Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Demokrácia (SZDSZ-szel és SZDSZ nélkül)

2008.09.13. 21:00 Rojo

Sokáig úgy gondoltam, hogy az ország politikai életének rákfenéje az SZDSZ, hiszen törpe párt voltát meghazudtolva tolja magát előre, messze megelőzve még a nagy pártokat is - helyzetét zsarolásra használva. Egy barátom odáig ment utálatában, hogy hirtelen felindulásában elhatározta, hogy amennyiben  az SZDSZ kiesik a Parlamentből száz Te Deumot (hálaéneket) fog elénekelni. Most azonban kezdek arra hajlani, hogy az igazi problémát valójában az MSZP jelenti.

Minden hibája ellenére az SZDSZ legalább most az utóbbi időben – saját érdekének megfelelően – mai értelemben véve, baloldali pártként kezd viselkedni - csak nehogy korán dicsérjem (az MSZP-vel való hosszú házasság megfertőzte őket). Természetesen baloldali alatt nem szociális érzékenységet értek - arról nem tettek nagy tanúbizonyságot – hanem az állam túlzó szerepének kontrollját. Ez volt létrejöttében is a meghatározó, amikor a redszerváltásban, 1989-ben, mint redszerváltó párt részt vett. Az akkori szocialista állam ugyanis a piacot alárendelte az államnak és megfojtotta azt, gazdasági csődöt okozva. (A szocialista párt vezetői azóta meggazdagodtak, hála kapcsolatrendszerüknek, és átvedlettek nagytőkésekké. Ennek megfelelően a mai szocialista pártot, kapitalista pártnak kellene nevezni. Baloldali létükre a piaci gondolkodás vált elemükké.)

 

A jobboldal feladatát ezzel szemben úgy határoznám meg, mint az arra való törekvést, hogy a piac embertelen – antiszolidáris - hatásait mérsékelje. Nevezhetnénk szociálisnak is. (A piacgazdaság egykori élharcosa a Fidesz, a nagytőkésekké vedlett szocialistákkal szemben, kénytelen kelletlen a szolidaritás pártfogójává vált.) Így értve jobb- és baloldalt (felcserélődött a kettő), talán érthető, miért mondtam, hogy esetünkben nem az SZDSZ a fő probléma , hanem a magát baloldalinak nevező, de valójában kapitalista MSZP.  Szocialisták, de nem szociálisak. Ez a párt nem hasonlítható semmihez. Idegen test a demokráciában. Elvtársak gyülekezete, akik rosszul értelmezett párthűségtől vezetve figyelmen kívül hagyják a társadalom érdekeit. Reflexeiket még az átkos rendszerben szerezték, és azoknak engedelmeskedve alárendelnek mindent a Párt érdekének (kivéve saját egyéni érdekeiket). Azt tanulták, hogy a Párt a legfőbb közjó; feladata a nép vezetése. Az egypártrendszer idején beléjük ivódott, hogy a Pártnak nincs alternatívája. Nekik kell megoldaniuk mindent (messiás tudat). Pedig egy demokratikus rendszerben, ahol a gazdaság tényleges feladata a közösség fenntartása (nem fordítva), szükségszerű, hogy bizonyos időközönként jobb- és baloldal váltsák egymást, lehetővé téve ezzel, hogy ne torzuljon a gazdasági rendszer sem egyik, sem másik irányba – azaz, hogy a gazdaság ne pusztán a piac törvényei szerint szerveződjön (antiszolidáris, kapitalista), és ellenkezőleg, hogy ne hagyja figyelme kívül a piac törvényeit (szolidáris, szocialista). Amennyiben a gazdaság mégis eltorzul valamelyik irányba, annak a társadalom látja kárát.

Ha elfogadjuk ezt, akkor ebből az következik, hogy az igazi problémát nem egy liberális szemléletű politikai párt jelenti (SZDSZ?), - hiszen hasznos szerepe lehet abban, hogy kontrollálja a másik oldal esetében hangsúlyosabb állami szerepvállalást – hanem az a párt, amelyik nem akarja (és nem is tudja) önként átadni a kormányzást a másik oldalnak, amikor a társadalomból érkező vészjelek egyértelműen erre utalnak.

