Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

A kedvenc idézetem (mostanában)

2017.10.02. 15:48 pacsy

blog_idezetek_jezsuita.jpg„Ha a szíved kószál és szenved, / vidd vissza óvatosan a helyére, / és helyezd gyengéden a te Istened jelenlétébe. / És ha soha semmi mást nem csináltál egész életedben, / csak a szívedet hoztad vissza / s helyezted ismét Isten jelenlétébe, / – bár az újra meg újra elszaladt, miután visszahoztad –, / akkor már nem éltél hiába, akkor az életed beteljesedett. (Szalézi Szent Ferenc)

 

„Ma a legjobb imádság? Ha nem könyörögsz, kérlelsz, de azonosulsz Azzal, aki előtt letérdelsz.” (Angelus Silesius)

34 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr9112903602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fons dulcis aquae 2017.10.02. 23:28:22

Köszönöm Pacsy :))

"Isten a gazdagság, s ha Ő elég neked,
Üdvösségedet már itt a földön megleled."
(Angelus Silesius)

Hermes the God in Yellow 2017.10.03. 01:00:31

"Be someone who hates to lose."
— Yuzuru Hanyū (羽生 結弦)

studiorum 2017.10.03. 10:20:22

@Hermes the God in Yellow:

Bizonyára az örök üdvösség elnyerésének fontosságára célzol ezzel az idézettel.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2017.10.03. 17:33:08

@Hermes the God in Yellow: Micsoda kellemes meglepetés, nem gondoltam, hogy épp ez (is) lesz veled a közös pont :)

P.E. 2017.10.03. 22:24:04

„A különbség a között, amit megteszünk és amire képesek lennénk, megváltoztathatná a világot.”
(Mahatma Gandhi)

IILiliII 2017.10.04. 13:25:23

"Egy szerető szív képes felfogni az élet egészét, minden embert. " (Anthony de Mello)

jurgen 2017.10.05. 08:20:34

Köszi, Pacsy, ez most nagyon jól esett!

Szlanka 2017.10.08. 13:39:09

"Jaj, fogyatékos minden beszédünk rólad, én Istenem, életem és szent gyönyörűségem. Hisz mit mondhat rólad, aki beszélni mer rólad? Pedig, jaj, hallgatással nem mellőzhetünk, mikor a némák is ékesen hirdetnek téged!" (Szent Ágoston vallomásai)

pacsy 2017.10.08. 15:19:11

"Az Úr legyen előtted, hogy a jó utat mutassa neked.
Az Úr legyen melletted, hogy téged karjába zárjon és megvédjen.
Az Úr legyen mögötted, hogy megvédjen a Gonosz cselvetésétől.
Az Úr legyen alattad, hogy felfogjon, ha leesel.
Az Úr legyen tebenned, hogy megvigasztaljon, ha szomorú vagy.
Az Úr legyen körülötted, hogy megvédjen, ha mások rád rontanak
Az Úr legyen fölötted, hogy megáldjon téged.
Így áldjon meg téged a jóságos Isten, ma, holnap és minden időben. Amen."

(ír ima)

