Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Utolsó kommentek

politically correct?

2009.02.15. 14:00 áterpáter

Lévén, hogy nem ezen ország határain belül születtem és már 20 éves is elmúltam, mire ideértem, így egy s más kimaradt az életemből. Például itt tanultam meg szeretni a Kádár rendszert (mert az is jobb volt, mint a Gyurcsányé - hallom), és arra is itt döbbentem rá, hogy a magyar ember szokott "zsidózni". Még pontosabban, hogy hol lehet "zsidózni" és hol nem illik ilyet tenni. Székelyföldön nagyon szerettük őket, mert csak a templomban hallottunk izgalmasabbnál izgalmasabb történeteket róluk. Az utcán viszont eggyel sem találkoztunk. Gyerekekként szerettük az ószövetség csodás történeteit, váratlan fordulatait: egy kis gyilkosság, egy kis kapzsiság, bujaság, rendszerint nagy megtorlások és még nagyobb bűnbánatok. De a legjobbak bennük a speciális effektek voltak (szétválasztott tenger, sáskák-békák, tűzes szekerek). Szóval nem Hollywood találta ki őket 100 évvel ezelőtt, ott vannak már a Biblia első lapjain.

Nos, az elmúlt években jó kisfiúként megtanultam a magyar beszédmódot a társadalmi konvenciókról (nemcsak a zsidózásról és a cigányozásról!); azt is itt tanultam meg, hogyan lesz a székely ember egyik percről a másikra román (jómagam is). Egyik szebb, mint a másik! És bevallom, szerintem időközben jó pesti gyerekké váltam, mert már tudom az efféle dolgok ettikettjét is. Ki akarna pórul járni?

Dehogy miért is írom mindezt? Mert olyan furcsa émelygésem támadt egy mai hír hallatán: "Izraelbe látogat a pápa". Tovább idézem: "Májusban fontos látogatónk lesz, XVI. Benedek pápa" - mondta újságíróknak Olmert a kormány ülése előtt. "Látogatása alatt Simon Peresz elnök kíséri majd, programjának megszervezéséért a kormányfő hivatala a felelős".

Hogy mi is okoz biológiámban spirituális felfordulást (vagy fordítva - tök mindegy)? Talán az, ahogyan a vatikáni bürokraták reagálnak dolgokra… Ahogyan a zsidó állam kioktatta a pápát, hogy mit szabad gondolni a holokausztról és mit nem, sőt ennél is többet, mit szabad az egyház funkcionáriusainak és híveinek gondolnia a zsidók mai megítélésről, és hogy ezért maga a pápa felelős, személyesen. Elgondolkodtató persze a holokauszt-tagadó Richard Williamson püspök egyházba való visszafogadásának visszhangja, és annak a karikatúrája is, ahogy a média ezért személyesen a pápát tette felelőssé. De ami még elgondolkodtatóbb, hogy ez az esemény nagyobb visszhangot keltett világszerte, mint a gázai övezet lebombázása és több, mint ezer ember lemészárlása. Milyen lobby is a médialobby? Az, hogy Amerikában zsidó lobby van, azt teljesen a rendjén van, csak itt nem szabad róla beszélni (ott igen!); hogy egy zsidó haláláért több száz palesztin élete a zálog, az pedig csupán statisztika…

Továbbá, olvasom tovább az idézetet: "Federico Lombardi vatikáni szóvivő szombaton "bátor döntésnek" nevezte a pápa közeljövőben teendő izraeli látogatását."

Nem értek egyet. Bátor lenne, ha a gázai nyomorba menne, vigasztalni a szerencsétleneket és árvákat.

De létezik más olvasata is az eseményeknek. Mert, kérdem én, miféle lobby érvényesül magában a Vatikánban, amely intézményi érdekeit és nemzetközi megítélését a keresztény világ jóérzésével ellentétben is érvényesíti? Milyen “zseniális” vatikáni diplomáciai megfontolások tették szükségessé, hogy a magyar egyház a diktatúra évei alatt kísérleti nyúlként bevállalja a mai napig Ost-Politik néven elhíresült manővert (melynek erkölcsi terhét máig nyögjük)? Avagy miért kellett megtörténnie, nem is olyan régen, a pápa romániai látogatásakor, hogy ez a diplomácia cserbenhagyta a (főként magyar ajkú) erdélyi katolikusokat annak kedvéért, hogy bratyizhasson a bukaresti orthodoxokkal (pedig ott egy pár odatántorgó csángón kívül alig találhatott katolikus híveket)?

