Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Húsvéti tapasztalatok

2009.04.26. 23:59 korizoli

Az idei húsvét különleges volt számomra. Mivel tavaly nyáron szenteltek pappá ezért most először végezhettem a nagyheti szertartásokat. A jezsuita jelöltekkel együtt egy Mátra közeli, aranyos faluba Mártaszőlősre mentünk, ahol nemrég szűnt meg az általános iskola és már évek óta üres a plébánia is, a szomszédos Pásztóról látják el, vagy hat másik faluval együtt. A hívek nagyon örültek nekünk, igazi meglepetést okoztunk a jelenlétünkkel. Olyat már láttak, hogy egy pap meg egy diákónus jön hozzájuk, de hogy négy papjuk is lett volna, és főleg húsvét idején. Na ilyet még nem láttak. Persze a pontosítás, hogy a jezsuita jelöltek még nem papok, nem hatotta meg őket. „Akkor is négyen vagytok!” –szólt a válasz.

A jezsuitákról a liturgiával kapcsolatban – okkal, ok nélkül - számos szarkasztikus közmondás létezik, mint „el van veszve, mint jezsuita a nagyhéten” stb. Ez azonban nem következett be, már csak azért sem, mert egyik jelöltünkben remek ceremoniáriusra leltem. A többiek is kitettek magukért, a ministrálás és éneklés szolgálatát hívek nagy megelégedésére végezték. Ezzel rácáfoltunk egy másik „kedves” mondásra, mi szerint a jezsuitáknál már az is eredmény, ha egy szertartás sebesülés nélkül ér véget.

Nagyszombat délután végigjártam a falut és becsöngetve a házakba, hívtam az embereket az esti ünneplésre. A Szív újság húsvéti ajándék száma is jó szolgálatot tett. A reakciók spektruma persze igen széles volt, a teljes elzárkózástól a kocsmáros vissza nem utasítható vendégszeretetéig. Hiába magyaráztam, hogy már ebédeltem, le kellett nyomni a gulyást, ha nem akartam megsérteni. A kocsma különben stratégiai hely, nem hagyhattam ki. A rövidebb találkozások mellett volt alkalom néhány tartalmasabb beszélgetésre is. Az egyik legemlékezetesebb volt az egyik néni volt, aki elmondta, hogy, miért haragudott meg vagy tíz éve a papra és, hogy azóta miért nem jön katolikus templomba. A beszélgetés végén nagy meglepetésemre azt közölte, hogy eljön az esti feltámadási szertartásra. Csak egyedül miatta is érdemes volt végigjárni a falut.

Számomra az egyik legnagyobb öröm a falubeliek öröme volt. A szép liturgia révén megtapasztalhatták a Feltámadott jelenlétét. Jó volt azzal a tudattal hazatérni, hogy eszközei és társai lehettünk a Feltámadt Úrnak.

Krisztus feltámadt! Valóban feltámadt!

És nálatok?

 

64 komment

Címkék: húsvét feltámadás katolikus plébánia korizoli

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr381086753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.04.27. 02:48:11

Huh, hát itt is ránk férnétek. Én is elmeséltem volna, miért haragudtam meg nagyon röviddel az ideköltözésünk után a katolikus egyháznak erre a szegletére és miért nem voltunk itt azóta sem katolikus templomban. (Anglikánban, vagyis, ahogy itt mondják, episzkopálisban igen.)

Alithosz aneszti. Szerencsénkre Ő nagyvonalúbb mint mi, és sok helyen engedi, hogy rátaláljunk.

mig8 (törölt) 2009.04.27. 08:01:59

Ez tetszik: "A kocsma különben stratégiai hely, nem hagyhattam ki."

Különben tényleg így van. Vidéken sok helyen három hely van, ahol az emberek összejönnek: a kocsma, a kultúrház és a posta.

egysegelem 2009.04.27. 08:45:40

"Vidéken sok helyen három hely van, ahol az emberek összejönnek: a kocsma, a kultúrház és a posta."

Ebbol ugye a postak nagy reszet bezartak mar es mobil posta lett es szernitem kulturalis rendezvenyek sincsenek annyira, mint regen, szoval marad a kocsma. :-)

jan 2009.04.27. 08:48:47

@Felicitasz: erre kíváncsi lennék. persze csak akkor hozd ide a tapasztalatod, ha akarod.

