Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Levél egy fogadalmas szerzetes nővérnek

2019.01.22. 20:30 phamdinhngocsj

ngoc.jpg

Kedves nővérem!

Fogadalomtételi misédre tekintve mindenki osztozik veled az örömben. Örülök, hogy mostantól teljesen Istenhez tartozol és az Úr küldetését folytatod. Jézus a szívében hordoz, csodálatos ember vagy. Boldogságod forrását találhatod meg a szerzetesi életben.

Egy alkalommal Ferenc pápa ezt mondta: „Mi lenne, ha nem volnának szerzetes nővérek? Nem volnának nővérek a kórházakban, a misszióban, a jótékonysági szervezetekben vagy olyan oktatási környezetben, amelyet nélkülük nem tudunk elképzelni!” Ahogy II. János Pál pápa hangsúlyozza, „Jó nekünk itt lennünk” (vö. Vita Consecrata, 29.). Bárhol, ahol szerzetesek vannak, az emberek gyakran találkozhatnak a nővérekkel, akik lelkesen élnek a mennyek országáért. Amikor hiszel Jézus hívásában, nagy szeretetet és friss életerőt tapasztalsz a megszentelt életben. Lelkesedésed az Isten küldetéséből származik.

Egyszer arról meséltél: még főiskolás lányként arra vágyakoztál, hogy mindent elhagyj, és a szentség e különleges útjára lépj. Ahelyett, hogy párt kerestél volna magadnak, Jézus szerető hívására válaszoltál. Mint a többi szerzetes, feladod álmodat arról, hogy családi fészket építs, mindezt elhagyod, hogy Istennek e személyes terve szerint élj. Egyszerű nővérként, nagy örömmel jársz Jézussal a küldetés útján. Ezen az úton nemcsak emlékezned kell a dicsőséges történelemre, s nemcsak szólnod kell róla, hanem komoly feladat vár rád! Tekints a jövőbe, mely felé a Szentlélek elindított, hogy általad még nagyobb dolgokat műveljen! (vö. Vita Consecrata, 110.). Jézussal egyre szebb dolgokat tehetsz.

Tudod, bár nehéz követni Jézust, számtalan kihívás látható a közösségben belül is vagy a küldetésben, de azt remélem, nem adod fel. Néha a kereszt súlyossága megrémíthet, de szerencséd van, mivel ott vannak Jézus vállai, melyekre támaszkodhatsz! Jézus szeretetének köszönhetően boldogan élhetsz. Az isteni örömben, amelyet Istentől kapsz, remélem, hogy az Úr nővéreként nagy erőforrásra lelsz, és így nagy nehézségeket és kihívásokat is leküzdhetsz. Szent II. János Pál pápa szavait idézve:  „Ebben áll az Istennek szentelt életre szóló meghívás lényege: teljesen az Atya kezdeményezése (vö. Jn 15,16), mely a választottaktól választ vár. Isten ezen ingyenes szeretetének megtapasztalása oly mélységes és erős, hogy az érintett személy úgy érzi, életének föltétlen odaadásával kell válaszolnia, úgy, hogy mindent, jelent és jövőt egyaránt az Ő kezébe ajánl. Ezen az alapon lehet az Istennek szentelt személyek identitását – Szent Tamás fölfogása szerint – tökéletes odaadásuk felől megérteni, mely odaadás a szó szoros értelmében vett önfeláldozáshoz hasonlítható.” (vö. Vita Consecrata, 17.)

Ráadásul Jézus szeretetéből a három evangéliumi tanács által szabadon élhetsz. A fogadalom pillanatában teljesen szerzetes nővérré váltál, és azóta egyedül Istenhez tartozol. Ahelyett, hogy feleségül akartál volna menni valakihez, arra vágytál, hogy tisztaságban élj a mennyek országáért. Ezért mondhatnám, csak Isten az egyetlen „szerelmed”. Ezek a fogadalmak segítenek neked Istennel egységben élni. Így boldogan élhetsz szerzetesi cölibátusban is. Ki mondja, hogy neked nincs „szerelmed”? Ki gondolja, hogy egy szerzetes nem tud szeretni? Tökéletesen szeretni Jézust azt jelenti, hogy „osztatlan” szívvel adod oda magad Istennek (vö. 1Kor 7,34)! Amikor e kapcsolatot hűségesen tartod, megszabadulhatsz a pénz és a hatalom utáni sóvárgástól, a világ csábításaitól, hogy bátran választhasd Istent egyetlen örökségként (vö. Zsolt 16.). A tisztaság, szegénység és engedelmesség által mindig szelíd, szerető és nyíltszívű lehetsz Isten és az emberek iránt.

Kívánom, hogy boldog legyél az evangéliumi tanácsokban, és nagy örömmel élj, amikor szüntelen Jézus Krisztust követed. Amikor a szerzetesi életben nehézséggel állsz szemben vagy súlyos keresztet érezel, könyörögj, hogy Jézus – a te különleges szerelmed – szeretetének tüze által újra és újra gyújtsa meg a béke és a boldogság lángját szívedben. Így Isten nővéreként mindig azt az örömöt és szeretetet sugározhatod, ami benne gyökerezik. Ha a szereteted gyengébb, a szerzetesi életed vonzó mivolta is erőtlenebb lesz, ezért gyere és maradj Jézus szívében! Így lélekben megerősödhetsz, és továbbra is szerethetsz teljes életeddel.

Imádkozzunk egymásért és szerzetesi hivatásokért!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr2214582934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása