Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Egy vallomás II. János Pálról

2011.04.30. 17:37 korizoli

Az utóbbi napokban a boldoggá avatás közeledtével sokat gondolkodtam arról, hogy mit is jelentett számomra II. János Pál személye. Ki is ő nekem? Miként hatott rám? Mi az öröksége számomra?

Személyesen sosem találkoztam vele, de nagyon sok alkalommal láthattam és hallhattam őt. Először 1991-ben Esztergomban. Amikor először megpillantottam, ahogy a pápamobillal végighaladt a városunk főutcáján ambivalens érzések kavarogtak bennem. Egyszerre volt felemelő a pillanat történelmi pápalátogatás, szimpátia ébredt bennem a mosolygós, integetős lengyel pápa iránt, de ellenszenvet keltett a biztonságára ügyelő marcona testőrök látványa. Akkoriban meglehetősen egyházkritikus korszakomat éltem, sok bibliás protestáns barátom is volt, és nem sokat tudtam kezdeni a katolikus vallásosság számos elemével. Jöhet-e valami jó Názáretből, vagy inkább Rómából? – kérdezhettem volna. De azért ott voltam a pápai misén, meghallgattam II. János Pál magyarországi beszédeit. Lassan, de lecsengtek bennem a kritikus érzelmek. Amikor a pápa elutazott, valahogy mélyen megérintve hagyta a szívemet. Az iránta mutatkozó kezdeti fenntartásokat az őszinte tisztelet váltotta fel. Megszerettem ezt az embert. Egyszerűsége, mély hite hatott rám, és egy megtérési folyamatot indított el. Ezután kezdtem jobban törekedni arra, hogy megismerjem a katolikus gyökereim.

Személye és gondolatai később is nagyon fontos szerepet játszottak az életemben, alapvető iránymutatást jelentettek számomra. Komoly befolyása volt abban is, hogy a mérnöki diploma után a papi hivatást választottam. Hosszú vajúdás előzte meg azt a döntést, összetett folyamat volt. De két epizódja a lengyel pápához kötődik. Valahogy a szívem mélyén éreztem már, hogy Isten papnak hív, de nagyon féltem követni ezt a benső hangot. Egy beszélgetésben egy barátom II. János Pál bátorítását idézte, ami valahogy úgy szólt, hogy: fiatalok, ne féljetek életeteket Krisztusra bízni, ha a papságra hív meg benneteket. Ezek a szavak fontos megerősítést jelentettek számomra a vívódásaim közepette. Egy másik II. János Pálhoz kötődő mozaik darab a hivatásom képében szintén ehhez a vajúdó időszakhoz kötődik. A döntés előtt sok mindent olvastam az élethivatásokról. Amikor a Pastores Dabo Vobis írását olvastam a papságról, akkor egy mély benső bizonyosság született bennem, hogy igen ez az, én erre vágyom a szívem mélyén, pap akarok lenni.

Kispapként nagyon sokszor láthattam őt, mivel 5 évet tölthettem Rómában. Most, amikor a róla szóló videókat és filmeket nézem gyakran szerepelnek olyan jelenteket, amikor II. János Pál integet, táncol, amolyan showmanszerűen viselkedik. A spontaneitás, a humor élete része volt, de azért a hétköznapokban mégsem ez dominált. A pápai misék többségében semmi rendkívüliség nem volt. Beszédei tartalmasak voltak, de semmi extra. Engem egy idő után nem a jófejsége, hanem inkább az a szívós hűség, odaadottság érintett meg, ahogy végezte a szolgálatát. A 2000-es jubileumi évben ez különösen nyilvánvaló volt. Minden héten volt valami jubileum, művészek jubileuma, idősek jubileuma, tűzoltók jubileuma stb., stb. Ezrekkel találkozott. Az utolsó időkig –bár egyre betegebb volt –nem maradtak el misék, audienciák, kivéve, amikor kórházban volt.

Nem csak az életével hatott rám, hanem a halálával is. 2005-ben Rómában lehettem, és szemtanúként élhettem végig az eseményeket. De erről már írtam máskor.

Két ifjúsági világtalálkozón vehettem részt (1997, 2000) melyek felejthetetlenek voltak vele. A római különösen emlékezetes. A jubileumi év nagyon fárasztó lehetett számára. Olykor azt kérdeztük magunktól, hogy vajon túléli-e a pápa a szent évet, mert halálosan fáradtnak és gyengének tűnt időnként. Augusztusra viszont, amikor az ifjúsági világtalálkozó volt, mintha kicserélték volna, megfiatalodott. Sosem felejtem el azt az estét, amikor a Szent Péter bazilika előtt a zarándokokat fogadta. Már sötét volt, a tér és a via della Conciliazione tömve volt zászló lengető fiatalokkal. A szavai személyesek voltak, a hivatásáról is beszélt. Egy magyar csoporttal voltam és fordítottam nekik. Azóta is bennem vannak a fiatalok ragyogó arca, ahogy hallgatták őt. Valahogy az az érzésem volt, hogy most Péter szól hozzánk. A galileai halász beszél Jézusról. A pápa hangja is mintha kicserélődött volna. A szent év során gyakran volt, hogy alig értettük a beszédeit, mert a betegsége miatt az arcizmai nehezen mozogtak, de ezen az estén a hangja tiszta és erős volt. János evangelistáról beszélt és Jézusról. Vannak filozófusok akik szerint az ember halálra szánt lény – mondta. De Isten az embert az életre teremtette. Azért jött, hogy élete legyen – fülemben van most is a szavai csengése, valami egészen különleges erő áradt belőle.

Mit jelentett nekem II. János Pál? Pétert, aki Jézusról beszélt, aki megerősített a hitben. Számomra II. János Pál mindenek előtt, Jézus apostola volt. Azt éreztem róla, hogy az élete Jézusról szól és engem is végső soron Jézushoz segített közelebb.

„Ne féljetek! Nyissátok meg, sőt tárjátok ki Krisztus előtt a kapukat” -mondta első pápai miséjén. Számomra egy ajtónyitó volt, aki abban segített, hogy megnyíljon szívem ajtaja a szeretet és az irgalom megtestesülése Jézus Krisztus előtt.

Nektek mit jelentett II. János Pál?
 

268 komment

Címkék: korizoli

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr322867253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

matthaios · http://www.matthaios.hu 2011.04.30. 23:02:34

Az egyik maradandó élményem II. János Pállal kapcsolatban egy olyan TV közvetítéshez fűzödik, amelynek már nem is ő volt a „főszereplője”. Ez a halála előtti nagypénteken történt, a Colosseumból közvetítették a keresztútat. Pár képsort mutattak a pápa magánkápolnájából is, ahol a pápát csak hátulról mutatták, amint egy keresztet tart, néha szinte erőszakosan magához ölelve. Azt hiszem ez a jelenet visszamenőleg is hitelesíti a pápa egész pályafutását, szerepléseit és rámutat arra, hogy itt egy szentről van szó, nemcsak egy nagy hatású (médiaszereplésre termett) személyiségről. Természetesen nem beszélek csodáról, de érdekesnek tartottam azt is, hogy a temetésen a heves szél szinte átlapozta a koporsóra tett evangéliumos könyvet, majd becsukta azt. Egy olyan ember pályafutása ért véget, aki szent volt, teljesítette feladatát, húségesen vezette az Egyházat. Az Egyház pedig a következő pápa vezetésével tovább folytatja vándorlását a történelemben újabb problémákkal szembesülve, esetleg más típusú megoldásokat kereseve.

kelsey 2011.05.01. 00:02:06

"Bibliás protestáns" háttérrel rendelkező valakiként nekem ő a legelső olyan példa volt, aki minimálisan is felkeltette az érdeklődésemet a katolicizmus után. Hiteles volt egy olyan egyház élén, amiről mindig azt hallottam (talán a cikkíróhoz hasonlóan), hogy "halott", "inaktív", "vallásos", stb. II. János Pál pápa személye volt az, aki az első "találkozásnál" ezt a képet lerombolta bennem a katolikus hittel kapcsolatban.

A mai napig példaként áll előttem. Elképesztőnek tartom a bátorságát és a mély, egyszerű, megalkuvás nélküli, "friss" hitét.

Virágoskert 2011.05.01. 01:41:00

Bennem vegyes érzelmeket kelt az egész esemény. Hatalmas szomorúsággal tölt el, hogy igen nagy megosztottságot okoz és egyúttal egy újabb "barikádot" is emel az Egyházban II. János Pál pápa boldoggá avatása. Eddigi tapasztalataim és információim alapján elmondhatom, hogy a tiltakozás igen hatalmas a boldoggá avatással szemben, mondhatnám, hogy zeng tőle az egész Egyház. Én pedig csak tanácstalanul, elképedve és nagy szomorúsággal szemlélem az eseményeket, ugyanis álmomban sem gondoltam volna, hogy egy korábbi pápa boldoggá avatása ekkora "belső háborút" robbanthat ki az Egyházban. Mindezek miatt, nagy kételyekkel és zavarodottsággal küzködöm e kérdés tekintetében. Tulajdonképpen, már azt sem tudom, hogy mit gondoljak. Gyakran már a szedevakantizmus gyötrő és félelmetes gondolata is megkísért, de végül mindig azzal nyugtatom meg magam, hogy Isten valószínűleg sohasem engedné meg, hogy egy eretnek, modernista, az Egyházat romlásba kormányzó ellenpápa üljön Szent Péter trónjára, mérgezett legelőre terelve a nyájat, szinte az egész katolikus világot becsapva, valamint "megkoronázva" mindezt egy hamis boldoggá avatással, hamis csodákkal, hamis tanúkkal, összeesküvésekkel, stb.

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2011.05.01. 06:55:41

Nagyon jó, hogy felmerült ez a téma. Magam is kétségek közt hányódva figyelem a folyamatot. Jó lenne, ha legalább ezen a fórumon sok őszinte, elfogulatlan véleményt lehetne olvasni azzal kapcsolatban, hogy kinek mi a véleménye II. János Pál életéről és munkásságáról. Persze nagyon fontosak az érzelmi kötődések is, de azt gondolom, hogy a mai kor emberét csak akkor és annyiban tudja megszólítani az egyház, ha és amennyiben konkrét kérdésekkel kapcsolatban objektív válaszokat tud adni. Mennyire tudott II. János Pál pápa kiutat mutatni az egyház válságából? Mennyire tudta megszólítani a nem hívő tömegeket? Menyire segítette elő Isten igazságainak megismerését az egyházon belül? ... és még biztos lehetne folytatni a sort.

saintlouisdefrance 2011.05.01. 07:19:42

nincsenek emlékeim II. János Pálról a betegségét megelőző időszakból, az utolsó öt évéből pedig egy teljesen megromlott egészségi állapotú öregemberre emlékszem. érdeklődésemet egy-egy pillanatra talán csak bizarrba hajló liturgikus megoldásai keltették fel.

az utolsó szenthét viszont már határozottan emlékezetes volt. nem tudhatom, hogy személyesen mekkora szerepe lehetett a dramaturgia megalkotásában, az mindenesetre érthető, világos és a legszokatlanabb értelemben véve reményteli üzenetet hordozott.

amit a halála óta eltelt évek során megtudtam az életéről, az kifejezetten szimpatikus. Karol Wojtyla lengyel pap és főpap már önmagában egy kerek történet, II. János Pál pedig egyértelműen növelte a pápaság politikai befolyását és az intézmény iránt érzett külső tiszteletet és megbecsülést. ezen kívül sikerült olyan embereket megszólítania, akik határozottan kívül esnek a hagyományos hallgatóközönségen.

délszláv háború, Ruanda, pedofília, a liturgia majdnem teljes megsemmisülése... lehet tényleg szükséges ez a gyors boldoggá avatás, hogy mentsük, amit ebből a hihetetlen tanúságtételből menteni lehet. nagy szükségünk van a szimbólumra, amivé II. János Pál lett.

emiatt pedig a legnagyobb tisztelet illeti XVI. Benedeket, amiért ilyen alázattal viseli azt az ellenszenvet, amiről személyesen nem tehet és amit a világnak nem volt szíve II. János Pállal szemben érezni.

2011.05.01. 10:52:59

Ebed Jahve - az Úr szenvedő szolgája
beteg testben nagy Lélek lakozott...

thotferi 2011.05.01. 15:04:33

Sokat mondó, hogy a néhai pápa boldoggá avatását éppen május elsejére időzítették. A beavatottak részére ez a nap üzenetértékű, ők tudják ez valójában, mit is jelent. Hiszen a chicagói jelentéktelen megmozdulás mögött egy számukra igazán jelentőségteljes eseményre emlékeznek ezen a napon. Ez a nap hordozza május 1. igazi ember és Istenellenes szellemiségét.
Adam Weishaupt zsidó szárm. jezsuita szerzetes 1776 május 1.-én alapította meg az illumunátusok titkos szabadkőműves társaságot, amely a világuralom megszerzésének céljával jött létre.
A társaságot anyagilag zsidó és egyéb bankárcsaládok pénzelték, pénzelik, akik már a pápai trónt is megszerezték maguknak és bábpápákat ültetnek a Vatikánba. Titkos céljuk a keresztény vallásosság megszüntetése, lejáratása, botrányok sorozatával való hiteltelenítése.
A bábpápáik fogott , zsarolható emberek, akiknek kijelölték a szűk mozgásteret, így az illuminátusok ellen sem tehetnek semmit.

csaba carmarthen 2011.05.01. 15:04:51

Tudok egy Anglikan papot, aki miatta lett katolikussa, ma katolikus plebanos. Azt hiszem nem o az egyetlen....
Egyszer egy muszlim ember 2004 tajan azt mondta nekem egy beszelgeteskor, nem tudja ki lesz kepes,mint utod II Janos Pal papa bekeszerzo karizmatikus szemelyiseget kovetni...
De ime egy protestans velemeny:
www.fidesz.hu/index.php?Cikk=161964
Gorbacsov azt nyilaykozta egy alkalommal Olaszorszagban, hogy e papa nelkul nem lett volna lehetseges a kommunizmus lebontasa.
A fiatalokhoz a fiatalok nyelven szolt.
youtu.be/gxOTpuQe6M4

es erre olyankor is kepes volt ha a fiatalok az idosebb nemzedekekkel szembeni maskepp gondolkozasukat probaltak kifejezesre juttatni
youtu.be/TIoelyZ5qvQ

...csatlakozva hozzajuk ezzel a mondattal szerelte le oket:) "ti tudjatok mit jelent:.nekunk(egyutt) az a feladatunk, hogy tonkretegyuk a rendezveny programjat;)"

Grignon Monfort Szt Lajos jovendoli a tokeletes Maria tisztelet cimu muveben:
"A szegenyek es kicsinyek szamara mindenutt Jezus Krisztus jo illata lesznek...(56)"...es ime: "II.Janos Pal,a feher papa,aki egyben afrikai is"

youtu.be/ajIW0BXdeBc

Jean Baptiste Sourou:"O ugy beszelt Afrikarol a vilagnak es Afrikarol Afrikanak mint egy igazi afrikai. Igy II.Janos Pal papa- feher boru ugyan, de valojaban afrikai. Egyszeruen azert,mert szerette Afrikat. Azt mondta az afrikaiaknak: "Hiszek bennetek,szeretem a foldreszeteket, bennetek rengeteg lehetoseg rejlik. Es hangsulyozta, felkarolta ezeket az ertekeket hogy Afrika fejlodjon es felemelkedjen szocialisan, gazdasagilag es vallasilag stb. Ezert mondhatjuk:Hiszen o egy Afrikai!"
;)

cladonia_rangiferina 2011.05.01. 19:12:04

@thotferi:
XVI. Benedek pápa homíliája II. János Pál boldoggáavatási ünnepén (részlet)
"Ez a mai, Húsvét második vasárnapja, amelyet Boldog II. János Pál az Isteni Irgalmasságnak szentelt. Éppen azért választottuk ki az ünneplésére a mai napot, mivel a gondviselés terve szerint elődöm pontosan ennek az ünnepnek az előestéjén adta át a lelkét Istennek. Ma, azon felül, hogy ez május, Szűz Mária hónapjának első napja, munkás Szent József emlékezete is. E tényezők egybeesése gazdagítja az imádságunkat, segítenek minket, akik még az időben és a térben zarándokolunk; míg a mennyben egészen más az ünnep az angyalok és a szentek között! Jóllehet, Isten egy és Jézus Krisztus is egy, mintegy híd, amely összeköti a földet és a mennyet, mi mégis ebben a pillanatban közelebb érezzük magunkat hozzá, mint valaha, mintegy a mennyei liturgia részesei vagyunk."

Nekem ez az üzenet...

E.Katolnai 2011.05.01. 19:56:59

Tisztelt Cikkíró!

Az ön által magasztosított pápa nem ítélte el kellőképpen a gyermekgyalázó beosztottjait, ellenben minden erejével harcolt az óvszerek használata ellen, ami nem csak gusztustalan túlszaporodást eredményezett Afrikában és Dél-Amerikában, de az AIDS-esek számát is drasztikusan megemelte. Ortodox nézetei semmiben nem különböztek a középkori pápák felfogásától, és egy kificamodott vallásideológiának hírdetőjeként visszautasította egyháza elavult dogmáinak átértékelését, megtagadta az egyházán belül a nők egyenrangúságát, és habár püspökei, papjai többsége homoszexuális, mégis a nyilvánosság előtt támadta/bírálta a homoszexualitást.

De ideírnék egy jellemző példát a pápa egyenességér: II. János-Pál első Itálián kívüli útja, 1979-ben, a Guadalupei relikviához vezetett, és ünnepélyes beszédeivel továbbfokozta a szerinte kétségtelen isteni beavatkozás hirdetését. Majd, 1990-ben visszatért Mexikóvárosba, ahol boldoggá avatta Juan Diegót, utána: 2002. december 20-án kanonizálta Juan Diego csodáját, miáltal érvényesítette annak hitelességét, holott jól tudta, hogy hamisítványról van szó.

Tehát, ha én valamiről tudom, hogy az hamisítvány, akkor nem fogok hazudni, még akkor sem, ha Jézuskáról, istenkéről, meg a szűz Máriáról van szó. A pápát nem zavarta a félrevezető, népbutító hazudozás …

Világunk a pápák, papok, rabbik, mullahok, általánosan vallás-herék, vallás-fanatikusok nélkül gazdagabb, élhetőbb és sokkal elviselhetőbb lenne.
Tisztelettel katolnai

thotferi 2011.05.01. 20:51:17

@E.Katolnai:" Világunk a pápák, papok, rabbik, mullahok, általánosan vallás-herék, vallás-fanatikusok nélkül gazdagabb, élhetőbb és sokkal elviselhetőbb lenne."
Ez már csak egy következmény. Az ok megelőzi az okozatot. Ez pedig nem más, mint hogy egy Sátánista ,nemzetközi, illuminátus maffia manipulálja a világ működését . Ki akarják iktatni az emberek vallásosságát, erkölcseit, hogy ocsmány pénzimádatuk útjába ne álljon senki és semmi.
Ő nélkülük lenne elsősorban és mindenekelőtt sokkal elviselhetőbb a világ. Ők a sötétségbe, titkolózásaikba burkolóznak, hogy az emberek ne ismerjék fel a valódi ellenségüket, miközben folyamatosan különböző álellenségeket kreálnak nekünk.A hátunk mögött, meg elégedetten dörzsölik a tenyerüket.

thotferi 2011.05.01. 20:57:31

@cladonia_rangiferina:
A pápa április 2.-án hallt meg. Ezen a napon illett volna boldoggá avatni, nem május 1.-én.

csaba carmarthen 2011.05.01. 21:30:17

Kedves Feri

En is megosztanek nehany gondolatot.
Mindezt persze sajat magamnak is mondom, kulonosen most amikor 3 napon belul 2 gyonyoru es pozitiv esemenyt is lathatott a vilag (azt hiszem szo szerint majdnem az egesz vilag). Amelyek egymast kigeszitve mindannyiunkat megerinthetnek, sot zavarba is ejthetnek akar, alljunk barhol is az eletben. Krisztusrol is tanusagot tesznek, hiszen oaltala rendelt szent eletrol,szentsegi eletrol van szo. Isten rendelese szerinti foldi (es orok)eletre szolo meghivasokrol szolnak: hazassagrol illetve egyhazi rendrol, egy szentsegi kezdetrol es egy szentsegben torteno beteljesedesrol. Ezek erosithetik a jo vegso gyozelmebe vetett remenyunket...

Fontos, hogy egyre inkabb a feny fele forditsuk tekintetunket, meg akkor is ha sok az arnyek. (Ezt magamnak is mondom:)...

Gyokossy Endre irta valahol egyszer a kovetkezo sorokat:
Arnyek mogott a feny ragyog
Amire nezek az vagyok

A feny fele fordulni talan nagy kihivas, mert Isten dicsosegere, az o dicsoitesevel szukseges hozza atrendezni eletunket, de azt hiszem a Gondviseles altal adott fenti esemenyek segithetnek nekunk ebben.

Visszaterve a gondolataidra...
Mindannyian konnyen beleeshetunk abba a hibaba, hogy belegabalyodunk az emberi bunokbe es bukasokba es emiatt szem elol vesztjuk Isten valosagos jelenletet, Isten miszteriumait.
Ez all az Egyhazra, igaz lehet Medjugorjera, igaz lehet a rendekre, pl a Jezsuitakra is es minden mozgalomra ahol Isten orszaga mukodni kezd.
Jezus vilagosan megmondja, hogy a magveto utan megjelenhet az ellensege is, aki konkolyt szor a buza koze "es egyutt novekedett a konkoly es a buza".
Jezus azt is mondja, hogy a Peterre epitett Egyhazon a pokol kapui sem fognak erot venni (persze ez nem jelenti azt hogy nem dongethetik azt...).
Jezus neven nevezi a "vilag fejedelmet", de azt is mondja, hogy "bizzatok,mert en legyoztem a vilagot." S ez utobbi nagyon fontos.
A tortenelem soran, es ma is csak ket makulatlan, ha ugy tetszik konkoly mentes szemelyre tamaszkodhatunk: Jezusra es Mariara.
Ezert az utmutatasokat az ilyen kerdesekben legtisztabban otoluk kapjuk meg. (Ima-rozsafuzer-,bojt,Eukarisztia, gyonas,Szentiras segithetnek hogy itt elorejussunk.) Ez nnem mindig konnyu feladat. Jezus ezt igy fejezte ki: "ha kitartotok tanitasomban, megismeritek az igazsagot es az igazsag szabadda tesz benneteket.
Terez anya azt mondja, Isten az embereken, kulso esemenyeken keresztul vezet bennunket, viszont ha imadkozunk, akkor kozvetlenul tud vezetni minket, ( de csak akkor!. )
Mig ez elsosorban egy a szabadsagert folytatott belso harc, a feladat tovabbra is all: "leplezzetek le a satan csalasait"- ti. a kulvilagban is.
Viszont honnan tudjam, hogy mikor es mit kell mondanom vagy tennem- hiszen meg a sajat gyengesegeim, buneim is elvihetnek az erdobe, mas reszt egyedul a Lelek tud gondoskodni arrol, hogy mikor es kik halljak meg amit pl mondok..
Csak ha imadkozom, (es bojtolok) leszek nyitott annyira a Szentlelekre, hogy o megadja a vilagossagot..vezetni tud az eletben is, es ezekben a kerdesekben is.
Igy all ez azzal a kerdessel kapcsolatban is, mint a Krisztus egyhaza- es a szabadkomuvesseg kozti kulso es belso harc. Ez persze igaz a rendekre, a Maria jelenesekre, a vilag es eletunk esemnyeire stb.
Meg kell jegyeznunk azt is, hogy Szt Ignac egyik legfontosabb alapattitudje a kovetkezo: Omnia ad maiorem Dei gloriam (O.A.M.D.G., azaz magyarul: Mindent Isten nagyobb dicsőségére M.I.N.D.).
Igy valoszinuleg nem veletlen,hogy a szabadkomuvesseg kivulrol is,es mar a multban is, tamadta a jezsuita rendet ......hu.wikipedia.org/wiki/Jezsuit%C3%A1k

A szabadkomuvessegre tovabbra is all a Hittani Kongregacio velemenye: „Azok a hívek tehát, akik szabadkőműves közösségekbe tartoznak, a súlyos bűn állapotában vannak, és ezért nem járulhatnak szentáldozáshoz. A helyi egyházak vezetői nem nyilatkozhatnak a szabadkőműves közösségekről úgy, mely a fent elmondottakat hatályon kívül helyezi, ”
Viszont azt is lathatjuk hogy ezzel szemben sokan vannak akik (ugy tunik az egyhazban is) ellentetes uton jarnak, (az alabb belinkelt cikk forditoja azt irja, rosszul lett a forditas kozben):
www.freeweb.hu/katolikus-honlap/0904/szabadkom.htm

Sokan ramutatnak arra, hogy az elmult evszazadok nagy messianisztikus, satani vilagmozgalmai pl a nacizmus es a kommunizmus mind az illuminatusokra, szabadkomuvesek "munkajara" stb. vezethetok vissza, de azt sem szabad elfelejtenunk, hogy az emberek kulonbozo okokbol, de kovettek ezeket az utakat. Erre szamos bizonyitek ereju dokumentum is fellleheto, akar az interneten is (es persze arrol is, hogy aszkomuvesek ma is tevekenyek) de azt is eszre kell vennunk, hogy Jezus ertuk is imadkozik, mint ahogy akarmelyikunkert: "Atyam, bocsass meg nekik, mert nem tudjak mit cselekszenek".

Itt felideznem Szent Maximilian Kolbe, auschwitzi ferences vertanu szavait, aki kb igy fogalmazott ~vegezetul minden tevtan "egyedul Maria altal lesz majd legyozheto a vilagban". Marian keresztul kovetni Jezust (Totus tuus) Erre pedig a mai nap szentje mutat utat- eletpeldajaval.

Maria olyan ma (is) , mint a tiszta levego, ami remenyunk es nagy bizodalmunk egyik alapja.

Szamomra Medjugorje adta azt a felismerest, hogy Maria legyozhetetlen, tehat valoban nincs mit aggodni,ha az o utjara lepunk. ("Medjugorje,Medjugorje, a vilag lelki kozpontja"-II.Janos Pal). Mindamellett, hogy Mariaban is Krisztus vegso gyozelmerol beszelunk...

Erdemes ezugyben talan gondosan attanulmanyozni Maria ezen utmutatasait is:
www.ppek.hu/k326.htm

Habar sokszor ugy tunik, hogy a vilagot "evilag fejedelme" mozgatja,vagy probalja mozgatni, a vegso szo mindig, megis a Gondviselese ("Letaszitotta tronjukrol a hatalmasokat es az alazatosokat felemelte, az ehezoket jolakatta, a gazdagokat ures kezzel kuldte el").

Azt gondolom, sem I Janos Pal, sem II Janos Pal nem tunik igazan "bab papanak". I Janos Pal korai halala sok kerdest felvet (allitolag hozza akart nyulni a vatikani bankhoz....,mint ahogy JFK hozza akart nyulni aFEDhez). II Janos Pal ellen tobbszor kisereltek meg merenyletet-sikertelenul (Maria vedelmebe vette ot)-->

www.turnbacktogod.com/mother-mary-holding-john-paul-ii-in-her-arms-when-he-was-shot/

Elbeszeles utjan hallottam azt a tortenetet, hogy amikor ugy nezett ki hogy a konklave megvalsztja Karol Wojtylat a kovetkezo papanak, akkor Vatikanbol, nagy surgosseggel mindenfele elindultak a faxok es a surgonyok, arra vonatkozolag, hogy talaljanak valami hibat az uj papaban, es ezaltal meg lehessen akadalyozni papai elindulasat. A vizsgalati vegeredmeny igy lett aztan osszefoglalva: "Ennek a papanak az a hibaja, hogy nincs hibaja"

Ma az Isteni Irgalmassag Vasarnapjan, higgyunk abban hogy az Isteni Irgalom hatalmas dolgokat tud es fog tenni... (Egyebkent a papa Irgalmassag vasarnap eloestejen halt meg es a temetes Irgalmassag Vasarnapjara esett- 2005-ben maskor volt a Husvet)
szeretettel:
Csaba

csaba carmarthen 2011.05.01. 21:38:04

@thotferi:
bocs javitom magam
A papa Irgalmassag vasarnap eloestejen halt meg es a boldogga avatas Irgalmassag Vasarnapjara esett- 2005-ben maskor volt a Husvet)
szeretettel:
Csaba

uszo 2011.05.01. 21:46:30

Egyenes, becsületes embernek láttam, akinek a hite és a vallása egységben volt.

uszo 2011.05.01. 21:52:03

@thotferi: "Sokat mondó, hogy a néhai pápa boldoggá avatását éppen május elsejére időzítették. A beavatottak részére ez a nap üzenetértékű, ők tudják ez valójában, mit is jelent. Hiszen a chicagói jelentéktelen megmozdulás mögött egy számukra igazán jelentőségteljes eseményre emlékeznek ezen a napon. Ez a nap hordozza május 1. igazi ember és Istenellenes szellemiségét."

:-))))))

uszo 2011.05.01. 21:55:02

@Virágoskert:"Eddigi tapasztalataim és információim alapján elmondhatom, hogy a tiltakozás igen hatalmas a boldoggá avatással szemben, mondhatnám, hogy zeng tőle az egész Egyház."

Kik tiltakoznak és miért?

eichikarl 2011.05.01. 22:02:39

Szerintem - bizonyos reakciókra reagálva - fontos lenne leszögezni, hogy ma Karol Wojtylá-t a keresztényt avatták boldoggá, aki történetesen pápa lett. A teljes személyt kell nézni. Sajnos (vagy nem), de egy pápa mindig nagy projekciós felület: az istenítése ugyanolyan hibás, mint a démonizálása. A nem kellöen fejlett személy és közösség csak a (szerinte) tökéletesnek tartottat és kikiáltottat képes szeretni és elfogadni. Ami egyéb Jézus Krisztus veszte is lett.
Azt gondolom, hogy Karol Wojtyla, II. János Pál nagyszerü ember, keresztény volt. Ami számomra fontos, hogy át tudta élni, megszenvedve magához engedni az istengyermekség kegyelmét. Ez nem azt jelenti, hogy ne lettek volna még nagyon-nagyon sokan ilyenek. Hiszem, hogy megkapta azt az 1 dénárt, amelyben megállapodott a szölösgazdával. Ezt nagyon sokak számára hitelesen, követésre indítva tette. Nem az 1 dénár a lényeg - de azért megnyugtató tudni, hogy ö sem kapott kettöt :-)

uszo 2011.05.01. 22:04:56

@thotferi: "már a pápai trónt is megszerezték maguknak és bábpápákat ültetnek a Vatikánba"

Kik ezek a bábpápák? Miben nyilvánul meg báb egzisztenciájuk?

eichikarl 2011.05.01. 22:21:32

@uszo:
A két szél: a piuszosok és a liberálisok.
A piuszosok soha sem tudják megbocsátani a zsinagógalátogatást vagy a Korán megcsókolását. Mondjuk ezek a jelképi szinten - persze, de leginkább azt nem tudják megbocsátani, hogy nem Lefebvre lett a pápa, aki rögtön rablózsinattá nyilvánította volna a II. vazikánit, amelynek számos dokumentumát maga is aláírta.

A liberálisok föként a pedofilia továbbtussolása miatt - most éppen. Két éve más lett volna a fö ok.

thotferi 2011.05.01. 22:31:59

@uszo:" Kik ezek a bábpápák? Miben nyilvánul meg báb egzisztenciájuk?"
Az egzisztenciájukat néhai Benitó Mussolini teremtette meg, amikor a 1920-as években a pápai kincstár tökéletes kiürülése után feltöltötte azt. Ez volt a Lateráni szerződés:
Ehhez a szerződéshez járul külön önálló részként az egyház és állam viszonyát szabályozó konkordátum, úgyszintén egy pénzügyi egyezmény, amely 1750 millió lírát helyezett kilátásba a Szentszéknek.
A befolyt pénzt egy szabadkőműves bankár fektette be nagy hozamokat biztosító gyárak értékpapírjaiba: fegyvergyárak, vegyipari mérgeket előállító gyárak, az őshüllők bomlástermékét kitermelő és értékesítő gázgyár (Italgas) stb.
Később ezt a bankárt szabadkőmüves társai megfojtották, mivel kitálalni készült.
A pénz segítségével így minden megválasztott pápa a foglyukká vált. A történet egyébként nem ezzel kezdődött, hanem azzal, amikor a bankárcsaládból jött Mediciek rátették a kezüket a pápai trónra is.
Mindszentyt is ők nyírták ki ,mivel ellenszegült a pápának.

thotferi 2011.05.01. 23:42:24

@csaba carmarthen: "Jezus azt is mondja, hogy a Peterre epitett Egyhazon a pokol kapui sem fognak erot venni (persze ez nem jelenti azt hogy nem dongethetik azt...)."
Az Egyházon nem, de az egyházi vezetőkön már igen!
"(allitolag hozza akart nyulni a vatikani bankhoz....,mint ahogy JFK hozza akart nyulni aFEDhez). II Janos Pal ellen tobbszor kisereltek meg merenyletet-sikertelenul (Maria vedelmebe vette ot)-->"
II: János miért nem nyúlt hozzá a bankhoz? Talán a merénylettel figyelmeztetni kívánták, hol ér véget földi hatalma. A Banknál!
Szeretettel:
Thotferi

cseresznye 2011.05.02. 06:50:09

Kit érdekel a vatikáni bank?
Isten szolgája az én szememben nem akkor a legerősebb, ha legyőzi a világi hatalmakat.

cseresznye 2011.05.02. 07:15:34

II. János Pál karizmájáról egy római húsvétról van élményem. Egyszerű turista voltam. Sokezres tömeg a Szent Péter téren, a világ minden tájáról. Elragadtatott, boldog arcok. És az ének: Cristus vincit...elképesztő diadallal zengett.