studiorum 2017.10.08. 22:27:34

Szűz Mária, Magyarok Nagyasszonya
Ünnepe: október 8

Istennek, Jézus Krisztusnak anyja: Magyarország Pátrónája, Védôasszonya. Az ország az Ô ajándéka, de Sz István végrendeletével öröksége, családja és birtoka is... Meggyökerezett tiszteletét hirdetik az ország alkotmányjogi kincsei: a Szentkorona, a koronázó palást, az országzászló is. Ezen a Mária-kép jóval idôsebb, mint lobogónk hármas színe. Pecsétjeink, bélyegeink, okleveleink, Máriás pénzünk, hónapjaink, szombatjaink,... harckiáltásaink (,,a harci Jézus-Mária'', Ady) -- és munkakezdô fohászaink róla beszélnek. Egyetemünk, (az alapító) Pázmány Péter szerint, az Ô csarnoka. -- Tisztelôi, vallói közt vannak királyaink: Sz István, Sz László, IV. Béla, III. Endre, Károly Róbert, Nagy Lajos, II. és III. Ferdinánd, III. Károly, Mária Terézia; nagyjaink: Sz Gellért, Hunyadi (ki kardja markolatára a szentolvasót fűzte), Báthory, Esterházyak, Pálffyak, Koháry, Zrínyiek, II. Rákóczi Ferenc.
Buda visszafoglalásakor a vár fokára Szűz Máriás zászlót tűzött az elsôként felkúszó magyar Mária-kongreganista Petneházy Dávid. Az országot hivatalosan felajánlották a Nagyasszonynak 1038-, 1317-, 1693- és 1896-ban. -- Olyan útmutatóink, tanítóink oltották szívünkbe nevét, mint Sz Gellért, Bd Temesvári Pelbárt, Pázmány, Prohászka, Tóth Tihamér, Bangha. A magyar költészet, ima- és énekvilág, számtalan Mária-kegyhelyünk és zarándoklaink, a nép áhítata beszél róla.
A nemzet létkérdése: a ,,lenni vagy nem lenni'' felörvénylett elôtte mindegyre: a kereszténység fölvételén, mikor István és Gellért emelte magasra Nagyasszonyunk tiszteletét; Muhinál és Mohácsnál és végig dúlásokon, mikor népünk százezreit vitték rabszolgának, hullottak el a hit védelmében... ,,Nagy ínségben lévén így szólít meg hazánk: Magyarországról, édes hazánkról, ne feledkezzél el szegény magyarokról!''

Az ország pénze 1848-ig Mária képét viseli. Protestáns erdélyi fejedelmeink, Bocskay, Bethlen, a két Rákóczi György csakúgy Máriásokat veretnek, mint a katolikus II. Rákóczi Ferenc. Amikor ő megindul hadaival ,,Istenért és szabadságért'', Máriás zászlók alatt vonul, pedig kurucai többsége nem-katolikus. Kiáltványa, a Recrudescunt 100 sérelme közt ott van, hogy Bécs elvitte a pócsi könnyezô Mária-képet, s már nem imádkozhat előtte a magyar. Ezt a kiáltványt a nem-katolikus Ráday Pál szövegezi! A nagyhatalmú Szűzhöz esdekelt gyönge esendő népünk szüntelen: Élet, édesség, reménység. (Mindszenty József 1946. május 25-i Mária-évi beszédéből)

studiorum 2017.10.08. 22:30:51

Emlékezzél meg Istennek dicsőséges Anyja, magyarok Nagyasszonya, szentséges Szűz Mária! emlékezzél meg örökségedről, melyet hű szolgád, első királyunk és apostolunk, Szent István neked fölajánlott és végrendeletében neked hagyott. Tekints kegyes arccal országodra és dicső érdemeid által légy szószólónk és közbenjárónk szent Fiadnál, Jézus Krisztusnál. Amen. (Esterházy Pál imája, Sík: DB 858)

Szűz Mária, Magyarok Nagyasszonya, könyörögj értettünk!

IILiliII 2017.10.09. 09:04:16

"Úgy éled az életed, ahogy helyesnek látod. Ez nem önzés. Önzés, amikor másoktól követeled, hogy úgy éljenek, ahogy Te helyesnek látod." (Anthony de Mello)

"De hogy a boldogságod egy másik embertől függjön - az maga a gonosz." (Anthony de Mello)

studiorum 2017.10.09. 10:28:19

@IILiliII:

Anthony de Mello

"1998-ban a katolikus egyház elítélte egyes nézeteit.

Joseph Ratzinger, a későbbi XVI. Benedek pápa ezt írta róla:
Azonban már korai munkáinak egyes helyein és későbbi írásaiban nagyobb mértékben megfigyelhető folyamatos távolodása a keresztény hit lényegétől. … A jelen Figyelmeztetéssel, a keresztény hívő értékeinek védelmében, a kongregáció kijelenti, hogy a fenti tételek összeférhetetlenek a katolikus hittel és súlyos károkat okozhatnak." (Wiki)

Congregation for the Doctrine of the Faith. "Notification Concerning the Writings of Fr. Anthony de Mello, SJ".