Addig nem lesz igazi demokráciánk, amíg a Párt el nem tűnik. Egy demokráciában nincsen se helyük, se szerepük. Ha eltűnnek, befejeződik a rendszerváltás, és elkezdődik a demokráciákra jellemző politikai váltógazdaság. Hogy ez az SZDSZ-szel vagy nélküle történik-e, nem tudom. Az SZDSZ feladata, hogy visszatérjen a gyökereihez, és újra rendszerváltó párt legyen. Vajon megteszi-e, vagy olyan mértékben fertőzte meg őket a Párt, hogy képtelenné váltak erre.
Mindenesetre a Fidesz, mint gyűjtő párt, alkalmas lehet, mind a jobboldal, mind a baloldal funkciójának betöltésére. Ne feledjük, hogy a Fidesz eredetileg liberális párt volt, és mint ilyen tulajdonképpen átvehetné az SZDSZ szerepét - nem azt, amit az SZDSZ a Szocialistákkal együtt művelt, hanem azt, ami egy liberális párt igazi feladata (az állami beavatkozás mérséklése a piac védelmében), és a KDNP (melynek feladata a szolidaritás megőrzése a piac hatásaival szemben) ellenpólusaként megvalósíthatják a demokrácia alapjául szolgáló politikai váltógazdaságot. Ez esetben az SZDSZ-re sincs szükség.

PS.: Természetesen nem gondolom, hogy a Fidesz egy esetleges nagyarányú győzelem után sokáig megmarad gyűjtőpártnak. Ekkor ugyanis, mivel nem lesz szalonképes balodal, és a különbözőségek jobban felszínre jönnek a Fideszen belül is, a Fideszből kifog válni a szoldaritást erősebben hangsúlyozó KDNP (baloldal), magával vive a Fideszből még néhányakat, és a maradék, továbbra is Fideszként (jobboldal), de már liberális attitűddel, képviselheti a piac érdekeit.

Mindez csak fikció. Egy lehetőség a sok közül. Hogy mi lesz valójában, az ég tudja.

45 komment · 2 trackback

Címkék: közösség politika mszp gazdaság fidesz szdsz kdnp társadalom demokrácia rendszerváltás

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr47661097

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: agen judi bola parlay 2018.02.05. 05:27:49

Differentiated flight unit - beuhifh

Trackback: Kitalátor 2009.01.16. 13:41:43

KampánycsendGratulálok az Emm Ereggy Rádjóban dolgozó (ál)liberálisoknak! Remek volt tegnap este, a kampánycsend közepén leadott (Még) Szabad (Lábon Bűnöző) Demokraták Szövetsége emlékműsor. Először azt hittem, meghalt az anarchomaoista rendpárti (fedőnev…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tóta W. Árpád · http://w.blog.hu 2008.09.13. 23:03:34

"baloldali alatt nem szociális érzékenységet értek... hanem az állam túlzó szerepének kontrollját."

ajjaj. súlyos. a többit inkább hagyjuk is, rettentő egy szörnyeteg ez a Párt. félek. még szerencse, hogy a többi párt nem a saját érdekeit nézi SOSE, pláne a párthűség, az nem jellemző rájuk.

ja még ez: "Mindenesetre a Fidesz, mint *gyűjtő párt, alkalmas lehet, mind a jobboldal, mind a baloldal funkciójának betöltésére."

na, akkor meg van oldva. minek ide annyi párt, nem igaz? egy élcsapat bőven elég, az lesz a bal is, meg a jobb is, sőt liberálisnak is jó lesz. a többit talán legjobb lenne betiltani.

aztat tetszik tudni, hogy a kdnp hány százalékos törpepárt?

na, mulatságul még hadd ajánljak valamit:
w.blog.hu/2008/05/13/a_nyolcadik_utas

pff, de sokszínű ez a jezsuita rend!

Tóta W. Árpád · http://w.blog.hu 2008.09.13. 23:24:29

"A stílus (a cikkedé) sajnálatos."