Ez nem a pápáról szólt, hanem a feltámadás öröméről, a diadalról, hogy Krisztus legyőzte a halált.
De ez a meggyőződés az égről a földre a szívekbe, egy óriási közvetlenséggel ért el.És ennek a kulcsa volt a pápa személye. lehetett érezni, hogy ő a gyújtópont, azaz nemmás, mint Krisztus képviselője.

Ezért az én fejemben soha nem is úgy jelent meg, mint II. János Pál, aki ezért meg ezért, milyen jófej volt, hanem egyszerűen A Pápa. És sokáig azt hittem, hogy ez természetes (azaz egy pápa ilyen). Aztán rájöttem, hogy nem.

kis_csirke 2011.05.02. 08:52:36

Szerintem minden pápa a pozíciójánál fogva nehéz helyzetben van. Rengeteg elvárás között kell lavíroznia.

Szerintem zseniális dolog volt anno Wojtilát választani pápának, mert a a kommunizmus összeomlásáért nagyon sokat tett (szerintem neki köszönhetjük). Emiatt a baloldaliak nem kedvelik.
Rendkívül erős szociális érzéke volt, fellépett a kapitalizmus ellen is - emiatt a liberálisok gyűlölik.
A világ vallási vezetőit párbeszédre hívta - emiatt a mindenkori fundamentalisták nem fogadják el.
A siratófal meglátogatása és a zsidóktól való bocsánatkérés miatt az ortodox zsidók nem kedvelik (+ Lefebristák sem).
Az egyháztörténelem bűnei miatt való bocsánatkérés miatt az egyházban lévő, annak tévedhetelenségét hírdetők gondolták azt, hogy idős korára elment az esze.

Ezek alapján II. János Pált a magam részéről világtörténelmi jelentőségű embernek látom, aki a lelkiismeretét követte és az egységért és szabadságért, a kiengesztelődésért tett rengeteget mindent.

A konzervatív nézetei miatt (fogamzásgátlás, nők méltatlan egyházi helyzetének konzerválása, cölibátus védelme) az egyházon belül vitákat váltott ki, de a keresztény világon túlmutató, egész emberiség számára iránymutató állásfoglalásai talán egyensúlyozzák ezeket a nézeteket.

A pedofíliával kapcsolatos dolog megkerülhetetlen: szerintem a pedofil ügyek nem az ő idején kezdődtek az egyházban, ha tudott is róla, valószínűleg nem mérte föl a súlyukat (vagy már nem volt ideje reagálni).

Személyesen persze nem találkoztam vele, de 1989-ben ott lehettem egy világifjúsági találkozón Spanyolországban, ami egész életemre meghatározó lett, ott megtapasztalhattam, mit jelent a "katolikus" egyház.

Még annyit , hogy van még egy személy, aki nagy hatást gyakorolt a hitemre (akit nem lehet sajnos boldoggá avatni, de biztos vagyok benne, hogy szent), ő Roger Testvér. János Pálhoz hasonlóan jó érzéke volt a fiatalok iránt és ő is a kiengesztelődés embere volt.

2011.05.02. 09:33:46

@kis_csirke:
a zsidókat illetőleg tévedésben vagy, ők a pápát a jobbik oldaláról ismerhették meg, és hiteles embernek tartják, aki a zsidósággal való viszony normalizálásáért 20 év alatt többet tett, mint elődei 2000 év alatt.
Nagy, mondhatni egyedülálló tisztelettel adózunk János Pálnak. Ő számunkra nem csak egy a sok pápa közül - fejtette ki Joszi Peled kabinetminiszter, az izraeli hadsereg nyugalmazott tábornoka, aki a szertartáson Izrael államot képviselte. Peled a holokausztban elvesztette egész családját, őt egy belga család fogadta magához és ezzel megmentette életét:
- Úgy nőttem fel, mint egy boldog, keresztény fiú...

kis_csirke 2011.05.02. 09:53:02

@Izrael misztériuma: igen, a zsidók túlnyomó többsége - méltán - szentnek tartja II. János Pál pápát.

De - jobban tudod, mint én- hogy vannak olyan ortodox csoportok, akik ezzel a pápai bocsánatkéréssel nem tudnak mit kezdeni. Pusztán rájuk céloztam.

2011.05.02. 09:54:27

"Add, hogy Egyházad ebben a megosztott világban az egység és a béke eszköze legyen."
"Tedd Egyházadat az igazság, a szabadság, az igazságosság és a béke otthonává, hogy új reményt ébresszen minden emberben."
"Nem könyöröghetünk pedig Istenhez, mindnyájunk Atyjához mindaddig, amíg Isten képmására teremtett emberekkel szemben megtagadjuk a testvéries magatartást. Az embernek az Istenhez, mint Atyához való viszonya, meg az embereknek az emberekhez mint testvéreihez való viszonya szorosan összetartozik...
Ha csupán egymásra tekintünk, a másik bűneit látjuk; ha egy irányba tekintünk, a közös Atya irányába, akkor erőnk lesz magunkban megbékéltetni a múltat, nemcsak egymás bűneit és gyengeségeit látni, hanem azt a közös célt, amelyre egyugyanazon Országba mindannyian meg vagyunk híva."

thotferi 2011.05.02. 10:04:26

@cseresznye: A Vatikán Bank nem világi intézmény, hanem egyházi. Innen ered a Pápa jelenlegi világi hatalma és befolyása. Amikor az1920-as években kiürült a pápai pénztár, elapadtak a források, akkor félő volt, hogy a pápaság meg is szűnhet, hiszen a befolyása szinte a nullára zsugorodott. Hiába a Mammon hatalma igen erős .

cseresznye 2011.05.02. 11:17:44

@thotferi: Egy bank mindenképp világi intézmény, még ha a Vatikáné is - így gondoltam.

Nem ezen múlik az egyházban lehetségesen megvalósuló szentség.

A Mammon hatalma kétségkívül nagyon erős, számtalan alkalmat kínál a bűnre, és lehetőséget a jóra, de az egyházat Krisztus alapította, és mint ilyen alapjaiban nem függ egy banktól.

2011.05.02. 11:23:23

@thotferi:
világi/nem világi az meg mit is jelent. (túlvilági?)
Miféle "világi hatalom"?
Hát, ha innen ered, akkor valószínűleg igen kicsi az a "hatalom". :-)
Egyátalán hogyan képzeled ezt? A pápa "megveszi" mondjuk az usa elnökét? És mit is kér tőle?

"Figyelj már Barack fiam, légyszives lépj már rá az óvszergyáros lobbi tökére, vagy megszűntetem a jó kis vatikáni pénzforrásotokat, értve vagyok?Mondtam már a Dzsordzs gyereknek is. Kezdek begurulni. Vigyázz mert még előveszem a nem világ hatalmamat is...." .
LOL.

thotferi 2011.05.02. 11:28:05

@cseresznye: Egyszerre két úrnak, a Mammonnak és az Istennek nem lehet szolgálni! Vagy az egyiket szeretik és a másikat vetik meg, vagy fordítva!
Itt nincs kompromisszumra való lehetőség.
A Vatikán bank felügyelőbizottságában érsekek, püspökök vannak.A profi bankárok kezében nincs felelősség a bank tevékenységével kapcsolatban.
Amint Natalia nővéren keresztül azt kérte a Szűzanya, hogy osszák szét az egyház földjeit, vagyonát, de nem tették meg ,és ráfáztak, ugyanúgy fognak a pápák is ráfázni erre.

thotferi 2011.05.02. 11:50:31

@Pandit:
Nem ilyen direkt módon történnek meg ezek a dolgok. Minél több pénze van valakinek, annál nagyobb az érdekérvényesítő lehetősége. A Barack fiúnak sem mindegy, hogyan foglalnak állást az amerikai katolikusok a politikájával kapcsolatban.
Ha van pénze a pápának, nagyobb a mozgástere minden téren, mintha szegény lenne, mint a templom egere.Ha üres lenne a bukszája, akkor még arra sem lenne lehetősége, hogy elutazzon Amerikába a híveit felkeresni, nemhogy templomokat ,iskolákat ,intézményeket finanszírozzon. Ezzel nincs is probléma, hiszen szükség van a pénzre, csak az a kérdés :a Vatikán Bank tevékenysége mennyire egyeztethető össze a keresztény erkölcsiséggel.

saintlouisdefrance 2011.05.02. 12:30:11

@kis_csirke: "kommunizmus összeomlásáért nagyon sokat tett (szerintem neki köszönhetjük)."

én ezt inkább Brezsnyevről mondanám...

a pápának nyilván szerepe volt abban, hogy az események éppen úgy mentek végbe, ahogyan, de azért amit mondasz, az mégis csak erős túlzás. Az Egyház semmilyen befolyással nem rendelkezett a Szovjetunióban, Magyarországon az Egyház ki volt egyezve a rendszerrel, Csehország ateista, a DDR pedig ateista/protestáns volt. ilyen körülmények között legfeljebb a személyes csúcstalálkozókat megelőző titkos tárgyalások sikeréért felelős egyik semleges összekötő szerepét tölthette be.

2011.05.02. 12:48:34

"Minél több pénze van valakinek, annál nagyobb az érdekérvényesítő lehetősége. ..... Ezzel nincs is probléma....."
Ebben nincs közöttünk vita. :-)

"A Barack fiúnak sem mindegy, hogyan foglalnak állást az amerikai katolikusok a politikájával kapcsolatban."
Izé,arra gondolsz, hogy a Pápa "megveszi" az usás katolikusokat, hogy hogyan gondolkozzanak erkölcsi kérdésekről? ("Legyetek már katkók a Pápa adott pénzt nálunk van fűtés a templomban. De aztán tudjátok, hogy hogyan kell szavazni abortusz ügyben!!)
Ugyan már.

Biztosan nagyon gonosz dolgokat művel a Vatikáni Bank. ("uzsorakamatra ad devizahitelt 0 %-os kezdővel újautó vásárlásra kispénzű rokkantnyugdíjasoknak, óvszergyári részvényekkel folytat tőzsdei ügyleteket, stb stb" )
De pontosan most ki is a gonosz? A bank (így megszemélyesítve), annak vezetői, vagy a felügyelő bizottság papi tagjai, vagy a pápa, vagy a Vatikán Állam, vagy valimelyen titkos társaság akik bábként mozgatja őket és rákényszeríti ezeknek a "gonosz dolgoknak" a művelésére?
Ne haragudj de a Vatikáni Bank üzletpolitikájának esetleges kétes dolgai (egyébként van konkrét bizonyítékod is?) lennének a legnagyobb gond az egyházban?
Nyilvánvaló, hogy gazdaságilag az egész Vatikán gyakorlatilag elenyésző befolyással bír a világban.
vagy szerinted rendelkeznek a szabadkőművesek elrejtett kincseivel (mint a Nemzet Aranyában) amivel gyakorlatilag megvehetik a fél világot?
És mi ez a kincs? Arany? Vagy a bölcsek köve? És kit fizettek már le? És mit kértek cserébe? binladen fejét? Ugyan már.

kis_csirke 2011.05.02. 13:11:42

@saintlouisdefrance: a nyugat ügyesen adósságcsapdába kergette Brezsnyevéket, de a folyamatot a lengyel pápa nagyon meggyorsította. Gondolja a 80-as évre Lengyelországban. A Szolidaritás a pápának köszönhette a létét.

Ha nem lett volna semmilyen világpolitikai súlya, akkor nem követtek volna el ellene merényletet az oroszok (bolgár/török bőrben).

thotferi 2011.05.02. 13:25:04

@Pandit: A pápa a pénz segítségével, a propagandaeszközök felhasználásával tud hatni az emberek gondolkozására az USA-ban is.
"De pontosan most ki is a gonosz? "
Sokan lehetnek gonoszok, a kérdés az, ki a felelős.
Akié a bank, az a felelős, ha nem tudott a kétes üzletekről akkor is, ha tudott: még inkább.
"Ne haragudj de a Vatikáni Bank üzletpolitikájának esetleges kétes dolgai (egyébként van konkrét bizonyítékod is?) lennének a legnagyobb gond az egyházban?"
Ez csak egy tünete egy sokkal nagyobb problémának: A pénzügyi szabadkőműves maffia tette rá a kezét a Szentszékre is.
en.wikipedia.org/wiki/Roberto_Calvi
www.origo.hu/nagyvilag/20100922-ettore-gotti-tedeschi-a-legkatolikusabb-bankar-penzmosas-gyanuja-a-vatikan.html
mek.niif.hu/06800/06897/html/0409.htm
(Ezen belül a: Kissinger és a P-2 páholy fejezet az érdekes)

saintlouisdefrance 2011.05.02. 15:05:30

@kis_csirke: volt vilagpolitikai sulya. hol nagyobb, hol kisebb. a hideghaboru utolso evtizedeben a sok meghatarozo tortenelmi szereplö egyike volt, talan egyenesen ö volt a legismertebb fontos mellekszereplö.

ennek ellenere nem tulajdonitok hozzajarulasanak nagyobb jelentöseget mint pl Mihail Szergejevicsnek, Borisz Nyikolajevicsnek, a kis hideghaborut meghirdetö Ronnie-nak vagy a folyamatot szepen es siman lezaro George Sr.-nak. lehetetlen is lett volna vegig döntö befolyassal lennie egy ilyen sulyu kerdesre hadosztalyok nelkul, erdekzona nelkul, miegymas nelkul. teljesitmenyet ennek fenyeben kell ertekelni amely ezt figyelembe veve velemenyem szerint mindenkepp kimagaslo. meg akkor is, ha nem egymaga bontotta le a vasfüggonyt.

"A Szolidaritás a pápának köszönhette a létét. "

szerintem mind a Szolidaritas, mind Wojtyla a lengyel törtenelmi multnak, nemzeti reflexeknek es nepi katolicizmusnak köszönhettek a letüket.

Virágoskert 2011.05.02. 15:13:55

@kaleidoscope:

A tisztánlátás és az objektivitás kedvéért, fontos leszögezni, hogy te úgymond a "másik oldalról" ellenzed a boldoggá avatást. A fő tiltakozási hullám azon erőktől ered, akik II. János Pált túl liberális pápának tartották, s akik a II. V.Zs. előtti időket idealizálják, és gyakorlatilag a "középkori" egyházmodellt kívánják visszahozni, legfeljebb csak a XX. század eleji teológiát, dogmatikát tartják hitelesnek, követelik a tridenti zsinat által rögzített litugrikus formák kizárólagosságát, stb. Fontos, hogy e két ellentétes oldalról érkező bírálatot ne mossuk össze, hogy elejét vegyük így a fatális félreértéseknek. Míg az egyik oldal a homoszexualitás erkölcstani elfogadásáért, a fogamzásgátlás engedélyezéséért, a nők pappá szenteléséért, a cölibátus eltörléséért küzd, addig II. János Pál ellenkező irányú bírálói éppen a régi, hagyományos tanokhoz és gyakorlatokhoz való visszatérést sürgeti, előbbi csoportot pedig legszívesebben máglyán égetnék el, eretnekeknek, az egyház ellenségeinek tekinti őket. Itt nem igaz tehát az "ellenségem ellensége a barátom"-elv.

@thotferi:

Mint kifejtettem, nekem is kételyeim vannak a boldoggá avatással kapcsolatosan, de azért nem árt, ha a tényszerűség talaján belül maradunk. A boldoggá avatás azért történt éppen május elsején, mert IDÉN az Isteni Irgalmasság vasárnapja éppen május 1.-re esett. Ezt az ünnepet II. János Pál vezette be, és mindig Húsvét Vasárnapját követő vasárnapra esik az egyház liturgikus naptárában, azaz MOZGÓ ünnep. Azt nem vitatom, hogy a szekuláris világban május 1-ének szabadkőműves-illuminátus eredetű szimbolikája van, melyről sajnos valóban kevesen tudnak. Azonban, ha az Egyház véletlenül május 1-én ünnepel valamit, az nem jelenti azt, hogy május 1-ét ünnepli. Mert, ezen az alapon az is automatikusan szabadkőműves volna, aki május 1-én ünnepli a születésnapját.

Egyébként, neked is azt tudom mondani, hogy a magad részéről végzetes következetlenség volna, ha a II. V. Zs.-ot és a zsinat utáni pápákat elvető, keményvonalas, fundamentalista katolikus erőkben vélnéd felfedezni a szövetségeseidet. Elmondom, hogy miért! Többször kifejtetted például, hogy mennyire nehezményezed az eretneküldözéseket, vagy a keresztes háborúkat az Egyház mútljában. Ezzel szemben, a fundamentalista katolikusok nagyrésze éppen az inkvizíció visszaállítását tartja kívánatosnak, utólag is üdvözlik a keresztes háborúkat, stb. Elárulom, hogy ezek a katolikusok a keresztény hitet érintő, az Ószövetségről és Kriszus kilétéről, küldetéséről, származásáról, ill. az ősmagyar hitvilágot a katolikus hitbe emelni akaró jellegzetes (már-már gnoszticizmusba hajló) tanaiddal szemben még ennyire sem volnának toleránsak, mint mondjuk mi, itt, ezen a fórumon. Elárulom, ha rajtuk múlna, akkor téged és a hozzád hasonló tanokat képviselőket, mint eretnekeket, már régen halálra üldözött volna a katolikus inkvizíció. Egyszer beszélgess el a tanaidról egy igazi, keményvonalas tradicionalistával, és meglátod majd, hogy miről beszélek. Megláthatnád, hogy kb. 5 percnyi beszélgetés után annak hosszas részletezését kapnád az arcodba, hogy miként fogsz tönkremenni az örök kárhozatban, mint tévtanító, mint az Egyház ellensége. Ha ezt nem hiszed el, szívesen összehozlak néhánnyal. A legkomolyabban mondom, hogy hatalmas következetlenség (öngól) éppen bennük megtalálni a szövetségeseidet. Illetve, csak a kavarodásnak, az egyébként is hatalmas ideológiai-eszmei zűrzavarnak használnak az ilyesfajta összemosások.

thotferi 2011.05.02. 15:47:16

@Virágoskert: Nem kívánok a fundamentalistákkal szövetkezni, mert hála Istennek ,nincsenek ilyen ismerőseim. Csupán találtam néhány jó gondolatot náluk, amit esetleg érdemes megfontolni Egyébként ,bármennyire meglepő lesz is, én református vallású vagyok.
"Ezt az ünnepet II. János Pál vezette be, és mindig Húsvét Vasárnapját követő vasárnapra esik az egyház liturgikus naptárában, azaz MOZGÓ ünnep"
Ettől még lehet szándékolt a május 1-el való egybeesése a boldoggá avatásnak, hiszen a pápa halála óta több év telt el, ha előbb avatják ,akkor sem, ha pedig később ,akkor sem esik egybe ez az ünnep és május 1.

Virágoskert 2011.05.02. 16:09:30

@uszo:

Eichikarl megelőzött és magadta a választ helyettem is.

Én az első hozzászólásomban a "piuszosok" ellenkezéseit kívántam fontolóra venni, ugyanis a kétféle ellenvetés közül - kiindulópontjaikat és indokaikat tekinte - csak ezen utóbbiakat lehetne komolyan venni. Az ún. "liberálisok" kiindulópontjai annyira abszurdak, hogy ennélfogva felesleges őket számításba venni. (Gyakorlatilag ELVI, teológiai lehetetlenségek megvalósulásáért és gyakorlatba vételéért küzdenek. Olyan, mintha azért kardoskodnának, hogy kettő meg kettő ezentúl öt legyen, ne pedig négy). Ellenben, az ún. "piuszosok" reális, létező problémákat és kérdéseket feszegetnek a boldoggá avatással kapcsolatban, mint például:

- Korán-csókolás;
- az 1986-os "össznépi" rituálé és közös imádkozás (azaz nem csak valamiféle konferencia) a legkülönfélébb pogány vallási vezetőkkel;
- pogány szertartásokon, beavatásokon való aktív részvétel (melyért a hívőknek alapesetben aut. beálló kiközösítés jár a CIC szerint);
- indián törzsfőnökök rituális "áldásának" meghatódott fogadása;
- a zsinagógában való tiszteletteljes főhajtás, amikor a rabbi a "még el nem érkezett messiásról" kezd beszélni;
- pogány élőállat-áldozás engedélyezése Szent Klára oltáránál;
- félmeztelen bennszülőtt nők és kifestett, maszkos, madártollba öltözött bennszülött férfiak alkalmazása a pápai-főpapi szentmisében;

stb, stb, stb.

Akárhogyan is, ezen kirívó és alapesetben megbotránkoztató esetek azért minimum elgondolkoztatóak, és mindenképpen hivatalos magyarázatot követelnének, ha másért nem, legalább az egység, a megnyugvás és a békesség kedvéért. Ennek ellenére, a magyarázatokkal a mai napig adósak az illetékesek.

Az Egyházban lévő valódi törésvonalak az ehhez hasonló kérdések mentén húzódnak, nem pedig az egynemű házasságok engedélyezésének és hasonló lehetetlenségek, álproblémák mentén.

kis_csirke 2011.05.02. 16:16:10

@Virágoskert: nagyon igaz, amit a problémás területekről írsz, bár én csavarnék rajta egyet.

Mert a világ számára a madártollas benszülöttek szentmisén való alkalmazása nem lényeges, hanem azok a húsbavágó kérdések, amiket te nagyvonalúan negligálsz. Árnyékra vetődsz,és nem vagy hajlandó az égető problémákkal, a világ valóságával szembesülni, ha teológiai (liturgiai) szőrözésbe kezdesz, miközben már alig van például pap Európában. Mert nem a Korán csókolgatás miatt van paphiány, abban egyet érthetünk....

kis_csirke 2011.05.02. 16:35:54

@saintlouisdefrance:
Nem vagyok történész, de sztem II. János színrelépésekor azért már vége volt a hidegháborúnak, a kommunizmus már javában puhult.
Elég sok folyamatot "katalizátora" volt. Épp a társadalmi tevékenysége miatt tartom nagy pápának.

mezeinewsee 2011.05.02. 19:29:34

@kis_csirke: II. János Pál 1978-ban lett pápa. Akkor azért még javában folyt a hidegháború, a kommunizmus csak nálunk puhult, a világban még "kemény" volt.

Dr. szpahi 2011.05.02. 19:52:01

@thotferi:

Kedves Feri!

Meguntad a turbószittya baromságokat és beálltál valami szektába?

thotferi 2011.05.02. 20:13:00

@Dr. szpahi:
Ezt miből gondolod?
Szűz Mária, Jézus Urunk, Natália nővér is "turbószittya"
vagy valóban különleges isteni nemzet vagyunk, valódi küldetéssel megáldva?

eichikarl 2011.05.02. 20:38:48

@kis_csirke:
A piuszosoknál nincs paphiány, söt. A többiek, ahol van, megérdemlik. Ha hiányzik a pap, csatlakozz tehát a piuszosokhoz. A zsinat tönkretett mindent, azelött minden jó volt, sok volt a pap is, most csak dekadencia van. Minden rossz azért van, mert leszámoltak a tridenti liturgiával. Az még valahogy kiengesztelte Istent a világ büneiért, most viszont a Sátán szabadon garázdálkodik. Jó lesz, ha megjegyzed ;-)))

uszo 2011.05.02. 20:43:37

@Virágoskert: :)) Köszi. A viszont válasszal engem pedig a kis_csirke előzött meg.

kis_csirke 2011.05.02. 20:50:58

@mezeinewsee: köszi
@uszo: @Virágoskert: még gondolkodtam valamin. Tulajdonképpen egy nagyon átlagos (egy életben 4x-5x templomban lévő) kereszténynek tökéletesen mindegy, hogy a pap mellett egy indián kinézetű ministráns áll vagy a pap van furcsa mikulás kalapban és piros cipellőben, háttal nekünk, egyik felállást sem érti :-).
@eichikarl: találjunk már ki erre valami frappáns választ ;-)

uszo 2011.05.02. 21:01:46

"Egyébként ,bármennyire meglepő lesz is, én református vallású vagyok".@thotferi:

Hát...nem tudom ez kinek meglepő. Csak Hegedásékra kell figyelni, de ez általános náluk. Más hozzád és hozzájuk hasonló gondolkodású nagytiszteletű úr is van.

Virágoskert 2011.05.02. 21:14:33

@kis_csirke: ; @eichikarl:

Mármost, én nem kívánok minden áron azonos kórusban kiabálni az SSPX-tagokkal, én is úgy látom, hogy hajlamosak a végletes túlzásokra. Azt, hogy mitől van válság, mi okozza a paphiányt, nem tudnám kielégítő pontossággal megmondani. Ez sokkal szerteágazóbb és sokrétűbb probléma, mint ahogyan gondolnánk, ezért a magyarázat is elég komplex. Nem gondolom azt, hogy mindez kizárólag a Korán-csókolás, vagy a liturgikus reform számlájára írható. Ez a folyamat már jóval a II. V.Zs. előtt elkezdődött.

Ennek ellenére, II. János Pál pápa "közszereplésével" és liturgikus ténykedéseivel kapcsolatos, objektíve is igen komoly aggályok fennálnak. Ilyet, vagy olyat, de választ kell találnunk ezekre, nem lehetünk közönbösek. Jelzem, hogy eddig még egyetlen egyházi (azaz klerikus) személytől sem kaptam magyarázatot a felsorolt aggályokra, ill. hivatalos magyarázat sincsen még. Mindegyikük csak hümmög, meg a vállát vonogatja, amikor ezeket előadja valaki.

Csoda, hogy a mindezek hatására a hívek sokszor a leghajmeresztőbb dolgokra gondolnak, és a legsúlyosabb kételyek gyötrik őket, ide érve akár a szedevakantizmust is?

thotferi 2011.05.02. 21:36:22

@uszo: Legyen minél több!
Mi pionírok vagyunk, akik az ősi múltunk felé tapossuk ki drága szittya magyar nemzetünknek az Élet forrásához vezető utat.

kis_csirke 2011.05.03. 08:22:39

@Virágoskert: kérlek, írd meg, mi ez a szedevakantizmus, tőled hallottam róla először.

"Csoda, hogy a mindezek hatására a hívek sokszor a leghajmeresztőbb dolgokra gondolnak, és a legsúlyosabb kételyek gyötrik őket": nem hiszem, hogy össze tudnál szedni az országban 10-nél több hívőt, akit épp 2. János Pál "szedevakantizmus" gyanúja miatt nem tud aludni. Ez valószínűleg a te problémád, ami nem gond, de ne bújj a "hívek" mögé :-).

2011.05.03. 08:52:28

Ezen ünnepélyes megemlékezésen, buzgón imádkozok, hogy szomorúságunk a tragédia miatt melyet a zsidó nép elszenvedett a XX. században, egy a keresztények és a zsidók közötti új kapcsolathoz vezessen. Építsünk egy új jövőt amelyben nincsenek többé antiszemita érzelmű keresztények vagy antikeresztény érzelmű zsidók, inkább kölcsönös tisztelet mindazoknak akik imádják a Teremtőt és az Urat, és úgy tekintenek Ábrahámra mint hitünk közös atyjára.
A világnak törődnie kell a figyelmeztetéssel amire a Holokauszt áldozatai és a túlélők tanúsága hívja fel figyelmünket. Itt, Yad Vashemben az emlékezés tovább él, és beleégeti magát lelkünkbe. Feljajdulva bennünk:
"Hallom sokak gyalázkodását - iszonyatosságot mindenfelõl - De én benned bízom Uram! Azt mondom: Te vagy Istenem."

II. János Pál pápa a Yad Vashemben, 2000
www.youtube.com/watch?v=LmjLLv2KF3Q&feature=player_embedded

minstrel 2011.05.03. 09:13:43

Nekem II. János Pál volt "A" pápa. Vele nőttem fel, és természetes volt, hogy egy pápa olyan, amilyen ő.

eichikarl 2011.05.03. 09:30:14

@Virágoskert: @kis_csirke:
XII. Piusszal, akinek a nevét a zászlajukra tüzték véget ért az egyházi középkor. Mindenk korforduló, nagy "felfordulással" jár. Bizonyos dogokban hamar, már a 70-es években megindult a restauráció, másokban, mint a liturgia inkább most, XVI. Benedek alatt, ahogy látom. Bár ez a restauráció inkább valamiféle értékmegörzési vágytól hajtott folyamat. Viszont minden értékkel szemben, köztudottan, egy másik, egy kiegészítö érték áll. Minél inkább közelítek az egyikhez, annál jobban távolodok a másiktól.
A piuszosoknak egyébként sok-mindent frappáns dolgot meg lehet fogalmazni, csak szerintem nincs értelme. Ök is bizonyos kiegészítö igazságot képviselnek. Hogy ezt abszolutizálják és a másik oldalt nem ismerik el, az az ö bajuk. Ha a velük szemben állók ugyanezt teszik, akkor az meg az övék. Nekem egyébként a latin-nyelvü liturgiával semmi bajom, söt a háttal misézéssel sem, ha az hiteles, nem kenetteljes, teátrális, értem és követni tudom, ami ott történik: nem gépies hadarás, pusmogás, hókusz-pókusz. Nem érzem a papon és az asszisztencián azt a végtelen önelégültséget, hogy ez az egyetlen üdvözítö áldozat-bemutatás. Az rendben van, hogy Barsi Balázs fél év alatt szépen megtanulta az ún. tridenti liturgiát. Azért hagyott ennyi idöt rá, hogy egy kicsit megértse, és bele tudjon érezni. Én egyébként nem hiszem, hogy a tridenti liturgiának esélye lenne ugyanolyan formában visszatérni, amilyenben a reform elött volt. Elöl az oltárnál hókusz-pókusz, a padokban pedig magánájtatosság, amelyböl csak a csengö figyelmeztetésére szakad ki a laikus résztvevö. Ez az idö elmúlt. Mert az az idö is megszünt, hogy a papnak megvolt a maga morális megoldása minden élethelyzetre.

Inkább abban reménykedem, hogy beindul egy tisztulás, és hogy lesznek olyan hiteles közösségek, ahol a régi liturgiát is új fényben képesek láttatni. Ahol a régi újjá születik.

Az Egyház egyetlen társadalmi rendszert és egyetlen kort sem favorizálhat. Mindenhol más és más formában kell otthon lennie. Egyelöre úgy tünik, a piuszosok csak az abszolutizmust tudják elfogadni. Hm. Nem irigylem öket, általában komolyan sérült apaképre vall.

Székely Fenyő 2011.05.03. 10:49:07

Amiről eddig a kommentekben nem esett szó (ha jól láttam:)... ) és szerintem érdemes megemlíteni, az a II János Pál könyve, melynek címe "Átlépni a remény küszöbén", valójában egy interjú kötet, ahol a pápa legprovokatívabb kérdésekre ad választ, összefoglalja a katolikus vallás misztériumát... és mindezen túl kicseng az örök optimizmusa, emberszeretete és hite. Egyébként elég régi könyv, az én könyvespolcomon is jó 6-7 évet porosodott, mikorra nekifogtam elolvasni, de megérte (a hátsó borítóján a Debreceni koszorúzásról van fotó). Gondolom antikváriumokban olcsón hozzá lehet férni... Érdemes elolvasni!

matthaios · http://www.matthaios.hu 2011.05.03. 10:53:46

@Virágoskert:
Megnéztem néhány SSPX dokumentumot pl. az assziszi találkozóval kapcsolatban. Ezekben az egyoldalúság és túlzás ellenére is vannak dolgok, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Az assziszi találkozó néhány eseménye komoly félreértésekre ad okot, ilyen pl. a Korán megcsókolása. Azt hiszem II János Pál igazhítűségével kapcsolatban komoly kétely nem merülhet fel. Az általa jóváhagyott „Dominus Jesus” nyilatkozat világosan mutatja álláspontját a katolikus Egyház, a keresztény közösségek és a nem keresztény vallások közti viszonnyal kapcsolatban. (Tarrcisio Bertone – a Hittani Kongregáció akkori titkára - szerint, a dokumentum nem Joseph Ratzinger nyomására, hanem a pápa kifejezett akaratából készült.) Nem tudom, hogy a fenti kérdések mennyire voltak jelen a boldoggáavatási eljárásban. Lehet, hogy az esetek elképesztően nagy száma miatt (a 2.Vatikáni Zsinat után több mint ezer) maga a boldoggáavatás - jóllehet az eljárás Rómában folyik – inkább helyi jelentőségűvé vált, de ez egy pápa esetében világegyházi jelleget kap. Az assziszi találkozó kizáró okként csak akkor jelenhetne meg, ha a pápa igazhitűsége iránt komoly kétely merülne fel. Azt gondolom, assziszi találkozó bizonyos eseményei nem túl szerencsés „rögtönzések” voltak, de nem foglalták magukba a kinyilatkoztatás és az Egyház egyedüliségének tagadását. A boldoggáavatásban nem II János Pál összes egyházpolitiai lépésének helyességét, hanem életszentségét ismerték el. Ha valaki helyteleníti az antimodernista eskű bevezetését, még tisztelheti X. Piuszt szentként.

matthaios · http://www.matthaios.hu 2011.05.03. 13:59:08

@eichikarl:

'XII. Piusszal, akinek a nevét a zászlajukra tüzték véget ért az egyházi középkor.'