Retrieved 26 March 2017. With the present Notification, in order to protect the good of the Christian faithful, this Congregation declares that the above-mentioned positions are incompatible with the Catholic faith and can cause grave harm.

studiorum 2017.10.09. 10:33:22

Szent Dénes hitvaló és vértanú ünnepe van ma.

"Párizsi Szent Dénes (vagy Dionysius, Denis, Dennis, Denys), (? – 250/258 körül) keresztény szent, egyike a tizennégy segítőszentnek, vértanú. A 3. században Párizs első püspöke volt és ezért Párizs védőszentje. A hagyomány szerint megvédi a hozzá fohászkodókat a megszállottságtól és a fejfájástól."

"Istenünk, ki Szent Dénest és társait elküldted, hogy a pogány népek között hirdessék dicsőségedet, és amikor szenvedniük kellett, megajándékoztad őket az állhatatosság erényével, kérünk, segíts, hogy példájukból erőt merítve semmibe vegyük a világ dicsőségét, és nehézségeitől vissza ne riadjunk!"

IILiliII 2017.10.09. 13:55:55

@studiorum: Tudom. Mikor elkezdtem olvasni, én is utánanéztem. :-) Szerintem akkor is mond jókat.

csaba_carmarthen 2017.10.09. 23:30:11

“Segíts nekünk drága Jézus, hogy bátran kiálljunk a Te nevedben, és hordozzuk Szeretetlángodat, minden nemzeten át. Add meg nekünk, gyermekeidnek, az erőt, hogy szembenézzünk a gyalázkodásokkal, amelyekkel szembe fogunk kerülni mindazok között, akik nem hisznek igazán a Te Irgalmadban. Ámen.”

www.youtube.com/watch?v=J3-MDf0xFOo&t=48

“Ó Mária Szeplőtelen Szíve
Az Üdvösség Anyja és Minden Kegyelmek Közvetítője
Te, aki részt veszel az emberiség megmentésében a sátán gonoszságától,

Imádkozz érettünk!

Üdvösség Anyja,
imádkozz, hogy minden lélek megmenekülhessen,
és elfogadja a te Fiad,
a Mi Urunk Jézus Krisztus által
bemutatott szeretetet és irgalmat,
Aki újra eljön, hogy megmentse az Emberiséget, és hogy esélyt adjon számunkra az örök üdvösségre.
Ámen.” (17)

„ Ó, Jézusom
Engedd, hogy imám segítségül hívja Szentlelkedet
Hogy szálljon le azokra a vezetőkre, akiket a hatalomvágy, a mohóság, a kapzsiság és a gőg vezet
Hogy megállítsa ártatlan gyermekeid üldözését.
Kérlek, akadályozd meg, hogy a szegénység, az éhínség és a háborúk elpusztítsák gyermekeidet;
És kérlek, hogy az európai vezetők nyissák majd meg szívüket Szereteted igazságára.
Ámen.”(31)

“Ó, Üdvösség Anyja, jöjj eme Küldetés segítségére. Segíts meg minket, Isten Maradék Hadseregét, hogy ellene tudjunk mondani a sátánnak.

Könyörögve kérünk, taposd el sarkaddal a fenevad fejét, és távolíts el minden akadályt a lelkeket mentő Küldetésünk folyamán. Ámen.”(132)

nagyfigyelmeztetes.hu/rozsafuzerek/uj-imahadjarat-jezustol/

louisgrignion.pl/download/ertekezes.pdf

studiorum 2017.10.09. 23:52:51

@IILiliII:

Hogy még világosabbá váljon a helytelen választás:

-"A kinyilatkoztatás helyébe, amely Jézus Krisztus személyében jött el, Istennek egy forma és kép nélküli intuícióját teszi, egészen addig a pontig, hogy Istenről mint tiszta ürességről beszél.

