Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

boldogság (8) egyház (54) európa (10) ferencpápa (9) filozófia (8) gondolat (10) gondolatébresztő (19) hit (24) ima (14) Isten (8) isten (19) jezsuita (14) jézus (11) katolikus (12) lelkiség (10) orbán (9) pápa (19) politika (25) szabadság (9) szeretet (12) társadalom (10) tudomány (12) vallás (16) vallások (10) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Friss topikok

Utolsó kommentek:

Pandit 2021.01.18. 18:00:00

@cédrusliget:
Úgy gondolom az ilyen eseteket a moderálás nem oldaná meg. (Sőt?).

"...lehetősége (veszélye?,hatása?) tesz engem is visszahúzódóvá..." írod.
Meg, hogy kérdés számodra alkalmas-e a blog?
OK.
Én azt mondanám hogy tud adni egy egy itteni beszélgetés annyit, hogy megéri vállalni a veszélyt.

Pacsy is így látta:
"...Bizonyos értelemben mégis fontos számomra ez az evolutív szemlélet, és keresem, hogyan lehetne róla értelmesen beszélni...
....A párbeszéd lehetőségét pedig amiatt keresem, mert tanulni szeretnék tőletek. Vagy egyszerűen csak érdekel (de őszintén!) ti hogy látjátok."

Bizonyára kell bátorság is hozzá... ;)
De az is lehet, hogy tévedek.

Közben meg akár az is van, hogy a sok komment közt lett itt olyan kapcsolat aminek lehet, hogy meglepően nagy a teherbíró képessége.. :)

Bejegyzés: A szeretet gyengesége, avagy a hitre való reflexió három szintje

cédrusliget 2021.01.18. 17:02:28

Némileg azért árnyalnám azt a képet, amit Jabbok a blog haláláról írt... Úgy látom egyáltalán nem halt meg a blog, hiszen szeptember óta már legalább 10 új topic-kal "szólítgatnak, érintgetnek" bennünket a blog gazdái... nekem úgy tűnik, az elnémulás, a hallgatás a PÁR-BESZÉDBŐL kilépés éppen hogy a mi oldalunkon áll fenn, nagyon konkrétan pedig Jabbok és Pacsy között szűnt meg a párbeszéd. Pacsy előre jelezte, hogy nem lát más kiutat az "iszapbirkózásukból", csak azt, ha nem kommentel tovább... Bocsánatot kért MINDENKITŐL, és valóban tovább már nem írt... Magam úgy látom, az ilyen lefolyású és kimenetelű vita lehetősége (veszélye?,hatása?) tesz engem is visszahúzódóvá, és sok kérdést is felvet bennem. Pl, azt is, hogy vannak-e a blognak moderálási elvei, vagy egyáltalán szükséges-e a moderálás? Bár csak néhány hónapja vagyok olvasója a blognak, de a korábbi topicokat olvasgatva találkoztam moderálásokkal... Kérdés az is számomra, hogy alkalmas-e a blog, mint műfaj arra, amelynek létjogosultságát Jabbok oly kitartóan ismételgeti: a "saját hibákat láthatóvá tevő hozzászólásokra", (idéztem a szavait), miközben éppen a személyes kapcsolat ismertsége, bizalmas légköre, teherbíró képessége, tapintata hiányzik hozzá?

Bejegyzés: A szeretet gyengesége, avagy a hitre való reflexió három szintje

Pandit 2021.01.18. 12:10:36

@jabbok:@cédrusliget:
Nahát, nem vagyok egyedül. :)
Örülnék, ha lenne olyan fórum, ahová jössz Jabbok!
Nem gondoltam (már másodszorra), hogy csak ez lehetne a téma, de lehet, hogy igazatok van.
Én mindkét fél esetében azt várnám (na jó ez így igaztalan, inkább "kívülről nézve" azt látnám jobbnak), hogy visszahúzódás helyett álljon bele, És abban igazad van Jabbok, hogy téged effelől nem érhet kritika és a párbeszédet hirdető jezsuitáktól meg még inkább jogos ezt várnom. Biztos így is lesz.
Én nagyon bízom benne, hogy pacsy megírja azt a posztot otharnak, mert az hogy csak "bizonyos nagyon szuk konzervativ korok reagaltak tul " engem eléggé zavarba hoz és nem nagyon tudom, hogy mit is gondoljak...

