Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

"Egy bolond százat csinál"?

2011.05.17. 19:47 áterpáter

... egyházmentő akcióba keveredett a magyar politika: ki kell deríteni, hogy itt és most, melyik az igazi, történelmi egyház és melyik nem. Ha kicsi és fiatal, az nem igazi. Minden igazi egyház tehát legalább 500 vagy 2000 éves. Jobb esetben több is.
            Nos, most nem az az érdekes számomra, hogy mi következik ebből, és mi következett már eddig is (pl. az, hogy kiderült, a Hit Gyülekezete elnyeri ezen kategóriák alapján méltó helyét a magyar egyházi valóságban), hanem az, hogy politikusok nyáladznak arról, milyen kritériumok alapján melyik egyház az igazi. (Értem én, hogy mint mindig, most is a pénz “a” kérdés, vagyis hogy ki mentesülhet adókedvezményektől, és kaphat ilyen-olyan támogatásokat, pl. a római katolikus egyház szemben az orrukban vájkálók egyházával stb., de ugye ‘hivatalosan’ nem a pénz a kritérium). Szóval, akkor mi?
 
Évszázadok óta nem sikerül ebben megállapodni maguknak az egyházi vezetőknek se (pl. egy, szent, katolikus és apostoli tekintetében). Megmondjuk majd mi. Elvégre Brüsszelnek is megmondjuk, hogy “nem oda Buda”.
 
Félreértés ne essék, most nem a politikát akarom szapulni (ehhez úgy sem értek), csak a kis egyházakat szeretném pártfogásomba venni. Teszem azért, mert egyrészt azt már felfogom én is, hogy kezdetben, amikor a jeruzsálemi keresztény közösség indult, kicsi volt, másrészt a legújabb statisztikák mást mutatnak a kereszténység terjedésére vonatkozóan.
 
Klasszikus módszerrel úgy határozunk meg valamit, hogy hasonló tárgyak kategóriájába tesszük, majd felsoroljuk azokat a megkülönböztető jegyeket, amelyek elkülöníthetik a kategória többi elemétől. Így mondhatjuk azt pl., hogy a csiga egy lassan mozgó haslábú puhatestű, vagy hogy a szék olyan bútorfajta, amelyet arra terveztek, hogy az ember üljön rajta. Azt is tudjuk ma már, hogy ilyen és hasonló definciók olyan tárgyi valóságokra érvényesek, amelyeket láthatunk, megérinthetünk és pontosan rögzíthetünk. Valaha sokan ezt hitték az egyházról és a hit sok más tartalmáról (pl. a 16. században, meg nálunk ma), de a II. Vatikáni Zsinat óta is történt egy s más, s az Egyház(ak)ról más felfogásaink (is) vannak. Másutt, persze. Mert ide még el se érkezett a zsinat szelleme a kommunizmus jóvoltából, a rendszerváltás után pedig, a jelenlegi egyházpolitika máris megbuktatott, idejétmúltnak titulált.
 
De nézzünk egy ilyen leírást a pünkösdi-karizmatikus egyházak helyzetéről:
 
            Szellemiségükben, aktivitásukban és tanúságtevő lendületükben az Apostolok Cselekedeteiben és különféle Levelekben leírt ősegyházhoz hasonlítanak. Szemben a “történelmi” (katolikus és protestáns) egyházakkal, amelyek létszáma vagy csökken vagy stagnál (Európában és Észak-Amerikában mindenképp), a pünkösdi-karizmatikus egyházaké még ott is növekszik. Míg 1970-ben mindössze 74 millió pünkösdi-karizmatikust tartott számon a statisztika, azaz mindössze 6%-át a kereszténységnek, addig 1997-ben számuk elérte a 497 milliót, azaz az össz 27%-át (ez több, mint a protestánsok és anglikánok összesen). Előrevetítések szerint 2025-re pedig számuk eléri majd az 1 millió milliárd 150 ezret, ami 44%-át, közel felét fogja alkotni az össz-kereszténységnek.
 
Jellemzői:  a személyes szinten kívánnak elköteleződést, és a keresztséggel egyszerre (melyben a Szentlelket kapja meg a tag) felkészül arra, hogy tanúságtevőként hirdesse, amit megtapasztalt (azaz, hogy mekkora dolgot művelt vele az Isten). Ez a személyes megérintettség (istenélmény) egy olyan Istennel hozza kapcsolatba, aki része lesz a mindennapi életének, akivel állandóan foglalkozni kell, és “új feladtatot” ró az egyénre.
 
Belső szervezeti és tanításbeli flexibilitásából adódóan ez az egyháztípus képes bárhol, ahol megjelenik inkulturálódni, és olyan alapvető kérdésekre válaszolni, melyek a helyi lakosságot érintik. Azáltal, hogy helyi elemeket is képesek beemelni a gyakorlatba, a részvevők sokkal inkább érzik magukénak, mintha az “felülről” érkezne. Ez ott válik leginkább nyilvánvalóvá, ahol emberek tömegei a rurális szocializáció után egy urbanizációs folyamat közepén találják magukat.
 
A pünkösdi-karizmatikus egyházak gyors terjedésének egy másik oka a kongregacionista mobilitás. Nincs egyetlen, jól definiált doktrína, istentiszteleti forma vagy szolgálat. A mozgalom (egyház) magába foglal különféle helyi csoportokat, gyülekezeteket vagy kongregációkat, melyek sok esetben egy karizmatikus személyt ismernek el és tisztelnek alapítónak vagy tekintélynek (Charles Parham, William H. Seymour, Pat Robertson, Billy Graham, Németh Sándor stb.).
 
Ezen egyház mindenütt elterjedt szervezeti modellje a participáció. A lelkészt szervezői munkájában számtalan önkéntes segítő vagy segítő csoport támogatja. Vannak, akik időlegesen vagy állandó jelleggel látnak el napi aktivitásokat, mint például a hétköznapi egyházközségi tevékenységek megszervezése és lebonyolítása. Jellemző, hogy az egyház kommunikációja kifele a tagjai által történik: önkéntes munkások, idősek és ún. misszionáriusok (számtalan ilyent látni nagyvárosok utcáin) akár személyes megszólításokkal, akár programismertető füzetek osztogatásával igyekeznek minél több embert elérni. Az a tapasztalat, hogy a pünkösdista egyházak tagjai 80%-ban aktívan vesznek részt úgy az istentiszteletek körüli szolgálatban, mint egyéb más feladatok ellátásában, aminek köszönhetően magukénak érzik közösségüket, és ez méltóságukat erősíti.
 
Gyógyítás és csodák: akárcsak az ősegyházban. A gyógyulás Istentől jön, aki meggyógyult, abban Isten csodálatos művet hajtott végre. Ha a gyógyulás sikertelen, akkor az a hitetlenség oka és nem az Isten akaratáé. Ennek a praxisnak a teológiája szorosan összekötődik Krisztus közvetlen jelenlétével, ahogyan az az evangéliumokban is le van írva. Ahogyan Jézus gyógyította környezetét, ugyanazzal az erővel gyógyít ma is, amikor a lelkész és a hívő gyülekezet segítségül hívja. A gyógyítás és csodavárás a primér áhitat logikáját követi, vagyis azt, hogy emberi és közösségi teljesség csakis kívülről, a transzcendens szférából érkezhet, mert az ember önmagát saját erejéből nem tudja transzcendálni. Az egész(ség)re való törekvés szüli sok esetben a vallás és gyógyítás, különösen a csodás gyógyítás igényét. A vágy a megváltásra felülír minden hitvallást, parancsolatot és liturgikus formát. Ez a vágy az ember racionalitás előtti valóságában gyökerezik. A gyógyítási rítusok, bármennyire is legyenek kaotikusak, hatékonyak vagy sem, mindig szakramentális jellegűek, az embereket közvetlenül hozzák kapcsolatba a gyógyító, megváltó Lélekkel.
 
Hosszasan sorolhatnám a Lélek adományainak fontosságát (nyelveken való beszélés, prófétálás stb.) az ima, a zene, az exorczimus gyakorlati alkalmazásait. Elvileg mind ismerős. Akárcsak egy katolikus karizmatikus találkozón (Uram bocsá' ősegyházban), amitől püspökeink hanyatt-homlok rohannak szanaszét, részvevő papjaikat pedig flúgosoknak és bolondoknak tartják.

477 komment

Címkék: politika kdnp hitgyüli pünkösdi egyházak karizmatikus

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr662911953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.01.05. 15:45:46

én nem tartozom véletlenül sem a térítő karizmatikusok fajtájához, de ha már a köpenyem szélét rángatják, hogy olyan szépen éltek, hadd legyünk mi is köztetek, akkor megadom a lehetőséget: így ünnepelem én az Urat!
Mladifest Medjugorje 2011, song: "Resucito"
www.youtube.com/watch?v=LBV48wY5cAk&feature=related
vakok látnak, süketek hallanak, bénák járnak, kábítószeresek hitre térnek, bűnözők megbánják bűneiket, mi kell még, emberek ébredjetek, az Úr közel! Hadd szóljon a Hallelujah, dicsőség az Úrnak!

2012.01.05. 16:06:04

álljon itt egy egy másik példa:
Lourdes 2011 Community of the Beatitudes' International Gathering
www.youtube.com/watch?v=YaygJcQYiVc&feature=share

2012.01.05. 16:24:12

én a magam részéről abban látom a problémát, hogy errefelé nem szeretnek elköteleződni, a magukat vallásosnak mondó emberek is csupán vasárnapi keresztények, a hét többi napján pedig nem azok...
A karizmatikus közösség ugyanakkor a szüntelen növekedés és kiengesztelődés színtere, az összejöveteleken pedig gyakran előfordulnak gyógyulások. A szemtanúkat elsősorban az a kérdés izgatja, hogy vajon igazi csodáról avagy csupán közönséges pszichoszomatikus jelenségről van-e szó? Valójában, ha az emberben erősödik és elmélyül az Istennel való kapcsolat, akkor ez az egész életére kihat. Bár az illető lelkileg továbbra is gyenge, mégis képes talpon maradni és folytatni útját, talán még sántikál, de jár...

