Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Az ünnepek margójára, avagy: Kosztolányi a liturgikus évről

2009.12.27. 20:47 Satori

Éppen csak hogy túl vagyunk a polgári karácsonyok elmaradhatatlan, marathoni étkezésein; szerencsésen letudva az ajándékozási dömping; többségünknek a „két ünnep között” legalább kicsit „nyugi van”. Ha volt szép az ünnepekben, akkor annak – legalábbis számomra – köze volt az Egyházhoz is. Érdekes igazolását találom ennek Kosztolányi Dezsőnél is. A költő, bár ifjúkorában elvesztette hitét, és csak élete végén lett ismét vallásossá, de nemhívő korában is közelállónak érezte magához a katolicizmust. Egyszerűen azért, mert azt mondta, hogy ez a vallás „szép”.
Egy alkalommal így nyilatkozott egy pap-költő barátjának: „Olyan páratlan, tündöklő vallás egy sincs, mint a tiétek. Tiszta költészet… Ti nem is sejtitek, milyen széppé és változatossá tettétek az életet, amely magában fárasztó és unalmas. Ti ünnepeitekkel részekre bontottátok az évet. Szolgálatába állítottátok fel a csúcsokat: építészetben, szobrászatban, festészetben, zenében, költészetben egyaránt. November 1-jén, amikor kezdődik az őszi vörös hervadás, kiviszitek az embereket a temetőbe, és meggyújtjátok a kegyelet gyertyáit és mécslángjait. Virággal borítjátok a sírokat, és figyelmeztetitek a világot az elmúlásra… Amikor megjön a december, hajnali misét tartotok. A hajnali kék ködben lámpásos emberek bandukolnak a kivilágított kis falusi templomok felé, és teli torokkal énekeltetitek az „Ó fényességes szép hajnal”, kezdetű ódon ádventi éneket. A nappalok egyre rövidebbek lesznek, a sötétség egyre sűrűbb és hosszabb. És ti azt mondjátok: nem kell félni. Majd jön valaki, aki elűzi a sötétséget, és sose látott fényt gyújt a világnak. Az ádventi emberek remélnek, és várják a fényt. A várakozásban kicsordul az ajándékozási kedv. Titokban vásároljátok szeretteiteknek az emléktárgyakat, hogy szeretettel ünnepeljétek együtt a fény születését. És a sötétség mélypontján, december 24-én, amelyet „szentestének” neveztek, megrendezitek Jézus születésének mámorában azt a hallatlan és páratlan karácsonyi tűzijátékot, amelynek sziporkái New York-tól Tokióig látszanak. – Akkora az öröm, hogy a világ táncra perdül. – De pár hét múlva ismét üstökön ragadjátok az ember, és azt mondjátok neki: Elég volt! Hamut hintetek a kijózanult fejekre és azt mondjátok: Emlékezzél ember, hogy porból vagy és porrá leszel! És igyekeztek meggyőzni a világot, hogy mindenkinek szenvednie kell. A Kálváriára járatjátok az embereket, és a szenvedés szépségeit magyarázzátok nekik… És megjön a nagyhét. Elnémítjátok a harangokat. Felállítjátok a nagy Halott sírját. És döbbenve áll a világ a nagy ravatalnál. De nagyszombaton felzúgatjátok a Rómából visszatért harangokat. Aranyos karingbe öltöztök, és megindul az öröm mámorában ujjongó körmenet. – Alleluja! Föltámadt Krisztus e napon. A körmenet szegélyén sorfalat állnak a fák, zöld rügyekkel figyelnek rátok. – Igen! Igen! – mondogatják. Valóban itt van a feltámadás, a tavasz.

Olyan szép mindez, hogy az Egyházhoz akkor sem volna szabad hozzányúlni, ha Isten nem volna sem égben, sem bennünk. Ha valami szörnyű hatalom kipusztítaná a világból a virágokat, a színeket, és hamuszürkévé tenné a földet, vagy eltörölné a modern ember játékszerét, a sportot, nem okozna akkora kárt, mintha az Egyházat törölné el.”