A „piuszosok” Szent X. Piuszról nevezték el magukat: Fraternitas Sacerdotalis Sancti Pii X. Tudom, hogy a középkor és a skolasztika leértekélése „trendi” dolog (vagy talán már csak „trendi” dolog volt?). Viszont pl. Robert Oppenheimer (fizikus, az atombomba létrehozásának „tudományos igazgatója”, persze ez kétes dicsőség) szerint, a relativitáselmélet gyökerei között ott van az az európai filozófiai hagyomány, amely a valójában a 13. században kezdődött. Azt is mondta egyszer, hogy az emberiség legragyogóbb százada a 13. század volt. A 13. század a skolasztika virágkora. A skolasztika a természetes és természetfölötti megkülönböztetésével „mitosztalanította” a természetet, értelmes Teremtő által létrehozott, saját törvényei szerint kutatható valósággá nyilvánítván ezt. A skolasztikusok azonban (lévén elsősorban teológusok) nem fogtak neki a természet tanulmányozásának (néhány kivételtől eltekintve), hanem megmaradtak az arisztotelészi fizika keretei között. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy a skolasztikus hagyomány integrálása a mai teológiába és filozófiába helyesebb, mint ennek a merev elutasítása.

'Viszont minden értékkel szemben, köztudottan, egy másik, egy kiegészítö érték áll. Minél inkább közelítek az egyikhez, annál jobban távolodok a másiktól.'

Attól függ, mit tekintünk értéknek. Ha például Istent, mint Abszolút Jóságot értéknek tekintjük, ehhez már nem biztos, hogy kell kiegészítő érték, mert Isten az Abszolút Érték. Ha kinyilatkoztatást is értéknek tekintjük, akkor már itt is gond lehet a „kiegészítőkkel” (közeledéssel. távolodással).

'Az Egyház egyetlen társadalmi rendszert és egyetlen kort sem favorizálhat.'

Igaz. Így például nem lehet favorizálni korunkat sem. Korunk sem az az abszolút érték, amelyhez pl. az Egyház tanítását mindenáron igazítani kell.

'Egyelöre úgy tünik, a piuszosok csak az abszolutizmust tudják elfogadni. Hm. Nem irigylem öket, általában komolyan sérült apaképre vall.'

Itt a diagnózis. Nem merész ezt csak úgy általában felállítani? A pszichológia fontos dolog, de...

eichikarl 2011.05.03. 14:50:00

@matthaios:
Igaz-igaz. Ök XII. Piuszt az utolsó elfogadható pápának tekintették, és komolyan lobbiznak is a boldoggá avatásáért. Ö számos remek tulajdonsága mellett (az egyoldalú fekete-fehér nácizást vele kapcsolatban eléggé kontraproduktívnak és bugyutának tartom) alapjában véve autoriter személyiség volt. A vége felé már bíborosoknak kellett "beszólniuk", hogy az utóda megválasztását inkább bízza rájuk, ne maga akarja azt meghatározni.

A kiegészítö értékekröl. Amit írtál, azzal szemben nincsenek kiegészítö értékek, mert én emberek által megélhetö értékekre gondolok. Ebböl a szempontból a (neo)skolasztikus hagyományból való kiindulásnak szerintem az a veszélye, hogy mivel úgy vélik, a dolgok leírásában objektívak, az értelmezésükben is azok tudnak lenni. Tehát fennáll aza veszély, hogy ha valaki leírja az Egy, Szent, Igaz stb. Istent, az könnyen azt képzeli, hogy egyedül ö tudja, hogyan lehet eljutni hozzá. Pedig minden értelmezés csak kontextuális lehet.
Valójában ugyanez a probléma számomra legalább is tridenti liturgiával is, amikor szentírási rangra (norma normans non normata) emeli magát. Pedig egy igen kontextuális (római, európai) képzödményröl van szó. Természetesen a Szentírás is kontextuális, azoban müfajából kifolyólag nagyon különbözö értelmezéseket lehetövé tesz, aminek két évezredes hagyománya van.

Egyetértek. Korunkat sem lehet favorizálni - Szent Pállal szólva mindenböl a rosszat el kell vetni, a jót meg kell tartani. Persze ez nem könnyü, de az ember inkább erre kappott küldetést, minthogy meglévö, vagy jelenlegi rendszereket idealizáljon és másokat támadjon. Egyébként a II. V. zs. beállt fordulatot nem lehetett volna elképzelni évtizedes-évszázados értékegyoldalúság nélkül (egység, védekezés, hitvédelem stb.) - aztán elötörtek a kiegészítö értékek (sokféleség, nyitottság, tolerancia). Az elöbbieket sokan alapjában véve nem tartják értéknek, pedig azok, mint ahogy mások meg az utóbbiakar. Pedig régi fölismerés, hogy pl. a Szentháromság ez ellentétes értékeket is egyseítani tudja.

Dioagnózist nem állítottam föl - persze lehet, hogy valakinek az "általában" kitétel kicsit sok. Ebben az esetben a szentírási "pszichológiából" szeretnék kiindulni. Tudtommal pl. Jézus maga sosem mondja, hogy a haragvó Atyát kiengesztelné az ö áldozata. Ö nagyon jól tudja, hogy ö a hargvó ember áldozata lesz, amit az Atya megenged. "Általában" mondom, hogy aki képes meggyözödéssel hinni egy büntetö Istenben, egy szemet-szemért fogat fogért alapon igazságot szolgáltató Istenben, aki a bünös eltiprása közben elégtételt érez, annak az elsö néhány gyermekévében komoly problémái voltak. Aki úgy gondolja, hogy neki komoly tartozása, vezekelni valója van, figyelemre méltó teljesítmányekkel kell Istennek imponálnia (hogy elkerülje az ítéletet) söt úgy gondoja, a legjobb lenne, ha egyre többen ezt tennék - nemkülönben. Jézus ugyanis figyelmezteti öket (jaj) nektek, farizeusok és írástudók. De ezt sem diagnózisnak szántam, vagy inkább Jézushoz, mint diagnosztához csatlakoztam.

Virágoskert 2011.05.03. 15:39:52

@kis_csirke:

A szedevakantizmus elnevezése a "sede vacante" (üres szék) kifejezéséből ered. Nem túl sokan, de vannak bizonyos emberek az Egyházban, akik - a jelenkori folyamatokat szemlélve - úgy gondolják, hogy XII. Piusz pápa halálával Szent Péter trónja megüresedett, és XXIII. János pápától kezdve eretnek, modernista, illegitim ellenpápák bitorolják a trónt, becsapva így szinte az egész világot. Azaz, már 1958 óta nincsen pápánk, és az általunk pápának gondolt személyek (XXIII. János, VI. Pál, I. János Pál, II. János Pál, XVI. Benedek) valójában nem pápák. Az 1958 után szentelt papok, püspökök szentelése érvénytelen, az általuk azóta kiszolgáltatott összes szentséggel együtt, valamint szintén érvénytelen minden, azóta meghozott pápai-püspöki döntés, állásfoglalás, határozat, tanítás, intézkedés, zsinat, stb. Szerintük, ezen példátlanul nagy válságban a híveknek ideiglenesen valamelyik keleti rítusú katolikus egyházhoz kell áttérnie, ahol a szentségeknek és a liturgiának érvényessége még fennáll. Én nem vagyok szedevakantista, de néha meg-megkísért a gondolat, pontosan azért mert az abban illetékesektől sohasem születik megfelelő, megnyugtató magyarázat a gyakran igen visszás tapasztalatokra és jelenségekre. Egyébként, Magyarországon nincsenek szedevakantista csoportok szervezett formában, külföldön azért akadnak komolyabb bázisaik is (főként az U.S.A.-ban).

Virágoskert 2011.05.03. 15:55:26

@matthaios:

Egyébként, te mit mondasz: lehetségesnek tartod-e, hogy egy előzőleg legitim módon kinevezett pápa valaha is formális eretnekségbe süllyedjen? Ilyen esetben, ugye, a pápa automatikusan megfosztatna hivatalától és magától beállna a kiközösítése, de ki volna hivatott ennek megállapítására és ezen állapot kihirdetésére, valamint az ex-pápa hivatali eltávolítására? Ilyenkor, mindjárt új pápaválasztást is kellene indítania a bíborosi kollégiumnak?

Mindezt nem II. János Pál pápára vonatkotatva, hanem általánosságban kérdezem.

saintlouisdefrance 2011.05.03. 17:41:32

@Virágoskert: ha minden igaz azt is állítják, hogy az 1958-as konklávé érvényesen és eredményesen megválasztotta Giuseppe Siri genovai érseket, aki valamilyen nyomásra végül elállt ettől és elfogadta az új szavazáson megválasztott bábpápát. mivel azonban ilyesmit legitimen nem lehet tenni, ezért szerintük Siri1989-es haláláig pápa volt.

matthaios · http://www.matthaios.hu 2011.05.03. 18:53:05

@Virágoskert:

Az "eretnek" dogma kimondásának lehetősége ellentétben áll az 1.Vatikáni zsinat által elfogadott tévedhetetlenséggel. Elvileg a pápa képviselhet vitatható teológiai véleményt. Ez történt például XXII Jánossal (avignoni pápa, meghalt 1334-ben), aki tagadta a halál utáni különitéletet egy biboros korában írt értekezésben és ezt a nézetét még pápa korában is képviselte beszédeiben. A párizsi egyetem 1333-ban kimondta, hogy a pápa nézetei tévesek és ezek a nézetek a pápa magánvéleményét tükrözik. Arról nem tudok, hogy a pápai magánvélemény valamilyen tanítóhivatali megfogalmazást kapott volna. Azt azonban nem hiszem, hogy egy pápa "eretneksége" az Egyházat romlásba dönthetné és valakiknek el kellenne "mozdítani" a pápát a romlás megakadállyozása érdekében. Az Egyház romolhatatlan és az 1.Vatikáni Zsinat szerint a pápának joghatósága van az egész Egyház felett.

Virágoskert 2011.05.03. 19:35:03

@saintlouisdefrance:

Igen, van ilyen is, ők a "siriisták", de ez nem szedvakantizmus, hiszen nem vallják azt, hogy széküresedés és hosszabb interregnum következett be. Megint mások szerint, van legitim pápánk, csak szinte senki sem ismeri, mert bujdonsi kényszerül, vagy pedig foglyul ejtette az ellenség. Aztán olyanok is vannak, akik egy-egy bizonyos, konkrét személy köré csopurtosulnak, és őt tekintik valódi pápának, gyakran egymással is "rivalizálva". Ilyen módon, van már például II. Péterünk, XIII. Piuszunk, XVII. Gergelyünk is, de a lista meghatározhatatlan, hiszen mindig akad valaki, aki egyszercsak kinyilvánítja magáról, hogy voltaképpen ő a valódi pápa.

Egyébként, ennek komolyabban is utánaolvastam, és arra a végkövetkeztetésre jutottam, hogy az ún. siriizmus egy gyenge talajon álló, szilárd tényekkel megcáfolható, egyszerű tárgyi tévedéseken és banális félreértéseken alapuló, nevetséges elmélet. Meg aztán, maga Siri bíboros is elismerte a kortárs pápákat, még Lefebvre érseket is le akarta beszélni a skizmatizmusról, ill. Siri bíboros soha nem állt elő olyan kijelentéssel, mely szerint saját magát tartotta volna pápának. Az pedig már vitán felül kabaréba illő botorság, hogy még a valódi pápa sincsen tudatában annak, hogy ő a valódi pápa. Amennyiben egy ilyen áldatlan helyzet elképzelhető az Egyházban, a klasszikus értelemben vett szedevakantizmus relatíve sokkal valószínűbb volna, mint a siriizmus.

@matthaios:

Köszönöm szépen az összegzést! Természetesen, én sem a pápai tévedhetetlenség dogmáját akartam tagadni, hanem felvetődött bennem az a gondolat, hogy mi volna akkor, ha egy pápa - pontifikátusa során - valamelyik korábban kimondott dogmát kezdené el tagadni (mondjuk nesztoriánussá válna hirtelen), azaz eretnekségbe süllyedne. Nem úgy értettem, hogy ő maga hirdetne ki egy hamis dogmát, hiszen ez valóban elvi lehetetlenség, önellentmondás.

matthaios · http://www.matthaios.hu 2011.05.03. 20:33:34

@eichikarl:

'Valójában ugyanez a probléma számomra legalább is tridenti liturgiával is, amikor szentírási rangra (norma normans non normata) emeli magát. Pedig egy igen kontextuális (római, európai) képzödményröl van szó.'

Mikor és hogyan emeli magát a tridenti liturgia szentírási rangra?

A tridenti (és vele együtt a többi hagyományos liturgiák) történeti képzödmények. Ugyanakkor az ezeket kialakító Egyházban a Szentlélek is működik, tehát ettől sem lehet eltekinteni. A Novus Ordo Missae-vel a probléma nem az, hogy megváltoztatták a liturgiát, hanem az, hogy ez a szerves történeti fejlődéstől elszakítva, palotaforradalomként történt. Ehhez még hozzájárult az is, hogy ezt látva sokan felhatalmazva érezték/érzik magukat a saját liturgikus forradalmuk végrehajtására. A tridenti rítus valószínűleg nem lesz az egész Egyház liturgiája, azonban hatással lehet a NOM-ra, tehát segíthet a reform reformjában. Emellett vannak közösségek, amelyek számára ez az istentisztelet legméltóbb formája. Azt hiszem egyébként, hogy a NOM jobb, mint amilyennek sokszor látszik. Első lépésként a NOM-ot úgy kellenne használni, amint az elő van írva, nem mindig a legrövidebb formákat kellenne alkalmazni, a különleges engedélyeket nem normaként kellenne kezelni stb. Ez már sokat segítene.

'"Általában" mondom, hogy aki képes meggyözödéssel hinni egy büntetö Istenben, egy szemet-szemért fogat fogért alapon igazságot szolgáltató Istenben, aki a bünös eltiprása közben elégtételt érez, annak az elsö néhány gyermekévében komoly problémái voltak. Aki úgy gondolja, hogy neki komoly tartozása, vezekelni valója van, figyelemre méltó teljesítmányekkel kell Istennek imponálnia (hogy elkerülje az ítéletet) söt úgy gondoja, a legjobb lenne, ha egyre többen ezt tennék – nemkülönben.'

Kezdjük a büntető Istennel. A büntető Istenben én is hiszek (lehet, hogy ez első gyermekéveim következménye?). Ha ezt tagadnám, sok helyet ki kellenne hagynom az Újszövetségből, pl. ezt: „Szavaid alapján fognak igaznak itélni, szavaid alapján fognak elmarasztalni” (Mt 12,37). A bűnös eltiprása közben elégtételt érző Istenben azonban azért sem hiszek , mert a „veszélyes” skolasztika szerint az Isten és ember közti reláció teljesen aszimetrikus: az ember teljes egészében függ Istentől, az Isten viszont teljesen független az embertől. Ezért az ember bűnhödése a változatlan és örök Isten létéhez semmit nem ad hozzá, tehát szó sincs az elégtétel érzéséről. Azt hiszem, a piuszosok skolasztikus teológiát tanulnak, tehát valószínűleg ebben ők sem hisznek. Úgy gondolom, hogy nekem komoly tartozásom van Istennel szemben: ő teremtett engem szeretetből és én teljesen tőle függök. Természetesen nem tudok imponálni Istennek (a fentiek miatt) és szerintem a piuszosoknak is ez a véleménye. Az ítélet elkerülése elsősorban nem az én érdemem, de mint értelemmel és szabad akarattal, felelőséggel rendelkező lénynek nekem is vannak feladataim ezen a téren.

saintlouisdefrance 2011.05.03. 21:29:07

@Virágoskert: "Meg aztán, maga Siri bíboros is elismerte a kortárs pápákat"

igen, valóban ez a legmókásabb az egészben : )

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2011.05.03. 22:57:10

@Virágoskert: természetesen egyetértek veled abban, hogy itt nem érdemes az "ellenségem ellensége a barátom" elvét alkalmazni, de az nem teljesen világos, hogy akkor te melyik táborba is tartozol. Azok közé, akik megégetnék a magam fajtákat?

Virágoskert 2011.05.04. 00:00:39

@kaleidoscope:

Én biztosan nem akarok "megégetni" senkit sem. A térítés módszereiről egészen másfajta elképzeléseim vannak. A saját "táboromat" pedig nehéz volna definiálni, ettől most - engedelmeddel - eltekintenék. Amit írtam, azzal csak az ilyenkor szokásos összemosásoknak akartam elejét venni, mert ez nem használ az objektivitásnak. Ne érts félre, akartam támadólag szólni.

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2011.05.04. 06:04:30

@Virágoskert: "Ne érts félre, akartam támadólag szólni. " - ???

csaba carmarthen 2011.05.04. 06:32:37

@iPap:
ez csodalatos
fantasztikus
jezsuita.hu/main.php?folderID=2001560&articleID=9896&ctag=articlelist&iid=1
tukrot tart elem;)
nagyon koszonom!!
cs

Virágoskert 2011.05.04. 10:27:40

@kaleidoscope:

helyesen:

"Ne érts félre, NEM akartam támadólag szólni."

Véletlenül kimaradt egy szó, elnézést! Így keletkeznek a legbanálisabb félreértések. :-(

eichikarl 2011.05.04. 11:15:52

@matthaios:
Azt gondolom, sok dologban egyet értünk.
Te a liturgukus hátteret jobban ismered. A "norma normans non normata" kezdetü megállapítás természetesen túlzó, belátom, hogy nem kellett volna quasi ironikusan használni, mert félreérthetö volt vagy ;-) kellett volna írni,
Bár a motivációnk és a hátterünk más, a NOM szerepével kapcsolatban kb. egyet értünk. Érdekes, hogy föleg éppen a 70-80 éves "nyugati" papok esetében eléggé emocionális a hozzáállás. Mi nem vagyunk érzelmileg ennyire érinttek.

eichikarl 2011.05.04. 18:21:35

@matthaios:
Bocs, félbe kellett szakítanom.
Azt hiszem, nem csak a NOM-mal, hanem a tridenti rítus mostani formájával kapcsolatban is sok-mindenben egyet értünk.

"Kezdjük a büntető Istennel. A büntető Istenben én is hiszek (lehet, hogy ez első gyermekéveim következménye?). Ha ezt tagadnám, sok helyet ki kellenne hagynom az Újszövetségből, pl. ezt: „Szavaid alapján fognak igaznak itélni, szavaid alapján fognak elmarasztalni” (Mt 12,37)." - írod.

Írnál erröl bövebben? Nem lehet, hogy van egy olyan "megoldás is", hogy másként olvasod ezeket a részeket. Hogyan érted Jn 3,16-ot ebben a tekintetben. Szerintem, ha Jézus hitt volna egy büntetö Istenben, akor ugyancsak nehéz lett volna szabad akaratból elfogadnia a szenvedést. Csenddel, megvetéssel és visszautasítással is lehet büntetni. Néha jobban mint veréssel vagy valamilyen tilalommal. Én nem tudom elképzelni Máriát vagy Józsefet, hogy jól elkalapálják 12 éves Jézust, mert ott maradt a templomban, vagy büntetésböl két hétig nem engedik játszani. Ezzel szemben elmondják, hogy mennyire aggódtak érte. Jézus ezt látja és a megkönnyebbülésüket is, és valószínüleg a kamaszos kissé "kioktató duma" mellett azért mást is érez. Szóval nem tudom elképzelni, hogy József odamegy és fülénél fogva hazarángatja Jézust. Persze a nem büntetéshez nagyon erösnek kell lenni - mint Isten pl. :-)

matthaios · http://www.matthaios.hu 2011.05.04. 19:45:25

@eichikarl:

Isten egyszerűsége miatt Isten büntetését nem egy külön isteni tevékenységnek kell elképzelni. Isten egyetlen, mindent átfogó aktivitás, amelyben mozzanatokat csak a mi korlátozott értelmünk különböztet meg. A skolasztika ezt úgy fejezi ki, hogy az egyes isteni tevékenységek közti különbség distinctio rationis, tehát csak a mi értelmünkben létező különbség. (Ezzel szenben például az isteni személyek közti különbség distinctio realis: valóságos különbség.) A büntető Istent tehát nem úgy kell elgondolni, hogy Isten látja, hogy valaki vétkezik és ennek hatására kiszab valamilyen bűntetést. Isten nem úgy működik mint egy földi bíró, aki megállapítja a bűntett tényét, majd mérlegelés után a törvény szerint kiszab valamilyen büntetést, amelyet majd végrehajtanak. Az is különbség, hogy míg a földi bíró csak alkalmazza törvényt, addig Isten törvényhozó is, mégpedig olyan törvényhozó, akinek olyanok a törvényei, hogy a törvény megsértése már magában hordja a büntetést. A legfőbb törvény pedig az, hogy a teremténynek végső célja felé kell törekednie, ez a végső cél pedig az Isten. A főparancs: „Szeressd Uradat Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből!”. A legsúlyosabb büntetés az, hogy az ember nem éri el a végső célját, hanem ehelyett célját vesztett létezőként örökké léteznie kell. Úgy is lehet mondani, hogy a büntető Isten a teremtő Isten, aki ezt a világrendet létrehozta.

thotferi 2011.05.04. 21:37:14

@matthaios: Ez csodálatos megfogalmazása volt az Isten nagyszerű szigorúságának és egyben hallatlan kegyelmének is, ami a büntetésében felismerhető. Ez egy igazi paradoxon. Ezt egyébként hihetetlenül lényeglátó magyar nyelvünk tudja a legtökéletesebben szemléltetni azzal, hogy a büntetés szavunk töve a bűn szót rejti magában. A bűneink egyben a büntetésünk is. Mely nyelv tudja ezt ugyanígy? Az angolban a büntetés szó nem a bűn szóból származik.

eichikarl 2011.05.05. 09:30:26

@matthaios:
@thotferi:
Rendben. Köszönöm. Én ezt a tevékenységet nem tudom büntetésnek nevezni - mert legalább is a magyar szó azt sugallja, mintha a bünre való reakcióként következne be Isten részéröl valamilyeb aktivitás (-tet). (Másként vagy másként is értelmezek tehát, mint Te, tothferi.) Ez pedig, ahogy , matthaios, írod, nem így van. Ez csak a tehetetlen szülönél vagy más egyéb autoritásnál van így.

Söt Isten nem külön aktusként, hanem egész létében hordozza az irgalmat is. Tehát az lehetséges, hogy az ember bünével elfordul töle, de ettöl függetlenül Isten többet tesz érte, mert tudja, hogy az ember véges és tökéletlen, és egy-egy személy, sok-sok generáció meg nem bánt, ele nem engedett bünét hordozza. Ebben az értelemben pedig az a "jogos" vele szemben, hogy nem feltételezi, teljesen szabad döntést hozott, amikor elfordult töle. Amikor Krisztus "megváltás-folyamatába" az ember bekapcsolódik a maga részéröl, akkor az pl. azt is jelentim hogy megpróbálja Isten segítségével megtörni a bün generációkon keresztül gyürüzö ördögi körét. Például azzal a nem is annyira aprósággal, hogy nem tehetetlenségböl fegyelmezi a gyerekét, de nem is tiszta rációból. Hanem magához engedi - miután kissé megerösödött - gyerekkora szenvedéseit és igazságtalanságait, amelyeket szüleitöl, testvéreitöl, osztálytársaitól stb. szenvedett el, megpróbál megbocsátani és részben fölmenteni öket (amennyiben belátja, hogy gyakran ök is örökölt bünt adtak tovább). Ezáltal egyre jobban erösödik személyiségében, és hatékonyan tudja "a jóval legyözni a rosszat" - ahogy Szent Pál mondja. Ha csak racionálisan végzi ezt el, akkor szintén Szt. Pál szerint, "tudom a jót és cselekszem a rosszat" helyzetébe kerülök. Az ö életútja egyébként ebböl a szempontból is igen tanulságos. Nem lehetett rózsás gyerekkora, ha aztán - mindegy milyen okokból - meggyözödéssel szorgoskodik a más véleményen lévök összegyüjtésében és exekutálásában. És hova jut addigra, amíg sok szenvedés - elszenvedett eröszak mellett is eröszakmentesnek megmaradva végigfutja a pályát.

thotferi 2011.05.05. 11:20:28

@eichikarl:" A legfőbb törvény pedig az, hogy a teremténynek végső célja felé kell törekednie, ez a végső cél pedig az Isten."
"A legsúlyosabb büntetés az, hogy az ember nem éri el a végső célját, hanem ehelyett célját vesztett létezőként örökké léteznie kell."
"Rendben. Köszönöm. Én ezt a tevékenységet nem tudom büntetésnek nevezni - mert legalább is a magyar szó azt sugallja, mintha a bünre való reakcióként következne be Isten részéröl valamilyeb aktivitás "
A fenti probléma megoldása rendkívül egyszerű, ugyanis az eredeti görög szövegből bűnnek fordították le magyarra azt a szót, aminek az értelme inkább ez: célt téveszteni.
A kettő bizony ,nem ugyanaz!
Ha beteg vagyok és elindulok az orvosi rendelő felé, de útközben célt tévesztve a kocsmába megyek be, ahol lerészegedek, nem gyógyulok meg, hanem még betegebb leszek, akkor ki büntetett kit ? Én tévesztettem célt és viselem ennek következményeit. Isten irgalma megmutatkozhat itt is sok mindenben.Nem biztos, hogy egyetlen tévesztésünk mindig végzetes és visszafordíthatatlan következményekkel jár, pedig akár járhatna mindegyik is ezzel. Isten türelmes.
Magyar nyelvünk csodálatos logikával világít rá erre is: A türelem rózsát terem! Valamint aki tűr, az tör is! A jósággal eleven szenet lehet gyűjteni a gonoszok fejére. Tűrés-termés, tűr-tör, tűr-tár, tűr-tér.
A cél tévesztés legjobb ellenszere a célkereszt használata. A mi célkeresztünk Krisztus a keresztes,a keresztre feszített Jézus.

Virágoskert 2011.05.05. 13:18:20

Az a lényeg, hogy Isten nem "felnagyított ember", nem mértékekben, hanem lényegileg más létező (egyedüli teremtetlen létező), mint mi, teremtmények. Ahogyan 'matthaios' is utalt rá, mindig figyelembe kell venni, hogy a valóságban Isten különböző tulajdonságai sem egymástól, sem saját lényegétől nem különböztethetők meg. A megkülönböztetés csak a saját, véges, emberies gondolkodásunk (elemzésünk) következménye. Azaz, Isten a különféle tulajdonságokat nem birtokolja, hanem azok egyek lényegével. A különböző, számunkra ellentétesnek tűnő attributumok is tökéletes harmóniában egyesülnek Istenben (pl. irgalmasság versus igazságosság). Ezt mi nem is tudjuk elképzelni, bár ez nem jelent ún. "teológiai agnoszticizmust" sem, tehát nem jelenti azt, hogy Istenről ne lehetnének valós fogalmaink, mint ahogyan néhány modern hittudós gondolja. Viszont, földi analógiáink silányak és tökéletlenek, gyakran pedig a földi jog fogalomtárából származnak (bíró, adóslevél, szerződés, megtorlás, büntetés, törlesztés, stb.), ami esetleg megtévesztő lehet bizonyos emberek számára. Az antropomorfizálás veszélyét tehát el kell kerülni, mert az árt a hit komolyságának.

Ezek tehát tökéletlen fogalmak, de mégis azt mondom, hogy sem az ideigtartó büntetés (purgatórium), sem pedig az örök büntetést (pokol) nem szabad kizárólag egyfajta személytelen automatika működési mechanizmusának követkeményeiként, pusztán a dolgok természetes logikai folyományaként felfogni (mint ahogyan pl. a részegeskedésnek automatikus következménye a betegség), hanem a túlvilági szenvedésnek úgymond büntetés-jellege is van, tehát ezt kifejezetten Isten rója ki az emberre, igazságosságából kifolyólag. Valamint, nem csak gyógyító, hanem ún. megtorló büntetés is létezik, melynek nem célja a javulás, csakis az igazságtétel (ugyanis, ezen utóbbi a végtelen Isteni Bölcsesség által létrehozott egyetemes rend megsértése miatt jön létre). Ennek földi hasonlata az, amikor a világi hatalom egy nagy bűnöst halálbüntetéssel sújt. Funkcionális, gyakorlati érvek nem hozhatók fel a halállal való büntetése mellett, hiszen puszán ahhoz, hogy ártalmatlanná tegyünk, vagy javulásra bírjunk valakit, elég volna csak börtönbe zárni. Itt is az elégtétel, az igazságosság érvényesítésének kísérlete jelenik meg. Ehhez hasonlóan, a túlvilági büntetés tehát nem pusztán "önmagunk elítéléséből" áll (mint ahogyan néhány naiv teológus gondolja), hanem Isten ítélete által kiszabott "poena damnata"-ból (a kizártság, elvetettség büntetése), valamint "poena sensus"-ból (testileg érzékelhető szenvedésből).

Nem lelem örömömet ilyesfajta súlyos, komor igazságok hirdetésében, de kétezer év teológiája, ill. a Kinyilatkoztatás is eképpen tanít, tehát ehhez kell tartanunk magunkat, mégha ijesztő is.

matthaios · http://www.matthaios.hu 2011.05.05. 20:29:19

@eichikarl:

'Én ezt a tevékenységet nem tudom büntetésnek nevezni - mert legalább is a magyar szó azt sugallja, mintha a bünre való reakcióként következne be Isten részéröl valamilyeb aktivitás (-tet).'

Ez igaz, ha büntetést a bűnre való reakcióként fogjuk fel. A bűn nem okoz, nem vált ki semmilyen reakciót Istennél, hiszen ha ez így lenne, Isten „függő viszonyba” kerülne a bűnnel, ami lehetetlen. Az akció és a reakció feltételezi az időt vagy legalábbis az okságot. Az akció előbb van mint a reakció. Isten számára azonban nincs idő és rá nem lehet hatással semmilyen ok. Azonban ha az ember oldaláról nézzük, akkor a bűn már kiváltja a büntetést és a büntetésnek mint büntetésnek is az Isten az oka. Az ember szempontjából tehát mondhatjuk, hogy Isten büntet. Azt kell figyelembe venni, hogy az Isten és az ember közti reláció heterogén reláció, azaz a reláció tagjai különböző létrendben vannak. Az ember teremtett és időben él, Isten teremtetlen és rá nem vonatkozik az idő. Az ember teljes egészében függ Istentől, Isten viszont nem függ az általa teremtett dolgoktól. Úgy is elképzelhetjük, hogy az időben lezajló események nem okozhatnak semmit Istenben, hiszen Isten időtlen, az időben lezajló eseményeknek azonban az oka az Isten. A bűnnek mint bűnnek Isten nem oka, hiszen Isten nem tud bűnt elkövetni: ez az ember "kiváltsága".

'Isten nem külön aktusként, hanem egész létében hordozza az irgalmat is'

Ez igaz, de ugyanez elmondható az igazságosságról is. Isten emberek iránti irgalma egyébként leginkább a megtestesülésben és a megváltásban mutatkozik meg.

@thotferi:
A cél tévesztése éppen a bűnökben valósul meg, hiszen a bűnben benne van az, hogy az ember egy relatív jót az abszolut jó elé helyez.

