Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Government for the people

2008.06.14. 23:00 fityissz

Izgalmas olvasmány Nemes Ödönnel készült riportkötet. Szabadon, örömmel és szeretettel címen megjelent beszélgető kötet még az olvasót is leleplezheti:

„Government for the people. Kormány a népért. Dühös lettem: hogy lehet ilyen valótlanságot írni? Soha nem találkoztam olyan vezetéssel, amelyikre rá lehetet volna mondani, hogy a népet szolgálja. Tizenhárom éves voltam, amikor kitört a háború: négy évig német megszállás, négy évig orosz megszállás, Japánban pedig három évig amerikai megszállás alatt éltem. Rettenetesen utáltam minden hivatalos vezetést, kormányt, államot. Egyik nap azonban rádöbbentem, hogy elítélem azokat, akik hatalommal rendelkeznek, és nem veszem észre, hogy amit bennük elítélek, annak gyökerei bennem is megvannak.

Noha utáltam az erőszakot, a hatalommal való visszaélést, azt kellett felismernem, hogy én is gyakran erőszakos vagyok, kényszeríteni akarok másokat az általam vélt jóra. Kemény tanár voltam, a gyerekeken bevasaltam mindent. Buldózer volt a becenevem, de hála Istennek rájöttem, hogy a jóra sem szabad az embereket kényszeríteni. …
És felismertem, hogy szeretek ellenőrzést gyakorolni a történések felett, hogy minden úgy menjen, ahogy én jónak látom. Ez rádöbbentett, hogy pont azt, amit utálok a hatalmon lévőkben, kisebb mértékben magam is megteszem, és a hatalom kérdése személyes problémámmá vált. A hatalom a legnagyobb átka a struktúráknak. De csak akkor jövünk rá erre a visszásságra, ha mások szemszögéből is tudjuk nézni a világot.” (HARMAT/Szabadon, örömmel és szeretettel – Nemes Ödönnel beszélget Naszádi Kriszta)

Buldózer testvéreim! Mindent a népért!

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr43520626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

extrém először tölts 2008.06.16. 00:51:29

üdv a klubban. ;]

Vidus 2008.06.16. 09:08:09

Kedves Fityissz!
Jó, hogy szóba hozod ezt a témát. Szerintem is nagyon nagy dolog, ha megadatik, hogy más szemszögéből is nézni tudjuk a világot, önmagunkat. Egyes vélemények szerint a személyes megtérés és ezáltal a társadalmi felemelkedés akadálya épp ez, hogy vagy nagyban megy a másra mutogatás vagy ha mégiscsak hajlandó valaki az önmagával történő szembenézésre, akkor csak a "pohár külsejét tisztogatja". Az említett riportkötetben leírt vallomások szerintem bátorítást adnak az olvasóknak az önmagunkhoz való őszinte viszonyulás terén is. Köszönjük!
Szép napot: Vidus

Karl 2008.06.20. 12:21:09

A könyv szuper. És akinek nincs sok ideje olvasásra, annak is ajánlhatom. Én nem vagyok egy gyorsolvasó, de 4-5 óra elég volt hozzá. Szépen átmos. Néhány hónap múlva megint elö lehet venni.
Jó olvasást:
Karl

Silence 2008.06.20. 14:14:26

Nekem is nagyon tetszett. Nyíltan, egyszerűen közvetíti az alapvető emberi értékeket.

Arno 2008.06.20. 14:18:56

Nem véletlen kígyozott a sor Ödön atyánál a dedikáláskor.
süti beállítások módosítása