wynarsky1 2009.04.27. 09:27:16

sajnos az jellemző, hogy ilyen-olyan okok miatt valaki nem megy el pl. a nagyheti szertartásokra, de azért alapvetően ez csak egy felmentés. akármilyen problémák vannak/voltak is a múltban, azt azért félre lehet tenni, legalább 3 napra. különben közhely, de a templomba nem a pap személye miatt járunk, de nyilván azért ezeket a véleményeket is lehet árnyalni.
különben mifelénk is nagy szükség lenne rá, hogy egy hétvégére lenézzetek, pl. egy lelki napot tartani, mert érdekes dolgokba lehet botlani...
nálunk egyébként a szent három napban igen kevesen voltak a templomban, ettől azonban igazi ünnep volt:)

cziczmiczpindur 2009.04.27. 09:40:39

@Felicitasz: szerintem nincs szükséged bátorításra, ha akarod, leírod, mi volt a bibi, ha nem akarod, akkor nem. A magam részéről azóta nem járok a közeli templomba, mióta pár éve a feltámadási körmeneten a 40 körüli plébános beült egy autóba, (nem, nem volt baj a lábával, előtte a misén még legalábbis nem látszott) és úgy vezette a gyalog botladozó nénik és bácsik menetét. Inkább elmegyek a város másik végére, nem is mindig ugyanoda. Mint most nagyszombaton is, és jól tettem, gyönyörű volt. Zenész barátaim hívtak, mert a körmenethez csatlakoztak mint 17 tagú alkalmi fúvószenekar, ők játszották a népénekeket. Áldott szertatás volt, nagy gonddal megszervezve, angyali hangú énekkar a misén, ministránsok, cserkészek, fáklyahordozók, és sok-sok ünneplőbe öltözött hívő. Krisztus valóban feltámadt!

jan 2009.04.27. 10:08:56

@cziczmiczpindur: kocsival nyomta? ez nagyon laza:)

bölcsésztanár 2009.04.27. 10:56:58

@cziczmiczpindur:
Ez azért nem semmi.

Én kicsit mindig meghökkenve vagyok jelen az olyan feltámadási szertartásokon, mint ami nálunk van templomépítő plébánosunk halála óta. Nagyon örülünk, hogy van új plébánosunk, meg is becsüljük, csak nekem nem fér a fejembe, hogy miért vágja mindig a lehető legrövidebbre az összes szertartást.

A katolicizmusnak számomra az egyik nagyon vonzó liturgikus gyakorlata, hogy minden érzékre akar hatni.
És ha azt énekeljük, hogy "áldott ez az éjszaka", akkor ne a lemenő nap világítsa meg a templomot, mint ahogy idén az nálunk megtörtént. Mindegy, csak puffogok, hiszen a feltámadás örömét ilyen dolgok nem tudják elrontani, de ha már ki van találva a liturgia, minek meghamisítani?

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.04.27. 12:45:49

@cziczmiczpindur: A mi aszkéta szerzetes-püspökünk (Fülöp) nemcsak végig gyalogolt Máriapócstól Hajdúdorogig, amikor zarándoklaton vittük át a kegyképet, hanem végig duplán imádkozta is az utat (t.i. énekelve). Annyit engedett meg magának, hogy Újfehértón a templomban leült szertartás közben.
De neki könnyű, böjtöl és imádkozik évtizedek óta, szüntelenül...

@bölcsésztanár: Csak a "szent" dolgokra szabad ma rászánni az időt: tévéműsor, focimeccs, sorban állás áruházi akcióknál. ;-)

bölcsésztanár 2009.04.27. 15:19:25

@Kitalátor feljegyzete:
Jaj, ne is mondd...
Nagymamám idejében azért volt a faluban délután 3-kor a körmenet, hogy időben tudják megenni a sonkát. Szerintem most is lehet magyarázni, hogy miért, de nem tudok elképzelni normális indoklást.
Sose felejtem el, mikor egyszer egy ferences a Gercsei-kápolnába szervezett egy feltámadási vigíliát, hajnali 3-6-ig tartott, keresztelővel együtt...

teknős 2009.04.27. 18:16:11

Nem akarom védeni azt a papot, de a mi papunk négyszer énekli el a húsvéti öröméneket. Valószínűleg ha egyszer tenné, akkor azt jóval szebben tudná csinálni. Persze így is szép.

Az viszont örvendetes, hogy a jezsuiták térítenek. Évekkel ezelőtt a ferencesekben is felmerült a koldulás gondolata, de rangon alulinak találták a tudós atyák, hogy elmenjenek kéregetni a házakhoz.

jan 2009.04.27. 21:04:48

Nekem ez volt az első húsvét azóta, hogy elkezdtem énekelni a templomunk szkólájában. Még erősebben megtapasztaltam azt, amit a sima évközi miséken is: nehéz megfogalmazni, de valahogy sokkal jobban érzem így a liturgiát, a jól ismert formák valahogy szebbek, tartalmasabbak lesznek így, ez egésznek a dinamikája, szerkezete jobban átélhető nekem. Kicsit talán olyan érzés, mint hogyha eddig nézőként ültem volna egy színdarabon, most meg én is szereplő, résztvevő vagyok (nem főszereplő persze, mielőtt rámszólnak a tradik;) )