-Istenről nem lehet mondani semmit; az egyetlen tudás a nemtudás. Már a létezése után is értelmetlen kérdezni. Ez a radikális apofaticizmus (tagadáselvűség, negatív teológia) egészen annak tagadásáig vezet, hogy a Biblia érvényes kijelentéseket tartalmaz Istenről.

-A Szentírás szavai csak jelzések, amelyek arra szolgálnak, hogy az embert a csöndhöz vezessék. Más részletekben a szent vallási szövegekről való ítélkezés, nem zárva ki a Bibliát sem, még szigorúbbá válik: azt olvassuk róluk, hogy megakadályozzák az embereket saját józan eszük követésében, érzéketlenné és kegyetlenné teszik őket.

-A vallások, beleértve a kereszténységet, az igazság fölfedezésének legnagyobb akadályai közé tartoznak. Ezt az igazságot azonban a szerző soha nem határozza meg pontos tartalma szerint.

-Számára egyszerűen fanatizmus azt gondolni, hogy saját vallásunk Istene az egyetlen Isten. „Isten” itt kozmikus valóságot jelent, amely határozatlan és mindenütt jelen van; Isten személyes természetét a szerző nem veszi tudomásul és gyakorlatilag tagadja.

-Jézust csak egy mesternek tekinti a többiek mellett. Az egyetlen különbség más emberektől az, hogy Jézus „fölébredt” és teljesen szabad, míg mások nem azok.

-Jézust nem tekinti Isten Fiának, hanem egyszerűen olyan valakinek, aki arra tanít bennünket, hogy mindnyájan Isten gyermekei vagyunk.

-Zavart okoznak továbbá a szerző kijelentései az ember végső rendeltetéséről. Egy helyen a személytelen Istenben való „feloldódásról” beszél, ahogy a só feloldódik a vízben.

-Különböző alkalmakkor azt olvassuk, hogy halál utáni sorsunk kérdése jelentéktelen; csak a jelen élet érdekes.

-A rossz csupán tudatlanság, nincsenek objektív szabályai az erkölcsiségnek. Jó és rossz egyszerűen elménk értékelése, amelyet ráerőltetünk a valóságra.

Anthony de Mello szerint minden hit vagy hitvallás, akár Istenben, akár Krisztusban, csak akadálya lehet az igazság személyes megközelítésének.

-Az Egyház, mivel bálványt csinált Isten szavából a Szentírásban, végül kizárta Istent a templomból. Ebből kifolyólag elvesztette felhatalmazását, hogy Krisztus nevében tanítson.

/Jelen Közleménnyel, a keresztény hívők javának védelmében, Kongregációnk kijelenti, hogy a fent ismertetett álláspontok összeegyeztethetetlenek a katolikus hittel, és súlyos károkat okozhatnak./

II. János Pál pápa az alulírott bíboros prefektusnak adott kihallgatáson jóváhagyta ezt a Közleményt, amelyet Kongregációnk rendes ülése fogadott el, és elrendelte közzétételét.

Kelt Rómában, a Hittani Kongregáció irodájában, 1998. június 24-én, Keresztelő Szent János születésének ünnepén."
(részlet)

+ Joseph Ratzinger
bíboros, prefektus

+ Tarsicio Bertone, SDB
Vercelli érdemes érseke, titkár

Elég súlyos tévedései vannak A.M.-nek ahhoz, hogy romboljon építés helyett.

csaba_carmarthen 2017.10.10. 02:21:25

This prayer is VERY important... 'Father, please restrain the increasing darkness and grant us more time, more grace, more mercy to sow and gather souls. Please grant us the wisdom and self-control to live for You alone, in these final hours.'"

"If enough souls say this prayer from the heart and accompany it with offerings, there is a chance — a very slim chance—that a massive setback to evil will take place. A very slim chance.It’s up to you, My People."

v.o.:
The Secret of Nagasaki
For the first time, the real reason atomic bombs were used is explained...
www.youtube.com/watch?v=ceFJ6I5awms

v.o.:
Time is running out...
www.youtube.com/watch?v=S2Ow1l6YhfM&t=70

v.o.:

csaba_carmarthen 2017.10.10. 02:24:54

This prayer is VERY important... 'Father, please restrain the increasing darkness and grant us more time, more grace, more mercy to sow and gather souls. Please grant us the wisdom and self-control to live for You alone, in these final hours.'"

