Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Játsszunk népszavazást, úgyis én nyerek!

2011.09.26. 22:27 áterpáter

Nem is olyan régen érdekes rádióadás hangzott el a Kossuthon. A műsorban egy vizsgálat eredményeit közölték. A Stanford Egyetemen végzett kutatás szerint a metaforákkal történő társítás nem csupán egy gondolati társítás, de azt is meghatározza, milyen megoldásokat kínálunk a társadalmi problémákra. A nyelv, a szóhasználat és a gondolkodás szorosan összefügg, a metafora pedig beépül az asszociációs körbe, erős érzelmeket vált ki bennünk, determinálja a gondolkodásunkat.

A kísérlet szerint, ha egy olyan jelenséget, mint a bűn, vadállatnak vagy vírusnak nevezünk, a használt kifejezés megváltoztatja magát a módot, ahogyan a bűnre gondolunk, és hatással van arra is, hogy a bűnözés megoldására milyen javaslatot teszünk. Más kutatások is alátámasztják, hogy a nyelv nem egyszerűen a gondolataink kifejezője, hanem alakítja is magát a gondolatot, amit megfogalmazunk vele.

Lera Boroditsky pszichológus azért a bűnt, a bűnözést választotta témául, mert egy valóságos problémát szeretett volna feldolgozni. A kísérletben résztvevő alanyoknak egy fiktív város növekvő bűnözési statisztikájáról beszéltek. A csoport egyik felének azt mondták, a bűn vadállatként pusztít a városban, másik részének pedig úgy fogalmaztak: a bűn mint vírus rombolja a várost. Az eredmények pedig igazolták a kutató előzetes várakozását:
- az a csoport, amelynek vírusként definiálták a bűnt, igyekezett diagnosztizálni a problémát, s az intézményrendszer segítségével, az oktatási rendszer reformjával, a társadalom egészségének helyreállításával javasolták megakadályozni a terjedését.
- a másik csoport, amelynek a vadállat metaforát használták, olyan megoldásokat talált, amely a levadászással, a kíméletlen erőszakkal, a börtönbe zárással volt összefüggésben, ők sokkal gyakrabban álltak elő kényszerítési és büntetési megoldásokkal.

A kutatás egyik legérdekesebb eredményének, hogy miután megkérdezték a kísérleti alanyokat, mi befolyásolta őket a döntés meghozatalában, minek hatására javasolták a különböző megoldásokat, szinte egyikük sem említette a bűnre használt metaforát. Biztosak voltak benne, hogy a statisztikák, az objektív tények alapján hozták meg döntésüket. A metafora tehát észrevétlen maradt, mégis alapvetően határozta meg a problémára adott megoldási javaslataikat, formálta gondolkodásukat, befolyásolta ítéletüket.

Nos, egy lépéssel közelebb: tegnap lezajlott a híres/hírhedt nyóckerben is a népszavazás a hajléktalan kérdésről. Érvénytelen ugyan az alacsony részvétel miatt, de a 9227 ezer szavazat alapján (57 835 a szavazásra jogosult) a VIII. kerület, helyi sajátosságokkal kiegészítve, kitiltja a hajláktalanokat a kerületből - jelentette ki Kocsis Máté (Fidesz-KDNP), keresztény szellemű, tisztaságmániás polgármesterünk.


A népszavazás kérdései:

1. Támogatja-e Ön, hogy hatályban maradjon Józsefváros Képviselő-testületének kukázást tiltó rendelete?

2. Támogatja-e Ön, hogy Józsefváros Képviselő-testülete rendeletben tiltsa meg Józsefvárosban a közterületen történő életvitelszerű lakhatást?

 
3. Támogatja-e Ön, hogy Józsefváros polgármestere még az idei évben tárgyalásokat folytasson a Fővárosi Önkormányzat vezetésével a hajléktalan ellátás színvonalának emelése és a kerület – hajléktalanokkal kapcsolatos – tehermentesítése érdekében?

Mindhárom kérdésnél elsöprő többségbe kerültek az igenek. 100%-os feldolgozottság mellett az eredmények azt mutatták, hogy az első kérdésnél 86, a másodiknál 88, a harmadiknál 94 százalék volt az igenek aránya.

Túl hosszú lenne leírni az okokat, hogy mi legyen a hajléktalanokkal, sokan próbálkoznak velük évek óta, hogy ne csak a helyzetet oldják meg, hanem az érintettek (magán)életét is rendezzék. Nehéz kérdés.

De érdemes figyelmesen olvasni a szavazásra szánt mondatokat. Mit olvashatunk ki belőlük, ha nem rejtett becsapást: mert melyik jó érzésű polgár ne látná szívesen a kerületet tisztának, ki ne tiltaná meg a kukában való turkálást, ki ne szeretné, hogy a polgármester intézkedjen (hisz az a dolga).
Vagyis nem a hajléktalanokról szólt a 3 kérdés, hanem arról, hogy én, Gipsz Jakab hogyan állok a tisztasághoz. Vagyis magamat minősítettem és nem a helyzetet, mégcsak nem is gondolkodva el arról, hogy mi lenne a feladat. Azaz saját magamat minősítem hülyének, ha a fenti mondatokra nem igennel szavazok.

Arról nem is akarok szólni, hogy a szavazásra agitáló (reklám) plakáton szerte a környéken a három kérdésre adott válaszok eleve kipipálva (nem üres kockaként, hogy hadd döntse el majd a szavazó) voltak feltüntetve. Polgármester úr megmondta, hogy mi dolga a nyóckernek, csak semmi semlegesség.

De hogy mi árán és ki látja ennek a szavazásnak a nagyobb kárát? Mondtak-e arról bármit is, hogy a kitiltott alakok, guberáló hajléktalanokkal mi lesz? Hogy ők is olyan emberek, mint mi? Hogy jön a tél és közel számukra a fagyhalál? És miért ne engedhetnénk, hogy fájjon, amikor meglátjuk, hogy olyan világot alkottunk, melynek ilyen következményei vannak?

Mégiscsak nyelvében él a “nyócker”, és a stanfordi kutatások itt is érvényesek, de mennyire.

 

139 komment · 1 trackback

Címkék: népszavazás fidesz kdnp nyócker hajléktalanok

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr833258970

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szeretteimet elüldözöm magam mellől, bunkó vagyok velük 2011.09.27. 23:09:49

20 éves lány vagyok, aki nem találja a helyét. Először kamaszkori problémára gondoltam, de évekkel később sem múlt el, és úgy érzem, most a legerősebb. A szeretteimet elüldözöm magam mellől, bunkó vagyok velük, holott nem érdemlik meg.Ok nélkül nagyon ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

uszo 2011.10.02. 13:56:10

@j.gabi: A probléma, hogy a fazon képtelen felfogni, hogy a tények értelmezett tények. Az értelmezés létmód.
De a legnagyobb probléma, hogy neki az a döbbenetes korlátoltság melyet a "fajvédő tulajdonság" jelent nem negatívum. Sőt.
Az egész világot ennek a fajvédő létmódnak a leragadott, a szellemtörténet által rég túllépett perspektívájából szemléli és így képtelenség építő párbeszédet folytatni vele.

thotferi 2011.10.02. 15:09:12

@uszo:
A fajvédő létmód a globálizáció által fenyegetett emberiség számára egyre időszerűbb megoldás lesz:
Íme egy igaz magyar fajvédő!:

"Kovács Gyula nem csak a gyűjteményéről híres, szenvedélyes hagyományőrző is. Az általa alapított lokálpatrióta baráti társaság a vidék történelmi emlékeinek, néprajzi, gasztronómiai hagyományainak megőrzésével foglalkozik.
A régi fajták megmentéséért, a kistelepülésekért és hagyományaikért végzett tevékenysége és szorgalma példamutató. Több évtizedes munkájának elismeréseként 2009-ben az "Év Zalai Embere" díj kitüntetettje lett. 2011. augusztus 20-án Dr. Fazekas Sándor miniszter úr az őshonos magyar gyümölcsfajták érdekében végzett értékmentő munkája elismeréseként Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesítette.
www.mnvh.eu/hirek/537/20110908/kovacs-gyula-kapta-janossy-andor-dijat
"Kovács Gyula több mint ezer őshonos magyar fajtát nevel gyümölcsösében, aligha véletlen, hogy Fazekas Sándor éppen itt jelentette be: a jövőben lehetőség lesz az eddig elhanyagolt tájfajták szaporítására, forgalmazására és feldolgozására - az erről szóló rendelet a napokban jelenik meg."
www.kanizsatv.hu/hirek/4921/egy_eves_a_szabad_palinkaf%C5%91zes/
Ennek van ,volt és lesz jövője!
Az ipari hulladék nívóján mozgó élelmiszerek kora leáldozóban.
A helyes értelmezés a létmód, amelyet te nehezen tudsz megérteni. Nem minden értelmezés egyenrangú, mert van ami jó , építő ,gyógyító előremutató, míg mások a társadalom leépítését, beteggé tételét szolgálják.
Sokan szegődnek a Sátán szolgálatába és sokakat téveszt meg a gonosz ideológiák segítségével.

jan 2011.10.03. 22:49:05

Ez a kitiltós dolog nyilván nem megoldás, de az sem megoldás, hogy beletörődünk a fennálló helyzetbe.

