Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Radikálisabb krisztuskövetés

2010.06.23. 18:49 Szakaszu

- Apó, engem nagyon érdekelne, hogy te miben látod a radikálisabb krisztuskövetést?

- Egész életem egyik fő témája ez volt. Ezért örömmel írok róla. Először egy-két alapelvet mondok el tapasztalataimból.

  • A krisztuskövetést nem lehet megélni csak a régi szokások megtartásával.
  • A megszokásokból sem, amikor csak azért érzem biztonságban magam, mert azt teszem, amit megszoktam, és amit őseim is tettek. Az egyházi és családi hagyományok mutathatnak irányokat, de nem jelentik a végső és egyetlen normát arra nézve, hogy most hogyan éljek, és mi tegyek.
  • A becsületes élet, a tízparancs betartása még nem radikális krisztuskövetés, ez ószövetségi élet, nem keresztények is megteszik.
  • Parancsok betartása dicséretre méltó, a rossz elkerülése néha kemény küzdelemmel jár, de nem elégséges.
  • Jézus követésének leglényegesebb pontja nem a teljesítmény-központúság.
  • Nem egy világnézet, életfilozófia megvalósítása.
  • Teológiai tudás hasznos és szükségesnek is mondható, de a tudás még nem krisztuskövetés.

- Hát ha nem ezek megtartása az igazi krisztuskövetés, akkor mi?

- Jézus mikor meghívta tanítványait, arra hívta meg őket, hogy „jöjj, kövess engem!”, tehát igazi személyes, meghitt kapcsolatra hívta meg őket. A kapcsolat kiépítésének kezdeményezője Jézus volt, nem a tanítvány(ok).

- Én még ilyen hívást nem tapasztaltam!

- Milyen kapcsolatban voltál eddig Jézussal?

- Rendszeres vasárnapi kapcsolatban és hét közben is néha imádkoztam hozzá. Tudod, nagyon elfoglalt ember vagyok.

- Szeretnéd tudni, hogy mi a te értékrended, ami majd segíti vagy akadályozza a Jézussal való kapcsolatodat?

- Erre még nem is gondoltam, hogy ettől is függ.

- A te értékrendedet három dolog mutatja.

  • Ami számodra fontos, arra találsz megfelelő időt, ami ráfordítasz.
  • Abba belefekteted szíved energiáját.
  • Amit értékesnek tartasz, arra van pénzed.

- Én úgy gondoltam, ha Jézus hívni akar engem, akkor majd Ő megkeres és megszólít.

- Azt hiszed, hogy eddig Jézust nem érdekelte, hogy mi van veled és nem keresett téged? Vagy inkább nem volt rendben a felvevő készüléked? Nem az adással, hanem a fogadással volt a baj?

- Mit kellett volna nekem másképpen tenni?

- Meghittebb kapcsolatot kiépíteni Jézussal és az Ő erejével elhárítani az akadályokat. Ha olvasgattad az evangéliumokat, talán emlékszel egy-két esetre, ahol Krisztus követésére megvolt a vágy is és a meghívás is, de akadályokba ütköztek. Írok neked most egy-két ilyen akadályt:

  • Egy ifjú azért nem tudta követni Jézust, mert túl gazdag volt.
  • Volt, aki a családi kötelékeket fontosabbnak ítélte.
  • Voltak, akiket a régi berögzött szokások, az ősöktől kapott tanítások gúzsba kötöttek, és így nem voltak szabadok Jézus hívására válaszolni.
  • Másoknak a sok elfoglaltságuk miatt nem volt idejük, amit Jézusnak akartak volna adni.
  • Megint mások becsületes embereknek tartották magukat, és többre nem vágytak.

Nem tudom nálad mi lehetett az akadály, próbáld meg magad felfedezni. Az biztos, hogy Jézus náladnál is jobban vágyik arra, hogy rendszeres, mély, meghitt kapcsolatban legyél Vele és radikálisabban kövesd Őt.

- Ezt nekem nehéz elhinni, de igyekszem.

- Miért nehéz neked elhinni? Vágyódsz rá, de… képtelennek látszik számodra? Vagy olyan örömteli, hogy el sem tudod hinni? Olyan vagy, mint az apostolok, akik örömükben csodálkoztak, de nem hitték el, hogy Jézus valóban feltámadt (Lk 14,41). Te is csodálkozzál, hogy Jézus mélyebb kapcsolatba akar kerülni veled, és lassan talán elhiszed, hogy Jézus valóban hív téged is radikálisabb követésére.

- Miben áll Jézus radikálisabb követése?

