Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Bűnös hajléktalanok?

2011.10.23. 16:11 korizoli

Október 17-én tárgyalta az Országgyűlés azt a törvénytervezetet, amely elzárással, vagy százötvenezer forintos bírsággal fenyegeti azt, aki a „közterületen életvitelszerűen lakás tilalmát ismételten megszegi”. A törvénytervezet ellen több szervezet is tiltakozott, köztük a hajléktalanokkal foglalkozó keresztény szervezetek, mint a Sant Egidio közösség, vagy Győri Péter és Vecsei Miklós, a Budapesti Hajléktalanügyi Konzorcium vezetői. Kerületünkben (VIII. ker.) már egy ideje gyakorlat a hajléktalanok elleni hatósági fellépés. Volt erről a kérdésről népszavazás is. A helyzet abszurditását mutatja K.A. példája, aki egy nap koszos ruhában, ikeás zsákokkal feküdt ki egy köztéri padra, hogy aztán nyolc hatósági személy asszisztálásával szállítsák a rendőrségre. Néhány nappal később öltönyben és nyakkendőben ülve ugyanez a cselekedet már nem volt büntetendő.

A kerületi polgármester, aki jelenleg a kormány hajléktalanügyi referense, egy interjúban úgy fogalmazott, hogy kerület megújításához a hajléktalanok kiszorítása szükséges: „A teendők egymásra épülnek. Először ki kell szorítanunk a hajléktalanokat. Ha ez megvan, akkor megáll a lelakás, helyette a kerületiek végre belakhatják a környezetüket. Ha pedig valóban a magukénak érezhetik, akkor tenni is fognak érte. Mi pedig ehhez minden támogatást megadunk. Pénzt, paripát, fegyvert. Erről szól a Civilváros”
Azt hiszem, hogy az alap céllal egyet lehet érteni. Jó lenne, ha a kerület lelakottsága megszűnne, ha nem lennének kiborogatott szemeteskukák, ha nem emberi ürüléket kellene kerülgetni az utcákon stb. és az itt lakó emberek jobban magukénak érezhetnék a kerületüket.
 
De ezt büntetésekkel, fenyegetésekkel, kiszorítással elérni??? Elzárás, 150 ezer forintos birság?? Van hova mennie ezeknek az embereknek, hogy elkerüljék a büntetést?
 
Ma Budapest hajléktalan ellátó rendszere, a hajléktalanokkal foglalkozó szakemberek szerint, nem alkalmas ennyi hajléktalan téli ellátására. Még minimális szinten sem. Nincs tehát elegendő hely ahol valóban emberi körülmények között élhetnének, illetve egyszerűen csak túlélhetnék a hideg időt. Hova menjenek hát? Az erdőkbe, mert az nem közterület? Emberek életét teszi kockára ez a rendelkezés. 
 
A hajléktalan ember fő problémája, hogy a kapcsolatai tönkrementek, nincs akire számítson, ezért él az utcán. Különösen kiszolgáltatott. Nincs embere és akkor még a hatóságoktól is bujkálnia, rettegnie kelljen? Erre van az állam erőszakszervezete, hogy ezek ellen, a már összetört emberek ellen forduljon? 
 
A hajléktalan ember tulajdona az, ami a nejlonszatyrában van. Százezres büntetéseket fizetni képtelen. Nincs elég baja, és még százezrekkel fog tartozni az állam felé is? 
 
A hajléktalanság egy mély társadalmi probléma, amit büntetéssel nem lehet orvosolni, csak a szőnyeg alá söpörni. Ki lehet „szorítani” a hajléktalan embereket a belvárosból, de ettől az ő sorsuk még nem rendeződik. Lehet, hogy szebb lesz néhány kerület, de ennek az ára, hogy a legszegényebbek élete még elviselhetetlenebbé válik. Ilyen körülmények között ilyen büntető törvényt hozni alapvető emberi normákat sért. Erkölcstelen. Szégyen a törvényhozókra, és még nagyobb szégyen, ha ezt keresztény értékekre hivatkozó politikusok teszik, akik képtelenek belátni, hogy az Emberfia az akinek „nincs hol lehajtania a fejét.”
 
Mit lehet tenni egy ilyen törvénykezés ellen?
 
Hogyan lehetne emberségesen megközelíteni a hajléktalanság kérdését? Milyen konstruktív javaslatotok van? 

 

90 komment

Címkék: budapest kormány hajléktalan nyócker korizoli

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr233323574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jan 2011.10.23. 19:24:23

0,5%-os szolidaritási illeték, amit mind a bruttó bérekből, mind a nyugdíjakból levonnánk. Az így keletkezett pénzből akkor fűtött utcát lehetne építeni, hogy egész Józsefváros beleférne.

zzsuzsici 2011.10.23. 20:09:22

Szerintem adni kellene termőföldet azoknak akik erre méltóak akár romos kis házzal, amit rendbe szedhetnek és elkezdhetnek a saját életükkel kezdeni valamit. Nyilván nem minden hajléktalan tudja ezt megtenni. Nem akarja, meg nem tud visszajönni a civil állapotába. Én ismerek itt egy embert, tiszta a ruhája, mindig szól néhány jó szót, ha adsz neki valamit, mesélte, hogy azért áll itt, mert szeretné kifizetni az 1500 ft-ot, amit a szállón egy éjszakára elkérnek tőle. Ő nem menne hajléktalan szállóra, mert ott még zuhanyozni sem lehet, mert addig kifosztják az embert. Szóval én azt gondolom, hogy az ilyen jó szándékú hajléktalanokat kellene földdel megkínálni, hadd dolgozzanak magukért.

zzsuzsici 2011.10.23. 20:11:25

@jan: Bocs, de ez megint csak alamizsna. Nem hosszútávú megoldás. Szerintem másképpen kellene lehetőséget adni nekik. Ott akkor aztán nyilvánvalóvá válik, ki az akin lehet és ki az akin nem lehet segíteni.

Lennon 2011.10.23. 20:45:09

Olyan nincs, hogy valaki ne legyen hajlandó dolgozni. Rengeteg hajléktalannal beszéltem már és van egy ismerősöm, aki a helyi vöröskeresztnél az ő egészségügyi szolgálatukért felelős, ő is ugyanezt mondta. Hálátlanok és dühösek, alkoholisták és a legtöbbjük a saját bevallása szerint is önnön hibájából került abba a helyzetbe, amiben van. Munkatábort kellene kiépíteni nekik, ahol munkájukért cserébe megteremthetnék maguknak a környezetüket, ha sikerült rendbehozniuk magukat, akkor pedig jöhetne a rehabilitáció.

Az igényes városi polgárnak meg miért kell megszoknia az ilyen környezetet, ha lehetne jobb is? Kb. 3000 utcán alvó ember és 2000000 városlakó. Kinek az érdeke érvényesüljön?

Ember, egyszer azért panaszkodunk, hogy néhány bankár irányítja a világgazdaságot, ha pedig a többség akarata érvényesül, akkor az sem jó?

Ferdinandus 2011.10.23. 21:46:56

@Lennon:

Éppen ez az, hogy a jelenlegi gazdasági rendszerben bárki, - de szó szerint bárki - nagyon könnyen hajléktalanná válhat, tehát nem csak a lusta, dologtalan, nyerőgépfüggő drogosok és alkoholisták, vagy éppen az eladósodott, felelőtlen költekezők. A tapasztalat ezt bőven igazolja. Nem azt a kort éljük, amelyben törvényszerűen érvényesülne az elv: aki becsületes, élelmes, takarékos és szorgalmasan dolgozik, annak aztán nincsen félnivalója, az biztosan meg tudja teremteni magának legalább az emberhez méltó körülmények minimumát, aki pedig nincstelen, az viszont csak saját magát okolhatja.

Csak egy példa a rengeteg hasonló közül: egy vidéki nagyvárosban éppen a múlt héten jelentett csődöt egy külföldi nagyvállalat ("multi"), munkanélküliségbe taszítva így egyszerre 1500 embert november elejétől, úgy a magasan képzett, nagy tudású mérnököket, mint az egyszerű szalagmunkásokat. Ilyen könnyen megy...

