Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Kedvenc imám - mostanában

2009.03.15. 23:59 pacsy

Atyám, / Reád hagyatkozom, / tedd velem, ami Neked tetszik. / Bármit teszel is velem, / megköszönöm. / Kész vagyok mindenre, / elfogadok mindent, / csak akaratod teljesedjék bennem / és minden teremtményedben. / Semmi mást nem óhajtok, Istenem! / Kezedbe ajánlom lelkemet, / Neked adom, Istenem, / szívem egész szeretetével, / mert szeretlek Téged, / és ez a szeretet sürget, / hogy egészen Neked adjam magam, / hogy fenntartás nélkül / kezedbe helyezzem életemet, / határtalan bizalommal, / mert Te vagy az én Atyám! (Charles de Foucauld)

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr71004374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mammamia) 2009.03.16. 08:50:00

Kedves Pacsy!

Ez nagyon szép! Olyan jó, hogy megosztottad ezt az imát (és hogy így érzed/gondolod/éled).
Már régebb óta nekem is van egy ima, ami visszhangzik bennem Szt. Ferenctől és amit biztosan ismersz: "Fölséges és dicsőséges Isten, ragyogd be szívem sötétségét, adj nekem igaz hitet, biztos reményt, és tökéletes szeretetet, érzéket és értelmet, Uram, hogy megtegyem a te szent és igaz parancsodat." Pont erről beszélgettünk a hétvégén a barátaimmal a nyári zarándoklatunk előkészítésén, hogy melyik az az ima, ami bennünket képvisel (és miért), mit jelent teljes szívből imádkozni és mi is az a teljes odaadás.

Shine) 2009.03.16. 09:13:14

Sziasztok! Pacsy, nekem ez az ima mostanában egy nagyon kedves, szeretett Testvéremet juttatja eszembe a közösségünkből, akinek a hitéből és reményéből szerintem nagyon sokan, nagyon sokat merítenek, mert annyira hagyja, hogy (ezen az imán keresztül is) formálja őt Isten.
Az én kedves sorom ebből az imából:
"csak akaratod teljesedjék bennem" - bennünk:)

puccini 2009.03.16. 10:41:38

Nekem egészen sokat jelentett katonaként (88/89-ben) az őrtoronyban többször átolvasni/elmélkedni ezt az imát Carretto könyvével (amiben ezt az imát elmélkedi végig). Sokat segített, hogy kibírjam azt az egy évet.

ige 2009.03.16. 10:54:15

Csodálatos!
Istennek szentelve életünket biztonságban vagyunk. Ez az ima nagyon szép, odaszentelése személyünknek. Ez a LÉNYEG! Minden reggel a munkába utazva kérem Istent, hogy nyissa meg szívemet, hogy egész napomban, az általa küdött szentlélek jelenlétébem élhessek, dolgozhassak. Ehhez ez az ima ajándék. Köszönöm és kívánom, hogy szívetekbe engedjétek be a Sz. lelket, hogy munkálkodjéj az Úr általatok.

hajnalpor 2009.03.16. 13:53:33

régen a kedvencem volt, de elkavartam az imakönyvet, amiben volt! hála és köszönet, hogy itt most újra megtalálhattam!

hatarszel 2009.03.16. 19:33:56

Én úgy érzem annyira reménytelennek látszik a keresztény élet közösségben megélése, hogy csak az ilyen imák autentikusak, amikkel azonosulni tudok.

ige 2009.03.17. 08:35:12

@hatarszel: szeretnélek megkérni, hogy
1. Imádkozz, és kérj, mert kérésed meghallgatásra kerül, és teljesül
2. Légy kedves mások felé, mert akkor ezen kívánságod akár egy visszamosolyban is teljeül, vagyis tapasztalod a közösséget.
Csak Te tehetsz róla, ha begubózol, megfosztod magad a lehetőségektől. Lehet hogy túl nagy fába akarod vágni a fejszédet, és a kis lehetőségek elröppennek melletted, melyek a tartós közösségi kapcsolatok alapjai lehetnek? Ezt is fel kell építeni. Ne akarj mindjárt tökéletest, ezért tenni kell.
Istennel semmi sem lehetetlen, tehát most vágj bele, akár egy kis dicsőitő imával kezdve.

pacsy 2009.03.17. 13:50:26

@ige: "kérj, mert kérésed meghallgatásra kerül, és teljesül" - hmm.
"Csak Te tehetsz róla, ha begubózol, megfosztod magad a lehetőségektől." - Engem az ilyen magabiztos ítéletek megijesztenek.
"Ne akarj mindjárt tökéletest, ezért tenni kell... tehát most vágj bele, akár egy kis dicsőitő imával kezdve. - Egy-két jó tanács, és máris "minden meg van oldva" a lelkiéletben...
Biztos?!