LOL. pedig semmit nem csináltam, csak összeturmixoltam a jobbos sajtónak az szdsz-re alkalmazott frázisait (törpepárt, idegenszívű, zsaroló stb), és kicseréltem az alanyt. és megáll! nem is kell hozzá nagy ügyesség. itt is el lehetne játszani:

"Azt tanulták, hogy az Egyház a legfőbb közjó; feladata a nép vezetése... Addig nem lesz igazi demokráciánk, amíg az Egyház el nem tűnik."

Rojo 2008.09.13. 23:24:45

Árpád!

Off topic. A harag, mint lila köd, zavarja a tisztán látást. Megismerésünk nem független belső állapotunktól. Ha érdekel az igazság, kezd ott legbelül. A többi hiábavalóság. Én dolgozom az enyémen. Sok sikert neked is - ha belevágsz. Ciaó!

Tóta W. Árpád · http://w.blog.hu 2008.09.13. 23:30:05

Bizony mondom néked, te kannásbort iszol, és vizet prédikálsz.

De én ide nem személyeskedni jövök, úgyhogy megyek is.

Rojo 2008.09.13. 23:30:53

Árpád, tisztában vagy vele, hogy mi vagy kik az Egyház? Amit mondasz (doesn't make any sense) értelmetlen. Tűnjön el a hívők sokasága (az Egyház), és demokrácia lesz? Ajaj.

Rojo 2008.09.13. 23:40:39

És ezek után még azt mondod, hogy nem személyeskedsz? Hmm
Hát ne tegyük! Szia.

Tóta W. Árpád · http://w.blog.hu 2008.09.13. 23:49:05

Amit mondok, az ismét csak a te eredetid megfordítása, ahogy az idegenből irányított törpepárt KDNP jellemzése is a jobbsajtó hülyeségeinek tükre. Tűnjön el az MSZP-szavazók sokasága, és demokrácia lesz? Elég a Fidesz balnak és jobbnak?

Ennek persze van értelme. Ott feltétlenül, ahol a baloldal célja az állam visszaszorítása :D

Na jóéjt.

saintlouisdefrance 2008.09.14. 00:09:05

Rojo,

azt írod, hogy szerinted a fideszből kéne létrejönnie a teljes új magyar politikai palettának... egészen megható a pluralitásba vetett mélységes hited.

micsoda választás lenne! kövér (jobboldal) vs kósa (centrum) vs semlyén (baloldal - lol). de a Te dolgod, ha tényleg viktor, viktor és viktor között akarsz választani, jogod van hozzá. én viszont ma biztosan rosszat fogok álmodni éjszaka.

ave Caesar!

Rojo 2008.09.14. 00:17:05

Ha figyelmesen olvasol, észreveszed, hogy én nem ezt mondtam. Az SZDSZ-nek lehetősége van a választásra. Ahogy a cím is utal rá. Velük vagy nélkülük. Szükség van egy liberális pártra, de hogy ők lesznek-e az, nem tudom. Lehetséges, hogy már túl messzire mentek, és nincs visszaút. Meglátjuk.

Quito 2008.09.14. 00:26:37

A mai SZDSZ (képviselőivel együtt) a saját maga karikatúrájává vált. Ezt, így vagy úgy, de olyanoktól is hallottam, akik lelkes alapítótagjai voltak e becses pártnak egykoron, és akik attól se riadnak vissza kijelenteni, hogy szégyenlik magukat a jelenlegi vezetőség miatt...

saintlouisdefrance 2008.09.14. 00:36:41

Quito, szerintem minden normális ember egyet ért Veled.

a probléma itt csak azzal van, ahogyan Royo páter elképzeli a demokráciát és a mi kis magyar jövőnket.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.09.14. 15:35:48