Egyébiránt, a hozzászólás többi részével egyetértek.

saintlouisdefrance 2011.10.23. 21:50:19

rettenetes, hogy egyszerűen kihajítják őket a kiserdőbe, mint az építési hulladékot. kíváncsi lennék, hogy ha majd az erdeinket "teszik rendbe" hova fogják küldeni őket. a folyókba?

a hajléktalan a nagyváros természetes velejárója, teljesen soha nem fog megszűnni a jelenség. az viszont biztosan enyhítene a problémán, ha még az előtt találna rájuk valaki, mielőtt mindent végleg feladnak. a "menthetetlenek" kérdéséhez nem tudok hozzászólni, de azt azért tudatosítani kellene, hogy ők "csak" emberi roncsok, nem pedig szörnyetegek.

nem tudom honnan szerezte, de otthon az egyik szomszédunk befogadott egy hajléktalant. a bácsi a kert végében lévő kis házban lakik, egész nap vigyáz a házra, gereblyézget. nem szakad meg a munkától, viszont nagyon lelkiismeretes és lojális.

talán ki lehetne deríteni, hogy melyik hajléktalan alkalmas (például) ilyen "képesítetlen kertész- és csősz" munkakör ellátására, cserébe egy fedélért és egy tál ételért. szép lenne, ha valahogy elő lehetne segíteni, hogy a felek egymásra találjanak. nem csak magánszemélyekre gondolok.

thotferi 2011.10.23. 22:57:22

"Ember, egyszer azért panaszkodunk, hogy néhány bankár irányítja a világgazdaságot, ha pedig a többség akarata érvényesül, akkor az sem jó?'
Ez nagyon jó beszólás volt ! Nem jó ezeknek semmi meg semmi, saját magukból képtelenek kilátni !

"a hajléktalan a nagyváros természetes velejárója"
Nooomális ???

Nem veszed észre, hogy ezt a problémát senki nem akarja megoldani, mert pont azt akarják, hogy "a hajléktalan a nagyváros természetes velejárója legyen" ?
A még felszínen lévő szerencsésebbek kézben tartására, megfélemlítésére, engedelmessé tételére, hogy mindenki fizesse csak a frank alapú lakáshiteleit, amíg van munkája, aztán meg dögöljön meg, de lázadozni ne merjen!
El kell őket takarítani (koldusokat) az útból, mert addig az emberekben nem lesz annyi mersz, hogy a milliárdos gazdag világelithez nyúljon, a szuperbankárokat takarítsa el !
Érdekes paradoxon, de sajnos nem megy másképp , valakiknek meg kell hozni az áldozatot ezért.

mercator 2011.10.24. 00:11:38

tényleg bigott dolog, vasárnap egy hajléktalant imádni, hétfőn viszont egy másikat megbüntetni vagy rá magasról tenni. (találkoztam a szöveggel, gondoltam megosztom...)

2011.10.24. 00:29:47

@jan:
én 1%-ot ajánlanék fel!
"Mit ér a pénz, ha nem használjuk jóra? Mindjárt kincs, ha segítünk vele.
Képzeljük el: Valaki éhezik. Elkomorul, megfagy körülötte a föld. Élelemhez jut, s tüstént mosolyog rá a természet és a mindenség felvidul.
Nem tudsz mindenkin és mindig segíteni. Megértem. De egy meleg szavad, egy mosolyod csak van, és ez sokszor még többet jelent.
Aki egy fillért ad a szegénynek, Isten társává válik a világteremtésben.
Én és Ő karöltve segítünk Rajtad, és ezzel hárman együtt egy új világ alapjait vetettük meg.
(Scheiber Sándor: EMBERI ÜNNEP Beszédek Kol Nidré esteken)

2011.10.24. 00:35:08

@Izrael misztériuma:
"Három dolgon nyugszik a világ: A Tanon, a tetten és a segítőkészségen."
(Simon Ha-Caddik)

thotferi 2011.10.24. 00:39:46

@mercator:
Jézus nem volt hajléktalan !
"Mester hol van a lakásod... Jöjjetek és meglátjátok Elmentek tehát, meglátták hol lakik, és nála maradtak azon a napon"(Ján1,39)
"Zákeus szállj le hamar, mert ma a te házadban kell megszállnom!" (Lk 19,5)

mercator 2011.10.24. 00:44:52

@thotferi: dehogynem.
Lk 9:58: "A rókáknak barlangjuk van, és az égi madaraknak fészkük, de az Emberfiának nincs hova fejét lehajtania."

thotferi 2011.10.24. 00:59:37

@mercator:
Jaj ne, te is ezzel jössz?
Ez nyilván egy egyszeri kifakadása lehetett, amikor távolabbra elutazván valóban nem volt hova lehajtania a fejét.
Valójában Jézust rengetegen követték, szinte állandóan, úgyhogy sokszor menekült a tömeg elől a magányba. Bárki, bármikor szívesen vendégül látta.
Ha akadt is néhányszor, hogy nem tudott kinél aludni, arról akkor sem hallunk, hogy a város főterén, főutcáján aludt volna. Inkább a városon kívül a Gecsemáné kertben virrasztott, mert úgy látszik utcán aludni már akkor sem volt illendő dolog.
Ma már azonban más idők járnak,mert " a hajléktalan a nagyváros velejárója".

mercator 2011.10.24. 01:28:46

@thotferi: "Bárki, bármikor szívesen vendégül látta."
jó dolga volt:)

2011.10.24. 08:40:03

@Izrael misztériuma:
Nem a pénz a lényeg. A "kötelezően fizetett 1 vagy x %-ok nem biztos, hogy használ, sőt akár lehet kontraproduktív is.
A jogszabályoknak "civil kurázsit" vagy mit kell támogatniuk, erősíteniük. Azt, hogy az emberek merjék magukénak érezni a környezetüket, hogy a nevelésben oktatásban erre terelgessék őket, és vállaljanak felelőséget magukért, egymásért. Ne legyen ciki egy önkéntes segítő munka, hanem természetes. Tanuljuk meg, vegyük észre, hogy a közösségben, a közös munkában mekkora erő lehetőség van, és az nem lúzerség, vagy balekság.
Ez nagyon hiányzik a mai magyar társadalomból.
A törvényekkel nem lehet ezt megoldani, csak közösséggel, munkával, hozzáállással.
Szegények mindig lesznek, persze. De tanítja azt valaki az iskolában hogyan is kell felnőtt módon élni a piacgazdaságban, mikor éri meg, és felelős hitelt felvenni, mit lehet tenni, ha valaki önhibáján kívül munkanélküli lesz?? stb stb.
Én törvényekkel és pénzzel ezt támogatnám. A civil szervezeteket, az önkéntes munkákat, a karitatív szervezeteket, a kezdeményezést. + a nevelést és képzést.
Nem a politikusok és rendőrök (azaz nem mások!) dolga megoldani ezt, hanem a miénk! A politikus ezt támogassa és tegye lehetővé.
És még egy:
Ha valaki segítségre szorul akkor tök mindegy, hogy saját hibája, vagy másé. Ezt feszegetni az nem segítség, hanem itélkezés!