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.01.05. 17:47:56

@Izrael misztériuma: Ismét nem a te személyes hitéletedhez szólok hozzá/bele, mégcsak nem is a karizmatikus lelkiséghez, hanem egy olyan aspektusról írok, amiről nem szokás beszélni.

A karizmatikus mozgalom persze: Szentlélek, tudjuk. De azért vannak itt földi, pl. szociológiai, kulturális, antropológiai, pszichológiai tényezők is.

Szociológiag nézve ez a mozgalom egy "egyazegybe" kulturális átvétel a neoprotestánsoktól. Amiben nem az átvétel a baj, hanem az, hogy kritika és szűrés nélkül, "egyazegybe". (Lásd korábbi felvetéseim.)

Továbbá: Egyházon kívűlről akik megtérnek, azok a szektákhoz és neoprotestáns közösségekhez térnek meg, és nem a kat. karizmatikusokhoz. A mozgalom még a matematikai valószínűséget sem tudja produkálni. (Másirányba jobban fúj a Lélek, mint errefelé?)

Ami viszont jó, hogy összeszedi az egyházon belül kallódó lelkeket és közösséggé kovácsolja őket. Nem is kell ragozni: Halleluja!

Ami viszont megint csak nem jó ebben a térítgetősben, hogy kialakult az eszi-nemeszi nem kap mást. Egyházi gimisek panaszkodtak, hogy nem jönnek be nekik az állandó gitáros-integetős összejövetelek. Nekik mások az igényeik, nem az, amit tanáraik képzelnek róluk. "Tizenéves? Ja persze, akkor gitár!"

De ez nem csak egyes egyházi sulikra jellemző, hanem általában a hazai hitéletre. Gitáros misét bárhol találunk magunknak, gregorián misére pedig úgy kell vadászni. Gregorián zsolozsma? Hát az aztán végképp nincs.

Ha megvonjuk a katolikus karizmatikus mozgalom szociológiai mérlegét, akkor a 4 legjellemzőbb paraméterből az egyház életére nézve:
1 nagyon pozitív hatású (Ismét Halleluja!)
2 negatív,
1 pedig nagyon negatív (az "egyazegybe") hatású.

2012.01.05. 18:03:41

@m-athos:
tudod, az 1900-as év szilveszterén a római pápa őszíntén és tiszta szívből, buzgón imádkozott a Szentlélek eljöveteléért, hogy újítsa meg az Egyházat, a Szentlélek el is jött, de nem a katolikusokhoz, hanem az amerikai neoprotestáns gyülekezetekhez, majd némi kerülővel az amerikai katolikus közösségeken keresztül jutott be a karizmatikus megujúlás az Egyházba, főként a II. Vatikáni Zsinat következtében...
Magyarországon már a 70-es évek eleje óta jelen volt a kisközösségek formájában, de ezeket az Egyház az egyházelnyomó hivatallal közösen üldözte, mivel nem tudott kellő vallási/politikai kontrollt gyakorolni felette...
hivatalosan a 90-es évek elejétől vannak Katolikus Karizmatikus találkozók, de a gyanakvás azóta is fennmaradt mindkét fél részéről, pedig az általam megismert közösségek mind egyházhűségükkel tüntetnek és nem folynak be a politikába sem, minden regnáló kormányért imádkoznak, hogy az Úr világosítsa meg a vezetők elméjét, ha ugyan lehetséges...

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.01.05. 19:08:58

@Izrael misztériuma:
Ez persze történelmileg igaz amit írsz, de nem válasz az általam felvetett kérdésekre. Márpedig az általad említett gyanakvást pontosan ezek a problémák tartják fenn!

A neoprotestáns fogalmakkal okozunk egy kis teológiai zavart; az istentiszteleteink nem mindenben felelnek meg a Szentírásban foglaltaknak; missziót hirdetünk de nem térítünk, ami pedig a politikát illeti..

... hát láttam én már saját szememmel jobbikos körímélt a xxx-(kukac)-karizmatikus-(pont)-hu-ról!

Igen, mindez gyanakvást kelt! Naná, még szép!

És erre az nem kielégítő válasz, hogy hány drogos meggyógyult, meg hányan megtértek. A hitgyüliben is meggyógyulnak a drogosok és oda még többen térnek meg.

Ezek olyan - szerintem nagyon súlyos - problémák, amit a karizmatikusoknak kéne egymás között tisztázni. És akkor tán a gyanakvás is megszűnne magától. Vagy a Szentlélek hatására :-)

2012.01.05. 19:10:21

@TiKati:
"A hamis próféták valamiért mindig karizmatikus gyülekezeteket alapítanak"

a kisegyházakkal sem sokkal jobb a helyzet:
„az egyházi szervezetben az jut előre, aki viszonylag kistehetségű, és senkinek az érdekét nem veszélyezteti különösebben. Magyarul a magát jól menedzselő, megbízható, középszerű emberekből lesznek többnyire csúcsvezetők".
mindennapi.hu/cikk/egyhaz/kisegyhaz-interjuk-ami-mar-kinos-nemeth-sandornak-/2012-01-05/11558

2012.01.05. 19:17:49

@m-athos:
mivel csak hajdani közösségemet ismerem közelebbről, ezért elmondom, hogy karizmatikus közösség létére szinte semmi extra, napi rendszeres zsolozsma, rózsafüzér 3 nyelven, lectio divina, 1 óra szentségimádás, éjszakai virrasztás és böjt heti ritmusban az ősegyház mintájára, gregorián/latin/ortodox/héber mise semmi gitár...
van ezekkel valami probléma?

2012.01.05. 19:29:15

@m-athos:
Például a nyelveken szólással kapcsolatban...
a mai karizmatikus gyakorlatban a glosszália, nyelveken való szólás nem azt jelenti, hogy számunkra ismeretlen nyelven képesek vagyunk beszélni, hanem inkább egy dal szöveg nélkül és spontán imádság sajátságos keveréke...
jó összefoglaló a témáról:
eloviz.epk.hu/node/196

2012.01.05. 19:54:15

részlet egy római katolikus karizmatikus testvéri közösség liturgiájából:
Office des Laudes
www.youtube.com/watch?v=qXsbFt_mSA8&feature=related

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.01.05. 20:02:45

@Izrael misztériuma:
A te közösséged ezek alapján szimpi, semmi gond.
Az a három is szimpi volt, akiknél én jártam.
Ők teljesen más szabályok szerint működtek, mint ti, ez sem gond. Hogy áttéríteni akarnak, azt sem problémaként éltem meg, csak furcsaságnak. Azóta ritkábban és más szituban keresem őket ennyi az egész.
A karizmatikus lelkiséggel általában semmi bajom, csak egyes jelenségekkel, amik viszont inkább a mozgalomhoz kötődnek.

Azokkal viszont nagyonis bajom van.

Ha már felhoztad a politikát: a bármilyen pártszínű, de legfőképp jobbikos körímél az állítólagosan pártsemleges karizmatikus mozgalom hivatalos íméljéről elküldve - hát ez azért nem kóser.

Ezt te sem tudod kimagyarázni. Én pedig maradok gyanakvó - biztos, ami biztos ;-)

thothferi · http://odamondogato.blog.hu 2012.01.05. 20:27:16

@m-athos:
Íme ,itt van egy másik szimpi keresztény közösségi összejövetel, ünnepség !
Ők valóban karizmatikusak, hiszen a karizmaik segítségével működtetik zeneszerszámaikat, a táltos dobokat !
www.youtube.com/watch?v=E2hjXAyns2I

2012.01.05. 20:27:27

@m-athos:
részben ezeket a dallamokat énekeltük a liturgia során, remélem tetszik a dallamvilága!
www.youtube.com/watch?v=B9FlGTEU7OM&feature=share
www.youtube.com/watch?v=itMhCD1ys54&feature=related

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.01.05. 21:24:28

@thothferi:
Sajna csak filmen, de láttam jónéhány szibériai táltost és indián sámánt. Az oké, az rendben volt! De ez a neo-ősmagyar dolog nekem nem jön be. Legalább fele olyan jól dobolnának, mint az igazi sámánok!!! :-))))))))))

@Izrael misztériuma:
A belinkelt liturgikus zenék nekem nagyon tetszenek, ilyen helyre szívesen elmennék. Megadhatsz egykét kulcsszavat, előadót, aztán majd összebogarászok magamnak valamit belőle a neten!
Ahol én voltam az nagyon más volt. Mintha a Guantanamera-t játszották volna végtelenítve, más-más szöveggel.

A zenével kapcsolatban más a gondom: "gregorián/ latin/ ortodox/ héber mise"

Az egyháznak van egy olyan álláspontja, hogy
- a hívő ne váltson rítust, csak nagyon-nagyon indokolt esetben, ekkor is csak püspöki engedéllyel teheti meg
- a hívő a saját rítusa szerint járuljon a szentségekhez (leszámítva a nagyon indokolt eseteket) és a különböző istentiszteleti formákat a saját rítusa szerint látogassa, e szerint böjtöljön stb. Persze időnkén el lehet menni más rítúsú szertartásra, szerintem még kívánatos lenne. De a saját rítus romlatlan megőrzése a hívő alapvető kötelességei közé tartozik.
- amit pedig végképp nem szabad: a rítusokat közösségen belül váltogatni, és főleg nem egy szertartáson belül keverni. Ez aztán végkép tilos. Úgy tudom még az is le van szabályozva a latin rítuson belül, hogy vagy népének, vagy gregorián, egyéb tilos. És a kettőt nem lehet szertartáson belül váltogatni.