Alapjaiban egyetértek Veled, úgy írsz az SZDSZ-ről, mintha a tékozló fiú visszatérhetne. De nekem az a bajom, hogy a rendszerváltó imázson kívül, nem tudom, hogy milyen belső tartalom alapján lehetne az SZDSZ-t rendszerváltó pártnak nevezni. Bauerekkel, Eörsi Mátyásokkal, Pető Ivánokkal, stb. Nemrég beszélgettem egy íróval, aki ebbe a "rendszerváltó" társaságba tartozik. Kérdeztem tőle, hogy az, hogy a legdurvább ávós gyereke rendszerváltó lett? Azt mondta, hogy az SZDSZ-ben szinte nincs olyan ember, akinek a közeli rokonságában nem lett volna egy kommunista funkci, vagy maga ne vett volna részt korábban lelkesen a Párt munkájában. Ezek után mennyire hiteles egy ilyen mesterségesen felépített rendszerellenes társaság?
De az igaz, hogyha a kommunista szervezetek és hálózatok lerombolásához egy öt százalékos SZDSZ-re van szükség, akkor üsse kő. Bár nem hiszem, hogy csereszavatos lenne ez a két párt.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.09.14. 15:37:56

Javítás: Kérdeztem tőle, hogy lehetséges az, hogy a legdurvább ávós gyereke rendszerváltó lett?

Hattory Hanzo 2008.09.14. 17:48:59

lelkylola

Van egy ember Magyarországon, úgy hívják, hogy Földes László. Ismertebb nevén Hobó. Az apja elég komoly funkci volt. Ő pedig megírta a Vadászatot, megírta a Honfoglalás szövegét ( ezt mondjuk "Magyar vagyok, nem turista" Lóránt szívesen letagadná, de nem tudja ), és a gálája kifordul az olyan mai jobboldali senkiktől, akik akkor nem tettek semmit, csak énekeltek a homokról a szélben, a kör közepén állva. Lehet, hogy az apja miatt nem bántották. A többit viszont azért nem, mert nem is csinált semmit, viszont most igen nagy a pofája. A mai magyar jobboldal emblematikus figurája Csoóri Sándor, aki verset írt Che halálára. A mai magyar jobboldal által köpködött Chartát aláírta Bacsó Péter és Kállai Ferenc, akik megcsinálták anno a Tanut. Lehet választani.

Ács Feri · http://www.reakcio.hu 2008.09.14. 18:21:05

"A jobboldal feladatát ezzel szemben úgy határoznám meg, mint az arra való törekvést, hogy a piac embertelen – antiszolidáris - hatásait mérsékelje."

Hát, kedves rojo, szerintem ez a helyzet félreértése, különösen egy olyan országban, ahol a külső hitelek mellett 1.9 millió tart el nyolcmilliót, de mentségedül :) szolgálhat, hogy most sokan így gondolják a jobboldalon, még a vezető politikusok között is. Szerintem nem ez lenne a jobboldal feladata. Szerintem az lenne a jobboldal feladata, hogy először is visszatérjen az alapértékeihez, sőt a lényegéhez: a szabadság, a magántulajdon és a piac tiszteletéhez és habozás nélkül kisöpörjön minden balos szagú, egyenlősdit burkoltan vagy nyíltan szorgalmazó chávezizmust, bogárizmust, és ajtót mutasson a politika roncstelepén guberáló kuruzslóinak. De erről most szó nincs. A jobboldal nagy része 2003 óta mélyen megfertőzödött piacellenességgel, Amerika-gyűlölettel és a többi, zsákutcába vezető destruktív baromsággal.
Ennek pedig súlyos következményei vannak mentálisan, politikailag, amelyeket nem igazán tompítanak már taktikai manőverezések.

"Mindenesetre a Fidesz, mint gyűjtő párt, alkalmas lehet, mind a jobboldal, mind a baloldal funkciójának betöltésére."

Ezt próbálja, erőlteti, és ezért is szokta elveszíteni a parlamenti választásokat. A velejéig rossz stratégia előre kódolja a további vereségeket. A homo kádáricusra, mint szavazóbázisra nem lehet polgári-jobboldali választói bázist építeni, a vállalkozás kudarcra van ítélve, mert jobbról csak átmeneti előnyökhöz lehet jutni a szociális demagógiával, ami eredendően szocialista műfaj volt Magyarországon.

Ács Feri · http://www.reakcio.hu 2008.09.14. 18:38:15

"Ez esetben az SZDSZ-re sincs szükség."

