Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

MOZGALOM AZ IGAZHITŰ EGYHÁZÉRT! - Ismeritek őket?

2009.01.23. 15:00 Satori

Vannak bizonyos merev, rendszerető, lelkiismeretes és szabálykövető emberek. Ismertek ilyeneket? Viselkedésük, mozgásuk szertartásos, öltözetük pedáns, konvencionális. Rendszerint komolyak, humortalanok, kevés érzelmet mutatnak. Kicsit úgy tűnik, mintha nem is volna nekik. Gondolkodásuk részleteken megtapadó, túlzottan precíz, körülményes, hajlamosak a rágódásra. Ők azok, akik önmagukkal és másokkal szemben is mentséget nem ismerő, perfekcionista követelményeket állítanak (főleg a feladatteljesítés és a szabálykövetés terén). Értékrendjükben a rend, a szabályok követése, a kötelesség és a feladatteljesítés áll a csúcson. Túlzó perfekcionista elvárásokat, fokozott követelményeket támasztanak, elsősorban a morális élet terén. Az önértékelés fő kérdése számukra nem annyira az „értékesség” vagy a „szeretetre méltóság”, hanem a bűntelenség és a szabályoknak való megfelelés. Szívesen foglalkoznak a dolgok rendszerezésével, tervek, listák készítésével, akár olyan áron is, hogy szem elől tévesztik a lényeget, elvesznek a részletekben. Nem dobnak ki semmit: „valamire még hátha jó lesz”. A munka és előmenetel előbbre való számukra a magánéletnél és az élet egyéb örömeinél. Moralisták, gyakran erkölcscsőszök, ami abban is kiütközik, hogy az ösztönök, vágyak és érzelmek által vezérelt viselkedést mélyen elítélik. Az érzelmeket nem tartják fontosnak, kerülik azok átélését és kifejezését.
Persze nem akarom egyértelműen lehúzni őket. Sok jó tulajdonságuk is van. Nagyon megbízhatók például az irodai munkában és precizitásuk kincset ér a pénzügyek kezelésében és a könyvelésben. Emellett képesek pozitív érzelmi elköteleződésre is. Ez megnyilvánul stabil személyes kötődésekben, gondoskodó viselkedésben, és intézményi lojalitásban is – bár szeretetüket a kedvesség és a szeretetnyilvánítás szokványos gesztusai helyett leginkább tettekkel és szigorúan racionális gondoskodással mutatják ki. Hűséges alkatok és általában békeszeretők. Ennek persze ára van: soha meg nem mutatott negatív érzelmeik (főleg agressziójuk). Az agressziót másokkal szembeni kontrolláló, követelő, akadékoskodó vagy morálisan ítélkező viselkedésükkel élik ki. Ilyenkor támadó, szembenálló viselkedésüket racionalizálják, tudatközelbe kerülő indulataikat jogos morális felháborodásnak, elvhűségnek, avagy a védelmezett személy vagy intézmény iránti elkötelezettségnek tekintik. Általában nyájasak – kivéve, ha környezetük nem képes vagy nem hajlandó igazodni elvárásaikhoz. Mások általában értékelik a munkabírásukat, ám közvetlen munkatársaik, családtagjaik sokat szenvedhetnek túlzott racionalitásuk, érzelmi hidegségük és empátiahiányuk miatt. Tekintélytisztelők, hierarchikus viszonyokhoz jól illeszkednek. Feletteseik utasításait igyekeznek pontosan megvalósítani, cserébe azonban beosztottaiktól is tekintélytiszteletet és engedelmességet követelnek.
Igen, ők azok. Felismertétek? A „kényszeres-rögeszmés” (obsessiv-compulsiv) személyiségzavaros ember kórképét ismertettem. Hogy mindez szimptomatikus volna a (hierarchikus) egyház képviselőire is? Meglehet. Tehát köztünk, szerzetesek, papok között is volna belőle? Ezt nem lehet kizárni. Hogy mi, merev hierarchiában élő, érzelmileg visszafogott, túlzottan rendszerető, lelkiismeretes és szabálykövető személyiségek rendelkeznénk egy-két ide tartozó személyiségjeggyel? Számolni kell a lehetőséggel. Sőt: hogy a látszólagos magabiztosságunk, esetleges kifejezett makacsságunk valójában mélységes bizonytalanságot és szorongást volna hivatott palástolni? Ki tudja. Hogy szép elveinkkel valójában csak a kontrollvesztéstől és a bizonytalanságtól való félelmünket (az önelfogadás legfőbb veszélyeztetőit, a kontroll alól esetleg felszabaduló ismeretlen, veszélyes belső késztetéseket) igyekeznénk kordában tartani? Nem lehetetlen. Még szerencse, hogy különbözőek vagyunk, hogy nem vagyunk egyformák. Az egyházban is. Amint az igazság is sokoldalú…
(Kivéve az általam képviselt! :-)

362 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr8896739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.04.27. 21:08:40

Izrael misztériuma pedig mint az a neve is mutatja, nem szűnt meg zsidónak lenni, és így nem is lehet katolikus.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.04.27. 21:16:48

Volt idő, amikor nem volt még divat ez az undorító cukiliberális fekália:

"A recepció törvényjavaslatának országgyûlési tárgyalása idején (1895) Vaszary Kolos hercegprímás elnöklete alatt a katolikus püspöki kar megállapította, hogy: a zsidóságot nem lehet recipiálni, mert a zsidóság nem felekezet, hanem nemzet, külön nemzeti életet él, külön nemzeti törvényei vannak."

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.04.27. 21:22:20

"Mi lehet az oka annak, hogy Isten az Ószövetségben csak a zsidó néppel kötött szövetséget? Miért nem nyilatkoztatta ki magát minden népnek?
1. Isten kezdetben kinyilatkoztatta magát minden népnek. Ez az őskinyilatkoztatás (revelatio archaica). Ez aztán a bűn következtében elhomályosult az emberekben, és százfelé deformálódott, és deformálódik. Ennek az őskinyilatkoztatásnak a nyomai, hogy majd minden vallásban feltűnik a háromságos mozzanat, a megtestesülés, és az, hogy egy Szűz I(i)stent szül. Az etikai-morális kérdésekben is sok az átfedés. Épp ezt értik félre a jehovisták is. Nem a katolicizmus vesz át elemeket más vallásokból, hanem a katolikus hit éppen az, amire más vallások még emlékeznek a számtalan babonás és démonikus réteg alatt.

2. A bűn által megromlott emberiség már nem képes Istent közvetlenül "látni". "Nem láthat ember engem úgy, hogy életben maradjon." Ezért mindig bizonyos közvetítésre, előkészítésre van szükség. Erről Isten gondoskodik. Izrael népét Mózesben szólította meg, a föld népeinek választottait Izraelben. Minket "az új Izraelt" sem szólít meg közvetlenül az Isten, hanem a klérus által vezet, A világot sem szólítja meg közvetlenül, hanem a "választottakon" az Egyházon keresztül tanítja. Az más kérdés, hogy a világ nem akar tanulni.

3. Az Úr azt mondta Ábrahámnak: „a te ivadékodban - vagyis a te utódodban (egyben: Krisztusban!) - nyer áldást a föld minden népe”. Tehát a zsidókat nem önmagukért választotta ki az Isten(ez súlyos személyválogatás, sőt rasszizmus lenne), hanem azért, hogy a föld minden népe számára eljövendő Üdvözítőt befogadni kész vallási és társadalmi közeget alakítsanak ki. A zsidó nép kiválasztása nem öncélú, hanem szolgálat: a föld összes nemzetének szolgálata. Ebben áll a méltóságuk és nem a Talmud nemzeti és faji gőgjében. Ehhez még számos igehely tartozik (a teljesség igénye nélkül):
„Ivadékodban nyer áldást a föld minden népe” (Ter 26,4).
„Még sötétség borítja a földet, és homály a nemzeteket, de fölötted ott ragyog az Úr, és dicsősége megnyilvánul rajtad. Népek jönnek világosságodhoz, és királyok a benned támadt fényességhez” (Iz 60,1).
„El nem vétetik a fejedelmi pálca Júdától, és a vezér az ő ágyékából, mígnem eljő az Eljövendő. Őrá várakoznak a nemzetek” (Ter 49,10).
„Azon a napon az Izáj gyökeréből támadt sarj zászlóként áll majd a népek előtt. Keresni fogják a pogány nemzetek” (Iz 11,10).
„Izrael Szentje lesz a Megváltód, akit az egész föld Istenének hívnak” (Iz 54,3)."

(Füzesi Zsolt)

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.04.27. 21:29:05

www.salvationisfromthejews.com/HC.pdf

Egy konvertita zsidó elmélkedése a zsidó pászkavacsora fölött. Izrael misztériumának ajánlom...

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.04.27. 21:35:54

"Huber Lipót (Leopold Huber) Zomboron született, 1861. október 23-án. Apja sváb volt (Anton Huber iparos), anyja bunyevác vagy horvát (Magdalena Blazsevác).

Az ószövetség ill. a rabbinikus judaizmus nemzetközi hírű katolikus szakértője.

Tanulmányai:

1872-1880: Zombori Humángimnázium.
1880-1885: Kalocsai Érseki Nagyszeminárium, Bécsi Pazmaneum.
Áldozárrá szentelés: Bécs, 1885. július 18.

