderáltatnak egy szerelemtelen nyár éjszakán.

izrael miszteriuma (törölt) 2009.04.29. 14:37:46

@Ferenc Testvér:
"Azt mondtam, hogy az ő írásaikból megismerhetjük, hogy hogyan értelmezték az első századokban a keresztények Krisztus tanítását."

Rossz hírem van számodra, teljesen a zsidóktól átvett módszer szerint végezték az exegézist, ezért ejtened kell őket is a hivatkozásodból. Szentjeromos nem átallott egy rabbihoz járni, hogy elsőkézből ismerhesse meg a héber bibliát...
Te hogy állsz a nyelvekkel, a héber mellé az arám is dukál, mertkülönben nem fogsz érteni semmit. Én azt ajánlom Néked, hogy csak eredeti nyelven és prímer irodalmi forrásokból lehet igazán jól dolgozni...
Sok sikert a Brit Hadasha tanulmányozásához!

Tikk-Takk (törölt) 2009.04.29. 14:42:29

@Ky-Lí:

Már kellett a felhívás! :)

Mellesleg mindenki, aki szeret zsidózni, illetve a zsidókat szidni ilyen mértékben, nyilvánosan is (mert hát mindenki tudja, hogy az adatvédelem és az adathalászat elég magas fokon működik), akkor ne csodálkozzon az illető, hogyha esetleg kutatnak utána és véletlen ráakadnak, a holokauszt tagadó egyének akár 5 évet is ülhetnek miatta, tegnap olvastam az egyik hírben.

Nem vagyok zsidó származású és vallású. Mélyen elítélem ezt a nagyfokú vallások közötti viszálykodást.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.04.29. 14:42:57

@izrael miszteriuma:
Látod erről beszéltem, amikor zsidó mentalitásról beszéltem:
HOGY MINDIG MINDEN VITA HOLOKAUSZTRA, ANTISZEMITIZMUSRA ÉS A "FASISZTÁKRA" HIVATKOZÁSSAL, MINT VALAMI ULTIMA RATIOVAL ZÁRUL

És nekem és szerintem még sokaknak ebből már - már elnézést a kifejezését, de - rohadtul (bár fogalmazhattam volna keményebben is) elege van.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.04.29. 14:44:56

@Tikk-Takk:
"Mellesleg mindenki, aki szeret zsidózni, illetve a zsidókat szidni ilyen mértékben, nyilvánosan is (mert hát mindenki tudja, hogy az adatvédelem és az adathalászat elég magas fokon működik), akkor ne csodálkozzon az illető, hogyha esetleg kutatnak utána és véletlen ráakadnak, a holokauszt tagadó egyének akár 5 évet is ülhetnek miatta, tegnap olvastam az egyik hírben."

Nem szidtam a zsidókat, teológiai vitáról volt szó, olvasd már el ezt: jezsuita.blog.hu/2009/04/25/amida_buddha_irgalmazz_nekunk_tudatlanoknak?fullcommentlist=1#c5701268

Mellesleg szerencsére a holokauszt tagadás (amit én nem vallok) nem bűncselekmény Magyarországon, de azért kedves, hogy börtönnel fenyegetsz a véleményemért, igazi szabadságpárti vagy!

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.04.29. 14:46:20

Azért ez mindent elmond az antiszemitizmus hisztériáról, hogy már egy a zsidó vallás és nép teológiai megítéléséről a katolicizmus szerint is "zsidózásnak" és "antiszemitizmusnak" számít. Ebből már nagyon elegem van!

Tikk-Takk (törölt) 2009.04.29. 14:51:06

@Ferenc Testvér:

Már elnézést, de ki az aki felhozta ezt a témát? Mégis ki fejezi ki folyamatosan a mások "undorítóságát" "vadliberalizmusra" hivatkozva...??? Van ehhez jogod? A háttérben nyugodtan elüldögélsz, és szidsz mindenkit, aki nem olyan mint te, aki nem érhet fel a nyomodba se, de élőben lenne képed mindezt az illető szemébe elmondani, úgy hogy a sarkadban áll a rendőr és visz a börtönbe?

"És nekem és szerintem még sokaknak ebből már - már elnézést a kifejezését, de - rohadtul (bár fogalmazhattam volna keményebben is) elege van."

Mért, a TE személyedben kit tisztelhetnek a kedves blogozók, hogy akár keményebben is megfogalmazhattad volna? És nem ártana kicsit magadba szállni, hogy valójában ki szereti provokálni a másikat ... Nem véletlenül Te hozod fel mindig a témát? Szereted provokálni a másikat. TOVÁBBÁ, ha már eleged van rohadtul ebből a témából, akkor minek keresel fel ilyen témájú blogokat? Ki lehet szállni, nem fog sírni senki.

:D:D:D

Arra meg nem tudsz válaszolni, amit hozzád intéztem kérdést? Nem mersz? Csak egy nagy szájhős lennél? Tessék nyíltan megvalllani, ha már ennyit szitkozódsz.