Ezt majd a választók eldöntik, de tudod, annyiszor hallottam már jobber körökben, hogy "bekészítettem egy pezsgőt, amit akkor bontok fel, amikor a szadesz végre kiesik majd a parlamentből" - hogy ha ezeket begyűjteném, akkor talán életem végéig lenne mit innom. Igaz, hogy az SZDSZ szavazói bepöccentek a pártjukra, de szerintem kellő időben összezárnak, úgy, ahogy az MSZP nyugdíjas bázisa is szépen hazatalál majd a karámba, amint a kerítésnél feltűnik az Orbánrém. A népszavazási elkóborlást pedig mindenki elfelejti majd, kivéve a Fideszt, amely rossz következtetéseket von le belőle. Az is az SZDSZ-t erősíti, hogy a kilencvenes évek műnácijai (pl. Szabó Albert) után most már igaziak is sétálgatnak az országban, ami sok emberben félelmet kelt, és még erre a baloldal rá is játszik természetesen.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.09.15. 00:39:10

Lola, ha felveted a szülők felelősségét, akkor mi van Stumpf Istvánnal és Pokorni Zoltánnal. Vagy a személyes érintettség: Schmitt, Martonyi, nem jut eszembe a polgármester neve, mind1. Azonban az érdekes gondolat, hogy tulképpen a fidesz lehetne minden. Erről pont most jelent meg egy cikk a Népszabadságban: nol.hu/cikk/506851/

Szóval nem értem, hogy a gyerekek miért is tehetnek a szülőkről? A rendszerváltás környékén már nem számított, hogy a kedves papa mit csinált az ötvenes években. Ez akkor szerinted azt jelenti, ha a papád gyilkos volt, akkor te nem lehetsz bíró, aki gyilkosokat ítél el, hiszen ez hiteltelen. Remélem nem gondolod így.
Ezt a törpepárt dumát sosem értettem. Van kicsit több, mint 5%-uk a parlamentben. Ennyit érnek. Az, hogy a szocikkal csak ők hajlandóak tárgyalni ez azt jelenti, hogy mások nem. Nem kellene, hogy folyton az szdsz szavazzon a szocikkal, ha bárki hajlandó lenne tárgyalni.
Érdekes gondolat az is, hogy jobb oldal fog harcolni a szolidaritásért, na mind1
jóéjt

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.09.15. 00:42:56

Persze az is kérdés, hogy hogyan fér a demokráciába az Egyház, olyan szempontból, hogy milyen viszonyt is ápolt az állambiztonsággal és a Párttal, ha már ez így nagybetűvel előkerült.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.09.15. 01:21:54

calam, én nem a szülők felelősségét vetem fel, csak kicsit szkeptikus vagyok a rendszerváltó SZDSZ imázs valódiságával szemben, mert szerintem inkább kreált valódisága van. Kiküldték a fiukat rendszerelleneset játszani.
Ugyanis az apámat csak azért behívták, mert egy jezsuita paphoz járt gyónni, házkutatást tartottak náluk azért, mert együtt imádkoztak a barátaival. Furcsa, hogy ugyanebben az időkben egyeseknek lehetett újságot nyomtatni, azt osztogatni, koncerteken, nyílvánosan a rendszert bírálni. Persze a véletlen műve, hogy az apáik azok voltak, akik.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.09.15. 01:23:56

Másrészről teljesen egyetértek azzal, hogy a katolikus egyháznak elsőként el kellene számolnia a múltjával.

Jagos Lina 2008.09.15. 10:39:22

Az SZDSZ-nek Cassandra levelet nyújtok most be!
Ha az SZDSZ szórakozása miatt tényleg bekövetkezik az amitől félni kéne, azaz az előrehozott választás, az SZDSZ a parlamant küszöbéig sem fog eljutni!
Nem lesz szavazó bázusa, akik beszavazni képesek lennének az SZDSZ-t.
Miért is?
PL.: tele van a melegek szimpatizánsaival, holott tudjuk, hogy Isten szemében ez az 1ik legnagyobb bűn. Ez akkor sem fog megváltozni, ha hamis szimpátiát erőltetnek legalizálásukkal.
-A legkevesebb képviselőt számláló csöppnyi párt egyetlen pártnak sem kell koalícióra, látják a pártok, mit művel a saját volt szövetségesével, akik (MSZP) felemelték őket maguk mellé kormányzásra.
-Lehet, az SZDSZ helyet cserél a munkáspárttal?----------