@Virágoskert:
Azt hiszem, hogy a „teológiai agnoszticizmusnak” sokszor a létanalógia (analogia entis) tagadása (vagy nem figyelembe vétele) az oka.

thotferi 2011.05.05. 21:46:46

"A cél tévesztése éppen a bűnökben valósul meg, hiszen a bűnben benne van az, hogy az ember egy relatív jót az abszolut jó elé helyez."
Nincs olyan, hogy bűn. Ez egy magyar szó, amely nem fordul elő a görög szövegben. Csak céltévesztés van, amely nem a bűnökben valósul meg, hanem önnön magában.

eichikarl 2011.05.06. 08:27:47

@matthaios:
´Azonban ha az ember oldaláról nézzük, akkor a bűn már kiváltja a büntetést és a büntetésnek mint büntetésnek is az Isten az oka. ´

A mondat elsö részével egyet értek, mint ahogy az ez elöttiekkel is.
A második felét kifejtenéd jobban?
Én egyelöre úgy értem, hogy Isten quasi létével oka a büntetésnek. Hiszen az ember felé tart, és a bün eltávolítja öt erröl az útról, vagy akadályozza az elörehaladásban. Minhogy eltévedni is akkor tudok, ha van célom. Mondjuk, ha egy hegycsúcs a célom, és azt mondom, hogy jaj de fárasztó fölfelé menni, megyek inkább lefelé (vagy pl. arra érdekesebb), akkor ezzel a döntéssel magamat büntetem, mert aztán kétszer annyit kell fölfelé menni. De persze a csúcs léte is oka a büntetésnek, mert ott van, ahol van, és az az én célom. Vagy?

Virágoskert 2011.05.06. 12:16:36

@thotferi:

Jól látod. A bűn - definíció szerint is - nem egy meglévő valami, nem többlet, hanem éppen hiány.

matthaios · http://www.matthaios.hu 2011.05.06. 19:54:02

@eichikarl:

Még egyszer átgondolva a kérdést a következőkre jutottam. Azzal kezdem, hogy Isten az elsődleges oka minden teremtett létezőnek. Ez nem csak azt jelenti, hogy teremtette őket, hanem azt is, hogy létbentartja őket és lehetővé teszi tevékenységüket. A teremtett létezők másodlagos okokként működnek. Az elsődleges okság különbözik a másodlagos okok működési módjától: az elsődleges ok nem nyomja el a másodlagos okokat, hanem éppen lehetővé teszi önállóságukat és működésüket. Ilyen értelemben véve Isten elsődleges oka a világ összes történésének és így a büntetésnek is, amennyiben ezt történésnek tekintjük. Vannak azonban bizonyos történések, amelyeknél Isten nemcsak elsődleges okként működik. Ezekre a történésekre az a jellemző, hogy van bennük valami, ami a teremtett létezők, másodlagos okok hatókörén túlmutat. Tipikusan ilyen történés az üdvözülés, hiszen ezt az ember saját erejéből nem tudja elérni. A kérdés az, hogy a büntetésnél van-e ilyen különleges isteni okság. A legsúlyosabb büntetésnek, a kárhozatnak a lényege az elhagyatottság, az Istennel való közvetlen kapcsolatból való kizárás. Ez egy hiány. Lehet, hogy a kárhozattal járó fizikai szenvedések is ennek a hiányos állapotnak a következményei, ennek a testben való megnyilvánulásai. Lehet, hogy a büntetéseknek a leglényegesebb része valaminek a hiánya (privatio, ahogy a bűn esetében erre 'viragoskert' felhívta a figyelmet). Hiány esetében nem kell feltétlenül okokat keresni, itt inkább arról van szó, hogy Isten bűneink miatt nem ad meg valamit, de nem tudom, ki lehet-e jelenteni, hogy minden büntetés ilyen.

Karakó 2011.05.08. 04:59:33

A kereszténység gyenge pontja ez a büntetés-dolog: véges idő alatt nem lehet végtelen időre szóló minőséget szerezni (sem pozitív, sem negatív előjellel). Természetesen én hiszek ebben a „lehetetlenségben” (is), amint hogy ez is misztérium (véges értelmünkkel felfoghatatlan). A sok (könyvtárnyi) hittudósi/teológusi okoskodás is kb. azt illusztrálja, mennyire elképzelhetetlen az igazságosság és az irgalom összefésülése.
Mindamellett, az üdvösség-kárhozat „végkimenetel” tökéletes összhangban mutatkozik a teremtés-történettel: amint az első emberpárt is egyetlen engedetlenség, a kísértés hatására volt megingás következményeként űzte ki Isten a Paradicsomból, és átkozta el az időtlen időkig (fájdalommal szülöd gyermeked, verejtékkel dolgozol a betevődért), úgy véges életünkben kell bebizonyítanunk érdemességünket (rosszabb esetben érdemtelenségünket) az öröklétben viselt sorsunkat illetően. Aki tehát 100 esetben elbukik (erőt vesz rajta a kísértés), nem biztos, hogy lesz 101-edik alkalma jobbik „énje” bizonyítására (de akár 10, vagy talán egyetlen kudarc után elviheti a kaszás).
Ennek fényében tényleg érdekes azon gondolkodni, hogy a büntetés valamiféle „automatizmus”-e, léttörvény (hiszen semmiféle cselekedetünk Istent nem befolyásolhatja, nem késztetheti „aktivitásra”), avagy létező-e Isten „büntető” arca – amint Ádám/Éva esetében kétségtelenül megnyilvánult. Én még abban sem vagyok biztos, hogy létező-e a kérdés....

thotferi 2011.05.08. 12:02:09

@Karakó: Azért csínján kell bánni ezzel az édenkerti történettel is, hiszen ezt a zsidó írástudók szerkesztették bele a könyveikbe babiloni tartózkodásuk idején. Az eredeti verzióban nem így van előadva az esemény, ezt ők változtatták ilyenné, hogy a büntető Istenről alkotott elképzelésüknek megfeleljen. Érthető okokból a velük történt megaláztatásokra transzcendens magyarázatot kellett kigondolni. Megalkották a büntető-jutalmazó automatizmusra épülő Istenüket.

matthaios · http://www.matthaios.hu 2011.05.08. 19:17:48

@Karakó:

Ha a a bűntetést valamilyen „léttörvényként” fogjuk fel, akkor is beszélhetünk Isten bűntetéséről, hiszen a léttörvények mögött is (mint elsödleges ok) Isten van. A büntetés közvetlen okai lehetnek természetes okok is. Isten gondviselése és a világ kormányzása (legalább részben) a másodlagos okokon (teremtett létezőkön) keresztül valósul meg. A teremtett létezők önálló működése ellenére is a világot Isten „kontrollálja”. Ez is misztérium. Szentírási példa olyan büntetésre, amely természetes okokon keresztül megvalósulhat: a vízözön. Szerintem a legsúlyosabb büntetés az, amikor az elkövető meg lesz fosztva Isten valamilyen ajándékától. Az ősbün szentírási leírása szerint az ember olyan dolgoktól lett megfosztva, amelyek előzőleg a birtokában voltak. A teológia a megszentelő kegyelem és az eredeti épség adományainak (szenvedéstől, haláltól való mentesség, test és lélek összhangja...) elvesztéséről beszél. Az áteredő bűn tartalmát is az ezektől való megfosztottságban látja.

egyérintő 2011.05.09. 21:02:03

A televízióban azt mondják a nagy pápáról, hogy tiszteletből vette fel az elhunyt I. János Pál után a nevét. Ő már nevében is állást foglalt az egyházban 2000 éve egymással szemben húzódó János féle vonulat és a Pál féle vonulat összefogására. Jól kiválasztott kompromisszummal János munkásságát, szellemiségét is követi és Pál szellemiségét is. Ahogy azt a helyzet megkívánta. Ő igazán beszélhetett az ökumenéről.

A forrongó világban, ahol a fiatalok a beat korszak szabadságát választhatták a tekintélyuralmi, páli, farizeusi gondolkodással szemben, természetes a János név választása. A végzetébe rohanó, szabadosságában szinte fékezhetetlen, minden írott, íratlan hagyományt felrúgó világban ugyanakkor természetes a második névként a törvényeket farizeusként tudó, azokat Krisztus szerint betartató Pál név választása.

II János Pál boldoggá avatásán hallottam, hogy a mostani Benedict pápával minden nap ebéd után órákon keresztül egyeztettek az egyházuk, a világ éppen aktuális kérdéseiről. Részemről nagy politikus pápának látom II. János Pált, aki beutazta és végigtárgyalta az egész világot, miközben vagy 20 merénylet készült ellene. Mint vallási vezetőt a halála előtti időkben fedeztem fel, amikor őszintén, rendíthetetlen hitet mutatva készült a halálára.

Mivel politikus pápa volt, természetesen sok kritikát lehet rá mondani. Nekem nem tetszik, hogy a katolikus kifejezést ő sem tudta lefordítani egyetemesre, valamint Debrecenben megkövetelte magának az első helyet, de főleg nem tetszett, hogy igazi szláv pápa volt. Az erdélyi magyarjaink egymás közt sokat emlegették ezt a politikus, szláv viselkedést, amelynek következtében minden fontos alkalomról lemaradtak az erdélyi magyarjaink, mert a politikai sakktáblán és II. János Pál szimpátiájában nem képviseltek elég értéket, vagy erőt.

Természetes, hogy egy ilyen ellentmondásos világban támadható volt minden oldalról a nagy pápa. Én magam is olvastam például egy olyan krimit, ahol a szerző szerint KGB ügynökeként került a pápai trónusra - az ateista olvasók legnagyobb örömére. Más összeesküvés elméletre itt fentebb van számos példa. De hát nem ezekért lett mára boldog II János Pál.

Én azért tartom fontos pápának, mert a katolikusságnak visszaadott valamennyit az erősen meggyengült önbizalmából és remélhetőleg erősítette a keresztyének hitét Istenben. A világ, amely már szinte leírta a katolikusságot, sőt a keresztyénséget a 70-es évekre, megtanulta, hogy számolni kell velünk.

Nem ismerem igazán jól a nagy pápát, de nem hiszem, hogy lényeginek tartott olyan dolgokat, amin a mai katolikusok veszekednek. Amint a neve is mutatta az adott helyzet lényegi kérdéseire lényegi választ adott. Például a tridenti misézés nem volt számára lényegi szerintem. A liberális, vagy a törvényi gondolkodást pedig ott tartotta igazán fontosnak, ahol az adott helyzet megkövetelte azt. Nem volt sem liberális, sem farizeus. Végül is egy konzervatív pápa volt, aki nem követett semmiféle divatot.

matthaios · http://www.matthaios.hu 2011.05.10. 10:41:24

@egyérintő:

'Nem ismerem igazán jól a nagy pápát, de nem hiszem, hogy lényeginek tartott olyan dolgokat, amin a mai katolikusok veszekednek. Amint a neve is mutatta az adott helyzet lényegi kérdéseire lényegi választ adott. Például a tridenti misézés nem volt számára lényegi szerintem.'

Lefebvre érsek kiközösítése után (ez a Róma által nem jóváhagyott püspökszentelések miatt egyébként automatikusan bekövetkezett) nem sokkal II. János Pál kiadta az „Ecclesia Dei” „motu proprio”-t, amelyben többek között engedélyezte a trienti rítus használatát bizonyos (elsősorban Lefebvre érsek körül lévő, de őt ezután nem követő) közösségeknek. (Az engedély tulajdonképpen már korábban is megvolt.) Benedek pápa „Summorum Pontificum” motu proprio-ja ezt a lehetőséget terjesztette ki lényegesen. A katolikusok ilyen kérdéseken azért is „veszekednek” mert számukra liturgia némileg mást jelent mint a legtöbb reformáció utáni keresztény felekezetnek (ebben a kérdésben nagyobb a megegyezés az ortodox kereszténységgel). Az eltéréseknek - a más nézőpont mellett - dogmatikai gyökerei is vannak (ld. a Tridentinum dogmáit a szentmise áldozati jellegéről és Jézus valóságos jelenlétéről az Eucharisztiában). Minthogy ez nem az én blogom, nem akarok ezekbe a kérdésekbe részletesebben belemenni (esetleg a blog „tulajdonosainak” szándéka ellenére), csak a teljesség kedvéért említem ezeket.

egyérintő 2011.05.10. 16:13:17

@matthaios:

Eddig azt hittem, hogy a Római katolikus felekezet hite szerint, minden misénél Jézus valós testét és vérét mutatja fel az eucharisztiában. Most meg úgy olvasom, hogy csak a tridenti szertartásoknál igaz ez, ahogy írod:

".Az eltéréseknek - a más nézőpont mellett - dogmatikai gyökerei is vannak (ld. a Tridentinum dogmáit a szentmise áldozati jellegéről és Jézus valóságos jelenlétéről az Eucharisztiában)."

Igazán örülök annak, hogy a nagy egyház egyes részei másként gondolkodnak, mint a tridentiek.

matthaios · http://www.matthaios.hu 2011.05.10. 16:24:32

@egyérintő:

A Tridentinum a trienti zsinatot jelőli, amely rögzítette ezeket a dogmákat.

egyérintő 2011.05.10. 19:02:22

@matthaios:

Félreértettelek. Az jött át, hogy szerinted csak a latin nyelvű katolikus misére jellemző az eucharisztiában Jézus létező testének és vérének kiszolgálása.A többi katolikus misére nem.

2011.05.11. 13:13:24

Nem tunám megmondani II. János Pál pápa mit tartott "lényegi kérdésnek" konzervatív volt-e vagy liberális, de az szerintem tuti hogy a hívők és nem hívők többségének (nagyon nagy többségének) a trienti rítus engedélyezett vagy nem engedélyezett volta tökéletesen lényegtelen kérdés. Egyszerűen gőzük sincs mi az (nekem sincs), de nem is nagyon érdekli őket.
Megkockáztatom, hogy a mindenkori pápának és persze a Lefebvre érsek-hez hasonlóknak ezt jó lenne figyelembe venniük.

matthaios · http://www.matthaios.hu 2011.05.11. 14:32:57

@Pandit:

Nagyon elvinne a témától az, ha elmagyaráznám, hogy miről van szó. Csak azt szeretném megjegyezni, hogy néha a kisebbséget is figyelembe kell venni. Egyébként a nagyobb "zajt" nem azok keltették, akik éltek a pápa által biztosított lehetőséggel, hanem az ellenzők.

Endrosz 2011.05.24. 14:22:39

Igazából már mindent elmondtak előttem, néhány méltató bejegyzésnél úgy bólogattam, hogy majd' leesett a fejem. :)

Gyerekként II. János Pál nekem egy egyszerű fehér ruhás, nagyon aranyos pap bácsi volt, aki mindig szép dolgokat mondott a tévében. Protestáns lelkészcsaládom igen fundamentalista beállítottságú volt, a "pápistákhoz" való viszonyuk pedig teljesen idejétmúlt; még mindig az 500 évvel ezelőtt érvényes lózungokat ismételgették. A Szentatya viszont a maga evangélium iránt elkötelezett személyiségével, párbeszédre való készségével (a Lutheránus Világszövetség és a RK. Egyház az ő idejében írta alá, 1997-ben, a megigazulásról szóló közös dokumentumot), közéleti kérdésekben gyakori megszólalásaival (háborúk, szociális kérdések, etikai kérdések) még őket is lenyűgözte. Nagyszüleim és szüleim generációja egyaránt szívesen hallgatta őt, és hiteles embernek tartották. Egyik nagynéném elment Győrbe találkozni vele; mivel akkor éppen számottevő politikai tisztséget is viselt, beállhatott a kézfogó sorba is. Nagy örömmel ment, még nagyobbal jött vissza.

Aztán felnőttként láthattam, hogy milyen sokat vállal hajlott kora és a több túlélt merénylet ellenére. A rengeteg utazás, a rengeteg szereplés. Világifjúsági találkozóra ugyan nem mentem el, de nagy benyomást tettek rám a többiek beszámolói. És immáron én magam is szerettem őt hallgatni, amikor intéseket mondott a világ vezetőinek vagy útmutatást adott az egyháztagoknak -- pedig én nem is voltam annak az egyháznak a tagja. :)

A legnagyobb "poén" a vele kapcsolatos emlékeimben, hogy miután beiktatták a mostani Szentatyát, akkor döbbentem rá, hogy a jól ismert kivitelű fehér ruha nem a szokványos öltözete a mindenkori pápának. Ebből a döbbenetből talán a mai napig se tértem magamhoz... Olyan jó lett volna, ha hagyományt teremt a sallangmentességével. :( Abban a "vacak" fehér ruhában is minden kétséget kizáróan Ő volt az Egyház feje, Szent Péter utóda.

---

Már egy ideje kerestem a lehetőségét, hogy valamelyik bejegyzéshez kapcsolódva elmondjam: katolizáltam. :) Tavaly ősszel döntöttem ezt el, a különböző kérdéseim, kétségeim tisztázásában a jezsuita blog is közreműködött. Köszönöm minden hozzászólónak, aki felhomályosított valamiben engem! :) Most húsvétkor voltam elsőáldozó, amikor a katekumen csoportom többi tagja keresztelkedett, a bérmálásom pedig most szombaton (28-án) lesz Budapesten, a Jó Pásztor kápolnában (Kálvária tér 22.), este 6 órai mise keretében. Ugyan volt szó arról, hogy legyen blogtalálkozó, de nem lett belőle semmi. Ha valaki netán kíváncsi rám élőben, a megadott helyen most megtalálhat, és osztozhat örömömben. :) Bővebb infót szívesen küldök magánüzenetben.

Valamilyen mértékben II. János Pál is benne volt abban, hogy a katolizálás mellett döntöttem, ezért most így is emlékezem rá, a bérmálásom kapcsán. Példakép volt, hála legyen Istennek Őérte!

2011.05.24. 15:26:59

@Endrosz:
Nahát. Meglepődtem, és Veled örülök.
"a jezsuita blog is közreműködött."
Ezt megerősítem. A blog rám is jelentős hatással volt/van. Jó vagy rossz ki tudja. ;)

"hogy legyen blogtalálkozó, de nem lett belőle semmi"
Ez érdekelne. Én támogatom.
(Jó lenne, ha mások is leírnák, hogy őket érdekli-e, mert csak úgy lehet megszervezni)

Endrosz 2011.05.24. 15:40:26

Kis kiegészítés:

A találkozás a mise utáni agapét jelentené a plébánia egyik termében, kb. 7 órai kezdettel. A misén való részvétel ugyan nagyszerű közösség (communio), de kevés ismerkedésre ad lehetőséget. :)

Elnézést, hogy egy kicsit kisajátítom ezt a témát, de muszájnak éreztem, hogy titeket is meghívjalak :)

flora 2011.05.24. 21:31:34

@Endrosz: Belinkelek Neked egy cikket, aminek meglepően hasonló a hangulata, mint a hozzászólásodnak: www.talita.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=239:miert-szeretem-karol-wojtyat&catid=43:lelki&Itemid=69
Egyébként pedig a legszebbeket a bérmálkozásodra! Én már 15 éve vagyok katolikus, de ez még nem sikerült...

plexus · http://brendel-figyelo.blog.hu/ 2011.05.24. 22:09:05

@Endrosz: Isten hozott nálunk! Nagyon jó olvasni, hogy a 'különböző kétségeidre és kérdéseidre' választ találtál és ez elvezetett a rkat Egyházba. Erős protestáns háttérrel biztos nem volt könnyű...

korizoli · http://arckepcsarnok.jezsuita.hu/koronkai-zoltan/ 2011.05.25. 14:37:04

Endrosz

De jó! Nagyon megörvendeztettél.
Annak is örülök, hogy a jezsuita blog pozitivan járult hozzá keresésedhez. Deo Gratias.
Már irtam is a rendtársaknak róla.

csaba carmarthen 2011.05.25. 17:53:25

@Endrosz: azotlet nagyon pozitiv es epito!!!
:)
(habar fizikailag nem tudok jelen lenni az adott idopotban)
cs

Virágoskert 2011.05.27. 00:59:34

@Endrosz:

Minden katekumen, és minden új megtérő rendkívül nagy öröm az egész Egyház számára. Isten áldása, kegyelme kísérje életedet, és árassza ki rád Szent Lelke adományait!

csaba carmarthen 2012.01.28. 01:01:10

nagyfigyelmeztetes.hu/2012/01/az-utolso-fatimai-titok-kinyilatkoztatja-a-satan-gonosz-szektajanak-a-vatikanba-torteno-behatolasanak-igazsagat/

27jan

2012. január 26. csütörtök, 21.40

Drága, szeretett leányom, itt az idő, hogy Isteni Királyságom misztériumának teljes igazsága feltáruljon a világ előtt.

Az igazság egy ideje rejtve van. A csodákon, a jelenéseken és a kiválasztott lelkekkel való kommunikáción keresztül a világban megnyilvánuló isteni beavatkozásom elismerése, éveken keresztül félre volt söpörve Egyházam által.

Miért érezte Egyházam szükségét annak, hogy visszatartsa az igazságot, amelyet csak ők ismertek, amikor ennek az igazságnak kellett volna megerősítenie Gyermekeim hitét mindenütt.
youtu.be/1s1KPfTY6LU

Minden igaz látnokomat és Áldott Édesanyám minden igaz látnokát már az elején semmibe vette, és megvetéssel kezelte Egyházam.

Leányom, még az utolsó fatimai titkot sem kapta meg a világ, mert ez kinyilatkoztatta a sátán gonosz szektájának a Vatikánba történő behatolásának igazságát.

A titok utolsó részét nem fedték fel azért, hogy védeni tudják a gonosz szektát, akik nagy számban behatoltak a Vatikánba Édesanyám a fatimai szent kegyhelyen történő megjelenése óta.

Lucia leányomat elhallgattaták azok az erők, akik a Vatikán egy részét irányították, amely fölött szegény szeretett Pápáimnak csak kevés hatalma volt.

Nézzétek ahogyan nemcsak kiforgatták és elferdítették Tanításaim igazságát, de új eljárásokat is bevezettek a katolikus istentiszteletben, amely nemcsak Engem, de Örök Atyámat is sérti.

A Katolikus Egyház az egyetlen igaz egyház, és mint ilyen, az elsődleges célpontja a sátánnak és gonosz szektájának.

Az igazság Tőlem származik.

Az igazságtól kényelmetlenül érzik magukat az emberek, mert ez személyes áldozatot vonhat maga után.

Az igazság felháborodást kelt bizonyos esetekben, és sok esetben eretnekségnek számít.

De csak az igazság tud megszabadítani benneteket a hazugságoktól. Azoktól a hazugságoktól, melyek a sátántól erednek, és amelyek súlyos teherként nyomják lelketeket.

Elérkezett az idő arra, hogy az igazság felszínre kerüljön egy hazugságokkal teli világban.

Leányom, oly sok hazugságot mutattak be Gyermekeimnek a hamis vallások, a hamis istenek, a hamis egyházi vezetők, a hamis politikai vezetők és szervezetek, csakúgy, mint a hamis média.

Az igazság nagy része rejtve maradt. De, ha feltárulna az igazság atekintetben, hogy mi történik jelenleg a világban, nagyon kevés ember fogadná azt el.

Ugyanez vonatkozik Atyám Tízparancsolatára is. Ezeket a szabályokat az Én Örök Atyám fektette le, és adta az Ő prófétájának, Mózesnek.

Az igazság sohasem változik, függetlenül attól, hogy mennyire próbálja megváltoztatni ezt az emberiség.

Atyám Parancsolatai már nem elfogadottak, még a keresztény egyházak körében sem.

A ’Ne ölj!’ azt jelenti, hogy nem ölhetsz meg más emberi lényt. Ez nem az önvédelemre vonatkozik, hanem minden más körülményre.

Senki sem igazolhatja a gyilkosságot – az abortuszt, a kivégzést vagy az eutanáziát. Senki.

Ez halálos bűn, és a büntetése: örök élet a pokolban.

Gyermekeim ezt tényleg elfogadják, leányom? Ők még meg is szavazzák azokat a törvényeket, amelyek nemcsak hogy elfogadhatóvá, de megbocsáthatóvá is teszik ezt Isten szemében. Pedig ez nem az.

Az Én Atyám Tízparancsolatának minden egyes részét megszegik, minden nap.

Egyházam mégsem prédikál sosem a bűn súlyosságáról. Ők sosem mondják el az embereknek, hogy a pokolba fognak kerülni, ha halálos bűnt követnek el, és nem mutatnak megbánást.

Szívem mélyen megsebzett.

Egyházaim, szerte a világon, nem az igazságot prédikálják.

Sok Felszentelt Szolgám már nem hisz a pokol vagy a tisztítótűz létezésében.

Ők nem fogadják el Atyám Parancsolatait. Feloldozást adnak minden bűn alól.

Atyám irgalmáról beszélnek, de nem magyarázzák el, hogy milyen következményekkel jár halálos bűn állapotában meghalni. Nagyon megbántanak Engem azzal, hogy nem teljesítik kötelességüket, melyre felesküdtek.

Sok esetben ők a felelősek oly sok lélek elvesztéséért.

Ébredjetek rá az igazságra ti mind, kik azt valljátok, hogy hisztek Istenben, a Mindenható Atyában, a mindenség Teremtőjében, és tudjátok azt, hogy csak egy igazság létezik.

Nem létezhet több mint egy igazság.

Az igazságon kívül minden más hazugság, és nem az Én Mennyei Atyámtól, a Mindenható Istentől, a mindenség Teremtőjétől származik.
...................................

When will the truth about the secret of Fatima come out? Should God Himself speak to make the truth come out?

youtu.be/EB7rcDYtFNM

www.madredelleucaristia.it/eng/fatima3secret.htm

2012.01.28. 11:38:44

@csaba carmarthen:
Székely János püspök atya levele a "nagyfigyelmeztetés"-ről
„Ne higgyetek minden léleknek! Vizsgáljátok felül a lelkeket, mert sok hamis próféta támadt!”
www.zarandok.hu/?m_id=45&m_op=view&id=9253

csaba carmarthen 2012.01.28. 13:09:14

Az igazság kényelmetlen helyzetbe hozza az embereket, mert személyes áldozatot foglalhat magába.

Az igazság, bizonyos esetekben felháborodást okoz, és sok esetben úgy kezelik, mintha eretnekség lenne.

Mégis egyedül az igazság az, ami megszabadíthat a hazugságtól benneteket. A hazugságoktól, melyek a sátántól erednek, és melyek súlyos terhet hoznak létre lelketek számára.

Eljött az idő az igazság számára, hogy lelepleződjön, egy olyan világban, amely tele van hazugsággal.

Leányom, oly sok hazugságot mutattak már be gyermekeimnek a hamis vallások, a hamis istenek, a hamis egyházi vezetők, a hamis politikai vezetők és szervezetek valamint a hamis média által.

Oly sok igazság van elrejtve. De ha ma kiderülne az igazság, ami a világban történik, azt csak nagyon kevés ember fogadná el.

nagyfigyelmeztetes.hu/2012/01/az-utolso-fatimai-titok-kinyilatkoztatja-a-satan-gonosz-szektajanak-a-vatikanba-torteno-behatolasanak-igazsagat/

www.youtube.com/watch?v=1s1KPfTY6LU&feature=youtu.be

ui...
akkor Te most pro vagy contra Székely János püspök atya?

2012.01.28. 13:23:33

@csaba carmarthen:
én nem személy szerint szoktam szelektálni, hanem a kijelentés igazságtartalma és a józan paraszti logika alapján...
(püspökpárti vagyok!)

csaba carmarthen 2012.01.28. 14:12:09

@Izrael misztériuma:
ez jo...

akkor nezzuk a kijelentesek tartalma szerint...

Szekely Janos atya igy ervel az altalad belinkelt cikkben:

„Azt a napot, és
azt az órát nem tudja senki, még az ég angyalai sem, sőt még a Fiú sem, csak az
Atya.” (Mk 13,32)
....
Minden olyan magán-kinyilatkoztatás, amelyik időpontokat jósol meg, és
végső események konkrét idejét akarja meghatározni, ellentmond Krisztus
szavainak. A végső események időpontját senki sem ismeri, csak az Atya!" (s ez korrekt is a masodik eljovetellel kapcsolatban...)

ezzel parhuzamosan az ir holgy altal az utobbi masfel evben kapott profeciakban ezt talalod:

"Senki sem fogja tudni második visszajövetelem időpontját

Sem neked, sem gyermekeimnek nem lesz ez az időpont kinyilatkoztatva. Nem lehet kinyilatkoztatni. Ezért fontos, hogy minden gyermekem fel legyen erre készülve. Mindazok, akik nem készülnek fel, nem mondhatják, hogy nekik nem lett az Igazság megadva. Amikor eljön a Nagyfigyelmeztetés, fel fogják ismerni az Igazságot...."

www.nagyfigyelmeztetes.com/index.php/a-nagy-figyelmeztetes-az-uzenetek-idorendi-sorrendben/2010-evi-uzenetek/2010-november/

ezzel kapcsolatban tehat felmerul a kerdes, hogy a puspok atyanak volt-e ideje eleg behatoan tanulmanyozni ezeket a profeciaka- mindamellett hogy irasa egyertelmuen joszandeku: "Sok szeretettel és imával..".

Kisebb volumenu kerdesekben ugyanakkor van ra pelda mind az O-, mind az Ujszovetsegben hogy Isten/Jezus idointervallumokat ad meg:

Abrahamnak pl azt mondja hogy egy ev mulva visszater es Saranak gyermeke lesz, a jobb latornak pedig azt, hogy "meg ma velem leszel a Paradicsomban"

A Nagyfigyelmeztetes kisebb volumenu mivel nem a vegiteletrol van szo, viszont a jelek szerint nem elhanyagolhato, mivel minden embert erint es kello felkeszules hianyaban igencsak sokkolo lehet szembesulni az igazsaggal...

Isten evtizedek ota rengeteg csatornan keresztul szol az emberekhez hogy erre az esemenyre felkeszitsen..kezdve Garabandallal az 1960-as evekben..
youtu.be/2-lqE2fTdrU

Ha Isten felkeszit a Vele valo talakozasra es ha mindenkit fel akar kesziteni akkor azt szeretetbol teszi:

"hogy amikor majd megjelenik, bizalommal töltsön el, és eljövetelekor meg ne szégyenüljünk. " 1Jn2,27

udv:cs

Ferdinandus 2012.01.28. 19:28:33

@csaba carmarthen:

Ne vedd támadásnak, de mindenesetre elég furcsa azt látni tőled, éppen tőled, hogy amerikai szedevakantista szekták videóit linkelgeted be (youtu.be/1s1KPfTY6LU). Igaz, lehet, hogy nem vagy ennek tudatában, hiszen a 3. fatimai titokért folytatott leleplező oknyomozások mentén bizony sokszor összekeverednek a különböző ideológiák, irányzatok.

csaba carmarthen 2012.01.28. 20:39:16

@Ferdinandus:
koszi hogy erre felhivtad a figyelmemet. Emlekszem 2000-ben amikor II Janos Pal Papa utasitast adott a III. titok kihirdetesere, a media rogton kommentalta "A, semmi kulonos, csak a meghiusult 1981-es merenyletrol van szo"...persze akkor miert kene kihirdetni...azutan pedig csak nagy csond maradt a titok korul... Ami a videot illeti...az impostor szo ugyan feltunt Lucia nover neve elott, de oszinten fel sem merult hogy nem tevedesbol kerult oda....
Megnezve a honlapjukat...azt kell mondanom hogy, habar volt mar itt errol szo, (rossz) almomban sem gondoltam volna hogy ilyen is van az egyhazban...mindez csak megerosit abban hogy az alabbi szavak igazak:

(habar a sedevacantistak bizonyara az alakulatnak csak az egyik szarnya...)

"Szűz Mária: Gonosz terv a Vatikánon belül a Katolikus Egyház elpusztítására
2012. január 18., szerda, 9:50
(...)
XVI. Benedek Pápa ellen, a saját folyosóin belül, egy gonosz szekta összeesküvést szervez. Jóllehet, ennek a szektának a létezése ismert a Vatikánon belül, a szent szolgák között, mégis tehetetlenek ezzel a gonosz csoporttal szemben, mely évszázadok során szivárgott be a Katolikus Egyházba.

Ők a felelősek az Én Fiam tanításában foglalt igazságok elferdítéséért. Oly keveset tudnak róluk és alattomos munkálkodásaikról.

Ők száműzték a Katolikus Egyházból az igaz tanokat és helyébe, egy langyos, felhígított változatot helyeztek, amellyel az elmúlt negyven év alatt erőszakkal táplálták a katolikusokat.

Olyan sok zűrzavart okozott már ez a gonosz, de rejtőzködő szekta, hogy gyermekeim elvándoroltak az igaz Egyházból.

Imádkozzatok, hogy a pápát ne űzzék el..(...)

www.nagyfigyelmeztetes.com/index.php/a-nagy-figyelmeztetes-az-uzenetek-idorendi-sorrendben/2012-evi-uzenetek/2012-januar/

2012.01.28. 21:07:17

@csaba carmarthen:
találtam egy Neked való rövid videót, amin a nyolc boldogság közösség éppen a nyolc boldogságról énekel:
Beatitudes Community Praying
www.youtube.com/watch?v=cdy4ey4-g80
az orthodox dallamok mindig elbűvölnek, valami földöntúli harmónia árad belőlük...