A konstruktív "javaslat kezdeményezésem" tehát ez:
Az a kerület ahol ez a probléma jobban jelentkezik, fordítson több pénzt a szállások fejlesztésére, keresse meg az alapítványokat szeretetszolgálatokat és pénzzel, épülettel, stb támogassa őket, hívja oda őket, kérjen tőlük segítséget. Ajánljon fel adómentességet, alapítson kitüntetést és jutalmat, indítson iskolai kampányokat a fentiek elősegítésére. valami ilyesmi

mercator 2011.10.24. 08:52:16

@thotferi: de tényleg, nagy megkönnyebbülés arra gondolni, hogy volt aki nála is szarabbul vitte, lehet, hogy belerokkant volna egy teljes sorsközösségbe és akkor a keresztet tolókocsisan kellett volna vigye. Még jó, hogy vigyázott magára s vigyáztak rá:)

thotferi 2011.10.24. 11:14:28

@mercator:
A torinói lepel tanúsága szerint is jól táplált, erős, egészséges fiatalember volt. Biztos, hogy nem nélkülözött. Természetesen lelkileg szenvedett,- mint én is-, az emberek szűklátókörűsége, gonoszsága,anyagiassága miatt. Ha hajléktalan lett volna, már a korbácsolást sem élte volna túl.
"Ne aggódjatok életetek miatt, hogy mit esztek vagy mit isztok, sem testetek miatt, hogy mibe öltöztök! Nem több az élet az eledelnél s a test a ruhánál? Nézzétek az ég madarait! Nem vetnek, nem aratnak, csűrbe sem gyűjtenek - mennyei Atyátok táplálja őket. Nem többet értek ti náluk?"(Mt6,25)

mercator 2011.10.24. 11:22:36

@thotferi: a torinói lepel a hited alapja? elég hadilábon álsz hallod-e? na mindegy, csak azért hoztam be a témát, mert volt bennem egy kép, hogy Jézus élete során is ha volt evett ha nem nem.

De hát így könnyű. Ha nincs kaja szaporít, ha nincs háza épít, ezt érje utol egy hajléktalan! Most már értem a kormány politikáját erre vonatkozólag. Ja, és Bp belvárosról ki tervezik terjeszteni az egész országra.

"Szegénység elleni harc..." - irtjuk őket tűzzel-vassal.

thotferi 2011.10.24. 12:07:34

@mercator:
Jézus jóltápláltsága nem tartozik a keresztény vallás hittételei közé. Ezért ez a kérdés lehet vizsgálat tárgya, akár a lepel, akár az Evangéliumok beszámolói eligazítanak e kérdésben.
" irtjuk őket tűzzel-vassal."
Szó sincs irtásról! Látom, te már eljutottál arra az Orwell által vizionált állapotba, hogy a szavak értelmét nem tudod azonosítani. Az "újbeszél nyelv" beépült tudatodba.
Arról van szó,hogy a hajléktalanokat eddigi meglehetősen frekventált helyükről kitiltják és így kénytelenek lesznek egy másik, nem tiltott helyen tanyát verni.
Az egész ország igen nagy, tehát millió egy helyen elférnek majd.

mercator 2011.10.24. 12:15:52

@thotferi: "Jézus jóltápláltsága nem tartozik a keresztény vallás hittételei közé." ez jóóóó:))

Az egész ország nagy, de most olvastam az indexen, hogy az egész országra ki akarják terjeszteni a tiltást és ez engem mint potenciális hídlakót enyhén szólva megrémiszt...

thotferi 2011.10.24. 12:39:39

@mercator:
Szerintem lesznek kialakított szálláshelyek, melegedők, mert különben a törvénynek nem lehet majd érvényt szerezni. Ezt beláthatod !

2011.10.24. 12:54:48

"lesznek kialakított szálláshelyek, melegedők"
Addig is jobb ha külföldön tartózkodnak.

"különben a törvénynek nem lehet majd érvényt szerezni"
Utána gondolom már teljesen reális lesz a hajléktalant 150 ezerre megbüntetni.
(Azért javaslom, hogy a fogda férőhelyeket is növeljék.)

mercator 2011.10.24. 14:17:04

@Pandit: egyetértek, nem tudtam volna ilyen szépen kifejezni:) Én csak annyit mondtam volna, hogy szerintem nem, mert nem Kellene Országban élünk, oda nincsen vízumunk. Ugyanis kitiltottak.

uszo 2011.10.24. 19:14:10

Szegény:( Ő tekintettel volt országunk súlyos problémáira. Nem is szaporította azzal hogy az utcára költözik, hiszen már ott se lett volna neki helye. Máshol talált hajlékot.
Isten vele.

www.magyardiplo.hu/
Néma tüntetés Stiaszni Éva temetésén

thotferi 2011.10.24. 19:58:04

"Addig is jobb ha külföldön tartózkodnak."
Még nincs törvény. Honnan tudod, hogy mikor lesz nekik szálló ? Ez csak a te képzelgésed.
"a tervezett december 1-jei átadási időpont"

www.fidesz.hu/index.php?Cikk=173662

2011.10.24. 22:07:17

sarlós főpolgár mester vajjon megengedné-e ennek az ifjoncnak, hogy az aluljáróban életvitelszerűen hegedüljön és fél óra alatt 32 dollár adózatlan jövedelemre tegyen szert vagy őt is elvinnék a rendőrök mivel nem rendeltetésszerűen használta az aluljárót???
Stop and Hear the Music
www.youtube.com/watch?v=hnOPu0_YWhw
:-)

zzsuzsici 2011.10.25. 07:52:44

@Izrael misztériuma: Hú:-))))) Joshua Bell az aluljáróban és senki nem figyel rá. Na mindegy, majd a Carnegie Hall-ban....Ilyet már láttam a jutyubon, csak egy híres rock, vagy pop zenésszel, aki az utcán gitározott. Rá figyelt egy pár ember..Amúgy a Deák téri aluljáróban rendszeresen vannak zenészek, meg a Nyugatiban is Tarlós szereti a zenét :P

saintlouisdefrance 2011.10.25. 11:37:37

@Izrael misztériuma: úgy hat éve a Kálvin téren hallottam egy harminc körüli pufók cigányembert hegedülni - egyetlen hiba nélkül tudott Vivaldit játszani. persze őt sem vették észre. Kérdésemre válaszolva elmondta, hogy soha nem tanult meg kottát olvasni, mert hiszen "minek az".

thotferi 2011.10.25. 13:12:58

@zzsuzsici: @saintlouisdefrance:
Közlöm veletek, hogy Nyugat-Európa nagyvárosaiban sem lehet csak úgy kiállni az utcára, aluljáróba zenélni.
Közterületfoglalási engedélyt kell kérni, sőt néhol még zsűri is van, amely előzetesen meghallgatja a zenészt, hogy megbizonyosodjon róla valóban elér-e egy bizonyos minimális színvonalat.
Ennyit erről !

északi szél 2011.10.25. 13:46:55

Amíg nem születik hosszabb távú megoldás a fedél nélküliek lakhatása ügyében, addig éjszakára be kéne őket engedni a templomokba. Csak melegebb van pár fokkal, nem hull csapadék, nem fúj (északi) szél!
Mi szól ellene?

Üdv,
é .sz.

thotferi 2011.10.25. 14:04:49

@északi szél:
Az egyházak már jóval régebb óta megoldották azt a problémát, amit most a városvezetés tervez megoldani. Kitiltották őket és éjszakára bezárják a templomokat.
Viszont a leghangosabban mégis a" vallásos emberek" üvöltenek ez ellen, amikor ugyanezt tervezi a világi hatalom is.
Ők megtehették, de mások ne nyúljanak a hajléktalanokhoz !

saintlouisdefrance 2011.10.25. 17:32:59

@északi szél: kitünö ötlet, felteve ha megoldhato a termeszetes szüksegletek rendezesenek kerdese es a templom nincsen rogyasig rakva XVII. szazadi ezust gyertyatartokkal.

remek marketinglehetöseg lenne. az Egyhaz egyszer vegre bebizonyithatna (ill. megjatszhatna), hogy a hiveket erintö tevekenysege nem annyibol all, hogy 10 evente egyszer konyorog a nepnek, hogy a nepszamlalo kerdesere felelve nevezze mar magat katolikusnak.

söt, ha en lennek a hercegersek, akkor Mayer Mihaly BMW-jevel szallitanak a levest es teat a templomokba : )

Tilikov (törölt) 2011.10.25. 19:03:37

@saintlouisdefrance:

"kitünö ötlet, felteve ha megoldhato a termeszetes szüksegletek rendezesenek kerdese es a templom nincsen rogyasig rakva XVII. szazadi ezust gyertyatartokkal."