Ha az én papom csinálna mondjuk egy latin-bizánci vegyes liturgiát, száműznék a világból.
Ha karizmatiuksok csinálják, akkor meg örüljünk a Szentlélek áldásának...??
A kérdés ismételten nem neked szól, voltam én már Mozart-misén is, nem karizmatikus helyen :)

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.01.05. 23:04:21

@thothferi:
Dehogynem. A föltartott kezű ugrándozós csaj határozottan teccik. Oszt ezzel ki is fújt.

csaba carmarthen 2012.01.06. 11:30:22

"amit pedig végképp nem szabad: a rítusokat közösségen belül váltogatni, és főleg nem egy szertartáson belül keverni. Ez aztán végkép tilos. "

tisztán tartjátok ugyan a pohár és a tál külsejét, de belül teli vagytok rablással és gonoszsággal.
Esztelenek! Nem az alkotta a belsőt, aki a külsőt is alkotta?
Adjátok inkább alamizsnának, ami benne van. akkor tiszták lesztek egészen. LK11,39

csaba carmarthen 2012.01.06. 11:33:46

Ezt meg kell tenni, az nem szabad elhagyni. ..
...
Lefoglaltátok a tudás kulcsát, magatok nem mentek be, az odaigyekvőket pedig visszatartjátok...Lk11

2012.01.06. 13:36:45

elképzelem, Jézus Krisztus beállít a sóhivatalba a 12 apostollal és kérelmet nyújt be, pedig sem létszám, sem idő dolgában nem teljesítettek, ezért hát, ha a parlamentre lett volna bízva, akkor a kereszténység sohasem lett volna világvallás...
www.mindennapi.hu/cikk/hirsor/82-egyhaz-kerelmezte-az-elismereset/2012-01-06/11603

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.01.06. 14:03:40

Végülis lehetünk liberálisak:

Ami szabál teccik azt betartjuk. Sőt, másokon is dühödten számonkérjük.

Ami szabál peniglen nemteccik, arra tojunk nagyívben, és jól megideologizáljuk:
"Sose fejlőttünk vóna idáig, ha minden szabált betartottunk vóna"

2012.01.06. 14:20:37

@m-athos:
hát, ha ezt az egyháztörvény lehet egyáltalán méltatni, akkor én úgy aposztrofálnám a dolgot hamlet dánkirályfi után szabadon, hogy őrület, de nincsen benne rendszer...
:-)

2012.01.06. 14:28:15

@m-athos:
"A politikában légy liberális, a vallásban orthodox!"
(Dobszay László zenetörténész, népzenekutató, karnagy, egyetemi tanár mondása)

2012.01.06. 14:46:55

@m-athos:
most egy parafrázis következik:
magyarországnak nem egy orbánviktorra, hanem tíz assziszi Szent Ferencre lett volna szüksége...

2012.01.06. 15:01:36

@m-athos:
a karizmatikus spontán imádságról...
amikor én vezettem a rózsafűzért, amúgy rendje-módja szerint, egy jó depresszióshoz illendően éjféli 2 órakor mindig felriadtam, és azon imádkoztam az Úrhoz, hogy képes legyek megoldani a feladatot és csak a hajnali harangszóra szenderedtem el ismét, aztán délben magam is meglepődtem, hogy mily igéket adott az Úr a szájamra, egyszerre voltam cselekvő és az objektív kívülálló, aki megfigyeli a történést...
:-)

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.01.06. 16:12:04

@Izrael misztériuma: Ezt az érzést én is megtapasztaltam néhányszor, de nem az imával kapcsolatban. Utólag csodálkoztam is, hogy hogyan lehet az, hogy nagyon szélsőséges, időnként életveszélyes helyzeteket halálos nyugalommal oldottam meg. Hát nem is én voltam...

De amikor menetrend szerint minden szerdán fél hétkor megérkezik a Szentlélek a közösségi terembe, azon kívül viszont soha semmikor...

2012.01.06. 17:02:49

@m-athos:
most egy olyan helyet mutatok Neked, ahol mindig jelen van a Szentlélek vagy ahogy a zsidók mondják az Úr Sekhinája (Jelenléte) igaz, hogy messze van, de megéri a fáradságot...
www.youtube.com/watch?v=9wYmCZrphUM&feature=share
a misztikus dal első fele egy Sabbat köszöntő dal, a második része pedig az ÚR Sekhináját hívja (boi khalla)

2012.01.06. 17:06:19

@m-athos:
mivel szereted az orthodoxokat, ezért mára az egyik legszebb énekkel búcsuzom:
Valaam Monastery - Beatitudes
www.youtube.com/watch?v=6D1bzmGPlyw&feature=share

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.01.07. 02:03:59

@Izrael misztériuma:

Kösssz, klasssz!!!!

Ezzel tudom viszonozni:
hesykhia.blog.hu/

Az éjszaka termése, most indítottam.

2012.01.08. 01:17:37

@m-athos:
kezdetnek jó, kiváncsian várom a folytatást, az ikonok és orthodox énekek szerelmese vagyok!
:-)

2012.01.08. 01:27:58

Az a tény, hogy egy közösség vallási közösségnek tekinti önmagát, hitbeli meggyőződésének lényegéből következik. Például a katolikus egyház Magyarországon akkor is transzcendens alapzaton nyugvó egyháznak tekintené magát, ha működését állami törvény tiltaná vagy korlátozná. A hitbeli meggyőződésből fakadó közösségi önértelmezés állami felülbírálása vagy ott lehetséges, ahol az állami törvényeket vallási alapon hozzák meg - így egy fundamentalista teokráciában -, vagy ott, ahol egyetlen vallás sem szabad. Demokráciákban az állam csak akkor korlátozhatja a vallási közösségek szabad önértelmezésének és önkifejezésének jogát, ha az alapvető emberi jogokat sért. Minden más esetben a vallásszabadság összeegyeztethetetlen a vallási közösségek és egyházak ilyenekként való állami minősítésével vagy e minősítés megtagadásával. Még kevésbé illetékes egyetlen politikai irányzat a vallási, illetve egyházi közösségek körének törvényi meghatározásában.
Mártonffy Marcell: Szegény ökumené
es.hu/martonffy_marcell;szegeny_okumene;2012-01-04.html
(a jövő héttől már fizetős lesz a netes kiadás!)

2012.01.10. 10:51:32

@Izrael misztériuma:
– Apró szervezeti módosítás, testvérek. Új egyházat nem tűr a császár, de futballklubként szívesen látott vendégek leszünk...

nol.hu/velemeny/20120110-az_egyhazugyi_torveny_tetje

2012.02.14. 11:43:29

a Nagy Szanhedrin úgy döntött, hogy az eddigi tizennégyen felül további tizenhét vallási felekezet kaphat egyházi státust.

"Lukács Tamás elnök úr a millió kérdésemre válaszul végül a bizottsági ülés után külön is elmondta, hogy legalább még húsz vagy harminc olyan egyházi kérelem van, amely minden feltételnek megfelel, és ezek mégsem kerültek rá a tizenhetes listára. Megkérdeztem, hogy miért, amire azt a sajátos megfogalmazást kaptam válaszul, hogy az egyházi működés engedélyezése, vagyis az egyházi minősítés nem jog, hanem kegy. Ezt mondta szó szerint: „nem jog, hanem kegy”!

KDNP: az egyházi minősítés nem jog, hanem kegy
Lendvai Ildikó, MSZP-s országgyűlési képviselő
www.galamus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=118452&catid=69&Itemid=106&limitstart=2

soha nem gondoltam volna, hogy az mszp lesz a vallásszabadság védelmezője a kdnp-vel szemben, azt pedig végképp nem, hogy Lendvai Ildikóval fogok egyetérteni...

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.02.14. 13:07:53

@Izrael misztériuma:
Itt olvasható az eddig 14 és a mostani 17:

www.evangelikus.hu/aktualis/tavaszi-ulesszakaba-kezd-a-parlament-2013-17-uj-egyhaz-es-vallasi-koezoesseg-sorsarol-doentenek

Összehasolítás képpen a szintén tízmillós Belguimban összvissz csak 10 bejegyzett egyház van.

2012.02.14. 13:39:22

@m-athos:
én Izrael állam helyzetét ismerem, ahol deklaráltan vallásszabadság van, a bejegyzett vallásoktól csupán azt várják el, hogy ne folytassanak missziót a zsidók közt...
PEOPLE: Religious Freedom
www.mfa.gov.il/MFA/Facts+About+Israel/People/SOCIETY-+Religious+Freedom.htm
a keresztény felekezetek helyzetéről egy rövid összefoglaló:
Focus on Israel - The Christian Communities of Israel
www.mfa.gov.il/MFA/Facts+About+Israel/People/Focus+on+Israel+-+The+Christian+Communities+of+Isr.htm

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.02.14. 13:56:47

@Izrael misztériuma:
Oké, de más az, hogy létezhetnek csak úgy a felekezetek, és akár egyháznak is hívhatják magukat.

Felekezetek nálunk is létezhetnek, mintahogy léteznek is valóságosan. Senki nem korlátozza őket semmiben. Teljes a lelkiismereti és vallásszabadság.

Megint más az, hogy az "egyházi státusz" nálunk egy speciális jogi kategória, ami azt jelenti, hogy bizonyos esetekben állami pénzekhez lehet általa hozzájutni. Az államnak pedig joga van eldönteni, hogy milyen paraméterek alapján osztogatja a pénzeit. (Sőt, adófizetőként ezt el is várom tőle.)

