Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Önszeretet

2011.05.27. 18:23 Szakaszu

Kedves Peti! A napokban, amikor beszélgettem veled, egy-két szavadból azt olvastam ki, hogy te még jobban is szerethetnéd önmagadat. Erről szeretnék most néhány dolgot megemlíteni. Könnyű vagy nehéz neked szeretni önmagadat? Ezen gondolkodj el, mert az biztos, hogy Isten szeret és nincs semmi ok arra, hogy te ne szeresd magadat.

Mi mutatja azt, hogy valaki helyesen szereti önmagát? Ez is egy jó kérdés számodra! Én azt hiszem, az szereti magát helyesen, aki jóban van önmagával, kedveli magát, örül, hogy együtt lehet önmagával, és ha valamit hibázik, meg tud bocsátani önmagának, mert tudja, hogy Isten is megbocsátott neki. Soha nem ítéli el magát, mert Isten sem teszi ezt.

Mit gondolsz, miért olyan fontos a helyes önszeretet? Én egyből felelnék erre a kérdésre: aki nem szereti önmagát, se Istent, se felebarátját nem tudja igazán szeretni!

De hogyan lehet önmagunkat helyesen szeretni? Fel kell fedeznünk jó oldalainkat, talentumainkat, a szépet és jót, amit Istentől kaptunk. Ha ezzel nehézséged van, próbálj egy ideig naplót írni, és naponta összegyűjteni azt, hogy aznap milyen szépet és jót fedeztél fel önmagaddal kapcsolatban. Arra is figyelj, hogy mi az, amit mások visszatükröznek neked.

Peti, ismerve téged, tudom, hogy van egy olyan családtagod, aki inkább a negatívat tükrözi feléd. Ezzel kapcsolatban azt tudom tanácsolni, hogy ne gondold, hogy ő ezt rosszakarattal teszi, azt is gondolhatja, hogy segíteni fog téged az előrehaladásodban, vagy egyszerűen ő csak így tud kommunikálni. Pedig a negatívumok hangsúlyozása inkább csak arra jó, hogy azok egyre mélyebb gyökeret verjenek benned és ne lásd meg tőlük a szépet és a jót. Amikor negatív véleményt hallasz magadról, meghallgathatod, de utána próbáld megnézni, hogy mi is lehet az oka egy ilyen véleménynyilvánításnak. Lehet, hogy az illetőnek baja van önmagával, és kivetíti rád a keserveit. Ha ez a helyzet, akkor ez peregjen le rólad, mint kutyáról az esővíz. Lehet, hogy a véleményének reális alapja van, s akkor Isten kegyelmével igyekezz változtatni magadon.

Múltkor említetted, hogy néha munkahelyeden is nagyon negatív hangulat uralkodik. Hogy ez ne ragadjon magával, próbálj minden Jézussal együtt tenni. Mielőtt nekiállsz, kérdezd meg Jézust: most mit akarsz, hogy tegyek és hogyan akarod? Ennek a két kérdésnek szentelj két-három percet, és akkor örömmel tudsz nekiállni a feladatodnak.

Amikor a múltkor beszélgettünk, az volt a benyomásom, hogy önmagadat is gyakran negatívan ítéled meg. Ezeket a negatív véleményeket, gondolatokat, érzéseket pozitívekkel lehet kiütni. Tehát, a naplódba próbálj minden nap valamilyen pozitív tapasztalatot leírni, és ha nehéz is, őszintén ismerd be, milyen jó, hogy jót tudtál tenni a nap folyamán.

Dolgozni azon, hogy jobban szeresd magadat, nem könnyű feladat. Ezért komolyan kell imádkozni, kérni és könyörögni, hogy az Úr változtassa meg életedet. A kérő ima azért fontos, mert világosság teszi, amire te vágyódsz, és a könyörgéssel azt is beismered, hogy saját erődből erre nem vagy képes. A kérő ima erősíti a hitedet, a könyörgés pedig a bizalmadat Istenben.

Egyszer valaki azt mondta nekem, hogy az önszeretet mindig helytelen. Ezt azért mondta, mert azt hitte, hogy helytelen az, ha valaki önmagát szereti, mert önzővé válik. Akkor én azt kértem tőle, próbálja meg helyesen szeretni önmagát. Kérje meg a Szentlelket, hogy mutassa meg neki a helyes önszeretet útját. A helyes önszeretet megnyitja a szívünket Isten felé és az emberek felé is, örömöt hoz az életünkbe és mások életébe is. Akkor szereted magadat helyesen, ha örülni tudsz magadnak és hálás vagy Istennek, hogy az vagy, aki vagy, és olyan vagy, amilyen vagy.

Imával és szeretettel: Szakaszu apó


 

53 komment

Címkék: változás szeretet önismeret hála

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr262937199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zzzsuzsa 2011.05.29. 21:32:33

kedves Szakaszu!
Pont ma éreztem azt, hogy olyan elkeserítő az, amikor éppen valami jót akarsz csinálni, örülsz neki és akkor váratlanul és kéretlenül megállít valaki, beszélgetni akar veled, mikor te nem is akarsz vele, de meghallgatod, mert gondolod, hamar befejezi, de nem így történik, hanem hosszan és még hosszabban ecseteli, hogy minden mindegy, nem éri meg semmit csinálni és amúgy is világvége lesz. Végén még megemlíti, hogy jobb ha félek és zárom ajtót még akkor is, ha öt percenként ki be járok rajta. Mostanában velem hihetetlenül sokszor fordul elő az, hogy örülök valaminek és rögtön megjelenik egy kolléga, vagy egy szomszéd és jól elkeserít. Nem bírom az ilyen dolgokat, úgy érzem nem ér semmit amit csinálok. Legszívesebben elbujdokolnék ilyenkor. Hogy lehet ehhez jó képet vágni?

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2011.05.30. 05:21:03

KULCS-gondolat:>>" Egyszer valaki azt mondta nekem, hogy az önszeretet mindig helytelen. Ezt azért mondta, mert azt hitte, hogy helytelen az, ha valaki önmagát szereti, mert önzővé válik. Akkor én azt kértem tőle, próbálja meg helyesen szeretni önmagát. "<< Ez teljesen új megközelítés,én is a "hagyományos verziót" ismertem: önszeretet=önzés=bűn. Ezt még "emésztenem kell",-köszönöm!