Állomásai:

1885. augusztus -1887: káplán Bácsszentivánon, Militicsen és Szondon.
1887. szeptember 14-től érseki iktató és levéltáros Kalocsán.
1888. április 14. - 1917. június 30.: a kalocsai Nagyszeminárium Ó- és Újszövetség tanára és tanulmányi felügyelője.
1890-1896: a kalocsai tanítóképző német tanára, 1907-1912: az intézmény igazgatója.
1898: szentszéki ülnök, a Budapesti Filológiai Társaság tagja; ezen évben ellátogatott a Szentföldre.
1900: beutazta Olaszországot.
1901: a Szent István Társulat (majd a Szent István Akadémia) tudományos és irodalmi osztályának tagja.
1903: zsinati vizsgáló, az érs. középiskolák hittanárait vizsgáló bizottság tagja.
1917-1924: kalocsai plébános.
1921: Szt. Gergelyről nev. c. apát.
1927: a Kalocsai Nagyszeminárium igazgatója, a Papnevelő Intézet prodirektora, az idős és beteg papok intézetének felügyelője.
1928: pápai prelátus.
1931: az Egyházművészeti Bizottság elnöke, főegyházmegyei cenzor, a főegyházmegyei takarékpénztár alelnöke.
1941: provicarius, a nagyszeminárium prodirektora, kánonjogi teológus.
1946. március 7. Elhunyt Kalocsán.

Főbb művei:

Synchronistikus táblázatok az ó- és új-szövetségi kinyilatkoztatás történetéhez. (I-II. rész, Budapest, 1892.)

A Talmud, különös tekintettel az Új-Szövetségre. (Budapest, 1897.)

Az Úr Jézus szülőföldjén. Zarándokutam Palesztinába 1898-ban. (Budapest, 1900.)

Festrede ... bei Gelegenheit d. vierzigj. Jubiläumsfeier der Kalocsaer armen Schulschwestern D. N. D. Tartotta Mayer Béla. (ford., Kalocsa, 1900.)

Fabiola. Wiesemann után 11 képben dramatizálta K. Cromer. (ford., Kalocsa, 1902.)

Jézus Krisztus születésének esztendeje és a ker. idõszámítás. (Kalocsa, 1903.)

A napkeleti bölcsek. (Budapest, 1908.)

Jahvé-Adonáj-Jézus. (Kalocsa, 1930.) - Nemrég reprintelték!

Zsidóság és kereszténység a múltban és a jelenben. (2 kötet, Kalocsa, 1932, 1936.) - Nemrég reprintelték!

Biblikus olvasmányok. Újszövetségi irodalomtörténet, kortörténet, Palestina földrajza. (Kalocsa, 1943.) Bibl.: EphK 1896-1914. (Hellebrandt)

Petrik: Magyar Könyvészet 1901-1910. 482. - Révai X. 342., XX. 399.

Krücken-Parlagi. I. Wien-Leipzig, 1918. - Erődi Schöpflin II. Bp., 1930.

Magy. Társ. Lexikon - Magyar Könyvkereskedők Évkönyve. 1932.

Magy. Könyvészet 1937. - Új Idők Lexikona XIII. kötet

Katolikus Lexikon II. 333. - Szt. István Akad. Ért. 1946. 29. - Gulyás XIV. 674.


Az "A Talmud - különös tekintettel az Új-Szövetségre" beszkennelve letölthető az alábbi oldalról... Mit is mondjak... Nem a Stiftung Weltethos adta reá az Imprimaturt...

betiltva.com/files/huber_a_talmud1.php
betiltva.com/files/huber_a_talmud2.php"

(Parsifal egy másik fórumon :-D)

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.04.27. 21:48:06

"Az Ószövetség dogmatikai és erkölcsi igazságai (amelyek örök érvényűek) megmaradtak, viszont kultikus és fegyelmi előírásai átmentek (Pascha) az Újszövetség szentségeibe és egyházi hierarchiájába organikusan: az Ószövetség utolsó Pászkája egyben az Újszövetség első Szentmiséjévé lett (a 12 apostollal, mint a megújított Izrael 12 törzs-patriarchájával). Ezek csak előrejelezték a messiási királyság (amelynek földi, látható valósága a Katholikus Egyház) teljességét, mintegy az Árnyék a Fényt, a Hold a Napot stb. Nem voltak ezek "rossz" dolgok (nem vagyunk montanisták!), hanem egy jobbá váltak a misztikus Pászkában! Mi vagyunk már testileg és vérségileg (Eucharisztia!) valóságosan az igaz Izrael.

A fejlődés több lépcsőben történt. A szentségi hatás a Templom kárpitjának kettéhasadásával megszűnt, s az "új Templom - Jézus Krisztus - jobb oldalából vér és víz tört föl". Tárgyilag az Ószövetség megszűnt, átment az Újba. (Alanyilag senkit nem ítélünk meg, aki önhibáján kívül ebbe helyezi még reményét.) Ezután az apostoli zsinatig (Kr.u. 50.) megtarthatóak voltak ezek a rendszabályok, mint hagyományok, mint szimbólumok. A második Templom végleges lerombolása (Kr.u. 70.) után viszont már véglegesen megszűntek.

Az ún. "judaizáló eretnekséget" az egyházatyák is következetesen elítélték, sőt Szent Jusztinosz is, vagy akár a héberkeresztény "Didakhé", amit "antiszemitizmussal" vádolni (az etnikailag zsidó közösségben való keletkezése miatt) abszurditás. A "Didakhé" szerint (Kr.u. 80-90 között), aki a szombatot, valamint a csütörtöki és keddi böjtöket tartja a vasárnap, és a szerdai s pénteki böjtök helyett, az nem nevezhető kereszténynek.

Egyébként maga a Talmud igazol minket. A "vörös szalag" csodájának a megszűnése. A zsidó Húsvétkor a Templom lerombolása előtt 40 (!!!) évvel (Kr.u. 30 körül) megszűnt ez a csoda. A Templom elé kitettek egy vörös szalagot, ami a főpapi áldozat bemutatásakor skarlátpirosból hófehérré lett. ez megszűnt, s emiatt, mint bajlós előjel miatt szomorkodtak is a zsidók. Fölteszi a kérdést a Talmud, miért szűnt meg? "Mert ok nélküli gyűlölet uralkodott akkor." Mit is mondott Jézus ama Titkos Vacsorán? "Ha nem tettem volna közöttük a csodákat, nem volna bűnük. Azonban nincs már mentség bűnükre. Gyűlölnek engem és Atyámat is. Így beteljesedett az, ami a Törvényükben írva vagyon: 'Ok nélkül gyűlölnek'.""

(írja Parsifal a katolikus-traditio.hu-n)

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.04.27. 22:16:55

"The Sinai covenant is indeed superseded"

Joseph Ratzinger, Many Religions, One Covenant, (Ignatius Press, 1999), p. 70. (books.google.com.au/books?id=d9l6QOq9_AMC&pg=PA70&dq=the+Sinai+covenant+is+indeed+superseded. )


"The New Testament took the place of the Old Law which had been abolished."
(Pope Pius XII, 1943 encyclical Mystici Corporis)

izrael miszteriuma (törölt) 2009.04.27. 23:01:11

@Ferenc Testvér:
Mikor jön a Mein Kampf sorra?
Abban is van néhány eredeti gondolat!

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.04.27. 23:02:18

@izrael miszteriuma:
A nemes olajfa az ószövetésgi igazak, akiről a krisztusgyilkos farizeusi szekta, a rabbinikus-talmudista judaizmus száraz ágai levágattak, s csakis a keresztség által oltódik oda vissza már a bábel utáni pogány és a krisztusgyilkolás utáni zsidó. A rabbinikus judaizmus a kárhozat vallása, ezt Jézus Krisztus kategorikusan megmondotta.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.04.27. 23:03:44

@izrael miszteriuma:
Szóval az Egyház kétezer éves tanítása, és a pápa szavai azok egy kategóriába esnek nálad a Mein Kampf-al? Szép vagy.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.04.27. 23:11:18

"Az ilyen izrael misztériumai féle galatákat páros lábbal rúgták ki az Egyházból az apostoli zsinaton. Ő a galatizmus eretnekségét követi.
Gal 4: 21-31

Antiszemitázza csak le Szent Pált...

3:28 - nincs többé zsidó vagy görög

1: 6-7 - megzavarók akik hiteteket megrontják

2 kor 3: 12-18 - Tévesen értelmezik az Írást a rabbinikus judaizmus hívei.

Ezeket Szent Pál írta

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.04.27. 23:28:11

"Ne hallgassanak zsidó mesékre, és ne kövessék az igazságtól elfordult emberek parancsait."
(Titusz 1:14)

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.04.27. 23:30:31

„Miért nem értitek a beszédemet? Azért, mert nem vagytok képesek meghallani a szavamat. A sátán az atyátok, és atyátok kedvére igyekeztek tenni, aki kezdettől fogva gyilkos, nem tartott ki az igazságban, mert nincs benne igazság. Amikor hazudik, magából meríti, mert hazug, és a hazugság atyja.” (Jn 8: 43-44)

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.04.27. 23:31:14

„Tudok szorongattatásodról, arról, hogy szegény vagy, de valójában mégis gazdag. Tudom, hogy gyaláznak, akik zsidónak vallják magukat, noha nem azok, hanem a sátán zsinagógája.” (Jel. 2: 9)

„Nézd, hozok néhányat a sátán zsinagógájából, olyanokat, akik zsidónak mondják magukat, noha nem azok, hanem hazugok. Kényszerítem őket, hogy jöjjenek, boruljanak lábad elé, és tudják meg, hogy téged szerettelek.” (Jel 3: 9)

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.04.27. 23:45:27

@izrael miszteriuma:
"Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa. Boldogok vagytok, ha miattam gyaláznak és üldöznek benneteket és hazudozva minden rosszat rátok fognak énmiattam. Örüljetek és ujjongjatok, mert nagy lesz a mennyben a jutalmatok! Így üldözték előttetek a prófétákat is."
(Mt 5:10-12)

izrael miszteriuma (törölt) 2009.04.27. 23:50:35

@Ferenc Testvér:
No fene, már prófétálsz is?
Tudok ajánlani egy kiváló pszichiátert!
Bár manapság nagyon ritka a vallási téboly és a Lipótot egyházi szekcióját már régebben becsukták...