Ilyen csodálattal beszél egy – akkoriban nem hívő – költő az Egyház ünnepeiről, az egyházi évről (vö. Tomka Ferenc: Találkozás a kereszténységgel. Bérmálkozóknak és katekumeneknek, Szent István Társulat, Budapest, 2008, 283. o.). Egyetértesz? Avagy: te köszönhetsz valamit az elmúlt napoknak liturgikus szempontból? Vannak tapasztalataid?
 

36 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr931622637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Baltasar Espinosa 2009.12.27. 22:05:10

Gyönyörű szavak, nem tudok mit hozzátenni. Éjféli mise nélkül nekem nem karácsony a karácsony.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.12.28. 01:27:11

@Baltasar Espinosa: Majd az lesz, ha születik egy gyereked ;-)
25-én délelőtt voltunk misén és a kétévesemet persze végig szórakoztatni kellett, ami miatt valahogy nem tudtunk nagyon elmélyülni az élményben, se a férjem, se én. Illetve, elmélyültünk az élményben, csak az egy másfajta élmény volt. Hazafelé a kölök közölte, hogy "edütt elmentünk a templomba és nadon jó volt". Hát akkor jó, ha jó volt.
Mise alatti "sétáink" egyikén körbevittem az ölemben ülő gyereket a templomban és elmeséltem neki, hogy hol mit lát. Az egyik üvegablakon a kánai menyegző jelenete volt, a gyerek onnan minden elemet ismer, tudja, mi a menyasszony, vőlegény, esküvő, vendégek, ismeri Máriát és Jézust, tudja mi a víz meg a bor. Elsuttogtam neki a történetet, aztán amikor a végére értem, megállapította, hogy "megint!". Az elmúlt pár napban kb. hússzor meséltem el neki "a borosat". Hetek óta a születéstörténet volt műsoron, végre egy kis változatosság ;-)

ester 2009.12.28. 09:26:12

Mint a költő ugyanúgy voltam én is eddig , a vallás jelen volt életemben , de az idén egy intenzív megtérést éltem át. Így folyamatos volta tisztulás , az elmélkedés , nemcsak advent idején. Jálics Ferenc: Szemlélődő lelkigyakorlatát mostanság olvasom, mégpedig , elég lassan , mert olvasok vagy öt sort aztán félnapi gondolkodásra indít. Most az ünnepek alatt , még több időm , volt rá .
Minden évben , nagyon vártam a karácsonyt , nagy hévvel készültem rá, mindig tökéleteset akartam. Aztán mindig volt bennem valami hiányérzet. Még a feldíszített karácsonyfa sem tetszett . Az idén máshogy volt. Nem készültem különösképp , az ajándékozást is szinte elhagytuk , csak a kisgyerekekre készültünk . A sütés , főzés, takarítás, díszítés csak úgy elvégeztetett. Tegnap rácsodálkoztam a karácsonyfára : de szép!!! Még sosem tetszett így. .. és rájöttem , az idei karácsonyt , a belső élményeim , Istenre történő vágyakozás , tették széppé.

P.E. 2009.12.28. 14:36:59

Engem az érdekelne, ha már ilyen gyönyörű összefüggésében látta a liturgikus évet és az emberi életet, miért rekesztette ki magát ebből a nagyszerű körförgásból, hol veszítette el a hitét... Erről vall-e valahol?

zzzsuzsa 2009.12.28. 14:57:05

Ezek a Kosztolányi sorok olyan megragadók, hogy még ennyit is sok hozzátenni.@ester: Érdekes amit írsz Te is! "mert olvasok vagy öt sort aztán félnapi gondolkodásra indít" ez bennem is elindít valamit efelé! Kösz!