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.04.28. 15:22:12

@teknős: Egy pici csereháti faluban nőttem fel, még papunk sem volt, sőt katolikus templomunkat kápolnának is nagyzolás nevezni. Gyulai Gábor ny. tábori g.k. főesperes járt Abodról hozzánk is, meg még több faluba is, év közben havonta egyszer, ha volt hó, lovas szánnal, máskor lőcsös szekérrel. Ő az I. világháborúban szolgált, Itáliában, kapott is rendesen a gáztámadásból Isonzónál.
A legnagyobb ünnepek egyik - általában első - napján is ő jött, mert olyankor a "templomgazda" plébános úr nem ért rá filiázni. A Születést és a Feltámadást a mi egyházunk különösen szép himnusszal köszönti, amelyben a papnak kiemelt szerepe van.
Nem volt túl erős hangja az atyának, pontosabban nem énekelt túl hangosan, mert háborús sérülése miatt vigyáznia kellett, de ezen a két szent napon, karácsony és húsvét első napján mégsem tudta magát visszafogni.
Pici voltam még, nem is érthettem akkor, de ma is a szemem előtt van, ahogy a Feltámadást magasztaló ének (és Izaiás karácsonyi éneke) alatt minden évben elcsuklott a hangja, elnémult, oldalra húzódva összegörnyedt, leült, és helyette már csak a kántor és a nép hangja zengett, a papi részeket is a kántor énekelte. Már pici gyerekként ministráltam (egy helyben ülni soha nem szerettem), úgyhogy én azt is láttam, amit a többi hívő csak az utolsó években: az erőltetéstől percekig csak ömlött a vér az atya szájából, minden visszafogott köhintése újabb adagokat hozott fel a tüdejéből. Tudjátok: mustárgáz...
És mégis: soha nem volt szomorú, nem panaszkodott, sugárzott belőle a Feltámadás (és a Megtestesülés) öröme.
Az a néhány vérrel teleköpött zsebkendő aztán nagyon erősnek bizonyult. Erősebbnek, mint az ateista államvallás erőszakos térítése tanulmányaim és katonai szolgálataim ~20 éve alatt.

gyufaárus.hu 2009.04.28. 16:26:33

Kedves Kitalátor,

a fent megosztott történetedet szeretném megköszönni, megkönnyeztem itt a munkahelyen - lopva olvasva - ...
Erősebben hat bármilyen beszédnél vagy meggyőzni szándékozó vitánál.

( majd minden Remarque könyvet elolvastam, képben vagyok az I. világháborús gáztámadásokról, és arról is, milyen példaértékű egy pap áldozatvállalása, halálig tartó hűsége mindaziránt az ügy iránt, akinek-aminek az életét szentelte )

Jó ám hogy vagytok-vagyunk itt a blogon egy páran, és néha erősíteni tudjuk egymást megosztott gondolatainkkal.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.04.28. 16:29:09

Ne nekem köszönd! Én is ajándékba kaptam, nem tettem érte semmit, csak láttam és ~40 év után leírtam...

Anyatünde 2009.04.28. 23:09:49

Kitalátor: megrendítő, többet nem is tudok mondani.

Bölcsésztanár: értem, amit írsz a a szertartás (Nagyszombatra gondoltál, azt hiszem) minél későbbi kezdéséről.
Kisgyerekes családoknak (mint pl. mi is - 4 gyerek-) viszont jobb (volt) a korai kezdés (5-6 óra körül), lemenő nap ide vagy oda.
Lassan a két nagy már elég nagy, hogy kibírjon egy 7 körül kezdődő nagyszombati szertartást, de a két kicsinek csak kínlódás lenne.

Felicitasz: olvashattalak én téged valahol, egy másik galaxisban...hoppsz... azaz egy másik blogban ;) ?

bölcsésztanár 2009.04.29. 01:04:28

@Anyatünde:
Igen, tényleg jobb gyerekekkel egy korábbi misére menni nagyszombaton, de ugyanúgy könnyebb lenne minden vasárnap egy félórás misét kibírni velük. Tehát nem nagyon szempont - szerintem. Voltunk már kicsikkel este 8-kor kezdődő vigílián, egy évben egyszer ki lehet bírni, s talán jobban át is tudom élni - gyerek ide vagy oda.

Anyatünde 2009.04.29. 08:08:54

@bölcsésztanár:

Mekkora kicsikkel voltatok este 8-as kezdéssel?
Hogy bírták?
Ha még délután alszanak, akkor el tudom képzelni, hogy működik.

Egészen pici baba szintén más tészta, hiszen tud még hol aludni (babakocsi, vagy valami hordozóban anyára/apára kötve).