Tikk-Takk (törölt) 2009.04.27. 23:53:40

@Ferenc Testvér:

Kedves Ferenc Testvér!Nagyon jó lenne azt a kétezer éves tanítást jobban szemügyre venned.....Most kedves barátod mellett állsz inkább ki vagy a hitetd mellett...Látom igazi testi-lelki jóbarátok lehettek,nehogy tévuton járjatok....Csak ez az egyén teljes amortizálódását eredményezheti végső soron, hogy képes a saját egyéniségét másnak alárendelni. Ahogy ismerlek a hozzászólásaid alapján, nem ez volt jellemző rád korábban. De így hogy elárultad, ki a barátod, egyértelmű hogy egy szekeret toltok. "madarat tolláról, embert barátjáról". Abszolúte intoleráns és erőszakos, mások szubjektivitását eltipró, autoriter, hegemóniára törekvő egyéniségek vagytok: MINDKETTEN.

Itt már rég nem a vallásról, istenhitről van szó, vagy netán lelki pásztorkodásról, mellyel másokat tanítani szándékozna egy józan ember, hanem kizárólag önmagasztalás, magasröptű beszédek önmagatokra vonatkozó megdicsőítő, felmagasztaló, öndicsőítő, mást elutasító (holott katolikus=egyetemes) dialógust láthattunk, kedves hozzászólók. Ilyenek azok az emberek, akik ha látnák is a szemük előtt megtörténni a dolgokat, is inkább a hamisságban és hazugságban egymást a kedves barátaikkal támogató és a hitnézeteiket véresen védelmező eszméket kiáltanának ki egyetemesnek, melyhez ha lenne eszköz a kezetekben, népeket képesek lennétek irtani, és pontosan az ilyen emberek miatt voltak, vannak és lesznek háborúk.

De milyen szerencse, hogy az Isten nem ilyen Isten. Bár az embert hasonlatosságára teremtette, de ezt megkérdőjelezném az ilyen személyek esetében mint Szász Péter (mostmár a kitiltás után Dominicus néven) vagy Ferenc Testvér vagy ilyenfélék, mert 1János4:16: "És mi megismertük és elhittük az Istennek irántunk való szeretetét. Az Isten szeretet; és a ki a szeretetben marad, az Istenben marad, és az Isten is ő benne." És hogy mit jelent a szeretet? Ajánlanám kedves Ferenc a figyelmetekbe a 1Korintusz 13. részét, mely szépen leírja a szeretet himnuszát.

Közel s távol sem Isten védelméről és a keresztény hitről van szó, mert ha tudnátok mi az, nem helyeznétek mindenek fölé az "álhagyományokat" s erre hivatkozva bonyolítjátok túl a napnál is világosabb dolgokat. Ugyanmár?! Hol van helye Istennél holmi alapítóleveleknek? Egyházi zsinati határozatoknak? Dogmáknak és "titkos bizonyítékoknak", amiket nem tudtok meghatározni? Misztérium stb? A Bibliában ilyen NINCS, mert az egyházatok, melyet védelmeztek, is elvileg onnan kéne hogy létrejöjjön. Ha pedig az alapján szerveződött? Akkor miért akar fölé helyezkedni? Jézus és Isten is mindent megmagyarázott, soha nem hagyott kétségeket,legyen az jó vagy kevésbé jó képességű, mindig megértette mindenki végsősoron, és nem adott hozzá különféle égből pottyant misztikus "Hagyomány" c. könyvet és "Bibliaértelmezés Isten és Jézus szerint" c. könyvet. Misztérium mi? Persze, erre a legegyszerűbb fogni mindent.

Én azért MINDENKI helyében megvizsgálnám azt, hogy Jézus tett-e volna ilyent, mint Isten Egyházának alapítója, hogy oklevelekkel meg zsinati határozatokkal, meg kötelező érvényű dogmákkal (kilátásba helyezve az elkárhozás eshetőségét is nem elfogadás esetén) dobálózott volna, Szent Hagyománnyal és miegymással. Az eredeti hagyományoknak semmi közük ehhez. Hagyományozódott az évszázadok során, amit a papok meg püspökök meg pápák egymásnak "szóban" átadtak? Nem nevetséges kicsit, hogy olyan ez mint a népmese? Szájhagyomány útján terjed ... :D Amit az apostolok hagyománynak, vagy élőszónak neveznek, az mind az, ami le van írva, ahogy cselekedtek, amit nekik Jézus megtanított, ami szintén le van írva, és az egész alapja az Írás, nem pedig az Írás az alapja a hagyománynak, tévedés ne essék.

Bár aki ilyen "buzgó" ember, hogy a barátját nyilvánosan is védelmezi, és egy este képes csupán fél száz kommentet írni miatta, mert szegényt kitették (jogosan, mert senki nem kíváncsi az agresszív, degradáló és kizárólagos véleményekre - jogában nem áll senki embernek), akkor talán már többről is lehet szó, mint csupán védelmezés. Netán jókat "derültök" a háttérben azon, hogy más mit szól hozzá? Vagy csupán szabadidős tevékenység, hogy na írjunk valamit, ami teljesen ellentétes a cikkel? Vagy netán Kedves Ferenc Testvér rajtad akar nevetni a barátod egyet, hogy vannak ilyen szekértolók, akiket meg tud etetni? Rádióban is hallgatod és erre még külön fel is hívod a figyelmet? Nem istenítés ez kicsit? :):):) Van Neked egyáltalán családod? Nem hogy azokkal foglalkoznál, ha van, mint ezeket a "dicsőséges" szavakat fennhangon prédikálnád, hintve az igét. Egyébként egy kis érdekesség: megfigyelhető, hogy Ferenc Testvér és Szász Péter (=Dominicus) minden blogban milyen egyetértésben és összhangban követik egymást, micsoda szimbiózis, vagy parazitizmus? :D !!!

Jó tanács "bölcsésztanár" szavait figyelembevéve: LAZÍTS!!! Továbbá: légy önmagad, és ne feledd, nem a fennkölt stílus tesz emberré, hanem a bensőd.

Tikk-Takk (törölt) 2009.04.28. 01:08:47

Jajj! Még jó, hogy eszembe jutott. Nézzünk lazításként egy kis "Golden Globe Díj Átadó" rendezvényt:D :D :D
És egy kérdés önmagunkhoz: Jézust és az Apostolokat is így dicsőítették és magasztalták?

galeria.index.hu/hetkepei/2009/04/24/17_het/?current_image_num=2&image_size=ml
Olaszország: XVI. Benedek pápa ferences barátokat fogad Castel Gandolfó-i nyári rezidenciáján. - íme, a kép címe!

De legyen szíves bárki is mellőzni azt a megjegyzést, hogy "igen, voltak jó, meg rossz pápák is, de csak addig kell engedelmeskedni egy pápának, amíg jófej" ... lásd Ferenc Testvér hozzászólását.

Igen ám, rendben van hogy bűnösök vagyunk, viszont az összkép megengedheti-e magának, hogy végső soron negatív legyen? Most ha 100 pápából 98 rossz volt, akkor menne valaki oda hívőnek jelentkezni? Az lehet hogy a tanok alapján kell megvizsgálni a felekezeteket, DE !!! --> Istentől származó tanok (Isten lényege a szeretet, bölcsesség, igazságosság és hatalom, a többi tulajdonságai közül kiemelten) nem lehetnek ellentétsek a lényegével, így az Istent imádó ember személyisége is ilyenné ill. ehhez hasonlatossá kell, hogy váljon, mert egy Istenfélő ember nem lehet parázna, nem lehet tolvaj, nem lehet jó diplomata (mert nincs is rá szükség), mert Zsidók4:12 ezt írja: "Mert az Istennek beszéde élő és ható, és élesebb minden kétélű fegyvernél, és elhat a szívnek és léleknek, az ízeknek és a velőknek megoszlásáig, és megítéli a gondolatokat és a szívnek indulatait. "

Nem ártana kicsit olvasni a Bibliából is a szavak között, és levonni a konzekvenciát: például a politizálással kapcsolatban, hogy Isten lényegével összeegyeztethető-e mindez, ami most folyik az "állambácsik" körében, minden országban, minden államban???

--> Máté 4:8-10: "Ismét vivé őt az ördög egy igen magas hegyre, és megmutatá néki a világ minden országát és azok dicsőségét, És monda néki: Mindezeket néked adom, ha leborulva imádsz engem. Ekkor monda néki Jézus: Eredj el Sátán, mert meg van írva: Az Urat, a te Istenedet imádd, és csak néki szolgálj."