Ilyen is van Izraelben? Kapnak ott normatívát az egyházi szociális és eü intézmények? Egyáltalán, jogi értelemben létezik-e ott olyan, hogy egyházi státusz? Nem vagyok benne biztos.

Mondjuk ingatlanadót azt szeretne szedni Izrael állam a Katolikus Egyháztól, lehet hogy a többitől be is szedi:
gazdasag.ma.hu/tart/cikk/c/0/121486/1/gazdasag/Adougyben_egyeztet_Izrael_es_a_Vatikan

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.02.14. 14:04:02

@Izrael misztériuma:
Sőt, kiegészítve az előbbieket, Mo-n akkor lényegesen nagyobb fokú a vallásszabadság, hiszen a misszionálás mindenkinek megengedett, a nem bejegyzett egyházaknak is, míg Izraelben ez tilos.

És ha jól értelmezem van itt valami kettős mérce is: más elbírálás alá esik ha valaki zsidók között térít, és más ha nem zsidók között?

2012.02.15. 08:24:44

@m-athos:
adalékok a magyarországi vallásszabadság kérdéséhez:
kik azok, akik nem egyház az új törvény szerint:
www.parlament.hu/irom39/05854/05854.pdf
mit fűzhetek ehhez hozzá?
úgy látszik, a 13-as szerencsétlen szám...

az pedig már végképp közröhejszámba megy, hogy a Magyar Reform Zsidó Hitközségek Szövetsége, mely a legnagyobb vallási nemzetközi zsidó szövetség tagja a zországgyülés vattaemberei szerint nem érdemli meg a zsidó nevet!

erről goebbels hírhedt mondása jut eszembe: azt, hogy ki a zsidó, én döntöm el!

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.02.15. 10:19:22

@Izrael misztériuma:
Úgy látom még mindig nem érted a dolog lényegét. Az egyházi törvény nem a vallási szabadságot, hanem az egyházi státuszt szabályozza.

A vallásszabadság alkotmány által biztosított alapvető állampolgári jog, amibe (Izraellel ellentétben) a missziós tevékenység is beleértendő.

Az egyházi státusz pedig az állami támogatási rendszerről szól.

Nyugodj meg, a wiccák ugyanúgy boszorkánykodni fognak, Moon tiszteletes egyesítő egyháza ugyanúgy házasságokat fog tető alá hozni, és az Ezoterikus Tanok Egyháza is hirdetni fogja ezoterikus tanait, mint ahogy ezt azóta is teszik, amióta nincs egyházi státuszuk.

A Reform Zsidó Hitközségek Szövetségének ügye még nem zárult le:
mandiner.hu/cikk/20120214_kikbol_lesz_elismert_egyhaz

2012.02.15. 10:44:05

@m-athos:
Azért ez így játék a szavakkal. Ha már az állam foglalkozik az "egyházakkal", akkor tegye az "alkotmány szellemében".
Ez így olyan "egyenlőbbek a többinél" dolognak tűnik.

Magam részéről megállnék az alkotmánynál, és nagyon nem szabályozgatnám és állami támogatnám ezt a témát, de biztosan vannak érvek e mellett is.

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.02.15. 11:17:51

@Pandit: 'Ez így olyan "egyenlőbbek a többinél" dolognak tűnik.' Csak tűnik, de nem az.

Persze alapból én is azt mondom, mindegyik egyháznak adjuk vissza a teljes államosított vagyonát és szüntessük meg az állami támogatások rendszerét, oszt kezicsókolom, mindenki mennyena dógára.

De az államosított vagyon csak nem kerül vissza a tulajdonosukhoz.

Másrészt pedig a "többinél egyenlőbbnek tűnő egyházak" nem kevés állami és önkormányzati feladatot látnak el, az állam és az önkormányzatok helyett. Ennek a finanszírozását pedig valami módon mégiscsak szabályozni kell. A normatíva még így sem fedezi a valós költségeket.

A "kevésbé egyenlő egyházak" nem végeznek ilyen tevékenységet - miért is kéne nekik akkor ebbe a státuszba kerülni?

Meg lehetne tenni azt, hogy a törvényt nem egyházi törvénynek hívnánk, hanem átneveznénk "közfeladatot ellátó lelkiismereti közösségek állami támogatásáról szóló törvénynek", de ez lenne csak igazán játék a szavakkal.

Harmadrészt pedig az EU-s gyakorlat is azt mutatja, hogy az egyházi státuszt törvényileg szabályozzák, és nagyon kevés felekezetnek szokták csak megadni. (Sőt, van ahol még államvallás is létezik!)

Mindenesetre komolytalannak tartom, hogy képesek egyesek a voodoo-baba szurkálók és ezo-izé magánvállalkozások egyházi státusza miatt hisztizni.

2012.02.15. 11:30:59

@m-athos:
1. Mindenkinek mindent vissza. Plusz kártérítés.
kezdjük az avarokkal? Törökország fizetett már a 150 évért? (A manyup pénzemrőlnem is beszélve)

2. "Ennek a finanszírozását pedig valami módon mégiscsak szabályozni kell"
Miért is kell ezt az államnak finanszírozni? Izé miért is látnak el "állami feladatokat"? Itt is "államegyház van?"
Mi az állami feladat? Ki dönti el?

3. "átneveznénk....."
Ezt kellene. Az egyházi tv, (ha kell és van ilyen) az egyházakról szóljon.
Persze a "lelkiismereti közösség" és a "támogatás" szót kihagynám. Egyszerűen pl: Nem állami szervezetnek átadott közfeladatok finanszírozása.
Ennyi. (Ebben akár a "lelkiismeretes" lövészklub is benne lehet).

4. "miért is kéne nekik akkor ebbe a státuszba kerülni?"
Én is ezt mondom: egyátalán minek ez a "státusz"? Miért kell elvitatni az "egyházságot" tőlük, amikor szerinted sem erről van szó????

2012.02.15. 11:42:55

@m-athos:
"A "kevésbé egyenlő egyházak" nem végeznek ilyen tevékenységet - miért is kéne nekik akkor ebbe a státuszba kerülni?"

ez óriási tévedés, most nem akarom tételesen egyenként megcáfolni, hanem csak annyit mondok, mindez elsősorban a lelkek feletti hatalomról szól, a kisegyházakat ugyanis sokkal nehezebb állami kontroll alatt tartani és ez a rezsim fél mindenkitől, aki nem úgy gondolkodik, mint ő, az elbírálás egyetlen szempontja a zorbán iránti hűség, a törvény nem fogja túlélni a rendszer hamarosan bekövetkező bukását...

másrészt pedig mindez a pénzről szól és a kereszténység lándzsájának hegye azonnal vatikánba repült egy újabb államközi szerződés reményében az egykulcsos adó okozta veszteségekre hivatkozva, miközben az IMF és a többiek valószínűleg ennek eltörlését fogják kikövetelni...

az alanyi támogatást pedig ne keverjük össze a célzott támogatással, mert ez két különböző dolog, az egyházakat pedig tartsák el a híveik vagy az állam pénzétől fognak függeni és ő diktálja majd a feltételeket...

2012.02.15. 11:49:19

@m-athos:
csak egy példa:
az ezelőtti kormány idején az egyházak naponta elmondták, hogy az állam 4,5 milliárd Ft-tal megvágta őket az iskolai támogatások ügyében, mihelyst az ormánykormány került hatalomra, erről mindkét fél nagyhírtelen elhallgatott, ha jogos a követelés, akkor miért nem kapták meg, már lassan két éve regnál az új kormány, lett volna rá idejük bőven, hogy megaják a tartozást...

2012.02.15. 11:59:58

"mindez elsősorban a lelkek feletti hatalomról szól..."

Ezt a véleményt azért nem osztom.
Ez egyszerűen csak egy szerencsétlen dolog. Felesleges támadási felület, az antidemokratikusságot kiáltóknak. Szerintem is antidemokratikus, de azért nem olyan nagy ügy.

Az, hogy a politikában minden a "pénzről, meg a szavazatszerzésről szól" demokráciában és paicgazdaságban természetes.
Na, az én egyházam (Kat.) élete viszont szeretném, ha nem erről szólna. Ezért akár arról az "elvett" vagyonról is érdemes lenne lemondani. (Mint ahogy szerintem pl. a kat. egyház régen le is mondott róla)

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.02.15. 12:20:29

@Pandit:
1. Persze most lehet poénkodni a témával, de az államosításkor nem volt ez olyan vicces. Amúgy pedig a földhivatalokban minden dokumentálva van, szemben a tatárjárással és a törökdúlással :-)
A manyupot meg ne keverjük ide, te eldönthetted, hogy mész vagy maradsz. De pl. a jezsuitákat nem kérdezték meg 1950-ben hogy mi legyen. Menniük kellett.

2. "Miért is kell ezt az államnak finanszírozni?"
Nane...!! De jó, ne finanszírozza. Inkább csinálja meg, elvégre az ő kötelessége. Ilyen egyszerű.

3. Oké, ez igaz. Miért kell szétválasztani az egyházi normatívát a civil normatívától? Meg lehetne csinálni azt, hogy az egyházak is csak az alapnormatívát kapnák, mint a civil szervezetek.

Kivéve persze a katolikus egyházat, mert az ő esetükben az emelt normatívát nemzetközi szerződésben rögzített állami kötelezettség-vállalás garantálja. :-))))

4. 'egyátalán minek ez a "státusz"?'

Én sem tudom. De máshol, nálunk állítólagosan demokratikusabb államokban is így van, csak sokkal szigorúbb paraméterekkel.