"If enough souls say this prayer from the heart and accompany it with offerings, there is a chance — a very slim chance—that a massive setback to evil will take place. A very slim chance.It’s up to you, My People."

v.o.:
The Secret of Nagasaki
For the first time, the real reason atomic bombs were used is explained...
www.youtube.com/watch?v=ceFJ6I5awms

v.o.:
Time is running out...
www.youtube.com/watch?v=S2Ow1l6YhfM&t=70

v.o.:
MATTIS: ARMY MUST ‘BE READY’ FOR MILITARY OPTIONS ON NORTH KOREA
www.infowars.com/mattis-army-must-be-ready-for-military-options-on-north-korea/

fons dulcis aquae 2017.10.10. 09:19:39

Szent Bonaventura tanította:
" A szemlélődés annál kiválóbb, minél jobban érzi magában az ember az isteni kegyelem hatását, vagy minél jobban képes megtalálni Istent a külső teremtményekben."

IILiliII 2017.10.10. 09:58:57

@studiorum: Köszönöm. Szeretem látni tisztán az álláspontokat, (mert bármennyire is nem úgy tűnhet néha - igen fontos nekem az egyház tanítása) és ez segít.

studiorum 2017.10.10. 11:49:24

@IILiliII:

Köszönöm kedves és az igazságra nyitott válaszod. Ezzel te is segítesz másoknak a küzdő Egyház egységében.

Szent Hyppolit - Az Egyház az a hely, ahol a Lélek virágzik.

Szent Iréneusz - A Szentlélek, a romolhatatlanság foglalója, hitünk megerősítése, az Istenhez vezető égi létra. (...) Ahol az Egyház, ott van Isten Lelke is; és ahol Isten Lelke, ott van az Egyház és minden kegyelem. Rómának elsősége van: tanítása és az apostoli gyökerek miatt

Szent Ambrus: Ahol Péter, ott van az Egyház. (Ubi Petrus, ibi Ecclesia!)

Aquinói Szent Tamás – Az Egyház egysége három forrásból ered. A hit egységéből: minden keresztény ugyanazt hiszi. A remény egységéből: mindenki megerősödött az örök élet elérésének reményében. A szeretet egységéből: egymáshoz vannak kötve Isten szeretetében és a kölcsönös szeretetben.

NSKrisz 2017.10.10. 21:43:38

Ez az idézet az, amit -türelmetlen emberként- nyár óta olvasgatok imaként is:

"A várakozó ember türelmes. Maga a szó türelmes azt jelzi,hogy készek vagyunk ott maradni,ahol vagyunk,azt a helyzetet a maga teljességében megélni.Tesszük azt abban a meggyőződésben,hogy valami rejtett dolog fel fogja fedni magát előttünk. A türelmetlen emberek mindig azt várják,hogy az igazi dolgok valahol máshol fognak megtörténni,ezért máshova akarnak menni. A perc üres. A türelmesek mernek ott maradni,ahol vannak.Türelmesen élni azt jelenti,hogy merünk aktívan a jelenben élni és ott várni.ekkor a várakozás nem passzív. Magában foglalja az adott perc gondozását és táplálását,ahogy egy anya gondozza a gyermeket aki a szíve alatt fejlődik."
(Henri Nouwen: Eternal Seasons)
egy nagyon jó kontemplatív lelkigyakorlaton hangzott el..

studiorum 2017.10.11. 07:47:35

@NSKrisz:

Pontosan és részletesebben a türelem erényéről:
"TÜRELEM, hosszantűrés, béketűrés, (lat. patientia): a →bátorság részerénye, mellyel az ember szomorúsággal, de mértéktartással viseli a jelenlévő, elsősorban másoktól eredő rosszat." (részlet) lexikon.katolikus.hu/T/t%C3%BCrelem.html