Szívesen meghallgatnám Lombardi szóvívőt – kedves rendtársamat és volt főnökömet – arról, hogy mi is az igazi oka a pápa "bátorságának". Csak féltem a szavak valódi jelentését a diplomáciai csűrés-csavarástól...

212 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr16945586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.04.07. 16:14:55

Ajánlott olvasmány:

Huber Lipót: A messiási jövendölések és azok teljesedése Jézusban
katolikus-traditio.hu/feltoltott/A_messiasi_jovendolesek_es_azok_teljesedese_Jezusban.doc

"A próféták Messiás-eszméjének ez a végzetes félremagyarázása volt az oka Izrael megrázó tragikumának, elvettetésének, nemzeti bukásának… És azóta, bárhová vetődött a földkerekségen, a múltban éppúgy mint a jelenben – minden emancipáció, recepció mellett is – a zsidó nép társadalmi helyzete mindenütt fonák, a népek közt nem szívesen látott idegen elemnek érzi magát, teljesen elütő mentalitásánál fogva nem tud azokhoz bensőleg alkalmazkodni; lelke, minden gazdasági sikere mellett, folyton nyugtalan, hullámzik, sehol igazi békét nem talál; s ez így lesz mindaddig, amíg szembehelyezkedik Avval, illetőleg amíg csak fel nem Azt s megalázódva és bűnbánólag meg nem tér Ahhoz, akit elvakult ősei két évezred előtt elvetettek, káromoltak és keresztre juttattak – a názáreti Jézushoz, megváltó s üdvözítő Messiás-királyához."

alopex_lagopus (törölt) 2009.04.30. 22:52:30

@Joejszaka: "De mivel "gyümölcséről ismeritek meg a fát", ezért eszembe sincs az időmet Marx műveinek a mélyebb megismerésével tölteni, főleg, hogy nem a szakmám."

Pedig ahhoz, hogy valamit kritizáljunk, ismernünk kell valamelyest. Azt hallottam - lehet, hogy csak urban legend -, hogy a kettővel előző rendszerben egy pap jobban ismerte a marxizmust, mint a párttitkár.
Amit oly sokan és sokszor emlegetnek arról a bizonyos fürdővízről és gyerekről, nem ártana figyelembe venni. IV. Frigyes Vilmos idején eléggé elnyomták pl. a berlini munkásnegyedekben élőket, sok felvilágosult író - többek között a Grimm testvérek, Bettina Brentano von Arnim is felemelték szavukat ellene. Utóbbi sokat tett is, hogy enyhítse a nehézségeket. Nehéz lenne őket marxistának nevezni. Marx társadalomkritikája ma is megállja a helyét. (A közgazdaságtanhoz nekem van kevés közöm, de hozzáértők szerint ott is.) Ez ugyanolyan, mintha Rousseau nevelési elveit - a jó szakaszokat - azért nem alkalmaznánk, mert ő hogyan bánt a gyerekeivel.
Mindig, mindenki a szegényektől félt. Pedig senki sincs bebiztosítva, még te sem. És akkor jól jönne majd az együttérzés. A kapitalizmus nem jó. Ez van.

Téglagyári Megálló 2009.05.01. 11:42:34

@alopex_lagopus:

Rosseau-t sem követném, Marx-ot sem. És a kapitalizmus helyett tudsz jobbat?

A szegényekkel való törődéshez pedig nem kell marxistának lenni, sőt. A marxisták idehaza egyébként tagadták a szegénység létezését, és üldözték a velük foglalkozó szociológusokat (Solt Otilia).

