Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Vótam otthon!

2009.07.27. 16:22 homo secuiens secuiens

Pár napra hazaléptem, értettétek-e, met azétt mán erőssen hiányzott a család es, a barátok es, s minden ami ezzel együttjár. Ilyen nagymamám olajos kolbásza, amit elteszen minden disznóvágás után. Ej, azt nem es tudom elmondani, milyen finom. Osztán ilyenkor lehet jó juhtúrós puliszkát enni, ilyenkor lehet rossz utakon zötykölődni, s ízes beszédet hallani mindenünnen. Eccer mondom, hogy fáin tíz napocska vót!

Nagy történések nem estek meg ezalatt, de azétt egy s más történt. Na jó, az örökké eléfordul, hogy vaegy csürke belédöglik a tojásba, met a kotló megunja a kotolást, osztán amikor mán elrontotta, újra kotolna, de mán akkor azokot eltemették a ganyéba.

Méges azétt vót egy nagy esemény, amiről nagymamám bészámolt. Ugyanis a gölyét elvitték búgatni, de az nem vett. Osztán kiderült, hogy a kannal vót a baj, met más gölye se vett. Úgy, hogy a nagy száznyócvan kilós gölyecskénk télire levágódik, s olyan szalonnája lesz, s annyi sült kolbász letéve olajba, hogy a szomszédságot es megöli az irigység. Viszont kicsi malac nemigen lesz ilyenformán, de majd osztán jövőre csak lesz valami.

Osztán az es nagy hír, hogy bátyámék lovai megcsikkóztak, van két fáin csikócska, színmagyar nevik van: Gyuri és Puiu (ejtsd: Puju). Eddig nem tudtam, hogy a Puiu női név, gondoltam, leírom ide, met lehet, hogy ti se tudtátok.

Amit még leírnék, s osztán menyek es, hogy Szent Anna felé vigyázzatok, met olyan mocsok út van, gyalog se lehet a gödrököt kikerülni.

 

Ötvenéves lakodalomba nem vótam, hej, bár fájin lett vóna, de azétt egyről hallottam, eszt most nektek le es írom. Karcsi bátyomnak s Anna nénenmnek megvót az aranylakodalma, s a pap a szertartás után szólt es nekik, hogy van-e valami, amit még mondani akarnak. Aszongya Anna nénem, hogy vóna. Fel es futott Károly bátyom szemöldöke a kíváncsiságtól, há kérdi ő es a pappal, hogy mi. Aszongya Anna nénem, hogy az, hogy ez a Károly neki nem mondogassa, hogy szeretlek. Aszongya erre Károly: Fiam, én neked azt eccer megmondtam, s ha változna, bizony’Isten, szólok!

 

Na, fájin nyaralást kívánok nektek, húzodjatok árnyékba, s ha eppe nincs, tegyetek szalmakalapot!

30 komment

Címkék: nyár vakáció székelyember

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr91271657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.07.27. 20:19:28

Azt az olajos kolbászt kifejthetnéd bővebben, Testvér! Mert hallottam már én olyat, állítólag amikor a tőlem is nehezebb barátom Múcsonyban orvosi utasításra diétázott, ő is olajban sütötte a ruszin módra megtöltött kolbászt, de azzal nem nagyon tartósította...
(Épp' maszekba is küldheted a receptet, de szerintem nem csak engem érdekelne.)

Károly bátyád mondását holnaptól meg én mondtam!

uszo 2009.07.28. 08:19:52

Oszt bornyúcska nem lett? Hány szekér szénát takartatok? Juhotok mennyi jár fel az erdőre?