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.04.29. 09:37:31

Felelőtlen szülői tapasztalataim szerint az egészen kis gyerekek ugyanúgy tudnak ülni, mászkálni, zajongani, aludni, ministrálni (=oltárlépcsőn bukfencezni), hangosan kérdezgetni, hogy mikor lesz már vége, éjszakai szertartások alatt, mint délelőtt. Sőt, indulás előtt, az utolsó utáni pillanatban ugyanúgy tisztába tenni/wc-ztetni kell őket, nehogy túl hamar a templomba érve válogatni lehessen a helyek között.
De adatik egy-két pillanat minden gyereknek, szülőnek, amiért mégis, azonnal is érdemes kínlódni, nemcsak az örök élet beláthatatlan viszonylatában.

volt filozófus (törölt) 2009.04.29. 10:54:10

Kedves korizoli!

Én gratulálni szeretnék! A visszacsábított hívőért, a jól lakottan elfogyasztott gulyás levesért, és a sikeres misért! ;) Csak így tovább!
Isten áldjon, továbbra is!

cserenkov 2009.04.29. 12:28:42

@wynarsky1:
Jean Vanier: A szeretet szavai (április 29)

"Isten igéjének közvetítése olyan szorosan összefügg a pásztor személyével, hogy ha az béresként kezd viselkedni, akkor a nyáj szétszéled és más legelőket keres."

mama60 2009.04.29. 12:28:56

Szeretném majd azt olvasni,hogy minden nagy ünnepen a jezsuiták egy üres plébánián besegitnek az ottani papnak.Hogy tehermentesitsék az ottani atyát.Mert már a mondás úgy szól,hogy:"el van veszve mint a hat falut ellátó plébános a Nagyhéten" .

Az Úr áldjon meg érte benneteket,és halmozzon el bőségesen kegyelmeivel!

fundamentalista 2009.04.29. 13:25:40

Nálunk csodálatos volt a Nagyhét. Hétfőn, kedden, szerdán próbáltuk a szent három-napi liturgiát, csütörtöktől kezdve pedig "élesben". Idén már harmadszor zajlottak az események felnőtt ministranciával, úgy hogy egyre jobban megy.

Nálink is valóban feltámadt! :-)

dormi 2009.04.29. 14:48:15

Sziasztok kedves @mama60! Szívemből szóltál!
Nálunk meg ez van:

kis falu, de van plébánia összesen 9 fíliával és a plébánoson kívül még 2 káplánnal. Abszolút megértem, hogy az emberek minden faluban ragaszkodnak ahhoz, hogy legyen nálunk a szent3napon minden szertartás. ((Arról nem is beszélve, hogy ilyenkor olyanok is eljönnek a templomba, kik máskor nem, ki kell használni, hogy "begyűjthessük az ő tekintetüket is", ha érted mire gondolok.))
Ez nálunk úgy zajlik, hogy a hitoktatók, kántorok főiskolás ifjúsági segítők mennek a pappal és próbálnak a lehető legtöbbet segíteni. Ugyanis a többi faluban se kántor, se hitoktató, gyerek is alig-alig jár, de azért a sekrestyésnéni vagy bácsi már megorganizál pár felolvasót, mire odaérünk.
Atya felosztotta a 10 falut háromfelé:
én vele kezdtem nagyszombat délután az egyik helyen, próbáltunk a minisztránsokkal míg ő gyóntatta a kígyózó sort (hála Istennek!), az egyháztanács tagok közben felosztották egymás közt, hogy "ki mit vüsz a körmöneten". Ez különösen is érzékeny pontja az ilyen kis közösségeknek, nehogy valaki más vigye mondjuk a feltámadt Krisztus szobrot, mint tavaly, különben megharagszik a világra,de ilyenekre kell is figyelni, azt hiszem.
Minden olajozottan ment, aztán utána bepattantunk az autóba és át a másik faluba: ott ugyanez, majd azután a harmadik faluba, akkorra már sötétben kezdtük az egész szertartást. Bár kissé vérszegényen énekeltem az "alleluja"-t a harmadik körmeneten; de pl az atya egyik helyen sem mondta el ugyanazt a prédikációt.

Szóval hazaestem 22.30-kor kb. Az egész nap nagyon tömény és szuper volt. :)
Viszont a húsvéti örömöknerk ez a fajta halmozása hamar elaltatott, nem kellett ringatni :)

bölcsésztanár 2009.04.29. 18:14:35

@Anyatünde:
Az esti vigílián a fiam 2,5 volt, a lányom fél éves. Magamra kötöttem. A fiam meg ment a templomi haverjaival, végigszáguldozták a sort.

jan 2009.04.29. 19:48:32

@dormi: "az emberek minden faluban ragaszkodnak ahhoz, hogy legyen nálunk a szent3napon minden szertartás. "
a vágyat én is megértem, de lehetnének kicsit rugalmasabbak a népek, amikor ilyen kevés pap van. olyat nem lehetne, hogy mondjuk az egyik faluban van a feltámadás, a másik háromból meg odautaznak az emberek? a következő évben meg a másik faluban lenne és így tovább.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.04.29. 20:00:10

@jan: Ezt akkor lehet, ha az "odautaznak" feltételei megvannak. Elképzelem, ahogy a angyamamám autóba ül és odautazik... vagy a szomszéd Julis néni autóba ül és elviszi a nagymamámat...