- A Jézus iránti szeretet igazi megéléséből:

  • Feltétel nélküli önátadás Jézusnak. Hogy ez mennyire van meg benned, egy gyakorlattal letesztelheted: vegyél egy üres lapot. Tedd magad elé, kérd az Ő kegyelmét, hogy át tudd adni magadat neki. Az ima végén írd alá az üres lapot azzal a szándékkal, hogy Jézus írhat bármit arra, kérhet tőled bármit, már előre elfogadod és hálás vagy érte.
  • A radikálisabb krisztuskövetés nem a te erőfeszítésedtől függ. Ez az Ő ingyenes ajándéka, de neked ezt kérned kell alázatos és bizakodó hittel. Befogadása Isten kegyelmével lehetséges, de a te szabad döntésed.
  • Ne próbáld te kigondolni azt, hogy számodra miben áll a radikálisabb követés. Kérd Jézust, hogy mutassa meg neked, te csak légy nyitott a mindennapi történésekben, az adott valóságokban és imáidban lassan világossá lesz Jézus akarata és személyes hívása.
  • Keress magadnak lelkivezetőt, hogy segítsen a nagyon fontos megkülönböztetésben.
  • Legyen rendszeres, személyes ima az életedben, min. 30 perc naponta. Írd le a visszatekintést imáidról, hogy meg tudd azokat beszélni lelkivezetőddel.

- Hát ez nem is olyan egyszerű!

- Lehet, hogy első olvasásra komplikáltnak látszik, de hidd el, hogy valójában nem az. Ha Jézust teszed életed központjába, és nem a saját erőfeszítésedet és érdekeidet, menni fog. Annyi szabadságot, örömöt és szeretet fogsz megtapasztalni Jézustól! A radikálisabb krisztuskövetés: őszinte szeretetből fakadó életmód. Ki nem vágyódik erre?

51 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr242092166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

felician 2010.06.23. 19:14:32

ejha, ezt most köszi.

kis_csirke 2010.06.23. 19:24:58

Köszönöm. Gazdagít ez a poszt.

álomfejtő 2010.06.23. 19:45:05

...Az a fehér lap az aláírással a legnehezebb, a feltétlen önátadás. - pont ezen gondolkodtam a napokban, aztán megijedtem a rossz dolgoktól,ami történhet velem, a szeretteimmel, s már gondolatban kértem is ezek elkerülését..., mert a legyen meg a Te akaratodban minden benne van, már nem tudok olyan lenni, mint a kisgyermek, ez nagyon fáj.

fasírt 2010.06.23. 20:33:51

Sziasztok!

Nagyon gazdag ez a poszt, köszönöm.

Nekem is nehéz a "fehér lap", azt hiszem talán ez a legnehezebb a hitben. Mégpedig azért mert a fehér lap elfogadása már maga is kegyelemből lehetséges csak. Vágyódni azonban lehet rá. Ezért esik jól annyira ez a felkiáltás: "Hiszek Uram, segíts hitetlenségemen" és így is segít Jézus. A fehér lap maga az "ismeretlen Isten" elfogadása, Aki teljesen szuverén módon dönt mindenben. Én úgy tapasztalom, hogy Ő elém siet és megérint. Ez a tapasztalat bizalmat ébreszt Iránta.

Egy példa az életemből:

Egyszer nagyon-nagyon megbántott valaki,akit szeretek. Én nem tettem mást, lefeküdtem az ágyra és szomorkodtam (sajnáltam magam). Egyszer csak teljesen váratlanul, kérés nélkül vmi meleget éreztem a szívemben. Egy olyan Szeretet érintett meg, ami teljesen természetfeletti. Nagy szeretetet éreztem az iránt, aki megbántott és sajnáltam őt, hogy milyen rossz lehet neki. Kimentem és átöleltem. Nagyon megdöbbent, kicsit őrültnek nézett, de elfogadta a közeledésemet. Helyre állt a béke kettőnk között. Hála Jézusnak. Azóta jobban bízom és vágyom az Ő érintésére.

iovianus 2010.06.23. 21:48:11

Az üres lapot nem teljesen értem!Valaki legyen szíves kifejteni egy picit jobban!

És ezúton is köszönöm korizolinak a lelki vezetést, sokat segített, bár lehet megint ideje lenne egy tanácskérésnek.:)

álomfejtő 2010.06.23. 22:03:13

@iovianus: megpróbálom.Üres, sőt fehér lap - vagyis semmi nem számít, ami addig volt az életedben (mármint hibáid, elrontott kapcsolataid, betegséged , rossz érzések, emlékek, méltánytalanságok, a bűneid - egy új lapot nyitsz,s arra Isten rajzolja fel az életedet, vagy Jézus írja meg a te cselekedeteidet, még a gondolataidat, a vágyaidat is, úgy, hogy az jobb neked, mit te magadnak valaha is reméltél volna, vagyis kérni se kell konkrétan, csak azt, hogy ő tegyen veled amit akar, s ebben a teljes ráhagyatkozásban és bizalomban teljesen szabadnak érezhetjük magunkat, hogy minden érzésünk, gondolatunk cselekedetünk Ő általa történik, és az jó, és ez határtalan örömmel tölthet el bennünket, s ez által hálatelt szívvel tudjuk szeretni Őt, társainkat, az életünket..

Jobb lator 2010.06.23. 22:43:51

Mindenkinek szeretettel ajánlok egy remek könyvet:
David Gregory: Vacsora egy tökéletes idegennel. (Egyházfórum kiadás)

kis_csirke 2010.06.24. 08:28:54

Próbálok valami személyeset is írni (jó olvasni Benneteket) :-).