--> János 17:14: " Én a te ígédet nékik adtam; és a világ gyűlölte őket, mivelhogy nem e világból valók, a mint hogy én sem e világból vagyok."

--> János 18:36: "Felele Jázus: Az én országom nem e világból való. Ha e világból való volna az én országom, az én szolgáim vitézkednének, hogy át ne adassam a zsidóknak. Ámde az én országom nem innen való."

--> Róma 12:17-19:"Senkinek gonoszért gonoszszal ne fizessetek. A tisztességre gondotok legyen minden ember előtt.Ha lehetséges, a mennyire rajtatok áll, MINDEN EMBERREL BÉKESSÉGBEN ÉLJETEK. MAGATOKÉRT BOSSZÚT NE ÁLLJATOK szerelmeseim, hanem adjatok helyet ama haragnak; mert meg van írva: Enyém a bosszúállás, én megfizetek, ezt mondja az Úr."

A kersztényeknek nem a politizálás meg világmegváltás a feladatuk, mint ahogy Jézus külön kiemelte, és az apostolok szintúgy követték őt ebben, hanem:

Salamon szavai a Prédikátor 12:15-ben: "A dolognak summája, mindezeket hallván, ez: az Istent féljed, és az ő parancsolatit megtartsad; mert ez az embernek fődolga."

ApCsel 5:42: "És mindennap a templomban és házanként nem szűnnek vala meg tanítani és hirdetni Jézust, a Krisztust".

Az Istennek, valamint Jézusnak és tanításának és az apostoloknak semmi köze nem volt és nincs és nem is lesz a globális tökéletlen politikai és gazdasági rendszerekhez, hanem ismételten jó, ha figyelünk Jánosra, a 18:36ban: "Az én országom nem e világból való."

Tikk-Takk (törölt) 2009.04.28. 01:27:19

@Ferenc Testvér:

"Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa. Boldogok vagytok, ha miattam gyaláznak és üldöznek benneteket és hazudozva minden rosszat rátok fognak énmiattam. Örüljetek és ujjongjatok, mert nagy lesz a mennyben a jutalmatok! Így üldözték előttetek a prófétákat is."
(Mt 5:10-12)

Nos, csak egy hozzáfűzni való: a nem megvakított emberek tudnak realizálni, és racionálisan szemlélni, nem elrugaszkodottan a valóságtól. Ugyan hol gyalázzák és hol üldözik az Egyházat, mikor a pápa is olyan jó diplomata? Mikor mindenhol hatalma volt és van is a Római Katolikusoknak? Meg sem engedték, hogy gyűlöljék őket, mert mentek a máglyára. És most? Most mégúgysem engedik meg, hogy bármiféle rossz hírnevét zengjék a dicsőséges egyháznak, bár előfordul hogy pár buzi pap kikerül a nyilvánosságra, de a "közért" néha fel kell áldozni embereket. Ez csak külső látszat, mint ahogy lassan 2000 éve ugyanez kíséri végig őket.

Jó lenne helyesen érteni a "boldogok" című részt a Máté evangéliumban!!!

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.04.28. 01:44:50

Remek, megjelent a gyalázkodó antikatolikus protestáns népség is, aki övön aluli "érvekkel" igyekszik gyalázni.

Igen, pontosan ezt nevezem üldöztetésnek, ha nem is fizikainak, de lelkinek. Vád, vád hátán...

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.04.28. 01:55:30

Tikk-Takk: egy utolsó tahó vagy a szavaid alapján, menj keress más játszótársat.

Kajla 2009.04.28. 05:52:38

@Ferenc Testvér:
Ezt írod:” Igen, második vatikáni zsinat mánia az látom megy. Igazi vadliberálisok vagytok :) Viszont a második vatikáni zsinat dokumentumai NEM DOGMÁK, viszont amit bemásoltam, azok viszont azok... :) Adna nektek Aquinói Szent Tamás, ha látná ezt a zsidó-buzulást.... Egy igazi katolikus nem lehet indifferentista, demokrata, liberális, baloldali, mint ti vagytok. Ezek az eretnek nézetek, és nem azok amiket én mondtam, mert emögött van az Egyház kétezer éves tradíciója, és ti az Egyházba beszivárgott sátán füstjét éltetitek...”

Ezek számomra olyan mélységű különbségeket mutatnak, amelyek gyakorlatilag lehetetleníti a párbeszédet, vitát. Egyszerűen más alapon állunk. (Számomra a zsinat valóban az Egyház megújulását jelenti.)

Isten áldjon!

vitalis (törölt) 2009.04.28. 07:02:51

@Tikk-Takk:
Már kellett ez a higgadt, nyugodtan érvelő hang, bámulom türelmedet! Én ilyen emberekkel teljesen reménytelennek látok bármilyen párbeszédet, mivel felfuvalkodott egojuk és nárcizmusuk nem teszi lehetővé, hogy odafigyeljenek a másik emberre.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.04.28. 09:02:25

@Kajla:

Magyarázd már el nekem, hogy hogyan lehetséges, hogy katolikusként közelebb állj egy zsidóhoz vagy protestánshoz teológiailag, mint egy hagyományhű katolikushoz?

Szerinted milyen értelemben jelentett megújulást a vatikáni zsinat?
Miben szorult megújulásra, és miért?
Tudtad-e, hogy a pápa elutasította a második vatikáni zsinat teológiai forradalomként való értelmezését, és azt mondta, hogy az ottani döntéseket a kétezer éves hagyomány tükrében kell olvasni?

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.04.28. 09:05:58

@vitalis:
Te aztán fura egy jószág vagy. Igazából az se értem, hogy neked mibajod velem, mivelhogy elsősorban nem is veled vitáztam. Nem értem, hogy mit vallasz, és miért, és miért fáj neked annyira, hogy én ragaszkodom az Egyház kétezer éves tanításához? Te miért veted azt el?

Kicsit vicces, hogy neked ez az illető, csak azért mert rendkívüli gusztustalan, övön aluló módon gyalázza azt az ember, aki veled nem tudom végül is miért, nem ért veled egyet, mindárt szimpatikus, és nyugodtan érvelő hang. Gondolom észre sem vetted, hogy ő még csak nem is katolikus, hanem egy durván fundamentalista protestáns. Lám, lám... ennyit ér a katolikus hited, teológiailag közelebb állsz egy fundamentalista protestánshoz, mint ahhoz, aki még mindig tartja magát ahhoz, amit az Egyház tanított...

És az "aki jól beszól a vitapartneremnek, az jól" c. logikád fényében szemügyre venném azt, hogy ki a nárcisztikus és felfuvalkodott.

bölcsésztanár 2009.04.28. 09:27:56

@Ferenc Testvér:
Látom, ma sem hagyott alább a hév.
A hagyományhű katolikus is elsősorban katolikus, vagyis hívő, keresztény ember, kinek legfontosabb Krisztus követése, vagyis a szeretet. Még ellenségeivel kapcsolatban is, nemhogy ugyanazon egyházhoz tartozó felebarátaival! Ja, és a zsidókat is szeretjük!:)))

Hát, nekem nem úgy tűnt, hogy a katolikus nálad stimmel, de a hagyományhű, az visz mindent. Tudom, hogy semmi nem fog változni az ilyen véleményektől, de nagyon sajnálom, hogy így látod az egyházat és az embereket. Nem egészséges.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.04.28. 09:32:04

@bölcsésztanár:
Persze, hogy szeretjük!:)
Viszont a szeretetből nem következik, hogy egyet is kell értenem a nyilvánvaló tevédésekkel...

Megdöbbent az az ellenszenv, ami a modernisták részéről fogad, pedig elvileg ugyanabba az Egyházba tartozunk...

A zsidókat is szeretjük, de ez mindig is így volt, nem a második vatikáni zsinat találta fel ezt. Ld. Sicut Judaeis... és ezek után beszéljünk arról, hogy "ántiszemita" volt az Egyház... :)

Satori 2009.04.28. 10:29:32

Biztos nem volna szabad beleszólnom, mert - megvallom - nem olvastam mindent végig, mégsem állhatom meg:

Kicsit szégyenkezem miattad, @Ferenc Testvér: "zsidó-buzulást", "egy utolsó tahó vagy"... Úgy remélem, nem vagy szerzetes..., de már csak a választott neved miatt sem volna szabad... meg Szent Ferenc miatt... a ferencesek miatt...

Meg egy kicsit miattad is szégyenkezem, @izrael miszteriuma. Azt írod: "No fene, már prófétálsz is? Tudok ajánlani egy kiváló pszichiátert!" - ez annyira méltatlan!! Vagy Te nem így érzed??!

Ezzel viszont hadd értsek egyet, mint - ha jól értem - @bölcsésztanár: tette: "hívő, keresztény ember (vagyok), kinek legfontosabb Krisztus követése, vagyis a szeretet." ("AMEN!")

