Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Facebook

Címkék

boldogság (8) egyház (52) európa (8) ferencpápa (9) gondolat (9) gondolatébresztő (17) hit (22) ima (13) Isten (8) isten (19) jezsuita (12) jézus (11) katolikus (10) lelkiség (10) orbán (9) pápa (19) politika (25) szabadság (9) szeretet (12) társadalom (10) tudomány (11) vallás (14) vallások (10) Címkefelhő

A Szentlélek a fiatalok életében

2020.05.30. 10:33 phamdinhngocsj

lelek_1.jpg

Viccesen azt mondják néha, hogy a Szentlélek „kevésbé híres”, mint az Atyaisten vagy Jézus Krisztus. Tény, hogy ritkán említjük meg a Szentlelket, vagy ritkán fordulunk hozzá. A Szentlélek különösen a fiatalok számára sokszor még idegen. A Szentlelket talán a bérmálás ünnepe miatt ismerik. Ezt követően úgy tűnik, a fiatalok kevesebb figyelmet fordítanak rá. Következésképpen sokan nem kötődnek Istenhez. A Szentlélek nélkül a fiatalok könnyen elvesznek, és nehezen érnek el sikereket az életükben.

A Szentlélek a harmadik személy a Szentháromságban. Szoktunk még úgy beszélni Róluk, hogy: teremtett az Atyaisten, megváltotta a Fiú, és megszentelt a Szentlélek. Ha a fiatalok figyelnek a Szentlélekre, észrevehetik, hogy a Szentlélek az Atyaisten alkotó munkájának kezdetén már ott volt. Isten Lelke lebegett a vizek fölött (Ter 1,1). Sőt, Isten maga leheli az életet az élőkbe. Ez a Szentlélek, Ő az ember számára az életerő forrása.

Arra is emlékezhetünk, hogy Jézus az utolsó vacsorán sokat beszélt a Szentlélekről. Ő az, aki vigasztal, véd, támogat és segít később mindenkit. Aztán feltámadása után Jézus megjelent tanítványainak, és megadta nekik a Szentlelket (Jn 20,22). Pünkösd napja volt, azaz a Szentlélek eljövetelének ünnepe. Ekkor már Jézus befejezte földi tevékenységét, és felment a Mennybe. Ettől kezdve a Szentlélek aktív „működéséről” beszélhetünk.

Néhány tény a Szentháromságról, melyekből láthatjuk, hogy ez a Szentlélek kora: ha a múltban Jézus irányította tanítványait, akkor napjainkban a Szentlélek vezeti az egyházat. Az Ő cselekvése nélkül nem érhetjük el Istent. Ez kicsit furcsának tűnhet a fiatalok számára. Ne felejtsük el, hogy az egyház ezt tapasztalja: a Szentlélek készíti elő az emberek szívét és vonzza őket Krisztushoz; összegyűjti őket az egyházban; életet ad és az egyházat megszenteli (vö. KEK 737. és 747.). A fiatalok ezt gyakran elfelejtik, így sokan azt mondják: „Miért nem tudok imádkozni? Miért hiányzik az életerő? Miért nincs energiám ahhoz, hogy tovább járjak?”, stb. Ennek oka az, hogy még nem fordultak a Szentlélekhez, nem engedték, hogy visszavezesse őket Istenhez.

A fiataloknak szóló írásaiban Ferenc pápa gyakran hangsúlyozza: a Szentlélek előkészít. Az egyház és a pápa a fiatalok problémáját megérti, és azt akarja, hogy a fiatalok a Szentlélek felé közeledjenek. Érdekes, hogy „ahol az Atya és Jézus jelen van, ott a Szentlélek is ott van. Ő az, aki előkészíti és kitárja a szíveket, hogy befogadják ezt az örömhírt, ő az, aki elevenen tartja az üdvösség e tapasztalatát.” (Krisztus Él, 130.).