Vagyis... Persze, vannak országok, ahol már mindenki vezet és mindenkinek van autója, vagy az önkormányzatnak elég pénze egyszerűen csak buszt bérelni. Van ahol ez lehetetlen. És persze van ahol még megvannak a régi világ nyomai és Józsi bácsi befogat a szekérbe és elvisz még hat szomszédot, csak egyre kevesebb a Józsi bácsi, akinek van szekere meg lova hozzá.

Az ötlet nem rossz, csak megvalósíthatatlan.

bölcsésztanár 2009.04.29. 20:38:48

@Felicitasz:
S nálatok? Hogy megy? Mármint a nagyhét.

mama60 2009.04.29. 21:09:43

@Felicitasz: Józsi bácsi van,csak nem templomba mennek,hanem máshová.:( kocsma,meccs,TV...)

Nálunk a faluban sok helyen gond,hogy ki vigye el a nagymamát misére,pedig be sem kell vele menni,csak oda vinni meg haza autóval (összesen 1-2 km,mert biciklizni nem tud,gyalog meg olyan sokat nem.Nem érti a gyereke,hogy mi húzza a templomba,próbálja lebeszélni,és látom az öregek fájdalmát.És ez a "sima " vasárnapi szentmise .

jan 2009.04.29. 21:35:02

Amerikai filmekben szoktak lenni azok a sárga iskolabuszok, na olyanra kellene összedobnia 4-5 önkormányzatnak, ez lenne a misebusz;)

zzzsuzsa 2009.04.29. 21:51:12

Nálunk is hihetelenül gyönyörű volt a feltámadás! Gyerekkel (6 éves) voltunk és az egyik néni adott neki csokit jutalmul, mert nagyon jól bírta. (körmenettel, keresztelővel együtt, kirándulás után) A szertartás nagyon felemelő és tartalmas volt. A mi templomunknak van egy nagyszerű kántora, zseniális orgonista és egyházzenész, karnagy és ez mindíg mély nyomokat hagy a szertartásokon. A zenés liturgia nálunk MINDÍG nagyon segíti azokat, akik istenhez akarnak közel kerülni! Nálunk a feltámadás-kor 6 felnőttet is megkeresztelt a pap :)) és nagyon nagyon valódi volt az egész számomra és a megkereszteltek arcát látva, számukra is.@mama60: Ez nagyon szomorú történet! Sok mindent elmond! @Kitalátor feljegyzete: A Te gyerekkori papod!!!!!!!

llipitik 2009.04.29. 22:27:31

@cserenkov: hm...
ertem en, de mi van akkor, ha a beres rendes ember? urambocsass meg a pasztornal is...?

llipitik 2009.04.29. 22:34:59

@Felicitasz: nincs igazad. annyi minden jut ezzel kapcsolatban az eszembe, hogy nem is ragozom. sapienti sat.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.04.29. 23:11:23

@llipitik: Semmi gond. :-) (Miért ne ragoznád?)
Nagymamám gyalog jár templomba, a szomszéd faluig már nem tudna gyalogolni. @jan: Igen, itt hetente látom ezeket a buszokat az utcákon... Ugyanakkor, itt sincs kolbászból a kerítés.@bölcsésztanár: Kanadában volt egy csodálatos katolikus plébániánk, oda elsétáltunk misére, aztán hazasétáltunk. A nagyhetet énekkari tagokként csináltuk végig, vagyis ott voltunk minden szertartáson, a lábmosás alkalmával a plébános meg a káplán meg a segítő apácánk letérdeltek az oltár elé vizeskancsókkal, mosdótálakkal és törölközőkkel, és mindenkinek megmosták a lábát a gyülekezetből, aki csak elég bátor (vagy elég alázatos) volt bevállalni ezt és kimenni és leülni valamelyik odakészített székre. A kisbabám születése után megosztottuk a programot a férjemmel, volt mikor ő maradt otthon a párhónapossal, volt mikor én, vasárnap délelőtt együtt mentünk nagymisére.
Idén ez az első évünk az USA-ban és idén nem jött össze. Az itteni katolikus egyház nem egészen az, amire mi gondoltunk, különösen nagy a kontraszt Kanada után. Úgyhogy végül egy anglikán gyülekezetben kötöttünk ki, de húsvétkor csak a férjem volt ünnepelni, a gyerek meg én betegen köhécseltünk itthon. A gyerek azóta is beteg, egyébként, de lassanként már minden topikba megírom ezt, úgyhogy mindenki tudni fogja ;-) ... ma éjszaka negyven fok fölött volt a láza, és most már tényleg várom, hogy kilábaljunk ebből a vírusból (vagy vírussorozatból).