Tikk-Takk (törölt) 2009.04.29. 14:56:20

@Ferenc Testvér:

Nem hogy örülnél neki, hogy felhívtam a figyelmed arra, hogy hatályba tervezi léptetni a Kormány, az akár 5 éves börtönbüntetést is, és ezzel megóvlak a kellemetlen következményektől. Ha van családod, akkor legalább azokra gondolhatnál. Ha van és mégsem veszed ezt figyelmbe, akkor meg különösebb érzelmek nem fűzhetnek irántuk...

Egyébként meg, ha nem vetted volna észre, nem NEKED írtam és nem fenyegettelek meg. Ez tény. De a hozzászólásaid, a régebbieket is átcenzúrázhatnád (ez nem nyomon követés, csupán a cikkek és kommentek olvasása, már régebben is más névvel:):):) ).

volt filozófus (törölt) 2009.04.29. 15:11:48

@fuhur:
Kedves fuhur, szerintem amilyen környezetben te most érteni véled a "boldogak a lelki szegények" állítást, az nem az eredeti értelme.

Tikk-Takk (törölt) 2009.04.29. 15:32:46

@Ky-Lí:

Az előbb olvastam "Ferenc Testvér" kommentjét, amit nekem írt. De most nem látom már :D Mi történhetett vele, mármint az utolsó kommentjével?

fuhur 2009.04.29. 15:48:06

@volt filozófus:
"Kedves fuhur, szerintem amilyen környezetben te most érteni véled a "boldogak a lelki szegények" állítást, az nem az eredeti értelme."

Hát akkor mi a eredeti értelme, én mindig valami empátia és gondolkodásmentes lelkialkatot értettem alatta. (Lásd FT. Aki még az emberszeretetét is csak egy felsőbb hatalom iránti kötelezettségként éli meg.)

Ky-Lí 2009.04.29. 15:52:41

Amida Buddha nevéhez fűzik a következő mondást:

Akik e világban boldogtalanok, azért boldogtalanok, mert saját boldogságukat keresik.
Akik e világban boldogok, azért boldogok, mert mások boldogságát keresik."

fuhur 2009.04.29. 15:57:27

@Ky-Lí:
"Tudtommal a Káli kultusz konkrétan tartalmaz sátánista elemeket is."

Ugyan nem vagyok egy vallási szakértő de sátánizmusról beszélni SZVSZ csak keresztény vallási körben értelmes. A Kálinak áldoztak embert (talán éha még ma is megteszik) de nem hiszem, hogy bármi köze lenne ennek a keresztény mitolügiában szereplő sátánnak. Ilyen alapon mondhatnád, hogy krisztus meg olyan Visnu szerű viszont Jehova a tiszta BRAHMA.

fuhur 2009.04.29. 15:58:59

@Ky-Lí:
"Akik e világban boldogtalanok, azért boldogtalanok, mert saját boldogságukat keresik.
Akik e világban boldogok, azért boldogok, mert mások boldogságát keresik."

Ezt krisztus is mondhatta volna nem? Bár tudom eretnek gondolat ez sincs a dogmák között :-)

Ky-Lí 2009.04.29. 16:03:04

@fuhur:

"Tudtommal a Káli kultusz konkrétan tartalmaz sátánista elemeket is."

amint láthattad én is iidéztem, azaz más írta nekem jóval fentebb. Azért reagltam rá úgy, hogy "köszi az infót. nem tudtam."

.........................................

És ... igen, a Buddha idézetet Jézus is mondhatta volna.

amancich 2009.04.29. 17:37:06

Látod Ky -Ly,ez van, ha a jezsuiták Buddhát reklámozzák. Eszüket vesztik az emberek.
Az alapkérdéshez:Nemeshegyi atya nem a keresztények és Buddha viszonyát tisztázta, hanem az
Egyház viszonyát a buddhizmushoz (buddhizmusokhoz?). Utóbbi teljesen rendben van, az előbbiben az egyszeri pap álláspontját osztom. (Emlékszel, a rádióműsor...) Merthogy ez a katolikus álláspont.Meg olvastam valahol egy jópofa anekdotát a két úrról, akiknek nem lehet egyszerre szolgálni.

Ky-Lí 2009.04.29. 18:23:23

@amancich:

tévedsz. csak az veszti a fejét (eszét), akinek amúgy sincs a helyén :)

izrael miszteriuma (törölt) 2009.04.29. 18:50:36

@amancich:
"Látod Ky -Ly,ez van, ha a jezsuiták Buddhát reklámozzák..."

Nagyon dörzsöltek ezek a jezsuiták, ezzel a Buddha szoborral idecsalták a sok népet és a PageRank értékük rögtön az eddigi 4 értékről 5 értékre változott...
Gratulálok a jezsuita atyáknak, és előre a 10-es PageRank értékig!
Szeretettel :)

Ky-Lí 2009.04.29. 19:03:30

@izrael miszteriuma:

nektek köszönhető. danke, danke ...