De talán térjünk tárgyilagosabb (teológiai) szintre: "katolikus dogma, hogy a zsidóság megszűnt kiválasztott nép lenni" - ez nekem új! Mondjuk a Római levél 9 alapján... Szóval, referenciát kérek!

izrael miszteriuma (törölt) 2009.04.28. 10:46:24

@Satori:
Sajnos, most már higgadt fejjel ebben igazat kell adnom Neked, csupán elragadott az indulat! Nem szabad átvennünk a mások vitastílusát, mert azzal magunkat minősítjük le. Ezért a hangnemért bocsánatot kérek, rossz vicc volt részemről.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.04.28. 11:18:09

@Satori: "Szerintem MINDENKI tiszteletet érdemel aki csak ott veszett, ontológiai alapon. "
Milyen alapon teszünk mi különbséget bűnösök között? Mi az alapja annak, hogy ítélni merünk? És mit érdemelnek, akik nem vesztek ott, mert pl. kápóként még meg is híztak?
Egy zsidó lágertúlélő bölcs valahogy úgy fogalmazott, hogy nem is az áldozatokat kell szánni, mert nekik legalább igazuk volt, és az megmaradt akkor is, ha elpusztultak. Az igazán szánalomra méltók a rendszert kiszolgáló, a munkájuktól elembertelenedő német őrök voltak.
@Kajla: Tudtommal MINDEN népen rajta van Káin bélyege.
@izrael miszteriuma: Hogy hol volt az Isten? Ott, az "éhenhalasztó" kamrában, ahol pl. Kolbe atya elszenvedte a szeretet vértanúságát.
@Tikk-Takk: Momentán a világhatalom - legalábbis a nem kimondottan görög katolikus Soros György szerint - ~200 pénzember kezében van.

izrael miszteriuma (törölt) 2009.04.28. 11:46:35

@Kitalátor feljegyzete:
Úgy érzem, igazad van! Isten, aki egyszülött Fiát adta értünk mindig együtt szenved az emberekkel.
Álljon itt egy másik példa a magyar származásu Elie Wiesel Éjszaka c. könyvéből:

„Egy napon kiégett Buna elektromos központja. A helyszínre érkező Gestapo szabotázst állapított meg. A nyomok a holland főkápó blokkjához vezetettek. S itt a Gestapo emberei jelentős fegyverkészletre bukkantak. A főkápót azonnal letartóztatták. Hetekig kínozták, eredménytelenül. Nem árult el egyetlen nevet sem. Aztán elszállították Auschwitzba, és többé nem hallottunk róla. A kis pipeljét azonban a táborban tartották: sötétzárkába került. (Ezeket a gyerekeket arra választották ki, hogy besúgják a felnőtteket.) Megkínozták őt is, de ő is néma maradt. Akkor az SS-ek halálra ítélték, két másik fogollyal, akiknél fegyvert találtak. Egyik este, munkából jövet láttuk, hogy három bitó áll az Appelplatzon, három fekete holló… Létszámellenőrzés. Körülvettek az SS-legények, ránk szegezték a géppuskákat: a szokásos szertartás. Elővezették a három megbilincselt elítéltet - köztük a kis pipelt, a szomorú szemű angyalt. Az SS-legények láthatóan gondterheltebbek, nyugtalanabbak voltak, mint máskor. Felakasztani egy gyermeket, több ezer ember szeme láttára - nem csekélység. A táborparancsnok felolvasta az ítéletet. Minden szem a gyerekre szegeződött. Ólomszürke volt az arca, szinte nyugodt. Harapdálta az ajkát. Az akasztófa árnyékot vetett rá. A lágerkápó ezúttal nem volt hajlandó hóhérkodni. Három SS-legény helyettesítette. A három elítélt egyszerre lépett föl a székére. A három nyak köré egyszerre vetettek hurkot.
- Éljen a szabadság! - kiáltotta a két felnőtt.
A gyermek hallgatott.
Vajon hol van a Jóisten ilyenkor? - kérdezte valaki a hátam mögött. - Hol van?
A táborparancsnok jelt adott, az elítéltek alól kirúgták a széket. Halálos csend az egész táborban. A láthatáron leáldozott a nap.
- Sapkát le! - üvöltött a táborparancsnok. Hangja rekedten szólt. Mi sírtunk.
- Sapkát föl!
Megkezdődött az elvonulás. A két felnőtt már halott volt. Kilógott a feldagadt, elkékült nyelvük. A harmadik kötél azonban még mozgott: a gyerek oly könnyű volt, hogy még élt…
Több mint fél óra hosszat lebegett így élet és halál között: a szemünk láttára haldokolt. És nekünk egyenesen az arcába kellett néznünk. Amikor elhaladtam előtte, életben volt még. Piros volt a nyelve, szeme nem volt egészen fénytelen.
Mögöttem ismét megszólalt ugyanaz az ember:
- Vajon hol van ilyenkor az Isten?
A bensőmben megszólalt egy hang, és így válaszolt neki:
- Hogy hol van? Itt van felkötve, erre a bitóra…

Satori 2009.04.28. 13:26:49

@izrael miszteriuma: köszi... - a történetet is.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.04.28. 14:27:06

@Tikk-Takk: Majd' el felejtettem: Nőcsábász / "homokszekszuális" / pedofil papot minden nap lehet látni tévé-filmben, de sem imámot, sem rabbit, sem boncot nem. Velük nem szabad ám viccelni...
Egy ismerőseim szerint emlékezetesen undorító silány film óta meg az apáca a kurva szinonimája lett a konzumidióta választópolgárok agyában. Drogdiszkók egyik állandó műsorszáma azóta is - legalábbis a plakátok szerint - az "apácashow".

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.04.28. 15:48:20

„…igen sokan Lucifert követve, akinek gonosz jelszava az, hogy „nem szolgálok” – a szabadság neve alatt bizonyos képtelen és hazug szabadosságot értenek. Ilyenek azon elterjedt és hatalmas iskola emberei, akik a szabadságtól vevén nevüket, azt akarják, hogy szabadelvűeknek, liberálisoknak nevezzék őket.”
(XIII. Leó: Libertas praestantissimum donum - www.depositum.hu/Libertas.rtf)

Tikk-Takk (törölt) 2009.04.28. 16:35:37

Bizonyságot teszek pedig mindenkinek, a ki e könyv prófétálásának beszédeit hallja: Hogy ha valaki ezekhez hozzá tesz, e könyvben megírt csapásokat veti Isten arra;
19. És ha valaki elvesz e prófétálás könyvének beszédeiből, az Isten annak részét eltörli az élet könyvéből, és a szent városból, és azokból, a mik e könyvben megírattak.

Tikk-Takk (törölt) 2009.04.28. 16:49:34

@Ferenc Testvér: Gondolom ismered ezt az ídézetet a bibliából, Jelenések 22:18,19....Nem akartalak megbántani,de szerintem a te viselkedésed az ami kívánnivalót hagy magaután!Jobb lenne ha tisztábban látnád a Szent Biblia teljes valóságát, és nagyobb lenne az embetársaid iránt a tiszteleted.A leírtak amikkel téged jellemeznek, meg a barátodat, azok önmagukért beszélnek vagyis beszéltek.Személyszerint sajnálatosnak tartom,hogy ilyen emberek képviselnek valamicskét is a kereszténységből,ami már csak a viaskodásról meg a kizárólagosságról szól nem pedig a szereteten alapuló, keresztény szeretetről.Az hogy a véleményt mond az ember az irottakról, amit ti írtatok egymást támogatva az nem üldöztetés,hanem csupán meghatározása,annak ahogy viselkedtek....Jobb lenne ha kevésbé figyelné a hagyományokra, csak éppen annyit ami a bibliában írva van.Mindez a hiányos ismeret következménye.

Tikk-Takk (törölt) 2009.04.28. 17:03:05

@Ferenc Testvér: Egy igazi keresztény ilyent nem mond ha az embertársa figyelmezteti valamire,inkább megvizsgálja,hogy van e javítanivalója.Az istenhitben nem szabad ilyen hangnemet megengedni amit te is megengedsz jónéhány hozzászólásodban,pláne ha a kritikának van valós alapja.Jézus a szeretet tövényét hozta el nekünk, és nem a viaskodást mutatta meg nekünk...Sajnálom ha fáj az amit mondtam,de te nyilvánítottad magad ilyennek.A gőgt és a felsőbbrendűséget elítéli az Isten.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.04.28. 17:20:59

Tikk-Takk:
Arra kérlek, hagyj engemet békén, nem vagyok hajlandó elmagyarázni neked ezredszerre, hogy mi köze a katolikus szent hagyománynak a Szentíráshoz, amit ha elkezdenék szembeállítani egymással, megszűnnék katolikus lenni.

A szeretet meg nem a freudi, demokratikus, liberális butaságot jelenti, a hazugság igen is nem egyenrangú az igazsággal...

Te egy elvakult fundamentalista protestáns vagy, aki csak a Bibliát lobogtatja gőgösen, természetesen bibliaellenes fundamentalista módon értelmezve.

Ne szólj hozzám, ha annyira tudod, mi a szeretet, akkor ne mocskolódj ilyen aljas farizeus módjára.