Ahogy én, vagy uszo, vagy izrael miszteriuma jogosan tiltakozna, ha valaki csak úgy beköltözne a nappalijába, úgy a közösség is jogosan utasíthatja el, hogy valaki az egyéb funkciókra fenntartott tereibe beköltözzön, ott lakjon (pl. aluljáró, park, utca stb.).

A dolog másik oldala, hogy a közösségnek illene fölajánlani valamilyen alapvető higiéniás feltételeket, meleget, valamelyes intimitást biztosító lakhatást az utcára kerülő tagjai számára.

2011.10.04. 09:08:36

@jan: Ok, a közösség oldja meg valahogy, hogy ne aludjanak az emberek az utcán. Egy ideje Törökországban élek és az itteni nagy társadalmi különbségek ellenére mintha nem lenne olyan súlyos a hajléktalan-helyzet, mint nyugaton. Arról van szó, hogy baj esetén jobban számíthat az ember a rokonaira és maga a muszlim hagyomány is nagy hangsúlyt fektet arra, hogy gondoskodnia kell a szegényekről annak, aki jól él. Persze ez a dolog itt is rohamosan változóban van, ahogy egyre terjed a nyugati társadalmi és gazdasági minta, de azért még látható ez a különbség. Ami miatt felhoztam ezt, az az, hogy az ember elsőszámú közössége, aki meg tudná akadályozni, hogy valaki utcára kerüljön, az a család, rokonok, barátok. Az, hogy ez a gyakorlatban nem így működik, az a hajléktalanságnál sokkal mélyebb társadalmi problémára utal.

A másik dologgal, amit írsz, nem értek teljesen egyet. Egyrészt a közterület nem úgy működik, mint egy magánterület - a saját lakásomban megmondhatom, hogy ki tartózkodhat, egy közteren csak jól meghatározott esetekben tilthatom meg ezt. Szóval nem nagyon értem, hogy ha egy hajléktalan nem csinál mocskot, nem kötekszik és nem szeg meg egyéb szabályt, akkor miért ne tartózkodhatna közterületen akár alvás céljából is? Lehet persze azt mondani, hogy ezek a hajléktalanok normát szegnek már azzal is, hogy kint alszanak és nem is akarnak dolgozni, mint más rendes ember, de ezzel vigyázni kell szerintem, mert ilyen alapon elég sok embert besuvaszthatnánk valami nyomasztó hajléktalanszállóra, akit egyébként nem kellene. Ha belegondolsz, lenne egy pár illusztris vendége is a VIII. kerületi hajléktalanszállónak: Buddha, Jézus, Szókratész, Orwell, Chaplin és még sorolhatnám - nem rossz társaság.

A harmadik dolog, amit említettem az előző hozzászólásomban is, azok a hajléktalanok, akik leginkább zavaróak, a részegesek, kötekedők, utcára piszkítók. Őnáluk az a helyzet, hogy nem igazán hajléktalanszállón, vagy hasonló helyen lenne a helyük, ugyanis nekik valamilyen mentális vagy alkohol / drog problémájuk van, ami miatt képtelenek magukat ellátni. Nekik leginkább kezelésre van szükségük valami erre szakosodott intézményben. Vannak még a koldusmaffiáknak dolgozó bérkoldusok, ezek tömeges jelenléte meg szimplán rendészeti probléma.

Szóval látható, hogy nagyon sokrétű ez a probléma és szűklátókörűek a megoldási kísérletek. Sokszor van olyan érzésem, hogy arról van leginkább szó, hogy oldja meg valahogy az állam / önkormányzat, hogy eltűnjenek szem elől ezek a zavaró látképromboló elemek és ezzel el is van intézve a dolog.

thotferi 2011.10.04. 09:50:07

@ifsz:
Igaza van jannak.A közterület nem lakás!
A pályaudvarokról is ki lehetett tiltani a hajléktalanokat, akkor a közterekről is, az aluljárókból, a parkokból is ki lehet.
Nem azzal a célzattal, hogy ezzel" megoldjuk a hajléktalankérdést", hanem, hogy megoldjuk a köztisztaságot.
" Szóval nem nagyon értem, hogy ha egy hajléktalan nem csinál mocskot, nem kötekszik és nem szeg meg egyéb szabályt, akkor miért ne tartózkodhatna közterületen akár alvás céljából is?"
Meg lehet tiltani az ott alvást! Ennek nincs akadálya.
Meg lehet tiltani a koldulást is ! Ha én mint vállalkozó vagy magánember egyetlen kapott forintomról nem adok számlát, nem vallom be az apehnek, nem adózok utána, akkor büntetésre számíthatok, akkor ez mindenkire legyen igaz,a "koldusokra " is.
Jézus nem volt hajléktalan és nem aludt utcán. A Gecsemáné kertben virrasztott egyetlen egyszer .
"Mester, hol van a lakásod? Ő így szólt:Jöjjetek és meglátjátok. Elmentek tehát, meglátták hol lakik, és nála maradtak azon a napon"(Ján1,38-39)
A kolduskérdést a szabadkőműves maffia szándékosan nem akarja megoldani, mert ez elősegíti uralmukat az emberek felett.
A hajléktalanságot pillanatok alatt meg lehetett volna oldani. Egész városok állnak üresen szerteszéjjel az országban szándékosan otthagyottan, lepusztítottan. Minden hajléktalannak, koldusnak, szerencsétlennek ki lehetett volna belőlük utalni egyet.
Vajon miért nem tették ? Ez nem tűnik fel senkinek?
Én tudom rá a választ!:: Mert eszük ágában sem volt a hajléktalanokon valóban segíteni, lakást adni nekik.
www.youtube.com/watch?v=q9u8gnjWx9s&feature=related
www.youtube.com/watch?v=YKynhwR48Jo&feature=related
www.youtube.com/watch?v=b9hCfvg6JFU&feature=related
www.youtube.com/watch?v=ioYj_yyarkM&feature=related

2011.10.04. 11:48:39

@thotferi: "A pályaudvarokról is ki lehetett tiltani a hajléktalanokat, akkor a közterekről is, az aluljárókból, a parkokból is ki lehet."

Nyilván ki lehet, és elismerem, hogy bizonyos esetekben ez lehet jogos. De minden közterületről? Hol van ennek a határa? Én mint "hajlékos", szundíthatok-e egyet vasárnap délután a közparkban vagy ez is nemkívánatos? Ha nem szundíthatok, mi ennek az indoka, ha én igen, akkor miért nem teheti ezt meg egy hajléktalan, ha egyébként nem viselkedik ordenáré módon? Egyáltalán hova vezet az, ha elkezdjük másoknak vagyoni helyzet alapján megmondani, hogy hol tartózkodhat?

A másik dolog, hogy úgy néz ki, hogy az egész világban most kezdenek csak a gazdasági problémák igazán durvává válni és egyre többen lesznek érintettek általuk. Ha esetleg egy hozzátartozód vagy magad is érintetté válsz, akkor is ilyen szigorú leszel?

"Nem azzal a célzattal, hogy ezzel" megoldjuk a hajléktalankérdést", hanem, hogy megoldjuk a köztisztaságot."

Egyrészt nem minden hajléktalan szemetel, másrészt olyanok is szemetelnek, akik nem hajléktalanok, így nem igaz, hogy a hajléktalanrendelet megoldaná a köztisztaságot. Harmadrészt írtam arról is, hogy az utcára piszkító hajléktalanok nagy része valamiféle kezelésre szorulna, mert a mentális állapotuk miatt képtelenek magukra és a környezetükre vigyázni. Ezeknek nem az utcán van a helyük, ez igaz. De nem is hajléktalanszállón, vagy kitelepítve valahová.