Erről a fehér lapról még az is eszembe jut, hogy azért kell hozzá bátorság...összekoccan a fogam, remeg a térdem, szakad rólam a víz, ha csak rá gondolok, de érzem, hogy ez az egyetlen hiteles út.

Meg az is eszembe jut, hogy minél idősebb valaki, annál nehezebb aláírni ezt a fehér lapot, teli vagyok "önmentegető" elméletekkel.

De az is lehet, hogy az aláírt laphoz időnként szükség lesz radírra is, mert időközben én is irkálok azért a lapra (mindeféle záradékot, megjegyzést az aláírás után).

álomfejtő 2010.06.24. 08:42:21

@fasírt: ez nagyon szép, de valahol nagyon könnyű dolgod is lehetett, mert rövid idő múltán csak egy nagyon rövid utat kellett megtenned, s volt, aki pont úgy fogadta ezt, ahogy a legjobb.Most gondold ezt el minden jelzőnek az ellenkezőjével.

álomfejtő 2010.06.24. 09:09:06

Tovább gondolva, kinek könnyebb, igen a fiataloknak, akiknek élete még teljesen nyitott a jövőre, mert múltjuk a növekedés,testi szelemi síkon (persze sokan vannak, akiket már a gyermekkori magukkal hozott hátrányok eleve le akarnak húzni) de a fiataloké mindenképp a lehetőségek reménye.
Aztán azoknak is könnyebb, akik ott állnak a teljes kifosztottságban, s tényleg már más lehetőségük nincs , mint Rá bízni magukat. - persze az életük iszonyú, de a Ráhagyatkozásban feltételnélküliek, mert más útjuk nincs, mármint , ha felismerik.
...és miért érzem a helyzetemet nehéznek? - mert tudván tudom, hogy rengeteg lépésem lehet- ne, de itt jön a kérdés, mennyire avatkozzak be tevőlegesen a sorsom alakításába, hol lennék már erőszakos, és hol van az ,amikor tohonya, kényelmes vagyok és csak a sült galambot várom.?Nulla anyagi javak mellett, ha kicsit épp több lett, mert dolgoztam érte(tényleg csak pár ezer), azt hova tegyem, a szívem vagy az eszem dolgozzon, s bárhova is költöm, a másikra már nem jut, ami épp oly hiány, mint az előzőleg választott elhagyása lenne. Ne törődjek semmivel? - csak tegyem a napi dolgom, minden felmerülő hiányom minden percben újra felvetődő árnyékaival? - Valóban könnyebb a szerzeteseknek!___ higyétek el, boldog lennék,, ha nem kellene ruhával,fedéllel, élelemmel törődnöm, csak az imáimmal és konkrét feladataimmal, ami tanítás, gondozás jótékonykodás, söprögetés, főzés, akármi, csak nem ezek... de a családomat nem cserélném el semmiért, s akkor most előlről kezdődik a mókuskerék a gondolatokban...

YganA 2010.06.24. 10:05:00

Kedves Apó! A Vágyak embere c. postod arra késztetett, hogy nyomdokaidban lépkedve, hasonlóan párbeszédes formában, megpróbáljam végiggondolni, nálam, világi Anyónál hogyan voltak összhangban a vágyaim és Isten hívásai/üzenetei az elmúlt évtizedekben. Nehéz, de tanulságos áttekintés - még csak eléggé az elején tartok.

Úgy gondolom, ha sikerül végiggondolnom az eddigi életemet, talán a friss postod "üres papírlapját" is könnyebb lesz aláírnom.

Köszönöm az eddig hozzámérkezett segítségeket!

Y.

iovianus 2010.06.24. 14:19:44

@álomfejtő: köszönöm!

Olyan nem lehet, hogy az ember lapja szép lassan kifehéredik? És úgy jön rá, hogy ami vele történik az a fokozatos ráhagyatkozás eredménye?
Velem mintha ez történt volna.

Jobb lator 2010.06.24. 14:58:22

Na, egy pillanat! Rosszul kezdődik.
radikális - alapos, gyökeres, mélyreható; szélsőséges - jelentéssel bíró szóként találom az idegen szavak szótárában. De, hogy ezt még fokozzam is, az már végképpen nem illik nekem össze a Krisztus-követéssel, amit én feltétlenül nagy „K”-val írnék!
Mert mindenképpen szélsőséges értelme van ennek a szónak, és talán a szeretettel egyáltalán nem összeegyeztethető e fogalom. Jézussal kapcsolatosan semmiféle radikalizmust nem taglalnék, amely szó erőszakosságot jelent, különösen a mai világunkban. Jézussal nem egyeztethető össze szerintem e fogalom.
Javítsuk ki, ha lehet, a címet!