Egy újabb kitűnő ötlet lehetne az, ha eladnák a rogyásig rakott ezüst gyertyatartókat, így a templom fala se roskadozna, és lenne pénz kialakítani a mosdókat.

:)

saintlouisdefrance 2011.10.25. 19:37:01

@Tilikov: ketlem, hogy realis ar alakulna ki a mükincspiacon az egyidöben megvetelre kinalt 300.000 serült tömjenezöre, 560.000 hianyos monstranciara es 13.560.000 horpadt ciboriumra. eleget elkotyavetyelt mar ez a nemzet, nem gondolod?

a meg meglevö jobb darabok mar regen az Iparmüveszeti Muzeumban vagy mas allami intezmenyekben kepezik a "nemzet csaladi ezüstjet", miert nem azokat szeretned eladni?

arverezzük el a Szepmüveszeti Muzeum gyüjtemenyet, majd utana adjuk el az epületet... adjuk el a Parlamentet bontott teglakent... UTANA majd sor kerülhet arra a kevesre is, amit a török, II. Jozsef, a szovjetek es a kommunistak meghagytak a magyar Egyhaz kezeben.

Tilikov (törölt) 2011.10.25. 23:08:21

@saintlouisdefrance:

Jól van na, csak vicceltem, nem kell rögtön ellentámadást indítani a Szépművészeti és a Parlament ellen, elvégre az ott dolgozóknak nem is adta parancsba a főnökük, hogy "ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön".

Egyszerűen magas labda volt, talán te is érzed a furcsa báját annak a kifogásnak, hogy azért nem lehet hajléktalanokat elszállásolni a templomban, mert ott túl sok az ezüsttárgy.

Amúgy én teljesen értem az indokait ennek, de Jézus szájából mégis elég furcsa lenne ezt hallani: "Ne engedjetek be földönfutókat az én házamba, mert azok tisztátalanok és ott végeznék el szükségüket, valamint a kincseimre is kivetnék a kezeiket."

Ugye hogy pikáns? De ne szégyelld magad érte, hisz nem vagy te Jézus.

2011.10.26. 07:47:40

@Tilikov:
"ne szégyelld magad érte"
Miért ne, jó az néha. ;-)
(Kritizálni és megmondani persze mindig könnyű.)
@északi szél:
"Mi szól ellene?"
Sokminden biztosan, de példamutató lenne az biztos. De ne gondold, hogy ez egyedül a papság, vagy az egyházi vezetés döntése. (Bár kétségtelenül nagy befolyásuk lehet a dologra)

2011.10.26. 09:11:29

nyugat-Európában az elmúlt években több helyütt is megnyitották a templomokat a hajléktalanok előtt télvíz idején, hogy ne fagyjanak meg az utcán a szerencsétlen emberek...

atlanta 2011.10.26. 23:02:30

@Tilikov: szerintem nem ez a pikáns, hanem az, hogy ahány fórumot olvasok erről az ügyről, mindenhol egy helyre lyukadnak ki: mindenért a keresztények (és főleg a katolikusok) a hibásak. Miért nem szólalnak meg? Miért nem tiltakoznak? Miért nem ők oldják meg hajléktalanok gondjait. Sőt mindig jönnek az önjelölt Biblia-magyarázók, mint itt is, akik nagyon készségesen citálják a részeket a saját igazuk alátámasztására és oktatnak ki mindenkit, mert ők aztán tudják a tutit mindenről.

A posztíró utolsó kérdésére meg szerintem azok sem tudják a választ akik ezzel foglalkoznak. Egyszer olvastam egy jó vaskos könyvet amit egy hajléktalanokkal foglalkozó szociális munkás írt, és nekem az jött le, hogy szélmalomharc amit csinálnak. A legtöbb hajléktalan olyan mélyre csúszott gazdasági és szociális-társas értelemben, hogy nincs erejük mindent újra kezdeni. Főleg mert a legtöbbjük sajnos az alkohol rabja, mert csak így bírja ki az utcán. Vagy nagyon beteg, vagy semmi kapcsolata már a rokonokkal, a társadalommal. A könyvben olyan eseteket is leírtak, akiket egy szervezet próbált munkához juttatni, lakást szerezni stb, de hihetetlen nehéz.

Azt hiszem a törvény nem lenne rossz, ha (!) megteremtenék a feltételeket ahhoz, hogy a fedél nélkülieknek lenne alternatívájuk. Lennének biztonságos szállók, orvosi-szociális-lelkészi ellátással, meg némi értelmes elfoglaltsággal. Ehhez az államnak, civil szervezeteknek, egyházaknak összehangoltan kellene fellépni, és persze jó sok pénz kellene hozzá.

2011.10.27. 08:00:54

"mindenért a keresztények (és főleg a katolikusok) a hibásak. "
Én ezt nem éreztem. De, ha így is lenne felesleges berágni, mert a kritikán nem megsértődni kell, hanem legalábbis elgondolkodni rajta.
Az, hogy aki mondja az milyen ember, vagy mennyi rosszindulat van benne másodlagos.
"ők aztán tudják a tutit mindenről"
Ezt sem gondolnám. A beszélgetés már csak ilyen, van egy gondolatod amit jónak igaznak gondolsz, átadod.
Ha tetszik gondold hozzá mindig, hogy "szerintem", "talán" , véleményem szerint", "én úgy tudom, de javítsatok ki", stb. stb.
A poszt kérdései viszont elsősorban nem a hajléktalansors megoldására vonatkoztak, hanem az ezzel kapcsolatos politikára, hogy az milyen legyen, és ha nem tűnik jónak mit lehet tenni (ellene?)
És bizonyára nincs "királyi út", de lehetnek jobb és rosszabb utak, nem?

2011.10.27. 10:01:13

"szélmalomharc amit csinálnak"
Ezért is gondolom úgy. hogy a politikának nem direktbe kell a hajléktalan kérdéssel foglalkoznia, mert az ilyen embertelen lesz, hanem ezt a sziszifuszi munkát kell minden lehetőséggel támogatnia, propagálnia, beépítenie a mindennapokba.
Nem jó az, ha azt gondoljuk a politikusok, meg a "jó" és szigorú törvények dolga elvégezni azt a munkát amit nekünk kellene.

atlanta 2011.11.17. 11:55:10

@Pandit: igazad van az építő kritikán nem megsértődni kell. Ami viszont itt folyik, az nem kritika, hanem tudatos lejárató kampány. Kár, hogy nem érzed a kettő között a különbséget. A kormány hoz egy vitatható törvényt, és cikkek és hozzászólások tömege születik meg amiben a katolikus egyházat bírálják, hogy miért nem szólal meg. Persze ugyanezek az emberek máskor azért támadják, az egyházat, hogy miért szólalt meg ezért meg azért. Tudod van rajta sapka, nincs rajta sapka. Ezek az újságírók, hozzászólók, nem hozzák fel, hogy a protestáns egyházak, zsidók, Hit Gyülekezete, a Vöröskereszt vagy mások miért nem szólalnak meg, miért nem tüntetnek stb. Egyedül a katolikus egyházat találják be ezzel. Tulajdonképpen nem a hajléktalanok sorsa érdekli őket, hanem, hogy belerúgjanak az egyházba, és szerintük ez is egy jó alkalom rá.

"A beszélgetés már csak ilyen, van egy gondolatod amit jónak igaznak gondolsz, átadod."
Ja, ha beszélgetés lenne. De akik előcitálnak részleteket a Bibliából, és azzal támasztják alá "érveiket", hogy támadják az egyházat, azok általában ex cathedra kijelentéseket tesznek, és lerí, hogy teljesen tájékozatlanok a Biblia illetve az egyház tanításait illetően. Kedvenc idézetem egyik plébánosunktól: a Bibliából kiragadott idézetekkel bármit lehet igazolni, és annak az ellenkezőjét is.