Tamás7 2009.12.28. 15:11:26

@Felicitasz: nekem úgy tetszik, hogy ilyen gyermeked van, aki ilyenek után érdeklődik ilyen fiatalon,
sőt aktuális is abban is, hogy most volt szent család ünnepe :-)
@ester: illetve erről is az jött le nekem, hogy Isten osztogatja a kegyelmeit, és remélem, hogyha kitartasz a lelkigyak mellett, akkor még többen lesz részed

amancich 2009.12.28. 15:33:52

Én nem dadogtam halvány istenekhez
hideglelős és reszkető imát,
mindig feléd fordultam, mert hideg lesz,
pogány igazság, roppant napvilág.

Nézd csak, tudom, hogy nincsen mibe hinnem,
s azt is tudom, hogy el kell mennem innen,
de pattanó szívem feszítve húrnak
dalolni kezdtem ekkor az azúrnak,
annak, kiről nem tudja senki, hol van,
annak, kit nem lelelt se most, se holtan.
Bizony ma már, hogy izmaim lazulnak,
úgy érzem én, barátom, hogy a porban,
hogy lelkek és göröngyölt közt botoltam,
megis csak egy nagy ismeretlen Úrnak
vendége voltam.

Lucilius 2009.12.28. 16:32:49

Szép-szép az éjféli mise de érdekes módon számomra egy "sima" vasárnapi mise sokszor meghittebb, valahogy jobban megérint.

Lucilius 2009.12.28. 16:49:34

Olvasva Kosztolányi sorait és a "te köszönhetsz valamit az elmúlt napoknak liturgikus szempontból?" kérdésre válaszolva: én azt köszönhetem h felnőtt fejjel katolizáltam. Gyerekként nem voltam megkeresztelve de a családom és a rokonság felekezetileg nagyon vegyes képet mutatott: anyai ág római és görög katolikus, anyai nagyapám református volt, apai ág evangélikus. Mindig is hívő voltam de abban h római katolikusnak keresztelkedtem meg nagyobb szerepe volt az egyház rendkívül gazdag liturgikus életének (Karácsonykor ugye nemcsak éjféli mise hanem Roráte misék, a Nagyböjt; Nagyhét - Nagycsütörtök, Nagypéntek, Pünkösd). + ugye Elsőáldozás, Bérmálkozás, Keresztelés mind-mind egy gyönyörű ünnep :-) Ezzel szemben a református puritanizmus egyáltalán nem vonzott. Szóval szánom bánom, de engem nem az olyan teológiai finomságok vonzottak a katolikusokhoz mint például az eleve elrendeléssel kapcsolatban kifejtett katolikus álláspont, hanem az inkább az egyház által nyújtott sok "cicoma":o)

Naómi80 2009.12.28. 18:48:40

"Szép-szép az éjféli mise de érdekes módon számomra egy "sima" vasárnapi mise sokszor meghittebb, valahogy jobban megérint."
Válasz erre :
De kis izé vagy Lucilius! Grincs! "Ám van valaki, aki ferde szemmel nézi a nagy nyüzsgést. Elég a nevét kimondani, és máris a hideg futkos minden Ki hátán. Fenn lakik a közeli Kobak-hegyen, a barlangjában, ki nem állhatja a Karácsonyt. Ő a Grincs!"

Ditúr · http://ditur04.blogspot.com/ 2009.12.28. 20:10:47

Az egyházi év liturgiája átöleli az ember egy esztendejét, ugyanúgy mint a Szentségek átölelik az ember egész életét...
Kosztolányi halála előtt megkapta a Szentségeket...
Jó átölelve élni! Azt hiszem, meghalni is, vagyis remélem...

