Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Ezeknek elment az eszük

2011.04.07. 21:03 korizoli

Egy, egy egykor patinás és komoly szerzetesrend, melyet sokan a legszigorúbb rendnek tartottak mostanában Cowboy képpel és állás hirdetésszerűen próbál érdeklődést kelteni a szerzetesélet iránt. Ezeknek elment az eszük? Hova jutottunk? Ha az alapító ezt megérte volna! Márcsak az hiányzik, hogy görkorcsolyás Szent Ignáccal hirdessenek legközelebb!

Még szerencse, hogy vannak olyanok is, akik értelmesebben tudják megközelíteni a témát. Valamelyik rendtársam írta nemrég valahol:

"Mit jelent a szerzetesi hivatás? Miből tudja valaki megítélni, hogy van-e ilyen hivatása?

Ahány szerzetes, annyi válasz. Mégis, a szerzetesi hívás talán kétféleképpen jelentkezhet. Egyesekre jellemző egy fokozatosan erősödő nyugtalanság: nem érzik magukat egészen jól addigi, kedvelt elfoglaltságaikban, mert valahogy többre vágynak. Szerzetességről olvasva vagy szerzetesekkel találkozva felismerik, hol találhatják meg ezt a "többet". Vannak, akik viszont igazán a helyükön érzik magukat, és váratlanul találkoznak Isten hívásával. A még nem elég világos, hitetlenkedve fogadott jeleknek, Isten hívásának megértését segíti az imádság, a lelki vezetés, a tudatosabb Krisztus felé fordulás, egy-egy konkrét szerzetesközösség megismerése. Tehát egymást követő lépések sora után mondhatja ki valaki, hogy szerzetesi hivatást ismert fel és arra igent mond.


Előfordulhat-e, hogy valakinek van ugyan szerzetesi hivatása, de figyelmen kívül hagyja, nem foglalkozik vele, esetleg elnyomja?

Egyáltalán nem ritka. Több szerzetes maga is mondja, hogy először nem hallgatott a hívásra, illetve meghallotta, de éveken át nem követte. Aki figyelmen kívül hagyja a hivatás jeleit, sokszor félelemből teszi, hiszen az ismeretlen már eleve félelmet kelt, a szerzetesi élettel ismerkedve pedig ráadásul hamar szembesül az ember azzal, hogy mi mindenről kell lemondania. Mi, jezsuiták is éreztük, milyen sokat változott a társadalom akár csak az elmúlt 10-15 évben. A 90-es években még sokan jöttek hozzánk hagyományos környezetből, ahol egy-egy pap, szerzetes példáját látva nőttek fel, és magukat is konkrétan el tudták képzelni ebben az életformában. Ma a többség már olyan világból jön, ahol nem látnak vonzó mintákat. Ezért vált fontossá a hivatásgondozó program, amit egy rendtársam indított el néhány évvel ezelőtt. Észrevettük, hogy sok mai fiatalnak mintha elérhetetlenül magas lenne a lépcsőfok a világi életből a szerzetesközösségbe jelentkezésig. A hivatásgondozó program ezért köztes fokokat iktat be. Az első lépés néhány kötetlen beszélgetés, a második a részvétel egy nyílt napon, a harmadik a meghívás: "Ha mélyebben érdekel a hivatásod kérdése, akkor gyere erre a néhány alkalomból álló programra." Így lehetőség van belekóstolni az elköteleződésbe, és aki ezt vállalja, az biztosan megismeri ennek gyümölcseit és kapcsolatba kerül olyanokkal is, akik hozzá hasonlóan gondolkodnak hivatásukról. Így aztán majd bátrabban lép a következő lépcsőre.

Azok, akiknek biztos egzisztenciája, szakmai háttere van, nehezen mondanak le erről, hiába érzik a hivatást a szerzetesi életre. Nekik mit tanácsol?

A szerzetesség mindig is azt jelentette, hogy az ember elhagyja, amije van. Nálunk, jezsuitáknál nehéz kompromisszumokat kötni. Jöttek olyan érdeklődők, akik határozott elképzeléseket tápláltak szakmai előmenetelüket illetően, és mintegy hátteret kerestek ehhez. Ilyenkor nem tudunk segíteni. Az persze gyakran előfordul, hogy aki valamilyen végzettséggel vagy szakmai tapasztalattal lép be, és lemond "karrierjéről", váratlanul - sokszor számára is meglepő módon - "visszakapja" a lehetőséget képességei kamatoztatására. Mintha erre is érvényes lenne az evangélium logikája: "Senki sem hagyja el házát, feleségét, testvéreit, szüleit vagy gyermekeit az Isten országáért, hogy ne kapna ezen a világon sokkal többet, az eljövendő másvilágban pedig az örök életet." (Lk 18,29b-30)"