Amúgy meg a hajléktalankérdést szerintem is elsősorban a civil egyesületek, egyházak, szociális szervezetek segítésével kellene megoldani, mint ahogy már le is írtam. A mai hajléktalan politikát meg lehet bírálni, szerintem sem tökéletes, de a tiltakozáson kívül nem láttam építő jellegű javaslatokat. A gyakorlat majd eldönti mennyire lesz jó ez a törvény. Még egy kiegészítés, amit nem nagyon szoktak emlegetni: a meghozott törvény szerint csak ott lehet büntetni az utcán lakó hajléktalanokat, ahol nincs megszervezve a hajléktalan szálló.

2011.11.17. 12:41:34

@atlanta:
"tudatos lejárató kampány"
Ebben nem értek egyet veled. Ha valakinek rossz véleménye van valakiről, vagy valamiről és ennek hangot ad (és szerintem ez alapvető joga) az nyilvánvalóan lejárató lesz.Ez egy ilyen dolog. Senki nem szereti a rosszat hallani magáról.
Mitől lenne ez kampány?
Ezen a blogon természetesen az egyház is előkerül. És természetesen inkább a katkó, mint másik.
Ha nem igaz a kritika (tévedés, vagy rágalom), akkor előbb utóbb úgyis kiderül. Az viszont elég gyenge érvelés lenne, hogy "nézd a Hitgyüli is ugyanezt csinálja, őket miért nem kritizálod?"
Végezetül meg:
Ugyan ki előtt járatják le a kat. egyházat? Ez valami presztisharc? Miért érdekes ez?
Nem lenne inkább érdemes a kritikára figyelni és tanulni belőle?
(Értsd jól, most nem azt mondtam, hogy az itt megfogalmazott kritikák igazak vagy jogosak voltak!, de még az igaztalan kritikából is lehetne tanulni: miért így látja a kritikus, "horribile", miért akar lejáratni?)

Mi más lenne ez mint beszélgetés?
Néha valóban döcögős, veszekedős, "exchatedra", meg minden, de hát nekem sem megy mindig jól. Emberi dolog. :-)

"A mai hajléktalan politikát meg lehet bírálni, szerintem sem tökéletes, de a tiltakozáson kívül nem láttam építő jellegű javaslatokat. A gyakorlat majd eldönti mennyire lesz jó ez a törvény. "
Ha nem is tudjuk, hogy mi lenne a tökéltes (vagy akár jobb) megoldás, lehet az a véleményünk sokaknak, hogy ezt jobb lett volna nem megalkotni, és nem csak (elsősorban) praktikus, hanem elvi okokból is! Persze tévedhetünk, de túl kényelmes álláspont a jelenlegi kormányzat tevékenységéhez (nem csak a hajléktalankérdésben) úgy hozzáállni, "hogy ne bántsátok őket, várjuk meg mi lesz (hátha jól sül el a dolog)". Egy fázó hajléktalannak akinek eldózerolták a viskóját és a szeméttelepre vitték a holmiját is ezt mondanád?

"Még egy kiegészítés, amit nem nagyon szoktak emlegetni: a meghozott törvény szerint csak ott lehet büntetni az utcán lakó hajléktalanokat, ahol nincs megszervezve a hajléktalan szálló. "
Ez meg a minimum, hamár.... Még jó. Ezért azért nem jár vállveregetés.

2011.11.17. 13:19:09

@Pandit:
nagyon szép levelet kaptam az Új Jeruzsálem Közösség "Csak Egyet" Segítőszolgálat vezetőjétől, melynek melléklete az Új Ember c. hetilap múlt het számában is megjelent:

Kedves testvérek!
Röviden írok a szolgálatunkról.
A 2007-es Városmisszió meghatározó jelentőségű számunkra, ugyanis ott vált világossá, hogy a rászorulók számára egy segítőközpontot kell nyitni.
Több évi keresgélés, imádkozás után, idén 2011 január 1-én kinyitottuk nappali segítő központunkat, ahol a szociális segítésen, étkeztetésen, munkahelykeresésen, fürdési, mosási lehetőség nyújtásán kívül, a személyes és csoportos lelki segítést is rendkívül fontosnak tartjuk. A szociális munka mindig együtt jár a misszióval minden egyes személy esetében. Igyekszünk mindenkire egyesével külön külön figyelmet fordítani.
Naponta 250-270 nehéz sorsú ember látogat el hozzánk. Eddig nagyjából 150 ember talált nálunk munkát. Az első fizetésig, illetve krízis helyzetben lévőknek, krízis csomagokat igyekszünk adni. Indokolt esetben gyógyszer kiváltásával, ruha és egyéb tárgyi eszközzel segítünk. Legfontosabb szolgálatnak a csoportos és a személyes lelki segítséget tartjuk, melyet mentálhigiénés szakemberekkel, papokkal, nővérekkel végzünk...

Fontos hangsúlyozni, hogy ezek egyházunk intézményei lesznek, amelyekben a katolikus társadalmi tanítás szellemében igyekszünk majd dolgozni. Rengeteg embernek adhatunk esélyt és reményt általuk. Ez is az evangelizáció egyik formája, személyes módon, ahol egyensúlyban van az Isten szeretetéről szóló tanúságtétel és a szociális munka. Olyan emberek ismerhetnek meg bennünket így, akiket a nyomor, az éhség, a létbizonytalanság gyakran keserűvé, reményvesztetté tesz. A lelki éhség legalább akkora bennük, mint a fizikai. „Ti adjatok nekik enni” – mondta Jézus a tanítványainak. Tudjuk, hogy a parancsa nekünk is szól!

u.i.: minden szenvedőben Jézust kell látnunk...

2011.11.17. 13:49:47

@Izrael misztériuma:
Köszi. Ez akkor a "feljárató kampány". :-)

"Több évi ..., imádkozás után...."
Nahát itt is az "univerzum tengelye..." :-))
(A "keresgélés", vagy az ima segített többet?)

2011.11.17. 14:47:42

@Pandit:
akkor még folytatom az idézetet, hogy világosabb legyen a hivatásuk:

Különös az intézmény neve: „Csak Egyet”. A Jó Pásztor-nővérek számára meghatározó lelkiségű Eudes Szent János gondolatát visszhangozza: „Egy ember többet ér, mint az egész világ.” Ezt a szemléletet akarják érvényesíteni a központ munkatársai: egyenként kapcsolatba kerülni a hozzájuk fordulókkal, egyénközpontú gondozást biztosítani. Szeretnék igazán megismerni a nehéz sorsú embereket, Krisztust látni meg bennük, és nem csupán „esetekként” tekinteni rájuk.
Három elfüggönyözhető beszélgetősarkuk van, ahová a lelki terheiket letenni akarókat várják a mentálhigiénés munkatársak, szerzetes nővérek, papok – ilyen lehetőség más, hajléktalan embereket segítő intézményekben nincsen. A „Csak Egyet” központ munkatársai mindenki számára felkínálják, hogy ossza meg velük a gondjait. Tevékenységük forradalmi kísérlet, amely egyedülálló módon ötvözi a személyes evangelizációt és a szociális munkát. Munkájuk által a Katolikus Egyház a korábbiaknál tevékenyebben lehet jelen a legszegényebbek között, a legközvetlenebb eszközökkel, az irgalmasság testi-lelki cselekedeteivel hirdetve nekik a krisztusi örömhírt.

AMEN

2011.11.17. 20:52:48

@Pandit:
de vannak karakán emberek a KDNP-ben is, akik nem szavazták meg a hajléktalan törvényt, többek közt Bús Balázs, aki nemcsak hajdani ferences diák, hanem egyben szociális munkás is:

Bús szavazata illeszkedik eddig e tárgykörben kifejtett tevékenységéhez. Ő volt az, aki nem is annyira burkoltan bírálta párttársát, Kocsis Máté, józsefvárosi polgármestert. Az óbudai városvezetőként is ténykedő politikus korábban úgy fogalmazott, hogy „a közbiztonság ismert helyzete mellett ellentmond a józan észnek, hogy a rendőröket a szegények elleni fellépésre használják fel, ez a szolidaritás hiányát jelzi”. „A rendőr legyen rendőr, a szociális munkás legyen szociális munkás, a szegényekkel pedig a szociális munkás foglalkozzon, ne a rendőr” – folytatta akkor. Most a frakciójában szokásos pénzbüntetést is vállalva szembehelyezkedett a kormánnyal.
Bús Balázs szociális munkásként végzett, és pályája során a legkiszolgáltatottabbak életét kutatta, és segítette. Tanulmányt írt a Moszkva téri rabszolgapiacról, majd dolgozott családsegítőként a Szegényeket Támogató Alapnál, és a Ferencvárosi Önkormányzatnál. Később egy alapítvány támogatásával koldus- és hajléktalankutatásban vett részt.
u.i.: sok ilyen karakán emberre lenne szükség a politikai életben...