"TÜRELMETLENSÉG (lat. impatientia): a →türelemmel ellentétes →vícium, a fő hibák egyike. Nem tévesztendő össze a →tolerantia ellentétével, az intolarentiával. – Kifelé panaszkodásban, ingerültségben és zúgolódásban, mértéktelen szomorkodásban, haragosságban v. cselekvőképtelenségben mutatkozik meg." (részlet)
lexikon.katolikus.hu/T/t%C3%BCrelmetlens%C3%A9g.html

studiorum 2017.10.11. 11:54:53

@IILiliII:

:-)

"A mosoly a legrövidebb út két ember között." ( Vavyan Fable.)

pacsy 2017.10.11. 12:10:36

@studiorum: "A mosoly a legrövidebb út két ember között." (Vavyan Fable.)

Nana! Nem elég katolikus! (Csak viccelek... :)

godit 2017.10.12. 19:33:21

sem pálferije, sem coelhója
sem szuperhőse, sem megváltója
nem vagyok senkinek
nem vagyok senkinek

vagyok, mint minden ember: magány
régi hiteknek ravatalán
erőtlen gyertyaláng
erőtlen gyertyaláng

bárcsak lehetnék bátor, lánglelkű
népeket hódító prédikátor
hogy szentnek lássatok
hogy szentnek lássatok

de az se baj, ha porszemként árván
észrevétlenül Isten kabátján
csak üdvözüljek majd
csak üdvözüljek majd

Déli pályaudvar 2017.10.12. 20:09:46

Rakovszky Zsuzsa: Csillag

Egy csillag ég csukott szemem mögött
Az öntudat sötét peremvidékén,
Mikor még minden mást befed a köd −
Ez volt a kezdet, ez maradt a végén.

Állócsillag futó évek fölött.
Tűhegynyi lyuk a tények szövedékén.
A folyton változó képek mögött
A puszta Én − Isten-szilánk? Lidércfény?

Csalkép, amely hagymázas föltevések
lápjába csal? Őrláng, elolthatatlan?
Egymásra néző tükrök tükrözése?

Képzelt világ csilláma holt agyagban?
A ködbe, hol már nincs idő se, tér se −
a Szürke Révbe, csillag, elkísérsz-e?

csaba_carmarthen 2017.10.13. 02:34:16

"Békesség, békesség, békesség, engesztelődjetek ki!
Csak békesség!

Béküljetek ki Istennel és egymással!
Ehhez hinni imádkozni böjtölni és gyónni kell."
1981 június 26. péntek
www.ppek.hu/text/mennyh01.txt

1982 július 12 hétfő
Egy harmadik világháború lehetőségéről:

"Nem lesz harmadik világháború"

www.ppek.hu/text/mennyh01.txt

türkiz 2017.10.22. 11:48:00

@pacsy:
"Légy nagylelkű, és megértő! Senki se jöjjön úgy hozzád, hogy ne érezné magát jobban és boldogabban, amikor távozik. Légy Isten jóságának élő kifejeződése. Legyen kedvesség arcodon, szemeden, mosolyodban, és meleg kézfogásodban!" (Teréz anya)

Déli pályaudvar 2018.12.04. 10:05:32

Röhrig Géza:
Volt egy gyerekkori pillanat, amikor fölébredtem egy lakásban, és nem volt otthon senki. Ettől rettenetesen megijedtem, és a lakásajtó kilincsébe kapaszkodtam. Ez az első emlékem arra nézvést, hogy valakit megszólítok, valakihez beszélek. Ma már tudom, hogy amit akkor, ott a kilincsen lógva éreztem, ima volt. Ádám már tudott beszélni, amikor Isten még meg sem teremtette a nőt. Hozzá nem beszélhetett. Akkor kihez? A beszéd első funkciója az imádság volt.

Azt kell mondanom, bármennyire boldog házasságban élek is, hogy a »másik« az Isten.

Nem a szülő, nem a feleség, nem a férj, nem a gyerek.
süti beállítások módosítása