Tikk-Takk (törölt) 2009.04.29. 19:12:54

@izrael miszteriuma: "Megette a blogmotor: hamm"

Vicces kedvedben lehetsz:):):)

amancich 2009.04.29. 19:18:20

Végre, humor.Hiszen alapvetően szórakozunk, nemde?

Joejszaka 2009.04.29. 19:32:40

Remek, mindenki jobban van. :)))

Viszont még mindig nem tudom, hogy katolikus vagyok-e. :-))

De most ez nem vicc, tényleg!

izrael miszteriuma (törölt) 2009.04.29. 19:49:43

@Joejszaka:
Viszont még mindig nem tudom, hogy katolikus vagyok-e. :-))

Engedélyt adok katolikusnak lenned!

izrael miszteriuma (törölt) 2009.04.29. 20:11:51

Kedves Testvérek!
Megmondom Néktek, hogy miből jött a probléma:
A jezsuita atyák nem vettét figyelembe, hogy az AMIDA(H) egy ősi héber imádság neve is egyben - amit természetesen innen vettek át Buddha követői is - és a két Amida közt interferencia jelensége lépett fel...
A jövőben jobban oda kell figyelni a címadásra!
Szeretettel :)

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.04.29. 20:27:33

@izrael miszteriuma:
"- Fiam! - mondja az öreg Kohn a fiának - Légy rá büszke, hogy zsidó vagy!
- Nu, hát miért pont arra legyek büszke, amikor...?
- Mert ha nem vagy rá büszke, akkor is zsidó vagy."
(valamelyik deklaráltan zsidó szerkesztők által összeállított viccgyűjteményből)
Az egyes nemPC szavak tetszőlegesen behelyettesíthetők. Én pl. a zsidót a magyarral szoktam...
Nem hiszek az identitások korlátok nélküli váltogatásának liberálsoviniszta dogmájában. Kutyából nem lesz szalonna - főleg egymás után többször.

kis_csirke 2009.04.29. 20:28:09

@izrael miszteriuma: @Tikk-Takk: @Ferenc Testvér:
jól látom, ti szinte EGÉSZ NAP ezen az oldalon vitáztatok??!!

(Erről eszembe jut a vicc a haldokló kereskedőről....."hát akkor ki van az üzletben?!")

Jól vagytok?!

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.04.29. 20:32:50

@kis_csirke: :—DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD (Lógsz egy teával és egy billentyűzet-takarítással!)

Talált, süllyedt.

kis_csirke 2009.04.29. 20:34:41

@Kitalátor feljegyzete: :-)))))))))))
(Magas labda volt, nem bírtam volna kihagyni :))))))))

izrael miszteriuma (törölt) 2009.04.29. 20:51:19

@kis_csirke:
Hát bevallom, ma sokat szunyáltam, későn keltem, de azonnal rohantam a netre, mert addict vagyok és másrészt innen kapom a fizetésem:
1000 blogbejegyzés 5 piros pontot ér!
De az egészből a jezsita atyák profitálták a legtöbbet: feltornázták a PageRank értékét a blognak 4-ről 5-re.
Jó mulatság, férfi munka volt?
:)

Ky-Lí 2009.04.29. 21:00:03

@izrael miszteriuma:

"A jezsuita atyák nem vettét figyelembe, hogy az AMIDA(H) egy ősi héber imádság neve is egyben - amit természetesen innen vettek át Buddha követői is - és a két Amida közt interferencia jelensége lépett fel..."

Egy lehetséges válasz:

en.wikipedia.org/wiki/Amit%C4%81bha

kis_csirke 2009.04.29. 21:02:47

@izrael miszteriuma: :-)
(Azért majd próbálj kiszabadulni időnként a szájber térből --- ma többször szépen sütött a nap idekinn).
Bár egy ilyen mátrixos férfi munka sem rossz :-)

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.04.29. 21:17:54

@Joejszaka: Mi is kell ahhoz, megpróbálok visszaemlékezni:
- megkeresztelt állapot (szertartástól, vallástól szinte függetlenül, de a Szentháromság nevében)
- Felnőtteknél legalább évenként, a húsvéti időszakban gyónás (feloldozással) és részesülés Jézus Krisztus testében és vérében a kenyér és a bor színe alatt
- A hit megvallása válsághelyzetekben is
(eddig akár ortodox is lehetnél)
- Róma mindenkori püspökének a földi Egyetemes Egyház fejeként való elismerése.
(azt hiszem, ennyi...)
Persze ezen kívül sok-sok módon igyekezhetünk Krisztus testéből kiszabadulni, de tudomásom szerint önmagában a bűnös állapot, vagy a kételkedés nem zár ki senkit az egyházból. A régebbi katekizmusok kiközösítő okként hozták a magzatölésben való bármilyen tevékeny vagy elvi részvételt és halál utáni életre vonatkozóan az öngyilkosságot, de ezek térnyerése, "joggá" válása miatt újabban nem forszírozzák ilyen téren az öntisztulást. A simónia talán még ma is kiközösítéssel jár, de azon kívül? Nem tudom.