 

22 komment

Címkék: ma hivatás szerzetes jezsuita korizoli

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr242808107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Endrosz 2011.04.08. 00:43:00

Nagyon jó a kép. :)

kis_csirke 2011.04.08. 08:24:41

Hol van az az "álláshirdetés"?

zzzsuzsa 2011.04.08. 10:41:09

Nekem semmi bajom a hirdetésben megjelent képpel, viszont az a mondat, hogy: "apostoli tűz ég bennük, hogy Isten szeretetét megismertessék." Hát ezért van olyan sok fiatal ember, aki elmegy papnak, mert ő biztos benne, hogy apostoli tűz égeti belülről. Szerintem az egyházi nyelvezet sok mindennek az akadálya lehet. Ez a szöveg egyébként viccnek van szánva?

Dr. szpahi 2011.04.08. 11:13:55

Nekem kifejezetten tetszik a felhívás stílusa! Erre van szükség: a formájában könnyed és vicces, minden patetikus közhelytől és szemforgatástól mentes, tartalmában azonban életbevágóan komoly viszonyulásra.

Az igazi szentek kedvesek és mosolyognak, de távolról sem holmi pipogya fráterek. Krisztus katonái, Krisztus cowboyai!

kelsey 2011.04.08. 11:20:00

Tessék, Loyolai Szent Ignác görkorcsolyán, "kérjetek és adatik" jeligére:

i52.tinypic.com/2q9glz6.png

;)

pescatore 2011.04.08. 11:44:11

Persze a reklám fontos (mindenkit óvnék azonban attól, hogy ez túlságosan "katolikusra" sikeredjék, akkor már legyen inkább modern-nonfiguratív), de én legalább egy tucat jezsuitát tudnék mondani, akik akik életvitelét látva – ha azt érezném hivatásomnak – azonnal jelentkeznék a rendbe; de a kalapos fickó miatt???.... Hát nem tudom. A személyes példátok sokkal vonzóbb... bár nyilván nem annyira, mint amennyire a fenti kalapos pali :))), de én akkor már a poén kedvéért biztos Ignácra húztam volna kalapot! :)

Bagradjan 2011.04.08. 14:44:55

Az első mondatban az első két szóból az egyiket jó volna törölni, mert fölösleges és értelemzavaró. (Legalábbis az én értelmemet megzavarta pár pillanatra.)

Szóval helyesen:
Egy egykor patinás és komoly szerzetesrend, melyet sokan a legszigorúbb rendnek tartottak, satöbbi, satöbbi.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.04.08. 17:54:19

Elolvastam a hirdetést, de sajnos teljesen alkalmatlan vagyok.

Most csak egy olyan férfit ismerek közelről, akiről valóban azt tudnám mondani, hogy "Jézus Krisztus a mindene", de az illető már jezsuita, úgyhogy ezzel sem vagyunk előbbre.

Kicsit sokat akartok. :-P

cladonia_rangiferina 2011.04.08. 21:27:27

@Felicitasz: Az nem baj, ha sokat akarnak. Ha felismeri az ember, hogy magas a léc, megpróbál/hat felnőni hozzá. Volt egy tanárom az egyetemen, az volt a jelmondata: követeljük meg a hallgatóktól a maximumot, hogy az életben megvalósítsák a minimumot! A jezsuiták is ilyen maximalisták, az a jezsuita is, akit én ismerek. Tán a "munkaköri leírásukban" ez előírás. :))

peppe80 (törölt) 2011.04.08. 22:11:02

Jó álláshirdetés. Szerintem Jézus is visszakacsintana Rátok:)

phreezer.deviantart.com/art/Buddy-Christ-21647379

atlanta 2011.04.09. 09:45:57

Ez a "reklám" nagyon ütős szerintem. Minden megvan benne ami kell: poénos, de mégsem sértő, figyelemfelkeltő, de mégsem ripacskodó, röviden, tömören és a potenciális jelentkezők számára érthetően elmondja mire számíthatnak. Tetszik az alapos képzésük, a sok munka és a teljes elkötelezettségük Jézus iránt. Ismerek jezsuitákat akik pozitív példát mutatnak, de sajnos a jezsuita blog sok esetben elriasztana, ha gondolkodnék a felvételen.

szaffiii (törölt) 2011.04.10. 14:03:33

Jöttek olyan érdeklődők, akik határozott elképzeléseket tápláltak szakmai előmenetelüket illetően, és mintegy hátteret kerestek ehhez. Ilyenkor nem tudunk segíteni. Az persze gyakran előfordul, hogy aki valamilyen végzettséggel vagy szakmai tapasztalattal lép be, és lemond "karrierjéről", váratlanul - sokszor számára is meglepő módon - "visszakapja" a lehetőséget képességei kamatoztatására.