Ha tudnám hogy érted a viccet még azt is megkérdezném, s a létrát még mindig keresztbe hordozzátok? De nem tudom így nem kérdezem. Meg az sem biztos hogy csiki vagy.

szpal 2009.07.28. 17:01:25

érdekes, itthon Mo-on is így tetszik beszélni? nekem ez olyan műnek hat, nem csak a nyelv miatt, hanem az erdélyi élet is összetettebb már annál, meg talán mindig is összetettebb volt, hogy le lehetne írni a lóistáló, góbé, fenyőfa, borvíz zsánerével.

jan 2009.07.28. 18:19:34

@szpal: már bocs, de mért ne beszélhetne valaki budapesten egy nyelvjárásban, otthon meg egy másikban, ha mind a kettőt beszéli? amúgy homo secuiens secuiens nevéből ítélve alighanem székely, vagyis a műszékelykedés valószínűtlen az esetében.

tintifu 2009.07.28. 18:43:55

@szpal: nyetenye, ecsém, s osztáng mit csikarja az ódalod, hogy ilyen es van? a széköly az széköly, de tudhat magyarul es, me't ecsém, ha münk a münk nyelvünkön találnánk véletlenül vélletök beszélgetni, abból jó nem sok sülne ki, me't ecsém, te nem es értenéd egy-egy szavunkot, me't egy kicsinyég régebbecskeféle módiba mondogassuk vala. úgyhogy a széköly, ha mán rea vette magát, s otthagyta a fődjét, s messze szakad hazóról, megtanulja az okos magyar nyelvet, hogy értse meg őt, aki meg akarja.
met osztáng nem es lehet örökkétig olyan igyenössen enmagunknak lenni, ecsém. no, értöd-e, aggyon Isten jó szerencsét neköd.

YganA 2009.07.28. 20:23:33

Az én olvasatomban az aranylakodalom történethez csak annyit, hogy nagyon humoros. Anna nénit 50 éven át sikerült szomorúbbá tenni, mint amennyire feltétlenül muszáj volt, pedig biztosan kijutott neki másból is ez-az ennyi idő alatt. Bruhaha.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.07.29. 00:09:26

@tintifu: Vagytok még itt többen is? Mert akkor csináljátok már ti többiek is azt, hogy ilyen posztokat így kommenteltek, légyszi. (Több adatközlő = több adat. És akkor én is jobban ráéreznék erre az egészre, mert élmény olvasni, de nekem abszolút idegen, szórend, segédigék, igeidők, szójelentések némelyike stb. Hadd olvassak már több felhasználót, ha ez lehetséges.)

@szpal: Palóc kiejtéssel én is bármikor bárkit szórakoztatok amikor erre igény van, de a Régiposta utcai mekiben egyszer sem úgy kértem a sajtburgert. ... De ha meg úgy kértem volna, akkor na és?

RaszP. 2009.07.29. 04:13:47

imádom ezt az ízes beszédet, de hangzóanyagban jobb lenne.

a székely nyelvleckék megvoltak? :)
jezusszive.crpl.hu/tag/nyelvlecke/

zzzsuzsa 2009.07.29. 17:54:28

@Felicitasz: Igaz, hogy csak amolyan műkedvelő módra,- Budai Ilonát hallgatva is az aszembe jut nehány jó izess kifejezés, bár meglegyen mondva az összinteségit, hallgatva bizony jobb!
A csiki nagyanyám udvarán is vótak tikok, sok tojást tojtak és mikor kicsi gyerekecske vótam, nagyon izgultam reggelente, van e meleg tojás a tikólban.
Mikor felvittem őköt, nagyanyám azt mondta- ejsze csak nem rántottát eszünk máma?
Aztán minden reggel kimentünk a szeredai fürdőbe, de oda aztán ember, elég hosszan tartott az út, a mezőn keresztül az Olt partján.
Szép rozsda színe volt a strand vizének. Ember! Ez borvíz vót ám! És jól befestette a fürdőruhákot, a súly egye meg!
Ott nagy sétákot lehetett tenni a feredő felett, az ösvény mellett. Egyszer be is tértem egy házba, mett
kiskacsák hápogtak az udvaronn. Ott lakott egy öreg néni,még finom tejjel is megkínált! Örvendett erőst, hogy Magyarországiak vagyunk, majd kiugrott a bőriből.
Tudja Isten él e még, vagy meghótt már. Nem tudom, ha ma térnék be hozzá, kiugrana e a bőriből örömében, de annyi biztos, áldását megkapnám.
Felicitasz! Ajánlom néköd szeretettel Berecz András
felvételeit! Ha igazit akarsz hallani!
HSS!!: Nem lehetne ebből többet? Ember!