Tikk-Takk (törölt) 2009.04.29. 22:09:30

@kis_csirke:

Nem hogy te is beszállnál:) :D :) :D :)

A blognak ez a lényege, hogy "vitázik" az ember. Csak ha ennyire figyeled tényleg a blogot, hogy látod ki kivel és mennyit és mit beszél, akkor láthatnád, hogy vannak "reális" vitázók, meg vannak " megszállottak" is. ... :D:D:D

Egyébként meg a blogban ha nem folytatnánk párbeszédet, akár be is csukhatna, vagy nem is kellett volna létrejönnie:D

Tikk-Takk (törölt) 2009.04.29. 22:13:54

@kis_csirke:

Még annyit, hogy igen csak megnevettettél: "....."hát akkor ki van az üzletben?!"

Hát látod, vannak ilyen emberek, akik képesek egész nap itt lógni, ahelyett hogy értelmesebb szórakozást keresnének :D:D:D Igyekezünk kordinálni a cikkekben eltöltött hosszú órákat:)

Még annyit, hogy a blogszerkesztőt, mármint a cikk íróját dicséri a sok komment, ha nem lenne ennyire érdekes a téma, akkor nem lenne itt sem majdnem 300 komment!

izrael miszteriuma (törölt) 2009.04.29. 22:19:36

@kis_csirke:
Nem fogod elhínni, de közben felástam az egész kertet, ez volt a pihenés...

kis_csirke 2009.04.29. 23:11:00

@Tikk-Takk: én is örülök, hogy ilyen sokan kommentelnek, de közben azon gondolkodom, hogyan lehetne megszelidíteni a "megszállotakat". Akik ezen és más fórumokon csak rombolnak...hogyan lehetne őket "átfordítani", hiszen ezt a rengeteg energiát jó célra is fel lehetne használni...emiatt nem nagyon folyok bele a vitába, hanem próbálom a párbeszéd "mintázatát" megérteni. (Meg szimplán csak fáradt vagyok és nincs erőm érvelni.)

De ha a kedvenc témáim kerülnek terítékre, ígérem, "beszállok :-).

felician 2009.04.29. 23:12:53

Az - akár valós bántódásokban gyökerező - következetes szeretetlenség a másik oldalról nézve már gyűlölet.

(Ez számomra a bajnokoffkommentsor általános végső tanulsága.:) f

Ky-Lí 2009.04.29. 23:30:34

@kis_csirke:

sok személyes e-mail érkezett, hogy egy-két kommentelő szétrombolja az itt eddig létrejött közösséget. Ezért azt ajánlották, hogy bizonyos időre moderáljuk ki őket. Megtörtént. Most itt tartunk. Gyertek vissza és szálljatok be a párbeszédbe az eddigi toleráns attitüddel (bátran) ... köszi.

Tikk-Takk (törölt) 2009.04.29. 23:34:33

@kis_csirke:

És mik lennének azok a témák, amihez szívesen írnál? :)

izrael miszteriuma (törölt) 2009.04.30. 06:59:14

A gonosz jelenléte a világban, létezik-e Isten személyes ellenfele, a sötét középkor, mely még bennünk él, ördögűzés...

Joejszaka 2009.04.30. 07:12:37

@Kitalátor feljegyzete:

Ha igaz, amit mondtál, akkor annak örülök, nem kell elmennem ortodoxnak vagy anglikánnak. :-)

Ez azért is jó hír, mert nem gondolom, hogy reálisan pl. magyarországon pár száz embernél több van, aki minden katolikus dogmát feltétel nélkül _ért_ és elfogad.

@kis_csirke:
Hát igen, a tegnapi hülyeség kb. két órát elvett az életemből nekem is, tíz perces részletekben. (Szerencsére elég gyorsan olvasok.)

fuhur 2009.04.30. 09:12:28

@Tikk-Takk:
"Hát látod, vannak ilyen emberek, akik képesek egész nap itt lógni, ahelyett hogy értelmesebb szórakozást keresnének"

Vagyis részemről inkább itt minthogy munkával töltenék a napot :-D

fuhur 2009.04.30. 09:16:10

Mondjuk arra még senki sem válaszolt a 21. század elején komolyan vehető e az ördögüzés meg rontás meg az efféle babonaság, mondjuk egy papnak, vagy a rádióban nyilatkozó volt kicsit zizi?

amancich 2009.04.30. 09:19:56

@Ky-Lí:

Buddha mosolya itt megy át nevetésbe...

Ky-Lí 2009.04.30. 09:43:44

@fuhur:

én igyekeztem, de a nagy zsidózás kellős közepén "pusztába kiáltó borsó" volt az egész ... :)

Joejszaka 2009.04.30. 10:05:39

@fuhur:

Én is nagyon szívesen olvasnék erről témáról, hogy most mi is a valódi álláspont.