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.09.15. 17:43:35

Szóval az nem úgy volt, hogy nekik lehetett. Mondjuk közölük voltak akiknek elvették a munkájukat, esetleg megverték, vagy házkutatást tartottak náluk. Szóval nem úgy volt, hogy titeket basztattak, őket meg nem. Őket is. De ha nem is fizikailag érték őket atrocitások, akkor is megesett, hogy operatív eszközökkel felbomlasztottak csoportokat. Érdekes, hogy amit a Kőszeg leír, hogy folyamatosan követték, szinte centikkel mögötte, ezt más szdsz-es is megkapta, és mint tudjuk, ez az ávo 1947-48-as módszere volt.
És még egyszer kérdezem, hogy a fidesznél nem zavar? Ott is kellett a Stumpf és az ő rokoni kapcsolatai, hogy annyival "megússzák", amennyivel megúszták.

Rojo 2008.09.15. 18:05:43

Szép lenne, ha valaki megértené már, hogy a probléma nem azzal van, hogy melyik párt vagy oldal a jobbik, hanem azzal, hohy melyik az, amelyik nem képes demokráciára. Ehhez az kell, hogy elfogadják a politikai váltógazdaság elvét és szabályait. Ez lehetne a garancia a korrekcióra, ha valamelyik oldal hülyeségeket csinált. Feltételezhetjük, hogy mindegyik fog kárt is okozni, mert nem tökéletesek, DE ha van korrekció, akkor van remény is arra, hogy lesz fejlődés is. Gyurcsányék esetében úgy látom nincs hajlandóság a váltásra, pedig a dolog már húzódik egy ideje.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.09.15. 19:33:36

Rojo, ezt most nem mondod komolyan? Miért ne lennének képesek a váltásra? Mindegyik párt, amikor hatalmon van meg akar próbálni ott is maradni. De akkor had vegyek elő egy régi mondatot, ami miatt a reakción tuti utálnának. Melyik volt az a vezető, amelyik azt mondta, hogy neki nincs szüksége ellenzékre?

Tóta W. Árpád · http://w.blog.hu 2008.09.16. 01:01:54

"tele van a melegek szimpatizánsaival, holott tudjuk, hogy Isten szemében ez az 1ik legnagyobb bűn"

Elég hülye egy isten az akkor, kapásból tudok egy csomó súlyosabb bűnt. Ja, azokat megáldani szokás.

Rojo 2008.09.16. 05:54:07

Árpád

Ezúttal teljesen egyetértek veled. Talán csak azzal a kicsi különbséggel, hogy igyekeztem volna tapintatosabban kifejezni magam, nehogy sértsek.

Ács Feri · http://reakcio.blog.hu 2008.09.16. 13:16:17

calam: miért utálnának ezért a Reakción? Egyébként nem azt mondta, hogy neki nincs szüksége ellenzékre, hanem az ellenzék kivonulását kommentálta úgy 2001-ben, hogy a "a parlament ellenzék nélkül is működik" - ami szintén egy kontraproduktív marhaság volt, legalább akkora, mint a Mikola szinglihordázása 2006-ban.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.09.16. 20:30:06

értelmileg ugyan annyira súlyos, szerintem.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.01.16. 13:40:36

@Askeladden: Nem biztos, hogy alaptalan. Nem kell persze semmi óriási beszervezés, még a fővezéreknek sem kell ügynököknek lenni. Épp elég, ha a feltörekvő "második vonalban" és úgy kb. régiónként van egy-egy "trójai faló" hangadó. Kis kézügyességgel ugyanúgy fejre tudják állítani az egész pártot - miután megetették hashajtóval - mint nem is olyan régen Dr. T, a vérfogalmazóból lett ATV-sztár.

vitalis (törölt) 2009.01.24. 11:53:02

A vallásban légy ortodox, a politikában pedig liberális!