dormi 2009.04.29. 23:16:35

Kedves @jan:
Jó az ötleted és köszönöm, de ezt a kört már megpróáltuk lefutni a falvakban.
Valóban igaz: nem könnyen utaznak az öregek, mégha a szállítást megszervezed mondjuk a családközösség autóval rendelkező személyeivel - ahogyan mi is próbáltuk - de volt, aki elzárkózott, és volt, aki ragaszkodott a sahát templomához. Arról nem is beszélve, hogy a másik falvakban a hívek sem voltak nagyon befogadóak, de én megértem, mert falusi vagyok. Olyan íratlan szabályok és szokások működnek, hogy a plébánosom úgy látta jónak, ha túllép önmagán, lemond az "újításáról" és bevállalja egy évben legalább ilyenkor, hogy kicsit kipurcan a szertartások végére. Viszont bár láttam rajta, hogy hulla fáradt volt,de azt mondta, hogy megérte, mert tudja, hogy hálásak neki a hívek éls boldoggá tette őket.
Én pedig örülök, hogy a magam kis módján ebben segíthettem :)

dormi 2009.04.30. 00:05:25

Ja, és még egy fontos dolgot lefelejtettem:
annyi öreg embertől hallom, hogy nem jó, ha összezavarjuk őket (értsd ezalatt a miseszokásokon való változtatást), és azt hiszem, hogy a megszokottságnak ez a része biztonsággal tölti el őket.
Persze, hogy könnyebb lenne ilyenkor a tíz faluból mondjuk csak 5-ben misézni, de szerintem kell működnie az "inkább a másikat nézem"-elvnek. Sok öreg mondogatja, hogy "vót itt az orosztól elkezdve mindenféle népség, de a mise meg a körmönet sóhse vót elhagyva", meghogy "pedig mi má' készűtünk a virágokkal az Isten-koporsójára meg a főoltárra is". Persze, tudom: a Húsvét nem áll meg ennyiből (gáz is lenne), de ilyen mondatok ellen nem tudok - nem is akarok - vitába szállni. Feledem a húsvéti fáradtságot, ha utána kapok egy ráncos mosolyt, remegő kezes simogatást.
(((Na, most húzok el aludni, mert már látom az órán, hogy holnap van. Jó éjt a többi bagoly bloggernek is :)))

Anyatünde 2009.04.30. 00:34:51

Bölcsésztanár: A pár hónapos babával nekem sincs (lenne) gondom, de ezt írtam is. A sima vasárnapi misére is viszem a kendőt, vagy eleve abban viszem a babát. (A legkisebbet, tegnap volt fél éves)

Már nem emlékszem ki írta a párhuzamot a délelőtti misével (tehát hogy mennyivel kényelmesebb lenne vasárnaponként egy félórás mise kisgyerekeseknek).

Azért a vasárnapi misét a felnőtteknek is meglehetősen hosszú nagyszombati szertartással összemosni nem teljesen fair - szerintem.
Vasárnapi misét hasonló indokkal, a gyerekekre hivatkozva még nem passzoltam.

Nem vagyok elég vagány, most már látom... ;-))
De akkor majd jövőre. Tényleg.

(Látszólag nem tartozik ide, de késő esti sebészet-ambulanciai tapasztalat, hogy a délután még alvó kicsik lényegesen jobban bírták a várakozást - nagy átlagban - mint a délután már nem alvó nagyovis-kisiskolás korosztály. Persze nem összevethető, meg minden. aznap este különösebben komolynak látszó esetek nem voltak egyébként)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.04.30. 02:50:38

@Anyatünde: Én már vasárnapi misét is tucatjával passzoltam a most másfél évesem miatt amióta elköltöztünk és nincs előesti mise, nincs közeli plébánia. Amikor a harmadik egymás utáni héten úgy jöttem ki a templomból, hogy ennek nem volt semmi értelme, mert szentleckénél már nem tudtam, mi volt az olvasmány, és a szertartás végére ki vagyok merülve abban, hogy próbálok, de nem tudok figyelni, és csak küzdök az érzéssel, hogy ezzel az erővel inkább a parkban kellene lennünk és akkor legalább a gyerek nem szenvedne. Szóval, rövid idő után beláttam, hogy ez elég abszurd, hogy az egész hétnyi hétköznapok után a Zuram azzal kezdje a hétvégét, hogy kibuszozik a reptérre autót bérelni (sajátunk nincs, a templom messze van, vasárnap nincs tömegközlekedés), én a szombat estémet a férjem helyett főzéssel töltsem, hogy aztán vasárnap misére mehessünk, ahol ugyanúgy felváltva babázunk, mint otthon, csak a gyerek érzi magát rosszabbul. Aztán kb. ebédidőre hazaérünk, a fáradt és nyűgös gyereket megetetjük, letesszük aludni, aztán ebéd után csak nézünk ki a fejünkből, és mire magunkhoz térünk, délután fél négy van, utána pótoljuk a gyerekkel a délelőtti mise miatt elmaradt sétát és kinti játékidőt, és ennyi volt a hétvége, azzal megspékelve, hogy hétfő reggel a szokásosnál egy órával korábban kelünk, mert vissza kell vinni a bérelt autót úgy, hogy a Zuram a reptérről busszal még időben beérjen a munkahelyére. Szóval - a vasárnapi mise nekünk nem egy egyórás program, hanem eköré kell építeni az egész hétvégét és pont egymásra nem marad időnk a nagy szervezésben. Talán három ilyen hetünk volt, aztán azt mondtuk, hogy nem. Ünnepekkor, meg amikor úgy jön ki a lépés, elmegyünk, de egyébként nyugis hétvégéink vannak. Volt már másképp, és lesz is még másképp - ez most egy ilyen időszak és kész.