Van egyrészt az egyházban a Kovács Gábor: kerubok című könyvében, az Ördögűző emlékirataiban, meg más hasonlókban írott álláspont.

A másik meg az, amit anno Coyne atya képviselt a a nemrég belinkelt videóban...

A természetfölötti aktív és kifejezetten teátrális beavatkozása életünkbe versus racionalitás.

Gyökeresen ellentmondó véleményeknek tűnnek, van-e valaki, aki igazságot tesz? :-) Vagy legalábbis megalapozott kritikával illeti a fenti álláspontokat?

Attól félek, mindenkinek magában kell rendet tartania.

@Ky-Lí:
Én meg választ szeretnék a dogmatikai kérdéseimre. Ez direkt követelőzés. :-)
Mondjuk lehet, hogy erre egy komment nem alkalmas.

fuhur 2009.04.30. 10:29:32

Mondjuk a dogmatikában tényleg érdekes, kérdés, hogy Jézus ami felszállt az égbe akkor most vajon föld körüli pályára állt, vagy mindjárt nap körülire? :-)

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.04.30. 10:33:05

@Ferenc Testvér: "nálunk újabban a cigány szó helyett a ,,roma'' használandó."
Kíváncsi vagyok arra a reakcióra, ami akkor fakadna fel, ha néhány szerző a magyar szót helyettesítené a roma jelentésével, azaz az emberrel. Mi lennénk az emberek, a többiek meg gójok, gádzsók, gyaurok stb. Nem emberek. Mert a 'nem roma' szó szerint azt jelenti, hogy nem ember.

fuhur 2009.04.30. 10:33:50

@Ky-Lí: Végignéztem a kommentjeidet, de nem találom :-(

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.04.30. 10:36:49

@Ky-Lí: Gyertek hozzám!
kitalator.blog.hu/2006/11/23/minden_kezdet
Sorozatosan trágár offolások esetén kívül nem moderálok és nem tiltok ki senkit.

amancich 2009.04.30. 10:47:03

@Joejszaka:

1673 Amikor az Egyház nyilvánosan és tekintéllyel Jézus Krisztus nevében kéri, hogy egy bizonyos személy vagy tárgy oltalmat nyerjen a Gonosz befolyása ellen és kikerüljön uralma alól, akkor ördögűzésről van szó. Jézus űzött ördögöket, [7] és az Egyház tőle kapta a hatalmat és a megbízást az ördögűzésre. [8] Az ördögűzés egyszerű formában a kereszteléskor történik. Ünnepélyes, úgynevezett "nagy ördögűzést" (exorcismus) csak püspöki engedéllyel rendelkező pap végezhet. Okosan kell eljárni, és az Egyház által fölállított szabályokat szigorúan be kell tartani. [9] Az ördögűzés arra szolgál, hogy kiűzze a gonosz lelkeket, vagy megszabadítson a gonosz lelkek befolyásától, mégpedig annak a lelki hatalomnak erejével, amit Krisztus bízott Egyházára. Egészen más a helyzet a betegségekkel, elsősorban a pszichés betegségekkel; ezek gyógyítása az orvostudományra tartozik. Fontos tehát ördögűzés előtt megbizonyosodni arról, hogy valóban a Gonosz jelenlétéről, és nem betegségről van szó.

fuhur 2009.04.30. 10:49:15

@Kitalátor feljegyzete:

Menjünk oda mert ott lehet zsidózni? Kösz inkább nem :-)

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.04.30. 11:05:53

@fuhur: Nem azért, hanem azért, mert ott lehet nemzsidózni is.

fuhur 2009.04.30. 11:07:24

@amancich: "Fontos tehát ördögűzés előtt megbizonyosodni arról, hogy valóban a Gonosz jelenlétéről, és nem betegségről van szó."

Érdekelne a módszertan.

Ky-Lí 2009.04.30. 12:06:44

@fuhur:

nekem se volt könnyű megtalálni. de íme:

Ky-Lí 2009.04.28. 16:12:33

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.04.30. 15:17:34

@fuhur: Azt amúgy itt is lehet, sőt a polkorrektség tabuját betartva bárhol.

Vissza kicsit az eredeti témához:
Eszembe jutott az a történet, amikor a Bécset megszálló német csapatok egyik magas rangú tisztjének a felesége szüléshez közeledett, és bevitték a nagy múltú klinikára. Persze külön szobába fektették, ahol meglátogatta a férje is, aki elkezdett üvöltözni, hogy azt a keresztet azonnal szedjék le a falról és tüntessék el.
A főorvos értetlenkedve kérdezte, hogy oszt' miér', mire a tiszt egy elég egyértelmű választ adott: "Nem akarom, hogy a születendő gyerekem először életében egy zsidót lásson!"

kis_csirke 2009.04.30. 20:59:05

@Tikk-Takk: milyen témák érdekelnének? A jórésze már szóba került (érdemes belekukkantani az archívba, elég klassz dolgok voltak eddig is).
Amire "érzelmileg" reagálok, az a egyházi közösségi modellek, közösségépítés, szolidaritás a szegényekkel (nem csak fejben), egyház és állam anyagi szétválasztása, ignáci lelkiség....ilyesmi.