2011.11.18. 08:12:32

@Izrael misztériuma:
IM!
Ismét köszönöm! Nagyon foglalkoztatott ez a dolog. Van OGYK ismerősöm, és ha találkoznék vele nagyon szerettem volna megkérdezni tőle, hogy hogy is van ez, mert nem olyan embernek ismertem.
Örülök, hogy akkor van lehetőség kilógni a sorból.
P.

2011.12.01. 08:23:33

ma éjszaka virrasztás lesz a hajléktalanokért Budapesten, vidéken és külföldön is!
A nemzeti együttműködés jegyében várjuk azoknak a fideszes és KDNP-s képviselőknek jelentkezését, akik egyetlen napra - mondjuk karácsony estére befogadnának egy hajléktalant.
Jézus és a Fidesz?
fn.hir24.hu/allaspont/2011/11/30/jezus-es-a-fidesz/

2011.12.01. 10:25:57

@Pandit:
A Herzl Tivadar téri kitelepülésen is garantált a kiváló emberek társasága: 20-kor Tamás Gáspár Miklós filozófus mond megnyitó beszédet, 20-tól 22-ig Kelemen Katalin progresszív rabbi, Mérő Mátyás Krisna-tudatú teológus, Polyák Ariel konzervatív rabbinövendék, Balazs Szucs református lelkész és Vero Tomi neológ rabbi fog beavatni minket közösségeik hajléktalan emberekért való programjairól és vallásaik ilyen témájú előírásairól, 21 körül Tamás Dombos egyetemi tanár tart előadást a hajléktalanok és a melegség témájában. Emellett lesz dobosunk, a Krisna-tudatú Hívők Közösségének köszönhetően tengernyi tea, sőt, talán még minikoncert is... és természetesen hajnalig tartó virrasztás. :)
December 1.: Szolidaritás Éjszakája a Facebook-on

2011.12.01. 10:44:56

@Izrael misztériuma:
Hát meglepődnék, ha ebben körben fideszes is megjelenne.

türkiz 2011.12.01. 10:48:32

@Izrael misztériuma: :D :D :D
Tudod, kedves Barátom, ehhez már nincs is mit hozzátenni!
Amúgy meg olyan jó lenne már, ha ezen a fórumon is megélhetném végre, hogy itt az Advent!; te nem érzed úgy, hogy valami, talán a lényeg éppen elveszőben innét? Vagy csak az én szemem homályosult el? Hová lett a tiszta szó, a valódi tartalom, mely mindannyiunkról szólt mindannyiunkhoz? Megvallom hiányoznak ám a szép idézeteid is, melyekben pillanatokra megfüredhetett az ember a világ szennyét cipelve magán nap nap után... Éhezem az Istent - csak azt mondom!

2011.12.01. 11:26:01

@türkiz:
ez már az Advent,
a Szentcsalád csövezik, és nincsen senki, aki befogadná, akár egyetlen napra...
keresztények vagyunk-e egyáltalán vagy csak megszokásból mondjuk???

türkiz 2011.12.01. 11:57:44

@Izrael misztériuma: Értettelek! Ezért is fogalmaztam meg épp neked, hogy ezt a hangot hiányolom egy ideje erről a lapról, méghozzá a jezsuita atyáinktól, barátainktól... Sajnálom, ha ez nem volt elég egyértelmű!

matthaios · http://www.matthaios.hu 2011.12.01. 12:16:23

"Ügyeljetek, hogy ne az emberek szemeláttára s az õ kedvükért legyetek jók, különben nem lesz jutalmatok mennyei Atyátoknál.
Amikor tehát alamizsnát adsz, ne kürtöltess magad elõtt, mint a képmutatók teszik a zsinagógában és az utcán, hogy dicsérjék õket.
Bizony mondom nektek: megkapták jutalmukat. Te úgy adj alamizsnát, hogy ne tudja a bal kezed, mit cselekszik a jobb, hogy alamizsnád rejtve maradjon. Atyád, aki rejtekben is lát, megfizet neked." (Mt 6,1-4)

2011.12.01. 12:30:21

@Izrael misztériuma:
Egy dolog politikai véleményt alkotni, vagy szakmailag vitatni egy politikai lépést, vagy jogszabályt, és egy másik dolog a másikon számonkérni, hogy tesz-e jót, vagy hogy eleget tesz-e.
(Nem állítom, hogy te ez utóbbit tetted volna, tudom, hogy a kérdésed önmagunknak szólt, de az hogy a rendezvény a fideszt emlegeti az előbbire utal)
Valóban ez segít a hajléktalanokon, ha politikusok karácsonyra befogadják őket (és bekerülnek a Blikkbe?), vagy ha egyetemi előadást hallgathatnak a hajléktalanság és melegség kapcsolatáról? (Micsoda eszement kutatási téma ez?)
Hát...

2011.12.01. 13:58:20

@matthaios:
“Legyetek óvatosak a hatalmon lévőkkel, mivel azok csak a saját érdekükben barátkoznak, amikor az hasznukra van, de nem állnak az ember mellé, amikor az rájuk van utalva.”
Ősi forrásból
.

2011.12.01. 14:12:26

@türkiz:
az Advent valóban itt van, belül a szívünkben, 3 év múltán is, még mindig ez az a dal, mely ezt a várakozást legjobban kifejezi:
AniMaamin - Pantasaph 25Dec07
www.youtube.com/watch?v=qsgQiWvBj0M

2011.12.01. 15:08:54

A Bakáts téren este 9-től felolvas: VÖRÖS ISTVÁN, SZIJJ FERENC, SZABÓ T. ANNA, SIMON MÁRTON, RAPAI ÁGNES, PEER KRISZTIÁN, MÉHES KÁROLY, KISS JUDIT ÁGNES, Erdős Virág
Előtte-utána ételosztás (Food Not Bombs), közös ima (Sant'Egidio közösség) és élőzene
Aztán virrasztás hajnalig...
azért örülök, hogy a Szent Egyed Közösség, a szegények barátja vezeti a közös imádságot...

2011.12.01. 15:14:41

(egy népszavazás margójára)
Szerző: Erdős Virág
van egy ország
ahol lakom
semmi ágán
lógó
flakon
van egy város
ahol élek
ahány test épp
annyi
lélek
ahány lélek
annyi lom is
utcára tett
irga-
lom is...
www.commmunity.hu/2011/09/26/egy-nepszavazas-margojara/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201112

thotferi 2011.12.01. 19:22:00

@Izrael misztériuma:
Megjelent Drábik doktor új könyve:Kiválasztottak.
Sweitzer József rabbi könyveinek kiadójának gondozásában.

www.youtube.com/watch?v=sOZv-raORec

thotferi 2011.12.01. 22:57:59

Amikor vannak és létezhetnek ilyen" kiválasztottak", akkor ennek törvényszerű következménye, hogy az ellen oldalon megjelennek a tragikus sorsú "kiválasztottak" , mintegy ellentétpárként, hogy a mérleg nyelve egyensúlyba kerüljön!
Az Isten előtt kedvesek, szeretettek megjutalmazottak, anyagiakban bővölködők, az egyik oldalon, a másik oldalon pedig a bűnös, megvetett, átkozottak :a hajléktalanok.