Hát nem tudom...van egy réteg amelyik ennél sokkal kifinomultabban csinálja ezt, úgy látszik mintha lemondana, de valójában ösztöndíjak tömkelegével jó nagy egyházi/szerzetesi karriert csinál magának a világ valamelyik jobb részén, h. aztán xl-es egoval hazaérkezve elámítsa a honi népet. Nekem ez a tapasztalatom és a beidézett evangéliumi részről én egészen mást gondolok.

mercator 2011.04.11. 17:22:17

kicsit Brokeback Mountain-es fíling...

JasPet 2011.04.15. 07:55:25

Kicsit zavaró koncepció. A kép egy vadnyugati körözési plakát sémájára készűlt, amelyeken általában törvényenkívüli gengsztereket szoktak ábrázolni. Ezúttal nem a vonatrabló csirkefogó Jesse James legendás alakja kacsint vissza, hanem "Redneck Bill atya Texasból",akit talán épp szeszcsempészetet követő misézés utáni cinkos visszapillantáskor kapott el a piktográfus.
A plakátról hiányzik még a "Dead or Alive"(Holtan vagy Élve) és a vérdíjat is elfelejtették feltüntetni.
Lehet már ez kell a fiatalok megszólításához?

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2011.04.15. 08:33:15

Tetszik a kép....egy modern,"újhullámos karizmatikus" gyülekezet esetében nem is lepődnék meg,hogy használják. Szerzetesrendnél már (egy kicsit) furcsa,-bár én nem tartom megbotránkoztatónak.

bölcsésztanár 2011.04.23. 13:14:17

@JasPet:
Ugyanezt gondoltam én is. A körözés bűnözőket keres, nem egy álláshirdetés. A WE WANT YOU TO THE ARMY pl. toborzó, de ez a plakát nem erre hajaz.
Szerintem a jófejségnek vannak határai, de őszintén szólva 2011-ben nem böködi ez a felhívás az ingerküszöbömet. 20 éve lehet, hogy botránykeltő lett volna.
Egy ügyesebb "jófejek a jezsuiták"-koncepció valahogy vonzóbb lenne, mint a körözési plakát.

bölcsésztanár 2011.04.23. 13:17:04

Elolvastam a hirdetést is, nagyon jó a szövege. De - Felicitaszhoz hasonlóan - nekem se ugrik be senki, pedig sok embert ismerek. A testileg és lelkileg egészséges kritérium is elég magas léc...

psanyi 2011.04.25. 14:27:20

Ne higgy nekik Zoli Atya!
Az álláshirdetés remek, csak mint mindig sosem felel meg az ember a követelményeknek.
Küldheted a monster.hu-ra!
Na majd még gondolkodom, hogy beküldjem a CV-met. Bár ezt az apostoli tüzet én sem tudom hova tenni.

iovianus 2011.05.08. 22:31:02

#
Izgalmas életmód, történelmi helyzettől függően akár börtön vagy vértanúság (több mint 900 jezsuitának jutott ez a karrier fennállásunk óta).
#

Ez a legjobb. :)

Azon gondolkodom, hogy hiányzik-e az egyháznak a reklám. Negatív reklámból jutott elég, a pozitív dolgokat kellene hangsúlyozni a nyilvánosság előtt. Nem csak a templom ajtaján, hanem a busz oldalán, a hirdetőkön, az utcán. És a rendeknek is meg kellene mutatni a hivatásukat. Nem egy ilyen plakáttal mint a fenti, mert számomra, azon túl, hogy megmosolyogtat, nem sokat jelent. Nem tudok meg belőle semmit, hogy most miért is akarjak csatlakozni?

Szükség van szerintem arra, hogy elmondjátok a munkátok lényegét. Nem csak szavakkal, hanem regényeket kifejező képekkel-reklámmal. Hogy minden nap érezzük a közelségeteket-Jézus közelségét.

Fekete Sámuel 2011.08.19. 22:05:18

Én csak ártanék nektek sajnos.

csaba carmarthen 2011.08.20. 00:31:49

vioca.st/wyd2011

<<Negatív reklámból jutott elég, a pozitív dolgokat kellene hangsúlyozni a nyilvánosság előtt. >>

youtu.be/LDQ4MCpXqRI
süti beállítások módosítása