Ferdinandus 2012.01.28. 21:13:40

@csaba carmarthen:

Értelek. Furcsa volt, mert a hozzászólásaid erős pápahűséget tükröznek, ez az MHFM viszont egy kőkeményen anti-vatikanista, ultra-fundamentalista csoport. Amikor először láttam a honlapjukat, én is megdöbbentem, hogy mekkora is az Egyházban az ideológiai zűrzavar. Ha hatalmuk volna rá, ők például szívesen elűznék a pápát.

csaba carmarthen 2012.01.28. 21:57:46

@Izrael misztériuma: koszi:)
igyekszem majd meghallgatni
(elsore nem sikerult letoltenem)

csaba carmarthen 2012.01.28. 22:04:16

@Ferdinandus:

az alabbi uzenetben "fiam" kis kezdobetuvel JP2 de azt hiszem nyugodtan erthetjuk XVI Benedekre is:

4. augusztus 25.
„Drága gyermekek! Ma különös módon, veletek egységben imádkozom azért a kegyelemért, hogy szeretett fiam eljöjjön hazátokba. Imádkozzatok, gyermekeim, legkedvesebb fiam egészségéért, aki szenved, és akit én választottam ki a mostani időkre. Imádkozom és közbenjárok értetek Fiamnál, Jézusnál azért, hogy apáitok álma beteljesedjék. Rendkívüli módon imádkozzatok gyermekeim, mert a sátán erős, és szeretné lerombolni szívetekben a reményt. Megáldalak benneteket. Köszönöm, hogy válaszoltatok hívásomra!”

www.medjugorjeportal.hu/uzenetek/1994

csaba carmarthen 2012.01.28. 23:43:50

@Ferdinandus:
This very church founded on the Rock by My beloved disciple Peter will never fail.

The enemy may believe it to be destroyed but that would be a foolish assumption.

No one will, or can, destroy My Church. Out of the ashes it will rise to proclaim My Glory as I come back to salvage My Kingdom on earth.

www.thewarningsecondcoming.com/call-to-clergy-prepare-my-flock-for-my-long-awaited-second-coming-on-earth/

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.01.29. 12:16:43

@csaba carmarthen:
"XVI. Benedek Pápa ellen, a saját folyosóin belül, egy gonosz szekta összeesküvést szervez. Jóllehet, ennek a szektának a létezése ismert a Vatikánon belül, a szent szolgák között, mégis tehetetlenek ezzel a gonosz csoporttal szemben, mely évszázadok során szivárgott be a Katolikus Egyházba. "
Ezt a mesét te meg el is hiszed ?
Akkora hatalmuk van, hogy már régóta maguk közül ültetik a pápai trónra a saját pápájukat.
A Medici bankárfiúból hogyan lett pápa már a XVl.században ! ?
Ez az egész üzenetcsokor nagyon gyanús nekem, mert semmilyen új információval nem szolgál ahhoz képest, amit már e nélkül is tudunk.
Ilyen alapon az én írásaimról is állíthatnám itt a blogon, hogy ezeket a Szűzanyától kapom álmomban .
Számomra egy üzenet akkor üzenet, ha olyasmit közöl, amit még nem tud senki, ami új és a Szűzanya azért lép közbe ily módon, mert ez az információ másképp nem nem tud kiderülni.

Ferdinandus 2012.01.29. 12:54:59

@bélaybéla:

Még az is lehet, hogy a zsinat utáni - mely, mint tudjuk, a "sátán zsinata" volt - pápák nem is emberek, hanem emberi testet öltött démonok. Lehet, hogy maga Lucifer inkarnálódott II. János Pál formájában, vagy esetleg egy incubus nemzette őt annak idején valamilyen gonosz, parázna asszonynak.

Gyorsan térjünk vissza Szent V. Piusz tridenti liturgiájához és a XIII. század dogmatikájához, és ültessék már végre valamelyik FSSPX-es főpapot a pápai trónra, különben a Rettenetes Bíró (Iudex Tremendus) haragja akkorára lobban majd, hogy az egész emberiség válogatás nélkül a pokolban fog fortyogni az örökkévalóságon át!

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.01.29. 13:24:52

@Ferdinandus:
Engem nem érdekelnek a liturgiák, mert én eleve protestáns vagyok. Mindenesetre engem sokkal jobban érdekelne a Vatikán Bank működése !

csaba carmarthen 2012.01.29. 13:45:27

@bélaybéla: inkabb kell hinnunk es engedelmeskednunk Istennek mint embernek...kulonosen ha az ember nem a Szentlelek szerint szol (legyen akarferi...pl.)
ezert mond el Isten olyan dolgokat, amelyet egyesek esetleg (reszben) tudnak- de rajuk lehet nem sokan hallgatnak.

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.01.29. 13:49:04

@csaba carmarthen:
Jó, akkor holnaptól kezdve én is úgy kezdem majd a hozzászólásaimat, hogy :"ezt üzente a Szűzanya".

csaba carmarthen 2012.01.29. 13:52:06

@bélaybéla:
masreszt emberi tudas, kovetkeztetes, ismeret koze nagyon konnyen vegyulnek teves dolgok, feligazsagok,itelkezesek,sot megtevesztesek, hazugsagok..stb

Isten szava pedig, amikor valoban Istentol van - olyan tanitas amelynek hatalma van...

Ami valoban Istentol van azt az Isten igazolni is fogja.

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.01.29. 19:48:53

@csaba carmarthen:
Nem kell ehhez sem külföldre szaladgálni, mert Magyarországon is van ilyen médium:
jezusvalaszol.blog.hu

csaba carmarthen 2012.01.30. 00:54:54

„Ó, szeretett Jézusom, tarts erősen engem, és a nap minden pillanatában éleszd újra Irántad való szeretetem lángját.
Ne hagyd soha, hogy ez a láng, a szeretet lángja, mely Irántad ég, pislákoljon, vagy kialudjon.
Ne hagyd soha, hogy gyengének bizonyuljak a kísértés idején.
Add meg nekem a szükséges kegyelmeket hívatásom, odaadásom, hűségem tiszteletben tartásához, és hogy meg tudjam tartani az igazhitű Katolikus Egyház tanításait.
Hűséget ajánlok Neked, minden időben.
Megígérem, hogy elkötelezettségem által harcolni fogok hadseregedben, hogy amikor újra eljössz, a Katolikus Egyház újra felemelkedhessen dicsőségben, a Te üdvözlésedre, ó, drága Jézus. Ámen.”
www.nagyfigyelmeztetes.com/index.php/a-nagy-figyelmeztetes-az-uzenetek-idorendi-sorrendben/2012-evi-uzenetek/2012-januar/#janhhet

Arma Gedeon2 · http://kitalaltujkor.blogspot.com 2012.02.02. 09:23:17

Nem tudom, jár-e még erre a tisztelt szerző, "korizoli", de érdekelne, hogy a teológiai képzésnek része-e a zsidó vallás, a kabbala és például a sabbateánus-frankista program megismertetése:
--------------------------
Az alábbi egy szaktudományos elemzés a frankista szekta vezetői által a magyarországi frankistákhoz 1800 körül írt, zóhári nyelvezetű héber nelvű levélről.

www.donmeh-west.com/frankintro.shtml

A szerző: Ben Zion Wacholder, Ph.D
Hebrew Union College - Jewish Institute of Religion, Cincinnati

"E publikáció közli és értelmezi a héber-zóhári levelet, melyet Jacob Frank három tanítványa írt 1880 körül a magyarországi zsidókhoz. (...) Dokumentumunk szerint Frank megjósolta az európai zsidóság pusztulását, hacsak a zsidók nem veszik fel "Edom szent vallását", vagyis a kereszténységet. A kereszténységre áttérésnek azonban eszközként kellett szolgálnia, mely a kereszténység végső legyőzéséhez vezet. A Frank személyében reinkarnálódott Jákob pátriárka küldetése volt, hogy Izrael élére álljon annak Edom elleni háborújában. "

"...a levél általános üzenete így összegezhető:
- Frank megjósolja a zsidók eljövendő mészárlását Európa minden nagyobb és kisebb országában az apokalipszis részeként. (Holokauszt! A.G.2)
- A zsidók megváltásának alapja, hogy elfogadják Edom, vagyis Róma hitét.
- Jacob Frank Jákob pátriárka reinkarnációja.
- Jacob Frank fogja vezetni Izrael megváltását a világ, azon belül a Katolikus Egyház meghódítása által. "

És ezeket vessük össze a lengyel pápa zsidó származásával, meg pl. VI. Páléval, Benedekről ugyan vannak hírek, de nekem egyelőre nem elég meggyőzőek.

csaba carmarthen 2012.02.02. 19:51:01

„Ó, Örök Atyám, szeretett Fiad, Jézus Krisztus nevében, és azokért a szenvedésekért melyeket azért szenvedett el, hogy a bűntől megmentse a világot, most arra kérlek, hogy védd meg a Katolikus Egyház földi szent Helytartóját, Benedek pápát, hogy ő is segíthessen gyermekeid és minden Felszentelt Szolgád megmentésében, a sátán ostorcsapásaitól és bukott angyalai uralmától, akik a Földön járva lelkeket lopnak.
Ó, Atyám, védelmezd meg földi Helytartódat (pápádat), hogy gyermekeidet az igaz ösvényen vezethesse a Földi Új Paradicsomod felé. Ámen.”

www.nagyfigyelmeztetes.com/index.php/a-nagy-figyelmeztetes-az-uzenetek-idorendi-sorrendben/2012-evi-uzenetek/2012-januar/#janhnyolc

Szűz Mária: Gonosz terv a Vatikánon belül a Katolikus Egyház elpusztítására
2012. január 18., szerda, 9:50
(...)
XVI. Benedek Pápa ellen, a saját folyosóin belül, egy gonosz szekta összeesküvést szervez. Jóllehet, ennek a szektának a létezése ismert a Vatikánon belül, a szent szolgák között, mégis tehetetlenek ezzel a gonosz csoporttal szemben, mely évszázadok során szivárgott be a Katolikus Egyházba.

Ők a felelősek az Én Fiam tanításában foglalt igazságok elferdítéséért. Oly keveset tudnak róluk és alattomos munkálkodásaikról.

Ők száműzték a Katolikus Egyházból az igaz tanokat és helyébe, egy langyos, felhígított változatot helyeztek, amellyel az elmúlt negyven év alatt erőszakkal táplálták a katolikusokat.

Olyan sok zűrzavart okozott már ez a gonosz, de rejtőzködő szekta, hogy gyermekeim elvándoroltak az igaz Egyházból.
(...)
www.nagyfigyelmeztetes.com/index.php/a-nagy-figyelmeztetes-az-uzenetek-idorendi-sorrendben/2012-evi-uzenetek/2012-januar/

"...itt az ideje annak, hogy az Isteni Birodalom misztériumainak teljes igazsága kinyilvánításra kerüljön.

Az igazság már egy ideje el van rejtve. A világban való Isteni beavatkozásom elismerését, mint a csodák, jelenések és a kiválasztott lelkekkel való Isteni kommunikációk, Egyházam sok éven keresztül halogatja..."

www.nagyfigyelmeztetes.com/index.php/a-nagy-figyelmeztetes-az-uzenetek-idorendi-sorrendben/2012-evi-uzenetek/2012-januar/#janhhat

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.02.03. 13:23:54

@csaba carmarthen:" XVI. Benedek Pápa ellen, a saját folyosóin belül, egy gonosz szekta összeesküvést szervez. Jóllehet, ennek a szektának a létezése ismert a Vatikánon belül, a szent szolgák között, mégis tehetetlenek ezzel a gonosz csoporttal szemben"
Azért tehetetlen, mert nem is akar tenni ellenük semmit. Nekem lennének elképzeléseim, ha én lennék a Pápa. Először is bizonyítékokat gyűjtenék ellenük, majd mindezt a híveim előtt felfedném, had tudja meg mindenki, hogy mi az ábra.

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.02.03. 13:53:15

@bélaybéla:

"...itt az ideje annak, hogy az Isteni Birodalom misztériumainak teljes igazsága kinyilvánításra kerüljön."

Hát ez már régen megtörtént. És sokkal több kinyilatkoztattatott, mint amit mi földi emberek a földhözragadt elménkkel képesek vagyunk fölfogni belőle.

"Az igazság már egy ideje el van rejtve."

Nincs elrejtve. Csak nem mindig van szemünk a látásra és fülünk a hallásra.

"A világban való Isteni beavatkozásom elismerését, mint a csodák, jelenések és a kiválasztott lelkekkel való Isteni kommunikációk, Egyházam sok éven keresztül halogatja..."

A legnagyobb Isteni beavatkozás, a legcsodálatosabb csoda, hogy Jézus Krisztus minden Eucharisztiában jelen van, és feláldozza önmagát érettünk. Áldozáskor testileg vesszük magunkhoz a z Ő Legszentebb Testét. Ezt nem lehet tovább fokozni, nincsen ennél "Istenibb kommunikáció", és semmit nem "halogat" ebből az Egyház.

A Mennyek Országa nem tévéshop, hogy ha veszel egy porszívót kapsz egy bónusz bajusznyírót is.

Itt nincs bónusz, már mindent megkaptunk, amit földi életünkben megkaphatunk: a "törvényt és a prófétákat", megváltásunk Örömhírét, a szent tanítást, a Legszentebb Lelket, Jézus Krisztus Szent Testét, Szent Anyjának és az összes szenteknek közbenjárását, az angyali karok pártfogását. A Teljességnél nincs még teljesebb.

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.02.03. 13:55:18

@bélaybéla: @csaba carmarthen:

Bocsi, elklikkeltem, előző írásom csaba carmarthen írására reagál.

csaba carmarthen 2012.02.04. 18:55:18

@m-athos:
Amiket leirsz, az az amit Jezus szeretne.

Ha az emberi oldal rendben lenne az Egyhazban, akkor a vilagban mar beke lenne...Isten bekeje.

'Amit fontos tudni, hogy kevés idő maradt a lelkek megmentésére.

Azokhoz szólok, akik Szent Szavamat kétségbe vonják: tudnotok kell, hogy Én vagyok Isteni Megváltótok, aki a Mennyből szól hozzátok.

Nem fogadjátok el, hogy létezem? Hogy ezekben az utolsó időkben üzenetet szeretnék nektek küldeni?

Azt gondoltátok, hogy Én az Utolsó Ítélet napjáig tudomást sem vennék rólatok? Hogy ne készíteném fel lelketeket azáltal, hogy ilyen módon kommunikálok veletek?

Ha ti hisztek Bennem, akkor hinnetek kell az Isteni beavatkozásban is. Ha pedig nem hisztek Bennem, akkor nem nyitottátok meg a szíveteket.

Máskülönben honnan tudnátok, hogy Én vagyok az?

Kérlek benneteket, hogy most üljetek le és bizalmasan szóljatok Hozzám. Kérjétek Tőlem a Szentlélek kegyelmét, és Én a nyílt és tiszta szívűeknek azonnal válaszolni fogok.'

www.nagyfigyelmeztetes.com/index.php/a-nagy-figyelmeztetes-az-uzenetek-idorendi-sorrendben/2012-evi-uzenetek/2012-februar/#febrketto

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.02.04. 20:14:23

@csaba carmarthen:
"Amiket leirsz, az az amit Jezus szeretne."

Nem. Amiket leírtam, azt Jézus Krisztus már megtette.

csaba carmarthen 2012.02.04. 21:01:29

@m-athos:

es mi befogadtuk???
befogadjuk??????????

Hogy most ne errol a blogrol hozzak fel megnyilvanulsok tomkeleget peldakent...

Ime a mereg az Egyhazban, zarojelben elotte pedig a fordito velemenye, akinek ezt a merget kellett forditania...:

(Bevallom, hogy szinte fizikailag rosszul lettem a fordítás alatt. Gondoljuk csak meg, mi várható el egy olyan egyháztól, ahol ilyen emberek tanítják a dogmatikát, azoktól a papoktól, akiknek szellemi, lelki fejlődését, képzését ilyen emberekre bízzák? Lehet-e ezek után bármin is csodálkozni? És milyen vezetés az, ahol ilyen embereket foglalkoztatnak? Milyen szervezet maradhat fenn – emberileg nézve –, ha az ellenségre bízza saját tagjainak kiképzését?)

katolikus-honlap.hu/0904/szabadkom.htm

'Azok a kemény lelkű emberek, akik elsősorban a sátánhoz és gonosz szektájához hűségesek, akik a világot ellenőrzik, nem akarják majd megmentésüket.

Helyette egy másik Paradicsomot fognak választani maguknak. Egy olyan Paradicsomot, melyről azt hiszik, hogy az Atyám által megígért Paradicsomon kívül létezik...'
2012. január 24., kedd, 16:55
www.nagyfigyelmeztetes.com/index.php/a-nagy-figyelmeztetes-az-uzenetek-idorendi-sorrendben/2012-evi-uzenetek/2012-januar/

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.02.04. 22:22:51

@csaba carmarthen:

"es mi befogadtuk???
befogadjuk??????????"

Egyáltalán nem erről van szó.

Hanem arról, hogy az általam kritizált "üzenetek" (vagy inkább hallucinációk?) teljesen szemben állnak az evangéliumi tanítással. Lásd a fentebbi hozzászólásomat, nem akarom megint ide másolni.

csaba carmarthen 2012.02.04. 23:10:37

@m-athos: kedves...
(most melyik neveden szolitsalak?)

szoval.., de errol van szo.

Es ennek csak egy utja van, hogy szemelyesen megtapasztaljuk, es az pontosan az evangelium utja:

"Aki készen van rá, hogy teljesítse akaratát, meggyőződhet róla, vajon Istentől való-e ez a tanítás, vagy csak magamtól beszélek." Jn 7.18.

Az egyik legnagyobb segitseg ehhez, -hogy a te szavaidat idezzem, ti.:

"Jézus Krisztus minden Eucharisztiában jelen van, és feláldozza önmagát érettünk." -

- az Oltariszentseg elott eltoltott ido.

Mert:

"Az én juhaim hallgatnak szavamra, én ismerem õket, s õk követnek engem."

es a Jo pasztor hangja csak egyfelekeppen szol, jojjon az az Evangelium szavai altal, Edesanyja
(a mi Edesanyank) szavai altal Medjugorjebol, vagy mondjuk ezen ir holgyet hasznalva eszkozeul...

Sajat magam reszerol csak annyit tudok hozzatenni - amit mar irtam korabban is, amikor a tobbi neveiden (es jezsuitakent) jelentkeztel be - hogy imadkozom erted. Ezt akkor is megtettem, es tovabbra is meg fogom tenni.

Szeretettel:
Csaba

ui: Ja es ha az Oltariszentseg elott vagy, kerlek Te is imadkozz ertem!
:)

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.02.04. 23:34:30

@csaba carmarthen:

Köszönöm, hogy imádkozol értem, de jobban örülnék annak, ha azzal tisztelnél meg inkább, hogy többet nem terjesztesz rólam hazugságot itt a fórumon. (Mármint azt, hogy több néven is írok).
:-)))))))))

Továbbra sem sikerült tisztáznod az általam kritizált három idézetet, véleményem tehát változatlan.

csaba carmarthen 2012.02.05. 00:49:59

@m-athos:

Jezus tisztazna neked, ha oszinten kerned.

<ha keresnek megtalalnak, felteve hogy a szivuk melyebol keresnek>

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.02.05. 02:37:29

@csaba carmarthen:

Jézus már tisztázta.
Azt mondta az üzenetek nem tőle származnak.

Tudod, pertuban vagyok vele :-))))))))

csaba carmarthen 2012.02.05. 22:25:48

@m-athos: oh nem.
Ha valaki pertuban volt vele akarmelyikunknel is jobban az (Nagy,Boldog) II. Janos Pal papa.
Ime az O velemenye:
www.medjugorje.org/frjozoletter.htm

(es nincs ket igazsag)

Kerlek most maradj csendben es tedd amirol beszelsz:
Terdelj le az Oltariszentseg elott!

Hosszan es sokszor. Kerd az O megvilagosito kegyelmet...

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.02.05. 23:16:48

@csaba carmarthen:

"oh nem."
És te ezt honnan tudod rólam és hogyan döntöd el helyettem? Talán csak nem te is látnok vagy?
:-))))

"Ime az O velemenye"
Hát ebben bizony semmi vélemény nincs.
II. János Pál csak egy udvariassági gesztust tett, konkrét tartalom nélkül. Sehol máshol sem tett olyan kijelentést amiben elismerte volna a međugorjei jelenéseket.
Ratzinger pedig még bíborosként úgy nyilatkozott 1998-ban, hogy "a jelenéseket a Szentatya és én kitalációknak tekintjük".

"es tedd amirol beszelsz:
Terdelj le az Oltariszentseg elott!"

Nem beszéltem ilyet. Görögkatolikus vagyok, nálunk nincs kihelyezve Oltáriszentség, mi két szín alatt áldozunk borral és kenyérrel, nem ostyával. :-)))

csaba carmarthen 2012.02.06. 00:33:27

@m-athos:
A "nem"-et arra ertettem, hogy 2 igazsag nincs. Es ha valaki pertuban volt Jezussal az JP2.

Oszinten kivanom, hogy mindnyajan - koztuk te is es en is 100%-ig kovetni tudjuk az II.Janos Pal Papa peldajat- mindamellett, hogy Benedek papa is ezt az utiranyt jelolte ki papasaga kezdeten..

www.centerforpeacewest.com/sr._emmanuel.html

www.medjugorje.org/pope.htm

www.medjugorje-apologia.com/position_of_the_church.html

www.medjugorje.org/frjozoletter.htm

At that time the Pope told him: "I am with you, protect Medjugorje! Protect Our Lady's messages!"

A Papa ezeket mondta neki ez alkalom soran: "Veled vagyok, vedelmezd Medjugorjet, vedelmezd a Miasszonyunk uzeneteit!"

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.02.06. 09:16:10

@csaba carmarthen:
"Es ha valaki pertuban volt Jezussal az JP2."

Miért, szerinted Krisztus nem tud több emberrel is pertuban lenni? :-))))

János Pált én is nagyon tisztelem, de ettől még tény marad, hogy nem ismerte el a međugorjei jelenéseket. Hivatalosan tehát a helyi püspöki álláspontja a mérvadó, miszerint nem történt semmi természetfeletti. Aztán majd meglátjuk, mit állapít meg a bizottság. Ha megérjük. Negyvenezer "jelenéssel" nem fognak olyan hamar végezni. :-)

csaba carmarthen 2012.02.10. 01:34:16

„Ó, Magasságos Isten
Térdre borulunk Előtted és könyörögve kérünk, egyesítsd valamennyi gyermekedet a harcban, hogy megőrizzük Keresztény Egyházaidat a földön
Add, hogy nézetkülönbségeink ne osszanak meg bennünket a nagy hittagadás ezen idejében a világban, az Irántad, drága Atyánk iránt érzett szeretetünkben
Könyörgünk Hozzád, add meg nekünk a kegyelmeket, hogy a Te szeretett Fiad, a mi Megváltónk, Jézus Krisztus nevében szeressük egymást
Imádunk Téged
Szeretünk Téged
Egyesülünk, hogy harcoljunk az erőért, hogy megőrizzük a te Keresztény Egyházaidat a földön a megpróbáltatások idején, melyekkel szembesülhetünk az előttünk álló években.
Ámen.”

nagyfigyelmeztetes.hu/2012/02/szuz-maria-a-gonosz-addig-nem-fog-nyugodni-amig-a-katolikus-egyhazat-a-foldbe-nem-dongoli/

csaba carmarthen 2012.02.21. 19:01:11

@m-athos:
Én most adok nektek, gyermekek, egy utolsó esélyt, hogy felálljatok és döntsetek.

Ti vagy Velem vagytok, vagy Ellenem. A választás a tiétek.

www.youversion.com/bible/verse/bhunnt/rev/7/3

Azok, akik visszautasítják ezen végidő-prófétának adott Szent Szavamat (Üzenetemet), nektek most meg kell hallgatnotok Engem, amint beszélek.

Prófétákat adok nektek, hogy vezessenek benneteket.

Miért utasítjátok el Szeretetemet?

Miért engeditek, hogy a kétségek vakká tegyenek benneteket az igazságra?

Bármennyire is szeretlek benneteket, kevés az idő, és másodperceket fogtok kapni, hogy döntsetek a saját sorsotokról. Még időben, mert Türelmem el fog fogyni.

Ha figyelmen kívül hagyjátok Hívásomat, akkor nehéz lesz számotokra Rám találni az előttetek álló pusztaságban.

Ha elfogadjátok Szeretetem Pecsétjét, akkor mindig Védelmem alatt fogtok állni.

Ez a védelem ki fog terjedni családotokra is.

Ez az utolsó alkalom, hogy Szeretetem Pecsétjét felkínálom nektek.

Ezután szembe kell néznetek majd a Nagy Szorongattatás által bemutatott sivársággal, magányosan, támasz nélkül.

Sosem foglak kényszeríteni benneteket, gyermekek, hogy szeressetek Engem. Ez a ti saját választásotok, és természetesen, a szeretet csak a szívből jöhet.

Kinyújtom most Szeretetem karját. Ha ismertek Engem, akkor fel fogtok ismerni Engem.

Ha azt mondjátok, hogy ismertek Engem, de elutasítjátok Szeretetem és Védelmem gesztusát, akkor valójában egyáltalán nem ismertek Engem.

nagyfigyelmeztetes.hu/2012/02/isten-az-atya-ti-vagy-velem-vagytok-vagy-ellenem-a-valasztas-a-tietek/

Ferdinandus 2012.05.13. 23:12:42

@csaba carmarthen:

Hát, igen, a szabadkőművesek legnagyobb gonoszsága az, hogy elhitetik a test (a "hús") és a világ gyönyöreinek élő ostoba és gonosz hívőkkel, hogy nincsen pokol. Márpedig, akárhogy is nézem, a katolikus tanítás központi főüzenete az ember feje felett örökösen ott lebegő pokol, illetve a pokolbéli borzalmak minél részletesebb kifejtése. Ez valóban így volt mindig is, az ún. hagyománynak ténylegesen e lelkület felel meg. Tenni kell valamit, hogy visszaállhasson a "régi rend", és végre ismét minden igehirdetés kizárólag a pokolról és a Rettenetes Bíró haragjáról szólhasson. Az irgalmat, mint a szabadkőművesek legfőbb hazugságát újra el kell felejteni. Fel kell eleveníteni végre az 500 évvel ezelőtti morálteológiai kézikönyveket (mint a "lelki élet kincseit") is, melyekben szinte minden elképzelhető emberi tevékenység (az imádság és a böjt kivételével) bűnnek van minősítve és matematikai részletességgel számba van véve, illetve, hogy halálos-e, avagy bocsánatos, valamint az értük járó túlvilági büntetési tétel is. Nem rettegnek eléggé az emberek, azért van ennyi bűn, ilyen egyszerű a képlet. A rettegés erőssége és a bűnök száma között szigorú fordított arányosság áll fenn, ezt bármelyik éphitű morálteológus megmondhatja, akinek nincs megfertőzve az elpuhult, gyáva elméje az irgalmassághoz hasonló eretnekségekkel.

matthaios · http://www.matthaios.hu 2012.05.13. 23:42:49

@Ferdinandus:

Szerintem egy kicsit túlzol a régebbi telógiával kapcsolatban. A pokol lehetősége pedig valóságos lehetőség. A régebbi (mondjuk 100 évvel ezelőtti) morálteológiát talán jellemezte bizonyos kazuisztika. Ennek teljes hiánya azonban éppúgy lehet túlzás. A túlvilági bűntetési tételek részletes számbavételére pedig egyetlen teológus sem vállalkozhatott, mer tudták, hogy ez a terület nem tartozik illetékességűk alá. Legfeljebb arról targyáltak, hogy mely bűnök és milyen feltételekkel lesznek súlyos bűnök.

csaba carmarthen 2012.05.14. 01:18:46

@Ferdinandus:
a bunbocsanathoz bunbanatra van szukseg.

A szabad akarat pedig annak lehetoseget is magaban hordozza, hogy valaki ne AKARJON bocsanatot kerni.

Isten pedig a vegsokig szabad akaratot adott nekunk.

<<Isten ugyis jo,
tehat ugyis megbocsat,
pokol nincs,
tehat azt csinalok amit akarok es nem kell bocsanatot kernem...stb>>

ez az a hamis irgalomkep amirol itt szo van.

A pokol es a bun tagadasa...
youtu.be/SF6I5VSZVqc
youtu.be/6IKy-06ERT8
youtu.be/EnniorPnS2Y
... a szabad akaratot pont abba az iranyba vezetheti, hogy ne legyen alazatos, ne banja meg..., ne torekedjen jovatetelre..., es kulonosen, hogy ne fogadja be ISTEN VALODI IRGALMASSAGAT.

Ebben az esetben viszont Isten a szabad akarat vegsokig valo tiszteletben tartasa miatt

nem tud

beavatkozni.
Ti. a szabad akarat az o legnagyobb ajandeka, amit soha nem fog elvenni.
-->Ezert "nem tud".

Ebben all tehat a megtevesztes, a felrevezetes, amirol fent szo van.

A temaban figyelmedbe ajanlom Dr. Gloria Polo Ortiz katolikus fogorvosno tanusagtetelet, aki sajat tapasztalatat osztja meg:
utolsoidok.com/tanusagtetelek/akit_villamcsapas_ert.pdf

Ferdinandus 2012.05.14. 22:15:45

Nem azt akartam mondani, hogy nincsen pokol, vagy, hogy Isten irgalmával, jóságával büntetlenül vissza lehetne élni. Az a gondolkodásmód dühít fel csupán, mely szerint az Istentől való minél erősebb, dermesztőbb, bénítóbb rettegés a lelki életre kizárólag csak jó hatással lehet, és mint ilyen, szükségszerűen a bűnök számának minimalizálódását eredményezi. Leegyszerűsítő gondolkodásmód ez, az emberi lélek nem tejesen így működik. Lehet, hogy nem vagyok kellően "hagyományhű" beállítottságú, de én nem hiszem el, hogy Isten ilyesfajta lelkületet várna el az embertől, nem hiszem el, hogy Isten előtt az állandó rettegés volna a legkedvesebb aktus az ember részéről. (Kérem, senki se jöjjön most azzal, hogy "ugyan, honnét ismerhetem én, véges teremtményként a végtelenül transzcendens Istent és az az emberhez való viszonyát", mert ellentétes szemszögből ugyanezt én is visszakérdezhetem.) Úgy tűnt, hogy a belinkelt cikk is a fent részletezett szellemben íródott, megfűszerezve persze a Vatikánt elözönlő sátánista főpapok és pápák jellegzetes motívumával. (Bár, meglátom a mindezen félelmek mögött húzódó jóakaratot is, amely ugyanakkor jó érzésekkel és bizonyos hálával is eltölt.)

Elnézést, ha az előző komment során elragadtattam magam, az ilyen lelkület a teológiai témájú kérdések megtárgyalásakor valóban nem hasznos, mivel az objektivitást lehetetleníti el. Őszintén mondom, hogy értékelem a katolikus hit épségének megőrzéséért tett fáradozásokat, de azért én úgy gondolom, hogy nem feltétlen az a hit épségének legnagyobb fokmérője, hogy ki tud minél rettenetesebb, zordabb, idegenebb képet festeni Istenről (pontosabban, Istennek az emberhez való viszonyulásáról), ki tudja minél jobban marginalizálni az irgalmasság gondolatát.

2012.05.14. 23:40:39

@Ferdinandus:
Isten szereti az embereket
Isten szereti népét, Izraelt és szeret minden embert. Ez a rabbinikus istentapasztalat alapvető mozzanata.
„Isten jótetteinek mértéke ötszázszorosan felülmúlja Isten büntetésének mértékét”
(tSzót 4,1).

www.dialogue.hu/01N/Neudecker_Az_egy_Isten_sok_arca.htm

2012.05.14. 23:49:47

@Ferdinandus:
Itt utalni szeretnék a vallási gyakorlatban az egyház által közvetített istenkép kettősségére és aszimmetriájára. Hallunk a szerető, irgalmas, megbocsátó, gondoskodó Istenről, a Jó Pásztorról, aki nem hagyja elveszni juhait, és aki mindnyájunkat meghív országába. De azt hiszem, sokkal elterjedtebb és mind a mai napig hatékonyabb a másik, a negatív, félelmet keltő istenkép: Isten mint ellenőrző felügyelő, mint főrendőr, mint mindent látó “big brother”, mint pedáns könyvelő, aki minden hibánkat feljegyzi és számon tartja; mint ítélőbíró, aki elől semmit sem lehet eltitkolni, akitől félünk, aki állandóan bűnösségünkre emlékeztet, akivel szemben tele vagyunk bűntudattal, akit nem győzünk kiengesztelni stb. Az öröm üzenete – az evangélium – fenyegető üzenetté válik (németül: Frohbotschaftból Drohbotschafttá lesz). Neurotikus betegek kezelésénél sokszor találkozunk ilyen egyoldalú, elferdült, destruktív istenképekkel, de az átlagkeresztény életében is sok esetben ez a negatív istenkép az uralkodó.
A félelmet keltő istenkép a hibás vallásos nevelés következménye. Tilmann Moser
pszichoanalitikus, aki protestáns lelkészcsalád gyermeke, Gottesvergiftung (“Istenmérgezés”) c. könyvében kíméletlenül leszámol gyermekkora Istenével: “De tudod, hogy mi volt a legrosszabb, amit rólad mondtak nekem? Az az álnokul terjesztett meggyőződés, hogy te mindent hallasz és mindent látsz, és a legtitkosabb gondolatokat is kiismered. [...] A gyermek világában ez úgy jelenik meg, hogy nyomorultul érzem magam, ha rám leselkedve a könyörület szünete nélkül odanézel, hallgatózol, és gondolatolvasással foglalkozol [...] Fő ismertetőjegyed számomra a könyörtelenség. Annyi tiltanivalót találtál rajtam, hogy többé nem voltam szerethető. Feltételeid túl magasak voltak számomra...” Drámai önvallomásában Moser részletesen megrajzolja a szülők által közvetített destruktív istenképet, amely hosszú időn át bénította, önérzetét rombolta, önmaga elégtelenségének érzését váltotta ki, és súlyos neurotikus zavarokhoz vezetett – valóban ekkleziogén neurózishoz, “istenmérgezéshez”.