S Téged mi érdekel? Te miről olvasnál/vitáznál itt szívesen?

Tikk-Takk (törölt) 2009.04.30. 21:48:49

@kis_csirke:

Hát ... elég sokrétű az érdeklődési köröm. Többek között szeretem a vallási témájú cikkeket, vitákat (természetesen egészséges értelemben véve), aztán a "hogyan tehetnénk jobbá a világot" , "segítsünk a szegényeken", környezetvédelem és így nagyjából szerintem az én felfogásom szerint kimeríti globálisan az érdekeltségem. (ha nem vesszük bele a hétköznapibb jellegű témákat) :):):)

Tikk-Takk (törölt) 2009.04.30. 21:50:58

@fuhur:

Jó lógni itt természtesen, sőőt. Van az egésznek egyfajta misztikus hatása, nem enged elmenni :D :D :D

Egyszerűen ha jó a téma, és a partnerek is jók, vétek lenne itthagyni :) :) :) Ezért vagyok itt én is, és mert úgy vélem, hogy hatással lehet másokra is jó értelemben a beszélgetés.

Kajla 2009.05.01. 03:43:39

@fuhur: "Mondjuk arra még senki sem válaszolt a 21. század elején komolyan vehető e az ördögüzés meg rontás meg az efféle babonaság, mondjuk egy papnak, vagy a rádióban nyilatkozó volt kicsit zizi?"

Válaszolni én sem tudok, én személyesen nem hiszek a rontásban, és - az imát fontosnak tartva - a szenteltvíz meg effélék ereje számomra inkább a babona kategóriája. A nyilatkozó pap ugyanakkor 'zizinek' nem mondható.

Nemeshegyi véleménye nekem nagyon tetszik, valahogy így szólt: "azt nem merném mondani, hogy nincs gonosz, de azt igen, hogy amikor az Egyház sokat foglalkozott az ördöggel, azok voltak a legsötétebb korszakai"

P.E. 2009.05.01. 08:45:54

@izrael miszteriuma: Erdélyben több falunyi székely rögtön elvégezte a körülmetélést, és átállt a zsidókhoz.

Én székely vagyok, de erről soha nem hallottam. Egy kicsit bővebben, ha írnál erről, vagy adnál valami támpontot.Köszi.

amancich 2009.05.03. 12:33:11

Látom eluntátok. Azért egy utolsó toleranciapróba:

www.youtube.com/watch?v=wnK6cqp-MaI&feature=related

izrael miszteriuma (törölt) 2009.05.03. 13:22:32

@Kajla @P.E.:
Van még egy könyv magyarul is (Kovács András: Vallomás a székely szombatosok ügyében) és az Encyklopedia Judaica is részletesen tárgyalja az ügyet.
Én először 1990-ben találkoztam velük egy karizmatikus összejövetelen, ahol tanúságot tettek. A túlélők kis része Izraelbe települt, ahol nagy tisztelet ővezi őket, mivel ők voltak a modernkori történelemben az első közösség, aki kollektive vette fel a zsidóság vallását.

Kajla 2009.05.03. 14:38:05

@izrael miszteriuma: Ugy emlekeztem, hogy Nemeth Laszlonak van egy dramaja roluk, de nem talatam meg. Lehet, rosszul emlekszem.

esősévszak 2009.05.03. 19:04:00

Akkor, csak hogy itt a végén azért mégis legyen egy kis Buddházás. :-)

"Ne hallgassatok mendemondákra, hagyományokra, napi véleményekre, szent iratok tekintélyére, puszta észokokra, logikai következtetésekre és kiagyalt teóriákra; ne hallgassatok előnyben részesített véleményekre, személyes erények benyomására és egyetlen egy Mester tekintélyére sem! Ha azonban ti magatok felismertétek, hogy ezek a dolgok jók, ezek a dolgok nem megvetendők, ezeket a dolgokat a bölcsek is dicsérik, gyakorlásuk és betartásuk jó hatású és boldogsághoz vezet, akkor fogjatok hozzá, és tartsatok ki mellettük."