zzsuzsici 2011.12.05. 12:05:01

@türkiz: @Izrael misztériuma: Régebben tényleg gyönyörű adventi megemlékezéseket lehetett itt olvasni, például 3 éve pacsytól is, meg a többi jezsuitától is....Szeretnék megosztani veletek valamit!- Egyszerű mise, kedves, nyugodt pap, mindig mond valami egyszerűen szépet, jót, amit magammal tudok vinni. Nem karizmatikus jelenség, Hála isten! Úgy gondoltam, nála gyónni is tudnék karácsony előtt. A tegnapi mise végén így szólt: A templomunkban mostanában egy részeg hajléktalan kiabál misék után, arra kérem a híveket ne adjanak neki pénzt, mert nem segítenek ezzel rajta. Inkább adakozzatok az xy kórház betegeinek az ajándékaira! A karitaszunk sok embernek segít, betegeknek időseknek.. kérlek inkább a perselybe adakozzatok!
Na: Szeretném egyszer megtudni nagyon, mi történt AZZAL a részeg hajléktalannal azon kívül, hogy kitiltották a templomból. Mert ez a kedves pap róla egyáltalán nem ejtett szót, mi történt vele stb... Fura nekem ez. Miért van az, hogy mi hívek mindig a láthatatlan betegekért adakozunk és a láthatókért pedig nem tehetjük templomon belül. Miért nem jön a karitász mise után és miért nem viszik őt valami melegedőbe? Miért van az, hogy már többedszer hallom a saját fülemmel azt, hogy a pap kiprédikálja a hajléktalant a hívek előtt? Az xy kórházakban eleve ellátják a betegeket. De ez a szerencsétlen kiáltozó részeg kitől kap egy puha ágyat?

türkiz 2011.12.05. 13:49:40

@zzsuzsici: Örülök, hogy te meghallottál... "Ideje, hogy csendes magányomban is meggyújtsak végre egy/... gyertyát, ahol csak én vagyok, a várakozás, és Isten." -(remélem, nem bántódik meg az, akit ideidéztem) ilyen és hasonló mondatokra vágyom, és nem politikára, meg nagymagyar-öntudatra, ahogy a Mária-jelenések is meg tudják ám fojtani az embert rendesen ilyen intenzitással. Bizonyára mindennek és mindenkinek van itt helye, legyen is! De biztos, hogy ilyen szélsőségesen, mértéket nem ismerve...? ha meg csak én vagyok túl érzékeny, akkor el kellene fogadnom, hogy itt hiába keresgélek. Csak hát, valamikor igazán jó volt ide betérni: igaz szóért, őszinte gondolatokért... annyi értékes embert ismerhettem itt meg, és annyiszor esett jól átgondolni, újraértelmezni ezt a világot, benne önmagammal (...) mi történt?
És igen, zzsuzsici! Ma már a hajléktalan-kérdés sem más, mint politika... de most mit mondjak? nekem abból, hogy valakik szorosan felületén a létnek folyamtosan ítélkeznek, döntenek más emberek felett (mert nemcsak hajléktalan-kérdés ez ma már) őszintén és igazán nagyon elegem van... ! Épp ebből van a legteljesebb mértékben elegem! Nem hozná el ide valaki Istent?

YganA 2011.12.05. 13:59:56

@türkiz: most mennem kell, de

NAGYON SZÍVEMBŐL SZÓLTÁL!

2011.12.05. 14:00:08

@türkiz:
"Nem hozná el ide valaki Istent?"
az Isten ott áll a templom kapujában és bebocsájtásra vár, de a farizeusok nem engedik bemenni a saját házába...

2011.12.05. 14:11:06

@zzsuzsici:
A pap éjjel nem tudott aludni, mély szomorúság vett rajta erőt. Éjfélkor eljött hozzá egy angyal és megkérdezte:
- Mit tettél?
- Óh semmit, csak elzavartam egy részeg hajléktalant, aki mindig itt kiabált a misék után...
Az angyal ezt felelte:
- Te szerencsétlen, hát nem tudtad, hogy Ő volt a Megváltó???
- Honnan tudhattam volna? - válaszolt a pap sértődötten. Erre az angyal így folytatta:
- Ha a Biblia olvasása helyett csak egyszer is felkerested volna azt az embert és a szemébe nézel, rögtön megláthattad volna...

zzsuzsici 2011.12.05. 14:37:10

@Izrael misztériuma: És ekkor a pap felkelt, elment a templomhoz éjjel, nyirkos esős időben és látta, hogy ott fekszik egy test összefagyva a templom bezárt ajtaja előtt... Ekkor odament hozzá, felemelte, bevitte a templomba és hívta a karitasz embereit hogy segítsenek. Jöttek is hamarosan. Elvitték őt egy otthonba, ahol volt egy kis tiszta szoba és egy tiszta ágy. Levetkőztették, megmosdatták meleg vízzel, feladtak rá egy tiszta pizsamát, lefektették az ágyra. Másnap felébredt az öreg ember, nem tudta hol van, csak azt hallotta, hogy kintről énekszó hallatszik. Felkelt az ágyról, kiment és látta, hogy többen körben ülnek az előtérben és az asztalon egy szép koszorún négy gyertya van, ebből az egyik ég...Nem hitt a szemének...

2011.12.17. 22:44:25

@Izrael misztériuma:
A túl nagy baj az embert a szánalom alá taszítja: undort vált ki, félelmet, sôt megvetést. A szánalom csak bizonyos szintig merül alá, és nem mélyebbre. Ez már csak az irgalmasságnak sikerülhet. Azok, kik ily mélyre estek, érezhetnek még szánalmat önmaguk iránt?
(Simonr Weil)

2012.12.19. 11:21:20

Ez alkalommal témáink:
– Hogyan számolható fel az utcai hajléktalanság?
– Új helyzetet teremtett-e az AB döntése?
– Ágyszámbővítés vagy azonnali szemléletváltás?
- Miért áll be szociális segítőnek a volt egészségügyi miniszter?
Pásztor Magdolna műsorvezető meghívott vendégei Vecsei Miklós, a Máltai Szeretetszolgálat alelnöke és Csehák Judit egészségpolitikus.

www.168ora.hu/szerda11/szerda-11-168-ora-radio-szegenyseg-nyomor-letminimum-maltai-szeretetszolgalat-hajlektalan-107942.html

2013.01.08. 20:06:50

Ha a Máltai Szeretetszolgálat írásban tiltakozik a kormányfő tervei ellen, arra oda kell figyelni. Ráadásul teszi ezt „névvel, lakcímmel” maga az elnök, Kozma Imre és az alelnök, Vecsei Miklós. Egyikük sem a békétlenség embere, politikai ambícióik pedig végképp nincsenek. Okuk a szólásra annál inkább.

nol.hu/lap/allaspont/20130108-bosszukonzultacio

2013.01.08. 22:33:36

Az emberi méltóságban mindenki osztozik - függetlenül attól, hogy mennyit valósított meg a lehetőségeiből, és miért annyit. Az életek egyenlőségét a méltóság garantálja. - A Metanoia Stúdió beszélgetése Vecsei Miklóssal, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökével.

magyarkurir.hu/video/az-emberi-meltosagban-mindenki-osztozik-vecsei-miklos-hajlektalansagrol

misihanna 2013.08.21. 12:45:59

Egyik barátnőm értetlenkedve (megbotránkozva?) mesélte, hogy a papjuk a prédikációban arra intette őket, hogy ne pénzeljék a hajléktalanokat.
Mellesleg én is hallottam már olyan prédikációt egy szerzetes paptól, amiben figyelmeztetve lettünk, nehogy adakozzunk a templom előtt ácsorgó, egyébként valóban látszólag munkaképes koldulóknak. Ő azt ajánlotta, inkább megfelelő szervezeteknek adakozzunk.
Bevallom, olykor lelkifurdalásom van, ha mondjuk téli estéken egy-egy ilyen rongyaiba bábozódott fekvő alak mellett elsuhanok, mert van hová mennem, és van mit ennem.
Azt hittem, majd ezek a "papi intelmek" felmentenek a lelkifurdalás alól, és többé semmi szorító érzés, de sajna nem...