PFITZNER RUDOLF
ASZIMMETRIKUS VISZONYOK LÉLEKTANA
A PÁSZTOR ÉS A NYÁJ
www.merleg-digest.eu/files/u2/022_Pfitzner.pdf

2012.05.14. 23:56:43

@Ferdinandus:
Erwin Ringel, temesvári születésű bécsi pszichiáter és pszichoanalitikus, valamint Alfred Kirchmayr teológus és pszichoterapeuta “Religionsverlust durch religiöse Erziehung” (“Vallásvesztés vallásos nevelés következtében”) c. közösen írt könyvükben sokrétűen elemzik a félelmeket keltő, autoriter vallásos nevelés következményeit. Idézik Freud barátja és vallási ügyekben vitapartnere, Oscar Pfister svájci protestáns teológus könyvét (“Das Christentum und die Angst” – A kereszténység és a szorongás) a nyugati kereszténység, különösen a katolicizmus konkrét hatástörténetéről: “A katolicizmus szorongást idéz elő, amennyiben folytonosan félelmet kelt egyrészt a gyermekek lelkében, de a felnőttek lelkületében is, másrészt nagyon nagy mértékben és magas fokon gátolja az életet: mind az ösztönöket, különösen a nemi ösztönt (cölibátus), mind a finomabb szellemi tevékenységeket, kivált a szabad gondolkodást és az önrendelkezést, melyet az eltömegesítés által gyakran kikapcsol.”
A szerzők szerint ezzel a leírással Pfister a keresztény vallás eltorzulásának és a vallásvesztésnek a sarkpontját találja meg: “...minden pszichikai energia gátlását és uralkodási célok szolgálatába állítását a félelemkeltés segítségével”. A hamis istenkép, a saját kritikus és kreatív gondolkodás gátlása, az önbizalom elvesztése függőségbe hajtja az elbizonytalanodott, bűntudattal és félelmekkel teli hívőt, aki nem bízva saját lelkiismeretében tekintélyeknek veti alá magát, “elhiszi”, amit tanítanak neki, mert ő maga nem mer hinni, és ezáltal nagymértékű aszimmetria áll elő a laikusok és a klérus között. Hogy a félelemkeltés az egyháztörténelem folyamán tudatosan bevetett hatalmi eszköz is volt, arra példa a búcsúval folytatott kereskedelem – a reformáció egyik siettető oka – vagy a pokol kínjaival fenyegető, rettegést keltő térítők szerepe.
(i.m.f.)

csaba carmarthen 2012.05.15. 00:42:02

This (English) video is very timely and very important. We must wake up to what is happening in our countries and in our world. This is a very serious time.

EVERYONE should watch this report. And circulate it to your families & friends.!!!!!!!

web.gbtv.com/media/video.jsp?content_id=20177695

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.05.15. 10:42:04

@Izrael misztériuma:
Nem ismerem Erwin Ringelt, de érdekes a téma amit boncolgat. Kár, hogy az idézett részletek alapján nem tud objektív maradni, hanem tendenciózusan az antikatolikus álláspontot képviseli.

“A katolicizmus szorongást idéz elő, amennyiben folytonosan félelmet kelt egyrészt a gyermekek lelkében, de a felnőttek lelkületében is"

Ez egyfelől nem törvényszerűen igaz a katolicizmusra, bár nyilván akad rá példa. Ugyanakkor ez nem csak a katolicizmusra igaz. Ingmar Bergman ezt a félelmet és szorongást lutheránus közegben tapasztalta meg környezetében, talán saját magán is. Érthetetlen és indokolatlan Ringel katolicizmus=szorongás kijelentése.

"magas fokon gátolja az életet: mind az ösztönöket, különösen a nemi ösztönt (cölibátus), mind a finomabb szellemi tevékenységeket, kivált a szabad gondolkodást"

Hát ezt a mondatot akár a vulgármarxisták is megirigyelhetnék :-)

Először is a cölibátus önkéntes, nem kötelező. Normális esetben csak az fogja vállalni, aki tud is vele mit kezdeni. Ez pedig nem a szexualitás elfojtása, hanem a szexualitás spiritualitássá való transzformálása.

A 'spiritualitás' fogalmával úgy tűnik Ringel nem tud mit kezdeni, hiszen a gondolkodást tekinti 'finomabb szellemi tevékenységnek'. Hát nem az, a gondolkodásnál létezik sokkal finomabb szellemi tevékenység is.

Az önrendelkezéssel kapcsolatban is nagyon rossz helyen tapogatózik. A katolicizmus (és bármely más vallás) ezt nem gátolja, sőt, ellenkezőleg, éppen hogy elvárja! Egy vallásos ember számtalanszor kerül olyan helyzetbe, amelyben felelőssége teljes tudatában önállóan kell meghozni a saját döntéseit. (Egy nem vallásos embernek lényegesen kevesebb az ilyen jellegű dilemmája.)

Aztán van még a "búcsúval folytatott kereskedelem" is, ami ebben a formában sosem volt igaz, bár kétségkívül sokan szeretik ezt terjeszteni.

csaba carmarthen 2012.05.16. 00:03:35

ideje megérteni, hogy Üzeneteimnek nem az a céljuk, hogy félelmet keltsenek.

Azért vannak, hogy szeretetet hozzanak. Azt a célt is szolgálják, hogy elmondják azoknak, akik bűnt követnek el, vagy rosszat cselekednek, hogy jóvá kell azt tenniük az Én szememben, máskülönben örökre elvesznek Számomra.

Hogyan is tudnám nem elmondani az igazságot az emberiségnek?

Úgy látom leányom, hogy te, aki ezen Isteni Üzeneteket kapod, időről időre ezt teherként éled meg. Soha nem engedheted, hogy félelem költözzön a szívedbe, mivel az nem Tőlem jön.

Hát nem elmondtam neked (nektek), hogy egy csodálatos Új Béke – Korszak vár mindazokra, aki szeretnek Engem?

Mi az, ami félelmet kelthet ott?

Talán a jövőtök, a családotok miatti aggodalom, vagy az előttetek álló ismeretlen? Ha így van, akkor tudnotok kell a következőt.

Szeretlek mindannyiatokat. Isten valamennyi gyermekét egy Szent Családként akarom egyesíteni, szeretetben együtt.

Emiatt kommunikálok most, rengeteg időt fordítva erre, hogy mindannyiatokat közelebb vonzzam Magamhoz.

Annak érdekében, hogy ti mindannyian afelé a szeretet felé fordítsátok és nyissátok meg a szíveteket, melyet minden egyes lélek iránt érzek ezen a világon, figyelmeztetnem kell az emberiséget azokra a veszélyekre, melyekkel szembenéznek.

Ha nem szeretnélek olyannyira, akkor nem figyelmeztetnélek benneteket.

Szeretetem oly erős és hatalmas, amilyen szeretetet egyetlen emberi lény sem ismer. Mert egyikőtök sem képes olyan szeretetet érezni, amilyet Én érzek irántatok.

Szeretetem azt jelenti, hogy nem akarom, hogy Isten gyermekei szenvedjenek.....

nagyfigyelmeztetes.hu/2012/05/az-uj-kiralysagom-el-lesztek-halmozva-igen-bosegesen-es-semmiben-sem-fogtok-hianyt-szenvedni/

@Ferdinandus:

A fentiekhez szemelyesen en csak annyit fuznek:
Te az uzenetekkel kapcsolatos erzeseidet eloszor az elmult vasarnap, Majus 13-an 23:12:42-kor postaztad

jezsuita.blog.hu/2011/04/30/egy_vallomas_ii_janos_palrol#c16630448

...a tobbi gondolataidat pedig ezutan.

A fenti uzenet ugyanaznap 16:00-kor adatott...nehany oraja meg nem tudtam neked elkuldeni, mert meg csak angolul volt fonn a neten, a forditas pedig kevesebb mint egy oraja kerult fel...

.....

„Mielőtt kiáltanak, én már válaszolok, még beszélnek, én már meghallgattam.”(Iz 65:24).

2012.05.16. 18:08:20

@Ferdinandus:
"Nem azt akartam mondani, hogy nincsen pokol, vagy, hogy Isten irgalmával, jóságával büntetlenül vissza lehetne élni."

A kárhozott lelkek a paradicsomban vannak, csakhogy számukra a paradicsom pokol.
(Simone Weil, Jegyzetfüzet 2.)

Ferdinandus 2012.05.16. 22:18:44

@Izrael misztériuma:

Köszönöm az értékes idézeteket és a linkeket, segítségemre, épülésemre vannak. A "2012.05.14. 23:49:47" hozzászólásod első bekezdése nagyon tökéletesen összefoglalja, amit én is mondani akartam. A lelki életet semmilyen mértékben nem lehet az örökös rettegésre alapozni. Nem azért, mert az ember számára "kellemetlen" a bűnökért felelősségre vonó Isten gondolata, hanem azért, mert a rettegésnek ez a bizonyos formája egy bizonyos fokot elérve igenis eltorzíthatja a lelket, és ez végkifejletként gyakran éppen az ellenkező hatást válthatja ki (pl. a hittel szembeni elutasító lelkületet, a bűnökkel való küzdelem teljes feladását és ezáltal egy kvázi állapotszerű bűnbe süllyedést, végső kétségbeesést, stb.). Az istenfélelem mint valódi erény pedig egyáltalán nem azonos azzal a lelki állapottal, melyet én most egyszerűen csak rettegésnek nevezek. Sokan mintha összekevernék a kettőt, és mintha úgy gondolják, hogy az istenfélelem erénye a betegesen aggályos típusú, állandósult rettegés kötelességét jelentené.

@csaba carmarthen:

Neked is köszönöm az igehirdetés, a hithirdetés ügyéért, illetve mások spirituális előrehaladásáért, megtéréséért tett különféle fáradozásaidat. Én úgy látom, hogy alapvetően nem vallunk ellentétes nézeteket, bizonyos cikkek bizonyos gondolataival nem tudtam azonosulni csupán.

2012.05.16. 22:49:24

@Ferdinandus:
Az ősbizalom és az istenképünk
Egy élményemet szeretném elmesélni, melynek során megértettem, hogy istenképünk milyen erősen függ attól, hogy szüleink hogyan neveltek minket, és hogy a csecsemőkorban az ősbizalom kiépülésében elszenvedett sikertelenség milyen élethossziglani lelki hatással bír. Tanulmányaimnak ebben a szakaszában több német teológus könyvét olvastam, akik mind a századelőn születtek. E könyvek mindegyikében egy távoli és megközelíthetetlen Isten képét éreztem, és az emberi élet sem tűnt egyébnek, mint egy hosszú istenkeresésnek. Mintha az ember sohasem érezné közel magához Istent, és élete nagy részében csupán bátran menetelne a sötétségben. Nagyon meglepett az Istenhez való ilyetén viszonyulás, mivel az én személyes tapasztalatom nem ez volt. Mindig melegszívűnek és megközelíthetőnek tapasztaltam meg Istent, olyasminek, mint zsidó nagymamám és nagypapám. Megosztottam ezen gondolataimat egy tanárnőmmel, akinek férje egy német Szentírás-tudós volt. Ő azt mondta:
„Tudod, abban az időben, amikor a férjem Németországban nevelkedett, a szülők nem vették fel, nem ringatták gyermekeiket, amikor sírtak. A szülők úgy vélték, hogy ez a gyermek önállóságra való nevelésének legjobb módszere.” Ahogy ezeket hallottam, arra gondoltam: „Kíváncsi vagyok, hogy ezek a teológusok, akik egy távoli Istenhez kiáltanak, nem anyjukhoz és apjukhoz kiáltanak-e, akik soha nem vették fel, nem ölelték magukhoz őket?”
Szüleink mintájára alakul ki istenképünk, és a mód, ahogyan Istent látjuk, azt is meghatározza, kivé engedjük lenni Őt a magunk számára, és mennyit engedünk meg Neki, hogy adjon. Ha istenképünk sérült, bekerülhetünk egy olyan ördögi körbe, hogy folyton csak imádkozunk, imádkozunk gyógyulásért, de a gyógyulás nem jön, mert egy olyan Istenhez imádkozunk, aki csak megerősíti sebeinket. A fentebb említett teológusoknak pl. reménytelenül szükségük volt Isten mély, bensőséges szeretetére, hogy meggyógyítsa csecsemőkori érzelem megvonásból eredő bizalmatlanságukat és reménytelenségüket. Istenhez való vonzódásuk csupán igen formális imákra indította őket, és erősen kétlem, hogy jól érezték volna magukat Jézus vagy Mária ölébe bújva, és hagyva, hogy bensőséges imában szeretve legyenek. Ezek a teológusok, akik könyveikkel az egész keresztény világ istenképét alakították, oly módon imádkoztak – és tanítottak másokat is imádkozni -, amely betegítő tényező, mely csupán megerősítette az amúgy is torz istenképet.

(Matthew Linn, Sheila Fabricant, Dennis Linn: Életünk nyolc szakaszának gyógyítása)

csaba carmarthen 2012.05.18. 00:00:05

„Ó Istenem, Szerető Atyám, szeretettel és hálával elfogadom a Te Védelmed Isteni Pecsétjét

Istenséged körbeöleli testemet és lelkemet az örökkévalóságig
Alázatos hálával leborulok és felajánlom Neked az Irántad, Szeretett Atyám iránti mérhetetlen szeretetemet és hűségemet

Könyörgök, oltalmazz meg engem és szeretteimet ezzel a különleges Pecséttel, és én felajánlom életemet a Te szolgálatodra örökkön örökké
Szeretlek Drága Atyám,
Vigasztallak Téged, Drága Atyám ezekben az időkben

Felajánlom Neked drága szeretett Fiadnak Testét és Vérét, Lelkét és Istenségét, engesztelésül a világ bűneiért és valamennyi gyermeked üdvösségéért.
Ámen.”

@Ferdinandus: ezt az imat szeretettel ajanlom:

nagyfigyelmeztetes.hu/2012/02/imahadjarat-33/

csaba carmarthen 2012.05.31. 21:01:33

a)
web.gbtv.com/media/video.jsp?content_id=20177695

b)
nagyfigyelmeztetes.hu/2012/05/fondorlatos-eszkozokkel-el-akarjak-uzni-xvi-benedek-papat-peter-szekebol/

c)
És a seregnek fejedelméig növekedék, és elvette tõle a mindannapi áldozatot, és elhányattaték az õ szentségének helye. (Dan 8,11)
mazsola.iit.uni-miskolc.hu/biblia/o/dan/chap008.html
És sereg rendeltetett a mindennapi áldozat ellen, a vétek miatt; és földre veti az igazságot, és cselekszik, és jó szerencséje van.

És hallék egy szentet szólni; és monda egyik szent annak, a ki szól vala: Meddig tart e látomás a mindennapi áldozat és a pusztító vétek felõl? s a szent hely és a sereg meddig tapostatik?

csaba carmarthen 2012.07.19. 20:10:14

web.gbtv.com/media/video.jsp?content_id=20177695

For the time is near for the persecution of My Beloved Vicar, Pope Benedict XVI to reach its pinnacle.

Very soon he will be forced to flee the Vatican. Then the time will come when My Church will divide, one side against the other.

I call on all of My sacred servants to remember your most holy vows.

Never forsake your mission. Never forsake Me. Never accept lies in lieu of the Truth.

You must ask Me to help you in the difficult times ahead. You must rise, unite and follow Me.

Pray for the strength you will need through this special Crusade Prayer.

Crusade Prayer (66) For clergy: Help me to remain true to Your Most Holy Word

Oh Dear Jesus help me to remain true to Your most Holy Word at all times
Give me the strength to uphold the Truth of your Church in the face of adversity
Fill me with the grace to administer the Holy Sacraments in the way in which You taught us

Help me to feed Your Church with the Bread of Life and remain loyal to You even when I am
prohibited from doing so

Free me from the chain of deceit I may face in order to proclaim the true Word of God.
Cover all Your sacred servant with your Precious Blood at this time so that we will remain
Courageous, loyal and steadfast in our allegiance to You, Our Beloved Saviour, Jesus Christ.

Amen.

www.thewarningsecondcoming.com/the-time-is-near-for-the-persecution-of-my-beloved-vicar-pope-benedict-xvi-to-reach-its-pinnacle/

"The strongest judgement would seem to fall on the Church...

youtu.be/3YP3cgj7DGc
(sister Agnes Sasagawa 1973...)
youtu.be/2CwgG3V0jyw

...11 evvel kesobb J.ITO puspok, az illetekes egyhazmegye puspoke hivatalosan is elismerte a... S. Agnes Sasagawanak adott uzenetek termeszetfolotti voltat"

nagyfigyelmeztetes.hu/2012/07/kozel-az-ido-hogy-szeretett-helytartom-xvi-benedek-papa-uldoztetese-a-tetofokara-hagjon/

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.07.19. 20:28:18

A Vatikán élén a Pápával teljesen hiteltelenné vált, mert a globális cégek világállamot létrehozó eszközévé süllyedt. Ezért már nincs abban a helyzetben, hogy bárkit vagy bármit hitelesítsenek.

"Egy globális hatóságra és egy központi Világbankra van szükség a válság kezeléséhez!"
"A Vatikán közleménye leszögezi: tisztában vannak azzal, hogy egy ilyen lépés az egyes nemzetállamok hatalmának „fokozatos, és kiegyensúlyozott átadásával járna a világ és regionális hatalmi szervek számára”, de a pápai állam képviselői szerint erre „szükség van, különösen, hogy az emberi társadalom, a gazdaság és a technológia gyors változásai átlépnek a nemzeti határokon, amelyeket a globalizált világ már amúgy is nagyon meggyengített”.

vilaghelyzete.blogspot.hu/2011/10/vatikan-is-vilagkormanyt-es-vilagbankot.html

hvg.hu/gazdasag/20111024_vatikan_uj_vilagbank

uszo 2012.07.19. 21:41:02

@bélaybéla:

Számodra hiteltelen csupán. Mivel a Te társadalom filozófiád alfája és omegája a nemzet eszme.

Egy teológiailag művelt katolikus hívő tudja, hogy a katolicizmus értékei egyetemesek nem zárhatja határok közé őket a nemzeti érdek.

uszo 2012.07.19. 22:03:07

@bélaybéla:

Folytatnám. Néhány napja idéztem a nagy nevű katolikus filozófus gondolatait most újra megtenném.
"Az egyenlőség és a mindenkit megillető emberi méltóság eszméje az emberi jogok területén ahhoz a felismeréshez vezetett, hogy az emberhez méltó emberiség mint cél, csak akkor érhető el, ha minden ember számára önmegvalósításához azonos feltételeket tudunk biztosítani. Így az ember társadalmisága egy átfogó világállam utópiája felé mutat. Amely világállam az oszthatatlan humanitás szellemében hatékonyan biztosítja világ méretekben a közjót." (A. Anzenbacher)

Az egyszerű hívő számára pedig azért hiteles mert az Egyház tanítja.
A II. Vatikáni Zsinat pedig a történelemben Isten országa felé zarándokló Egyházra úgy tekint hogy az a történelem eseményeiből egyre teljesebben ismeri meg a már kinyilatkoztatott igazságot. Ezért reflektálunk állandóan az eseményekre és ezért beszél szociáletikai kérdésekről így a tanító hivatal.

Ezek a megnyilvánulásokat komoly tudományos elemzés előzi meg melyet a teológia összevet az egyház hitével és így reflexióként születik az adott problémára a vélemény.
Hitünk ésszerű így mindenki lényegét tekintve láthatja megértheti miért alakított ki ilyen véleményt az Egyház.
Meggyőződésem hogy az Egyház hitéből fakadó helyes véleményt fogalmazott meg ez esetben is a tanító hivatal

2012.07.20. 09:55:32

@uszo:
Talán a "nemzet eszme" is újragondolásra szorul. A bélaybéla féle gondolkodásmód azért is bosszant kicsit, mert a magyarok és Magyarország talán különösen jó helyzetben van, és jó hagyományokkal is rendelkezik ahhoz, hogy egy korszerűbb(!) (értsd jobb, és az emberiség jólétét jobban elősegítő, és az jelenlegi politikai, hatalmi, stb. helyzethez jobban alkalmazkodó) "nemzet(ek)/nemzetállam(ok)/világméretű összefogás (politikai)rendszer" úttörője legyen.
Vagy valami ilyesmi.
(És talán még inkább a magyar Kat. Egyház (vagyis a magyar katolikusok))
?

uszo 2012.07.20. 10:24:19

@Pandit:

Ez érdekes. Mire gondolsz konkrétabban? pl. Milyen a korszerűbb nemzeteszme? Melyek azok a ránk jellemző hagyományok lényegi vonások amelyekre a közjó érdekében ez a nemzetközi összefogás alapulhatna?
Nekem is van erről véleményem, de szeretném meghallgatni a Tiéd.

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.07.20. 10:51:36

@uszo: " Így az ember társadalmisága egy átfogó világállam utópiája felé mutat."

Elegem van az utópiákból és főleg azok megvalósulásaiból !
Az utópiák mögött mindig a háttérben meghúzódó emberiségvesztő dúsgazdag hatalmi csoportosulások állnak, mert az ő uralmukat és további gazdagodásukat akadályozzák az öntudatos nemzetállamok és a nacionalista polgárok. Inkább megdöglök, de semmilyen világállamot nem fogok megengedni!

2012.07.20. 11:11:59

@uszo:
Össze kell szednem a gondolataimat. Ez még csak amolyan kósza gondolatocska volt. Igyekszem. :-)

2012.07.20. 11:24:19

@bélaybéla:
Gondolom mindig lesznek köztünk "hátranézők", meg "előrenézők". Jó esetben az utóbbiak "kézenfogják" és vezetgetik az előbbieket.
:-)

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.07.20. 11:43:49

@Pandit: Mitől jobb az "előre", mint a "hátra"
? Nehogy már az ostoba utópiák, meg világállamok legyenek az "előre" ! Ha elszennyezek egy tiszta folyóvizet, aztán azt megtisztítom, akkor hátrafelé meneteltem ? És ha igen, akkor nem ez volt a helyes cselekedet ? Azt kell nézni mindig mi a jó és helyes, nem, pedig azt, hogy "előre" meg "hátra", mert ez ostobaság.

2012.07.20. 12:03:42

@Pandit: @uszo:

A VENDÉGEK BEFOGADÁSÁRÓL ÉS GYÁMOLÍTÁSÁRÓL
A vendégek s a jövevények akkora hasznot hajtanak, hogy méltán állhatnak a királyi méltóság hatodik helyén. Hiszen kezdetben úgy növekedett a római birodalom, úgy magasztaltattak fel és lettek dicsőségessé a római királyok, hogy sok nemes és bölcs áradt hozzájuk különb-különb tájakról. Róma bizony még ma is szolga volna, ha Aeneas sarjai nem teszik szabaddá. Mert amiként különb-különb tájakról és tartományokból jönnek a vendégek, úgy különb-különb nyelvet és szokást, különb-különb példát és fegyvert hoznak magukkal, s mindez az országot díszíti, az udvar fényét emeli, s a külföldieket a pöffeszkedéstől elrettenti. Mert az egy nyelvű és egy szokású ország gyenge és esendő. Ennélfogva megparancsolom neked, fiam, hogy a jövevényeket jóakaratúan gyámolítsad és becsben tartsad, hogy nálad szívesebben tartózkodjanak, mintsem másutt lakjanak. Ha pedig le akarnád rombolni, amit építettem, vagy szét szórni, amit összegyűjtöttem, kétségkívül igen nagy kárt szenvedne országod. Hogy ez ne legyen, naponta nagyobbítsd országodat, hogy koronádat az emberek nagyságosnak tartsák.

SZENT ISTVÁN KIRÁLY INTELMEI IMRE HERCEGHEZ
mek.oszk.hu/00200/00249/00249.htm

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.07.20. 12:30:17

@Izrael misztériuma:
"Szent István Intelmeirõl: Mályusz Elemér történész a század elején írt cikkében kimutatja, hogy az "az egynyelvû és egyszokású ország gyarló és törékeny" mondat "ország" szava (szándékosan?) helytelen fordítású! Ugyanis ott a latin szövegben a "regnum" szó áll. Szent István idejében a "regnum" szó nem "ország" jelentésű volt, hanem azt jelentette, hogy "királyi udvar", vagy "királyi tanácsadó testület". Vagyis jóval szûkebb, speciális értelemben használták a szót! Így a mondat értelme teljesen megváltozik erre: "az egynyelvű és egyszokású királyi tanácsadó testület gyarló és törékeny".

"1. §. Honnan gyarapodott kezdetben a ró­mai birodalom és honnan voltak fenségesek és dicsők a római királyok, ha nem onnan, hogy sok nemes és bölcs sereglett oda külön­féle tájakról a Róma mind a mai napig szol­gaságban lenne, ha Aeneas ivadéka szabaddá nem tette volna..

2. §. A telepesek különböző országokból jönnek, tehát különböző nyelvet és szoká­sokat, különféle tudományt és fegyvereket hoznak magukkal, melyek mind a ki­rályi udvart díszítik és teszik naggyá, egy­ben elrettentik némely idegenek arcátlan­ságát.

3. §. Egynyelvű és egyszokású királyság gyönge és törékeny.

4. §. Tehát parancsolom neked, fiam, hogy jó akarattal lásd el és tisztességesen tartsd őket, hogy szívesebben nálad élje­nek, mint másutt lakjanak. Ha ugyanis te azt, amit én építettem, lerombolni, vagy amit összegyűjtöttem, szétszórni törekednél, királyságod kétségtelenül a legnagyobb kárt szenvedné. Hogy ez ne történjék, mindennap növeld királyságodat, hogy koronádat min­denki felségesnek tartsa"

www.dobogommt.hu/dobogo/irasok.php?id=20050101092808&nev=Legend%E1k

egyérintő 2012.07.20. 12:45:41

@bélaybéla:

Nekem a negyedik pont tetszik a legjobban, amiről érdekes módon mindig megfeledkeznek azok, akik a külföldiek befogadásáról és a telepesek ellátásáról szóló részt emlegetik szenvedélyesen. A 3.paragrafus szokását, annak megtartását így magyarázza:

" Ha ugyanis te azt, amit én építettem, lerombolni, vagy amit összegyűjtöttem, szétszórni törekednél, királyságod kétségtelenül a legnagyobb kárt szenvedné. Hogy ez ne történjék, mindennap növeld királyságodat, hogy koronádat mindenki felségesnek tartsa"

Mégegyszer:

"mindennap növeld királyságodat, hogy koronádat mindenki felségesnek tartsa"

Amúgy egy ezer évvel ezelőtti politikai helyzetben leírtak mennyiben vonatkozhatnak egy ezer évvel későbbi, teljesen más politikai közegre?

2012.07.20. 12:47:01

"az egy nyelvű és egy törvényű ország gyenge és törékeny"
(unius linguae uniusque moris regnum imbecille et fragile est)

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.07.20. 13:16:50

@Izrael misztériuma:

"Nos, hogy rövidre fogjam: először Mályusz Elemér, majd említett cikkében Vekerdi József vélte úgy, hogy az "ország" fordítása a "regnum" szónak helytelen, amint az a régi fordításokban szerepelt, de még a "királyság" sem jó (ahogy Bollók János fordította). Vekerdi szerint sokkal inkább jelöli a "regnum" itt a királyi udvart, a királyi környezetet. A kutató hangsúlyozza, hogy az egész műben a királyi méltóság visszhangzik, számtalan szinonímával (regia dignitas, regalis corona, corona regum, regale palatium etc.), s István Imrét végig arra inti, hogy saját trónját hogyan szilárdítsa meg, és hogyan tegye nagyobbá. "
laudator.blog.hu/2009/05/23/egynyelvu_orszag_vagy_egynyelvu_udvar

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.07.20. 13:18:55

@egyérintő:
"Amúgy egy ezer évvel ezelőtti politikai helyzetben leírtak mennyiben vonatkozhatnak egy ezer évvel későbbi, teljesen más politikai közegre?2

Mennyiben ?!

"Agusztus 20-án, tíz ünnepi beszédből kilencben elhangzik, hogy István királyunk mennyire szerette az idegeneket. Mi több: hogy ő mennyire liberális bevándorláspolitikai elveket vallott. Mert hogy azt mondta a fiának az Intelmekben: becsülje meg az idegeneket, mert "az egynyelvű és egy szokású ország gyenge és törékeny".

egyérintő 2012.07.20. 13:35:06

@bélaybéla:

Na erre mondom én, hogy mindezeket azért vallotta, hogy:

"mindennap növeld királyságodat, hogy koronádat mindenki felségesnek tartsa"

Csakhogy erre a liberális olvtársak azt mondják, hogy ilyenkor valami irredenta gondolkodásról teszünk bizonyságot, amely az egyik legnagyobb bűn lenne szerintük.

Szóval egyszer tetszik nekik Szent István intelme, másszor meg nem! Ahogy úri kedvük óhajtja... |:

2012.07.20. 14:31:36

már megint mazsolázol, te kis huncut, ezt a lehetőséget miért tagadtad le a cikkből???

2. lehetőség: mégiscsak "egynyelvű ország" a jó fordítás
Nem csupán azért vetem fel ezt az opciót, hogy legyen "kihívója" az előbbinek, s hogy legyen min vitatkozni: bennem tényleg ott bújkál a kisördög, ami arra sarkall, hogy kételkedjem egy kissé. Először is: tegye a szívére minden latinos a kezét, aki a regnum-ot elsőre nem fordítaná azonnal "királyság"-nak, vagy "ország"-nak! Akárhogy is, ez a gyakoribb és közkeletűbb jelentése a regnum-nak, nem vitás. Másrészt: ha olyan remek szinonímái vannak az írónak a "királyi hatalom"-ra (l. fent), akkor miért használja pont itt a legalábbis kétértelmű és prózai "regnum"-ot? Miért nem használt itt is egy jelzős szerkezetet? Ami a szövegkörnyezetet illeti: az áll benne, hogy a vendégek fegyvereket, vagy még inkább fegyvereseket hoznak magukkal, ami - többek között - "elrettenti a külhoniak (külországok) fennhéjázását" avagy "követelőzését" (utóbbi Vekerdi fordítási javaslata). Ha külhoniakról ír a szerző, akiket el kell rettenteni idegenből jött hűbéresek - és hadinépeik! - segítségével, akkor itt mégiscsak mintha az országról lenne itt szó, ahol jó, ha vannak idegenek is, amelyek erősítik az ország védelmi potenciálját.
(u.o.)

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.07.20. 18:57:19

@Izrael misztériuma:
Azért" tagadtam le", mert a cikk írója is az általam helyesnek tartott fordítás mellett teszi le a garast.
A második verziót csak mint elvi lehetőséget, a futottak még kategóriában hagyja meg (neked és a hasonszőrűeknek).

"Habár engem szinte teljesen meggyőzött Vekerdi, érdemes mindkét megoldást megvizsgálni. "

"A fenti érvek mellett: nekem pl. az volt perdöntő, hogy a szöveg "nemes és bölcs emberekről" szól, akik a római királyokhoz özönlenek. Nyilvánvaló, hogy István, illetve a mindezt lejegyző klerikus nem egyszerű telepesekre gondolt, hanem valóban olyan előkelőkre, akik a királyi udvarban, magának a királynak ajánlják fel szolgálataikat (mint hűbéres a hűbérúrnak, papok az egyházszervezőnek). Másrészt a "regnum"-nak valóban van "királyi hatalom" "királyság" (mint intézmény) jelentése, sőt, a klasszikus latinban ez volt az elsődleges jelentése. Harmadrészt: az ominózus mondatot megelőző mondatban is arról van szó, hogy ezek a "vendégek" a királyi udvart ékesítik. "

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.07.20. 19:05:46

@egyérintő:
Persze, mert a Korona, meg a királyság szerintük már túlhaladott, nem "előre", hanem "hátra"!