"Jézus nem volt hajléktalan és nem aludt utcán." - Ok, ebben könnyen lehet, hogy tévedek. Nyilván volt háza vagy hotelszoba-foglalása, amerre járt :). Ugyanígy Szókratész sem volt hajléktalan, őt Diogenésszel kevertem össze. A többi példaként felhozott személyről viszont ~90% biztonsággal tudom, hogy éltek hajléktalanként és biztos, hogy rengeteg példát lehet még találni, ha nagyon keresgélsz. De nem is ez a lényeg, azt akartam ezzel az egész példálózással mondani, hogy attól még, hogy valaki hajléktalan, még nem biztos, hogy emberileg kevesebb, sőt. Én személy szerint ismerek nem egy olyan hajléktalant, akinek meghajolok emberi nagysága előtt.

A kolduskérdéssel kapcsolatban nagyjából egyetértünk, de ez azt támasztja alá, amit írtam: a kolduskérdés rendészeti kérdés és a koldusmaffia irányítóit kellene elkapni, nem pedig a hajléktalanokat kollektíve büntetni emiatt.

2011.10.04. 12:05:57

@jan:
bevallom kisebbik fiam már középiskolás korában hozott vendégként korabéli csöviket lakásunkba, amin először mélységesen fel voltam háborodva, de aztán megbarátkoztam a gondolattal, fiam és felesége valamint feleségem is szociális munkásnak tanult az élmények hatására...

2011.10.04. 12:09:32

@ifsz:
'A rókáknak barlangjuk van, és az égi madaraknak fészkük, de az Emberfiának nincs hova fejét lehajtania.'

thotferi 2011.10.04. 16:54:58

@ifsz: " De minden közterületről? Hol van ennek a határa?"
Ezek már finom jogi megoldásokat igényelnek:
1: Este tíz után nem lehet a köztereken, parkokban, (aluljárókban egyáltalán nem) lefeküdni, aludni. Ott tartózkodni pedig ezután (22 óra) azoknak egyáltalán nem lehetne, akiknek nincs bejelentett lakcímük.(Kivételes esetekben, rendezvények idején megengedhető lenne.)
2. Ezzel párhuzamosan ki kellene jelölni a város
szélén egy tisztálkodási lehetőséggel ellátott fedett, fűthető, matracokkal felszerelt és őrzött hangárt ,ahová bemehetnének. Ide a hajléktalan igazolványukkal ingyen eljuthatnának a városból egy erre a célra rendszeresített buszjárattal.
3.Aki igazoltan legalább két éve hajléktalanná vált ,annak a "szellemvárosokban", elhagyott laktanyákban kiutalhatnának egy " lakást", ha az illető hajléktalan ezt elfogadja.
" akkor is ilyen szigorú leszel?"
Ez nem szigor, hanem megoldáskeresés.
," így nem igaz, hogy a hajléktalanrendelet megoldaná a köztisztaságot."
Ezt nem kell "hajléktalanrendeletnek" nevezni, mert nem az elnevezésen van a hangsúly , hanem a rendeletben meghatározott előírásokon, amelyek minden állampolgárra vonatkoznak.
@Izrael misztériuma:
Nyilván ezt akkor mondhatta, amikor lakásától , édesanyjától, testvéreitől(?) eltávozván távolabbi vidékeken tanított és nem akadt számára lakás, ahol lepihenhetett volna.

jan 2011.10.04. 17:05:43

@Izrael misztériuma: ejha, ez igen!

@ifsz: persze, abban egyetértek, hogy az önkormányzatok általában a szőnyeg alá söprésben érdekeltek, hogy a saját kis portájukat megszabadítsák a nem kívánt személyektől, aztán a többire fütyülnek.

2011.10.04. 18:16:00

@jan:
sajnos, a szent térerő elszállt, cudar vidék ez, de nem is baj, nem tudom még egyszer leírni...

2011.10.04. 19:05:51

Jézus korában a hivatalos zsidó egyházi vezetők pontosan ugyanúgy gondolkodtak, mint a mai nemzeti-keresztény kormányunk és a vele egybenőtt ún. történelmi egyházak előljárói - Jézus forradalmi tette az volt, hogy a társadalom kitaszítottjait - utcanők, vámosok, leprások stb... - magához emelte...
Jeruzsálemnek tudjuk, mi lett a veszte, de úgy látszik egyesek nem ismerik a történelmet vagy semmit sem tanulnak belőle...

Ferdinandus 2011.10.04. 20:23:59

Indulhatna például egy program, melynek keretén belül a lecsúszott, elszegényedett rétegek (nem kizárólag a hajléktalanok) házat és egy ahhoz tartozó, valamekkora telket kaphatnának, melyen mezőgazdasági tevékenységet folytathatnának önmaguk ellátására, valamint talán kereskedelmi jelleggel is, jó minőségű magyar terméket előállítva, kiaknázva Magyarország kiváló mezőgazdsági adottságait. Az elnéptelenedett magyar tanyavilág üresen álló, egyelőre pusztulásra ítélt lévő tanyái kiválóan alkalmasak volnának erre. Persze, ez csak azok esetében működhetne, akik beszámíthatóak, nem szenvedélybetegek, és alkalmasak az érdemi munkavégzésre.

2011.10.04. 21:28:50

szerintem az az alapvető probléma, hogy a magyar társadalom nem alulról szerveződő, nincsenek vagy alig vannak valódi közösségek és mindenki paternalista módon "odaföntről" várja a megoldást...
nemrég csendben kimúlt a zorbánjobbkeze párizsi pszichológus által reklámozott szegény projekt, miközben egyik tanárom már több, mint egy évtizede a rózsadombon több társával egytemben cigánygyerekeket tanítgat saját otthonába befogadva az emberi élet dolgaira, tanulhatnánk tőlük...

2011.10.05. 17:58:58

@thotferi: A helyzet az, hogy a hajléktalanok többsége magától is kiköltözik a városok elhagyatott erdeibe, ahol sokan kunyhókat építenek maguknak - láttam ilyen helyeken pár olyan "lakást", ahol nagyobb rend volt, mint nálam valaha is. Amit írsz, az annyiban még jobb is lenne, hogy a buszjáratokkal könnyebben be tudnak jutni a városba. A civilizáció "járt is már itt", ebből a helyzetből továbblépve keletkeztek a bódévárosok egyes nagyvárosok körül.

@jan: A probléma szőnyeg alá söprése - ez egy jó kifejezés. Ezek a "tüntessük el a nekünk nem tetsző elemeket"-típusú megoldások kísértetiesen hasonlítanak egyébként arra, ahogy a hulladékproblémát is kezeljük. A lényeg, hogy a szemünk előtt legyen minden szép és jó, az életmódunk árnyoldalait meg tüntessük el, mindegy hogyan. Az nem baj, hogy szeméthegyek növekszenek olyan helyeken, ahol nem látjuk, mert amikor az egész a fejünkre nő, az már nem a mi, hanem a valaki más problémája lesz.

@Izrael misztériuma: Ebben teljesen egyet értek, szerintem is a legjobb lenne a hajléktalanok ügyét a közösségek szintjén kezelni. Valahogy hiányzik a mai értékrendből az, hogy törődjünk a közösségünk olyan tagjaival, akiknek nem megy olyan jól. Valahogy úgy állnak az emberek az élethez, hogy amíg nekem jól megy, addig minden rendben, sőt ha lehet, még tiprok is egyet az alattam lévőkön. Annyit hozzátennék, hogy az, hogy mindent az államtól várunk el, nem annyira magyar sajátosság. Az állam mindenhol szereti a lehető legtöbb dolgot a saját kezében tartani, mert az államot vezető politikusok és érdekeltségi köreik így tudják a lehető legtöbbet kiszedni belőle. Emiatt aztán finoman szólva nem nagyon támogatják az önálló törekvéseket és már kis koruktól kezdve úgy nevelik az embereket, hogy felnőve el is várja az állami gondoskodást. Jártam már elég sok helyen, de nem nagyon láttam olyat, ahol egy közösség komolyan a kezébe tudta volna venni a sorsát.