álomfejtő 2010.06.24. 18:28:22

@iovianus: Szerintem ilyen is lehet:) de nem a "kifehéredés" a lényeg, nem azt jelenti , hogy ezután már makulátlanok leszünk,( de természetesen ezen kell lenni), hanem a Ráhagyatkozáson múlik, akkor bárhogy is alakulnak a dolgaink tudjuk, Rajta keresztül cselekedtünk. Persze előfordul, hogy hibázunk, amikor elfelejtkezünk Róla, ez valami olyan amikor PÉTER ELKEZDETT SÜLLYEDNI, A VÍZEN JÁRVA , MERT CSÖKKENT A HiTE - MINDJÁRT JÉZUST HÍVTA(KIEMELÉSa billentyüzettöl önállóan):)

álomfejtő 2010.06.24. 18:29:52

Szakaszu, nagyon szép a kép. Nagyon sokminden eszembe jut róla.

tanítvány 2010.06.24. 21:55:37

@fasírt:

ez számomra hiteles tanúság. Köszönöm hogy megosztottad.
Azt gondolom, sokan örülnénk, ha belül eljutnánk a szeretet e feltétlenségének fontos pillanataira, akár külső jelek nélkül (kiengesztelődés, Krisztus békéje)

fasírt 2010.06.24. 23:14:59

@álomfejtő: teljesen igazad van. Tökéletesen érdemtelenül kaptam ezt az ajándékot, és könnyű dolgom volt, mert nem tettem semmit csak "örültem". A bizalomban sokat segít,hogy tudok erről a feltétlen Szeretetről. Ez mindenkinek szól, ez örömhír és jó továbbadni.
Nekem sajnos egyébként a napi fél óra is nehéz feladat. Annyira igaza van Szakaszunak abban,hogy a prioritásaink mutatják meg, hogy merre haladunk, mit tartunk fontosnak. Olyan könnyű elveszni a mindennapi szokásainkban.

északi szél 2010.06.24. 23:24:16

A "fehér lapot" én hatásvadász kelléknek tartom. Az a bizonyos "fehér lap" akkor is tele lesz írva, ha nem írjuk alá. Javítsatok ki, ha tévednék...
Másfelől keserédes mosolyt is csal az arcomra. Az a gyanúm, hogy már akkor is sokat lépnénk előre, ha értelmes lélekkel és nyitott szívvel fogadnánk azokat a helyzeteket, amelyekbe életünk során belekerülünk. A pátosz szerintem fölösleges, elég, ha az éppen aktuális helyzetre igent mondnunk. "Mester, követlek, bárhová is mész.."

Szép estét!

kis_csirke 2010.06.25. 07:54:42

Szakaszu, egy kérdés:
miért épp ez a három kritérium mutatja az értékrendemet (amire időt szánok, amit szívből csinálok, amire pénzt adok)?

Az értékrendemet -saját tapasztalat alapján - az is mutatja, hogy miért leszek mondjuk haragos, mérges (mert az fontos nekem). Erről mit gondolsz?

álomfejtő 2010.06.25. 10:07:31

@fasírt: az érdemtelenség és a feltételnélküliség kéz a kézben járnak, akár az emberek egymást közt, akár Isten és ember relációjában.
Sajnos én sokkal komolyabb poklokat jártam meg, amiről nem szívesen beszélnék. Emberi relációban érdemtelenül, akár fogalmazhatnék, ártatlanul, ám Istenbe helyezve biztos 'kiérdemelten', és az örök célhoz vezetően.

Endrosz 2010.06.25. 16:14:14

@Jobb lator:

1. Krisztus radikalitása jól látszik például:

- A mózesi törvények betöltése, egyik téma a szexualitás: "Mózes szívetek keménysége miatt megengedte nektek a válást, de én azt mondok nektek, [..]"
(Itt több alkalommal használja a Mester azt a formulát, hogy "de én azt mondom nektek" -- vagyis radikálisabb elvárásokat fogalmaz meg.).

- "Ne gondoljátok, hogy békét jöttem hozni a földre. Nem békét jöttem hozni, hanem kardot. Azért jöttem, hogy szembeállítsam az embert apjával, a leányt anyjával, a menyet anyósával. Az embernek a tulajdon családja lesz az ellensége".

Hát ha ez nem egy radikális, felforgató kijelentés -- egy olyan korban, amikor a családi kötelékek erősebbek és megbecsültebbek voltak! --, akkor semmi sem az...

- A gondolkodás gyökeres átalakulása: „Bizony, mondom néktek: aki nem úgy fogadja az Isten országát, mint egy kisgyermek, semmiképpen sem megy be abba.”

- Még sok-sok példát kereshetnék.

Ugyanakkor úgy látom, mintha magával a szóval lenne bajod, és nem a tartalmával. Én nem ragaszkodom ahhoz, hogy a fentieket a "radikális" címszó alá soroljuk be... csak nem tudok jobbat helyette. :)

2. "Javítsuk ki, ha lehet, a címet!"

Van egy véleményed. Oké.

Leírod ide. Oké.

Nagyon nem tetszik neked a bejegyzés címe, és erre jó okod van. Oké.

Meg akarod szabni, hogy mi legyen a bejegyzés címe. Nem oké.

Remélem, érthető voltam.

északi szél 2010.06.25. 17:25:08

Kedves @Jobb lator:
A radikalizmusnak fogalmi szinten semmi köze az erőszakhoz, a latin radix főnévből származik, amely gyököt, gyökeret jelent.