Kajla 2011.05.30. 06:13:11

@Zsolt520: Én egy László Gábor lelkigyakorlatra emllékszem, talán harminc éve, ahol azt mondta, a "szeresd feleberatádot, mint önmagadat" azt (is) jelenti, hogy őt sem jobban, sem kevésbé nem szereted, mint saját magadat.

türkiz 2011.05.30. 08:31:42

Úgy gondolom, mint minden más, az önszeretet sem fejthető le az adott egyénről, annak temperamentumáról... azaz nem értelmezhető magában. Egyikünkről minden lepereg, a másikunk azt is "sorsán viseli", ami nem az ő gondja kellene, hogy legyen. A pszichológia hajlamos a nevelésnek tulajdonítani mindezt, magam egyáltalán nem zárnám ki a genetikát sem (ha nem is determinál, de hajlamosít). A gyerekeim különbözősége számomra ad erre némi magyarázatot. Mióta beszélgetünk egymással, amitől csak tudatos lehet számukra, azóta tudják(!) is, hogy önmagunk szeretete nélkül nem lehet egymás iránti szeretetről sem szó. Mindezt tudják, mégis az egyiküket nem győzöm visszahúzni (mert még elrepülne), a másikukat pedig alig bírom visszaemelni ebbe az egészséges áramba.
Kedves Szakaszu!
"Lehet, hogy az illetőnek baja van önmagával, és kivetíti rád a keserveit. Ha ez a helyzet, akkor ez peregjen le rólad, mint kutyáról az esővíz. Lehet, hogy a véleményének reális alapja van, s akkor Isten kegyelmével igyekezz változtatni magadon."- én ezt tartanám a "kulcsmondatnak" ebben az írásban. S egyben ez az, amit majd mindenki éppen úgy fog értelmezni, amennyire a sajátos temperamentuma ezt megkívánja. Az örök optimistákról, a mindig talpra érkezőkről mint a kutyáról az esővíz, az is lepereg, aminek nem kellene s azok, akik szocalisan érzékenyebbek azzal is túl sok időt fognak eltölteni, amit már régen le kellett volna pergetniük magukról... és persze így módosítanak a krízisek, válságosabb életperiódusok és akár a hangulati tényezők is (...)
Nekem egyetlen mankóm ebben a mérlegelésben az az egy-némely imaélmény, melynek mélyén megéltem, megtapasztaltam az Isten által való szerethetőségemet - ezt bármikor elő tudom hívni, ezért nem félek azt feltételezni, hogy a másik véleményének reális alapja lehet. Persze, ha tudom, hogy szeret. Veszélyesebbnek látom azt a gyakran tapasztalható már-már jelenséget, amibe minden élő beszélgetés, dialógus csak belehalni tud. Nevezetesen amikor a másik mindenre, mindenkor talál magának magyarázatot arra, hogy az éleket eltompítsa, mondván ez is-az is "csak kivetíti rám a keserveit"...
Egy lelkivezető, aki ismeri a rábízottat, az tudja, hogy milyen beállítású a másik. Ha a könnyen elszálló, akkor hagyhatja kicsit a mélyebb szembesülések mezején (hisz a hétköznapokban mindezt szinte csak felszínen érinti), ha meg szorongóbb a másik sok erővel, szeretettel segítse addig, amíg az újra megtalálja önmagát, önmaga szerethetőségét.
Hajlamos vagyok azt hinni, ez mindannyiunk dolga :)

zzzsuzsa 2011.05.30. 09:00:41

@türkiz: nekem meg van egy olyan érzésem, hogy a blog kezd átalakulni és csodás segítő mondatok röpködnek! :-)) Köszönhetően Szakaszunak is!!

iovianus 2011.05.31. 23:40:01

@zzzsuzsa: Múlt héten megállított két Jehova tanúja. Két idősebb asszony, az egyik inkább olyan jóságos nénike, a másik olyan nagyszájú cigányasszony (nem peioratív). Végül beszélgettem velük majd' egy órát az utcán. Illemből elfogadtam a szóróanyagukat, bár láttam már elég ilyet, megígértem, hogy majd belenézek. Bár nem értek egyet a szó szerinti értelmezéssel, az azonnali világvégével, és hogy kívül állnak a "Sziklán". Viszont egy dolog megfogott bennük: szerették az Istent. És a maguk módján tesznek érte, hogy mások is szeressék.

Még egyszer mondom, nem tetszik a házalásuk. De bennük mélyebb hitet láttam, mint sok templomjáró emberben. Sok igazság van az Egyházzal szembeni kritikájukban, bár ez a ő felekezetükre is vonatkozik, csakhát a saját háza táját az ember hajalmos rendben "tudni".
Egy poszt születhetne egyszer még erről.

Szakaszu apó!
Örülök az írásnak, mert így a hozzám hasonló emberekhez is eljutnak a nagyszerű tanácsok/ötletek, még ha személyes beszélgetésre nem is kerül sor.
Tökjó.

peppe80 (törölt) 2011.06.01. 20:52:46

Csak úgy szerethetünk másokat, ha szeretjük magunkat. A szeresd felebarátodat mint önmagadat elvben az önszeretet a nehezebb rész. Saját magát az embernek folyamatosan el kell viselnie, minden egyes helyzetben a legfelemelőbbtől a legmegalázóbbig. És ha együtt élünk valakivel, az még nagyon kevés a boldogsághoz, hogy elviseljük. Ahhoz szeretni kell. Szeretet pedig nincs megismerés és megértés nélkül. Az őszinte önismeret tehát az alap, a „szikla” amelyre a szeretet felépítményét emelhetjük.

peppe80 (törölt) 2011.06.01. 20:54:52

Egy – talán távolinak tűnő, mégis szoros – asszociáció a poszthoz:

"I'm beautiful in my way
'cause God makes no mistakes
i'm on the right track baby
i was born this way

don't hide yourself in regret
just love yourself and you're set
i'm on the right track baby
i was born this way"

(Lady GaGa – Born this way)

áterpáter 2011.06.02. 14:56:06

@peppe80:

képzeld, amikor ez a szám megjelent, írni akartam egy olyan provokatív bejegyzést, hogy Our Lady of Gaga (a sok Our Lady of Hungary, Our Lady of Guadalupe stb. mintájára.) Tetszik a szám mondanivalója, üzenete :)
Látva viszont a látogatóink nem-ítéletmentes (ideológiailag túlbuzgó) irányultságát, feladtam ... :((

egyérintő 2011.06.02. 15:16:19

@áterpáter:
@peppe80:

A hölgyet csak annyiban ismerem, hogy van egy fotóm róla, amelyen csak nyers sertéslapockába, combba és oldalasba öltözött. Csupán annyit tudok róla, hogy a kedvenc foglalatossága a megbotránkoztatás.