Úgy látszik a szekularizált államok azt értik állam és egyház szétválasztása alatt, hogy az egyház nem szólhat bele az állam működésébe, de az állam eldöntheti, hogy ki lehet egyház. :-)))

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.02.15. 12:29:25

@Izrael misztériuma:

"ez óriási tévedés, most nem akarom tételesen egyenként megcáfolni,"

Pedig jó lenne, mert én keresve sem találtam az Ősmagyar, Ezoterikus, Wicca és egyéb "egyházak" által működtetett kórházat, szociális otthont, iskolát.

Egy buddhista közösségnek van egy hátrányos helyzetű cigányokat felkaroló iskolája Borsodban, illetve a szintén buddhista Tan Kapujának vannak hasonló iskolái, tanodái Baranyában. De ők meg is kapják a státuszt.

2012.02.15. 12:58:56

Miért az avaroknak könnyű volt?
Értem, hogy praktikus, de elég álságos a földhivatali bejegyzéshez kötni a dolgot.

"Nane...!! De jó, ne finanszírozza. Inkább csinálja meg, elvégre az ő kötelessége. Ilyen egyszerű"
Majdnem. Miért is kötelessége?

"te eldönthetted, hogy mész vagy maradsz"
Ja persze persze, gondolom a jezsuiták is eldönthették, hogy kommunisták lesznek, belépnek a pártba vagy sem. A TSZ-ekbe belépni is csak "erősen ajánlott volt".
Akár tetszik akár nem ez ugyanaz a mintázat, még ha - elismerem - nem is olyan komoly és tragikus is mint annó.
Mindegy is, az államosítás akkor is az, ha én is dönthettem róla.
Egyébként nem vagyok az egyházi vagyonok visszaadása ellen, ha ezt gondolnád. De egy ilyen egyszerű kérdést "egyházügyi törvénnyel" meg "egyházi státusszal" rendezni elég fura dolog.

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.02.15. 13:57:05

@Pandit: Ha te most komolyan gondolod, hogy feladatod a bolsevik diktatúrát mentegetni, akkor arra még reagálni sem tudok.

"Miért is kötelessége?"
Lécci ne hülyíts. Alkotmányos kötelessége. A régi és az új szerint is. Kérlekszépen törvény szabályozza, hogy mekkora településnek hány kórházat, szocotthont, hajléktalanszállót, iskolát stb. kell fenntartani.

Ezek bizonyos hányadát egyházak üzemeltetik az állam és az önkormányzatok helyett. Erre kapnak normatívát, ami persze nem fedezi a költségeiket. És amit az előírt mennyiségen felül üzemeltetnek az egyházak arra nem is kapnak normatívát.

Azt hittem mindketten tudjuk, miről is vitázunk :-)

"De egy ilyen egyszerű kérdést "egyházügyi törvénnyel" meg "egyházi státusszal" rendezni elég fura dolog."

Tudsz jobbat? Én mondanám, hogy nézzük meg, máshol hogy van ez. De hát máshol is pont így van mint nálunk, csak konkrétan sokkal kevesebb egyházat ismernek el. Továbbra sem értem mi ezzel a problémád.

2012.02.15. 14:12:07

@m-athos:
móttó:
„Ha megerőszakolnak egy szűzet, legalább kiáltson!”
"Úgy tűnik, az egyházi státusz megadásában egyébként nem az illetékes államtitkár elképzelése valósult meg. Az államtitkárságon általában jóindulattal találkoztunk, meg azzal, hogy az ott dolgozók sem tudnak sokkal többet, mint mi. Hamar világossá vált számunkra, hogy a valódi döntések nem ott születnek. Az azért érdekelne, vajon miért adja a nevét a református lelkész Szászfalvi László egy olyan „rendteremtéshez”, amelynek egyik jellegzetessége, hogy „egyházként” ismer el három zsidó és hat buddhista felekezetet, a szentháromságtagadó Jehova Tanúit, valamint a bizarr tanokat hirdető (és hosszú ideig többnejűséget gyakorló) mormonokat, de elveszi az egyházi státuszt azoktól az evangéliumi protestáns felekezetektől, amelyek deklaráltan magukénak érzik a nagy keresztény hitvallásokat, és annak a folyamatos reformációnak a képviselői, amelyet a reformátusok és az evangélikusok elődei hirdettek meg. Vajon közelebb érzik magukhoz a „történelmi” egyházak a Szakja Tasi Csöling Buddhista Egyházközösséget és a Krisna-tudatú hívőket, mint mondjuk a Golgota Keresztény Gyülekezetet vagy a Magyar Evangéliumi Egyházat? Vagy éppen a közelség a zavaró? De akkor miért deklarálja az Alaptörvény preambuluma a kereszténység nemzetmegtartó erejét?"
Evangéliumi Egyházak Fóruma!
divinity.szabadosadam.hu/?p=4604

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.02.15. 14:26:18

@Izrael misztériuma: Ezt most nem értem, miért küldöd?

Sírnom kéne kitudja milyen közösségekért, hogy megszűnnek a lelkészi állásaik?

Sőt, fel vagyok háborodva, ha ezek eddig az én adómból voltak fizetve!
A saját papom sem adóból volt/van fizetve.

2012.02.15. 14:36:53

@m-athos:
magyarországon államilag támogatott keresztényüldözés zajlik! De akkor miért deklarálja az Alaptörvény preambuluma a kereszténység nemzetmegtartó erejét?"

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.02.15. 15:07:09

@Izrael misztériuma: "magyarországon államilag támogatott keresztényüldözés zajlik!"

Nem, ez csak hiszti.
Bár ahogy a viccben is van, "igény az volna rá!"
:-)))

2012.02.15. 15:15:36

@m-athos:
"feladatod a bolsevik diktatúrát mentegetni, akkor arra még reagálni sem tudok."
Meglepő olvasata ez a kommentjeimnek, de azért válaszolok: eszemben sincs. :-)

"Azt hittem mindketten tudjuk, miről is vitázunk :-)"
Úgy tűnik nem tudjuk. :-)
Semmi bajom azzal, ha iskolák (legyenek azok a "kötelező darabszámon" felüliek vagy sem.) kapnak állami pénzt (normatívát és támogatást, ami az én értelmezésemben abszolút nem ugyanaz!). Azzal sincs bajom, ha egy műemlék templom kap az üzemeltetésre, karbantartásra. Sőt, horribile, azzal sincs ha papok állami fizetést kapnak, hiszen ha többség szerint fontos szerepük van a társadalomban ez maximálisan demokratikus lehet, stb stb.
Csakis azzal van bajom, ha egyházak kapnak ilyeneket.

És úgy tűnik a Fidesznek sem tetszett ez, csakhogy a bátor lépés helyett egy hülye félmegoldást választott. Kétszeresen is rosszat, mert megsértette és másodrendűvé tette a kisegyházak híveit, és lekötelezettjévé tette a "nagyegyházakat".
De tudod mit, még az egyházak (sőt akár egyes egyházak) állami támogatásával sincsen olyan nagy bajom (ki lehet találni mindenféle okokat: kárpótlás, állami feladatok ellátása (ez lenne az egyház küldetése?, egy igazán tökös egyház simán visszautasíthatná, vagy látványosan eljótékonykodhatná az állam "támogatását"), akkor is miért kellett az egyház mivoltot elvitatni, bárkiktől, ha az alkotmány szerint ez alapjog? És legisegalább is az elegancia és a nagyvonalúság hiányzik ebbeől az egészből, ha más nem. Nem?

2012.02.15. 15:19:00

@m-athos:
"Nem, ez csak hiszti. "

Ezzel egyetértek.
És jó a vicc. :-))

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.02.15. 15:48:56

@Pandit: A diktatúra kapcsán bocsi, nem jutott eszembe a trendi kifejezés: "relativizálod" :-)

A többivel kapcsolatban kezdem megérteni mire is gondolsz.

Szóval tisztázzuk nem "egyháznak lenni" alapjog, hanem a szabad vallásgyakorlás az. Ez az előző alkotmányban is így volt, és más demokráciákban is így van.

A gyülekezési-egyesülési-egyéb jog is alapjog, bármikor összejöhetsz ultizni a haverokkal. De ha bejegyzett Ulti Egyesületként akartok működni, akkor ahhoz elég macerás adminisztrációs feltételeknek kell megfelelni, amit külön törvény szabályoz.

Az, hogy a mostani törvény nem jó, lehet. Akár el is ismerem. De tegyük hozzá gyorsan:
1) máshol sem találtak ennél jobb megoldást
2) ami eddig itthon volt, az pedig még rosszabb volt.

És azért még azt is hozzáteszem, hogy az általános megközelítés mellett azért nézzük meg konkrétan is: kiktől vették el az egyház státuszt, és vizsgáljuk meg, hogy melyik EU-tagállamban kapnák-e meg.

Ha fennakad valamelyik a szűrőn, akkor azokról érdemes beszélni, a többiekről szerintem nem.

2012.02.15. 16:01:20

@m-athos:

"Szóval tisztázzuk nem "egyháznak lenni" alapjog, hanem a szabad vallásgyakorlás az"
Erre mondtam én hogy álságos "játék a szavakkal". Ugyanott vagyunk még mindig. :-)

Ok, nekem mindegy.
Amit az emberek csinálnak úgysem lesz tökéletes.
pláne amit a Fidesz :-)
Bár elég nagy mellényük van hozzá. (Mármint a Fidesznek). Persze ez is emberi dolog.

Nekem személy szerint katolikus,
(antikommunista!) magyarként az USA megoldása tetszik. Hogy amúgy Európában mi van nem érdekel.
Gondolom kisebbségben vagyok a magamfajták között, de ki fogom bírni. :-)

2012.02.15. 16:19:43

@Pandit:
mi a jó az USA megoldásban?