Bejegyzés: A szeretet gyengesége, avagy a hitre való reflexió három szintje

jabbok 2021.01.17. 22:45:48

@cédrusliget: és @Pandit: én is megértem, hogy hiányzik az üdítő beszélgetés.

Nem gondolom, hogy részemről "személyeskedés" lett volna bármi is - eltekintve attól, hogy mindaz, amiről és amiért éppen ITT szoktunk beszélgetni, vitatkozni, azok lelki, hitbeli dolgok.

Vagyis a saját álláspontunk ezekről a dolgokról vagy merőben elméleti (és ezzel egyenes arányban személytelen - csakhogy ezzel arányosan legtöbbször hiteltelen is) - vagy nagyon is személyes... Még a szokásos értelemben vett személyesnél is mélyebben, a személyiségünk, a motivációink és az életünk, a hitünk gyökereivel függ össze.

Szerintem korábban is sokszor voltak itt nagyon fájdalmas viták. Pl. nekem Matthaios-szal is voltak. Mégsem merült fel soha az elnémulás vagy a megsértődés veszélye.

Ami miatt most meghalt a blog - az tehát nem a másnak fájdalmat okozás. Hanem az (megint csak szerény magánvéleményem szerint), hogy a blog alap-hitvallása a becsületes, őszinte és valóban PÁR-BESZÉD volt.

Márpedig ez a PÁR-beszéd lehetetlen ott, ahol a "párbeszédet" meghirdető és zászlajára tűző felelősök egyszerűen és EGYOLDALÚAN kimoderálják, törlik a saját magukra nézve kellemetlen, saját hibáikat láthatóvá tevő hozzászólásokat.

Ez nem egyszerűen azoknak a személyeknek a megsértése / megsértődése, akiknek törölték a hozzászólásait. Hanem a PÁR-BESZÉD beszüntetése.

Hogy nem csak én gondolom úgy, hogy ÍGY nem lehet "pár-beszédet" folytatni, azt támasztja alá talán @puccini: utolsó hozzászólása is.

Nekem is hiányoztok. Én a magam részéről őszintén mondom, hogy @pacsy: is hiányzik.

De egy olyan fórumra, ahol az egyenlők közül egyesek (és éppen a "párbeszédet" meg a másikra figyelést, meg a másik ember tiszteletét leghangosabban hirdetők) ennyivel "egyenlőbbek" - oda ILYEN TÉMÁBAN nem megyek többé beszélgetni.

Bejegyzés: A szeretet gyengesége, avagy a hitre való reflexió három szintje

cédrusliget 2021.01.17. 09:32:53

Goethe "A zöld kígyó és a szép liliom" című mesében így ír a beszélgetésről: :
“- Honnét kerültél ide? – kérdezte az aranykirály.
– Az aranytermő hasadékokból – válaszolta a kígyó.
– Mi ragyogóbb az aranynál?
– A fény.
– És mi üdítőbb a fénynél?
– A beszélgetés.”
Megértelek kedves Pandit, hogy hiányzik neked az "üdítő beszélgetés"... nekem is. Ebben az elárvult, baljós hírekkel terhes időkben mennyire léleképítő lenne kilépni a magunkra is zárt mindennapokból, a korlátozott környezetünkből, az óvatosság uralta tetteinkből és legalább néhány pillanatra felszabadultan együtt lenni másokkal, még így virtuálisan is...:)
Azonban úgy látom, hogy most a blog látogatói között a csend a meghatározó... ez VAN jelen. Ilyenkor éppen ez adja a TÉMÁT, paradox módon csak erről lehet (és érdemes) beszélgetni... arról, hogy mi van a csend mögött, a korábbi sokszor tüzes, szenvedélyes megszólalásokat mi akadályozza, mitől félünk, vagy mit akarunk elkerülni a hallgatással... Egy ilyen beszélgetés arra is esélyt adna, hogy feltárna olyan "veszélyzónákat", amelyeket a jövőben talán érdemes lenne elkerülni.
Magam elkedvetlenedtem Jabbok és Pacsy személyeskedéstől sem mentes vitájától... riadtságot, és keserűséget éltem át, (amit igazol, hogy mindketten eltűntek) a józan, felnőtt hang hiányát... talán mos újra esélyt adunk rá?