izrael miszteriuma (törölt) 2009.12.28. 20:53:48

@amancich:
Kosztolányi Dezső - Hajnali részegség
Ebben a nagyívű költeményében Kosztolányi, már a testi gyötrelmek első elszenvedése után, számot vetve az élet végességével jut el az emberi lét értelmezésének egy olyan körébe, amelyről a valóságfeletti, transzcendentális magaslatokra nyílik kilátás. Valójában a mindig is szkeptikus, mindig is hitetlen költő küzd meg azért a reményért, amelyet a Gondviselő eszméje kínál föl neki:
www.youtube.com/watch?v=tACzy4BqNEg&feature=related

Naómi80 2009.12.28. 21:08:29

@Ditúr: Kosztolányi halála előtt megkapta a Szentségeket...
Jó átölelve élni! Azt hiszem, meghalni is, vagyis remélem...
A Hajnali részegség (1933) címe az egyik legősibb alkotás-lélektani mozzanatra, az illuminációra utal a jelzős szerkezet mindkét tagjával. Két világot szembesít egymással Kosztolányi: a lent és a fent, a hétköznapiság és a fölöttünk álló világot. Más összefüggésben a mindennapiság és az ünnep, a bezártság és a teljesség világát. E kettő szembeállítása azonban a Kosztolányi-világkép egészében nem egymást kizáró értékű; a köszönés gesztusa valószínűleg a létezés egészére vonatkozik, melybe mind a két világ beletartozik.

"Mögöttem két halott,
előttem a világ,
oly mélyről nőttem én,
mint a haramiák;
oly árván nőttem én,
a mélységből ide,
a pendülő, kemény
szabadság tágas és
szeles tetőire."

amancich 2009.12.29. 07:34:08

@izrael miszteriuma:

Eisemann György „Poesis perennis” című esszéjében

www.antikva.hu/onan/reszletek.jsp?konyv=eisemann_gyorgy_vegido_es_katarzis&katalogusid=137093

a szerző az eksztatikus és a katartikus művészettel szemben Kosztolányiét múzsainak nevezi, mégpedig eredeti értelemben, amennyiben a múzsai pillanat az angelia, az üzenet pillanata. A görög mitologikus gondolkodás a határhelyzetek megnyílását nevezte angeloszi eseménynek, amikor is az égiek üzennek.

Ezért értek egyet mindig Kosztolányival, akkor is, ha nem értek egyet...

izrael miszteriuma (törölt) 2009.12.29. 10:14:42

@amancich:
Középiskolás koromban irodalmi színpadra jártam, ahol nagyon jó tanárunk volt, és ő hívta fel figyelmünket többek közt Kosztolányi, Ady, József Attila és Radnóti vallásos költészetére is.
Satori kijelentésével pedig nem értek egyet, miszerint a költő ifjúkorában elvesztette hitét, és csak élete végén lett ismét vallásossá. Kosztolányi mindig egy ártatlan gyermek vagy még inkább egy angyal szemével látta a világot...

Iovianus 2009.12.29. 12:12:06

Az ilyen sorokat tanítani kellene...

Hogy mit jelent nekem a karácsony?
Van benne sok rohanás, némi készülődés és rengeteg aggódás a vizsgák miatt. Sajnos csak annak nem jut hely és idő aminek igazán szeretném, és kellene.

Tamás7 2009.12.29. 15:18:16

@Iovianus: az utolsó hozzászólás az, amit szerintem mindannyian tapasztaltunk, tapasztalunk... ehhez újjat nem tudok mondani.

viszont néhány hete volt egy olyan téma ami az időbeosztásról szólt, a Jálicsos könyvből volt idézet, hogy az életben milyen sorrend van... ott lényegében arra jutottunk, hogy próbáljuk bátran Istenre áldozni az időnket, Ő majd segít a mindennapi dolgokban cserébe.

amancich 2009.12.30. 07:01:52

@izrael miszteriuma:

Kosztolányi Dezső

Ige

....Sohase lehet eléggé bámulni azon, hogy az ember beszél, és a lehelete mozgatta hangszálaival közölni tudja azt, amit gondol és érez. Ez a lehelet maga a lélek, maga a csoda....