Ha az ifjúság az álmok színpada, akkor a Szentlélek valóra váltja azokat. A fiatalokkal mindig van egy Személy, aki hatalmas, tájékozott, erényes, bölcs és bátor. Mindig hajlandó lelkesedést és életerőt adni a fiatalok életébe. Ha kapcsolatba akarnak lépni Jézussal, akkor a Szentlélek egyre beljebb viszi őket Krisztus szívébe, hogy egyre inkább eltöltse őket az Ő szeretete, világosságának ereje. Eközben a siker, a boldogság és a béke az, amit a fiatalok érezhetnek és megérthetnek.

Ha a fiatalság a szerelem korszaka, akkor a Szentlélek erősebbé teszi azt. Az embereket Istenhez és egymáshoz vonzza. Mert „a remény pedig nem csal meg, mert a nekünk ajándékozott Szentlélekkel kiáradt szívünkbe az Isten szeretete.” (Róm 5,5). Ez a „gravitáció”, amelyre szükségük van a fiataloknak a szeretet utazásában. Ezért az egyház emlékeztetni akar: „Mindennap hívd segítségül a Szentlelket, hogy szüntelenül megújítsa benned a nagy örömhír élményét. Miért is ne? Nem veszíthetsz semmit, Ő pedig meg tudja változtatni az életedet, meg tudja világosítani és jobb irányítást tud neki adni.” (Krisztus Él 131.).

A fiatalok talán nem vették figyelembe ezt az életerőforrást. Pedig a Szentlélek mindig ott van; minden ember lelkében ott akar lakni. A Szentlélek egyesíteni akarja a fiatalokat a szeretetben. Azt akarja, hogy kapcsolódjanak az egyházhoz, az igazsághoz és Istenhez. Ennek van egy feltétele: kérik és elfogadják a Szentlélek segítségét. A fiatalok is élvezhetik ezt az egyedülálló tapasztalatot: a Szentlélek az élet lelkeként vagy alapelveként működik. Ő maga egyesíti az egyház minden tagját egymással és az egyház fejével, Krisztussal. (vö. Ef 2,21–22).

Kedves fiatalok! Ha belefáradtunk a kísértésekbe, a Szentlélekkel legyőzhetjük őket. Nélküle sok akadályt nem tudunk leküzdeni az életünk útján. A Sátán próbálkozása nem fog sikerülni, ha látja bennünk a Szentlélek jelenlétét. Szerencsések vagyunk, hogy a Szentlélek hajlandó segíteni nekünk. Ily módon a fiatalok útja sokkal értelmesebb, és jövőjük sokkal fényesebb lesz.

A Szentlélekkel mondhatjuk el: Te vagy a legjobb forrásom. Ebben az esetben magunkra érthetjük, hogy: „Olyan lesz, mint a víz mellé ültetett fa, amely gyökereit egészen a folyóig ereszti. Ha jön a hőség, nem kell félnie, lombja mindig zöldellni fog.” (Jer 17,8). Amikor sok fiatal ember fáradt és szomorú, ha az Úrban, a Szentlélekben hisznek, akkor „új erőre kapnak, szárnyra kelnek, mint a sasok. Futnak, de nem fáradnak ki, járnak-kelnek, de nem lankadnak el.” (Iz 40,31).

A Szentlélek segítségéért nem kell mást tennünk, mint imádkozva kérnünk tőle. Folyamatosan hívjuk meg Őt a lelkünkbe; akkor mindegyikünk lelkét megszenteli és az Isten templomává teszi. Különösen az élet nehézségeivel szembenézve ne felejtsd el, hogy a Szentlélek mindig veled van. A Szentlélek közelségének kifejezésére a Biblia olyan képeket használ, mint a víz, a tűz, a felhők, a fény, a galamb stb. Ezek a látható szimbólumok segítenek a fiataloknak közelebb kerülni a Szentlélekhez. Ne felejtsük el, hogy Ő segíteni akar nekünk!

Ó, Szentlélekünk, kérjük, hogy jöjj mindent megújítani bensőnkben és körülöttünk! Ámen.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr9215729478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.