alopex_lagopus (törölt) 2009.05.01. 22:31:01

Szerintem meg mindenkitől lehet tanulni. (Ezt meg apámtól tanultam.) Mindenből és mindenhonnan ki lehet mazsolázni azt, ami jó - az adott embernek.
A kapitalizmus van. De ennek is többféle megvalósulási formája létezik. Ezt is lehet jobban csinálni. Ennél biztosan.
Nem írtam sehol, hogy hegeliánusnak, marxistának vagy bármi jelzővel illetettnek kell lenni. Azt írtam, hogy jó a társadalom-kritikája. Az, hogy valaki valamit jól elemez, nem feltétlen vonja maga után, hogy jó megoldási javaslatokat is tesz vagy akár a szellemében eljárók jól adaptálják az elképzeléseit. Bár ő tett. Tényleg, Te olvastál is valamit, vagy csak hallomásból dolgozol?
Nem a marxisták tagadták idehaza a szegénységet :) A hatalom tagadta. Tudod, most sincs kisebbségi kérdés...
A szociológusok veszélyesek voltak. Egyetlen(!) hatalom se szereti a bírálóit, azokat, akik olyan momentumokra hívják fel a figyelmet, amelyek kínosak a számára. Azért nem minden szociológust, és nem minden szegényekkel foglalkozó szociológust üldöztek. Bizonyára ismert előtted Ferge Zsuzsa neve.
Valóban, a törődéshez nem kell másnak lenni, csak együttérző, tenniakaró embernek. Korábbi bejegyzésemmel pont erre utaltam.

zzzsuzsa 2009.05.02. 01:47:12

@izrael miszteriuma: nem minden kommentedet olvastam el, de 2 dologra feltétlenül szeretnék reagálni!
1. az egész ószövetség arról szól, hogy a választott nép, hogy szegi meg az isteni törvényeket és ezt hogy magyarázza meg. (lásd 10 parancsolat és a 600? törvény amit zsidó testvéreink a 10 pontra "magyarázat" gyanánt gyártottak) (remélem nem emlékszem rosszul....:(
azzal, hogy azt írod, hogy Isten országában a "szent héber" lesz a hivatalos nyelv és, hogy ideje leckét vennünk...hát ezzel a mentalitással biztos, hogy nem viszed előre a vallások egymás felé közeledésének ügyét. Sajna, a zsidó kérdés mára tabu téma. Gondoljunk csak az amerikai zsidó multikra, ( pl:Soros, aki eléggé furcsa manipuláció előidézőjeként vált "híressé" manapság.) Egyébként megnéztem a Yad vashem honlapját. Szép számmal vannak rajta linkek "business" címszóval. Ez valóság, ám ettől, hogy ezt kimondjuk, még nem leszünk antiszemiták. Egy zsidó embert sem lennék képes bántani, de abból is elegem van, hogy kioktatnak erkölcsből, hitből, és vádaskodnak széltében-hosszában és aki nem "ünnepli" a holokausztot éjjel és nappal, az antiszemita.
Kérdem én: Ki fog beszélni az én székely dédapám életéről, aki
orosz fogságba esett és sokat szenvedett, vagy azokról akik ártatlanul szenvedtek és haltak meg pl Recsken, vagy a többmillió áldozatról, akiket Sztálin diktatúrája idején nyírtak ki, csak azért, mert....mindegy volt. és édesapámról, akit nem vettek fel az egyetemre, csak sokkal később,mert felmenői kereskedelemmel foglalkoztak és ez megbocsájthatatlan volt 1953-ban. Ezeknek az embereknek, áldozatoknak miért nincsen emlék napjuk olyan sok, mint a zsidóságnak? Ez a téma miért nincsen előtérben? Kiket sért ez vajon, mert, hogy a jó fej zsidó ismerőseimmel erről nagyon oldottan lehet beszélni, az biztos. Nem elvakultak és nem akarnak kioktatni engem és nem akarják a "tórát olvasó gyermekek" -et az én csuda okos és ügyes gyerekem fölé helyezni. Ki fogja elmesélni nekem, hogy a székely nagyapám jól menő üzletét miért kellett elvenni? És miért kellett ezzel a családomat tönkretenni? Miért kellett a Ceaucescu diktatúra alatt ezek után még évtizedekig szenvedni, megfigyelve lenni? Hol van annak a több millió áldozatnak az emléknapja, Yad vashemje, akik a kommunizmus alatt lettek kivégezve? Egyszer erről is megemlékezünk! Nem?

zzzsuzsa 2009.05.02. 07:15:06

@izrael miszteriuma: A mi papunk azt mondta erre a kérdésre, hogy a zsidóság kiválasztott nép volt az ószövetség szerint. Viszont eljött Jézus, aki megváltotta a világot keresztje által, így a zsidóságot is. Ezért a kiválasztott nép fogalma már mindenkire érvényes, aki Jézus útján halad. Jézus aki isten fia. Ez az újszövetség lényege.

