Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Öröm a köbön

2009.12.16. 21:30 fab3


Advent Harmadik vasárnapja az öröm vasárnapja.

Ez szorosan kapcsolódik karácsonyhoz, mikor másoknak szeretnénk kedvében járni, örömet okozni. Három szemponttal egészíteném ki az ajándékok okozta örömet, árnyalva ezzel az öröm szellemi természetét.
 
1. Az öröm életben tart
 
Erre szembetűnő példa a zsidó származású Viktor Frankl pszichológus esete. A koncentrációs táborban, hatalmas öröm töltötte el, valahányszor feleségére, és jövőbeni találozásukra gondolt. Ez adott számára erőt, hogy túléljen négy koncentrációs tábort és túlélési módszerét továbbfejlesztve a ma is tekintélynek örvendő logoterápia atyjává váljon.
 
2. Az öröm hazavisz
 
Jó pár éve már, hogy Szegeden éltem, az ottani karácsonyokat mégsem felejtem. A Caritas különítmény minden héten forró teával és zsíroskenyérrel várta a hajléktalanokat. Karácsonyra különleges meglepetésként gulyásleves is készült. Meglepő módon mégsem ez került karácsonyi ünneplésünk középpontjába. A falatozás mellett ugyanis elővettük jobbik hangulatunkat, és nagy nótázásba csaptunk. A hajléktalanok máskor agyonygyötört, részegségbe torzuló arcai egyszerre kisimultak, élettel teltek meg, az öröm könnyei hulltak. A dal áthidalt, teret és időt. A rögtönzött 'pászotjáték' visszavitte őket a bennük lakó lelki gyermekhez aki még mindig tiszta és romlatlan volt, akárcsak a Betlehemi.
 
3. Az öröm szabaddá tesz
 
Régi pszichológiai megfigyelés, hogy öröm és szorongás nemcsak fogalmilag, defiziológiailag is egymás ellentétei. Tehát ha valakit szorongás tölt el, akkor maga is arra lesz figyelmes, azt éli meg. Ellenkező esetben pedig az igazi öröm, megszabadít a fölösleges gondoktól és aggodalmaktól. Nem csoda hát, hogy az Apostol is a szüntelen örömre buzdít. Ő csak tudta, hogy mi a jó!

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr251593474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zzzsuzsa 2009.12.16. 22:41:21

"A falatozás mellett ugyanis elővettük jobbik hangulatunkat és nótázásba csaptunk. A hajléktalanok máskor agyongyötört, részegségbe torzuló arcai egyszerre kisimultak, élettel teltek meg, az öröm könnyei hulltak.A dal áthidalt teret és időt. A rögtönzött "pásztorjáték" visszavitte őket a bennük lakó lelki gyermekhez, aki még mindig tiszta és romlatlan volt, akárcsak a Betlehemi."
Ezt hívják "zene terápiának"? Mert, ha igen, akkor nagyon tetszik:-)

bölcsésztanár 2009.12.17. 00:38:28

Nagyon jó kis téma! Nem akarom bagatellizálni, de mikor valaki mondta nekem, hogy minden reggel mosolyogjak bele a tükörbe, akár akarok, akár nem, s jobb lesz tőle a napom, azt gondoltam, hogy hagyjon békén az amerikai pozitív gondolkodásos maszlagjával.
De működik! Ha nem is az egész napomat változtatja meg, de reggel tudok magamon röhögni, mikor bosszús vagyok, hogy a fiam nem akar felkelni és öltözni. Rájövök, hogy tök jó, hogy van fiam, hogy egészséges, mert fel tud öltözni, ha akar, és különben is jó fej. Hát így.
Bocs, kicsit szirupos lett, de a témához tartozik. Szép rózsaszín adventi fényeket nektek!

zzzsuzsa 2009.12.17. 09:35:18

@bölcsésztanár: Ezzel annyira egyet tudok érteni! A humor és az, hogy " tudok magamon röhögni, mikor bosszús vagyok, hogy a fiam nem akar felkelni és öltözni. Rájövök, hogy tök jó, hogy van fiam, hogy egészséges, mert fel tud öltözni, ha akar, és különben is jó fej...." Ezért külön köszi! :-)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.12.18. 15:35:46

De aranyos ez a cica :-)
Nekem ez nagyon nehezen ment nagyon sokáig. A @bölcsésztanár: -féle célzott hálaadó helyzetértékelések ellenére (tudjátok, amikor a hála is tele van szorongással, és nem tud örömbe fordulni; az a Damoklész nevű fickó olyan jól ráérzett erre). Nekem ahhoz, hogy örülni tudjak, kell valami biztonság-szerű élmény, különben ez a "szabaddá tesz" csak üres ígéret marad; ami nincs, az nem tud szabaddá tenni.

(Most meg zavarban vagyok. Legyek őszinte, és akkor destruktív, mint fentebb, vagy viselkedjek inkább civilizáltan?)

bölcsésztanár 2009.12.18. 15:42:28

@Felicitasz:
Igazad van, ahhoz, hogy önfeledten, mindenről megfeledkezve tudj örülni, tényleg más kell, mint egy egyszerű kis helyzet, nekem is ritkán van ilyen. Azért kell nagyon megbecsülni és utólag töltekezni belőle. De a napi kis örömforrás is megvan, ha nem is olyan elementáris. Az azért jön neked is, nem?

türkiz 2009.12.18. 19:03:40

@Felicitasz: Kérlek, legyél inkább őszinte! Aki destruktívnak gondol ilyenkor, az nem is érdekel! Ha magamnak örömet kívánnék a köbön, az biztos nem járna együtt minden esetben civilizált viselkedéssel. (Bár ezt a férjem is így gondolná! :))

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2009.12.20. 15:06:38

Pont most írtam az ajándékozásról néhány bejegyzést. Ha nem gond, kivételesen reklámozom magam. :) (Ha mégis, töröljétek ki.)
apostol.blog.hu/2009/12/20/az_ajandek_fontosabb_a_szandeknal

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2009.12.21. 09:10:24

Nem bejegyzést, hanem bekezdést akartam írni. :)

fülemile 2009.12.22. 16:22:39

Nagyon tetszik ez a pontokba szedett ,,örvendezés-útmutató", köszönöm a szerzőjének. Magamon azt vettem észre, hogy sokkal derűsebb vagyok reggelente az esti imával egybekötött visszatekintés után, ha ezt kihagyom, eléggé hiányérzetem van. Néha használom a jezsuiták portálján lévő exament is, maga az ötlet nagyon hasznos.

izrael miszteriuma (törölt) 2010.01.03. 11:36:26

"az igazi öröm, megszabadít..."

Bár már jócskán elmúlt Advent harmadik vasárnapja, az öröm vasárnapja, de kárpótlásul ezúton kivánok mindenkinek örömteli újesztendőt!
Neshama Carlebach a "Kiva Moed" c. dalt énekli a baptista kórussal a New Orleans-i zsinagógában:
www.youtube.com/watch?v=VxePcV4FQe0
süti beállítások módosítása