Anyatünde 2009.04.30. 07:41:12

Felicitasz, ez kemény, amit írsz... És teljesen érthető. Lesz is még másképp, igen, ebben biztos vagyok. :)

OFF: Kicsid hogy van? Láz, meg ilyesmi? Van valami egyéb tünete a lázon kívül?

cziczmiczpindur 2009.04.30. 08:06:50

Adjatok tanácsot, hová menjünk templomba kerekesszékkel? Országszerte gyűjtött fájdalmas tapasztalatom, hogy szinte sehova. Nem, nekem nem magyarázat, hogy ezek műemlék épületek. A műemlék sérelmére is meg kellen oldani, hogy legalább egy oldalajtón be tudjam tolni az édesanyámat. De nem tudom, mert ezer lépcső állja utunkat. Húsvétkor úgy sikerült, hogy négyen vittük fel a lépcsősoron, és így is még mindig fáj a derekam (amit neki nem mondok el). De egyrészt nem számíthatok mindig segítőkre, másrészt ez neki szörnyen kellemetlen, harmadrészt neki ugyanolyan igénye és joga, hogy bejusson.

hubina 2009.04.30. 08:53:16

@cziczmiczpindur:
A budai Ciszterci templom akadálymentesített.

cziczmiczpindur 2009.04.30. 09:09:25

@hubina: köszönöm. További javaslat valaki?

Anyatünde 2009.04.30. 09:14:39

@cziczmicpindur:

újpest-kertvárosi templomba oldalról, rámpán be lehet jutni. merre laktok?
bocs, fél kézzel gépelek.

cserenkov 2009.04.30. 09:38:20

@llipitik:
Az idézetben szó sem volt arról, hogy a béres ne lehetne rendes ember.

Sokan felemlegették itt a posztban, hogy a papjuk "nem megfelelően" viselkedik/viselkedett, és ez nagy csalódás volt számukra.

Maradjunk annyiban, hogy a pap miséz, kátja el a lelki teendőket, gyóntat, hitoktat.
Amennyiben úgy kezd viselkedni, mint egy béres: nyűgnek érzi mindezt, csak annyit teljesít, amennyi a penzum stb.

cserenkov 2009.04.30. 09:56:38

@cserenkov: De azt is jelenti, s talán főleg ezt, hogy mi a "nyáj" nem várhatunk tőle olyan engedményeket, amit egy béres (művezető, másodedző stb.) megengedne nekünk.
Ha a pap olyan beszédet mond, ami ellenkezik a Tanítással, akkor sokan talán azt mondják, hogy ez egy "jó fej".
De akkor minek menjünk templomba, minek imádkozzunk, tartóztassuk meg önmagunkat stb., ha a hitünkhöz, lelki életünkhöz e szerint a pap szerint nem kellenek lemondások.

Oldalakat írhatnék erről a problémáról, de remélem sikerült válaszonom.

bölcsésztanár 2009.04.30. 16:28:01

@Felicitasz:
Nagyon együttérzek, de hidd el, egy kétévessel már teljesen más! Nálunk pl. kikészítenek keményfedeles gyerekkönyveket és mini rajzos imakönyveket az énekeskönyvek mellé, azokat mindig szívesen lapozgatják, van, aki legalább 20 percig elvan velük.

bölcsésztanár 2009.04.30. 16:31:52

@Kitalátor feljegyzete:
Jaj, voltunk egyszer ott szilveszterezni a görög kató plébánián! Fantasztikus volt! Ott van még az atya, akinek Tódorkának hívják a fiát és kerekesszékben ül? Nagyon megszerettük.

bölcsésztanár 2009.04.30. 16:32:36

@cziczmiczpindur:
Kőbánya, Szent György Plébánia - van rámpa.

cziczmiczpindur 2009.04.30. 18:50:44

Köszönöm a javaslatokar, remélem, lesz módunk felkeresni az ajánlot helyeket.