Téglagyári Megálló 2009.05.02. 09:13:30

@izrael miszteriuma:

nem lehet, hogy egy kicsit nacionalista vagy?

izrael miszteriuma (törölt) 2009.05.07. 10:41:12

@Dr. szpahi:
"Nézd, hozok néhányat a sátán zsinagógájából, olyanokat, akik zsidóknak mondják magukat, noha nem azok, hanem hazugok."
Az általad idézett szöveg az én olvasatomban zsidó belviszály, úgyszólván családi ügy. Az persze más dolog, hogy egyes keresztények hogyan is értelmezik...
Különben a szent héber nyelvtanulás, mint a mennyországba való belépés záloga, meg az egyéb hasonló dolgok a részemről vicceskedés akart lenni, csipetnyi öníróniával vegyítve...
Szeretettel

izrael miszteriuma (törölt) 2009.05.07. 10:53:49

@zzzsuzsa:
"1. az egész ószövetség arról szól, hogy a választott nép, hogy szegi meg az isteni törvényeket és ezt hogy magyarázza meg."
Khmm...
Lehet, hogy két Ószövetség létezik, egy igazi és egy másik, amit csak Te olvastál, vagy csupán sajátságosan értelmezed?
Azért én is visszakérdeznék:
Szerinted minek köszönhető hogy a zsidók 2000 éven keresztül önálló állam nélkül is képesek voltak a fennmaradásra?
Miképpen lehetséges, hogy megalakult Izrael állam és - ellenségekkel körülvéve - most ünnepli a 61. évfordulóját?

izrael miszteriuma (törölt) 2009.05.07. 11:02:21

@zzzsuzsa:
"A mi papunk azt mondta erre a kérdésre, hogy a zsidóság kiválasztott nép volt az ószövetség szerint."
Biztosan öreg papotok van, aki még most is azt tanítja a szószékről, amit gyerekkorában megtanult...

A zsidóság kiválasztott nép folyamatos jelen időben is az isteni ígéretek szerint, mivel az Úr nem arról híres, hogy ígéreteit bármikor is visszavonná. Ha ez így lett volna, akkor ez a kereszténységgel is megtörténhetne!

izrael miszteriuma (törölt) 2009.05.07. 11:04:33

@Téglagyári Megálló:
"nem lehet, hogy egy kicsit nacionalista vagy?"
Ezt mire alapozod?

amancich 2009.05.07. 11:47:49

@izrael miszteriuma:

71 Isten örök szövetséget kötött Noéval önmaga és minden élőlény között. [36] E szövetség érvényben marad, míg áll a világ.
72 Isten kiválasztotta Ábrahámot, és szövetségre lépett vele és utódaival. Belőle formálta meg népét, melynek Mózes által kinyilatkoztatta törvényét. E népet a Próféták által készítette elő az egész emberi nemnek szánt üdvösség fogadására.
73 Isten a Fiát küldve nyilatkoztatta ki magát teljesen, akiben örökre megalapította Szövetségét. Ő az Atya végleges Igéje, s így utána nincs Kinyilatkoztatás.
840 Egyébként ha a jövőt nézzük, Isten ószövetségi népe és Isten új népe analóg végpontok felé törekszenek: várakoznak a Messiás eljövetelére (vagy visszatérésére). De míg az egyik várakozás a meghalt és föltámadt Úrnak és Isten Fiának elismert Messiás visszatérésére irányul; a másik a Messiás eljövetelének várása az idők végén, akinek vonásai elfátyolozottak; olyan várakozás, amelyet Jézus Krisztus nem ismerésének vagy tagadásának tragédiája kísér

izrael miszteriuma (törölt) 2009.05.07. 12:37:32

@amancich:
jó, jó értem én a dolgot, de mik azok a számok az elején, meg a szöveg közben?

A 71, 72 az jöhet!

73 azért mi gyarló földi emberek ne korlátozzuk a Jóistent a jövőbeli terveit illetőleg, hátha akad még 1-2 jó ötlete...