Tudnátok valamit linkelni, amelyre azt mondjátok, na emiatt érdemes ezt az 5-10 percet ezzel a különcségre utazó hölggyel tölteni?

matthaios · http://www.matthaios.hu 2011.06.02. 16:12:14

@áterpáter:
Kedves aterpater!

Bejegyzésem nem Lady GaGa-ról és számáról szól. Ez ugyan nem műfajom, de a szám akár még jó is lehet (a szöveg nem ellenszenves). Helyesnek tartom, hogy nem írtál „provokativ bejegyzést” a számmal kapcsolatban, azonban mostani kommented egy kissé provokatívra sikerült, aminek egy magamfajta „ideológiailag túlbuzgó” szentfazék nem örül. (Lehet, hogy szerzeted alapítója és szentjei is ideológiailag túlbuzgók voltak?) Ismétlem, nem Lady GaGa-ról akarok véleményt mondani, de azért még egy gag kedvéért sem kellenne őt Mária tiszteletével összehozni. Feltételezem a jó szándékot: a célod nem a „katolikuspukkasztás”, hanem azoknak az elérése, akik messze vannak a templomtól, Egyháztól stb. Csak arra vigyázz (és ne csak te), nehogy a jó pásztorról szóló evangéliumi példabeszéd negatív verziója következzen be: az elveszett bárány ugyan nem tért meg, viszont a meglévő bárányok elvesztek. A Jó Pásztor nem felejtkezik meg azokról a bárányokról sem, akik hallgatnak (vagy legalábbis igyekeznek hallgatni) az ő szavára, hiszen miután egy elveszett bárány megtért, ez is egy „hallgató” báránnyá válik.

Sancta Dei Genetrix, ora pro nobis!

Virágoskert 2011.06.02. 17:20:27

Eredetileg nem akartam még ehhez a bejegyzéshez is hozzászólást írni, de véletlenül észrevettem, hogy miről van szó, ezért mégsem tudtam megállni, hogy ne szóljak.

Annak az "énekesnőnek" (őszintén szólva, még a nevének kimondásától is irtózom, illetve szégyellem, hogy egyáltalán tudok az ilyesfajta szórakoztatóipari termékek létezéséről) áprilisban, Nagyhét alkalmával megjelent egy zenei felvétele (és videoklipje), melynek témája Júdás éltetése és Krisztus nyílt gyalázása. Meg kell nézni (pl. a Youtube-on), a régebbi klipjei is hemzsegnek az egyértelműen sátáni szimbólumoktól. Nem akarok álszenteskedni, de az ilyesfajta töménységű mocsoktól, hívőnek, nem hívőnek, mindenkinek távol kellene tartania magát, amennyire csak lehetséges. Ha igazán korrektül akarnánk eljárni, akkor (felekezettől, vallástól, világnézettől, stb. függetlenül) a jóérzésű embereknek tiltakozási hullámot szerveznének, hogy ilyen sátánista ocsmányságok ne jelenhessenek meg, illetve semmilyen formában ne kerülhessenek közforgalomba, ne mérgezhessék ilyesmivel az emberek elméjét. Ez még nem inkvizíció, és nem kulturális diktatúra, ugyanis, itt egyszerűen a tömény sátánizmussal állunk szemben. Épelméjű, józan ember az ilyesmit nem tűrheti (hangsúlyozom, itt nem csak a keresztényekre gondolok).

Egyébként, tudom, valójában nem is maguk az előadók sátánisták, ők csak (mintegy bábként) eléneklik/eljátsszák amit írnak nekik, vagyis a luciferiánus és egyéb okkult szimbolikától terhelt alkotásokat.

www.mindennapi.hu/cikk/kultura/lady-gaga-uj-klipje-istenkaromlo-/2011-05-14/3155

csaba carmarthen 2011.06.02. 17:32:54

@matthaios:
1985. február 7.
„Drága gyermekek! Ezekben a napokban a sátán különösen megmutatkozik ebben az egyházközségben.

Imádkozzatok, drága gyermekek,

hogy Isten terve megvalósuljon,

és a sátán minden tette Isten dicsőségét szolgálja.

Azért maradtam veletek ilyen sokáig, hogy megsegítselek benneteket a kísértésekben. Köszönöm, hogy válaszoltatok hívásomra.”

www.medjugorjeportal.hu/uzenetek/1985

egyérintő 2011.06.02. 18:42:22

@Virágoskert:

Jó kérdés, hogy mit lehetne tenni.Sajnos nem ismerek olyan taktikát, amellyel ezeket a sztárolt, reklámozott izéket a főáramú médiával szemben partvonalra lehetne tenni. Annak idején a Madonnának is csak jól jött, hogy a katolikusok megpróbálták lenyomni. Pont az ellenkező hatást érték el vele.

peppe80 (törölt) 2011.06.02. 20:16:20

@Virágoskert: Hol van ebben Jézus gyalázás? A klipben egyértelműen Júdás a negatív figura, Jézus pedig a pozitív. Az egész klipben végig Jézushoz húz Júdás csábítása ellenére. "Jó keresztényként" tehet ennél többet valaki?
A klip vége az, hogy inkább ő hal meg, de nem öli meg Júdást. Jézus hibáztatott bárkit a saját halála miatt? Mit szólt hozzá, amikor erőszakkal akarta Péter megvédeni?

peppe80 (törölt) 2011.06.02. 20:30:07

@egyérintő: "Tudnátok valamit linkelni, amelyre azt mondjátok, na emiatt érdemes ezt az 5-10 percet ezzel a különcségre utazó hölggyel tölteni?"