Ha Jézus bársonyos természetű, kedves idegen lett volna, nem vadásztak volna rá eszeveszett dühtől fűtve, hogy aztán a legválogatottabb eszközökkel alázzák és kínozzák meg őt, majd megöljék.

Valamivel azért csak "kihúzta a gyufát"? Egy két fontos dologról éppen __gyökeresen__ mást gondolt, mint azok, akik aztán az életére törtek.

És, történetesen azok az emberek nem akartak hallani semmilyen radikális változásról. Itt írta valaki, hogy az intézményt és a törvényeket védték az igazsággal szemben.

Jobb lator 2010.06.25. 19:32:37

Kedvesek vagytok. Köszönöm. Természetesen egy szerény véleménnyel álltam elő, ami nem kell, hogy egyezzen a tietekkel. Jól van ez így.
Sőt, az, hogy gyökeresen újat mond Jézus, és új megvilágításba helyezi Isten elképzeléseit velünk és a világgal kapcsolatosan, azzal teljesen egyetértek. És még az, hogy teljesen ellentétes dolog Krisztus követése, azzal, amit a világ diktál. Köszi.

mig8 (törölt) 2010.06.26. 08:42:28

@Jobb lator és mindenki:

Bocsánat, hogy közbeszólok. Egy ideje követem a beszélgetést és örülök, hogy ilyen toleránsak vagytok.

Viszont hadd tereljem egy kicsit a beszélgetést, merthogy nagyon érdekelne a véleményetek az én problémámról. Arról van szó, hogy a munkahelyemen akadt egy kis problémám. Hogy ezt jól megoldhassam, kínálkozik egy lehetőség, de akkor színészkednem kell, magyarán füllenteni egy kicsit. Ráadásul olyan embereknek, akiket tisztelek. A tét óriási.

Mit gondoltok ti? És mi lenne a Jézus módra radikális megoldás?

álomfejtő 2010.06.26. 10:04:55

@mig8: MIndenképp az igazat mond és a te belső meggyőzédésed szerint cselekedj. Ez az alapja a mindenkori tiszta lelkiismeretnek. Én ezt tettem, de kirúgtak.
Azonban nem jól tálaltam a dolgot.Mostmár én is okosabban csinálnám.
Miközben az igazat mondod, feltételezned kell, hogy ők is jót akarnak,mégha nem is úgy gondolod, és az ő szempontjaikat is végig kell gondolnod, és az érveléseiket meghallgatni, sőt meg is kérdezni, hogy miért tartják a megoldásukat jónak. Nem fölülről, erkölcsi magaslatról, de nyiltan kell beszélni a problémáról, a tettek hosszútávú következményeiről.
Azt is meg kell nézni, hogy a végeredmény hová vezet, mit eredményez, másoknak hasznára van -e.
Az én esetemben több ezer ember életminősége romlott volna, ha szó nélkül hagyom.A végeredmény, hogy mehettem, ám a projekt 3 hónap múlva megbukott. Ha megalkuvással hallgatok, most jobb helyzetben lennék, vagy két héttel később egy másik elvtelen helyzetbe kellett volna belenyugodnom, s így tovább... vagy megtaláltam volna a helyes kommunikációt közben, úgy ahogy most leírtam.NÉHA HIBÁZHATUNK, ERKÖLCSI BOTLÁSAINK IS LEHETNEK, DE A PERMANENS MEGALKUVÁS (kiemelés véletlen:) a személyiség rombolása.

zzzsuzsa 2010.06.26. 11:24:06

@mig8: Szia! Szerintem túl kevés az info arra, hogy felelősségteljes választ lehessen adni! Nem tudom, mi az a "kis" probléma amibe beleütköztél, de ne hamarkodd el a dolgot. Lehet, hogy van más megoldás is! Ha van valaki a munkahelyeden, akiben bízol és elmered neki mondani a problémádat, akkor tedd ezt. (a munkahelyemen van 2 kolléga, akikkel véd és dacszövetséget kötöttünk:)) nagyon hatékony tud lenni az ilyen, kiállunk egymás mellett, stb...) Én megosztanám ezt egy bizalmassal, vagy valakivel akár a munkahelyen kívül, akinek adok a szavára.,és jól átgondolnám és mérlegelném a helyzetemet.

mig8 (törölt) 2010.06.26. 13:16:18

@álomfejtő:

Az igazad mondani? Épp az volt a bajom, hogy füllenteni kell - legalábbis a jelenlegi megoldási lehetőség szerint!

Én sem akartam, sőt, egyenesen utálom magam érte, hogy megtetettem, de per pill. más megoldást most nem látok.

@zzzsuzsa:

Igyekszem megosztani persze másokkal is, család, barátok, volt tanárok. A sztorim egyszerű: új főnököt neveztek ki fölénk, aki úgy látja, hogy túl lassan végzem a munkám, ezáltal veszteséget generálok, ezért ki akar tenni. A szakmai vezetőm szerint ez nem igaz, csak még viszonylag új vagyok.