....A szó maga a valóság, melyet jelképez, magának a valóságnak veleje, kútfeje és kezdete. Milyen csodálatos is a bibliának ez a szózata: "Kezdetben vala az ige."....

Pesti Hírlap, 1933. október 1.

Így válik a művészi alkotás alkalommá a lélek számára, hogy közvetlen feltárulásában ragadja meg a létet. Csodálkozása a Logoszra irányul - annak minden értelmében.

Ebből a szempontból számomra közömbös, hogy formálisan vallásosnak, vagy hívőnek vallotta-e magát. A "pogány igazság" rajongójaként is a "nagy ismeretlen Úr" vendége volt.

amancich 2009.12.30. 07:12:51

@izrael miszteriuma

Kosztolányi Dezsó

Ige

....Sohase lehet eléggé bámulni azon, hogy az ember beszél, és a lehelete mozgatta hangszálaival közölni tudja azt, amit gondol és érez. Ez a lehelet maga a lélek, maga a csoda....

A szó maga a valóság, melyet jelképez, magának a valóságnak veleje, kútfeje és kezdete. Milyen csodálatos is a bibliának ez a szózata: "Kezdetben vala az ige."....

Pesti Hírlap, 1933. október 1.

Így válik a művészi alkotás alkalommá a lélek számára, hogy közvetlenül ragadja meg a létet. Csodálkozása a Logoszra irányul - annak minden értelmében.

Ehhez képest közömbös számomra, hogy formálisan vallásosnak, vagy hívőnek tekintette-e magát. A " pogány igazság " rajongójaként is a " nagy ismeretlen Úr " vendége volt.

álomfejtő 2009.12.30. 10:44:28

Néha úgy érzem, közelebb voltam az Úrhoz kirekesztve, mint berken belül.

izrael miszteriuma (törölt) 2009.12.30. 11:13:35

@amancich:
Számomra a háború előtti "keresztény kurzus" és a "Diadalmas kereszténység" Magyarországa teljességgel vállalhatatlan, az igaz hit csupán a művészi alkotásokban mutatkozik meg.
Ők a modern kor prófétái...

Tamás7 2009.12.30. 13:29:02

@amancich:

"Ehhez képest közömbös számomra, hogy formálisan vallásosnak, vagy hívőnek tekintette-e magát."

Nem pont az a lényeg, hogy legyen meg a szándékunk? Hisz elvégre ez az amit ugymond maguk tudnunk megtenni, nem?

amancich 2009.12.30. 14:45:55

Nem a pacsirta fontos, csak a dal,
Mely a nem múló, szent összhangba hal.

álomfejtő 2009.12.30. 18:54:46

@amancich: ..a paradox költői öntudat megnyilvánulása.
Minden műalkotás célja, hogy mit közvetít alkotója gondolataiból az olvasó embernek.

türkiz 2010.01.01. 10:34:25

Nahát, mennyire jó olvasni titeket! Megannyi morzsa az életetekből, önvallomásaitokból, gondolatfoszlányaitokból...
Csak ismételni tudok egy idézetet: "
"....Sohase lehet eléggé bámulni azon, hogy az ember beszél, és a lehelete mozgatta hangszálaival közölni tudja azt, amit gondol és érez. Ez a lehelet maga a lélek, maga a csoda...." K.D: (@amancich)