Tikk-Takk (törölt) 2009.04.28. 17:21:23

@vitalis: Hát köszönöm,hogy így vélekedsz,sajnos egyre nagyobb az emberekben a kiválóság utáni vágy, a szabadakarattal is egyre jobban visszaélnek az emberek, amivel Isten ruházott fel bennünket a szereteténél fogva.Gondolj bele, mikor Jézus a földön volt és segített embereken,meggyógyította, sok jóban részesítette a körülötte lévőket,de majd olvasd csak el,hogy hogyan is reagáltak ezekre a jótéteményekre az emberek.Megdöbbentő,hogy a saját bőrükön érezték a jót, és sokan mégcsak megsem köszönték,de ő alázatos és szelíd volt,viszont nem hagyta az igazságtalanságot.Pontosan ezért, Istennek áll jogában meghatározni mindent, ezt le is íratta a bibliában,amit sajnos sokan félremagyaráznak és túlbonyolítanak,többet adva a a vélt dolgokra, amik csak emberi kitaláció.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.04.28. 17:22:48

@Tikk-Takk:

Gondolom ezt bolond protestáns módjára úgy érted, hogy aki hozzátesz a Bibliához, pedig ha nem lennél funkcionális analfabéta észrevennéd, hogy "...e könyvben..." ...

www.depositum.hu/biblia.html olvass inkább, nem fárasztom magam veled

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.04.28. 17:24:52

@Tikk-Takk:
Szánalmas, hogy ezek a krisztusi szeretet parancsát olyan eszdészeses cukiliberális módjára értelmezik, "öleljük keblünkre a másságot", majd ugyanakkor szintén eszdéeszmódjára halálra zaklatja a maga "szélsőségeseit", a tradicionalistákat, akik csak ugyanazt vallják, mint az Egyház hagyománya.

A modernisták közelebb állnak a te fajtádhoz, a fundamentalista protestantizmushoz, mint az igazi katolicizmushoz.

Tikk-Takk (törölt) 2009.04.28. 17:27:46

@Ferenc Testvér: Ne az én szavaimat használd és légy alázatos,máskülönben nem képviseled a krisztusi példát.Semmiképpen nincs szándékomban veled foglalkozni:)az hogy Isten kit és mit fogad el azt majd ő fogja eldönteni.....

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.04.28. 17:29:24

@Tikk-Takk:
Mellesleg meg ne ártatlankodj, szerintem a vita ott áll le, ahol elkezded övön aluli módon gyalázni a vitapartnert személyét ("istenítitek magatokat és egymást"), majd a katolikusok szenthagyományát népmesékhez és szájhagyományhoz hasonlítod, majd ennek a Szentírással (pontosan annak szükségsszerűen önkényesen értelmezett torz hamisítására) való szembeállítására, így eretnekségre hívsz fel.
És persze mindezt szabad egy katolikus blogon..

vitalis (törölt) 2009.04.28. 18:28:23

@Tikk-Takk:
Végigolvastam a blogbjegyzéseidet és nagyon tetszik a gondolkodásmódod. Úgy hiszem, hogy tudomásul kell venni, hogy vannak olyan emberek, akikkel nem szabad vitába szállni, mivel a zsoltáros szavaival mondva: van szemük, de nem látnak, van fülük, de nem hallanak egyszerűen azért, mivel közönséges bálványimádók!
Szeretettel

vitalis (törölt) 2009.04.28. 18:39:11

@Ferenc Testvér:
Az a metacafe honlap a saját gyermeked vagy csak az ars poetica-d?

Tikk-Takk (törölt) 2009.04.28. 18:41:15

@Ferenc Testvér: Ennek semmi értelme,mert igazság csak egy van Istennél.Semmiképpen nem ártatlankodok főleg veled szemben, nem veszek semmit sem sértésnek,mert itt szerintem sokkal többről van szó mintsem felvegyük a vitát a semmiről.Sokkal fontosabb,mi emberek hogy és milyen módon fogjuk fel azokat a dolgokat, amelyek meghatározói az életünknek.Ellehetnek itt akármilyen magasztos lekszikálisan túfűtött szavak,ha nem vagyunk alázatosak akár a tudásunkkal, vagy éppen mással szemben,akkor hogy lehetnénk Istennel szemben?Figyelj jobban arra amit írsz,mert az "övön aluli"itt rád vonatkozik,te csak a megnyilatkozásaid alapján viseled ezt a címet.Ha tanítani vagy megismertetni akarsz valamit,ne ilyen módon tedd az embertársaiddal,mert hatástalan, és agressziót váltasz ki sokakban.Ezzel részemről befejezettnek tekintem a dolgot ,és semmilyen ellenszenvet nem táplálok irántad az írásaid alapján,mert nem lenne méltó ahhoz a hithez amit képviselek.Nem állt szándékomban megbántani,de a hevességed sértő lehet mások számára, és hasztalan lehet a hitedre vonatkozóan is.További jó kitartást kívánok,de csak szelíden.

Tikk-Takk (törölt) 2009.04.28. 19:10:53

@vitalis: Jó érzés,hogy vannak ezen a földön még jónéhányan szelíd és békességszerető emberek,akikkel biztosan lehetne egy egészséges dialogizálást folytatni,még akkor is ha véletlenül egy-egy nézőpont nem is egyezne.Jól látod,tényleg nem jó vitába szállni,pláne olyanba ami a világmindenség alkotójának, Istennek sem tetszhet.Tiszteletben kellene tartanunk egymás hitnézeteit, nem elhallgatva az igazságot,de azt is emberi formában megvitatva. Az ami a szívben van, azt csak az ember maga, és Isten tudja,viszont a szavai által minősül az ember.Bizony jó lenne,ha mindannyian tiszta szemmel és füllel,látnánk és hallanánk,mert ez a legértékesebb adomány istentől. Köszönöm a kommentedet.

kis_csirke 2009.04.28. 19:29:19

@Ferenc Testvér: rossz az irány, rossz az irány.

Ferenc, ha ezt a sok energiát, amit a katolikus hittestvéreid mardosására szánsz, misszióra, ateisták Isten felé indítására fordítanád, Krisztus ügye sokkal jobban haladna. Kár bomlasztásra, acsarkodásra pazarolni a talentumaidat, hiszen az egyház plurális.

Soraidból látszik, mélyen elkötelezett vagy, kérlek fordulj kifelé, a világ vár evangelizációra, nem a testvéreid!

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.04.28. 21:01:24

@vitalis:
Vitalis kérdezek tőled valamit:
1. Érvelni is tudsz vagy csak egy szimpla tahó vagy, már elnézést a kifejezését? Mert én csak azt látom, hogy telve vagy rosszindulattal, és dicséred, aki mocskol engem, és gyalázol.

2. Te milyen vallású vagy? Mert, hogy katolikus, azt látom.

3. Honnan ez az bolond gyűlölet?

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.04.28. 21:05:45

@kis_csirke:
Én nem mardosom a katolikusokat, de megvallom őszintén sose gondoltam, hogy ekkora a krízis az Egyházban. Rá kell nézni arra, hogy hogyan fogadnak engem vagy Szász Pétert itt, és hogyan fogadnak egy őrült fundamentalista protestánst. Ez már rég nem az az Egyház...

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.04.28. 21:06:19

@Ferenc Testvér:
Pardon, elgépelés... így akartam írni: "2. Te milyen vallású vagy? Mert, hogy katolikus NEM, azt látom..."

kis_csirke 2009.04.28. 21:22:03

@Ferenc Testvér: mielőtt elmorzsolok pár könnycseppet érted és Dominicus Péterért, reflektálok.

Nincs jogom megkérdőjelezni a jószándékotokat. De a stíusotokkal magatok hívjátok magatokra a konfliktusokat.

De lehet, hogy az identitásotokhoz szükséges ez? Szegény, üldözött "igazhítű, ortodox" katolikusok a liberális fertőben?!

Érdemes időnként reflektálni, mi történik. Szerintem nem engedhetjük mag magunknak a luxust, hogy a keresztények EGYMÁST marják. A közösségen belüli értelmelen viszály gonosz működés eredménye, legyetek éberek! Katolikusabb akarsz lenni a katolikusnál? Mivégre? Ki korlátoz jelenleg abban, hogy olyan teológiai irodalomhoz és liturgához juss, amilyen neked megfelel? Van honlapotok, van misétek, vannak zenészeitek, működik a közösségetek. Akkor mi a baj?

Komolyan gondoltam a missziós javaslatomat. Ezt a fantasztikus vehemenciátokat remekül lehetne kamatoztatni hittérítő szándékkal!!!!!!!!! Szerezz híveket a tridenti misére az ateisták vagy keresők közül. Tied a pálya!

Barátsággal: kiscsirke

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.04.28. 21:40:47

@kis_csirke:
Rosszul látod, ha azt gondolod, hogy a Katolikus Egyház úgy működik, mint a posztmodern felfogás a diversityről. Mert való igaz, hogy minden nemzetből, minden országból valók vagyunk, és sokféle emberek vagyunk, de teológiailag egységesnek kéne, hogy legyünk.
Márpedig, amik itt elhangzott nézetek, azok konkrétan modernista és eretnek nézetek, amiért jobb időkben kipenderítették volna az Egyházból az illetőt, a művei pedig Indexre kerültek volna. Ilyen esetben nem cukiliberáliskodni kell, hanem nyomatékosan felhívni rá az illető figyelmét: ez így nem járja, akármit állítsanak is egyesek.

Pl. sok mindent elmond, hogy mi konrkrét zsinati döntésekre, neves teológusok véleményére, pápai állásfoglalásokra hivatkozva állítottuk, hogy a mai zsidó nép semmiképp sem tekinthető választott népnek, mivel az ószövetség testi izraelje betöltötte rendelt szerepét, hogy Krisztus, azaz a megváltás forrása legyen, és így megszűnt, helyébe az Egyház lépett.
Addig ők konkrétan félremagyarározott pápai nyilatkozatokra hivatkoztak, ahol konkrétan nem is hitnézeteket említett II. János Pál, hanem pusztán emberszerető gesztusokat tett. Nyilvánvalóan az ilyen körülmények között elhangzott szerencsétlenebb mondatok, állítások nem írnak felül dogmákat. Épp az a katolicizmus szépsége, hogy itt minden olyan szépen, precízen rendezett.