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.02.15. 16:29:49

@Pandit: "játék a szavakkal" - Szerintem nem az.

A vallásgyakorlás szabadsága az alanyi jog, államtól függetlenül.

Államilag elismert egyháznak lenni pedig mégsem független dolog az államtól, és álságos dolog is lenne ezt számon kérni az államon.

De mégegyszer mondom, ugyanez van civil vs. állam relációban is, illetve egyetem (mint önálló entitás) vs. állam viszonylatban is. Egyetemet is bárki alapíthat, aztán majd az állam eldönti, hogy elismeri-e vagy sem, és az adott államban használhatja-e jogszerűen az "egyetem" címet, vagy sem.

Az USA-béli viszonyokat, nem ismerem, de mint kettős állampolgárnak - mármint magyar és EU-s :))) - nekem elsősorban az EU a mérvadó.

2012.02.18. 14:16:39

"Félreértés ne essék, most nem a politikát akarom szapulni (ehhez úgy sem értek), csak a kis egyházakat szeretném pártfogásomba venni. Teszem azért, mert egyrészt azt már felfogom én is, hogy kezdetben, amikor a jeruzsálemi keresztény közösség indult, kicsi volt..."

UTOLSÓ VASÁRNAP
Evangéliumi egyházak közös demonstratív istentisztelete a Kossuth téren
2012. február 26. 11 óra

2012.02.18. 19:24:32

Alulírott kérem szervezetünk egyházként történő bejegyzését. Bár tagságunk jelenleg csak 12 főt tesz ki rajtam kívül, jelentős fejlődés előtt állunk. 100 éves nemzetközi működést e földön nem tudunk igazolni, de, ha a Atyám/Anyám mennybéli tevékenységet is figyelembe vesszük, e feltételnek is megfelelünk. Hitvallásunkat a későbbiekben kiadásra kerülő Új Testamentum tartalmazza.
Kérjük az Országgyűlést, hogy fogadjon kegyelmébe minket, és engedélyezze egyházként történő működésünket.
Názáreti Jézus

egyérintő 2012.02.19. 22:56:12

@Izrael misztériuma:

Jézust ezért keresztre feszítették. Később az összes apostol vértanúhalált halt. Pénzt a korai egyház csak a saját tagjaitól, pártolóitól kapott. Mindemellett az állam állandó üldözésének voltak kitéve.

Biztos, hogy ugyanezt kívánod a mai alakuló egyházaknak is?

2012.03.03. 23:20:40

"Más példázatot is mondott nékik.
Hasonlatos a mennyek országa ahhoz a vallási felekezethez, amelyik a törvényi kötelezettségeknek eleget téve az adott világi felsőbbség által elismert módon folytatja tevékenységét. Nem mintha nem mondtam volna néktek már jóval régebben, hogy az én országom nem e világból való, de tudjátok, egyesek szerint az is csak egy későbbi betoldás. Bizony mondom néktek, boldogok, akiknek neve be van írva a hivatalos egyházak névsorába. Boldogok vagytok, ha én miattam kiváltságokkal látnak el és mindenféle támogatásokkal halmoznak el, örülnötök és ujjonganotok kellene, mert jutalmatok igen bőséges ITT LENT. Milyen jó nektek, mert voltak idők, amikor énmiattam üldözték és gyalázták az én követőimet, de most, hogy megalkottatott az új egyházi törvény, nyilvánvalóvá válhat, hogy ki az, aki csak haszonlesésből, biznisz-egyházat működtetve volt az én követőm. Ne szabjátok magatokat-e világhoz (kivéve, ha az haszonnal jár rátok nézve) és változzatok meg egyházi státuszotok megújulásával, hogy megismerjétek, mi a Magyar Országgyűlés akarata, mi az, ami jó, ami nekiK tetsző és tökéletes. Bizony, mondom néktek, az ilyenek ellen nincs törvény."
(Újragondoló blog)
:-)

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.03.04. 00:31:26

Isten Egyszülött Fia egyetlen Egyházat alapított földi pályafutása idején. Ez emberi gyarlóságunk és az ismert történelmi okok miatt több felé szakadt. Azonban keresztényi kötelességünk az Egyház egységén munkálkodni, ami jelen helyzetben persze leginkább imáinkkal lehetséges.

De az semmiképp sem egyeztethető össze a kereszténységgel, hogy osztódással és újabb felekezetek létrehozásával az Egyház egysége ellen dolgozzunk.

Az mondjuk oké, hogy a 18. században Angliában létrejött a metodista "egyház", de a 20-21. századi Magyarországon egy metodista család sarjának miért lesz az fontos, hogy kiszakadva a metodista közösségből, önálló, saját "egyházat" szervezzen maga köré ?????

Attól tartok a "kisegyházak" nem Isten akaratát, hanem az emberi gyarlóságot testesítik meg. (Természetesen nem vonom kétségbe jószándékukat, karitatív munkásságukat, egyéb emberi és közösségi értékeiket stb, stb, stb.)

2012.08.13. 14:37:21

Az alapvető jogok biztosa, Szabó Máté szerint több ponton is ellentétesek a hatalommegosztás elvével, a tisztességes eljáráshoz való joggal, valamint jogorvoslathoz való joggal az egyházak elismerését szabályozó törvényi rendelkezések, ezért az Alkotmánybírósághoz fordult.

index.hu/belfold/2012/08/12/az_ombudsmannak_nem_tetszik_az_uj_egyhazugyi_torveny/

kiváncsian várom, mit tesz majd a zalkotmánybíróság, amely már ledarálta és sóhivatallá fokozta le önmagát...

2013.02.26. 17:01:23

@Izrael misztériuma:
Közlemény az egyházügyi törvény alkotmányossági vizsgálatáról
Az Alkotmánybíróság 2013. február 26-án meghozott határozatában megállapította, hogy a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló 2011. évi CCVI. törvény (Ehtv.) több rendelkezése alaptörvény-ellenes, ezért azokat megsemmisítette.

www.mkab.hu/sajto/kozlemenyek/kozlemeny-az-egyhazugyi-torveny-alkotmanyossagi-vizsgalatarol

csaba carmarthen 2013.02.26. 17:06:07

A Katolikus Egyház, a kormányzatok és a média minden szegletébe beszivárgott szabadkőművesek hálózatán keresztül fog ez a förtelem, mintegy hatalmas újításként, bemutatásra kerülni.

Ez a vég kezdete.

nagyfigyelmeztetes.hu/2013/02/a-szabadkomuvesek-mar-beszivarogtak-foldi-egyhazamba-es-hamarosan-az-egyhazszakadas-amint-az-megjovendoltetett-megosztottsagot-es-nyugtalansagot-fog-eloidezni-hithu-szolgaim-koreben/

2013.02.26. 17:33:06

@csaba carmarthen:
a kőmívesekkel lassan tele van már a hócipőm, hagyjuk őket békében végre, inkább jó lenne a magunk dolgával foglalkozni és nem mindig másokra mutogatni!
ezt a törvényt a magyar parlament fülkeforradalom által megválasztott ámokfutói szavazták meg, sehol egy kőművest nem látni közöttük, ők a nemzeti-keresztény kormányunk, amely békeidőben nagyobb pusztítást vitt végbe az országban, mint a II. világháború!

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2013.02.26. 18:44:09

@csaba carmarthen:
"Szeretett leányom, jelenleg harag izzik a Mennyben..."

Micsoda??? "harag izzik a Mennyben" ?!?!?

(Itt hagytam abba az olvasást :))

csaba carmarthen 2013.02.26. 18:50:25

@m-athos:

,,Ez az ima

HARAG

-om enyhítésére szolgál. Imádkozd kilenc napig a rendes olvasón a következőképpen: Először egy Miatyánkot, Üdvözlégyet és Hiszekegyet imádkozz, ezután a nagy szemekre a következőket ismételd: Örök Atya! Felajánlom Neked szeretett Fiadnak, a mi Urunk, Jézus Krisztusnak Testét és Vérét, Lelkét és Istenségét engesztelésül bűneinkért és az egész világ bűneiért; majd a kis szemekre: Jézus fájdalmas kínszenvedéséért irgalmazz nekünk és az egész világnak! Végén háromszor ismételd e szavakat: Szent Isten, Szent Erős, Szent Halhatatlan, irgalmazz nekünk és az egész világnak!"
uj.katolikus.hu/lelkiseg.php?h=36

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2013.02.26. 19:07:31

@csaba carmarthen:
Talán az sem vét nagyot, aki a hagyományos rózsafüzért imádkozza, az evangéliumi titkokkal. ;)

De most igazán nem értem: ha izzik a harag a Mennyben, akkor az oda jutott lelkek mégsem üdvözültek, hanem ugyanúgy kárhoznak, mint a pokolba jutottak? :)))

csaba carmarthen 2013.02.26. 19:31:57

@m-athos:

azt nem hiszem, hogy nem erted.

Habar azt el tudom kepzelni, hogy megjatszod magad.

(maga Jézus is tanújelét adta haragja elsöprő erejének, amikor a kereskedőket kiűzte a Templomból

(Mt.21,12-13., Mk.11,15-17., Lk.19,45-46., Jn.2,14-16.).

sartogrilu.wordpress.com/2012/03/04/haragudjunk-e-a-haragra/#more-321
)

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2013.02.26. 19:50:00

@csaba carmarthen: Persze, kimutatta a haragját, de nem a Mennyben az üdvözülteknek, akik színről színre látják az arcát. Elég ciki lenne, ha a Mennyben harag izzana.