Nehéz megítélni, hogy pontosan miért is akarnak kitenni. A szakmai vezetőm úgy véli, hogy ez csak ürügy. Viszont a főnököm elég későn mondta meg, nincs igazán időm állást keresni. Ezért aztán egy kicsit füllentenem kell, hogy időt nyerjek. aki időt nyer, életet nyer - ezt gondolom.

De tudni szeretném, hogy az mit tenne a helyemben, aki a radikális Jézuskövetést javasolja. Mert hátha van jobb javaslata. (Jézust én is igyekszem követni, de sok dolog van, amiben egyszerűen képtelen vagyok - szerintem túl idealisztikus az álláspontja.)

Jobb lator 2010.06.26. 14:18:24

@mig8:
Mit értesz azon, hogy tisztelet?

Jobb lator 2010.06.26. 14:21:37

@mig8:
Mi jelenti számodra a problémát?
Csak egy jó megoldás van?
Csak egyetlen lehetőséged van?
Valóban óriási a tét?

mig8 (törölt) 2010.06.26. 15:45:55

@Jobb lator:

Tisztelet. Ha valaki korrektül viselkedik velem, akkor én is ugyanígy teszek vele. Ha ráadásul szakmai kérdésekben jóval többet tud, mint én és azt hajlandó meg is osztani velem, akkor tisztelni fogom és adok a szavára. Ha ráadásul szakmailag és emberileg is kiáll mellettem akkor, amikor a főnököm úgy gondolja, hogy nincs igazam (de közben igen), akkor meg pláne. A tisztelet számomra a korrektséget, az őszinteséget és a kölcsönösséget jelenti együtt.

A probléma. E hónap végégig tart a szerződésem és csak ezen a héten jelentette be a főnököm, hogy bocs, ennyi volt. Ha hónap elején teszi, már lenne új állásom, így viszont kellene még egy kis idő. Ugyanakkor a "munkanélküli" nem megoldás. Tehát a probléma: hogyan érjem el, hogy kapjak még egy kis haladékot, amig taléálok állást?

Egy jó megoldás. Per pill egyet látok. Ettől persze még lehet több is.

A tét. Családos ember vagyok, nemrég született meg a második gyerekem. Emiatt kicsit kiköltekeztünk, tehát a tartalékok szűkösek. Szeptemberig eldől, hogy hol folytatom, de addig se szeretnék állástalan lenni.

zzzsuzsa 2010.06.26. 16:09:41

@mig8: Szia!
Otthon van az újszülött kicsi baba, a feleséged nemrég szült, nem hiszem, hogy lelkiismereti kérdést kellene ebből csinálnod. Jól teszed, ha megpróbálod húzni az időt. Ha ezzel másoknak nem okozol kárt,de az általad elmondottakból nem ez derül ki, a kis "becsapás" pedig megbocsájtható, főleg, ha utóbb kiderül mi volt a tét. Kívánom, hogy találj egy hosszútávú jó állást magadnak,és hogy jó fizetést kapjál mellé! Ne aggódj, Jézus segítsen neked!

zzzsuzsa 2010.06.26. 16:16:35

@mig8: Csak még egy, a "kis becsapás" csak akkor lehet kedvezőtlen, ha rájönnek. Ezért legyél óvatos!!
Tiszta szándék és cél mellett ott áll Jézus! Szia!

álomfejtő 2010.06.26. 16:39:33

@mig8:ahogy nekünk itt leírtad, az a teljes igazság, ez emberileg érthető. Beszélj teljesen őszintén az új főnököddel, mondd ez el így neki is.
Most van egy misztikus javaslatom.
Mosz hétvégén imádkozz ezért, ha van leki restanciád gyónással kapcsolatban tedd, meg, menj gyónni, járulj szentáldozáshoz, és helyezd ezt az ügyet teljesen Jézus kezébe. ez pontosan olyan ügy, ami a tiszta lap és mégis alapvető sorsdöntő is lehet.A Szentlélek veled lesz így. Állítólag ha így bízunk, hiszünk és ráhagyatkozunk, a leghelyesebb szavak fognak a szádra jönni. Ha nem sikerül ez a dolog, biztos lehetsz benne, hogy egy egész más sokkal jobb megoldás lesz számodra.
(egy kicsit nem ide vág, de az én helyzetem már két éve stagnál, pedig tudom, hogy helyes volt a döntésem, ennek ellenére még mindig van tanulni valóm az eset kapcsán, nem csak a munka relációjában, hanem más dolgokban, ráadásul Isten rendjében az összefüggések sokkal komplexebbek, tehát megint csak Rá kell hagyatkoznom)

mig8 (törölt) 2010.06.26. 17:49:20

@zzzsuzsa:

Kösz. Ahogy látom, te mindig gyakorlatias vagy ilyen téren. :-)

@álomfejtő:

Hát a teljes igazság ennél azért több. De amit itt nem mondtam el, azok csak kissé árnyalnál a képet, annyira talán nem lényegesek. (Az új főnököm egy volt tanárom, a cég már egy ideje veszteséges, szóval eddig is rezgett a léc alattam, a cég igazgatója is változni fog, stb.)

Igazából nekem az okoz lelkiismeretfurdalást, hogy a szakmai vezetőmnek se mondhatok el mindent.