bölcsésztanár 2009.07.29. 23:33:55

@zzzsuzsa:
Budai Ilona és Berecz nem székelyek, amennyire én tudom, bár én is szeretem őket hallgatni, az utóbbit főleg. Hallgassatok eredetit, ismerkedjetek! Székely Bujdosó étterem, Kispest. (Felicitasz, neked kicsit nehézkes lenne)
Én mindig olyan elevennek érzem magam, ha székely barátaimmal beszélgetek. És értem is őket, legalábbis azt hiszem elsőre, és mindig utána jövök rá, hogy mit értettek máshogy.

zzzsuzsa 2009.07.30. 15:19:17

@bölcsésztanár: Szia!
Én nem a vér szerinti székelységre gondoltam, mikor őket ajánlottam, de (főleg Berecz-nél) teljesen hiteles a dolog. (adatközlő)

zzzsuzsa 2009.07.30. 15:25:02

@bölcsésztanár: azt hiszem ő egyébként dunántúli. És nem kell ahhoz ismerkedni, hogy eredetit halljál, mert Berecz (is) szerintem több, mint hiteles ebben.

jan 2009.07.30. 16:13:20

Sose értettem, hogy ha valaki nem székely (pl. Berecz), akkor miért akarja a székelységet reprezentálni? Mennyi energia kellhet ahhoz, hogy valaki megtanuljon egy másik identitást szinte tökéletesen. (Mert ha nem tökéletes, akkor ugye nagyon kínos műszékelykedés lesz belőle.) Talán meredek a párhuzam, de ez a "teljesen felveszek egy másik identitást és azt adom elő sajátomként" jelenség engem a transzvesztita énekesnőkre emlékeztet, akik férfi létükre egy női identitást tanulnak meg, és azt adják elő a színpadon és az életben is.

uszo 2009.07.30. 17:01:53

@jan:Tudod vannak műparasztok. Emlékszel a T.Józsibácsira? Akkor lehetnek műszékelyek is. Hát nem? :)))

jan 2009.07.30. 17:51:38

@uszo: Hogyne, csak a legtöbb ilyem mű-valami kínosan mű, durván parodisztikus, klisékre játszik rá. Berecz meg, ha jól értem, autentikusan tud az lenni, ami nem.

bölcsésztanár 2009.07.30. 19:47:26

Hát, ami azt illeti, én elsősorban szegény Budai Ilonára gondoltam. A férjem népzenész-énektanár, és mindig feláll a szőr a hátán, ha hallja. Mert nagyon modoros és mű az, ahogy a népdalokat előadja, a többi énekeshez képest, adatközlőkről meg ne is beszéljünk, hiszen nekik anyanyelvük a saját népdalkultúrájuk. Meg a mesék. Berecz meg egyszerűen jó, de neki pl. kalotaszegi mestere volt, már ami az éneklést illeti.
Bocsánat, nem akartam senkit lehúzni, egy ilyen jó kis posztnál meg pláne nem, de hát... lássunk tisztán.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.07.30. 20:07:37