zzzsuzsa 2009.03.18. 00:12:22

Köszönjük nagyon! (ez az arc..... olyan ismerős:-)

gyufaárus.hu 2009.03.18. 12:42:31

"Jegyezzétek meg, hogy az ima old meg mindent. Úgy imádkozzatok, hogy az a szenvedélyetek legyen. Mindenre jó az ima; megszenteled vele az életedet, az idődet, a lelkedet, a lelkeden keresztül a környezetedet. Ami a legérdekesebb, hogy ez olyan semmiségnek látszik, de ez nem igaz. Ha gyászolsz, imádkozz; ha el vagy keseredve, imádkozz; ha elhagyott a házastársad; imádkozz; ha semmibe vesznek; imádkozz. Mindig legyen ott a fohász:”Igen, Atyám!” Meglátod, átalakul az életed. Amikor beléptem a rendbe, képzeletben rajzoltam egy kört a Golgotai kereszt köré. Beléptem oda, és ott maradtam. Mindig a Keresztrefeszített érdekelt. Ő ad megoldást mindenre. Ott a szívében a fájdalmam, válaszol, csak szólnom kell hozzá.”
( részlet P.Godó lelki végrendeletéből )

gyufaárus.hu 2009.03.18. 13:04:47

Ne haragudj, Pacsy, hogy személyes hangvételű, amit most írok, de nagyon mélyen megérint az a finom lelki vonal, amit pengetsz néha itt a blogon.

Sokat erősít, valószínű mert ki vagyok rá éhezve, s mert annyira morbid, eldúrvult a világ "odakinnt", hogy néha jólesik egy kis "intravénás" lelkiséget megtapasztalni a hétköznapokban.

Köszönöm.

szocialisreflex · http://szocialisreflex.blog.hu 2009.03.18. 13:16:39

Kedves Pacsy!
Az a szép ebben az imában, hogy ha e szerint élsz is, be is következik mindaz ami javadat szolgálja.
Nekem bejött, immár húsz éve.
Köszönöm.

ige 2009.03.18. 14:30:57

@pacsy: A Bibliában le van írva, hogy mindent megkapunk, amire szükségünk van, ezért írtam, hogy kérésünk meghallgatásra kerül és teljesül. Vagyis nem írtam le mire alapoztam kijelentésem, ezért úgy látszik félreérthettél.
Nem célom tanácsot adni, és magabiztos ítéletet sem teszek, buzdítani szerettem volna csupán.
A begubózást illetően tapasztalatot írtam le, vagyis azt, hogy egy döntés eredményeként láttam, éltem meg. (Persze a döntést sok minden eredményezheti)
Tudom, hogy "máris minden meg van oldva" nem létezik.
A lelki életben Istenre támaszkodva bíznunk kellene (célszerű , ha finoman fogalmazok), hogy a fő cél felé megyünk (Örök élet) . Azért írtam gondolataimat, hogy optimizmust csepegtessek, mert volt amikor én is elég nehezen hittem el, hogy ami a Bibliában van az a mérce, és nem szabad kishitűnek lennem. (Erről szól életem fő része).
Köszönöm amit leírtál, mert segít, hogy pontosabban és finomabban fogalmazzak, és megőrizzem alázatom.

pacsy 2009.03.18. 22:05:42

@gyufaárus.hu: Koszi a visszajalzest; orulok neked.
@ige: Bocs, kicsit talan haraposan reagaltam. Szep, hogy optimizmust akartal/akarsz csepegtetni. Elhiszem Neked, hogy szamodra "ami a Bibliában van az a mérce", es hogy erről szól életed fő része.

pacsy 2009.03.19. 10:56:13

@gyufaárus.hu: "Mindig a Keresztrefeszített érdekelt. Ő ad megoldást mindenre." (Godó atya) Két napja ezen gondolkozom... Meg azon, hogy EZT hogyan lehet elmagyarázni valakinek, aki nem érti, akinek nincs tapasztalata, aki tele van előítélettel a hit, a vallás, a kereszténység stb. iránt...
Nagyon köszi, hogy leírtad!

gyufaárus.hu 2009.03.19. 15:42:02

Azt hiszem értelek. Erről ész érvekkel nem tudom, hogy bárkit is meg lehet győzni...