@Ferdinandus: Ez alapvetően jól hangzik, de van egy olyan gyanúm, hogy ezek a helyek nem véletlenül néptelenedtek el. Olyanoknak is gondot okoz, hogy így megéljenek, akik már generációk óta ezzel foglalkoznak és a fiatalok is inkább a városba jönnének innen. Mindenesetre szerintem is megérné megpróbálni - én ha ilyen helyzetbe kerülnék, biztos belevágnék ilyesmibe.

thotferi 2011.10.05. 18:36:42

@ifsz:
Ha- ha: a buszjáratok csak kifelé lennének ingyenesek, befelé már nem !
Nem kellene az erdőben kunyhókat csinálni, hanem a "szellemvárosok", otthagyott laktanyák épületeit , lakásait kellene kiosztani nekik. Csak itt, ahol én élek három is van olyan lepusztult, kifosztott állapotban , hogy az szégyen. Egy másik meg teljesen üresen áll, azt még őrzik, ott is legalább 500-1000 embernek lenne lakás, szállás.
A magyar honvédség létszáma 100-200 ezer körül mozgott.
A szovjet csapatok a családtagokkal együtt mintegy 100 ezer főt tettek ki.
"Februárban legalább 7755 olyan ember volt Budapesten, akinek nincs otthona - derült ki a Menhely Alapítvány felméréséből."

Ferdinandus 2011.10.05. 19:24:53

@ifsz: Igazad van, sajnos ez egy félig-meddig idealista, naiv javaslat volt. Az ötlet egyébként nem tőlem származik, a témában nálam sokkalta avatottabbak már régóta emlegetik, hogy a magyarság (tágabb értelemben pedig az egész, ún. nyugati civilizáció) jelenlegi problémáinak nagy részére megoldást jelenthetne az általam említett életforma újra-felfedezése, a vidéki (~tanyasi), önellátó kisgazdaságok, kisközösségek feléledése. Azonban, ezzel "ellen-párhuzamosan" éppen az urbanizáció folyamata zajlik, méghozzá nagy erővel. Ennek ellenére én azért azt mondom, hogy (megfelelő akarattal) egy ilyen program országos szintű megszervezése, megvalósítása egyáltalán nem volna lehetetlenség.

2011.10.06. 01:15:35

@Ferdinandus: Talán nem is annyira naív. Azon gondolkodom, hogy ami miatt ez az életmód nem vonzó, az az, hogy nincs / messze van az orvos, iskola, rossz a közlekedés és nem lehet ilyen életmód mellett azt a társadalmi megbecsülést kivívni, amire egy mai fiatalember vágyik. A másik meg, hogy nem lehet annyi pénzt összelapátolni, amennyi egy gyerek tisztességes felneveléséhez kell manapság. A harmadik a közbiztonság. Nagyjából ezek az okok, ami miatt a fiatalok otthagyják a vidéket.

Az első kettő egy olyan ember számára, aki nagyjából megbékélt a sorsával és a leghőbb vágya, hogy hagyják végre békén, talán nem is jelentenek olyan nagy problémát. Ki tudja, talán működne néhány esetben.

bölcsésztanár 2011.10.06. 15:17:25

Nem tudom, hogy mennyire mérgesedett el a vita és milyen okosságokat írtatok, de ha én Kocsis Máté lennék, nem kenném el a problémát egy drága szavazással, hanem azt nézném, honnan tudok pénzt szerezni a hajléktalanok hajlékosítására. Kajálda, szálló, ruharaktár, orvosi ellátás, szociális munka. Ja, hogy nincs? Se pénz, se koncepció? Nem azért ül a székében, hogy azon agyaljon, honnan lesz? Nem azért van egy testület az önkorm-ban, hogy problémákat oldjon meg? Ha meg olyan impotens, hogy nem tud, akkor milliókat költ arra, hogy egy létező problémát nemlétező megoldásokkal kenjen el? Biztos én vagyok naiv...

bölcsésztanár 2011.10.06. 15:20:54

@Ferdinandus:
Hát igen, ez megoldás lehetne, de ha láttál már közelről hajléktalant vagy a "feleségét", rögtön rájössz, hogy ők nem alkalmasak erre az életformára. Gyakorlatilag semmilyen munkára nem alkalmas, aki csak egy évet eltöltött az utcán.

eichikarl 2011.10.06. 19:37:33

@áterpáter:
Bocs az offolásért, csak úgy gondoltam, mivel ez is áterpáter egyik kedvenc témája - és még talán másoké is a topicból, no meg mivel elöadássorozat...
www.andrassyuni.eu/aktuelles/veranstaltungen/ringvorlesung-demokratie-und-religion-prof-dr-z-t-pallinger-gegeneinander-miteinander-oder-nebeneinander-stellenwert-der-religion-im-modernen-demokratischen-rechtsstaat.html

(Sajna erre az elöadássorozatra nincs tolmácsolás, csak ha "nagyobb kutyák" jönnek...)

2011.10.06. 19:38:33

@bölcsésztanár: Hát igen, ezt végiggondoltam és arra jutottam, hogy a hobbikertészkedés és az, hogy saját termésből ellássuk magunkat, az nagyon nem ugyanaz a kategória.

Ferdinandus 2011.10.06. 21:26:22

@bölcsésztanár:

Láttam már többféle "kategóriába" tartozó hajléktalant is, én úgy vélem, hogy egy részük alkalmas lehet ilyesmire. Ezért is emeltem ki, hogy kifejezetten azokra gondolok, akik úgymond "beszámítható" állapotban vannak (lehetséges, hogy ez csak relatíve kis részükre igaz, sajnos). Véleményem szerint, olyan gazdasági rendszerben élünk, melyben nem túl nehéz nincstelenné válni: vagyis, nem csak az alkoholtól, a drogoktól, vagy éppen a nyerőgépezéstől tönkrement, szétcsapott agyú, dologtalan, züllött alakokból lehet hajléktalan. Emellett, - ahogyan írtam - a szóban forgó, gazdálkodó életforma alternatívát kínálhat egyéb rétegek számára is, tehát nem csak a hajléktalanok értendők ide.

@ifsz:

Igen, az ilyesfajta életmód vállalása - a "nyugati" világ jelen (végletesen technokratikus) berendezkedéséből fakadóan - szükségszerűen egy drasztikus lépést, radikális változást jelent, sok lemondással, az addigi szokások, az addigi életvitel teljes felszámolásával. Ez nem várható el mindenkitől, erre nem is képes mindenki. Elismerem, ehhez tulajdonképpen az időben kell visszamenni. (Megjegyzem, azért sikertörténetek is vannak.)

thotferi 2011.10.06. 21:58:22

@Ferdinandus:
Erre az életmódváltásra példa lehet :Magfalva.
www.youtube.com/watch?v=tySiYxZhRxY

2011.10.09. 19:10:26

úgy látszik, nincs új a nap alattt...
Örömmel nyugtázhatjuk a legújabb szociálpolitikai gyengédséget: ezentúl nem szabad a házak elé kirakott szemétben kotorászni.[...] A főváros illetékes ügyosztálya, melynek az üdvös újítást köszönhetjük, indoklásában ki is mondotta, hogy egészségügyi okokból kellett a tilalmat bevezetni. A rövid, de meggyőző indoklás szerint egyes emberek a hajnali órákban odalopakodnak a kapuk elé kitett szemeteskosarakhoz, és belenyúlnak a szemétbe, keresgélnek benne, ami az egészség szempontjából rendkívül kártékony.
Valóban, magam is láttam már ilyesmit hajnaltájban. Mindig felháborított ez a látvány.
Még ha legalább kesztyűt húztak volna a szemét bányászai! .[...] Természetesen nem lehet megállni ennél a tiltó rendelkezésnél, mert nem a szemétkutatás az egyetlen egészségellenes kilengés, amit ezek az emberek elkövetnek. Hiszen csak egy pillantást kell rájuk vetni a hideg esős hajnalon. Öltözetük minden kritikán aluli, mind a szépérzék, mind a higiéne szempontjából. [...]
Ha még rámutatok arra is, hogy ezek az elemek milyen antihigiénikus módon laknak, mennyire nem törődnek a helyes fűtéssel és szellőztetéssel, akkor azt hiszem, vázoltam az illetések hatóságok számára a követendő irányelveket. A szemétkotrás eltiltását követnie kell a hasonló rendelkezések egész sorának. Szigor kell ide, szeretetteljes, de gyengeséget nem ismerő szigor, melynek jótékony eredményét hamarosan az egész nemzet élvezni fogja. "
Bálint György: Fő az egészség (1938.)
EGY NÉPSZAVAZÁSRA
http://es.hu/kereses/szerzo/Találta:%20Csontos%20Erika

thotferi 2011.10.09. 19:39:17

@Izrael misztériuma:
Miért ezzel foglalkozol ?
Miért nem tudtak , tudnak lakást adni cirka 8000 fővárosi hajléktalannak az elmúlt 20 év alatt.
Megmondom neked akkor:
Mert egyes városvezető szabadkőműves sátánista alakok azon kéjelegnek, hogy ezen szerencsétlen magyar emberek hogyan szenvednek, ők ezt minden nap látni és láttatni akarják.
Ez benne van a terveikben!
Ez félelmet kelt bennünk és jobban engedelmeskedünk nekik: nehogy mi is így járjunk, ha nagyon engedetlenkedünk, lázadozunk.
Ki van ez tervelve, nagyon is !