Sajnos nem volt alkalmam vele együtt töltött perceket levideózni. (Tudom.. Fene a gusztusomat!) :)

zzzsuzsa 2011.06.02. 21:04:46

@Virágoskert: Teljesen egyetértek veled és én is ijesztőnek tartom ezt a klippet és tök zavarosnak, de profi módon megcsinált zavarosság van benne. A kosztümösök és sminkesek klippje ez. Bárkivel kivitelezhető. Ha megfigyeled, a zene és a koreográfia teljesen kommersz és semmitmondó. Én nem látok itt semmilyen Jézuspártiságot és az ellenkezőjét sem. Egy ilyen klipp műfajánál fogva nem az elmélyültséget szolgálja már a rövidsége miatt sem. Amit viszont nem látok benne, az a tehetség és az egyéniség. Undorító pillanatok viszont hemzsegnek és ami a legijesztőbb, hogy ez a valaki, aki itt vonaglik a kör közepén, egy szupersztárnak nevezett jelenség, egy szerencsétlen leszbikus ámokfutó.

egyérintő 2011.06.02. 21:31:02

@peppe80:

Gratulálok! :(

Remélem a nyershús öltözetet a fogaiddal tépted le a hölgyről....

Virágoskert 2011.06.02. 23:08:16

@egyérintő:

Igen, valóban nem csak ez az egyetlen, mert rengeteg híres zenészt, énekest, zenekart lehetne sorolni, akiknek zenéje ilyesfajta burkolt üzenetekkel terhelt. Nem is sejtenénk... Az emberek ezen irányú informálása, illetve az ilyen zenéket játszó médiumok bojkottálása - mint békés eszközök - talán hatásosak lehetnek. (Illetve, nem tudom, hogy ilyenkor hol vannak a médiumok működését felügyelő állami szervezetek.) Néhány évvel ezelőtt, Horvátországban például különböző elégedetlenségi akciókkal (talán tüntetésekkel is) megakadályozták, hogy az egyik világhírű, hatalmas rajongói táborral bíró sátánista őrült koncertet tartson. Nálunk viszont nem maradt el a turnékoncert, mert itthon kisebb volt a tiltakozás.

@peppe80:

Én azt mondom, ne legyünk naivak! Nem csak nyílt szidalmazással lehet gyalázni valakit. (Ugyanis, ha ezt ilyen nyíltsággal tennék, valószínűleg senki sem hallgatná ezeket a felvételeket.) Az extrém módon méltatlan, végletesen ízléstelen ábrázolás eszköze éppen elegendő a gyalázkodás kimerítéséhez. Illetve, maga a refrén is a Júdásnak vallott "szerelmet" jeleníti meg. Ez félreérthetetlen Krisztus-ellenes utalás, mert Júdás az ártatlanul szenvedő Krisztus elárulásának szimbóluma, még akkor is, ha Krisztus megbocsátott volna Júdásnak. (Egyébként, a katolikus tanítás, és főleg a misztikusok látomásai szerint, még Júdás számára is lett volna bocsánat, de ennek részleteibe most ne menjünk bele, mert messzire vinne.) Persze, annyi leleményesség azért van bennük, hogy olyan elemeket is elhelyezzenek az alkotásaikban, melyekre hivatkozva utólag, a nyilvánosság előtt kimagyarázhatják a botrányos részeket. Ezt sokan el is hiszik, mert előzőleg már megtetszett nekik a zene. Tapasztalatom szerint, a legtöbb ember, jóhiszeműen, tényleg azt gondolja, hogy ezek ártatlan dalok. Nem őket akarom hibáztatni.

@zzzsuzsa:

Nagyon jó észrevétel, az alkalmazott szimbólumok folyama nem véletlenül ilyen zavaros. Jobban mondva, csak számunkra, "kívülállók" számára tűnik zavarosnak, összefüggéstelennek: valójában egy jól kigondolt, egységes, okkult jelképi rendszer áll mögötte, melyet nem is igen lehet megfejteni sem. A valódi jelentéstartalmat csak azok értik teljes egészében, akik megalkotják őket. Egyébként, mindez egy igen klasszikus, bevett módszer, gyakran alkalmazzák.

egyérintő 2011.06.03. 09:07:38

@Virágoskert:

Sajnos általános, hogy egy sláger szövege erkölcsi norma fellazításra készül. Meglepődtem igencsak például, amikor kiderült, hogy egy teljesen ártatlannak tűnő régi sláger refrénje az, hogy "Who the fuck is Alice?"

csaba carmarthen 2011.06.03. 09:36:15

Aleister Crowley, akit a 'világ legzülöttebb emberé'-nek is tituláltak 3 eszközt ajánl a fiatalok megrontására:

1,monoton zene
2,szabad szexualitás
3,kábítószerek
youtu.be/L2abHvnFXqU

Ő a fenevadnak tartotta magát. Egyik legjobb barátja Run Hubbard, a scientológia alapitója, aki 1947 után Crowley halála után magára vette a fenevad szerepét...
youtu.be/xBfMjHEw8Zw

Crowley-t mint az feljebb kiderül sok rock zenész patrónusnak tartja...

tehát innen már csak egy ugrás és megérkeztünk a rock zenéhez...
www.karizmatikus.hu/sat-rock.htm

E link alapján a rockzene nyugodtan elmondhatja magáról, hogy: 'Millionen stehen hinter mir'