Bejegyzés: A szeretet gyengesége, avagy a hitre való reflexió három szintje

Pandit 2021.01.06. 11:33:52

Hali!
Újraolvastam a posztot és a komment-folyamot is.
Az előbbit továbbra sem értem igazán. (ha ez a jó szó itt)
Esetleg Pacsy! Kifejthetnéd miért(!) tartod olyan lényegesnek a "táblázatrendszeredre" felhívni a figyelmet?

És van itt még valami:
@pacsy:
Otharnak ezt írtad (ti. az AL-lal kapcsolatos kérdéseire):
"Engedd meg, hogy alkalmasint egy poszttal valaszoljak."

Nagyon örülnék, ha a közeljövőben alkalmas lenne. :)
Esetleg ebben a posztban megfogalmazottak is összefügnek az AL körüli teológiai állásfoglalásod megérthetőségével (?)

Mindenkinek boldog (khm. "jabboki" értelemben) új évet!
(És remélem mind egészségesek vagyunk. Részemről minden OK.)

Bejegyzés: A szeretet gyengesége, avagy a hitre való reflexió három szintje

Varga Zoltan 2020.12.11. 15:26:00

,ha tudnak.segitsenek karácsonyra élelmiszerben 78 ezer ft-ból élünk 3 an...nekem a sipoly fertötlenitésre 3 üveg fertötlenitö kell havonta 12 ezr ft..2019 májusában megmütöttek herezacskón volt egy tályog folyamatos magas cukor miatt,, mütét közben körülmetéltek lágyrész mütötték 7 db drén volt bennem))körülmetélés következtében pénisz annyit veszitett mértéböl ,hogy 28 év házasság után nem tudok csillával lefeküdni//LegyenSZIVES HA TUD SEGITSEn!VARGA ZOLTÁN VADNA SZABADSÁG TÉR 15 // VARGA ZOLTÁN VADNA SZABADSÁG TÉR 15 70 518 9043 vagy vargáné szücs csilla erste bank 116 00006 00000000 25766862

Bejegyzés: A Szentlélek a fiatalok életében

Varga Zoltan 2020.12.03. 08:14:09

jonapot !!tüzelövasarlasban kérek segitséget!majusban megmütöttek herezacskot lágyrészt péniszt,,, juliusban annak helyén kialakult egy sipoly szeptembertöl a sipolyboll log egy kb 20 cm elhalt szövet ,,, dolgozni emelni hajolni nem igazan tudok ez miatt//ezek allitolag a magas cukor betegség miatt alakult ki//feleségem közmunkan dolgozik 37 ezer ft fizetés//nekem ha dolgozok 28 ezer ft a fizetés két tartozast von végrahajto//kérem segitsenek tüzelöben török péter sajokaza fatelep 20 324 3966) vagy fabian lajos sajovelezd fatelep 20 958 58 52//VARGÁNÉ SZÜCS CSILLA ERSTE BANK 116 00006 00000000 2576 6862 //AMENNYIBEN TÜZELÖBEN NEM TUD SEGITENI ,,, PRONTOSAN OLDATBAN ,,, SIPOLY FERTÖTLENITÉSRE LÁGYRÉSZEN VAN SIPOLY ,,SULYOS CUKORBETEGSÉG MIATT NEM GYOGYUL NAPI 4 ALKALOMMAL GYORS HATÁSU INZULINT KAPOK ILL.. 4 SZEM TABLETTA... FELESÉGEMNEK NÖVÉR VAGY ALFA C TABLETTA VASHIANYRA Ö EGY ÉVEN ÁT HAVI 5-6 EGYSÉG VÉRT KAPOTT NEM TERMELT CSONTVELÖ