Amúgy pedig, amikor kiderült, hogy itt vége, körbetelefonáltam az ismerőseimet, hogy ki tudna segíteni. Sokan megmozdultak. Egy másik volt tanárom is (az ő javaslata volt, hogy próbáljam meg húzni az időt, mert magamtól nem tettem volna). A lényeg, hogy most úgy néz ki, hogy több helyről is lesz állásajánlatom, de nem egyből lehet átmenni oda. Az is bánt, hogy sokan tesznek szivességet és mégis párat közülük vissza kell utasítanom, hisz csak egy helyre mehetek el dolgozni.

zzzsuzsa 2010.06.26. 17:59:21

@mig8: Látom nagyon a szívedre veszed , tedd Jézus elé, meg minden, de csináld úgy ahogy eddig, szerintem jól ment idáig is, én drukkolok neked hogy jó állásod legyen! Az meg ne bántson, hogy nem lehetsz egyszerre mindenhol:-)) szerintem örülj inkább, hogy ennyien melléd állnak és kellesz! Jó fej vagy nagyon! Húzd az időt, a többit majd megoldja az Atyánk:-))

Jobb lator 2010.06.26. 18:39:57

@mig8:
A Te családod a Te gondod, amit neked kell megoldanod. A legjobb, ha őszintén tudsz játszani, tiszta lapokkal. Érthető, hogy időt akarsz nyerni, de a Te lelkiismeretedet csak Te játszhatod el, amit semmi körülmények között ne kockáztass.
Minden helyzetben magunknak kell a helyes döntést meghozni, más nem teheti meg. Kibicnek semmi nem drága, ráadásul nem ő fizet érte. Szorítok Nektek és imádkozom értetek. Én ennyit tehetek, de Te se hagyd ki döntésedből Istent. Isten legyen Veletek!

álomfejtő 2010.06.26. 19:08:04

@mig8: olvasd el mégegyszer Szakaszu posztját. :)

zzzsuzsa 2010.06.27. 13:06:20

@mig8: Szia:)) Azért majd egy pár szóban számolj be az eredményről, ha van rá lehetőséged! :)) Üdv!!

Virágoskert 2010.06.27. 18:51:30

Kedves Szakaszu!

Szervesen a témához kapcsolódik, ezért meg szeretném kérdezni, hogy mi a véleményed Kempis Tamás Krisztus követése c. művéről?

Egyébként nagyon tetszik a bejegyzés, kis dolognak tűnik ugyan, de máris sokat segített, számomra sok új, eredeti elgondolást tartalmaz, sok új szempontot, melyek eddig eszembe sem jutottak.

telihold83 2010.06.29. 13:27:24

Engem is érdekelne, hogy a Kempis könyvvel kapcsolatban kinek milyen véleménye/tapasztalata volt, ha volt?

mig8 (törölt) 2010.06.29. 17:47:43

@zzzsuzsa:

Igyekszem. Nyertem némi haladékot végül, de azért ez nem a tökéletes megoldás.

Az igazán jó megoldás még várat magára. Talán már nem sokáig, talán még hónapokig. Most még nem tudom...

zzzsuzsa 2010.06.29. 18:49:56

@mig8: Gondolunk rátok itt páran a blogon, és imádkozunk értetek!:)

mig8 (törölt) 2010.06.29. 22:03:57

@zzzsuzsa:

Köszönöm. :-)

Én is megteszek mindent, ami tőlem telik. Az vallom, hogy "segíts magadon, Isten is megsegít!" Őszig elválik - remélem.

Szakaszu 2010.06.30. 10:05:59

@Virágoskert:
Kedves Virágoskert! Kempis könyve a középkori szerzetesek lelkiségét mutatja be. Nagyon szép részeket találsz benne Jézusról, az Eukarisztiáról. Viszont az is igaz, hogy nem minden amit találsz benne alkalmazható a mi korunk lelkiségére.Például nem lehet azt mondani, hogy az a szerzetes, aki kilép a cellájából, kevesebb emberként tér oda vissza.

tanítvány 2010.06.30. 12:55:45

@Szakaszu:

fizikailag érti a cellát? Nem inkább az avilai belső várkastélyra gondol? Persze, a stabilitas loci sosem volt a jezsuiták meghatározója.
A világi hívőknek nem üzentél semmit Kempis kapcsán. Pedig a követés éppúgy mindenkié. A mód(szer) lehet más, de a viszonyulás nem.
Ha "nincs kétszintes kereszténység", ill. a szemlélődést lehetségesnek tartjátok világi tevékenység közepette is, akkor Kempis a ma "hétköznapi" emberének is szól, nem?
Amikor pl. általánosságban szól, nem szól az mindenkinek? "Minden hiábavalóság" - mondja. Ha ez igaz, akkor mindazok számára igaz, akiknek füle van a hallásra. S nem biztos, hogy mindegyik szerzetbe vonul, de belül meghatározta őt egy "Ige" (melyek különben a mindenkinek szóló bölcsességi irodalomban is előfordulnak.)