Szeretem tőletek hallani azt a mondatot ( immáron visszatérően ), hogy próbáld magad az Isten szemével nézni, próbáld a cselekedeteidet, gondolataidat úgy látni, ahogyan Ő teszi...
Godó atya kétségtelenül a Keresztrefeszítettől kapott lelki-testi energiájával tudta felépíteni azt a nem éppen "tőröl metszett jezsuita" életművet, hogy saját szavaival éljek, ami engem is nagyon mélyen megérint és visszatérően gondolkodtat.Ő valószínű ezt a krisztusi szemszögből fakadó látásmódot mesterfokon tudta alkalmazni,és ez volt túlélésének az egyik kulcsa.
A nyolc év magánzárka, emberek nélkül, csak és kizárólag Krisztus szenvedésében osztozva, és persze Ignác lelkiségének legapróbb részleteit aprópénzre váltva - segíthette őt ebben a mély lelki közelségben, hogy valóban Krisztus Urunk hiteles követe lehessen.

Talán példaként lehet mások előtt megélni ezt a bensőséges kapcsolatot, ami másokat aztán gondolkodásra késztethet...

Nem kis feladat...

Kajla 2010.11.28. 17:40:25

@pacsy: Egy jezsuita szép írása arról, hogy mennyire személyre szabott az ima."Én Istenre nézek, ő meg rám néz". Idézet James Martin, SJ könyvéből:

One weekend after David visited his mother, an elderly Irish-Catholic woman, at her home outside of Boston. He noticed that she was praying her Rosary ....
After his experience as a spiritual director, David felt that this "simple means" of prayer that his mother enjoyed was, well, too simple. So he decided to teach his mother something about "real prayer," as he said.
"Why do you pray the Rosary?" he asked her.
"David, I've always prayed the Rosary," she said.
"But why?"
"Well, I enjoy it," she said.
Sensing that he was making little progress, David decided he would probe his mother's limited experience in prayer and teach her a "better" way to pray.
So he asked, "What happens when you pray the Rosary?"
"Well, I quiet myself down," she said. "And then I look at God and God looks at me."

"That stopped me in my tracks!" David said with a laugh when he recounted that story. His mother had a deeper relationship with God than he ever imagined. David saw that he had been wrong to prejudge his mother's spiritual experiences. Who knows what is going on inside of another person? He recognized the danger of privileging one way of relating to God over another. And he realized something else, too. "For all of my training, she probably had a deeper relationship with God than I had!"
David used to tell that story to remind me that there is no right way to pray. But there may be a particular method of prayer that fits you more comfortably.

Kukuruku 2012.08.13. 22:05:17

sziasztok.

Nagy örömmel olvasgatom a kontentot.
Kérdés:
holnap imádság lesz Magyarországért a Bazilikában.
A Bazilika nekem önmagában élmény, amikor arra járok, mindig lenyűgöz, különösen a felirat (kinyilatkoztatás) "Én vagyok az út, az igazság és az élet." Mikor először láttam (feliratot), boldog voltam, és azt éreztem, valóban, valóban. Ereje van annak az épületnek, nem tudnám megmondani, miért.
Tehát amikor a templomunkban megláttam a kiírást, hogy virrasztás és imádság lesz országunkért, a bazilikában, nem volt kérdés, hogy ott leszek. Országunkért, elsősorban.

Lesz ott valaki, aki vezeti ezt az egészet, vagy külön-külön, csendben kell majd imádkozni? Én csak a Mi Atyánkat tudom kívülről. MIlyen imával készüljek?

telihold83 2012.08.14. 16:12:44

@Kukuruku: Egy húron pendülünk, hétvégén már elhatároztam, hogy imádkozni szeretnék az Országért, Nagyboldogasszony előestéjén. Nem kell semmit sem kitanulnod, közös rózsafűzér szokott lenni, közös éneklés, szentmise és igen, van aki vezeti. Minden csütörtökön is van hasonló virrasztás a nemzetért a Szent jobb kápolnában és az is nagyon jó. Persze én nem tudok sokáig éjszakázni, de imádkozni az országért egyre jobban szükségét érzem, hogy ebben személyesen is részt vegyek. A Bazilika felemelő látvány, nekem azért is különösen kedves, mert ahogy belépek egy nagyon közeli szerettemnek a nevét látom, közel a szentségi kápolna bejáratához és ez megmelengeti a szívemet :-)

Kukuruku 2012.08.14. 23:43:07

ott voltam :-) akkor majd vissza kell mennem megnézni "az ismerősödet" :-)
süti beállítások módosítása