--

Bejegyzés: Ki a te Istened? Adalékok a zsoltározók istenképéhez

Varga Zoltan 2020.12.03. 08:11:53

jonapot !!tüzelövasarlasban kérek segitséget!majusban megmütöttek herezacskot lágyrészt péniszt,,, juliusban annak helyén kialakult egy sipoly szeptembertöl a sipolyboll log egy kb 20 cm elhalt szövet ,,, dolgozni emelni hajolni nem igazan tudok ez miatt//ezek allitolag a magas cukor betegség miatt alakult ki//feleségem közmunkan dolgozik 37 ezer ft fizetés//nekem ha dolgozok 28 ezer ft a fizetés két tartozast von végrahajto//kérem segitsenek tüzelöben török péter sajokaza fatelep 20 324 3966) vagy fabian lajos sajovelezd fatelep 20 958 58 52//VARGÁNÉ SZÜCS CSILLA ERSTE BANK 116 00006 00000000 2576 6862 //AMENNYIBEN TÜZELÖBEN NEM TUD SEGITENI ,,, PRONTOSAN OLDATBAN ,,, SIPOLY FERTÖTLENITÉSRE LÁGYRÉSZEN VAN SIPOLY ,,SULYOS CUKORBETEGSÉG MIATT NEM GYOGYUL NAPI 4 ALKALOMMAL GYORS HATÁSU INZULINT KAPOK ILL.. 4 SZEM TABLETTA... FELESÉGEMNEK NÖVÉR VAGY ALFA C TABLETTA VASHIANYRA Ö EGY ÉVEN ÁT HAVI 5-6 EGYSÉG VÉRT KAPOTT NEM TERMELT CSONTVELÖ

--

Bejegyzés: Mikor lesz a világ vége?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2020.10.12. 13:25:18

INSPIRED BY TRUE EVENTS. Jajj, eddig ez a leggyengébb duma amit film előtt olvastam. Nem based on a true events/story, nem inspired by true story, csak true events. Ez kb azt jelenti, rögtön a cím után, hogy igen, tényleg volt olyan, hogy egyszerre volt 2 pápa a történelemben. És a többi fikció. Akár így is történhetett. Így kell nézni, néznem a filmet.
NEM láttam még a filmet, csupán a főcímig jutottam, mikor ez eszembe jutott, gyorsan le is írtam magamnak.
A film egyébként érdekes, izgalmas, szép helyeken forgott, a "jelmezek" jók. A két főszereplő remekel, de ismerve őket, legalábbis hozzák a kötelezőt.
Érdemes megnézni akkor is ha nem katolikus az ember, de ha ateista is, mert az egyház működése is bemutatásra kerül.

Bejegyzés: A két pápa című fimről: mítoszok és valóság

jabbok 2020.09.23. 14:12:21

Sokminden idevág belőle... Nekem konkrétan főleg a 17:34 utáni rész. (Nem kell megijedni, egész jó a magyar felirat!)

Nem sokkal volt a teljes összeroppanása előtt - és éppen Budapesten, a Bazilikánál...

www.youtube.com/watch?v=f35CWiq9BaI&t=478s

Bejegyzés: A szeretet gyengesége, avagy a hitre való reflexió három szintje

Pandit 2020.09.21. 12:21:30

OK. :)
(Ez egy jó könyvismertető volt.)

Bejegyzés: Tanulhatnak-e egymástól a vallások?

jabbok 2020.09.18. 20:58:33

@puccini: azért aludj rá egyet-kettőt, mielőtt kivonulsz...

Bejegyzés: A szeretet gyengesége, avagy a hitre való reflexió három szintje

jabbok 2020.09.18. 20:56:16

@puccini: "ezt a fajta mimózaságot és jezsuita lelkiséget nem bírom"

Tudod, hogy én sem vagyok "diplomatikus". Sok jezsuitát ismerek és szeretek. Ezért megalapozottan merem mondani, hogy ez a fajta mimózaság és moderálás NEM jezsuita lelkiség. Még ha a jezsuiták között IS van egy-kettő ilyen is, akkor sem jellemző. Nem csak a régiek, meg a nagy öregek között nem volt jellemző. (És ráadásul közöttük is előfordult... ;) )

Bejegyzés: A szeretet gyengesége, avagy a hitre való reflexió három szintje

Pandit 2020.09.18. 20:56:15

@puccini:
Ja, végül beépült a fősodorba. :)
Én sajnálom hogy nincs meg a kommented mert idézni is akartam később...így most már hiányzik.
Csatlakozom az imához.