flora 2011.10.09. 20:53:15

@Izrael misztériuma: Nagyon jó publicisztika Bálint Györgyé. Hiába...

flora 2011.10.09. 20:56:27

@thotferi: Feri, én azt mondom, hogy ezen a vonalon nem érdemes gondolkodni... Ez neked is nagyon árt, és attól tartok mindenkinek, aki körülötted él. Próbálj meg lazítani! Képzeld el, hogy szabad vagy, nem kell többet a gondolataid rabságában élni!
Mert tényleg az vagy! Még akkor is szabad lennél, ha ez a világméretű összeesküvés létezne!

csaba carmarthen 2011.10.09. 21:06:57

Megoldhato pl hogy a szegenyeknek szant ruhat etelt stb....ne a kukaba tegyek, hanem ugy helyezzek el a hazak bejaratanal, vagy ahhoz kozel hogy az konnyen hozzafereto legyen...

Habar ez nem vegso megoldas , de megis egy kis emberseggel nagyobb elorelepes....azaz miert ne tudnak csaladok/egyenek eldonteni, hogy (pl mielott elutaznak valahova...) meg az etelek megromlasa elott, amit nem ennenek mar meg...joghurtok, gyumolcsok stb... ne a kukaba, hanem valami hozzaferheto helyre keruljenek...

(A fentiekre tudok is peldat Bp-en.)

Masreszt, serult, fagyott horzsolt vegtagok bore tenyleg komoly fertozes behatolasi kapuja lehet...

www.examiner.com/infectious-disease-in-national/erysipeloid-photo

dermnetnz.org/bacterial/impetigo.html

www.jyi.org/features/ft.php?id=463

2011.10.09. 22:17:19

@csaba carmarthen:
sajnos, az éjjel már két hajléktalan is meghalt kihűlés következtében, teljesen föl vagyok háborodva ezen a tényen!
eközben a szemétláda nyócker polgármester orbánviktor jogtanácsadója 27 millát költött arra, hogy a hajléktalanokat úgymond kiszorítsa a kerületből és 5 fős feljelentő brigádot is felvett erősítésnek!
szégyen, szégyen, szégyen...

csaba carmarthen 2011.10.09. 22:29:13

@Izrael misztériuma:
Rengeteg szegyen van a vilagon...
Megis mi csak egy szemelyen tudunk igazan nagy hatekonysaggal valtoztatni.. sajat magunkon..

Kerjuk a kegyelmet,
hogy ra tudjunk arra az utra lepni, amelyre a Szentlelek hiv bennunket..

ezt kerhetjuk egyutt is:)

thotferi 2011.10.09. 22:53:17

@flora:
"Senki sem reménytelenebbül rabszolga, mint aki tévesen hiszi, hogy szabad." - Johann Wolfgang von Goethe
www.bannercsere.info/new_age/php2/okossagok.php
Ha becsukod a szemed és azt hiszed szabad lehetsz, nagyon tévedsz! Ez a strucc szabadsága: ideig való.
" És megismeritek az igazságot, és az igazság szabadokká tesz titeket."(Ján 8,32)

Dr. szpahi 2011.10.10. 07:54:50

@csaba carmarthen:

"Rengeteg szegyen van a vilagon...
Megis mi csak egy szemelyen tudunk igazan nagy hatekonysaggal valtoztatni.. sajat magunkon.." Nagyon jó válasz, egyetértek.

@Izrael misztériuma:

A napi politikai eseményeken kár rágódni. És főképpen az nem lenne üdvös, ha a jezsuita fórum kommentjei is a NOL vagy a Mandiner színvonalára süllyednének. Az elmúlt tíz év eseményeiből tanulhattunk volna annyit, hogy a gyurcsányozás, orbánozás nem vezet sehová. A mi dolgunk nem az ítélkezés, hanem a cselekvés.

Dr. szpahi 2011.10.10. 08:08:48

@thotferi:

A lélek szabadsága nem vehető el senkitől, hacsak nem önként mond le róla valaki. Egyetlen rabszolgaság létezik: a bűn rabszolgasága.

Ezért a szolga lélekben szabadabb lehet gazdájánál, ha Krisztust követi: "mert az Úrban elhívott rabszolga az Úr felszabadítottja, hasonlóan a szabadként elhívott a Krisztus rabszolgája." (Korintus 1. 7/22)

thotferi 2011.10.10. 08:47:07

@Dr. szpahi:
Lélekben sem lehet szabad az, aki nem tudja, hogyan rab élete egyéb vonatkozásaiban.
Az emberi teljesség felszabadításáért küzdök, amelybe beletartozik a test-lélek és emberi szellem hármasságának felszabadítása.
Jézus feltámadása mindhárom kategóriát érintette, nem csak a lelke röppent ki szabad madárként a testéből, hanem a test is legyőzte a halálerőket és élettel telt meg.
Tudom, hogy ez a nehezebb falat, de a testünk sem lehet rabszolgája senkinek és semminek!
A test felszabadítása az emberi szellem, a tudat, a tudás felszabadításával kezdődik.
Ebben a keresztező" Énki" (Lucifer)(Krisztus-Keresztes) segít minket, aki a gonosz Jehova emberi szellemet elbutító törekvéseivel szembeszállván a gnózist nyújtja számunkra.

Dr. szpahi 2011.10.10. 09:59:24

@thotferi:

A test rabsága nem létezik a lélek rabsága nélkül. Egyedül a bűn kerítheti hatalmába az embert. Test-lélek-szellem hármasságáról pedig, nem olvastam sehol az Evangéliumban. Sem arról, hogy a test felszabadítása a tudás felszabadításával kezdődne. Ezek tévtanítások.

2011.10.10. 11:19:39

@Dr. szpahi:
"A napi politikai eseményeken kár rágódni."
le kéne már szállani a magasságokból a földre végre, itt embertársunk meghal, és ahelyett, hogy segítenénk, itt filozófálgatunk lényegtelennek tünő dolgokról!
voltál már hajléktalan, mert én már igen!

2011.10.10. 11:26:09

@csaba carmarthen:
erre a szociálisan érzéketlen, szegényellenes állami demagógiára nincsen semmi mentség, miközben az addigi kevés szociális támogatást is harmadára csökkentették, a gazdagoknak pedig adott avezér 500 milliárdot a magánnyugdíjpénztárak pénzéből, hogy megalapozza azuri nemzeti-keresztény középosztályt!
szégyen élni, szégyen a napon járni...

thotferi 2011.10.10. 11:53:34

@Dr. szpahi:
Akkor megfordítom amit mondasz, hogy jobban megértsd: a lélek szabadsága sem létezik a test szabadsága nélkül. Lásd Jézust, aki maga is testben támadt fel, és a sok testi betegségéből általa meggyógyított embereket.
A szellem az ember elméjét, értelmét, megszerzett tudását, bölcsességét jelenti. Benne van az Újszövetségben : (Zsid4,12)
Jézus tanított, tehát a szellemi erejét, tudását mozgósítva készítette elő az emberek megtérését ,újonnan születését.A tanítás nélkül nincs megszabadulás a bűntől.
"Fontos és érdekes megjegyezni, hogy a Biblia ismételten összeköti a teoretikus bölcsességet: a „sophia”-t, a praktikus okosságot: a „forneis”-t és a „synesis”-t. A Biblia szerint az embernek mindegyikre szüksége van. Salamon a bölcsességért imádkozott (”sophia”) és értelemért (”fronesis”), hogy bölcs és értelmes szívet nyerjen (1Kir 3,9-12; 5,9)."
"Jézusnak is sajátossága a bölcsesség (Jel 5,12). Bölcsességben növekedett, amikor Názáretben szüleinél élt (Lk 2,40.52). Amikor Názáretben prédikált, azt kérdezték tőle, honnan van az a nagy bölcsesség, amely a szavaiban kifejezésre jutott (Mt 13,54; Mk 6,2). Jézus maga a bölcsesség, Isten bölcsessége (1Kor 1,24.30). Benne van a bölcsességnek minden kincse elrejtve (Kol 2,3). Jézus a bölcsesség, és jött, hogy nekünk Isten bölcsességét hozza."
csecsy.hu/konyvek/nagy_istvan/az_ujszovetseg_kulcsfogalmai/sophia_fronesis_synesis_-_bolcsesseg_okossag_belata

uszo 2011.10.10. 12:09:40

@Dr. szpahi: "A mi dolgunk nem az ítélkezés, hanem a cselekvés."