Ferdinandus 2012.07.20. 21:07:09

Nem vagyok latinprofesszor, de a Györkösy-féle középszótár 1970-es kiadása (25.000 címszó) a következőket hozza a "regnum, regni, n." szótári alakú kifejezésre:

1. királyi uralom, királyság, királyi ház; transl. ország, királyság, birodalom, trón; 2. uralom, kormányzás; 3. egyeduralom, zsarnoki uralom, kényuralom; 4. transl. birtok, terület

transl. = "translatus", vagyis "átvitt (értelemben)"

Átvitt értelemben tehát országot jelent, alapjelentésben pedig királyi uralmat.

2012.07.21. 08:02:13

Az új rend és a helyes kormányzás alapelveit egy Istvánnak tulajdonított művecske, a Libellus de institutione morum foglalta össze. A Karoling királytükrökre emlékeztető, de szerkezetében, stílusában és felfogásában egyaránt eredeti alkotás István „lelki intelmeit” tartalmazta fiához, a trónörököshöz, ezért röviden Intelmek néven szokás emlegetni. Egy művelt magyarországi főpap készíthette 1015 táján, de tartalmába minden bizonnyal beleszólt a király is, akiről tudni lehet, hogy neveltetése során, népe között bizonyára elsőként, a latinban is némi jártasságot szerzett. Az írásmű központi gondolata persze a keresztény erények gyakorlása, de külön hangsúlyozott két olyan követelményt, amelyek fontosságát a magyar királyság „akkortájt még zsenge és sarjadó” állapota indokolta: egyfelől a „vendégek”, azaz az idegenből jött lovagok és papok befogadását, „mert az egy nyelvű és egy szokású ország gyenge és törékeny”, másfelől az ősi szokások tiszteletben tartását. Másképp „ugyanis nehezen fogod tudni kormányozni a földnek ezt a táját” – fűzte hozzá a király, alighanem okkal.

Engel Pál: Szent István és kora
www.hhrf.org/kisebbsegkutatas/kk_2000_03/cikk.php?id=292

2012.07.21. 08:04:25

"A tudomány ott végződik, ahol a magyar nyelv finnugor eredetét elkezdik kétségbevonni. Eddig a pontig tart a tudomány. Ami ezen túl van, az a szellemi és politikai alvilág".
(Engel Pál)

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.07.21. 10:50:00

@Izrael misztériuma:
Akkor László Gyula kiírta magát a tudósok és a tudomány köreiből, mert ő nem vallja a finnugor eredetét a nyelvünknek.
www.youtube.com/watch?v=tf_dqdRlZSU

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.07.21. 11:29:47

Inkább hallgassátok Kozma József pápai káplán esperes felvilágosítását arról, ahogyan a zsidó Rothschild megszerezni akarta a pápai trónust.

www.youtube.com/watch?v=1o1E6WdJ-30

manlakos 2012.07.21. 12:21:14

@Izrael misztériuma: Üdvözlök mindenkit!
Régóta olvasom az írásaitokat, kérlek, engedjétek meg, hogy időnként én is (el)mondjam a magamét!

„A tudomány ott végződik, ahol a magyar nyelv finnugor eredetét elkezdik kétségbevonni. Eddig a pontig tart a tudomány. Ami ezen túl van, az a szellemi és politikai alvilág".
(Engel Pál)”

Nem tudom, most éppen, mi az igazság a finnugor- vitában… Nyitott vagyok, pro- és kontra- is.
De!

Remélem, az illető Úr, azt is hozzáteszi(később), hogy a tudományt, viszont- többek között- a kétségbevonások, kételkedések viszik előre!
Mert egyébként, az én laikus értelmemnek, ez így, csak egy csúsztatásnak tűnik, ami valószínűleg jól korrelálhat, az illető Úr üléspontjával…
Amúgy, az idézet alapján , nekem, érdekes fazon képe jön át .
Megmondja a tuttit, meddig tart a tudomány!
Azért biztos, ami biztos, meglengeti a szellemi bunkót is, hogy mindenki tudja, mire számíthat, ha kételkedni merészelne…
Nem semmi egy idézet!

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.07.21. 13:50:15

@manlakos:
Hadd el, a zsidók azt szeretnék, ha mi a primitív, gyűjtögető finnugor népektől származtatnánk magunkat, miközben ők magukat a dicső Egyiptomból, Úr -Kaszdimból, meg mit tudom én honnan akarják eredeztetni.
Igenis ,én is követelem magamnak a zsidókhoz hasonlóan a dicső eredetet, a nemes ősöket !
Az Isten nem héberül beszél, hanem magyarul !
"Ha Isten ősmagyar nyelven beszélt – márpedig a hieroglifák (ős)magyar olvasataezt sugallja –, akkor valahogy így szólhatott Mózeshez: „AN vagyok, aki VAN. /…/ A VAN küldött engem hozzátok.”
Mindezt más nyelvre lehetetlen szó szerint fordítani."

hu.scribd.com/doc/29484868/a-magyarok-istene

uszo 2012.07.21. 19:18:12

@bélaybéla:
"Az Isten nem héberül beszél, hanem magyarul !"

Sem a filozófia sem a teológia számára nem kérdés, Isten végtelensége. Bármiben megnyilvánuló nemzeti determináltságot tulajdonítani számára nevetségesen anakronisztikus primitív vélekedés.
A negatív teológia szerint Istenről legbiztosabban azt állíthatjuk mi nem. Az egyik ilyen biztos állítás:
Nem csak magyarul beszél. :)

2012.07.21. 19:20:27

@manlakos:
éppen a gerő-romsics vitához gyüjtöttem anyagot, amikor világossá vált, hogy az ilyen nagy tudósok, mint pl. romsics is, ritkán nyilatkoznak meg szakmájuk tárgyában személyes véleményüknek hangot adva, így jutottam engelpálhoz, aki a magyar középkori történetírás egyik kimagasló és megkerülhetetlen alakja mindmáig:

"Lassan egy hónapja volt látható a Duna Televízióban egy beszélgetés, amelyet Romsics Ignác folytatott Ormos Máriával, Kosáry Domokossal és velem Hóman Bálint és Szekfű Gyula történetírói munkásságáról. Ennek során, amikor Hómannak a magyar őstörténetről vallott felfogása került szóba, elmondtam, hogy Hóman, tisztességes tudós lévén, természetesen a magyar nyelv finnugor eredetét vallotta. De fontosnak éreztem, hogy még valamit hozzátegyek: "A tudomány ott végződik, ahol a magyar nyelv finnugor eredetét elkezdik kétségbevonni. Eddig a pontig tart a tudomány. Ami ezen túl van, az halandzsa." Valami ilyesmit mondtam, de amint ez lenni szokott, nem találtam meg hamarjában a megfelelő szavakat. Amit mondani akartam, az így szólt volna: "Ami ezen túl van, az a szellemi és politikai alvilág".
Miért mondom el mindezt? Mert már másnap kérdőre vont egy jó ismerősöm, hogyan merek ilyen határozottan nyilatkozni valamiről, aminek nem is vagyok a szakembere. Hát nem tudok róla, hogy mi minden került elő azóta, ami kétségtelenül bizonyítja a magyarság szumir eredetét? Mindaz a temérdek tudományos mű, amely erről meg hasonlókról évtizedek óta megjelent Nyugaton, és a kommunizmus bukása óta nálunk is kapható, semmit sem mond nekem? "Te magad mondtad, mennyit fejlődött a tudomány Hóman óta. Hát miért nem hiszed el, hogy ez az őstörténetre is igaz?"
Könyörögtem neki, hogy higgyen nekem. Negyedszázada ismerjük egymást, tudhatja, nem vagyok sem "liberális", sem "bolsevik", sose voltam. Higgye el, becsületszavamra, hogy komolyan gondolom, amit mondtam. Hiába. Azzal váltunk el, hogy "még majd visszatérünk erre".
Úrigyerekek tévúton
www.nol.hu/archivum/archiv-18825

érdemes elolvasni az egész cikket!

egyérintő 2012.07.21. 19:27:07

@Izrael misztériuma:

"A tudomány ott végződik, ahol a magyar nyelv finnugor eredetét elkezdik kétségbevonni. Eddig a pontig tart a tudomány. Ami ezen túl van, az a szellemi és politikai alvilág".
(Engel Pál)

Engel Pál úgy tudom nem volt nyelvész. Engel Pál történelem-könyvtár szakon végzett. Nemigazán érthető, hogy a fenti, igen velős megjegyzését milyen minőségében tette. Talán mint amatőr nyelvész, vagy mint történész, netán könyvtáros írta ezeket a sorokat? Számomra egyik verzió sem tűnik meggyőzőnek.

Miért van az, hogyha a finnugor elmélet védelmében valaki (bárki) elköhinti magát az máris komoly érv lesz a finnugor elmélet mellett?!

Ha a finnugor elméletet megkérdőjelezi bármely fajsúlyos tudósunk, akkor a fent, Engel úr által írtak lennének a jellemzők?!

2012.07.21. 19:29:38

@Izrael misztériuma:
Anyám világképét, mint általában a keresztény középosztályét, döntően befolyásolta a Horthy-korszak antiszemitizmusának szellemi alapvetése, a Három nemzedék. Ma úgy látom, kevés ennél lélekmérgezőbb mű született magyar szerző tollából, anyám azonban, sajnos, el volt tőle ragadtatva. Elméletileg pontosan tájékozott volt tehát a zsidóság "kártékony" szerepéről a magyar társadalomban és kultúrában, és nevelésem fontos részének tartotta, hogy erről nekem is éppoly világos képem legyen, mint neki. Csakhogy az elmélet ebben a vonatkozásban sem egyezett a gyakorlattal. A budai házban, ahol felnőttem, tizennégy keresztény család lakott, és csak három zsidó. Kettő azonban közvetlen szomszédunk volt, és anyám mindegyikükkel szívélyes viszonyt tartott. Össze nem jártunk (mint ahogy a házból történetesen mással sem), de ha összefutottak, éppoly kedvesen eltársalgott velük, mint bárki mással. Miért is ne, hiszen nem is egy zsidó volt a környezetében, akit szeretett és becsült. Zsidó volt az egyik legjobb barátnője, és zsidó volt a "Bogdán doktor bácsi", akit el szokott hívni, ha beteg voltam. "Oszi bácsi" is zsidó volt, egy különc szokásairól ismert, joviális, kövér úr, később a földalatti ellenállás tagja, aki azonban három héttel a német bevonulás előtt még ott volt a születésnapi zsúromon. Olyan remek "robbanó" játékokat hozott, hogy a lakást vastagon borította el a konfetti, a cseléd pedig sírógörcsöt kapott. Volt azután anyámnak egy idős zsidó barátja is (a szónak eredeti és nem a mai értelmében), egy ügyvéd odaát Pesten, akihez gyakran látogatott el csevegni, mert - ahogy később többször megjegyezte - "az egyik legokosabb és legnagyszerűbb ember volt, akit valaha ismertem".
(i.m.f.)

a háromnemzedékről nekem is lesújtó véleményem van: a dologban az a pikáns, hogy a szerző 19-ben bécsbe menekült, ahol egy zsidó panzió tulajdonos hölgyet vett feleségül és ő remekül tartotta a zíró urat, miközben ő ezt az alapművet körmölgette szorgosan, mely a keresztény kurzus alapvetése lett, és nemzeti-keresztény-polgári réteg ma is gyakran idézgeti fűnek-fának...

uszo 2012.07.21. 19:39:50

@bélaybéla:
" Mitől jobb az "előre", mint a "hátra"

Ez azok számára nem kérdés akik nem hisznek a lineáris történelem szemléletben. Akik a Krisztus előtti ciklikus történelem értelmezés hívei azok számára tényleg értelmetlen az "előre" meg a" hátra" fogalma.
A keresztény történelem felfogás a lineáris fejlődés, a haladás eszményét vallja és a felvilágosodás társadalom szemlélete is ebben gyökerezik.

2012.07.21. 19:40:51

@egyérintő:
fajsúlyos tudós a finnugor kérdésről:

A finnugor „elmélet” és a finnugorellenes „elméletek”
www.nyest.hu/renhirek/a-finnugor-elmelet-es-a-finnugorellenes-elmeletek

A magyar finnugrisztika története és mai állapota
www.nyest.hu/renhirek/a-magyar-finnugrisztika-tortenete-es-mai-allapota

Akiknek el akarják venni a múltjukat
www.nyest.hu/renhirek/akiknek-el-akarjak-venni-a-multjukat

2012.07.21. 19:49:50

ha valakit tényleg érdekel a magyarság kora középkori története, akkor az alábbi könyvet tudnám ajánlani e témában:

Engel Pál - Beilleszkedés Európába a kezdetektől 1440-ig
www.scribd.com/archive/plans?doc=65412393

uszo 2012.07.21. 19:49:51

@bélaybéla:
"Elegem van az utópiákból és főleg azok megvalósulásaiból !"

A Jézus által meghirdetett perszonáletikából eredeztethető szociáletika szintén utópia volt a maga korában. Talán még ma is az. De ha ezeket az elveket elvetette volna az ember, ma is a rabszolga tartó társadalmak korát élnénk, hiszen az akkori konzervatívnak az volt az aranykor.

uszo 2012.07.21. 20:00:22

@bélaybéla:
"Persze, mert a Korona, meg a királyság szerintük már túlhaladott, nem "előre", hanem "hátra"!"

Már az öreg Sámuel próféta is túlhaladottnak tartotta. Ő pedig ismerte Isten véleményét a kérdésben. :)

2012.07.21. 20:05:20

Ha találkoznak ezekkel a politikusokkal, kérem, figyelmeztessék őket: a tűzzel játszanak. A magam részéről, ha lesz alkalmam rá, megteszem" - mondta a történész. A tekintélyes forrásokból érkező felelőtlen megfogalmazások legnagyobb veszélyét abban látja, hogy a politikusok támogatói azt a következtetést vonhatják le belőle: "ezt már lehet".
(Romsics Ignác)

Antiszemitizmus és 'antiszemitizmus' a mai Magyarországon
Konferencia a hazai antiszemitizmus-vitákról
www.nol.hu/archivum/archiv-319318

Ferdinandus 2012.07.21. 20:16:56

@bélaybéla:

Rendben van, ha valaki nem fogadja el a magyar-finnugor rokonságot. Lehetséges talán, hogy a finnugor rokonság elmélete valóban tudományos tévhiteken, téves következtetéseken alapszik.

Az azonban sehogy sem érthető (legalábbis számomra), hogy ezzel párhuzamosan miért kell lenézni, megvetni az ún. finnugor népeket, és valósággal gyalázkodásnak venni ha valaki - ha tévesen is - rokonainknak állítja be őket? Ártottak ezek a népek a magyaroknak valaha is? Más népek lekicsinylése nélkül nem lehet büszkén magyarnak lenni? Vagy az mindenképpen gyökértelen kozmopolitizmust, illetve liberális multikulturalizmust jelent, ha valaki a magyarságon kívüli többi népet nem valamilyen alsóbbrendű, értéktelen, primitív söpredéknek tartja?

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.07.21. 20:50:43

@uszo: "Mitől jobb az "előre", mint a "hátra""

Akkor lenne csak igazad, ha a történelem menete soha nem produkálna zsákutcákat.
Ilyen zsákutca volt a kommunizmus is , amely ugyancsak bőszen hirdette, hogy vele érkezett el az emberiség a legmagasabb csúcsára. Talán elismerhető így utólag, hogy finoman szólva is , de tévedésben leledzettek.
Az a társadalmi- gazdasági rendszer, amiben most élünk szintén egy súlyos tévedés és vissza kell fordulnunk majd oda, ahol még a Szent-Korona jogrendje és uralma által valósult a magyar
hazában az emberek élete.
A zsidó faj uralma a gojok felett nem sok jóval kecsegtet. Ez is egy zsákutca. Az Izsák vonalán továbbmenő isteni áldás egy zsákutcába vezette az emberiséget (Izsák-zsák).
Az emberiség megmentője a szolgálótól született fiú Hágár fia :Izmael lesz. Hágár földjén (Magyarország) pedig hagri népe ,a magyarok lesznek a felmentő sereg a csődbe jutott Európa számára.

Az utópiákat pedig senkire sem lehet ráerőszakolni semmilyen módon. Az utópiáknál mindig jobb a már kipróbált és bevált Szent Korona uralma.

"Már az öreg Sámuel próféta is túlhaladottnak tartotta. Ő pedig ismerte Isten véleményét a kérdésben"

Sámuel nem túlhaladottnak tartotta a királyságot a zsidók számára, hanem éppen ellenkezőleg úgy látta, hogy ők még nem értek meg erre a magasrendű társadalmi berendezkedésre, ezért óva intette őket ettől.
Jézus földi és mennyei királysága az útmutató számunkra, hogy miként kell ezt a kívánatos társadalmi berendezkedést megvalósítani.

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.07.21. 20:55:57

@Ferdinandus:
Finnugor népek sem léteznek !
Nem a mai északi népeket nézi le a tudomány, hanem azokat az elképzelt őseinket, akiket kitaláltak nekünk, mint halászó- gyűjtögető, primitív népecskéket.

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.07.21. 21:02:36

@uszo: "Bármiben megnyilvánuló nemzeti determináltságot tulajdonítani számára nevetségesen anakronisztikus primitív vélekedés."

Egyáltalán nem az, mert a Biblia szerint hajdanán az emberiség egyetlen nyelven beszélt, nyilván azon a nyelven ,amelyet Isten tanított az első emberpárnak, mely az Ő nyelve volt.
A Bábel torony építője a történeti hagyomány szerint Nimród a magyarok ősapja volt.
A többi nyelv tehát már egy nyelvzavarodás következményeként jött létre. Ezért képes még mindig az isteni titkok legjobb megértője a magyar nyelv lenni, mert még hordozza a zavarodottság előtti isteni ősállapotot.

Ferdinandus 2012.07.21. 21:36:38

@bélaybéla:

Hm, így már érthető. Ez esetben elnézést kérek, nekem úgy tűnt, hogy egyesek a finnugornak mondott népcsoport létező tagjait tartják vállalhatatlanul primitívnek és alsóbbrendűnek, a velük való rokonítást pedig mélyen megalázónak. Mentségemre szóljon, én eddig úgy tudtam, hogy ezek valóban létező, ha nem is "faji-genetikai", de legalábbis kulturális-nyelvi szempontból közös gyökerű népcsoportok (észtek, finnek, stb.). Egy nem létező dolgot valóban nem lehet lenézni. :-)

2012.07.21. 21:37:49

@Ferdinandus:
A kontrafaktuális dolgok fabrikálásának képessége az emberi kreativitás lényege: ez teszi lehetővé a tervek készítését, az segíti a feltalálókat stb. A józanul gondolkodó ember a kitalált, lehetséges dolgokat folyamatosan összeveti a valóság tényeivel. Ha azonban nincsenek pontosan ellenőrizhető tények, az ember eligazodási pontul hajlamos egy fiktív konstellációt választani, és ehhez görcsösen ragaszkodni: a valóságból már csak azokat az információkat befogadni, melyek korábbi ismereteinek megfelelnek.

Miért népszerűek a finnugorellenes „elmélet”-ek?
www.nyest.hu/renhirek/miert-nepszeruek-a-finnugorellenes-elmelet-ek

2012.07.21. 21:55:06

@Ferdinandus:
A Galamus-csoport honlapján megjelent cikkében Lévai Júlia a média- és hírközlési biztos szerepéről, feladat- és jogköréről ír. Cikkében egy példát mutat be, hogy egy bejelentést követően hogyan kell a biztosnak eljárnia.

A példa szerint bejelentés érkezik a hatósághoz, hogy egy oldal a finnugor nyelvrokonságról írt, és ez sérti a magyarság önérzetét. A képzeletbeli hírportál azzal védekezik, hogy ők egy szakértő véleményét idézték, a tudomány álláspontja szerint csak a finnugor nyelvrokonság elfogadható, minden más álláspont tudománytalan, sőt, azzal, hogy a cikk nem is erről szólt, a tényt a nyilatkozó csak mellékesen említette. A bejelentő szerint viszont más tudományos vélemények is vannak, sőt, a finnugor rokonságot a Habsburgok kényszerítették rá a magyarokra, és ez sértő: szerintük a portálnak minimum azt meg kellett volna említenie, hogy léteznek más elképzelések is. A biztos azt várja el a portáltól, hogy bizonyítsa a finnugor nyelvrokonság tényét, de az hiába hivatkozik a tudomány eredményeire, a bejelentő azt állítja, hogy az ő állításai is tudományosan megalapozottak. Mivel a biztos tudományos kérdésekben nem dönthet, csak azt tudja megállapítani, hogy a tájékoztatás nem volt kiegyensúlyozott, és sértheti a magyarság önérzetét.

Merhetünk-e írni a finnugor rokonságról?
www.nyest.hu/renhirek/merhetunk-e-irni-a-finnugor-rokonsagrol

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.07.21. 21:57:55

@Ferdinandus:
"Hóman Bálint szavával élve: uráli ősnép természetesen nem volt, amint uráli ősnyelv sem létezett soha. Ma már sok nyelvész is idejétmúltnak nevezi a keletről nyugatra vándorló népek nyelvi migrációját. De alapjukat vesztették az un. őshaza-meghatározások is. Azért kell a kitalált őshazát az Ural környékére és Szibéria tajgáira és tundrás vidékeire tenni, mivel a rokon kis népek ma is ezen a területen laknak, érvelnek vonalas és mérvadó tudósaink.
A finn őstörténészek azonban egyre határozottabban utasítják el a keletről bevándorlás dogmatikus hipotézisét s síkraszállnak amellett, hogy az ő eleik 8-9 ezer éve ugyanott laknak, azaz Skandináviában, mégpedig a lappokkal együtt!

Ezzel halálos döfést kapott a finnugrizmus."

www.magyarhon.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=178&Itemid=188

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.07.21. 22:11:57

@Izrael misztériuma:
Képes vagy különbséget tenni a nyelvrokonság és finnugor származáselmélet között ?
Mert, ha nem, akkor feleslegesen erőlködsz !

csaba carmarthen 2012.07.21. 22:43:57

regnum

állam

birodalom

királyság

dictzone.com/latin-magyar-szotar/regnum

(unius linguae uniusque moris REGNUM imbecille et fragile est)

egyérintő 2012.07.21. 23:28:45

@Izrael misztériuma:

A finnugorisztika becses képviselői számára igen hasznos elmozdulás lenne, ha elolvasnák a krónikáinkat. Ezek nemes egyszerűséggel, egyöntetűen hun eredetről számolnak be.

Bizonyítékként érdemes kikeresni az országunk nevét. A Hungary, a Hongrie, Ungarija, Ungarn, Hungria, Unkari, Ungari, Ungverjaland, Hongria, Hungaria, Hungari, Hongarije, Hungaria (latin), Ungerija népnevek mutatják, hogy Európában elég sok országban a nevünket a HUN névből eredeztetik. Ezt a kis listát tíz perc alatt gyűjtöttem össze. Még van pár ország, ahol hasonlóképpen hívják hazánkat.

@Ferdinandus:

Nos azért ne legyünk álságosak. Amikor a finnugoristák bekerültek a képbe még tiszta ismereteink voltak a származásunkról. A nyugati országok nacionalista hulláma magával hozta a történelmi nacionalizmust. Ebben a nemzeti hadakozásban a Habsburgok uralma alatt nemigazán voltak kedvezők a pozícióink.

A finnugorizmussal olyan népeket sóztak a nyakunkba, mint az ősközösségi szinten élő vogulokat. Szerintük a magyarok tőlük tanulták az alapszavaikat. No meg megkaptuk a menysiket, lappokat, meg társaikat, akik halász-vadász életmódot folytatnak.

Mindemellett a magyarul nem tudó német nyelvészek kiderítették, hogy jóformán minden alapszavunkat a szlávoktól, meg a németektől szereztük be. Mint például a szablyát. Sőt kiderítették, hogy saját szavaink nincsenek is.

Ez azért érthető felháborodást keltett a még el nem hülyített magyarságban, mert a hun eredethez képest egy ránk oktrojált őskorszaki szint azért egy csöppet irritálja az ember orrát. Az sem éppen helyénvaló, hogy egy szerencsétlen elmélet, az őshaza elmélet és egy még betegebb nyelv elmélet alapján nacionalista alapon szelektálták a népeket a nyugati történészek, amihez a szánalmas hazai, tudósnak tanultak is asszisztáltak.

csaba carmarthen 2012.08.06. 01:44:02

Most Fiam Egyháza, Szeretett Fiam keresztre feszítése óta az összes megpróbáltatás közül a legnagyobbal szembesül.

Egyházát könyörtelenül kigúnyolják, nemcsak a külső, hanem belső ellenségei is.

A Töviskoronát most Fiam Egyházának fejére fogják helyezni, és követői közül csak kevesen fognak mellette állni.

Akárcsak Fiam apostolai János kivételével, akik cserbenhagyták Őt a megpróbáltatása és kivégzése során, úgyszintén Szent Helytartómat is cserben fogják hagyni azok, akik a Vatikánon belül magas beosztásban vannak.

Őt, mint a Katolikus Egyház vezetőjét, arra fogják kényszeríteni, hogy saját hibáján kívül, megszégyenítve, egy szörnyű utat járjon végig.

Bár őt megkorbácsolják, kigúnyolják, és nevetséges színben tüntetik fel, mégsem ő az, akin a bosszújukat akarják kitölteni. Ez az Egyház Igazsága ellen, a Keresztény Egyház – mely Fiam önfeláldozása miatt jött létre – ellen fog irányulni, amelyre kiárasztják majd gyűlöletüket.

A Kereszténységet minden résében, minden nemzetben, minden helyen, ahol Istent imádják, addig fogják ostorozni, ameddig elgyengül a kimerültségtől.

Úgy fogják azt felvezetni a Kálvária útján, mint Fiamat vezették: kikötözik, kötéllel rögzítik, amely lehetetlené teszi számára, hogy elkerülje a gyötrelmet.

www.nagyfigyelmeztetes.com/index.php/a-nagy-figyelmeztetes-az-uzenetek-idorendi-sorrendben/2012-evi-uzenetek/2012-augusztus/

........Ekkor fog az Armageddon csatája elkezdődni.

Ekkor majd eljövök Fiam által, hogy megmentsem a lelkeket.

Ne tagadjátok meg ezeket a próféciákat.

Ne rejtőzködjetek hamis védelmek mögé, mert ennek a napnak el kell jönnie.

Fiam Egyháza Keresztre-feszítésének be kell következnie a Végső Szövetség miatt.

De aztán az Egyház Dicsőséges Feltámadása, az Új Jeruzsálem, minden könnyet el fog törölni, minden szenvedést, és ezután az Új Korszak következik.

Bízzatok mindenkor Fiamban.

Sohase féljetek, mert Én, a ti Atyátok vagyok, és eljövök majd, hogy megújítsam a Földet, és hogy összegyűjtsem minden gyermekemet ebben az utolsó csodában, melyet Dániel Könyve megjövendölt.

Az Igazság Könyve most már ki van nyilatkoztatva számotokra, gyerekek, amint az meg volt ígérve.

Ne utasítsátok vissza az Isteni beavatkozást, mert az Igazságot Én mondom.

A Legmagasságosabb Isten

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.08.06. 16:46:53

@csaba carmarthen:
Nagyon rákantattál erre a "nagyfigyelmeztetésre", de ne feledd , hogy ezt az oldalt még anno én mutattam neked ! Addig csak a Medugorjét nyomattad ezerrel.Mi van, Bosznia már nem elég jó? Úgy látom, neked mindegy ,csak ne magyar legyen, hanem külföldi ! Miért nem a magyar látnokainkat idézgeted ide ? Mi, magyarok ezekre lennénk kíváncsiak !

csaba carmarthen 2012.08.06. 19:53:16

youtu.be/2-lqE2fTdrU

Drága gyermekeim,
szeretném, ha megértenétek a helyzet komolyságát és azt, hogy a jövôben
lejátszódó események nagy része imátoktól függ. Ti pedig keveset
imádkoztok. Veletek vagyok, és arra hívlak titeket, hogy komolyan
kezdjetek el imádkozni és böjtölni, ahogy jövetelem elsô napjaiban
tettétek. Köszönöm, hogy követtétek hívásomat!''
1991. július 25.

Kilenc napos önmegtartóztatásra hívlak meg titeket, hogy
segítségetekkel beteljesülhessen mindaz, amit a Fatimában elkezdett
titkok által szeretnék megvalósítani. Hívlak benneteket, drága
gyermekeim, hogy értsétek meg eljövetelem jelentôségét és a helyzet
komolyságát.
1991. augusztus 25.

www.ppek.hu/konyvek/mennyh01.txt

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.08.06. 20:19:07

@csaba carmarthen:
A nyakamat merném feltenni, hogy te nem vagy magyar származású ember az őseid révén, mert ennyire szervilisen külföldimádó, csak ilyen lehet.

csaba carmarthen 2012.08.06. 20:30:44

Emlékezzetek arra, hogy az egyetlen lehetôség, hogy
mindig velem legyetek és ismerjétek az Atya akaratát: az imádság. Ezért
hívlak ma újra benneteket.

Ne hagyjátok hívásomat válasz nélkül.

Továbbra is imádkozzatok mindennek ellenére, és meg fogjátok érteni az
Atya akaratát és szeretetét.

Drága gyermekeim, amikor az Isten hívja az
embereket, az valóban óriási dolog.

Gondoljátok csak meg, milyen
szomorú dolog volna elmenni az általa adott lehetôségek mellett
anélkül, hogy megragadnátok ôket....

1987. június 16.

www.ppek.hu/konyvek/mennyh01.txt

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.08.06. 20:45:03

Teknyőkaparó egy alföldi táltos jóslata:

"Gyünnek a vörösök, utána gyünnek a sürgük, akkó lösz olyan nagy háború, hogy a szürke ló a szügyivel taszítja a vért." - a vörös szimbólum egyértelműen a kommunistákra utal, de a sárga (sürgü) színkompozíció már többféle variációt felvethet. Egyrészt asszociálhatunk vele kapcsolatban a Távol-Kelet népeire, másrészt viszont a sárga Dávid-csillag nevében világkatasztrófa kirobbanását okozó cionistákra is."
mkh.valosag.net/index.php/temakoeroek/igazsag-kutatasa/655-alfoeldi-vizioa-teknykaparo-joevendoelesei

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2012.08.06. 21:04:20

"Mög azt is mondta, hogy nem löhet kiválasztani a férfit a nőtül, mer a nő is nadrágba jár, mög a férfi is. Mög hát fényös fogak lösznek. Ezt mondta a Teknyőkaparó. (Sövényházi Józsefné, 1979.)"
www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/Mako_monografia_sorozat/pages/monografia_3/013_i_tenokaparo.htm

csaba carmarthen 2012.08.06. 21:14:13

Miközben a Világhatalom rendszere
( youtu.be/TzEEgtOFFlM ) átveszi az ellenőrzést a Közel – Kelet fölött, azon fogtok csodálkozni, hogy milyen sok országot vet majd ellenőrzése alá. Milyen sok ártatlan lélek fogja azt hinni, hogy ez az új politikai rendszer a békét ajánlja fel számukra. De ez másként lesz.

Oroszország és Kína szakadást okoznak

Figyeljétek meg, hogy a harmadik egységet Oroszország és Kína fogja alkotni, hogy szakadást okozzanak a világban. Nagyon közel az az idő, amikor mindazok közületek, akik az ellenőrzési jogot országaitok fölött átadták, felismerik ennek a sötét politikai csoportnak a hatalmát, amely nem Istentől való és akik majd megpróbálják nektek előírni, hogy hogyan éljetek. Az ima segítségével védjétek meg magatokat. Minden nap és minden órában enyhíteni fogom szenvedéseiteket. Vegyetek magatokhoz Engem a Szent Eukarisztia által és az üldözés ideje alatt különleges szintű erőben fogtok részesülni.

Én, Jézus Krisztus, nem szeretnék pánikot kelteni életetekben. De nem tudnék félre állni, és azt sem, hogy az előtettek álló eseményekre ne figyelmeztesselek benneteket. Irgalmamból adok nektek még egy esélyt arra, hogy nemcsak lelketek gyógyulására tudjatok felkészülni, hanem családjaitok életfenntartására is. Készüljetek fel alaposan, hogy elkerülhessétek a bélyeg felvételét. Nem kérdés, hogy a Nagyfigyelmeztetés könnyen üldöztetéshez fog vezetni, mert sokan fognak megtérni. Most imádkozzatok, imádkozzatok a globális megtérésért és minden kínszenvedés enyhítéséért, amely az Antikrisztus és a hamis próféták uralkodása alatt fog kibontakozni

www.nagyfigyelmeztetes.com/index.php/a-nagy-figyelmeztetes-az-uzenetek-idorendi-sorrendben/2011-evi-uzenetek/2011-majus/

Ferdinandus 2012.08.06. 21:23:14

@csaba carmarthen:

Tényleg nagy lehet a baj, ha már nem is Krisztus, nem is a Szűzanya és nem is valamelyik szent vagy angyal szól a látnokokhoz, hanem egyenesen az Atyaisten.

csaba carmarthen 2012.08.06. 21:33:49

@Ferdinandus:

Tényleg nagy lehet a baj...

www.magyarkurir.hu/hirek/egynemu-parok-templomi-esketesere-kotelezhetik-az-egyhazakat

versus

nagyfigyelmeztetes.hu/2012/03/az-azonos-nemuek-kozotti-hazassag-halalos-bun/

2012.08.06. 22:21:15

@Ferdinandus:
"Tényleg nagy lehet a baj..."

igen, azt mondják a pszichiáterek, hogy addig nincsen semmi baj, amíg az ember beszél az Istenhez, a gond csupán akkor kezdődik, ha az Isten szól az emberhez...

csaba carmarthen 2012.08.07. 00:49:33

..ha Isten szól az emberhez az már a pszichiáterek feltalálása előtt is gond volt..