2013.08.21. 13:20:28

@misihanna:
ne hallgass az ilyen papokra/szerzetesekre!
bizonyára ők még sosem voltak hajléktalanok, nem történt meg velük, hogy már három napja nem ettek, de az is lehet, hogy csupáncsak nem mertek a koldus szemébe nézni, mert akkor meglátták volna benne Jézus arcát...

misihanna 2013.08.21. 14:00:31

@Izrael misztériuma: Igazad van teljesen, csak az a baj hogy a helyzet nem annyira egyszerű. Ha csak szegény, nyomorult, beteg vagy idős üldögélne az utcákon, könnyű lenne adni, még akkor is ha az embernek nincs sok elosztogatni való pénze.
De sokakat irritál (mondjuk munkából hazajőve, hullafáradtan engem is), amikor életerős, viszonylag fiatal emberek kérincsélnek évek óta bizonyos helyeken, akik kivétel nélkül 5-6 gyerekkel élnek az utcán, akik szegények mind éhesek. (ja, mert a gyermekvédelmisek ezt hagynák.)
Voltak már velem koldusok (főleg fiatal ffiak) arrogánsok, ha egynek adtam, körülvett a többi, hogy nekik miért nem, ha megmondtam, nincs több pénzem, utánam kiabáltak olyasmit, amit most inkább nem ismételnék meg.

Van ez az oldal, aztán meg olvassuk azokat a szentírási igéket, mint pl.: "Törd meg az éhezőnek kenyeredet, és a hajléktalan szegényt fogadd be házadba. Ha mezítelent látsz, öltöztesd föl, és ne fordulj el embertársad elől!"

Bennem meg csak a zavarodottság és a lelkifurdalás nő. Ki tudja itt eldönteni, mi a helyes?

2013.08.21. 14:02:48

@misihanna:

Gondolom ezt is lehet praktikusan, a hatékonyságot szem előtt tartva szemlélni.
Ennek néha lehet létjogosultsága, de az ilyen szószékről mondott praktikusságokkal pont az a baj , hogy: de igen sajnos "felmentenek", pedig nem kéne.

"ne tudja a bal kezed, mit tesz a jobb"

Ez a mellett, hogy "ne kérkedjünk a jótettekkel" azt is jelenti, hogy nem feltétlenül kell az adakozás mellé nevelést, meg okosságokat is adni. Ha ő piára költi is az alamizsnát az az ő dolga. A te "gesztusod" attól még értékes marad(hat).

2013.08.21. 14:24:40

@Pandit:
Ez a mellett, hogy "ne kérkedjünk a jótettekkel" azt is jelenti, hogy nem feltétlenül kell az adakozás mellé nevelést, meg okosságokat is adni. Ha ő piára költi is az alamizsnát az az ő dolga. A te "gesztusod" attól még értékes marad(hat).

nagyon szívemből szóltál!

misihanna 2013.08.21. 14:46:23

@Pandit: H. atya, egy nagyon-nagyon öreg atyai barátom mesélte, hogy "a régi időkben" egy rendtársa pénzt adott egy koldusnak (nem valami sokat), de a lelkére kötötte, hogy nehogy piát vegyen belőle. Mire a koldus gúnyosan: Dehogy, tisztelendő úr, majd katedrálist építtetek belőle:P

Engem nem annyira "az én gesztusom értéke" érdekelne vagy hogy az a fázó kilátások nélküli ember alkoholt vesz-e vagy sem, hanem hogy mit lehet kezdeni az arrogáns, erőszakos vagy éppen lódító (x. gyerekkel vagyok az utcán, stb.) koldusokkal. Van olyan pölö, aki a koldulást munkának tekinti.
Külföldről jöttem haza, még euró fémpénzeim voltak napokig a pénztárcámban. Ferenciek terén koldus leállít, mondom, sajnos euróim vannak csak. Koldus készségesen: Nem baj, a kollégám be tudja váltani...

2013.08.21. 14:53:25

@misihanna:
mit lehet kezdeni az arrogáns, erőszakos vagy éppen lódító (x. gyerekkel vagyok az utcán, stb.) koldusokkal. Van olyan pölö, aki a koldulást munkának tekinti.

el kell kerülni őket messziről...

2013.08.21. 15:49:00

@Izrael misztériuma:
Én arra gondolok, hogy én az ő helyében valószínűleg kétszer olyan arrogáns lennék. Már az is fel tud húzni, ha mondjuk egy boltban hanyagul, figyelmetlenül szolgálnak ki, stb.
Az én dolgom megítélni a viselkedését? (Persze az még nyilvánvaló tény marad) Ki tudja hányan utasították már vissza. Ki tudja milyen lelki folyamatok után jutott oda, hogy gyermeket visz magával. És ha pont az én pár forintomtól lesz picit jobb annak a gyereknek is ?
Kér tőlem. Én elhiszem, hogy rászorul. És ha nem ( akkor is kemény dolog lehet rongyosan, mosdatlanul stb kuncsorogni ) azzal majd ő elszámol gondolom.

misihanna 2013.08.21. 15:49:39

@Izrael misztériuma: Nem tudom, viccnek szántad-e, mindenesetre megnevettettél:)
Egyrészt Bp-nek vannak olyan területei, ahol lehetetlen elkerülni őket, pl. az említett Ferenciek tere, már próbáltam mindenfélét, hiába. Másrészt úgy értettem a "mit lehet kezdeni velük" dolgot, hogy a Biblia sem tesz különbséget alamizsnára érdemes és nem érdemes szegény között, hanem egyszerűen szegényekről beszél. Vagy??

misihanna 2013.08.21. 16:00:52

@Pandit: nahát, nekem is ezen járt az agyam, amiről írsz, innen a kérdésfelvetés:P Azt azért elárulom, hogy gyerek tuti nem él vele, mert az igaz, hogy anyagi okból nem lehet gyereket kiszakítani a családból, de megteszi a gyermekvédelem más indokkal.

("én az ő helyében valószínűleg kétszer olyan arrogáns lennék".

Nem tudom, nő vagy-e, de én igen, és elhiheted, amikor egy kihalt aluljáróban két benga hajléktalan férfi csak akkor engedett tovább menni, amikor valaki arra jött, valahogy nem a felettük való sajnálkozáson járt az eszem.)

2013.08.22. 08:03:17

@misihanna:
Értelek. Ez azért természetes.

2013.09.28. 12:22:15

„Aggódunk az Országgyűlés által tárgyalt törvényjavaslat miatt, amely az otthontalanok drámai helyzetét tovább súlyosbítaná. A javaslat lehetővé tenné az 'életvitelszerű közterületi tartózkodás' szabálysértésként történő büntetését. A kunyhókat építőkkel szemben ugyanezt rendeli.” Ezt Szőke Péter, a katolikus egyházhoz közel álló Sant'Egidio közösség magyarországi vezetője mondta az Indexnek.

Katolikus közösség szerint alaptörvényellenes a hajéktalanok büntetése
index.hu/belfold/2013/09/27/katolikus_kozosseg_szerint_alaptorvenyellenes_a_hajektalanok_buntetese/

2013.10.03. 09:05:41

gazemberek, ezt akartátok?!
nem élhettek közöttünk hajléktalanként,
nem élhettek közöttünk,
nem élhettek

Vesztes helyzetet hoz az új hajléktalantörvény
index.hu/belfold/2013/10/03/varatlan_helyeken_tunnek_fel_a_hajlektalanok/

jánosbácsi (törölt) 2013.10.03. 09:10:54

Ti liberálisok juttattátok a nagy részüket az utcára amikor a bankjaitok bepalizták őket a frankhitellel!

jánosbácsi (törölt) 2013.10.04. 05:17:27

Máshogy mondom hogy hátha leesik: Orbán állíttatta le a hitelesek utcára rakását! A kilakoltatásokat! Beleugrasztották őket a frankhitelbe aztán kidobták őket az utcára!
Akkor is aggódtál értük, amikor a balos-liberális hittársaid épp pakoltatták ki őket az utcára?!
süti beállítások módosítása