'A sátánista rock terjedésének elősegítői azok a pénzemberek, akik világuralomra törnek - mint az Illuminátusok, a Wicca boszorkányügynökség és a Welsh Witches Society tagjai. Az Illuminátus szabadkőművesek rendjét 1776-ban alapította egy csapatnyi hitehagyott - többek között Rocca kanonok, Adam Weishaupt volt jezsuita szerzetes és Benjamin Franklin. Ez a sátánnak szentelt szervezet gazdasági, politikai, katonai, vallási és más téren is világuralomra törekszik, egyetlen és kizárólagos világkormány létrehozatala céljából. A Wicca neve a Witches International Craft and Conjuration Arts kezdőbetűiből áll össze, melynek szabadfordítása Nemzetközi Boszorkány-mesterkedések és Praktikák lehetne. Nem a rock finanszírozásáról van itt szó (legfeljebb kezdetben): a lemez- és sajtóipar már jó ideje hatalmas biznisz. Ami valószínűbb, az a pártoló tevékenység, amely egyrészt arra irányul, hogy - legalábbis közvetve - befolyásoljon bizonyos körülményeket és tartalmakat, másrészt pedig, hogy - amíg lehetséges - életben tartsa a közvélemény rokonszenvét a rock mint szórakozás és időtöltés iránt, és eltitkolja a bajokat, a negatív aspektusokat, a sötét vonásokat, amelyeket az említett intézmények leginkább a szívükön viselnek.'

Ezekután - felmerül a kérdés- miért pártolja ezeket áterpáter..

@Virágoskert:

" Ma különleges módon hívlak benneteket az imádságra és az önmegtagadásra. A sátán eddig soha nem látott módon szeretné megmutatni a világnak szégyenletes arcát, amellyel minél több embert akar a halál és bűn útján félrevezetni. Ezért drága gyermekek, segítsetek, hogy szeplőtelen szívem győzedelmeskedjen a bűn világában. Kérlek mindnyájatokat, hogy ajánljatok fel imákat és áldozatokat szándékaimra, hogy azokat bemutathassam Istennek azért, ami a legszükségesebb. Felejtsétek el kívánságaitokat, és azért imádkozzatok, drága gyermekeim, amit Isten akar, ne azért, amit ti akartok. Köszönöm, hogy válaszoltatok hívásomra!”1991. szeptember 25.

Még mindig nem érted?????????

szeretettel:
csaba

Virágoskert 2011.06.03. 13:43:48

@csaba carmarthen:

Balducci atya írása, amit belinkeltél, nagyon jó és nagyon igaz, mindenkinek el kellene olvasnia. A szórakoztatóipar ilyen fokú (és irányú), tervszerű lezüllesztése valóban az általad is említett, XX. századi sátánista "mágusokkal" (pl. Crowley, Lavey, stb.) és okkult szervezeteikkel, illetve az ő szellemiségüket követő/megjelenítő híres rockzenészekkel kezdődött (Beatles, Rolling Stones, stb.). Később, a többi modern "műfaj" is ezekből alakult ki.

"Ezekután - felmerül a kérdés- miért pártolja ezeket áterpáter.." -írod.

Ez, többek között, talán azért lehet így, mert az emberek általánosságban nem veszik túl komolyan ezeket a zenéket, ill. irányzatokat, és még a sátánt nyíltan éltető dalszövegeket is inkább csak jó heccnek, vagy alapvetően ártalmatlan, fiatalos bolondságnak tartják, melyeket legfeljebb csak kinevetni lehetne, de valódi veszélyt nem jelentenek. Ez hatalmas naivitás. Még a vallásukat gyakorló, komolynak tűnő, katolikus fiatalok között (!!!) is vannak olyanok (egyébként, nem is túl kevesen), akik semmi kivetnivalót nem látnak még a legdurvább sátánista metál hallgatásában sem. Leginkább azzal érvelnek, hogy ezek a zenészek a - népszerűség és a szenzáció kedvéért - csak "eljátsszák" (!), hogy sátánisták, de valójában, természetesen, nem azok, így nyugodtan lehet hallgatni őket.

"Még mindig nem érted?????????" - Hogyne érteném...

Valamint, ezzel be is fejezném a téma boncolgatását, mivel nem akarom teljesen eltéríteni "Szakaszu atya" írását. Eredetileg sem ez volt a célom, de nem hagyhattam szó nélkül "áterpáter" rettenetes ötletét.

csaba carmarthen 2011.06.03. 18:04:25

@Virágoskert:
legyen igazad:)
bízzunk és reméljünk.

egyérintő 2011.06.03. 21:01:48

@khamul:

Az amerikaiak metál zenével kínozták az arab foglyokat. Az arabok egyáltalán nincsenek hozzászokva ehhez a zenéhez, a napi 24 órás, a sötétben is dübörgó, vinnyogó, kakofon metálzene taccsra vágta őket idegileg.

csaba carmarthen 2011.06.03. 21:05:00

@khamul:

ez "igen"

pontosan ezek miatt (is) ...
"szeretném élesen fogalmazni"...
(már ahogy egy volt fizikatanárom szokta volt mondani:))
...a következőket...
...újra és újra...

1986. szeptember 4.
„Drága gyermekek! Ma is imára és böjtre hívlak benneteket.

Tudjátok, drága gyermekek,
hogy segítségetekkel mindent megtehetek,

kényszeríthetem a sátánt,
hogy ne vezessen titeket a rosszra,

és eltávolíthatom őt erről a helyről.

Drága gyermekek, a sátán mindegyikőtökre leselkedik. Különösen a mindennapi dolgokban szeretne zavart kelteni bennetek. Ezért, drága gyermekek, azt kérem tőletek, hogy teljesen Istennek átadott és imával teli legyen minden napotok. Köszönöm, hogy válaszoltatok hívásomra!”
www.medjugorjeportal.hu/uzenetek/1986

Üdv mindannyiotoknak szeretettel:
Csaba

peppe80 (törölt) 2011.06.04. 01:10:36

@Virágoskert: „Az extrém módon méltatlan, végletesen ízléstelen ábrázolás…”

Az országutat járó szelíd motorosként való ábrázolás szerintem életszerű analógia. Annak idején Jézus és a tanítványok is járták az országot, gyalogosan, szamárháton, hol itt, hol ott megszállva.
Szerintem arról, hogy sebektől borítva, kereszten lógva, kínhalála közben ábrázolják nyilvánvaló bűntudatkeltési céllal, inkább elmondható hogy „extrém módon méltatlan, végletesen ízléstelen ábrázolás”, (már csak azért is, mert az ábrázolt helyzet is az volt).
Visszakapcsolódva a poszt témájához vajon mennyiben segíti a pozitív önképet az, hogy az ember arcába nyomják piedesztálra emelve egy ártatlan ember halálát, úgy, hogy még felelőssé is próbálják tenni érte? Miért a bűntudatot keltegetik/lovagolják meg a hívekben? Ez a negatív hozzáállás, szorongáskeltés vajon elősegíti a szeretetteljes viszonyulást? (Ne érts félre, tapasztalatom szerint a legtöbb keresztény ember, jóhiszeműen, tényleg azt gondolja, hogy ezek helyes dolgok, ill. nem ilyen tudatban teszik. Nem őket akarom hibáztatni.)