(Kālāma Sutta)

amancich 2009.05.03. 20:33:24

@esősévszak:

Nyertél. Vettem egy gipsz Buddha hűtőmágnest.

bölcsésztanár 2009.05.03. 20:38:29

@amancich:
Én sose tennék ilyet. Folytonos megerősítésként működne az én hurkás hasamra, pláne a hűtőn...

esősévszak 2009.05.03. 21:32:40

@amancich, @bölcsésztanár: :D

Szerencsére a Buddhizmus nem térítő vallás :)

bölcsésztanár 2009.05.03. 21:38:31

@esősévszak:
Nem, de azért pl. Láma Ole elég sok jószándékú kereső embert bedarált, szerintem az ő tanítása nem valami hiteles.

cziczmiczpindur 2009.05.03. 21:38:54

@esősévszak: nekem is van mágnesem, bocikás, amúgy megerősítésként...:))

amancich 2009.05.03. 22:08:52

@esősévszak:
De a jezsuita térítő rend...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.05.04. 08:39:11

@esősévszak: Azé' lehet, hogy több buddhista kolostor van Közép-Európában, mint ahány katolikus kolostor a Himalájában. Pedig a gyarmati múlt alapján az utóbbi lenne indokolt...

esősévszak 2009.05.04. 10:04:37

Őszintén szólva, én azt hittem, már senki nem fogja olvasni ezeket a kommenteket :) De örülök, hogy igen :) Veletek már öröm beszélgetni, a kommentfolyam idáig vezető nagyrészét bevallom én nagyrészt átugrottam.... :-/

@bölcsésztanár: Én nem tudom ki Láma Ole, de a kérdésben benne van a válasz is. :)

@cziczmiczpindur: Nekem is van, narancssárga. :) Nincs benne mondanivaló, csak aranyos :)

@Kitalátor feljegyzete: Lehetséges, nem tudom, de az tuti, hogy nem járnak téríteni. :)

Viszont most már akkor azt hiszem kénytelen vagyok magyarázni, hogy miért is gondoltam pont ezt az idézetet zárszónak :)))

A Kālāma Sutta arról szól, hogy a Buddha egy központi helyen lévő faluba érkezik, ahol nagyon sokan megfordulnak, így mindenféle vallások, filozófiák képviselői is, és a falu népének, a Kalamáknak éppen elegük van a filozófiák acsarkodásaiból. Ezért, még mielőtt bármit is mondhatna, "tesztelik" a Buddhát: felteszik neki a kérdést, hogy ennyi szemben álló vallásból, filozófiából, melyik az igazi? (Nyilván azt várják, hogy azt mondja, hogy csakis az övé.)

Erre válaszolja ő azt a szöveget, amit ide beidéztem. Ez azért fontos, mert szerintem a korábbiból nem jöhetett le: ő ezt nem a saját tanításaira mondja, hanem az összes tanításra, vallásra, filozófiára. Hogy azt kell megnézni, hogy a tanítás eredménye mohóság, gyűlölet és káprázat (rossz), vagy önzetlenség, szeretet, és tudás (jó).

Alapvetően ez a Szutta a Buddhista vallásos tolerancia alapja. Nincs benne szó a saját tanairól, nincs benne a négy nemes igazság, nincs benne a nyolcrétű nemes ösvény. Ezt a tanítást bárki mondhatta volna, akinek a saját igazánál sokkal fontosabb az, hogy a világ egy békés hely legyen.

Akit pontosabban is érdekel, annak szerencséje van, mert ennek a szuttának van magyar fordítása már: tr.im/kp3o (Első olvasásra kicsit furcsa lehet, hogy aránylag bő lére van eresztve a szöveg, ennek az oka az, hogy Buddha után az első 500 évben, amíg nem volt írásbeliség, a könnyű megtanulhatóságon volt a fő hangsúly.)

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.05.04. 11:12:49

@esősévszak: "de az tuti, hogy nem járnak téríteni. :) "
... az egérfogó sem jár az egér után ... ;-)

Ky-Lí 2009.05.04. 11:19:32

@esősévszak:

"azt kell megnézni, hogy a tanítás eredménye mohóság, gyűlölet és káprázat (rossz), vagy önzetlenség, szeretet, és tudás (jó)."

"Jó fa jó gyümölcsöt terem".
Nemcsak vallásokra érvényes, hanem minden ember cselekedetére, életvitelére.
Szerzeteseknél az ima "eredményességét" (bocsánat az alkalmatlan kifejezésért) is abból szokás lemérni, hogy az illető hogyan éli meg hétköznapjait, emberi viszonyait és nem a mesés istenélményeiből.
Ezért is tetszik Buddha mondása...

alopex_lagopus (törölt) 2009.05.04. 16:30:57

Talán azért van több buddhista kolostor Közép-Európában, mint fordítva, mert egy békés vallás, mosolygós :), és nem azt mondja, hogy irgum-burgum kénköves pokol, hanem hogy magadnak teszel rosszat. A belátásra épít. (Minket már annyit dresszíroztak ezen a tájékon, hogy éppen mi a jó nekünk...)
Az alábbi idézet Buddha 14 figyelmeztetése címet viseli, de szerintem bármelyik ember magáévá tehetné - de szép is lenne, származásra való tekintet nélkül.