@zzzsuzsa: Az a helyzet, hogy amihez nekem kell, ahhoz onnanvalónak kellene lenni. (Nyelvjárástan órán is mindig kimentünk a helyszínre, a mai napig így van ez... Én elég jól ismerem a palócot, beszélem is, úgyhogy azzal dolgoztam, de ezt Ludányhalásziban tettem, diktafonnal. Ami a székelyt illeti, tudom hogy itt a blogon többen vannak onnanvalók; őket kérném meg ismét, hogy ha van kedvük, időnként Seciuiens posztjaihoz a maguk nyelvén szóljanak már hozzá. )

szpal 2009.07.31. 12:09:40

@jan: az egy dolog, hogy székely, de gondolom, már régóta Magyarországon él, ezért hajlamos vagyok kételkedni benne, hogy pontosan vissza tudja-e adni a székely beszédet, még ha ott is volt 10 napot. Pl. ezzel, nagymamám, disznóölés, zötykölődni, történések, ezek a szavak nekem gyanúsak, és az állatok párzási, ellési és költési időszakaival kapcsolatosan is vannak kétségeim.

jan 2009.07.31. 12:29:17

@szpal: Teljesen normális, hogy valaki a beszédében két általa ismert nyelvjárás elemeit keverje, ebben nincs semmi művi vagy nem-autentikus.

tintifu 2009.07.31. 12:30:58

@Felicitasz: (ó, nyű edd meg, feszt elfelejtöm az izét, jelszót. eligonság elig tudok bélépni.)
cseppecskét irigy es vagyok reád, hogy tanóltál 'nyelvjárástant'.
azt akkor ejiszem tudod, hogy HSS nem eppeg aztot használja, amit én, me't ő csíki s én nem, s a kettő nem eppen egy.
osztáng akkor így felelök, ha még ilyenformán ír valamit a fődim. Isten aggyon jót!

tintifu 2009.07.31. 12:38:50

@szpal: Élőben könnyebb, az 100. Írásban, amikor nincs sok időd, s nincs támogató környezet, mert piciny sziget vagy, magadban, úgy sokkal nehezebb még egy mesét is elmondani. Én pl. egészen tökéletesen beszélek magyarul, a pesti szleng is megy, de itthon sokszor mondok a páromnak olyan szót, amit ő nem mindig ért meg - mert így jut eszembe. De tanulékony, és amikor az osztályalálkozójukon vki feladott rébuszul spéci székely szavakat nekik, kente-vágta :)
Más: gondolkodtam már azon is, ha pl. öreg leszek, vagy mondjuk beteg, és nem a tudatos énem kerül elő, akkor vajon nem fogok-e székölyül beszélni. Mert megesett, hogy némi pálinka és bor után már nem magyarul szóltam, s csak úgy vettem észre, hogy a kollégák élcelődni kezdtek vala.

bölcsésztanár 2009.07.31. 13:45:17

@tintifu:
Bizony-bizony. Így lesz. NEkem a nagymamám szedi elő újra az ötvenes évek óta nem használt katymári nyelvjárását, mert öregszik. És ezt én is tanultam anno dialektológiából, mint Felicitasz, hogy idős korban nemcsak a fiatalkori emlékek jönnek vissza egyre jobban, hanem a nyelv is.

Egyébként született pestiként én nem is hallottam ki egy csomó hangzót a nyelvjárásgyűjtésen anno, viszont a vidéki csoporttársaim igen.

zzzsuzsa 2009.08.03. 17:38:44

@bölcsésztanár:Ejsze azé' Budai Ilonkát nem sajnálnám én annyira a te helyedben. Lehet, hogy nem tökéletes székely, de azér a macska es egér barátsága jól megvidámított münköt, mikor meghallgatánk!
Bereczről meg annyit: Nálla osztán végképp nem érdekel, hogy székely e, vagy sem. Tökéllletesen adja magát értetted e! Ollyan meséket kanyarít, hogy csordul ki a nyállam!
Igaz, nem nyelvészként hallgatom őköt, csak egyszerű mezei érzékenységgel. Az antennádat húzzad jól ki, s fogod te is az adást!@Felicitasz: Ez nagyszerű! Nem tudtam, hogy ma is vannak még gyűjtők!