De ezek után nem csoda, hogy nagyítóval kell keresni az ehhez a poszthoz hasonló pozitív önviszonyulásra bíztató megnyilvánulásokat a keresztény vallásban.
Személy szerint konkrétan az önszeretetről egyetlen keresztény megnyilatkozásra nem emlékszem azelőttről, még a szóösszetételre sem. Tényleg mintha ilyen nem is lenne, vagy kapásból maga lenne az önzés. Az első pár komment szerint nem vagyok ezzel egyedül. Pedig nagyon lényeges dologról van szó. Amit apó ír, hogy aki nem szereti önmagát másokat sem szerethet igazán nem csak az ő véleménye, hanem működő pszichológiai modell.

csaba carmarthen 2011.06.04. 03:59:27

@peppe80:
kedves Peppe,
először is szívből kívánom, hogy mindazok akik ebben a videó-klipben szerepelnek
youtu.be/wagn8Wrmzuc

plusz még az az 50 000 000 ember aki megnézte -Isten irgalmából- mind ott legyenek majd a Mennyben annak ellenére, hogy Jézus Júdást egyértelműen a kárhozat fiának nevezi az evangéliumokban...Mivel, Jézus azt is mondja,hogy aki benne hisz, még nála nagyobb dolgokat is véghezvisz -így miért ne kérhetnénk azt is hogy a pokol teljesen elnéptelenedjen...és mindenki megmeneküljön... mert ez az amire Jézus vágyik, Júdást is beleértve....hmm...csak hát a szabad akarat...

viszont -jelen pillanatban még- van 'néhány' problematikus pontja ennek a klipnek...pl hogy a 'tanítványok' halálfejes bőrdzsekiben furikáznak, s világosan látszik ez pl. a John név alatt(!) is...

Képi szimbolikákról már volt szó, de nézzük a szöveget
youtu.be/9y7ACSyxWS0
először azt hittem az énekest mintegy kimenti, hogy azt mondja: ...Jesus is my virtue... de nézzük az elejétől...szerelmes vagyok/kapcsolatom van Júdással (akinek neve rengetegszer ismétlődik, míg Jézusé csak 1-szer fordul elő)..Ha hozzám jön(mármint Júdás) készen állok rá hogy a hajammal mossam meg a lábát(!!!) és megbocsátok neki ha a nyelve hazudik az agyán keresztül (itt meg kell jegyezni, hogy Júdás soha nem bánta meg bűnét)...mégha 3-szor is elárul(??) akkor is megbuktatom (??) őt a koronázatlan királyt. Én egy szent őrült vagyok, habár ő kegyetlen, mégis szeretem,o baby, Judast..

aztán jobban megnéztem ezt a mondatot:
'I wanna love you, but something's pulling me away from you Jesus is my virtue, Judas is the demon I cling to I cling to.Ez mindenképpen értelmezhető úgy, hogy szeretni szeretnélek Jézus,de ami elhúz tőled az az erényem, hogy Júdáshoz a démonhoz ragaszkodom, ragaszkodom.... Ez eléggé egyértelműen hangzik így.

Ami pedig Jézus megfeszitett ábrázolását illeti, az előszőr is a valóságra épül, másrészt mivel pont a bűnök elvételéről van szó: azt gondolom nem bűntudatot akar ébreszteni, hanem egy hatalmas, a végsőkig elmenő szeretetről beszél...egy felszabadító szeretetről mindannyiunk iránt.

végül a helyes önszeretet...egyetértek...szerintem abból a felismerésből fakad hogy Isten szeret és boldoggá akar tenni, melynek kiteljesedése az Isten országa...ezért elvezet oda, hogy a helyes önszeretet egyben önzetlen is..
olyan mint a tiszta szerelem:) amely boldoggá tesz, de csak akkor működik, ha teljesen önzetlen vagyok benne - tehát ez kihívás és nem olyan könnyű:)

Bocs most-már visszaadom a szót Virágoskertnek. Igazából csak az angol nyelvű szövegrész miatt akartam neki besegíteni.))

Üdv:
csaba

peppe80 (törölt) 2011.06.04. 11:59:47

@csaba carmarthen: "azt gondolom nem bűntudatot akar ébreszteni, hanem egy hatalmas, a végsőkig elmenő szeretetről beszél...egy felszabadító szeretetről mindannyiunk iránt."

Ez is benne van, azonban mellette ott van az az alapvető, sokszor ismételt üzenet, hogy Jézus a mi bűneinkért halt meg. És itt jön az a sokkal alapvetőbb, természetesebb gondolatmenet, hogy én (is) tehetek a haláláról. Ez implicite és explicite is sokszor kifejezésre jut. Lehet ennél szörnyűbb dologgal megvádolni valakit? Ki az akiben ez nem keltene lelkiismeret furdalást?

Mi az ünenet egyik oldala?
Jézus szeret miket, és mi is szeretjük őt, mert valóban szeretetre méltó.
Ehhez fölösleges lenne megfeszíve ábrázolni.
Mi az üzetet másik oldala?
Jézus a bűneink miatt halt meg. Bűnösök vagyunk, hiszen meg kellett halnia. Mi tehetünk a haláláról.
Na ehhez kell megfeszítve ábrázolni.