Azt hogy is csinálod? Ösztön vezérelten zsigerből?

Vagy előfordul hogy előtte átgondolod és esetleg gondolataidat véleményedet megosztod mással a helyes döntés a hatékonyság a "cselekvés" iránti igényt szemelőttartva.
Itt nem ítélkezésről van szó, hanem véleményről a normalitás a szolidaritás érdekében és védelmében

thotferi 2011.10.10. 12:16:22

@Izrael misztériuma:
Kiknek a 12 évi országlása, rablása, fosztása
, "Bokros-Gyúrcsány csomagjai" ideje alatt szaporodtak meg ilyen mértékben a hajléktalanok ?
Könnyű most üvölteni, miért nem akkor gondolkodtál el jobban, amikor fajtársaiddal együtt ezeket a rablókat beszavaztad a parlamentbe ?

thotferi 2011.10.10. 12:18:09

@uszo:
A konzervatív, begyepesedett agyú keresztényeknek nincs szükségük a gondolkodásra, mert vakon követik a Messiást.

uszo 2011.10.10. 12:18:51

@Dr. szpahi: ""Egyetlen rabszolgaság létezik: a bűn rabszolgasága.

A test rabsága nem létezik a lélek rabsága nélkül. Egyedül a bűn kerítheti hatalmába az embert.

Ezeket a baromságokat Te komolyan gondolod??

uszo 2011.10.10. 12:24:45

@thotferi: Ezek nem a Messiást követik Feri. Hanem saját önzésüket.
Mint ahogy Te sem, amikor a sámánjaid hülyeségeit szajkózod itt.

uszo 2011.10.10. 12:28:14

@uszo: bocs idéző jel az "embert" szó után.

Nehogy már valaki azt gondolja én Írok ilyeneket :)

thotferi 2011.10.10. 12:38:28

@uszo:
Eszem ágában sincs a Messiást követni, ezt meghagyom a zsidóknak, akik benne reménykednek.
Én alias Keresztes Győzőt követem, akarom követni.
Ő a Megváltó.

2011.10.10. 13:24:27

hajléktalanok a hajléktalanokért...
A zsűri egyenrangúként kezeli a versenyzőket, és ez talán mindennél többet ér, pláne olyasvalakik számára, akiknek valószínűleg mindennap kijut a megaláztatásból, s akik az átlagnál jobban szomjazzák a sikert és a figyelmet.
Mikrofon előtt - tehetségkutató verseny hajléktalanoknak
nol.hu/kult/20111008-mikrofon_elott

2011.10.10. 13:48:27

@csaba carmarthen: (4x)
jó, jó, demi köze a témához???
:-)

Dr. szpahi 2011.10.10. 14:16:44

@Izrael misztériuma:

"ahelyett, hogy segítenénk, itt filozófálgatunk lényegtelennek tünő dolgokról!" - baromira nagy segítség az a hajléktalanoknak, ha elkezdesz egy blogon orbánozni és népszavás cikkeket meg youtube-videókat linkelsz be. Már ne haragudj, de ez nem puszta filozofálás (vagy politizálás)?

Dr. szpahi 2011.10.10. 14:18:55

@uszo:

"Ezeket a baromságokat Te komolyan gondolod??" -most erre az érvek nélküli személyeskedésre mit mondjak? Hülye kérdés 0 pont.

Dr. szpahi 2011.10.10. 14:21:04

@thotferi:

Lassan már Te leszel itt az egyetlen szalonképes hozzászóló. )))

2011.10.10. 15:12:01

@Dr. szpahi: @Izrael misztériuma:
Ez egy blog. Itt mindenki filozofál és politizál. Reményeim szerint okosan felnőtt módon beszélget, véleményt cserél. [Micsoda szenzációs kifejezés ez. Feri! jegyezd fel a "magyarnyelvalegnagyszerűbbavilágon" érveléseidhez :-)) ]
Más kérdés persze, hogy ki-ki e helyett esetleg tehetne is valamit másokért. És itt a "ki-ki" alatt kizárólag engem kell érteni :-) , de a blog, és a kommentelés pont erre való.

csaba carmarthen 2011.10.10. 15:17:33

@Izrael misztériuma:
"(4x)"
azert mert szuksegunk van a csendre ...(pl zenere, termeszetre)

..legzinkabb azert, hogy felismerjuk a Lelek valodi indittatasait

kulonben nem jol fogjuk felhasznalni a meglevo idonket

pl azaltal hogy olyanokat (vagy olyankor) irunk ide amelyekrol egyszer majd tisztan fogjuk latni:

Nem Isten dicsoseget szolgaltak.

www.tlig.org/hu/humsg/hum535.html

youtu.be/wutmEjdbedE

2011.10.10. 15:27:06

@Dr. szpahi:
"Lassan már Te leszel itt az egyetlen szalonképes hozzászóló. )))"
Hát nem tudom:
"fajtársaiddal együtt ezeket a rablókat beszavaztad"
"konzervatív, begyepesedett agyú keresztényeknek nincs szükségük a gondolkodásra"
Én ezeket elfogadhatatlannak tartom. Sokkal inkább.

uszo 2011.10.10. 15:43:17

@Dr. szpahi: "Lassan már Te leszel itt (tótferi) az egyetlen szalonképes hozzászóló. )))"

:))) Csókoljátok meg egymást!... Nagy szellemek ha találkoznak....

Inkább erre válaszolj!:) Te társadalom etikai szellemi kövület.:)

"A mi dolgunk nem az ítélkezés, hanem a cselekvés."

Azt hogy is csinálod? Ösztön vezérelten zsigerből?

Vagy előfordul hogy előtte átgondolod és esetleg gondolataidat véleményedet megosztod mással a helyes döntés a hatékonyság a "cselekvés" iránti igényt szemelőt tartva.
Itt nem ítélkezésről van szó, hanem véleményről a normalitás a szolidaritás érdekében és védelmében

csaba carmarthen 2011.10.10. 16:21:31

@uszo:
bar..bar...
a fenti itt nem annyira fiatalos:)

Dr. szpahi 2011.10.10. 16:23:27

@Pandit:

"Ez egy blog." Persze. Csak egy kicsit unalmasnak tartom, hogy a napi politika szintjére süllyedt a beszélgetés. Mindenhonnan ez folyik már.

@uszo:

"Nagy szellemek ha találkoznak...." -na, már te is szellemeskedsz? Pedig a Ferihez szóló kommentjeid alapján már azt hittem, hogy lesz egy kis újszocialista-szélsőszittya összeborulás.

csaba carmarthen 2011.10.10. 16:31:56

az alabbi kep egy Navaho bekepipat abrazol

www.vmmuzeum.hu/kiallitas/kutasi/001bekepipa.html

(csak zarojelben:)

csaba carmarthen 2011.10.10. 16:38:35

egyesek meg meg is eneklik...
(legalabbis megprobaljak)

youtu.be/UeRHvk3CZlc

..."hat ha nem is mennyei, de muzsika"
:)

Dr. szpahi 2011.10.10. 16:46:06

@uszo:

"Azt hogy is csinálod? Ösztön vezérelten zsigerből?

Vagy előfordul hogy előtte átgondolod és esetleg gondolataidat véleményedet megosztod mással a helyes döntés a hatékonyság a "cselekvés" iránti igényt szemelőt tartva." -szerinted csak ez a két változat létezik?

Különben én ilyen helyesírással nem nagyon írogatnék. Még a nicknév fedezékéből sem.