kis_csirke 2009.04.30. 20:22:24

@cziczmiczpindur: Bosnyák tér, akadálymentes szintén.

jan 2009.05.01. 15:40:04

@dormi: tök jó, hogy ezt csináltátok! kár, hogy az idős emberek (legalábbis saját rokonaimon ezt látom) sajnos tényleg nehezen módosítanak már a szokásaikon, nem túl rugalmasak ilyen szempontból sem. mondjuk arra kíváncsi leszek, mi lesz akkor, ha ez a generáció már nem lesz köztünk.azért fiatalabb hívek csak hajlandóak lesznek elautózni a szomszéd faluba misére.

mama60 2009.05.02. 20:25:37

A falunkban a plépános szólt előre 12 férfinak,hogy szeretné,ha az oltárnál lennének a nagyheti szertartásoknál.Nagycsütörtökön megmosta a lábukat,
és Húsvét vasárnapig ott voltak az oltárnál.Valamiképp komolyságot adott a dolognak,ahol elöl csak asszonyok vannak a templomban.

bölcsésztanár 2009.05.03. 20:36:25

@mama60:
De jó! Annyira fontos, hogy a gyerekek lássanak férfiakat a templomban! Jó érzéke lehet a ti pap bácsitoknak, gondolatban gratuláltam neki.

cziczmiczpindur 2009.05.03. 21:56:06

@bölcsésztanár: valóban nagyon fontos. Mégis, nekem annyira megindító egy kis falusi templomban egy hétközi mise, ahol néhány idős asszony odaadóan imádkozik. Már sok mindent megéltek, sok minden elmúlt, az életükből, a hitük maradt, az ima vigasza...Egy ilyen asszonytól tanultam egy rövid fohászt: Szűzanya, takarj be a palástoddal....

nem is olyan sokára leendő magamat látom bennük...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.05.04. 11:11:08

@bölcsésztanár: Miklós ott van, tegnap lehetett látni-hallani a királyi tévében.
A másik módszer arra, hogy férfiak legyenek a templomban az, ha a pap "nemcsak pap"-ként, nemcsak segítő angyalként, hanem igazi férfiként is viselkedik, legalábbis bizonyos dolgokban. (Férfiként és nem páviánbasaként!)
Persze nem kell mindenben a társadalmi elvárásokhoz ragaszkodni, pl. nem kell rendszeresen berúgni, de az öreg Obbágy Miklóstól és a netrekész Lipp László atyától kezdve sokan építettek már eddig is közösséget sporttal, elsősorban focival, kézilabdával, túrázással, de bábszínházzal, hegedüléssel, hivatalos levelek megfogalmazásával stb is. Kinek mihez van tehetsége.
Egy pap közösségszervezési lehetőségeit szinte csak a lustasága korlátozza. Szerintem.

bölcsésztanár 2009.05.04. 18:57:41

@Kitalátor feljegyzete:
Hát ja. És nem egyformán minden pap olyan karizmatikus egyéniség, hogy vonzó legyen mindenki számára az adott plébániai élet. A mi régi jó plébánosunk anno együtt keverte a betont a hívő családok apáival, nagypapáival a templom építéséhez, és ez a közös munka, annak gyümölcse és az együtt töltött évek már a második-harmadik generációt vonzzák, fiúkat-lányokat.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.05.05. 09:09:51

@bölcsésztanár: Jó, ha egy pap karizmatikus személyiség, de sajnos könnyen az agyára is mehet a tehetsége, ő meg a hívei idegeire. Közösségi életet nem a prédikátor-zsenik tudnak teremteni, hanem azok a szorgalmas papok, akik minden nap tesznek érte* valamit, úgy, hogy még a dicsőséget is átengedik másoknak.

*Imádkoznak ÉS dolgoznak. Meg böjtölnek, azaz lemondanak valamiről.

bölcsésztanár 2009.05.05. 16:56:27

@Kitalátor feljegyzete:
Maximálisan egyetértek. Ezt akkor most jól el is intéztük, ugye?
Javaslatom:
(Úgyse volt még ilyen a blogon)
Mivel amúgyis Jó Pásztor vasárnapja volt, ezen a héten (ami még maradt belőle) imádkozzunk együtt minden nap jó papi hivatásokért. Mit szóltok?
Egy szívből szakadó szép mondat mindenkitől a Jóistenhez 6 napon keresztül.
Na????

Shine) 2009.05.06. 08:50:29

@bölcsésztanár: Fontos. És az se baj, ha hatnál többre futja:)

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.05.06. 09:08:18

Nem baj, ha én azt a kérést én most érettségiző, szemináriumba jelentkező fiamért sóhajtom el: "Legyen meg a Te akaratod"!

mama60 2009.05.07. 10:27:35

@Kitalátor feljegyzete:

Isten áldja meg fiadat és a családját!
süti beállítások módosítása