Kempis ezért "2. Biblia" is lehet.
Így tanították egy szemináriumban.
A Biblia pedig mindenkié!
(Korhozkötött tanítás persze még abban is van...)

telihold83 2010.07.01. 00:17:17

@Szakaszu @tanítvány: Köszönöm, hogy írtok a K. könyvről, épülök belőle. Én hajlok arra, hogy a cellának van egy mélyebb értelme is, az a lelki lakás amiről Tanítvány ír. Sok évvel ezelőtt többször végigolvastam, átelmélkedtem, úgy éreztem, hogy a mélyebb, igazabb valómhoz vezet el úgy ahogy sok más lelki olvasmány nem képes. Majd félretettem és hosszú ideig mint életidegent, túl középkorit (?)kerülgettem. Nemrég kinyitottam újra és egészen lenyűgözött az a néhány rész amit elolvastam belőle. Nagyon valóságos lelki tartalmakat fogalmaz meg, amiket időtlennek érzek.

kis_csirke 2010.07.02. 00:14:04

@Jobb lator: elolvastam a Vacsora egy tökéletes idegennel című könyvecskét.
Nagyot csalódtam. Problémák vannak a könyvvel.

Különösebb irodalmi igény nélkül megírt párbeszéd, ami az elmét mozgatja, de a szívet és lelket nem vonja be.
Pedig jó az alaphelyzet: agilis, fiatal családapa, elfoglalt dolgozó ember meghívást kap Jézustól, hogy egy étteremben vacsorázzon vele. A mű - nem túl kreatívan - a vacsora menetének megfelelően tagozódik (meghívás, ültetés, étlap, saláta, főétel, desszert, számla, otthon) és minden fejezet különböző kérdéseket taglal. Jézus gyerekkora, kapcsolata szüleihez; kereszténység elhelyezése a világvallások között (Jézus szájába olyan párbeszédet ad a szerző, amiben taglalja, miért nem helyes a többi világvallás: a hinduizmus világképével bajok vannak, a keleti vallásokkal gond, hogy a világ nem olyan, amilyennek leírják, a buddhizmusban a vágyak megszüntetésének nincs sok értelme, az iszlám tanításában valótlanságok vannak). A zsidó vallás nem került elemzésre.

Van szó gyerekkori sérelmekről, arról, hogy az ember elutasította Istent és semmit sem tud tenni, hogy helyreállítsa a kapcsolatot (de Isten elég nagy ahhoz, hogy a szakadást megszüntesse).
Aztán szó esik Hitlerről és Teréz Anyáról és arról, hogy isten a tökéletesség. Arról is, hogy az iszlámban nem nyeri el a büntetését a gonosztett, ha valaki ellentételezte elgendő jótettel, ezért az nem jó vallás. Stb..stb.

A könyv egy eléggé "kisstílű" (?) Jézust rajzol fel, aki a kereszténység igaz voltát védelmezi a hindu és buddhista tévtanok ellen, szájbarágósan magyarázza az alapvető hittant, alacsony színvonalon filozofál; ismeri a vendége családi körülményeit, minden pincért néven szólít, de eléri, hogy a vcsacsoravendég hazatérve kinyissa a Bibliát.

(A mű nagyjából 30-as, amerikai, személyes hitet nélkülöző, intellektuális férfiaknak szólhat. Én nem vagyok az.)

akvarell 2011.01.08. 10:25:38

@kis_csirke:
Nagyon jó olvasni a színes gondolatokat, a bevezető cikkel együtt. Nekem, az üres lapról, még más is eszembe jut.
- Ami mindig is fölmerült bennem, az volt, hogy Jézus, teljes odaadást kér. Cserébe sem a felét adja Magának. Persze ez függhet attól is, hogy mennyit engedünk Neki. Ez nekem csomó feladatot jelent, olyat is, amiben döntenem kell. A „vagy mindent, vagy semmit” elvét, így is nehéz megvalósítani, hogy apránként haladhatok azért előre. Gondom az is volt, hogy nem lehet „két lovat megülni egyszerre”, vagy nem lehetek „langyos”, aki sehová sem tartozik…
- Ha nem is bizonyosan, de azt gondoltam, hogy Jézus nem önző. Nem azt veszi el tőlünk, amit csak lehet, hanem azt viszont szeretné, hogy a bűnnel kapcsolatos dolgainkat elhagyjuk.
- A „tisztalap átadásától” midig féltem. Félve, de mindig kértem Jézust, hogy soha ne hagyjon magamra. Segítsen abban, amiben változnom kell. Sejtettem, hogy ennek súlya van, de amíg nem találtam szembe ezzel magamat, addig fogalmam sem volt, hogy ez mit jelenthet. A házasságunkban, kaptam meg ezt, amikor végül is át kellett gondolnom, hogy mit tettem, miért vagyok felelős… Magamat láthattam kívülről, és nem csak egy pillanatra. Nagyon ijesztő volt, nem tudom kifejezni. Hatása alatt voltam sokáig. Változás, azonnal nem is történhetett, mert azt is tudtam, hogy ezt nem elfelejtenem kell, hanem feldolgoznom…
süti beállítások módosítása