zzzsuzsa 2009.08.03. 17:45:48

@szpal: Figyelmezzél ember!! A beszéd, a nyelv, az ollyan, hogy annak van egy ollyan tulajdonsága, hogy keveredik. A székely beszid sem a régi má értetted e ember! Nem fog belőlle senki nagyszótárat csináni, mer nem passzol hezza.
Szeredai nagyanyámtól mást hallottam, mint anyámtól, s nagynénéimtől.
Ha jól odafigyelsz, a népi énekekkel is így vagyon. Van régi, s van új. Ha Berecz felvételeket hallgatsz, érted a szavamot.

bölcsésztanár 2009.08.03. 18:55:49

@zzzsuzsa:
Hát ja. Mi is szívesen hallgatjuk a székely meséket Budai Ilonától, nem is azt mondtam, hogy nagyon rossz, csak nekünk máshogy szól. Bereczet meg még ismerem is személyesen, szeretem is, szóval róla se mondanék elítélőt semmiképp. Fogom is az adást, csak kicsit máshogy, mint aki csak őket ismeri. ;)))))))))))))

zzzsuzsa 2009.08.04. 11:55:19

@bölcsésztanár: Bereczet sokan ismerik személyesen, nyaranta mindenkinek van lehetősége erre az Egyszólam táborban.
De a zene és a mese értéke és mértéke nem ettől függ.
Az "adást" az is fogja, aki személyesen nem beszélt az előadóval.
Egyszerűbb azt mondani, (ez így őszintébb is ;), hogy nem tetszik. Ízlések és pofonok különböznek.

borsikaostornyél 2009.08.04. 22:03:19

@szpal: Hát, az a helyzet, hogy vaj cseppet későn ebredtem fel, vaj sokáig hegyeztem a ceruzát... De imán én es ideigyekezek valamivel, ha szabad lesz. Me't aszongya szpal baratunk - hogy a Zisten tarcsa meg -, hogy annál összetetteb az erdélyi élet, minthogy lóistáló, góbé, zsáner, leírás... No, hát asziszem, HSS koléga nem es akarta lefesteni nekünk a Zerdélyi élet minden árnyalattyát, ennélfogva ezt nem es kell rajta számonkérni. Inkább csak örvendeni lehet, hogy kicsomagolt valamit nekünk es abból a tarisnyából, amit otthonról hozott, kicsi finom kóstolót. S biza, jó ha van valami, aminek még örvendeni es lehet mamájnap.
Hanem, ennél osztán nekem még érdekesebb az, hogy HSS kolégától meg lehet-e komolyan kérdezni azt, hogy "itthon Mo-on is így tetszik beszélni?", s itt főleg a kezdő idézőjel utáni első és második szóra gondolok... Szóval, hogy ez a kérdés állja-e a helyit vagy nem? Hogy ez a zsáner, vaj mi...
Egyébiránt, olvasom, hogy okoskodnak egyesek, hogy HSS csíki-e vagy nem csíki? Há tuggyátok meg, nem az. Tuggyátok meg azt es, hogy nem csak a csíki a székely.
S hogy a gője nem vett, nekem élőszóban es elmonta, hanemegyeb akkor, amikor valamelyik este egy serital mellett kucorogtunk. Ezt csak azétt mondom, nem bőcsködésből, hanem hogy a hitetlenyeket megnyugtassam: a hangsúllyal sincs semmi baj, s mégamellé Bereczet es szeressük mán régebbóta.
S osztán, elég az hezza, hogy aszongyák, ha nincs tyúk, ha megütöd se tojik!
No, ágyameg!

homo secuiens secuiens 2009.08.05. 09:30:54

Sajnos rohanósak a napjaim, így nem tudtam mindent elolvasni rendesen, de egyelőre annyit, hogy háromszéki vagyok, kérem szépen:)

Turia 2009.12.01. 16:47:40

elteszen - nem jo... ez a folyamatos jelen nem illik bele
süti beállítások módosítása