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.01.24. 21:44:09

@vitalis: Nem jön össze. Bár, ha jobban belegondolok, dogmák - sőt tabuk, bálványok - nélküli, tényleg liberális párttal még nem találkoztam. Az SzDSz kb. úgy liberális, mint ahogy a békeharc békés volt.

vitalis (törölt) 2009.01.24. 23:39:32

Egyetértek, én liberális/liberális vagyok és ilyen párt nincsen, legalábbis Magyarországon. Különben közel egy évet kolostorban töltöttem, ott volt időm sokat imádkozni és gondolkodni...

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.04.29. 12:18:48

@vitalis:
„…igen sokan Lucifert követve, akinek gonosz jelszava az, hogy „nem szolgálok” – a szabadság neve alatt bizonyos képtelen és hazug szabadosságot értenek. Ilyenek azon elterjedt és hatalmas iskola emberei, akik a szabadságtól vevén nevüket, azt akarják, hogy szabadelvűeknek, liberálisoknak nevezzék őket.”
(XIII. Leó: Libertas praestantissimum donum - www.depositum.hu/Libertas.rtf)

Egy katolikus tehát nem lehet liberális, mert a liberalizmus aljas, istentelen eretnekség.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.04.29. 13:08:24

@vitalis:
XI. Piusz pápa a Divini Redemptoris kezdetű enciklikájában a liberalizmust a XIII. Leó által "pusztító pestisnek" nevezett kommunizmus szálláscsinálójának nevezi.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.04.29. 13:13:14

Továbbá a liberalizmusról és demokráciáról:
Bangha Béla - Monarchia vagy köztársaság? www.freeweb.hu/katolikus-honlap/0807/bangha1.htm

C. S. Lewis - Szigorúan demokratikusan a pokolba - www.freeweb.hu/katolikus-honlap/0801/lewis.htm

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2009.05.04. 20:49:19

www.freeweb.hu/katolikus-honlap/060210/syllabus.htm Syllabus Errorum pápa enciklika: Az Egyház által elítélt tévedéseknek a gyűjteménye. Az itt idézett állításokat tehát egy katolikusnak NEM SZABAD gondolnia.

alopex_lagopus (törölt) 2009.05.04. 21:14:41

Kedves Rojo! Igazán kifejthetnéd, mit is értesz pl. baloldal alatt. Szerinted mit jelent baloldalinak lenni?
Ezenfelül azt is megmondhatnád, hogy aki más vallású, nem hívő, azt hogyan fogja képviselni a KDNP?

Nekem a poszt alapján a múl század 20-as, 30-as évei rémlettek fel... Nagyon nem kívánnám, hogy ez következzen be. Az országunknak sem.

amancich 2009.05.04. 22:08:19

Tiszteletteljes javaslatom, hogy senki ne reagáljon Tóta W. Árpád provokációira. Aki vele akar vitatkozni, egy kifejezetten erre a célra szolgáló blogon is megteheti.

amancich 2009.05.04. 23:35:53

@Felicitasz:

Látod, erről beszélek...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.05.05. 08:51:02

@Suum Cuique: Ez olyasmi, mint Naszreddin hodzsa történeteiből az a rész, amikor a mullahot úgymond gyógyítja (megfürdeti a közkút vizében) azzal, hogy csak akkor gyógyul meg, ha sem ő, sem a környéken senki nem gondol a majomra. Arra a szemtelen, vicsorgó, hosszúfarkú, pirosseggű, harapós, tolvaj, embereket utánozó, játékos, visongó, ördögi majomra...

iovianus 2010.11.29. 17:05:42

"PS.: Természetesen nem gondolom, hogy a Fidesz egy esetleges nagyarányú győzelem után sokáig megmarad gyűjtőpártnak. Ekkor ugyanis, mivel nem lesz szalonképes balodal, és a különbözőségek jobban felszínre jönnek a Fideszen belül is, a Fideszből kifog válni a szoldaritást erősebben hangsúlyozó KDNP (baloldal), magával vive a Fideszből még néhányakat, és a maradék, továbbra is Fideszként (jobboldal), de már liberális attitűddel, képviselheti a piac érdekeit."

Érdekes újraolvasni ezeket a sorokat!
süti beállítások módosítása