saintlouisdefrance 2010.01.01. 22:04:54

" Meghívó-levelemet fölmutatva, komornyik vezetett föl az első emeletre a titkársághoz és innen egy széles, roppant lépcsőn a második emeletre, mely oly magas, hogy nálunk hat emeletnek is beillenék. Minden fordulónál, ajtónál, egy-egy testőr áll és alabárdjával tiszteleg, ha egy monsignore, egy fiatal pápai diplomata, egy érdekes arcú bíboros, vagy egy agg püspök halad föl. Itt csakugyan érezni a Vatikán évszázados exterritorialitását. Külön világ ez, melyhez a bemenetet Bernini csodálatos oszlopsora alkotja, fönn a mozdulatlanul is mozgó alakokkal, zárt ország ez, melynek ezer szobájában márvánnyal, mozaikkal rakott termeiben csak a történelem, a művészet lakik és az egész földre kisugárzó gondolat, valóban a legnagyobb ház ez - aminek V. Miklós pápa tervezte, évszázadokkal ezelőtt. Az ember amint bandukol a végtelen folyosókon, kicsinynek érzi magát, mint az őserdőben és tengeren.
Fönn a második emeleten, az előcsarnokban, azok sorakoznak, kiket a pápa majd együttesen fogad. Ezeknek több mint nyolcvan százaléka nő, a férfi kevés, itt-ott egy-egy gyermek. Az asszonyok talpig feketében vannak, mint a temetésen. Fejükön fekete csipkekendő, mely homlokukba lóg és mellükre, karjukra fázósan szorítják ebben a negyvenfokos melegben is a sötét fátylakat. Rózsafüzérek ezrei lengenek. Egy piros brokátselyembe öltözött, kövér és ősz pápai komornyik szigorúan ellenőrzi a toaletteket, s ha a szövet csak kicsit is áttetsző, visszaküldi a jelentkezőket, kik egy másik komornyiknál nehéz, fekete kelméket kaphatnak. A leányok teljesen zárt fehér ruhát viselnek, fehér fátylakat, mint az esküvőn. Kisleánykák s már hervadt, szemüveges öreglányok a liliom színében várják a Szent Atyát. Rengeteg apáca fehérben-feketében. A kép festői és megindító." (Kosztolányi Dezső hátrahagyott művei VII. kötet, 67. o., Nyugat Kiadó és Irodalmi Rt.)

Lehetetlen Kosztolányinál alkalmasabb példát találni annak bemutatására, hogy ha valaki európaiként egyszerre magasan művelt és borzasztóan sznob, akkor hitétől teljesen függetlenül automatikusan katolikus is.

kis_csirke 2010.01.01. 23:35:09

@saintlouisdefrance: ez a leírás hasonló arra a filmrészlethez (ha jól emlékszem Fellini?), amit még régebben linkeltél egy témához.

Kosztolányihoz viszont nem tudok hozzászólni, felületesen ismerem az életművét. Az itteni képen nagyon huncut a tekintete (szerintem az időskori számvetés időszakában az emberek nagyrésze elfogadja Istent).

De az eredeti kérdéshez visszatérve: a magam részéről örülök, hogy ilyen gazdag az egyházi év. (Mondjuk rorátéra egyszer sem megyek, mert döntenem kellett, hogy munka előtt vagy imádkozom, vagy a hajnali mise és az ima mellett döntöttem. Misére el tudok menni este is.)

izrael miszteriuma (törölt) 2010.01.02. 11:26:29

Mikor Kosztolányi haldoklott, Babits már halálos beteg volt. A halálraítélt meglátogatta a haldoklót. Sokáig ült betegágyánál, halkan, fulladozva beszéltek. Mikor elment, azt mondta Kosztolányi:
- Mind eljöttek hozzám barátaim, az írók és költők. De csak Babits tudott megvigasztalni. Tudod, mit mondott? ... Ezt mondta: Ne félj, Dide. Ne félj a szenvedéstől. Valami értelme van ennek!
Láztól csillogó szemekkel ismételte a költő a beteg barát különös vigasztaló szavait. És mosolygott. Talán akkor mosolygott utoljára. Két mélyen hívő lélek érintkezett e pillanatban. Mindkettő végzetesen katolikus volt: Kosztolányi katolicizmusa barokk volt, zsúfolt és pompás. Babitsban az első hitvallók máglyára lépő bátorsága lángolt. A szenvedés gyehennájában égtek mindaketten, nem vigasztalták egymást üres szavakkal. A valóságról és az igazságról beszéltek, a halál pitvarában is, olcsó és gyáva vigaszok helyett a szenvedés értelméről beszéltek, arról, hogy a test semmi, a lélek minden. Arról, hogy a szenvedésnek értelme van. Úgy beszéltek, mint a cinkosok.
Márai Sándor: Lélek
www.babitsev.hu/maraisandor-lelek