Bejegyzés: A szeretet gyengesége, avagy a hitre való reflexió három szintje

puccini 2020.09.18. 20:17:54

félve írom, hogy 'off', mert nekem fontos
@jabbok: Sokáig tartottam magam, és nem nyitottam meg az oldalt. Lenyugodtam. És elkezdtem visszaolvasni mindent. Sikerült is. Aztán kerestem magam. Nem találtam, csak ezt a reagálásodat (és mindent, ami ezután ezzel kapcsolatban jött). Amit írtam, nem bánom. És tényleg úgy vagyok vele, mint Jézus (szerénytelenség nélkül): "buzgóság emészt el házadért". Aki ismer (és ismeri a szándékaimat), tudja. Aki nem, az moderál (@pandit - szerintem nem volt mellékszál, bocs!). És azt hiszem ezt a fajta mimózaságot és jezsuita lelkiséget nem bírom. Nem ezt tanultam azoktól, akik éppen most vagy nemrég hagytak itt minket. Marad a Zarándok és az ima értük, "maiakért" is. Már csak személyes érintettség okán is.
(Törölni nem fogom magam, de hogy nem nyitom meg az oldalt, az biztos. Isten áldjon mindenkit!)

Bejegyzés: A szeretet gyengesége, avagy a hitre való reflexió három szintje

cédrusliget 2020.09.17. 22:54:57

Kedves @jabbok
Valójában a példáid nyomán raktam össze magamban, hogy mit értettél a szemlélődés „külső kontrollja” alatt, és miért ragaszkodtál ilyen tántoríthatatlan elszántsággal a „valósággal való kapcsolathoz”, a testvéri figyelmeztetés gyakorlatához, ..stb.
Paraszt (a szó nemes értelmében földdel, állatokkal dolgozó) közegből származom, és ott találkoztam (és találkozom) ezzel a „csontig hatoló” őszinteséggel, az egyszerű emberek szókimondó bölcsességével. Ők úgy tudnak az életről néhány szóban beszélni, és úgy fejezik ki magukat, hogy biztos lehetek abban, hogy azt mondják, ami VAN. Nem „paneleznek”, és nem kerülgetik a témát. És nem beszélnek sokat. Amit mondanak, azért vállalják a felelősséget, ahogy azt a másik érti, azért már nem. (A sok- sok itteni próbálkozásodra is már bizonyára azt mondták volna, hogy „erőlködik, mint a véres hurka az abalében” – feltéve, ha tudod, hogy mi az abálás. :).
De egyáltalán nem olyan könnyű a „szív egyszerűségre” eljutni (visszajutni) , főleg azoknak, akik „átlépték a küszöböt”, és a tanulás útjára léptek. „Első diplomásként” a családból magam is átéltem, hogy a tudás, a tudatosság – legalábbis egy ideig – megszünteti a spontaneitást, és távolságot teremt az eredeti közösségtől, sőt, a hozzá hasonlókat érzi a természetes közegének, inspirálónak. Nehéz innen visszatalálni, a „tudást” magunkban „félretolni”, és engedni a szívünket a természetes szeretet emberi hangján megszólalni. Most lett világossá, hogy te ilyen „kapuőr” lehetsz ezen a blogon. De bizonyára te is bejártál egy hosszú utat, mire ilyen világosan látod és érzed a különbséget.
A korábban már emlegetett kanadai jezsuita atya úgy zárta a lelkigyakorlatunkat, hogy ezzel a mondattal bocsátott vissza a „világba” bennünket: „óvakodjatok a túl kedves emberektől” – kezdetben nem is értettem, hogy miféle útravaló ez? Ma már pontosan értem, és nagyon hasznos tanácsnak tartom. Megóv a hamis kapcsolatoktól és a „báránybőrbe bújt farkasoktól”. Korábban azt írtam, hogy a következetes és kitartó szemlélődés rávilágít az ilyen „elakadásra”, és ezt továbbra is fenntartom. Az ima utáni állapotra való becsületes reflektálás eligazító lehet: ha valaki elégedetlen az imádságban történtekkel, akkor BIZTOS, hogy önmaga számára keresett még „lelki szellemi” kincseket, Istent akarja felhasználni a saját előrehaladásáért.
A „fontos” másikkal való találkozás sem hagyja érintetlenül a lelket (legyen az akár egy szerelem, vagy egy durva bántás), aki hajlandó ezeket a leli élményeit az imában Isten által átvilágítani, meg fogja találni (meg fogja kapni) a rá vonatkozó útmutatást.
Saját eddigi imatapasztalataim alapján azt mondhatom, hogy Isten sohasem vádolt, és nem kényszerített rám semmiféle belátást, sem változást. Csak felmutatta és vonzóvá tette a következő lépést, sőt, kedvet csinált hozzá. De a nagyobb igazság megláttatása azonnal megmutatta, hogy hol is tartok VALÓJÁBAN, és felerősítette bennem a megváltozás iránti vágyat. Ezért az elfogadás (ha ezt így, és ebben az értelemben használjuk) akkor a szeretet legmélyebb megnyilatkozása.