És hiába hivatkoztunk konkrét érvekkel, ők továbbra is kötik az ebet a karóhoz, és ragaszkodnak az eretnek nézeteikhez, majd le vagyunk hordva, egy fundamentalista protestáns pedig fel van magasztalva, amiért "jól odaszólt"...

kis_csirke 2009.04.28. 21:50:26

@Ferenc Testvér: Eszemfuttatásod érthető. Külön köszönöm, hogy a jobbik stílusodat használod.

De engem csak egyvalami érdekel ezzel kapcsolatban: a Te hitéletedet az elmúlt héten miben korlátozták a modernisták?

(Kérlek, ne válaszolj azonnal, aludj rá egyet. És tényleg érdekel a tapasztalatod.)

Tikk-Takk (törölt) 2009.04.28. 22:08:02

@kis_csirke:

Csatlakozva kis_csirke hozzászólásához egyébként meleg szívvel ajánlatos szerintem az ilyen radikális egyéneknek, mint Testvérünk és Dominicusunk megnyilválnulásait felülvizsgálni e tekintetben: mit ártanak az ún. vadliberálisok és modernisták nekik? Attól még ugyanúgy gyakorolhatják a hitüket a konzervatív katolikusok is, mert senki nem gátolja benne őket. De az is lehet, hogy az efféle személyek csak "virtuálisan" nagy katolikusok, vagy tradicionalisták inkább. Ez kicsit már átdobja az embert a ló másik oldalára, mert ők már nem az Egyházat, hanem magát a Tradíciót istenként tisztelik. Ez nagyon sajnálatos.

kis_csirke 2009.04.28. 22:12:12

(@Tikk-Takk: erősen off
csak súgva mondom, hogy ha lehet,ne minősítsd, címkézd Ferencet és Pétert, mert akkor joggal érzik magukat betámadva és akkor már lőttek a párbeszédnek :-). Nem tudjuk, "virtuálisan" milyenek, célszerűbb megkérdezni egyenesen őket...)

izrael miszteriuma (törölt) 2009.04.28. 22:47:30

Én is csatlakozom az előttem szólókhoz, csak ülök és hallgatok, ez lészen itt a Párbeszéd Háza jezsuita szupervizor jelenlétében.

Tikk-Takk (törölt) 2009.04.28. 22:48:15

@kis_csirke:

Igazad van teljesen. Köszönöm, hogy szóltál.

Ha személyesen kérdeznénk meg őket, sem jutnánk közelebb a pontos információhoz, mert aki itt ilyen, az valójában sem lehet sokkal másabb. Bár ne ítélkezzünk, de érdemes megfigyelni a következő gondolatot:

Máté12:34-37: "Mérges kígyóknak fajzatai, mi módon szólhattok jókat, holott gonoszak vagytok? Mert A SZÍVNEK TELJESSÉGÉBŐL SZÓL A SZÁJ. A jó ember az ő szívének jó kincseiből hozza elő a jókat; és a gonosz ember az ő szívének gonosz kincseiből hozza elő a gonoszokat. De mondom néktek: Minden hivalkodó beszédért, a mit beszélnek az emberek, számot adnak majd az ítélet napján. Mert a te beszédidből ismertetel igaznak, és a te beszédidből ismertetel hamisnak."

Tikk-Takk (törölt) 2009.04.28. 22:49:33

@izrael miszteriuma:

Hát ez megnevettetett:) :) :) :D:D:D

Párbeszéd Háza... De most nem az?

izrael miszteriuma (törölt) 2009.04.28. 22:58:09

@Tikk-Takk:
Mostantól úriemberek vagyunk, itt ülünk Jézus Társaságában és figyelünk, ki töri meg előszőr a csendet, pszttt...

Satori 2009.04.28. 23:14:54

Veszem a bátorságot...

@Tikk-Takk: "Egy igazi keresztény ilyent nem mond...", "Nem akartalak megbántani,de szerintem a te viselkedésed az ami kívánnivalót hagy magaután! ... Személyszerint sajnálatosnak tartom,hogy ilyen emberek képviselnek valamicskét is a kereszténységből" - szóval, ez olyan vaskosan minősítő, hogy még én is összerezzentem tőle, pedig vastaga bőr a képemen, mint a rinocérosznak - nem hiába vagyok jezsuita... Vagy lehet, hogy a Te Szent Bibliába nincs benne, hogy ne ítélj, hogy ne ítéltessél?

Szóval, ez engem is provokálna, nem még hogy szegény Ferenc Testvért... Nem kéne így... - vagy másként látod??!

Tikk-Takk (törölt) 2009.04.28. 23:38:22

@Satori:

Bár megfogadtam, hogy nem töröm meg a csendet, de neked, mivel a szerkesztő vagy, kivételt tehetek :D:D:D :):):)

Természetesen teljesen igazad van és egyetértek veled, és elnézést, ha "félelmetes" másodperceket okoztam neked ezzel a kommenttel, nem állt szándékomban :)

A Ferenc Testvért nem tudom sajnálni, olvass utána más blogokban, oltja a népet, és szid mindenkit és mindent, ami nem ő maga és az általa viselt nézetek. Ez nem szép dolog, hogy még a saját egyházára is ferde képet alkot a fanatizmusával.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.04.28. 23:58:38

@Tikk-Takk:
Nem tudom ki a fanatikus azok fényében, hogy még külön nyomozul is utánam, és követsz minden blogba, ahol megjelenek... :)

Pax tecum!

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.04.29. 00:25:21

@Satori:

"De talán térjünk tárgyilagosabb (teológiai) szintre: "katolikus dogma, hogy a zsidóság megszűnt kiválasztott nép lenni" - ez nekem új! Mondjuk a Római levél 9 alapján... Szóval, referenciát kérek!"

Szerintem fentebb bemásoltam elég olvansivalót ez ügyben, kérlek tanulmányozd át azokat.

Római levél 9. fejezete épphogy arról szól, hogy a kereszténység óta nem a körülmetélségen (ami ugye az ószövetségi testi izraelhez való tartozás jele volt a férfiaknál) múlik az, hogy Isten népéhez tartozol-e. Továbbá érdemes figyelembe venni, hogy a testi izraelnek végső soron a jeruzsálemi templom 70-ben történő lerombolása adta meg a végső pecsétet, amikor is az ószövetségi áldozatok megszűntek, ahogyan azt Jézus is megjósolta. A rómaiakhoz írt levél pedig csak 55-58-ban íródott.

Ajánlott katolikus bibliamgyarázat: haydock1859.tripod.com

bölcsésztanár 2009.04.29. 00:37:07

Kedves bloggerek!
Úgy látom, elszabadultak az indulatok és már sehova se vezetnek. Mint az megtörtént egy korábbi bejegyzésnél is, javasolnám a kommentek befagyasztását, saját érdekünkben. (vitapartnerek, olvasók, egyéb)

izrael miszteriuma (törölt) 2009.04.29. 00:59:11

@Satori:
Az udvariaskodás ideje lejárt, térjünk az érdemi tárgyalásra! Az Egyenlő Bánásmód Hivatala nevében kéretik Ferenc testvért is górcső alá venni végre!
Best of Ferenc testvér:
"Az ilyen izrael misztériumai féle galatákat páros lábbal rúgták ki az Egyházból az apostoli zsinaton. Ő a galatizmus eretnekségét követi.
Gal 4: 21-31
Tikk-Takk:
egy utolsó tahó vagy a szavaid alapján, menj keress más játszótársat.
@vitalis:
Vitalis kérdezek tőled valamit:
1. Érvelni is tudsz vagy csak egy szimpla tahó vagy, már elnézést a kifejezését? Mert én csak azt látom, hogy telve vagy rosszindulattal, és dicséred, aki mocskol engem, és gyalázol.
2. Te milyen vallású vagy? Mert, hogy katolikus, azt látom.
3. Honnan ez az bolond gyűlölet?

Most az alapfoku ágazatos római katolikus hittan ismereteket sem kérhetem tőle számon, mert akkor reggelig sorolhatnám...

Tikk-Takk (törölt) 2009.04.29. 01:22:33

@Ferenc Testvér:

Drága Ferenc! :)
Ne haragudj, de nem Testvér-központú a világképem, hanem heliocentrikus:) Annyira ne gondolj sokat magadról, hogy téged követ bárki is minden blogba. Azt az egyént lehet kergetni, aki elszalad... :D Ha nem foglalkoznál velem, akkor nem is írtál volna... nem tudom ki megy ki után :D:D:D

Bölcsésztanárnak okos és megfontolandó ötlete van. Sehova nem jutott senki semmivel, de tapasztalatokkal gazdagodtunk, és semmi sincs hiába. A blognak meg ez a lényege:) Egyébként annak tényleg semmi értelme, hogy ilyen zsinati 10 oldalas határozatokat szószerint beidézgessenek az emberek, mert ennyi erővel menjünk megyei könyvtárba és olvasgassunk ott könyveket.

izrael miszteriuma (törölt) 2009.04.29. 06:38:59

@bölcsésztanár:
Nagyon jó ötletnek tartom!
Azonnal csatlakozom, de valószínűleg végleg kivonulok a béke kedvéért, ha ez az ára.
u.i.: miközben irogattam csak utólag jelent meg a beírásod a képernyőmön, ha időben észlelem, azonnal moratóriumot hírdetek...
Salom!