izrael miszteriuma (törölt) 2010.01.03. 00:07:48

Éppen aznap, mikor betegsége katasztrofális fordulathoz érkezett, s a gégemetszés megtörtént, látogattam ki a kórházba, s kívánságára az éjszakát is mellette töltöttem. El kell képzelni, hogy fuldoklási rohamai közt, melyek a gyors műtétet szükségessé tették, eszméletét vesztette, s mire újból magához tért - nem tudott többé beszélni. S így, az első percek szörnyűségében is, a halálfélelmén vesz erőt a humora, s le tudta írni az első, kétségbeesett kérdések után ezt: «Levegőt! Mehr Luft!!» s megcsillan a szemében a gúnyos mosoly, az öngúny, s egyben a sikerült mondás feletti öröm: «ugye, én is tudok goethei ‚utolsó' szavakat komponálni?»
Ezen az első «néma» éjszakán egymást váltották az ilyen sorok: «Nagyon szenvedek. Meséld el.» «Félek. Most aztán félek.» s egyszerre: «Jaj de szép éjszaka ez, hiszek az életben, a barátságban, a szeretetben».
Egyik éjjel nagyon szomorú sorokat ír le életének rossz periódusairól, sok lelki gyötrődéséről, ennek az önvallomásnak is ez a vége: «Csak már meghalnék». «Ha meghalok, írd meg ezt az éjszakát őszintén, elégtételül» s utána mindjárt: «Szép pillanatok. Áldjon meg az Isten.»
Éjfélkor Karinthy Frigyessel együtt megyünk ki. A szobában félhomály. Kosztolányi alszik, nehéz kapkodó lélekzettel. Kedden reggel meghal.
...s nem tudok mást mondani, mint az ő szavait, amiket szegény Karinthy Elza temetésén hallottam tőle. Végignézett a temetőparcellák rengeteg keresztjén, megcsóválta a fejét: «Az egész Rendszer elhibázott!»
ASCHER OSZKÁR: AZ UTOLSÓ SZAVAK
epa.niif.hu/00000/00022/00611/19387.htm

izrael miszteriuma (törölt) 2010.01.03. 00:14:05

Kosztolányi Dezső képzelődött és félt, ifjúságától kezdve mindig új és új betegségtől félt, hipohondriája majdnem annyira jellemezte, mint költészete. S én oly erősen hittem, hogy képzelődő félelmeivel megváltotta sorsát, hogy betegségének veszélyében még akkor sem hittem, mikor az orvosok már menthetetlennek ítélték. Hiába akart okos, sőt tudományos előrelátással «idejében» kiáltani, képzelt bajaiért kinevették, s amikor már komolyan vették volna - késő volt. Utolsó orvosa csodát ígért, s ebben ő maga is hitt végső napjáig, ingadozva hitt, de újuló bizalommal. - S mikor halálának fekete üzenete megjött, mely voltakép már senkit sem ért váratlanul, - engem olyan érzés fogott el, mint akinek vallásos hite rendül meg.
TÖRÖK SOPHIE: HARC A FÉLELEMMEL
epa.oszk.hu/00000/00022/00611/19384.htm