A megfeszített Jézus ábrázolása a magyarázatával együtt az iránta érzett szeretetünket és empátiánkat fordítja át bűntudatba.
Pedig Jézus még a saját tényleges meggyilkolóit sem vádolta, nemhogy minket.

peppe80 (törölt) 2011.06.06. 23:35:53

@áterpáter: Ha csak ez volt a gond, szerintem ne fogd vissza magad. Azzal tiszteled meg leginkább magadat és még az "ideológiailag túlbuzgó" olvasókat is, ha vállalod magad, és őszinte vagy. Semmi szégyellnivalód nincs, a szám is pont erről szól. Még a jezsuita blogon is - amely mindig az őszinteség, nyitottság és elfogadás fóruma volt - egyedülállóan nyilváníthatnád ki ezen értékeket, pont a Gaga-ellenes fikázás és ítélkezés divatossága miatt. A blog említett értékei sokkal fontosabbak, mint egyes olvasók ízlésének a kiszolgálása (ami amúgy sem a Te utad volt eddig sem valljuk be :)
Az "ideológiailag túlbuzgó" olvasók megkímélésének meg már úgyis lőttek azáltal, hogy elárultad a "rettenetes ötletedet". (THE MAD PLAN :)
Személy szerint azt is szépnek találom az esetben, hogy anno a Te egyik posztod ("Hiszti, az van!") sarkallt engem először kommentelésre, és most valamelyest én adhattam Neked inspirációt a megnyilvánulásra valamiről amiben visszatartottak a külső elvárások.
Úgyhogy szerintem vedd úgy, hogy most megvolt a főpróba. Jöjjön az előadás!

csaba carmarthen 2011.06.12. 08:55:54

@peppe80:
Azt gondolom, aki elveszi a vilag buneit a buntudatot is elveszi...

Persze nem szabad ragaszkodnunk a bunhoz.(Epp ez volt Judas tragediaja.Nem akart bocsanatot kerni.)

A buntudatbol valo kiutat talan a kis Ferenc;) fogalmazza meg legjobban
pestiferences.ofm.hu/csalad/leclerc.html
Boldog Punkosdot!
Csaba

2011.06.13. 00:42:45

@peppe80:

'A megfeszített Jézus ábrázolása a magyarázatával együtt az iránta érzett szeretetünket és empátiánkat fordítja át bűntudatba.'

Most kicsit tanácstalan vagyok. Szabad Jézust jászolban, állatok között ábrázolni? És halászhajón, tanítva? Pilátus előtt? Vagy mikor feltámadása után megjelent a tanítványoknak?
Vajon miért lenne kivétel az értünk önként vállalt keresztáldozata?

csaba carmarthen 2011.06.13. 02:07:06

@peppe80:
A Keresztrol nekunk nehez beszelnunk,mert meg nem ismerjuk a szeretetet...
a mindvegig elmeno szeretetet...

nem ismerjuk meg az elet teljesseget..

nem ismerjuk a teljes boldogsagot...
a teljes odaadast...

a totalis onzetlenseget (azaz a helyes onszeretet)...

nem ismerjuk meg a teljes beket sem...

es termeszetesen fogalmunk sincs mindezek hianyarol...

Mas szoval nem ismerjuk teljesen Istent es fogalmunk sincs hogy mit jelent az O teljes hianya.

Amit ismerunk, es amit ki tudunk fejezni...az toredekes...

;)
...Like a rose
Trampled on the ground
You took the fall
And thought of me
Above all....

youtu.be/I7Sn5rV6oM0

Above all powers
Above all kings
Above all nature
And all created things
Above all wisdom
And all the ways of man
You were here
Before the world began

Above all kingdoms
Above all thrones
Above all wonders
The world has ever known
Above all wealth
And treasures of the earth
There's no way to measure
What You're worth

CHORUS
Crucified
Laid behind a stone
You lived to die
Rejected and alone
Like a rose
Trampled on the ground
You took the fall
And thought of me
Above all

Above all powers
Above all kings
Above all nature
And all created things
Above all wisdom
And all the ways of man
You were here
Before the world began

Above all kingdoms
Above all thrones
Above all wonders
The world has ever known
Above all wealth
And treasures of the earth
There's no way to measure
What You're worth

CHORUS
Crucified
Laid behind a stone
You lived to die
Rejected and alone
Like a rose
Trampled on the ground
You took the fall
And thought of me
Above all

CHORUS
Crucified
Laid behind a stone
You lived to die
Rejected and alone
Like a rose
Trampled on the ground
You took the fall
And thought of me
Above all

Like a rose
Trampled on the ground
You took the fall
And thought of me
Above all

...
:)

szeretettel:
Csaba

hillary 2011.06.14. 17:17:37

Két összetákolt gerenda
középpontjában Világ égíve,
hol madárszív várja a nyugovást.

peppe80 (törölt) 2011.08.11. 22:27:16

@áterpáter:
Szia áterpáter !

Ezt figyeld:

onfaith.washingtonpost.com/onfaith/guestvoices/2011/02/our_lady_of_gaga.html

Valaki, még csak nem is pap, megírta, és bekerült a Washington Post véleményrovatába.
Ha Te (szerzetesként! a jezsuita blogon!) megírtad volna, simán index címlapra kerülsz vele! :)

A szentfazekak kedvéért a cikk összegző sorai:

„Lady Gaga is eccentric for sure. She can be grotesque. She can be vulgar. But she is a role model of Christian virtue precisely because it seems unlikely that she would be. She has the potential to introduce God to so many people precisely because it doesn't seem like she is doing so. Lady Gaga is telling a huge, devoted audience that God loves them.”

és egy jobban Ízlelgethető önkényes kiemelés a fentiből tőlem:

„Lady Gaga (…) is a role model of Christian virtue”

csaba carmarthen 2011.08.13. 00:56:28

model of anti-Christian "virtue"

youtu.be/8K9dgqKmJ50

1.46: formaly high level illuminati luciferiens but now supposed Christians.........

miamai 2011.08.19. 17:31:21

Most olvastam a jezsuita honlapon:
jezsuita.hu/
Elhunyt P. Nemes Ödön SJ

Ismeretlenül, csupán könyvein keresztül megváltoztatta az imáról, az életről, Istenről, a Gondviselésről mindaddig meglévő felfogásomat. Bizonyos vagyok abban, hogy Szent Péter tárt karokkal fogadta az örök hazában.