Urfang 2013.02.26. 20:14:17

@m-athos:

Miért odafent tán nem szabad neki haragudnia? Mert ciki? Szerinted mit láthattak az üdvözült lelkek színről színre amikor épp ezeket mondta előttük?

"fel ne gyúladjon az én haragom, mint a tűz, és olthatatlanul ne égjen a ti cselekedeteitek gonoszsága miatt."

"És cselekszem rajtok nagy bosszúállásokat fenyítő haragomban, hogy megtudják, hogy én vagyok az Úr, ha bosszúmat állom rajtok."

"Én is ellenetekre járok búsult haragomban, és bizony hétszeresen megostorozlak titeket a ti bűneitekért."

"Most rövid időn kiöntöm búsulásomat reád, és teljessé teszem haragomat rajtad, és megítéllek útaid szerint, és rád vetem minden útálatosságodat."

"A mint megolvad az ezüst a kemencze közepében, úgy olvadtok meg ő benne, és megtudjátok, hogy én, az Úr öntöttem ki haragomat reátok."

"Hamarsággal tegyetek igaz ítéletet, a nyomorultat mentsétek meg a nyomorgatónak kezéből, különben az én haragom kitör, mint a tűz és felgerjed, és nem lesz, a ki megolthassa"

Be sem idézek mindent, amikor Isten a haragjáról beszél, mert oldalakat tenne ki. Ezeket bizonyára te is ismered, úgyhogy bizonyára csak játszod az értetlent, amikor úgy csinálsz, mintha Isten ne tudna haragudni.

Meglehet, hogy a naiv hívők adományaiból történő pénzmosás miatt is haragszik...

Meglehet, hogy a pedofil ügyek miatt is haragszik...

Meglehet, hogy sok más dolog miatt is...

Az valószínű, hogy nem tetszenek neki ezek az ügyek, és a Szentírásban a saját szavaival mondja el, hogy tud ő haragudni és szokott is, ha ilyen bűnökkel találkozik.

Te meg csak annyit tudsz mondani, hogy ciki lenne ha haragudna?

Az lesz a ciki amikor megharagszik rád és megérzed a haragját...

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2013.02.26. 20:18:13

@csaba carmarthen: Olvastam már az előbb is. Itt sem írják, hogy ez a bizonyos harag a Mennyben izzik. Sőt, Krisztus esetében is kifejezetten a harag földi aspektusát tárgyalja.

Egyezzünk meg, hogy nincs harag. Legalábbis a Mennyben egész biztos nincsen. :)))

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2013.02.26. 20:20:33

@Urfang: Ez most kicsit gyenge tőled kekeckedésnek. :)))

Urfang 2013.02.26. 20:27:52

@m-athos:

Isten kinyilatkoztatott szavai neked csak kekeckedésnek tűnnek? Mert ott áll ám feketén fehéren. Nem az én szavaimat idéztem, vagy a magam véleményét, hogy szokott-e Isten haragudni a mennyben. Az idézettek az ő szavai. Vagy elhiszed őket, vagy nem. Ő elmondta amit akart, rajtad áll, hogy megérted-e ami benne áll.

Vagy szerinted nincs miért haragudnia? Minden rendben a Vatikánban? Öröm és boldogság? Isten nem is tud haragudni? Mert te azt mondod?

Javaslom a digitális bibliát, mert abban könnyen rákereshetsz a harag szóra. Vannak ám ott dolgok...

Urfang 2013.02.26. 20:33:44

@m-athos:

Emlékszem egyszer pont te mondtad nekem, hogy nem úgy kell elképzelni Istent, mint egy szórakozott nagyapót, aki úgyis mindig mindenkinek megbocsájt. Most meg azt mondod mégis csak mókás nagyapó, aki nem is tud haragudni?

Te így váltogatod a véleményed róla?
És neki is úgy kell változgatnia, ahogy a te véleményed változik, attól függően mit akarsz éppen kimagyarázni?

Érdekelne a véleményed az idézett biblia részletekről, hogy te elhiszed-e, hogy azok valóban Isten szavai, és ha elhiszed, akkor miért csinálsz úgy mintha nem hinnéd?

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2013.02.26. 20:44:13

@Urfang:
Pár napja még abban sem tudtál megegyezni saját magaddal, hogy van-e természetfeletti, vagy nincsen.

Most meg hirtelen hű de jól tudod, hogy mit csinál az Isten a Mennyekben. Ez ám a spirituális fejlődés!

Esetleg tarthatnál egy Szentírás-ismereti kurzust is, lehetőleg itt, a jezsuita blogon. Hátha itt senki sem ért hozzá ;-)

Azt meg inkább bízd rám, hogy mit mondtam korábban. Eddig általában igyekeztél kiforgatni a szavaimat, látom most is kezded.

Én pedig befejeztem, mármint ezt a társalgást.

Urfang 2013.02.26. 20:56:03

@m-athos:

Nem magammal nem tudtam megegyezni, hanem veled.

De én is mondhatnám, hogy te sem nagyon tudsz megegyezni magaddal, hogy akkor szerinted Isten szokott-e haragudni vagy sem.

Én nem vállalkoznék rá, hogy kurzust tartsak a Bibliából, hisz te bizonyára jobban ismered azt nálam, mégis olyasmit fejtegettél itt az előbb, mintha nem ismernéd az idézett részeket.

A kiforgatást pedig te is szoktad ám űzni, én nem mondtam, hogy tudnám mit csinál az Isten a mennyben, csupán lejegyeztem ide néhány idézetet tőle.

De amúgy felőlem is befejezhetjük.

Ne veszekedjünk itt, nehogy Isten megharagudjon ránk.

2013.02.26. 21:53:44

@csaba carmarthen:
"maga Jézus is tanújelét adta haragja elsöprő erejének, amikor a kereskedőket kiűzte a Templomból"

igazán eljöhetne végre már a magyar Parlamentbe is, hogy ostorral kiűzze onnan azokat a képviselőket, akik Istennek képzelik magukat és ők akarják eldönteni, hogy ki egyház és ki pedig nem, miközben sem nem keresztények, sem nem demokraták és a vallást ideológiává züllesztették...
és lőn majd akkor sötétség és fogaknak csikorgatása...

egyérintő 2013.02.26. 22:32:02

@Izrael misztériuma:

Jézus megtette volna a Tordai országgyűlésen, ha oka lett volna rá. Most is inkább a népképviselet, mint a vallási kérdéseket eldönteni akaró jogászok!

2013.02.27. 11:58:42

@egyérintő:
Hát igen. Oda az a híres magyar "vallási türelem".

2013.02.27. 12:09:33

a mostani kormány is valahogy így képzeli a népképviseletet: ők csak uralkodnak szépen magukban, kötelességük nincsen, csak előjogaik vannak a születés jogán, a plebsnek meg odalenn kuss legyen, mert ők nem képezik a nemzettest részét...

egyérintő 2013.02.27. 14:33:36

@Izrael misztériuma: Nem értem mit akarsz mondani. Kifejtenéd?

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2013.07.23. 23:56:37

Üdv, Mindenkinek! Gondoltam megosztom veletek, ha már ilyen késő éjszaka belébotlottam:

Keresztény Pünkösdi-Karizmatikus Street Fighter:
www.youtube.com/watch?v=HqYAyBNk16A

Iszlám Pünkösdi :) Karizmatikus Street Fighter:
www.youtube.com/watch?v=4qiomIGkSLw

Múltkor New Age-s Karizmatikusban is láttam ugyanezt, de az nem volt Street Fighter.

2013.07.24. 10:28:06

@m-athos:

Ha ezt Bud Spencer látta volna aktív korában!

csaba carmarthen 2013.07.26. 01:04:37

” Urad küldötte vagyok, hogy téged egy szeplőtelen fogantatásból születendő fiú hírével megajándékozzalak.” • „ Hogyan születhetne nekem fiam, mikor férfi nem érintett engem és nem vagyok közönséges lány?” • Az angyal így felel: „Ez így rendeltetett; Urad így mondja:” ’ez Nekem egyszerű, Könyörületből küldjük öt figyelmeztetésként az embereknek, és ez már elhatároztatott.’” .

iszlam.com/koran/a-koran/jezus-es-maria-a-koranban

csaba carmarthen 2013.07.26. 01:30:35

...a bölcsesség-->egységet hoz...

www.youtube.com/watch?v=dVXEh4Jzs2s

(3:22 - among its witnesses were Orthodox, Catholics, Protestants, Muslims, Jews, and non-religious people from all walks of life - )

2013.07.29. 13:08:57

sajnos, még mindig nem érkezett válasz az alábbi kérelemre:

Alulírott kérem szervezetünk egyházként történő bejegyzését. Bár tagságunk jelenleg csak 12 főt tesz ki rajtam kívül, jelentős fejlődés előtt állunk. 100 éves nemzetközi működést e földön nem tudunk igazolni, de, ha a Atyám/Anyám mennybéli tevékenységet is figyelembe vesszük, e feltételnek is megfelelünk. Hitvallásunkat a későbbiekben kiadásra kerülő Új Testamentum tartalmazza.
Kérjük az Országgyűlést, hogy fogadjon kegyelmébe minket, és engedélyezze egyházként történő működésünket.
(Názáreti Jézus)

A parlament mondja meg, melyik vallási közösség kap egyházi státust
nol.hu/belfold/a_parlament_mondja_meg__melyik_vallasi_kozosseg_kap_egyhazi_statust

csaba carmarthen 2013.07.29. 14:32:19

<Egyetlen Egyházat hagytam számotokra>

Az Egyház az én földi országom és az Oltáriszentség az én Egyházam szíve, azé az Egyházé, amelyet én adtam nektek.