álomfejtő 2010.01.03. 14:07:18

@saintlouisdefrance: "Az asszonyok talpig feketében vannak, mint a temetésen. Fejükön fekete csipkekendő, mely homlokukba lóg és mellükre, karjukra fázósan szorítják ebben a negyvenfokos melegben is a sötét fátylakat. Rózsafüzérek ezrei lengenek....A kép festöi és megindító"
Szentkuthy Miklós Szent Orpheus breviáriuma c. műve elején a templomban imádkozó hölgy leírása jutott erről eszembe, hasonló a fentihez.Nála azonban határozott irónia, ha nem gúny, amit érzékeltem,bár mai szemmel-füllel Kosztolányi leírása is ilyen...(?)nem feltétlen áhítat.
Néha rossz érzésem támad, ha belemerülök gondolataimba a templomban, és szemtől szembe rámbámulnak,, mintha megkérdeznék, "most mit játszod meg magad?" -ezért legjobb egyedül...

izrael miszteriuma (törölt) 2010.01.03. 16:04:05

Kosztolányi Dezső író volt. Halála órájában ez a megállapítás nem értékelés, hanem figyelmeztetés. Író volt, egy korban, amely nem sokat törődik a szellemmel. Író volt, egy kétségbeesett korban, amely a halálfélelem feszültségében él, egy korban, amely a szellem emberét csak eltűri, talán megbocsát neki, de nem figyel többé igazán reá. Magyar író volt, s egyszer, már betegen és csüggedten, azt mondta: „A magyar író Trianonba hal bele.” Úgy értette, hogy az író a család legérzékenyebb tagja nem bírja el halálos sebesülés nélkül a család tragédiáját. „Kinek írunk?” — mondta néha, kérdezte hangosan, szóval és írásban. Lelkek tárultak feléje, pályája egyenesen ívelt, olvasták, elismerték. Író volt, magyar író, tehát szerény, szerzetiesen szerény életben; egyszerű életet élt, mint egy kishivatalnok, nem vágyott szerencsésebb és könnyű sikerek szárnyán emelkedő pályatársai diadalaira és eredményeire. Itt akart élni, a családban, amelyhez tartozott; itt akart meghalni. Csak a lelke volt igényes. És igényeket akart kelteni a lelkekben, melyekhez művével szólott. Magyar volt és európai; ez ma frázis már. De az ő magyarsága és európaiasága csodálatosan vegyültek, izgalmas keverékbe állottak össze. Író volt, azzal a sajátos, megfejthetetlen erővel mondta el vágyait és tapasztalatait, amely, egy kis nép nyelvének varázsos elkülönözöttségébe rögzítve, mégis egy világhoz szól, minden nyelvű és színű emberhez. Olyan erővel volt író, olyan felelősségérzettel, úgy vállalta a szerepet, mint aki tudja, hogy egyetlen példányban él csak a földön, feladatát senki nem végezheti el helyette. Mit ad egy költő a világnak? Az álmot, a látomást. Kosztolányi látomásaiban minden kép élesen megvilágított, valóságszerű. A világosság írója volt, az értelem költője...
„Vigyázzatok” — mondta a nyáron, halálos betegen, tördelve a szavakat és rekedten. — „Vigyázzatok” — mondta — „a magyar irodalomra”. — S mosolygott, mint aki tompítani akarja az „üzenet” komor páthoszának zengését. — „Jó” — mondtam, ugyanabban a hangnemben, összeszorult torokkal, s mosolyogva, ahogy nagybetegekkel beszél az ember — „majd ha itt lesz az ideje, megmondom, hogy ezt üzented”. — Most itt van az ideje: megmondom, hogy ezt üzente.
Márai Sándor: Kosztolányi Dezső meghalt
irodalom.elte.hu/mta/kd_besz.html#d1e52418

filosz · http://radio.sztaki.hu/node/showSeries.php/011se170/from__11#progs 2010.01.04. 13:13:39

szép csendben megint elkészült zsidósággal foglalkozó műsorfolyamunk legújabb darabja, ezúttal elie wiesel személyének és Mo-i tartózkodásának jegyében. ha valaki lemaradt volna, itt: radio.sztaki.hu/node/get.php/011pr2310 meghallgathatja a 81 éves túlélő és polgárjogi aktivista egyik most elmondott beszédét.
süti beállítások módosítása