Isten áldjon Ödön atya és kérlek járj közben értünk, ittmaradottakért.

pacsy 2011.08.19. 20:19:22

@miamai: én is nagyon hálás vagyok neki. a vele való találkozás megváltoztattta az életemet. in memoriam: www.youtube.com/watch?v=-lCDG_mT7T0

bloggeliza 2011.08.22. 13:59:36

Jó most újraolvasni a blogbejegyzéseit. Él minden szava. A legfontosabb gondolatai itt vannak, a lelkiségét vihetjük tovább.
Jó lenne nyomtatásban is látni ezeket a cikkeket.

csaba carmarthen 2011.08.23. 20:09:45

csak toletek tudtam meg meg, hogy Szakaszu apo Nemes Odon atya volt.

Az Orok Boldogsag Vilagossaga fenyeskedjek neki!

amikor szenvedeseirol probalt osztozkodni, arra nem sokan voltak vevok... nem sokan reagaltak ra... keves kommentet kapott
'ki torodott egyaltalan ugyevel?'

talan ((?)) mert nem tudtak/tudtuk hogy szakaszu apo szemelye mogott valojaban Nemes Odon atya all...

hat meg azt se hogy minden szenvedo apo/anyo/ember mogott valojaban Krisztus all

Kuldjuk-e ezt a dalt Nemes Odon atyanak?

youtu.be/AscPOozwYA8

Azzal a kerdessel, hogy nem kellene-e nekunk inkabb megis a Mennyhez tartoznunk - mar itt a foldon?

O ezert most melyebben, a dolgokat teljesen atlatva imadkozhat...

miamai 2011.08.24. 10:10:07

花を咲かす = sakasu, magyarul azt jelenti: virágok virága, vagy virágzás, vagy virágba borít
(a google fordító szerint)

Hiszem, hogy Szakaszu apó tanítása nagyon sok virágot (gyümölcsöt) fog hozni. Ezért volt közöttünk és nekünk ezért kell hálát adnunk

csaba carmarthen 2011.08.24. 11:56:48

@miamai:
花を咲かす
O ez fantasztikus;)

sokat adtal ezzel a magyarazattal szamomra:)

...a szemelyes vonatkozasokon tul...

pl
Világ világa,
Virágnak virága!
Keserüen kinzatul,
Vos szegekkel veretül.
Uh nekem, én fiom,
Ézes mézüül!

www.scribd.com/doc/18107174/Omagyar-Maria-siralom

macikuckó 2011.08.24. 18:08:38

Csak olvasója vagyok a blognak, de ilyen nagyot még nem tévedtem. Szakaszu Apót másik jezsuita szerzetesnek hittem:(

P.E. 2011.08.24. 21:12:11

Drága Ödön atya, köszönjük lelkünkhöz szóló, símogató szavaidat, csendes kitartásodat világunk jóvá változtatásának buktatóin... Köszönjük a SZÖSZ-t.

peppe80 (törölt) 2011.08.24. 23:38:10

Kedves Szakaszu Apó

Nagyon fáj ezeket a szavakat leírnom, a posztod alá, amely még itt van, de a szerzője már nincs. De nem teszem meg, hogy pont az utolsó, általad értünk adni tudott érzelmeknek kincseit nem mosom ki a hétköznapok homokjából – még ha az részemről a megrendült fájdalom is. Hálás vagyok, hogy legalább egy ilyen kis valószerűtlen módon, de találkozhattam Veled. Köszönöm, ahogy válogatás nélkül mindenkivel együtt engem is kedves barátodnak szólítottál az ismeretlenségből. Kedves szavaid, megingathatatlan jóindulatod és bizalmad nagyon fog hiányozni, de majd a magam kis halovány szintjén megpróbálom ezeket pótolni a világban. És bár ez igen kevés lenne, tudom, hogy mind itt vagyunk Neked, hogy visszapislákoljunk egymásnak egy keveset abból, amit adtál nekünk.

Köszönettel és szeretettel: Peti

miamai 2011.08.25. 20:38:33

Figyelmesen olvasva a blogot, már korábban ki lehetett találni, kicsoda is 'Apó'.
blog.hu/user/342014/tab/activity
Abban azonban én is tévedtem, hogy ki is írja magukat a bejegyzéseket. T.i. azt hittem, hogy személyes beszélgetések alapján valaki más a bejegyző. (esetleg éppen maga Peti? :)) )
Azt hiszem, mindannyiunknak érdemes lesz vissza-visszatérni ezekhez az egyszerű szavakkal megfogalmazott bölcs tanácsokhoz.

macikuckó 2011.08.26. 23:17:29

@miamai: Ezek szerint nem olvastam figyelmesen a blogot!! Elnézést, de én egy hasonló korú teljesen megegyező életúttal bíró jezsuita atyára gondoltam. Talán Őt Te nem ismered:( A nevének a kezdőbetűje is azonos ;-))

miamai 2011.08.27. 11:05:27

@macikuckó: Valóban, akár Ő is lehetett volna. Nem tudom, miért asszociáltam azonnal Ödön atyára. Talán az írások stílusa miatt. De azt hiszem, nem is ez az érdekes, hanem az, hogy mindazt a felismerést, lelki és gyakorlati jótanácsot amit kaptunk Szakaszu Apótól, nekünk hordoznunk és továbbadnunk kell. Kinek-kinek talentumai szerint.

macikuckó 2011.08.27. 12:58:55

@miamai: Én sajnos Ödön atyán egyáltalán nem ismertem, csak a másik , Nemeshegyi atyát valamennyire néhány előadásából. És tényleg nem ez számít, hanem az amit írtak, mondtak.

Kajla 2011.08.28. 11:00:56

@macikuckó: Ő is szokott szerepelni, de Origenesz nevvel. Nem hiszem, hogy ez titok lenne, hiszen az írásaiból, azt gondolom, ez egyértelmű.

P.E. 2012.02.27. 21:10:11

Köszönöm, jó volt megnézni, újraolvasni, feldézni, Rá gondolni.
süti beállítások módosítása