Egyetlen Egyházat hagytam számotokra, de alighogy eltávoztam, alighogy megfordultam, hogy az Atyához menjek, ti pusztasággá tettétek házamat.

A föld színével tettétek egyenlõvé! És nyájam szétszéled.

Még meddig kell megosztottságotok kelyhét, a szenvedés és az elhagyatottság kelyhét innom?

Ti olyan kelyhet nyújtottatok oda Szent Isteneteknek - akirõl azt állítjátok, hogy szeretitek -, amely nagy és mély, amely annyi keserûséggel és gonddal van tele, hogy szájpadlásom szárazabb lett a pergamennél, és ajkam kicserepesedett....

www.tligvideo.org/vidturkey.html

www.tlig.org/hu/humsg/hum675.html

2013.09.28. 12:28:34

magyarnarancs.hu: A hatályos szabályozás szerint ahhoz, hogy bevett egyházzá minősüljön egy vallási közösség, hozzávetőleg tízezer tagra és húszéves magyar jelenlétre, vagy százéves nemzetközi folytonosságra van szükség. Önök a hittételeiket, hitgyakorlatukat tekintve metodisták – miért kell mégis aláírásokat gyűjteniük, tízezer hívőt demonstrálniuk?

Iványi Gábor: Elég régen a magunk útját járjuk. Épp negyven éve, 1973-ban váltunk ki a metodista egyházból, illetve nem váltunk ki, hanem állami segédlettel kiűztek bennünket. 81-ben aztán független felekezetként ismertek el, immár több mint harminc éve. A húszéves működés tehát aligha kérdéses. Ami a létszámot illeti: a jelenleg épp tízezer főt előíró feltételek harmadszor változnak meg, mi eddig mindig meg tudtunk felelni nekik különben. Ezt a létszámot pedig a már bevett egyházzá nyilvánított 37 közösség közül úgy öt tudná produkálni, de vannak olyanok is köztük, amelyek a töredékét sem. Nem akarom én őket bántani, csak a szabályozás képtelenségét szeretném megmutatni.

„Nem a hatalom kegye kell” – Interjú Iványi Gáborral
magyarnarancs.hu/belpol/nem-a-hatalom-kegye-kell-interju-ivanyi-gaborral-86742

2014.01.12. 12:04:09

Rengeteg hatósági ellenőrzés bizonyította, hogy a cigány buddhisták valóban jó és fontos munkát végeznek. Egyházi köntösbe bújtatott kamu tevékenységgel én csak a katolikusoknál találkoztam. A Pécsi Püspökség gazdasági vezetése ilyesmit művelt. Erre a bűnüldözés megfelelő módon lecsapott. A kisegyházak viszont kifejezetten aktívak a mélyszegénységben élők közösségeiben. Tehát a metodisták, pünkösdisták jogainak megtaposása sokat rontott a legszegényebb emberek helyzetén. Egyébként a Máltaiak jelenléte a peremhelyzetű közösségekben hasonlóan áldozatos elkötelezettség. Ők persze nem kisegyház, de nem is azonosíthatók a katolikus egyházzal, teljesen önállóak.

Ki kell kényszeríteni az emberi jogokat!
Derdák Tibor az államosításról, az állami pénzekről és az alternatív magyar keresztény jogi nyelvezetről
nol.hu/belfold/ki_kell_kenyszeriteni_az_emberi_jogokat

2014.07.08. 20:56:50

keresztényüldözés magyarországon vagy csak az OVI személyes bosszúja áll mögötte, mert az első két gyermekét ő keresztelte meg...
(bizonyára nem elég jól?!)

Farizeus kétharmad
nepszava.hu/cikk/1026384-farizeus-ketharmad?fb_action_ids=78182741520

2014.09.11. 19:49:00

na tessék, már megint az egyes nemzetközi érdekcsoportok Magyarországgal szembeni támadássorozatot folytatnak!

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága szerint az Emberi Jogok Európai Bírósága szeptember 9-i döntése beleillik egyes nemzetközi érdekcsoportok Magyarországgal szembeni támadássorozatába.

A strasbourgi bíróság nem vette figyelembe a magyarországi jogszabályváltozások tartalmát
www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/egyhazi-nemzetisegi-es-civil-tarsadalmi-kapcsolatokert-felelos-allamtitkarsag/hirek/a-strasbourgi-birosag-nem-vette-figyelembe-a-magyarorszagi-jogszabalyvaltozasok-tartalmat

mondja meg már valaki, ki is támadott ránk?

2014.09.14. 11:10:25

NGO=ÖKOTÁRS=ZSIDÓ!
honnan tuggyuk mindezt?
mandiner kommentelők, akik az internet kloakájából bújtak elő!

Az Ökotárs alapítványt érintő, nyílt agresszió mellékhatásainak egyike az antiszemitizmus és általában a csoportgyűlöletek felkorbácsolása.

A lapnál szokás szerint moderálás nélkül kerülnek be a köztérbe a kommentek, amelyeket két okból is jellemző megnyilvánulásoknak lehet tekinteni: egyrészt mert évek óta egységesen azonos szemléletmódot tükröznek, másrészt mert a szemléletük egyre inkább egybeesik az orbáni uralom mentalitásával: tények, elvek és érvek helyett fantazmagóriákat és erőszakos ideológiát kell érvényesíteni.
Attól, hogy a szerkesztőség hallgatagon a távolban marad és semmilyen módon nem jelez semmiféle normatív határt, a lap fórumában a cikkek csupán trambulinok lesznek az olvasók gyűlöletkiélési versenyéhez. A fölvetett témákról vagy problémákról a legritkább esetben indul érdemi vita, ehelyett a kommentelők egymást hergelve igyekeznek minden lehetséges technikát felvonultatni, a cikk szerzője illetve a cikkben említett személyek megsemmisítésére. Leginkább a származásizmus eszközeinek bevetésével.
Az Ökotárs Alapítvány az olvasók szemében különösen alkalmasnak látszott arra, hogy azonnal, gondolkodás nélkül zsidósítsák:
(...)
Mint látható, a zsidósítás mellé az antiszemitizmus antiszemita voltának tagadása is reflexszerűen odakerült, az egyik legrégebbi, rasszista toposz jegyében: „a zsidó (máskor cigány) származás összefüggésbe állítása társadalmi-erkölcsi értékekkel nem antiszemitizmus (rasszizmus), hanem az igazság kimondása: a zsidóság (cigányság) gonosz”. A lezsidózottak pedig a kommentelő fantáziájában nem azért fognak tiltakozni, amiért a valóságban szoktak – hogy ugyanis a származásukat mindent meghatározó tényezőként, totalizálva emlegetik –, hanem mert az igaz magyarok beazonosították, hogy ők zsidók. Amit pedig azok titkolni szeretnének, hiszen ők is tudják, hogy zsidónak lenni mocskos dolog. Az antiszemitáknak ezt a vitaképtelenségüket mindennél jobban bizonyító tézisét más is megerősítette:
(...)
A továbbiakban természetesen a kommunistákkal való, szokásos azonosítás is megjelenik:
(...)
Ettől kezdve pedig nincs megállás: szinte mindegyik klisé előkerül, amit a zsidóságról eddig az antiszemitizmus összehozott. Így az is, amely szerint az Ószövetség nem egyéb, mint a zsidók fékezhetetlen uralomvágyának törvényekbe foglalt összefoglalása (ami egyébként a „választott nép” fogalmának részben műveletlenségből, részben szándékolt rosszindulatból eredő félremagyarázásán is alapul). Az antiszemiták fantáziájában a Bibliában megfogalmazott útmutatásokat a ma élő zsidók – köztük a nem hívők is – máig érvényes törvényeknek tekintik. Ez a képtelenség most is megjelent, ezúttal két lépésben. Bejegyzője először úgy foglalt össze egy mózesi gondolatot, mintha ezzel létező bibliai mondatot idézne, és mintha Mózes ebben a nemzsidók célirányos kifosztására szólított volna fel, úgy, hogy az ő korában még „nemzet” jelentésű „gój” szót már akkor a nemzsidókra alkalmazta:
(...)
A kép azt mutatja, hogy miközben a lap igyekszik minden oldalról közzé tenni írásokat, a hozzászólásokban aktív közönsége mégis egyértelműen elhúzza őt a jobboldal legszélére. Vagyis: bármit is tegyenek egy olyan lapnál, amely vállaltan pártpolitikai oldalt képvisel, az egyre agresszívabbá váló, saját oldaluk, vagyis a kormánypolitika nyomán a pártképviselet szándékának ténye minden törekvésüket felül fogja írni.
Aminél fényesebben aligha lehetne bizonyítani, hogy csak a független sajtó, a politikai filozófiák pártoktól elválasztott képviselete vihet el a normalitáshoz. Bárkinek, aki összemossa az elveket és eszméket a hatalmi felállásokkal, a fent leírt, torzabbnál torzabb közönségmentalitásokkal kell szembenéznie.
Lévai Júlia

Mellékhatás: zsidózás, gyűlölködés
gepnarancs.hu/2014/09/mellekhatas-zsidozas-gyulolkodes/

(...) azért van, mert nem akartam ordaseszmének reklámot csinálni, van itt is elég agyament konteós...

csaba carmarthen 2014.09.14. 12:50:39

Ron Paul US Senator: NGOs,
US 'Democracy Promotion' Destroys Democracy Overseas

NGO= globalista "civil" tamogatasi alap

" I objected to the US Government funding NGOs to meddle in the internal affairs of Ukraine. At the time the “Orange Revolution” had forced a regime change in Ukraine with the help of millions of dollars from Washington. "

ronpaulinstitute.org/archives/featured-articles/2014/march/23/us-democracy-promotion-destroys-democracy-overseas.aspx
süti beállítások módosítása