Bejegyzés: A szeretet gyengesége, avagy a hitre való reflexió három szintje

Pandit 2020.09.17. 21:57:31

@Felicitasz:
Köszi.
Értelek és az ilyesfajta piedesztálra emeléssel nincs bajom, sőt. Én is üdvözlöm.
Amivel viszont van, azt nem tudom most megfogalmazni, majd próbálom összeszedni
De lehet, hogy az amit én most visszásnak érzek egyszerűen csak egy mellékterméke annak hogy most van lehetőség, hogy megfogalmazódjon "Isten házasságfogalma" a világban, és biztos amikor a mondjuk szerzetesség volt piedesztálon akkor azzal kapcsolatban is megjelentek túlzások, vagy ez az érzés.
Szóval könyen lehet, hogy nincs igazam, de pont ilyesmi megbeszélésre gondoltam... :)

Ha megengeded ezt pedig elteszem amit a nevelésről írtál:
"a neveléssel nem ez az elsődleges _cél_, hanem ismét csak az, amit az Isten mondott, hogy legyél fiam igaz ember, másoknak javára és az Isten - nem önmagad, és még még csak nem is apád - dicsőségére, legyél hálás és tedd a dolgodat"
Szinte szó szerint ezt mondtam én is legutóbb amikor erről beszélgettünk, hogy nem pont azt tartom fontosnak a szülői szerepemben, hogy sikeres embert neveljek, hogy kibontakoztassam a tehetségeit, meg hogy könnyebb élete legyen de még azt sem hogy a boldogságát egyengessem, vagy az legyen a legfontosabb. (persze ezek is lehetnek fontosak) Az egyetlen (legfontosabb) felelősségem/feladatom, hogy mindent megtegyek amit tudok, hogy jó (igaz) ember legyen.

Bejegyzés: A szeretet gyengesége, avagy a hitre való reflexió három szintje

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2020.09.17. 16:17:31

@Pandit Egy egész bekezdésem kimaradt, rosszul másoltam át:
Onnan induljunk, hogy "EHHEZ képest tekintsük azokat, akik 1. ... és az megvan, de innentől nagyon fontos:

ÉS 2. meg vannak ajándékozva az ehhez szükséges kegyelmekkel és körülményekkel, amik fölött igazából az embernek nincs sok kontrollja, mert "akarhat" bárki bármit, ha erre a fajta házasságra - idézve megint Pált - "nem alkalmas", akár természettől fogva, akár mert az emberek ellene elkövetett bűnei tették testileg vagy lelkileg alkalmatlanná, vagy ha nem találja meg azt a "hozzá illő segítőtársat", akit az Isten ad annak, akinek ad, és nem, akinek nem.
Szóval, a két ember meg az Isten: és nagyon-nagyon sok paraméternek kell itt stimmelnie.

Innentől van az, hogy "naná, hogy az ilyen házasság" stb. stb.

Bejegyzés: A szeretet gyengesége, avagy a hitre való reflexió három szintje
süti beállítások módosítása