Dr. szpahi 2011.10.10. 16:49:30

@csaba carmarthen:

OK. Részemről a vita befejezve. Szívjuk el azt a békepipát: ))

uszo 2011.10.10. 16:53:26

@csaba carmarthen:

Igazad van bölcs öreg. Tudom mert már megszívtam. Ha az ember nem szívja meg, megszívja. Így megszívom.:)

csaba carmarthen 2011.10.10. 17:02:01

Tudjátok, magyarok, hírösök valátok,
Míg nagy szeretettel egymást hallgatátok,
De mihelt köztetök ti meghasonlátok,
Ottan országtokban, ím, mint pusztulátok.

Tanácsot sokáig, kérlek, ne tartsatok,
Ha ez két víz között ti lakni akartok,
Mert ha csak hallgattok, szömben ti nem vívtok,
Félök, hogy sokáig itt nem uralkodtok

youtu.be/GkeW1M0wLS0

uszo 2011.10.10. 17:22:10

@Dr. szpahi: "Különben én ilyen helyesírással nem nagyon írogatnék. Még a nicknév fedezékéből sem."

:) Gyengécske alak vagy Te. Szánalmas elitista. Azt gondolod az emberi minőséget az jelzi kinek milyen a helyesírása? Van aki még írni sem tud még is ember a javából. Míg mások akár Dr.-ként sőt.. kiváló helyes íróként is lehetnek minősített gazemberek. De látom tudod melyik zsákra való folt vagy. Majd tegyél javaslatot a helyesírási választó jogi cenzusra. Csak arra vigyáz nehogy legyen olyan rendszer, ahol ahol a cenzus alapja az EQ lesz, mert ezzel a hozzáállással ott te nem szavazol.

Ebben a témában ajánlom figyelmedbe Prohászkát és ha képes vagy szöveget értelmezni-amit a fenti hozzászólásaid fényében erősen kétlek- igen el szégyelled magad.

uszo 2011.10.10. 17:23:36

@csaba carmarthen: Bocs csaba:( ez a fenti helyesírásos primitívség kiverte a biztosítékot.

2011.10.10. 17:33:30

@uszo:
@Dr. szpahi: "Különben én ilyen helyesírással nem nagyon írogatnék. Még a nicknév fedezékéből sem."
rá se ránts az ilyen szövegre, szpáhidoktor barátunk bizonyára nem itthon él, mert akkor először a köztársasági elnökünknek küldte volna el ezt a szösszenetet a helye sírásról, aki igaz hogy csak ritkán irogat, de azt sok-sok hibával teszi, mégis milyen sokra vitte ebben a rendszerben, igaz, hogy munkaköri kötelessége csak az aláírásra szorítkozik, de ha füttyentenek neki, akkor átlohol a sándorpalotából a zországházba, hogy ne keljen annyit várni a kihírdetésre...
:-)

2011.10.10. 17:35:27

@Izrael misztériuma:
keljen=kelljen
ha nem vigyázok a helyesírásomra, méga végén köztársasági elnök lesz belőlem is...

csaba carmarthen 2011.10.10. 17:36:56

@uszo:

Termeszetesen nem szep egymast sertegetni...
(nekem is volt mar hogy ki kellett javitanom a sajat elirasaimat)

Viszont azt sem szabad elfelejtenunk hogy egy-egy helyesirasi hiban..

mar a multban is...

sok minden allt vagy bukott.

Volt amikor bukott...
youtu.be/r9RTLKuUxCw

Igy en is majd jobban figyelek a helyesirasomra a jovoben
:)

Dr. szpahi 2011.10.10. 17:42:50

@uszo:
Verba volant, scripta manent.

@Izrael misztériuma:
Tényleg nem Magyarországon élek testvérem. De ha elnöknek jelölteted magad, Rád szavazok! )))

csaba carmarthen 2011.10.10. 17:48:16

( A szo elszall az iras megmarad)

Igy bukott le Virgil is egy helyesirasi hiba miatt, ahogy azt a fenti pelda is mutatja...

csaba carmarthen 2011.10.10. 18:50:44

Lehet hogy erdemes lesz majd beneveznunk egy masodik korre...
(es meg ha kell tovabbiakra...:))

Ti milyet szivtok?

www.vmmuzeum.hu/kiallitas/kutasi/001bekepipa.html

unciklopedia.org/wiki/Doh%C3%A1nyj%C3%B6ved%C3%A9k#B.C3.A9kepipa

(...reszemrol mindenkeppen a tudore artalmatlan tipusokat ajanlanam...)

Viszont a jo hir, hogy van olyan is, amit nem szivni kell, hanem beleulni:

www.bekepipa.hu/

Itt persze a majra kell jobban vigyazni, de persze ez fokepp akkor jon szoba, ha mondjuk elkovetkezo tiz evben mondjuk napi rendszeresseggel
(esetleg naponta tobbszor is:)
lesz szukseges visszaternunk
... a bekepipaba...
:))

uszo 2011.10.10. 18:57:45

@Izrael misztériuma: "szpáhidoktor barátunk bizonyára nem itthon él, mert akkor először a köztársasági elnökünknek küldte volna el ezt a szösszenetet a helye sírásról"

:))) Ez miért nem nekem jutott eszembe...?

Te Izrael...ha még ráadásul tájszólással is beszélnél... akkor tényleg Te lehetnél a reményünk.:)

2011.10.10. 19:00:24

@uszo:
egy szavazóm már van, csatlakozz Te is, a jövő elkezdődött!
:-)

uszo 2011.10.10. 19:04:10

@csaba carmarthen: :))) Hát ez komoly dolog eddig még nem láttam Virgil vessző futását a helyesírás miatt.

uszo 2011.10.10. 19:14:21

@Izrael misztériuma: :) Én leszek a szavazód. Csináljunk szebb világot mert most ebben a hangulatban van az ország.

www.youtube.com/watch?v=rrG2mH1a6LE

uszo 2011.10.10. 19:19:39

@csaba carmarthen: (esetleg naponta tobbszor is:)
lesz szukseges visszaternunk
... a bekepipaba...
:))

Bölcs gondolat:)

2011.10.10. 19:41:45

@uszo:
országos keserves...
:-(

2011.10.10. 21:15:37

@tireusz:
sajnos nem csak gyengülhet, hanem gyengül is, és vele együtt mi is gyengülünk...

uszo 2011.10.13. 19:53:45

Milyen érdekes az obudsmannak azok rendelkezései ellen kell felemelnie a szavát akiknek az értékvilága kifejezetten a transzcendenciában gyökerezik. (Az elmélet szintjén) Olyanok ellen akiknek társadalmi erkölcsige a keresztény értékeken és a nemzeti hitvalláson alapul. (bár nem vágom hogy fér a keresztény értékvilágba aki szegény annyit is ér lázárizmusa)

Erre jön egy ombudsman gyerek és azt mondja, hogy a jelen alkotmány alapján- amely még a csak simán az emberi méltóságon alapul és nem olyan nagyszerűségeken mint a fenti-alkotmány ellenes a kerületi szegény ellenes politikátok.

Azért el gondolkodhatnánk melyik is a keresztényibb magatartás...
A minden ember alapvetően egyenlő emberi méltóságát tiszteletben tartó szolidáris....

Vagy a társadalmat szigorúan maga által létrehozott kategóriákkal érdemesség alapján hierarchizáló, magát kereszténynek tituláló tekintélyelvű rendpárti.

Még annyit. Ha a nagyszerű keresztény nemzeti kormánypártot érdekelné az Egyház társadalmi tanítása, akkor nem viselkednének így, mert ez a tanítás hittel vallja, hogy minden ember alapvetően egyenlő emberi méltósággal rendelkezik.

"Az ombudsman ismételten hangsúlyozta, hogy az életvitelszerű közterületen tartózkodás súlyos szociális krízishelyzet eredménye, ami a legritkább esetben alapul az érintett tudatos választásán. A hajléktalanok nem tudnak hova menni, nem rendelkeznek "magántérrel", nem áll rendelkezésre az érintettek számára valódi alternatíva az utcán éléssel szemben, és az ilyen és hasonló önkormányzati "rendszabályok" és szankciók a valóságban alkalmazhatatlanok, nincs visszatartó erejük, csak az eleve kiszolgáltatott emberek további megalázására, elüldözésére alkalmasak - írta az országgyűlési biztos."

nol.hu/belfold/alkotmanybirosaghoz_fordult_az_ombudsman_a_jozsefvarosi_hajlektalanrendelet_miatt

thotferi 2011.10.13. 20:46:07

@uszo: "(bár nem vágom hogy fér a keresztény értékvilágba aki szegény annyit is ér lázárizmusa)"
Ó, ne aggódj, Lázárnak sokkal fontosabbak a haszid zsidók! Remélem ,te is egy véleményen vagy ez ügyben Lázárral !