"Mi tudjuk, hogy Mózeshez szólt az Isten, de hogy ez honnan jön, nem tudjuk."

mazsola.iit.uni-miskolc.hu/~teddy/Biblia/bd/Jn/chap009.html

csaba carmarthen 2013.02.11. 16:42:36

Pope Benedict XVI is to resign as head of the Catholic Church on February 28 in a shock announcement.

uk.news.yahoo.com/pope-benedict-resigns--live-blog-115023074.html

Monday, July 16th, 2012 @ 03:15 pm :

Very soon he will be forced to flee the Vatican. Then the time will come when My Church will divide, one side against the other.

I call on all of My sacred servants to remember your most holy vows.

Never forsake your mission. Never forsake Me. Never accept lies in lieu of the Truth.

www.thewarningsecondcoming.com/the-time-is-near-for-the-persecution-of-my-beloved-vicar-pope-benedict-xvi-to-reach-its-pinnacle/

Saturday, May 26th, 2012 @ 04:00 pm

...He will, as I have told you in the past, have to flee for he will have little choice...

www.thewarningsecondcoming.com/they-intend-to-oust-pope-benedict-xiv-from-the-seat-of-peter-using-devious-means/

csaba carmarthen 2013.02.11. 18:03:59

hu.radiovaticana.va/Articolo.asp?c=663828

2011/06/01:

...Az Én szeretett helytartóm napjai meg vannak számlálva. Ő, még a Nagyfigyelmeztetés előtt el fogja hagyni a Vatikánt...

www.youtube.com/watch?v=GuWuugXiVHw

nagyfigyelmeztetes.hu/uzenetek-profeciak/az-europai-latnokno-maria-divine-mercy-altal-kapott-uzenetek-the-warning-2/2011-06-01-benedek-papa/

2012. április 12.:

...Az Én szeretett XVI. Benedek pápám az utolsó igaz Pápa a földön.

Péter, a Római – avagy a Római Péter-, az Én Péterem, az eredeti apostol, aki kormányozni fogja Egyházamat a Mennyekből Örök Atyám irányításával. Aztán, amikor Én eljövök uralkodni, a Második Eljövetelkor, ő fog uralkodni Isten valamennyi gyermeke felett, amikor minden vallás az egy Szent Katolikus és Apostoli Egyházzá válik.

Én csak az igazságot szólom, Leányom....

nagyfigyelmeztetes.hu/2012/04/lehet-hogy-a-kovetkezo-papat-a-katolikus-egyhaz-tagjai-fogjak-megvalasztani-de-o-lesz-a-hamis-profeta/

Imahadjárat (86) Szabadíts meg engem a gyötrő kételytől:

“Összezavarodottan, bizonytalanul és nyugtalanul járulok Eléd,

Drága Jézus, mert aggódom az Üzeneteidben Általad hirdetett Igazság miatt.

Bocsáss meg nekem, ha megbántottalak Téged.

Bocsáss meg nekem, ha nem hallak meg Téged.

Nyisd meg szemem, hogy megláthassam azt, amit szeretnél, hogy megértsek.

Esedezve kérlek, add nekem a Szentlélek erejét, hogy megmutassa nekem az Igazságot.

Szeretlek Téged, Drága Jézus, és könyörögve kérlek, szabadíts meg engem a gyötrő kételytől.

Segíts, hogy válaszoljak Hívásodra.
Bocsáss meg nekem, ha bántottalak Téged, és vonj közelebb Szívedhez engem.

Vezess engem Új Királyságodba, és add meg nekem a kegyelmet, hogy imáim és szenvedésem által segíthessek neked megmenteni a lelkeket, akik oly kedvesek a Te Szent Szívednek. Ámen.”

nagyfigyelmeztetes.hu/?s=helytart%C3%B3m

2013.02.12. 15:09:53

villámcsapásról eddig nem is volt szó:
www.bbc.co.uk/news/world-europe-21421810

Urfang 2013.02.12. 16:18:44

@Izrael misztériuma:

Ez most vajon jót jelent, vagy rosszat, vagy az égvilágon semmit?

csaba carmarthen 2013.02.12. 17:04:06

"Még negyven nap, és Ninive elpusztul!" Hirdeti Jonas Niniveben.

Ez most vajon jót jelent, vagy rosszat?

mek.oszk.hu/00100/00176/html/jon.htm

Amint a fenti pelda is mutatja ez (elsosorban) az emberek szabad akaratan (is) mulik:

Ninive eseteben vegul azt jelentette, hogy, Ninive megmenekult.

Erdemes esetleg tehat komolyan venni a profeciakat - mert utjaink megvaltoztatasara is lehetoseget adnak- es azon sok mulhat.

1, Ime egy evszazadokkal korabbi (~12.sz):
utolsoidok.com/jovendolesek/malakias-puspok-listaja/

2, es ime egy kevesebb mint egy evvel ezelotti:

Péter, a Római – avagy a Római Péter-, az Én Péterem, az eredeti apostol, aki kormányozni fogja Egyházamat a Mennyekből Örök Atyám irányításával. Aztán, amikor Én eljövök uralkodni, a Második Eljövetelkor, ő fog uralkodni Isten valamennyi gyermeke felett, amikor minden vallás az egy Szent Katolikus és Apostoli Egyházzá válik.

Én csak az igazságot szólom, Leányom....

nagyfigyelmeztetes.hu/2012/04/lehet-hogy-a-kovetkezo-papat-a-katolikus-egyhaz-tagjai-fogjak-megvalasztani-de-o-lesz-a-hamis-profeta/

Isten a fentiek link(ek) tanusaga szerint mar 2011/06/01-en hirt adott arrol, hogy Benedek papa hamarosan tavozni kenyszerul.

A jelek szerint azonban ezt nagyon kevesen vettek komolyan...

Igy az Egyhazat "varatlanul eri" a varatlan bejelentes

Urfang 2013.02.12. 17:41:58

@csaba carmarthen:

Én emlékszem, hogy néhány hónapja megosztottam itt egy pletykát a pápa lemondásáról, de a dolog le lett tudva a gonosz liberális média ármánykodásaként és senki nem vette komolyan.

Az, hogy a híveket is ilyen váratlanul érte az eset szerintem azt mutatja, hogy az egyháznak több nyíltságra, átláthatóságra, és őszinteségre lenne szüksége.

A pápa azzal, hogy a diplomáciában standard egészségügyi okokra hivatkozva mondott le, óhatatlanul is arra készteti majd a sajtót, hogy találgassa az igazi indokot, és elég cifra találgatások is fel fognak merülni, ha elmarad a valós indoklás.

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2013.02.12. 17:44:50

@csaba carmarthen:
Az úgynevezett Malakiás-prófécia későbbi hamisítvány. Ráadásul aktuálpolitikai okokból kreálták. :)
orvosl.hu/hitvedelem/egyeb.html

Urfang 2013.02.12. 17:56:47

@m-athos:

A benne hívőket ez aligha fogja eltántorítani. Alig éltük túl a maja világvégét, és én azt hittem, hogy most egy ideig biztos hiteltelen lesz minden világvége, de szerintem ebből még nagy sláger lesz. A világvége fanok között biztos, hogy mostantól a Malakiás jövendölése lesz a bestseller.

2013.02.12. 21:23:08

mivel sem a kisfigyelmeztetés, sem a nagyfigyelmeztetés, sem pedig az utolsófigyelmeztetés nem figyelmeztetett a villámra, ezért mindegyik közönséges hamisítvány, nem is beszélve a malakiás-próféciáról, amelyről mindez már régóta köztudott volt...

csaba carmarthen 2013.02.12. 21:25:41

@m-athos:
a cikked nem igazan ad meg forrasokat/linkeket amalyek a cikk allitasait hitelesitenek, tehat minimum 1:1 pro es contra, viszont az alabbi allitas a cikk hitelessege ellen szol:

"A találatok esetleges hasonlósága a véletlen műve, csakúgy mint az asztrológiában… "

ti. 800, de meg 400 ev tavlatabol ilyen veletlenek nincsenek.

Tehat beismeri a "talalatokat" majd onhatalmuan dont arrol, hogy ez "veletlen"

Probalj meg random modon elorejelezni 400 evvel kesobbre - sajat kutfobol... az egy talalat valoszinusege ebben az esetben 0 lenne .. nemhogy "talalatok". Ez persze igy meg nem bizonyit semmit, de cafolatra sem alkalmas.

(most ezt pusztan a cikked alapjan mondom, egyeb forrasok megvizsgalasa nelkul)

2013.02.12. 21:58:34

A Malakiás-katalógus két részből áll: az első részben egyszerűen felsorolták a Malakiás korától (12. sz.) a 16. századig terjedő pápákat névvel és különféle jelzőkkel együtt (micsoda jövendölés!!), a második rész a voltaképpeni jóslat. Itt már nevek nem szerepelnek csak a jelzők, amelyeket aztán bátran lehet alkalmazni az eljövendő pápákra. A találatok esetleges hasonlósága a véletlen műve, csakúgy mint az asztrológiában…

a prófécia 400 évvel később iródott...

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2013.02.12. 22:15:11

@Urfang: A fészbukon az a hír járja, hogy a maja világvégét még nem késtük le, csak rosszul számolták ki. A helyes dátum 2014., a mi időszámításunk szerint. Ez most már tuti :))))

Urfang 2013.02.13. 00:22:36

@m-athos:

2014-et már nem érjük meg, mert jön Péter az Utolsó és az Apokalipszis Lovasai bekopognak az ablakon, a Fenevad pedig szabad kezet kap egy kis időre hadd játszadozzon, amíg jön Jézus Krisztus és bezár a bazár, a porladó tetemek még utoljára kimásznak a földből, hogy összeölelkezhessünk a bomló maradványokkal, de utána már tényleg vége mindennek és az időtlen relax és chill állapota áll be.

2013.02.13. 07:55:29

"időtlen relax és chill"
Nagyon plasztikus.

csaba carmarthen 2013.02.13. 10:09:31

@Pandit: a Nirvana-szeru jovokep plaszticitasat a SZERETET tudja feloldani, azt gondolom;)

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2013.02.13. 12:25:16

@Urfang: A Jelenések Könyvének több értelmezése is lehetséges, akár egyidejűleg is.

Az egyik szerint szó sincs benne történelmi eseményekről, ezek mind belső, lelki folyamatok. (Az orthodoxiában ez elég gyakori értelmezés).

A történelmiséget hangsúlyozó értelmezések egy része szerint ezek a jövőre vonatkoznak, tehát próféciák.

Mások szerint viszont a kereszténység első századaira vonatkoznak, tehát múltbéli eseményekről van szó.

Megint más értelmezés szerint a közelmúlt (a bolsevizmus keresztény-holokausztja) és a jelen eseményeire vonatkozik (a közel-keleti diktatúrák és az "arab tavasz" keresztény-irtásai).

(Ha abból indulunk ki, hogy a Jelenések Könyvének történelmisége van, akkor az időszerkezete nem lineáris, hanem inkább fraktál-szerű. Privát véleményem szerint.)

Viszont ha fel is tételezünk valami időszerűséget, az nem köthető a pápák regnálásához.

Hacsak... ugyanis vannak olyan értelmezések is (egyes protestáns felekezetek részéről) hogy a mindenkori pápa az Antikrisztus. :)))

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2013.02.13. 12:42:03

@csaba carmarthen: Ezekkel a próféciákkal egy baj van.

Ha tartalmilag megegyeznek a Kinyilatkoztatással (a Szent Írással és a Szent Hagyománnyal), akkor teljesen fölöslegesek, hiszen minden pap erről beszél az összes templomban, mindenféle látomás és jelenés nélkül. És ezt a Jóisten is tudja :)

Ha meg nem egyeznek meg a Kinyilatkoztatással akkor hamis prófétákról van szó.

A látomások és próféciák ingoványos talaja helyett érdemesebb szilárdabb talajra alapozni. Korizoli Vácz Jenő atyát méltató írásából idézek:

'A mindennapos elmélkedés is ilyen gyakorlat, amely előre visz bennünket. Ki kell tartani a gyakorlatoknál, ha ez nincs akkor nincs komoly haladás sem. „A gyakorlat döntő, ragaszkodjunk ehhez életre-halálra”- foglalta össze sommásan.'

Amondó vagyok, hogy saját üdvösségünket ne mások látomásaira alapozzuk, hanem személyesen a Jóistenre, és a mi személyes Isten-kapcsolatunkra.

Mások látomása az a mások Isten-tapasztalata, nem a miénk - hagyjuk meg tehát nekik. Saját magunkon dolgozzunk, ne pedig mások lelki életén szenzációzzunk. :)

csaba carmarthen 2013.02.13. 15:22:10

@m-athos: Jezus megtestesulesekor adott esemenyek tartalmilag megegyeztek a megelozo profeciakkal.

Megsem ismertek fel az idot nagyon gyakran azon vallasi vezetok/irastudok sem akiknek ez tulajdonkeppen feladatuk lett volna.

Miert?

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2013.02.13. 16:07:11

@csaba carmarthen:
"Jezus megtestesulesekor adott esemenyek tartalmilag megegyeztek a megelozo profeciakkal."

Az ószövetségi próféciák az Isteni Kinyilatkoztatás részét képezik. A XX-XXI század próféciái nem részei a Kinyilatkoztatásnak.

Ha esetleg valóban Istentől származnak (ez csöppet sem biztos), akkor sem szólnak mindenkihez, csak az adott személyhez. Mindenkihez egyetemlegesen csakis az Egy, Szent, Egyetemes és Apostoli Egyház által szól az Úr.

"Megsem ismertek fel az idot nagyon gyakran azon vallasi vezetok/irastudok sem akiknek ez tulajdonkeppen feladatuk lett volna."

Dehogynem ismerték fel az időt. Mindig megfelelő időben tartottak misét. Pont jó időben hirdették az Evangéliumot és pont jó időben járulhattak a népek az Eucharisztiához. Mi mást kéne még az "időn felismerni"? Az alighanem már a meteorológusok dolga. :)

csaba carmarthen 2013.02.13. 16:25:17

@m-athos:

"Amondó vagyok, hogy saját üdvösségünket ne mások látomásaira alapozzuk, hanem személyesen a Jóistenre, és a mi személyes Isten-kapcsolatunkra. "

Ebben teljesen egyetertek. Viszont azt eszre kell vennunk, hogy mind a Maria-jelenesek, mind pedig azon Maria-Jelenesek vagy profeciak amelyek Istennek kozeli-,a tortenelembe valo olyanforma beavatkozasara keszitenek elo, amely soran minden ember -elethelyzettol fuggetlenul-szembesulni fog Isten letevel es szeretetevel, majd dontes ele allittatik, pont ezen Isten-kapcsolat felelesztesere hivnak, erre (valamint a felkeszulesre) a leghatekonyabb es legidoszerubb eszkozoket adva. Raadasul, Isten mindenkit szeretne mar ilyen modon is megszollitani, es ez a mi valaszunkon is mulik, hogy milyen mertekben jut el e meghivas azokhoz, akik nem ismerik Isten szeretetet. Ezert odafigyelni ezekre hasznos, ignoralni oket (akar roppantul) veszelyes (Hans Urs von Balthasar: "Medjugorje egyetlen veszelye, hogy figyelmen kivul hagyjuk").

Ha az emberi igehirdetesek, erofeszitesek ezen a teren elegendoek volnanak, akkor bizonyara Isten ilyen jellegu beavatkozasa(i)ra nem lenne szukseg....

De a jelek szerint (-eleg, csak oszinten korulnezni a vilagban-) az emberi erofeszitesek nem elegendoek.

(Itt utalnek pl. a sok felekezet-kozi sot felekezeten beluli (gorog-romai kat) hitvitara is (mint egy momentumra a sok kozul)...talan emlekszel meg teremtetlen feny hitvitara ezen a blogon ...amelyben a kozeledes halvany szikrajat nem sikerult megtenni... amellett, hogy mindenki tisztaban van azzal, hogy ez jele annak, ami a vilag szemeben botrany, azaz a keresztenyek megosztottsaganak, es ami az evangelium hiteles hirdeteset gyakorlatilag lehetelenne teszi.

(errol az evangeliumban Jezus is beszel: ~legyenek mindnyajan egy...hogy elhiggye a vilag, hogy Te kuldtel engem..)

Ezzel szemben Isten minden mar meglevo (pl. Fatima, Medjugorje, Garabandal, Zeitoun, Szokefalva) /illetve meg folyamatban levo/elkovetkezo beavatkozasa (a fentiek plusz Nagyfigyelmeztetes stb) egyedul a szintiszta/ szeplotelen Igazsag megnyilvanulasai-,...amennyiben a Lelek es Isten tettei tanuskodnak mellettuk-, s mint olyanok, az egyseget, a botrany feloldasat, az emberiseg megtisztulasat es Istenhez, a let forrasahoz valo visszatereset szolgaljak - amellett, hogy az embereket hovatartozastol fuggetlenul szinvallasra kesztetik, s emiatt -akarcsak Jezus Krisztus maga- az ellentmondas jelei, hogy sokaknak kideruljenek a titkos gondolataik. (leven, hogy a szabad akarat senkitol sem vetetik el)

"Mások látomása az a mások Isten-tapasztalata, nem a miénk - hagyjuk meg tehát nekik. Saját magunkon dolgozzunk, ne pedig mások lelki életén szenzációzzunk. :) "

Isten sohasem arra valasztotta ki a profetakat, hogy azok sajat maguknak, vagy asztalfiokjuknak tartsanak monologot. - (es itt nem szenzaciozasrol van szo hanem arrol, amivel kapcsolatban Jezus Anyja ad nekunk peldat az evangeliumban: ~"Maria pedig megorizte szavaikat, es sziveben gyakran elgondolkozott rajtuk")

De altalanossagban Jezus a keresztenysegrol ugyanigy beszel: senki sem gyujt vilagossagot, hogy utana veka ala rejtse..a hegyre epult varost nem lehet elrejteni.

Igy tehat ami Istentol van, azt Isten nem csak annak az adott szemelynek adja, hanem az egesz kozossegnek...

“Ne oltsátok ki a lelket, s a prófétai beszédet ne vessétek meg”

(1Tessz. 5, 19 – 21).

A fenti mondatodhoz hasonlo allaspontot kepviselt egy baratom, akivel szamos disputank volt az elmult nehany honapban es o kitartott amellett az allaspontja mellett, hogy az extra Isteni megnyilvanulasok, megha Istentol valok lennenek is-, akkor sem fontosak (habar a vilagban sokminden tevuton van), szamunkra eleg ha tesszuk a hagyomanyos erofesziteseinket: pl ima szentsegek, plusz olvassuk a szentek eletet es probaljuk kovetni oket...en pedig hiaba mondogattam, hogy avval egyetertek hogy a fentiek mind fontosak,

DE akkor Isten mi a fenenek tori magat...?...HIC ET NUNC

Mindez csak folosleges erofeszites reszerol?..

Melto talan arra, hogy gyermekei ignoraljak, esetleg ki is gunyoljak... sot ellene dolgozzanak?...

Aztan varatlanul - nehany hete - ez a baratom megkert, hogy tartsak egy osszefoglalot a kiskozossegenek - Medjugorjerol, a nagyfigyelmeztetesrol stb...
Oszinte legyek ez a fordulat komolyan meglepett...de meg is erositette ezen esemenyek hitelesseget....valamint azt, hogy ezeket nagyon fontos a leheto legkomolyabban venni

udv: Cs

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2013.02.13. 17:45:20

@csaba carmarthen: Abban amit írsz az az érdekes, hogy ezt a szép hosszú érvelést szinte szó szerint elmondhatnád a felszentelt papsággal és a szerzetesekkel kapcsolatban is. Mégsem mellettük érvelsz, hanem az olyan látnokok mellett, akiket az Egyház elutasít.

Márpedig az Egyház az magának Krisztusnak a teste, és maga a Szentlélek teszi az Egyházat az élő Isten templomává. Nem lehet két urat szolgálni, egyszerre hinni Krisztus Egyházában és az Egyház által elutasított látnokokban.

csaba carmarthen 2013.02.13. 19:48:42

@m-athos:

Ha allitasaidat az altalad kedvelten emlegetett maya elorejelzesekre vonatkoztatod akkor termeszetesen sajat magaddal szemben igazad van.

Az allitas azonban, hogy az Egyhaz elutasitana azokat a latnokokat (medjugorje, fatima, zeitoun, Vassula, Nagyfigyelmeztetes...) akiket barmikor is felhoztam- hamis.

csaba carmarthen 2013.02.13. 20:04:27

@m-athos:

Eloszor is az Egyhaz Krisztus teste, Krisztus pedig sajat magat nem utasitja el...O ugyanis nem meghasonlott orszag.

Az Egyhaz ugyanis nem csupan a kuzdo Egyhazat foglalja magaba, hanem a megdicsoult Egyhazat is, benne Krisztus es Maria megdicsoult jelenletevel.

Habar szamunkra csak a kuzdo Egyhaz (es gyakran annak is csak egy szegmentje) lathato fizikailag- a megdicsoult Egyhazat kulon valasztani (tobbek kozott) a kuzdo Egyhaztol, a ket reszt barmilyen modon egymassal szembeallitani, es ezt pl. ket Ur szolgalatakent leirni - (sulyos) hiba.

Mindamellett az sem igaz hogy az Egyhaz azokat a latnokokat elutasitana, akik hitelesek.

A hiteles latnokokat illetoen reszben korunk kiemelkedo egyhazi szemelyei reszerol megerositeseket kapunk:

Medjugorje-II Janos Pal:
www.medjugorje.org/frjozoletter.htm

Vassula- II Janos Pal:
www.tligvideo.org/Castelgandolfo.html

Reszben Imprimatur -ral talkozhatunk:
www.theflameoflove.org/imprimatur.html

Vagy eppen az imprimaturral fellepo parhuzamokkal olyan esetekben, amikor az illeto latnoknak sem katolicizmusrol nincs megfelelo ismerete, sem pl a vilagegyhaz esemenyeirol...

nagyfigyelmeztetes.hu/2011/12/imahadjarat-10-szeretetlangod-hordozasa/

Viszont erdemes figyelmbe venni Christian Schmaranzer Kat Theologus azon megjegyzeset is, hogy az embereket azzal is felre lehet vezetni, ha olyan profeciak valotlansagat allitjuk amelyek valojaban hitelesek...

www.nagyfigyelmeztetes.com/2012/11/christian-schmaranzer-a-nagyfigyelmeztetesrol

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2013.02.13. 20:59:01

@csaba carmarthen:
"Eloszor is az Egyhaz Krisztus teste, Krisztus pedig sajat magat nem utasitja el...O ugyanis nem meghasonlott orszag."

Én is pontosan erről beszéltem. :)

Az utolsó próféta pedig Keresztelő János volt, nem Vassula és Tsai. Vassula állítólag megjósolta az ikertornyok elleni támadást is. Na és? Akkor mi van?

Az egyik görögkatolikus köszöntés szerint:
'Krisztus köztünk!' mire a válasz: 'Van és lesz!'
Ehhez képest tökmindegy, hogy Vassula és Tsai mit jövendölnek.

csaba carmarthen 2013.02.13. 21:41:45

@m-athos:
Mindenesetre a Szentatyanak nem "tökmindegy", mert akkor nem forditana figyelmet arra, hogy Jozo atyanak azt mondja, hogy "veled vagyok vedelmezd Medjugorjet, vedelmezd a Miasszonyunk uzeneteit", nem kuldene neki szemelyes levelet kerve a Boldogsagos Szuz folyamatos vedelmet es mennyei partfogasat, nem forditana kulon figyelmet arra sem hogy az Igaz Elet Istenben csoport tagjait kulon kiemelten megemlitse ...lasd fenti linkek

Ti Istennel nem a theologiai ervelesek az elsodlegesek, hanem gyermekei megmentese... Jezus egyebkent nem gyogyitana szombaton, mert a Theologiai erv ugy szolna hogy akkor ne gyogyitson...

(egyebkent elovastad Christian Schmaranzer katolikus theologus irasat...?)

Istennek azonban ami elsosorban nem "tökmindegy", az pl amikor gyermekei kiirtjak egymast.

Ha 'Krisztus köztünk!' , akkor valoszinuleg nem fog hallgatni a veszelyrol, ami szinten koztunk van, es annak elkerulesi modjarol, fuggetlenul attol, hogy ez kit mennyire zavar...

www.youtube.com/watch?v=6WQtRI7A064
www.youtube.com/watch?v=v7k0e3kpoxE
www.youtube.com/watch?v=IXfcg21s8sQ

nagyfigyelmeztetes.hu/?s=n%C3%A9pess%C3%A9g

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2013.02.13. 22:32:38

@csaba carmarthen: "Ha 'Krisztus köztünk!' , akkor valoszinuleg nem fog hallgatni a veszelyrol, ami szinten koztunk van, es annak elkerulesi modjarol, fuggetlenul attol, hogy ez kit mennyire zavar..."

"Valószínűleg nem fog hallgatni"... Hát igen, erről beszélek: most akkor hallgat, vagy nem hallgat?

Nyilván kinek hogy, mindenki másképp éli meg. Ezért nem szerencsés, ha a sok látnok túllármázza Krisztus hangját, hiszen Ő személyesen szólít meg mindenkit!

A forrásaid megbízhatóságával kapcsolatban pedig ezt linkelem:
"Egy 1998. július 22-i írásában Joseph Ratzinger kardinális, a későbbi XVI. Benedek pápa úgy nyilatkozott, hogy a neki és II. János Pál pápának tulajdonított pozitív állásfoglalások Međugorje esetében kitalálások." Wiki, forrásmegjelölés az illetékes mostari püspökség hivatalos oldala:
www.cbismo.com/index.php?mod=vijest&vijest=101

csaba carmarthen 2013.02.13. 23:01:33

@m-athos:
A mostari puspok(seg) a legelso rovid idoszaktol eltekintve negativan allt az esemenyekhez .

Mindamellett, hogy te ezen helyi puspokseg weblapjara linkels, akiktol a Vatikan elvette a dontesjogot (eloszor az ilyen jelenesek torteneteben...

Did you know that for the first time in Church history the Vatican removed the jurisdiction over an apparition from the local Ordinary when the investigation into Medjugorje was taken away from the then-bishop of Mostar, Bishop Zanic?

Did you know that the Vatican's current Secretary of State Cardinal Tarcisio Bertone wrote an official letter confirming that pilgrimages to Medjugorje are permitted and that the opinions on Medjugorje of Bishop Ratko Peric, the current Bishop of Mostar, are to be treated strictly "as his personal opinion" with no authority?
www.medjugorje.org/ccart/index.php?_a=product&product_id=310 )

... vatikani kivizsgalas eredmenyei pedig mas (pozitiv) iranyba mutatnak :

Die vom Vatikan eingesetzte Untersuchungskommission über Medjugorje wird einen positiven Bericht erstellen, berichten gut informierte Quellen. Der Bericht wird bald abgeschlossen sein.

www.kath.net/detail.php?id=38005

Die von Kardinal Camillo Ruini geleitete Kommission habe nichts Negatives finden können......

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2013.02.13. 23:27:04

@csaba carmarthen:
"A mostari puspok(seg) a legelso rovid idoszaktol eltekintve negativan allt az esemenyekhez ."

Igen, azóta negatívak, amióta kivizsgálták az esetet, és nem tudták igazolni a természetfelettiséget. :)

És azóta is ez a hivatalos egyházi állásáspont!

Majd ha a Vatikán mást fog mondani, akkor érdemes lesz rá visszatérni, addig nem. Érdekes, erről nem szólnak próféciák, hogy mikor fogja az egyház elismerni a medjugorjei jelenést :)))

csaba carmarthen 2013.02.14. 00:15:11

@m-athos: ha negativ vagy, nem tudsz objektiv lenni...

ez rad is vonatkozik (meg ram is) ugyhogy, korabbi szavaidhoz visszaterve- ajanlanam a napi 40 perc rozsafuzert ..mindkettonknek - vitatkozas helyett;)

(egyebkent nem vizsgaltak ki az esetet, ti akkor nem folyna jelenleg a vizsgalat, es mint fontebb emlitettem Tarcisio Bertone bíboros, vatikani allamtitkar hivatalos levelben irta, hogy Ratko Peric mostari puspok velemenye - szigoruan szemelyes velemenykent kezelendo, a kerdessel kapcsolatos dontesre valo felhatalmazas nelkul.

Mas jogi kerdes is felmerulne egyebkent, ti. amikor a jugoszlav puspuki kar 1991 masodik feleben hozta volna arrol a dontest, hogy nem tudjak a termeszetfelettiseget igazolni, jugoszlavia mar lenyegileg elvesztette legitimitasat Horvatosrszag es Szlovenia fuggetlenegi deklaracioja es a haboru miatt...

Persze ha Peric-e maganvelemeny, akkor termeszetesen II Janos Pal velemenye(i) is www.medjugorje.net/content/view/174/
maganvelemeny az ugyben, viszont kerdes hogy emberileg/lelkileg kinek a maganvelemenyere lehet adni inkabb, felteve ha nem a szivunkkel, hanem az agyunkkal keressuk a valaszt...

( a linket az utokornak tettem be, (lenne eredeti kezirat is a Szentatyatol- viszont nem vagyok megyozodve hogy igazabol nyitott vagy a kerdesre)... ezert is ajanlom az imat a meddo vita helyett)

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2013.02.14. 00:28:52

@csaba carmarthen:
"ajanlanam a napi 40 perc rozsafuzert ..mindkettonknek - vitatkozas helyett;)"

Köszi, szokás szerint a többszöröse is megvolt ;)

2013.02.14. 08:05:01

@m-athos:
Napi min. 80 perc rózsafűzér! Respect!
(Hát én tuti bealudnék)
És még van időd kommentelni is.

csaba carmarthen 2013.02.14. 09:19:00

@Pandit: @m-athos: igen, ez a kerdes bennem is felmerult.. (folyamatos kommenteles mellett..? ;)

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2013.02.14. 09:36:57

@Pandit: Nem egészen ebben a formában. Reggelente felkelés után egy óra Jézus-ima, este lefekvés előtt a rózsafüzér. Ez a kb. másfél óra az alap, ha ez nagyritkán valami miatt elmarad, akkor az olyan rossz érzés, mintha mondjuk nem zuhanyoznék aznap.

A többi pedig teljesen hektikus, attól függően, hogy aznap milyen teendőim vannak. A napi hét zsolozsmából max. heti egyet vagy kettőt ha össze tudok hozni :) De a Jézus-imát igyekszem mondani minden olyan helyzetben, amikor ez lehetséges.

Szárovi Szent Szerafim a következő, könnyen memorizálható imarendet javasolja világiaknak:

Reggelente 3 Miatyánk, 3 Üdvözlégy, 1 Hiszekegy. Utána egész ebédig a Jézus-imát mondjuk magunkban: "Uram, Jézus Krisztus, Isten Fia, könyörülj rajtam, bűnösösön!"

Ha ezt nem tudjuk kivitelezni, mert másokkal kell kommunikálnunk, akkor elég csak annyit mondani magunkban folyamatosan, hogy "Uram, irgalmazz!" :)))

Ebédkor ugyanúgy, mint reggel. Ebéd után a következő fohászt ismételgetjük lefekvésig: "Legszentebb Istenszülő, ments meg engem bűnöst!" Lefekvés előtt ismét 3 Miatyánk, 3 Üdvözlégy, 1 Hiszekegy.

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2013.02.14. 09:46:24

@csaba carmarthen:
"igen, ez a kerdes bennem is felmerult."
Nem kérdezni kell, hanem csinálni ;) Ahogy Váczi atya is javasolja.

csaba carmarthen 2013.02.21. 17:44:37

www.nagyfigyelmeztetes.com/xvi-benedek-papa-lemondasat-elorevetito-uzenetek-idorendi-sorrendben/

+

kulso jelek ( a teljesseg igenye nelkul)

www.youtube.com/watch?v=GuWuugXiVHw
(Glenn Beck, csak a kivulrol jovo nyomasgyakorlasrol beszelt...)

uk.finance.yahoo.com/news/the-vatican-no-longer-accepts-credit-or-debit-cards-091430579.html

(nyomasgyakorlas mas eszkozei..)
erre persze kevesen figyeltek fel...
süti beállítások módosítása