1. Az ember legnagyobb ellensége önmaga.
2. az ember legnagyobb butasága a hazugság.
3. Az ember legnagyobb bukása az önteltség.
4. Az ember legnagyobb szenvedése az irigység.
5. Az ember legnagyobb tévedése saját maga elvesztése.
6. Az ember legnagyobb bűne saját szüleinek a feladása.
7. Az ember legsajnálnivalobb tulajdonsága, önbizalmának a hiánya.
8. Az ember legnagyobb csodálatra méltóbb tulajdonsága a kudarc után való felemelkedés.
9. Az ember legnagyobb csődje a remény feladása.
10. Az ember legnagyobb kincse saját egészsége.
11.Az ember legnagyobb adósága, az érzelmi adóság.
12. Az ember legnagyobb áldozata a megbocsátás.
13. Az ember legnagyobb hiányossága a tudatlanság.
14. Az ember legnagyobb vigasza a jótékony tett.

lakaj 2009.05.05. 17:51:02

@alopex_lagopus: engedélyt tőled nem kérve továbbmásoltam a fenti figyelmeztetéseket az asztrológia bejegyzéshez.
Köszönöm, valóban nagyon elgondolkoztatóak bárkinek származásra és vallásra tekintet nélkül.
Ugyanígy, számomra Gandhi: Az igazság szolgálója könyvben olvasott, Gandhi idézetek nagyon sokat tanítottak Istenről.

Ky-Lí 2009.05.05. 18:12:00

@alopex_lagopus:

már ezért az idézetedért megérte az egész poszt :)) Köszi.

alopex_lagopus (törölt) 2009.05.05. 18:28:59

@lakaj: Gandhi is érdekes ember... sok okos gondolata van, bölcs és békés, na, nem mindig :), maradéktalanul csak az állatszeretetünkben vagyunk egyformák.
(Majd megnézem, de mi köze ennek az asztrológiához? :)

@Ky-Lí: Köszönöm, örülök, hogy így fogadtad, kicsit tartottom azért, miután beraktam.
(A bölcsekkel ellentétben - korra való tekintet nélkül - kicsit szeleburdi vagyok néha. Többször.)

izrael miszteriuma (törölt) 2009.06.19. 18:58:46

@fuhur:
A "boldogak a lelki szegények" eredeti értelme:

A holt-tengeri tekercsek Magasztalások egyik szakasza (XVIII, 14-15) nemcsak általános ideológiáját tekintve áll közel a boldogságmondásokhoz, de irodalmi mintáját tekintve még hasonlít is a Mt. 5,3-5 szakaszához. Bizonyos kifejezései szoros párhuzamban állnak a Hegyi beszéd elejével:

[kineveztél] engem igazságodban jóságod [békességének] hírnőkévé,
hogy hirdessem a szelídeknek a Te nagy kegyelmességed,
hogy a megtört lelkűek örök forrásból ha[lljanak a megváltásról],
és a gyászolóknak az örökkévaló örömet.
Magasztalások (XVIII, 14-15)

Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa.
Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet.
Boldogok a gyászolók, mert ők megvigasztaltatnak.
(Mt. 5,3-5)

A „lelki szegények” fogalomnak, héber status constructus lévén, eleve több jelentése van. Ha azonban találunk olyan jelentést, amely beleillik mind a kumráni szekta, mind Jézus vallási világába, megoldottuk a problémát. A Világosság fiai a „megtört lelkűek”, a „lelki szegények”, és egyebek mellett így nevezték magukat: „kegyelem koldusai”, „üdvösséged koldusai”, és a „megigazulás kétségbeesettjei”. E megnevezések jellegzetesen ellentétes: a szekta jelenlegi nyomorúságos állapotát leíró és a választottak Isten nagy kegyelmében való részesítését győzedelmesen bejelentő kifejezéseket kapcsolnak össze. A boldogok jelenlegi szenvedéseinek és üldözésének, illetve a mennyek országában majdan bekövetkező megdicsőülésének ugyanezt a paradox szembenállását fejezik ki a boldogságmondások. Úgy tűnik tehát, hogy a Máté és a Magasztalások „lelki szegényein” ugyanazt kell értenünk: a mennyi boldogságban és a Szentlélekben részesülő szelídeket illetve szegényeket. Erkölcsi (nem pedig társadalmi) szemszögből nézve a kifejezés úgy látszik egyet jelent a Barnabás-levél „egyszerű szívű és gazdag lelkű” kifejezésével. A szekta egyik központi tantétele az volt, hogy csak a választottak, vagyis a szekta tagjai kapják meg a Szentlélek ajándékát: a lélek különbözteti meg őket másoktól. A Szentlélek, mint tudjuk, fölötte fontos szerepet vitt Jézus életében és tanításában. Következésképpen a gondolat, hogy a Szentlélekkel megajándékozott szegények alkotják az igazi eszkatológiai közösséget, megfelel – ha másképpen is – mind a szekta, mind Jézus üzenetének. A „szegények” szót az eredeti társadalmi jelentésében értelmezzük, miként tette már Lk. 6,20 is. Jézus és a mi koldus közösségünk a szegénységben köztudomásúlag a megváltás eszközét látta.
(David Flusser: A judaizmus és a kereszténység eredete. 94. p.)

u.i.: fontosnak tartom a fogalom értelmezését, mert sok félreértés van körülötte...

süti beállítások módosítása