"Velem is csak érdekkapcsolata volt, amit ő megpróbált baráti kapcsolatként beállítani, s a zsidó származásom miatt nekem fényesre volt nyalva a valagom. Akkor mentem, jöttem, amikor kedvem tartotta, ha nem mentem be dolgozni, akkor sem esett az égvilágon semmi bántódásom, miközben ugyanezért másnak kitekerték a nyakát. Szabadon mozoghattam, mert én voltam a kapocs a zsidóság és Lázár között. A polgármester úgy tünteti fel magát, mint a zsidók nagy barátja, ezt elsősorban a nemzetközi kapcsolatok érdekében teszi.
Rengetegszer láttam Lázárt vigyázzállásban telefonálás közben, úgy hogy majd’ elsírta magát, mert Orbán Viktor vagy Navracsics Tibor valamiért leszidta.
Beszéljünk egy kicsit a haszid zsidó betelepítési tervről is. Lapunk hozta nyilvánosságra az év elején azt, hogy Lázár János haszid zsidó közösséget kívánt Hódmezővásárhelyen letelepíteni, februárra már tábort is szervezett nekik, természetesen önkormányzati pénzen.
Lázár azt mondta, hogy itt vannak lakások, amelyeket ő tud intézni, illetve az önkormányzat tudna építeni ilyen jellegű lakásokat, vagy megüresedett önkormányzati házakba kellene fiatal családokat behozni ide, mert a vásárhelyi zsidó hitközség nem sokáig marad fenn, hiszen kevés a fiatal zsidó." :
kuruc.info/r/26/46425/
A haszid zsidók számára természetesen azonnal vannak lakások, a hajléktalanok meg fagyjanak meg !

2011.10.14. 13:07:29

@uszo:
Az ombudsman tökéletesen leírta a lényeget.
A polgármester részéről pedig minősített gyávaság volt még népszavazással a választókra is kenni az értelmetlen és embertelen ötletét.

2011.10.14. 14:03:48

@Pandit:
ne feledjük, a nyócker polgármester a főpolgármester döntéseihez készíti elő az utat...

2011.10.14. 16:36:15

@Pandit:
"Én nem vagyok egy egy elvetemült állat, akit úgy neveltek a szülei, hogy rúgjon bele a szegényekbe."
(Kocsis Máté, aki természetesen egy percig sem dolgozott, mégis 30 éves a franzstadt polgármestere, országgyűlési képviselő, a rendészeti bizottság elnöke, és frissen kinevezett hajléktalanügyi referens.)
tiszta KISZ-karrier...
vastagbor.blog.hu/2011/10/14/eros_anyag_a_hajlektalanugyi_referens_programja?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2011_10_14&utm_campaign=index

uszo 2011.10.15. 19:17:40

"Egy másik értékrend viszont diadalmaskodik: most nevezték ki a hajléktalanokat üldöző nyolcadik kerületi polgármestert hajléktalanügyi referensnek.

- Nem tudom, miért jó a hatalmukat tartósítani akaró politikusoknak, hogy ilyen módon vívják ki a társadalom különböző rétegeinek ellenszenvét, illetve mindazoknak az embereknek a haragját, akik a modern civilizációs értékekhez, vagy kifejezetten a keresztény értékekhez kötődnek. A szegények a felebarátaink, a szegényekkel szemben kötelezettségeink vannak. Krisztus másról sem szól, csak erről a szeretetről."
Ezek a mondatok Ferge Zsuzsától származnak...
nol.hu/belfold/ez_tulajdonkeppen_az_elo_halal

Köszönöm Ferge Zsuzsának az irántuk lévő bizalmát.(keresztények humanisták)
Ígérem a magam és azt gondolom néhány itteni hozzászóló nevében is megtehetem, hogy ennek szellemében fogunk itt a továbbiakban is beszélni, ahol módunk van rá ott pedig cselekedni:)

2011.10.17. 09:42:55

@Izrael misztériuma:
Döbbenet.
Volt alkalmam belelátni hogy a mentősök sokszor hogyan bánnak az utcán összeszedett hajléktalanokkal, alkeszekkel. El tudom képzelni a rendőrök hogyan fognak.
(Egyátalán nem bántom, vádolom őket innen az íróasztal mellől, mert nagyon kemény meló amit csinálniuk kell, csak olyan szép ez a papírra vetve, hogy a "rendőr bekíséri a számára készített szállásra". Ok legyél te az a rendőr aki ezt csinálja nap mint nap.)

2013.11.15. 22:19:26

Kiáltvány a hajléktalanokért
A hajléktalanok kriminalizálása keresztényietlen, egyszersmind sérti a hagyományos zsidó értékeken alapuló gondolkodást is.
„Valljuk az elesettek és a szegények megsegítésének kötelességét”
„Az emberi méltóság sérthetetlen.
Minden embernek joga van az élethez és az emberi méltósághoz”
(Magyarország Alaptörvénye)
A hajléktalanok kriminalizálása egyenesen szembemegy minden hagyományos erkölccsel: nem máson alapul, mint az állatvilág erkölcsén: győzzön az erősebb, vesszen a gyengébb.
A zsidó és keresztény erkölcsön alapuló politika csak az lehetne, mely arra hív fel: légy szolidáris, próbálj segíteni a betegeken, az elesetteken, azokon is, akik önhibájukból kerültek válságos helyzetbe.
Szégyen, hogy az egyházak és a hitközségek még nem emelték fel a szavukat egységesen a sokszor magatehetetleneket bűnös magatartásúként megbélyegző jogszabály ellen.
A kapitalizmus legbrutálisabb fajtája nyilvánul meg benne.

www.szombat.org/politika/kialtvany-a-hajlektalanokert

Temüdzsinn (törölt) 2013.11.16. 15:03:46

"A szocialista vezetésű XIII. kerület még Tarlós szigorán is túltéve akarta kitiltani a hajléktalanokat. A rendelet ellen hevesen tiltakozó MSZP fővárosi frakcióvezetője eleinte viccnek hitte a javaslatot, de kiderült, hogy nem az."

www.origo.hu/itthon/20131115-az-mszp-s-angyalfold-nem-akarja-hogy-a-szomszedbol-odamenjenek-a-hajlektalanok.html?sec-4

2013.11.18. 09:56:23

„A Fidesz az emberek egyenlőtlenségében, a hatalomnélküliek alávetettségében és az omnipotens hatalomban… hisz. Senki ne tévedjen, a fideszes szónoklatokban gyakorta szereplő Isten csak Orbán Viktor eufemisztikus megnevezése.”

Autodafé – Budapest ítélt a hajléktalanok felett
www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/340436_autodafe_budapest_itelt_a_hajlektalanok_felett

Temüdzsinn (törölt) 2013.11.18. 11:39:15

Az én cikkem jobb. Bibííí!

2013.11.30. 10:58:41

Standard – Szalay-Bobrovniczky nagykövet és az újságíró szópárbaja a hajléktalan-bánásmódról
www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/343300_standard_szalay_bobrovniczky_nagykovet_es_az_a

a képen is látszik, hogy a nagykövet úr nem szenved szükséget semmiben, a hajléktalanok pedig maguk hozták a fejükre a bajt, úgy kell nekik...

2013.12.01. 11:37:31

Nem ítélkezhetünk a szegények vagy hajléktalanok felett, hogy milyen okból kerültek ilyen helyzetbe – a zsidó hagyomány a cselekvést várja el tőlünk: a társadalmi igazságtalanságok eltüntetését.

A Harmadik Templom már felépült
www.szombat.org/hagyomany-tortenelem/a-harmadik-templom-mar-felepult

2013.12.04. 12:39:30

Tizenegyen haltak már meg a fagy miatt
index.hu/belfold/2013/12/04/tizenegyen_haltak_mar_meg_a_fagy_miatt/

MAGYARORSZÁG JOBBAN TELJESÍT
és még csak most fog kezdődni a tél...
a máltaiak azt mondták a múlt héten, hogy a miénk a legjobban szervezett hajléktalan ellátó rendszer...
süti beállítások módosítása