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.04.29. 09:08:34

A blogmotor monnyon le!
Eltűnt amit írtam, pedig talán kivételesen sikerült senkit sem megsértenem vele...

izrael miszteriuma (törölt) 2009.04.29. 15:18:00

@Ky-Lí:
Elvonult a vihar, felsütött a Nap...
hallelujah!

amancich 2009.04.29. 17:43:57

@Tikk-Takk:

"Egyébként annak tényleg semmi értelme, hogy ilyen zsinati 10 oldalas határozatokat szószerint beidézgessenek az emberek"

Ha a katolikus álláspont tisztázása a cél, akkor, fájdalom, szinte csak ennek van értelme...

Tikk-Takk (törölt) 2009.04.29. 18:56:57

@amancich: "Ha a katolikus álláspont tisztázása a cél, akkor, fájdalom, szinte csak ennek van értelme..."

Hát igen,ha arról van szó....

Na és hol van a Szent Biblia hitelessége,a megkérdőjelezhetetlen valódisága?Nemde erről lenne szó? Egyházakat és azok tanításait védjük?Vagy éppen nem Isten akaratát és az ő SZAVÁT kellene hitelesnek tekinteni?

Nagyon sok kérdőjel van amire választ kellene adni,hogy ki és hogyan értelmez valamit,mivel nagy a tét, méghozzá a hívőknek az,hogy elfogadja e Isten azt amit vallunk,viszont a Biblia teljesen világos az ilyen dolgokat illetően.

Magyarázatok magyarázatok hátán,vajon melyik az igaz?Ha figyel bennünket Isten akkor mit szól ezekhez a rengeteg magyarázatokhoz?

Lassan nem is a Biblia lesz az alap,hanem az egyházak tanításának a valódisága, és erre mindenféleképpen felhasználva a "Szent Írást" kinek-kinek kényekedve szerint.

Mert Isten előtt már rég megvan az a vallás amit elfogad, és az ígéretei szerint azok lesznek előtte elfogadhatók amikor beteljesíti azt, amit oly rég megígért.

Hogy mit ígért meg?Azok akik a szavára figyelnek,mind tudják ezeket az ígéreteket,és ezek adnak az embernek erőt minden nap,mivel ő soha nem hazudott, mindent megtett ahogy megmondta mióta enber él a földön.

Ézsaiás 14:24 "Megesküdött a seregeknek Ura, mondván: Úgy lészen, mint elgondolám, úgy megy véghez, mint elvégezém"

amancich 2009.04.29. 19:21:59

Ha a protestáns álláspont tisztázása a cél, akkor igazad van.A blog jellege okán bátorkodtam a katolikus szempontot előtérbe helyezni.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.04.29. 20:10:11

@amancich: De nem ez a cél. Aki könyv nélkül meg akarja tanulni a hivatalos katolikus álláspontot, menjen be a könyvtárba és olvasson zsinati dokumentumokat. Vagy üljön le a net elé és olvassa el eredeti helyükön azokat a kilométeres szövegeket, amelyeket tök értelmetlen dolog innen oda, onnan amoda átmásolgatni és ezzel okosnak próbálni látszani.
Ha viszont szeretnénk egyszerűen csak BESZÉLGETNI az olvasottakról, összevetni őket a saját és mások gondolataival, olvasmányaival, értelmezésével, horribile dictu akár más felekezetűeket, más vallásúakat is beleértve a közösségbe, akkor meg hadd lehessen már normálisan beszélgetni, és ez az, amire ez a portál létrejött. Nem az a címe, hogy "a hivatalos katolikus dokumentumok archívuma" - az egy másik portál, és akit érdekel, ott nyugodtan olvashat és tisztázhatja, hogy a saját gondolatai hol térnek el a hivatalos szövegektől. Itt valami olyasmiről lenne szó, hogy emberek találkoznak egymással. Mindenki birtokában van bizonyos szövegeknek, de normális vitákban nem a könyveink másolatait hajigáljuk egymáshoz, hogy az győzzön, aki egy nagyobb és vaskosabb kötettel tudja a vitapartnert fejbekólintani, hanem a végiggondolt, kiforrott vagy kiforratlan véleményünket osztjuk meg egymással és a közös gondolkodásban mindenki ahhoz tud közelebb kerülni, ami igazából önmaga. A belső lényegünk viszont valamilyen módon Isten lényegét hordozza, és ez egyben az esélyünk is a közösségre, a megosztás által megvalósítani, hogy "legyenek mindnyájan egyek". Vagy valami ilyesmi... nem?

izrael miszteriuma (törölt) 2009.04.29. 20:19:48

@amancich:
Van egy régi ismerősöm, aki jelenleg Távol-Keleten apáca és ő mondta, hogy arrafelé sehogysem értik, milyen érdemi különbség van a két nagy vallás között, ők szinte egynek látják...
Próbáljuk meg mi is az ő szemükkel egymást látni, hogy ne a köztünk lévő különbségeket hangsúlyozzuk, hanem azokat a dolgokat helyezzük előtérbe, amelyek Krisztusban összekötnek bennünket!
ÁMEN

Tikk-Takk (törölt) 2009.04.29. 21:54:48

@Kitalátor feljegyzete:

Micsoda furfangos kérdés... ha páranként nézzük, akkor 3 pár lába van, mivel a kétszárnyúak rendjébe tartozó rovarok egy részét alkotja ez a csodálatos faj:) Egyébként számszerűleg 6 db lába van.

De mért kérdezted? :D:D:D

Tikk-Takk (törölt) 2009.04.29. 22:02:57

@amancich:

Nem értem egyébként, hogy mi a probléma azzal, ha valaki nem olyan mint te, ha valaki nem azt az álláspontot képviseli mint te. Milliárdok különböznek egymástól, de mégis tudnak sok helyen békésen egymás mellett élni.

Megértem, hogy mindenki a sajátját szeretné terjeszteni, mert miért is tenné ezt, ha nem azért, meg kizárólag azt tartja igaznak??? De azt hiszem a világon van olyan emberi tulajdonság, létezik egy olyan fogalom, hogy tolerancia. Na most ha ez valakiből hiányzik, akkor valóban értelmetlen ("hit")vitákat jelentő sorok, szavak százaiba lehet bonyolódni, és akik a radikálisabb részt képviselik, bármilyen eszközt készek felhasználni, mint régen, a Szent Háború alkalmával és stb...

A blog alapján elsősorban megértem, hogy "bátorkodsz" a katolikus eszmét hinteni, de ahogy a kedves cikk író is írta: "Még szerencse, hogy különbözőek vagyunk, hogy nem vagyunk egyformák. Az egyházban is. "

amancich 2009.04.30. 00:45:44

@Tikk-Takk:

"mi a probléma azzal, ha valaki nem olyan mint te, ha valaki nem azt az álláspontot képviseli mint te"
Érteném amit írsz, ha mondtam volna ilyet.

"létezik egy olyan fogalom, hogy tolerancia"
(...)
"a katolikus eszmét hinteni"
Az meg aztán tényleg nem célom, mondjuk a jezsuitáké éppen lehetne...

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.04.30. 02:53:10

@amancich: Kérdés, hogy ők is azt értik-e katolikus eszme alatt, amit Te - és ha nem, akkor azonnal összeférhetetlenséget kell-e kiáltani.

izrael miszteriuma (törölt) 2009.04.30. 06:56:43

@amancich:
A jezsuiták sohasem voltak fafejűek, mindig a jézusi üzenet lényegére koncentráltak, és mesteri fokon művelték az inkulturációt a távoli egzotikus kulturákkal való találkozás során...

amancich 2009.04.30. 09:34:07

@izrael miszteriuma:

"és mesteri fokon művelték az inkulturációt a távoli egzotikus kulturákkal való találkozás során..."

Aztán a kígyó néha a saját farkába harapott.

Egy lassan immár távoli és egzotikus kultúra képviselőjeként éppen ezt az inkulturációt várom tőlük...

izrael miszteriuma (törölt) 2009.04.30. 10:49:28

@amancich:
Úgy hiszem valahol Pascalnál olvastam a történetet:
a római pápa jezsuita missziót köldött a távoli Kínába. Hamarosan örömteli üzenet érkezett Rómába: a kínaiak az Egy istenben hisznek, ismerik a Fiút és a Szentlelket is! És nekiláttak amúgy istenigazából a szent küldetésnek. A pápának valahogy gyanús lett a dolog, és elküldte utánuk a domonkosokat. A kínaiak nem egyistenhívők, nem vallják a Fiút és nem ismerik a Szentlelket! Mivel a pápa Őszentsége inkább az ő jelentésüknek hitt, ezért a kínai misszió a ma feladata lett...

amancich 2009.04.30. 17:40:47

@izrael miszteriuma:

Persze, ez a kínai rítusvita. Nem tudom ellenőrizni a hitelességét, de állítólag a keresztre feszítést is eltitkolták. Erre utaltam fent.

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2009.05.04. 20:41:36

www.freeweb.hu/katolikus-honlap/060210/syllabus.htm Syllabus Errorum: Az Egyház által elítélt tévedéseknek a gyűjteménye. Az itt idézett állításokat tehát egy katolikusnak NEM SZABAD gondolnia.

cserenkov 2009.05.10. 22:51:02

www.port.hu/ments_meg,_uram!_dead_man_walking/pls/fi/films.film_page?i_perf_id=10089700&i_where=1&i_where_tv=1

10 perc múlva kezdődik.
Érdemes megnézni!
süti beállítások módosítása