840 szerintem lesz nagy csodálkozás mindkét fél részéről!

amancich 2009.05.07. 13:00:44

@izrael miszteriuma:

A Katolikus Egyház Katekizmusa. Itt, ezen az oldalon - szerintem - ez kell adja a párbeszéd kereteit.

www.katolikus.hu/katek/index.html

izrael miszteriuma (törölt) 2009.05.07. 13:30:27

@amancich:
Köszönöm, válaszod részben megnyugtatott, mert már mindenütt eretnekséget szimatolok, lehet, hogy szigorúbb vagyok már a Tanító Hivatalnál is?
Másrészt pedig amiatt aggódok, hogy akkor hol nyílik tér a Szentlélek működésére, mert a saját példámon is bizonyíthatom, hogy a Lélek nem személyválogató, és ott fú, ahol akar...
Szeretettel

zzzsuzsa 2009.05.07. 18:34:36

@izrael miszteriuma: Tudod mit, van egy ötletem, te hidd azt továbbra is hogy egyedül a zsidóság a kiválasztott nép, én és még számtalan keresztény, pedig azt gondoljuk, hogy Jézus, keresztje által megváltotta a világot és magára vette az összes bűneinket is és a zsidóságéit is és azt hirdette, hogy aki őt követi az kiválasztott lesz az örökkévalóságra. Tehát mindenki, beleértve a zsidókat is. örök életre van "kiválasztva", ha Őt, Jézust követi. A zsidó nép pedig már azzal beteljesítette küldetését, hogy fiai közül adta Krisztust. Alleluja.

amancich 2009.05.07. 19:29:57

@zzzsuzsa:

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy Isten az első szövetséget Noéval kötötte, lásd fenti katekizmus-idézetemet. Ez kevésbé van benn a köztudatban, mint a vitára inkább ingerlő Ó-és Újszövetség kérdése.Bennem is csak most tudatosult...

Minden katolikushoz:

Olvassuk a katekizmust! Hogy tudjuk, miről beszélünk.

( Dícsérjen már meg egy jezsuita!)

zzzsuzsa 2009.05.07. 21:03:50

@amancich: Tudom én nem vagyok jezsuita:))) de dícséretes, hogy ez tudatosult benned :-)

amancich 2009.05.07. 22:23:00

@izrael miszteriuma:

"Hiszek, teljes hitemmel hiszek a Messiás eljövetelében..."

Ez szerintem már túlmegy a "politikai korrektségen ".Eretnekség, ha katolikus mondja, ha nem, akkor egy másik vallás.Mi a visszatérésében hiszük.

(Most olvasam át a kommenteket visszamenőleg,de talán bölcsebb néhány kört nem újrafutni.)

izrael miszteriuma (törölt) 2009.05.09. 14:15:13

@zzzsuzsa:
"te hidd azt továbbra is hogy egyedül a zsidóság a kiválasztott nép"
Soha nem állítottam, hogy a zsidóság egyedül kiválasztott nép, én azt mondottam volt, hogy a zsidóság nem lett Isten által elvettetve...

"A zsidó nép pedig már azzal beteljesítette küldetését, hogy fiai közül adta Krisztust."
És akkor most ők merő atavizmus, már régen el kellett volna tünniük a történelem szinpadáról szerinted?

Szász Ágost választófejedelmet hitoktatója a Biblia igazáról győzködte.
- És mi erre a bizonyíték - kérdezte az uralkodó.
- A zsidók, fenséges uram - imigyen a válasz.
És nem volt több kérdése, hitt...

izrael miszteriuma (törölt) 2009.05.09. 14:19:59

@amancich:
"Hiszek, teljes hitemmel hiszek a Messiás eljövetelében..."
Katolikusok is nyugodtan mondhatnák, de ők mintha már belefáradtak volna a parúzia várásába, talán csak a karizmatikusok várják amúgy igazából...

valójábannemberci 2009.05.10. 03:18:45

Röviden: ajánlom a konzultációt az avataromban szereplő résszel. ;)

valójábannemberci 2009.05.10. 03:45:14

@izrael miszteriuma: attól függően ki-ki mennyire tud ángliusul, itt egy gyönyörű, hátborzongató dal, ami nagyon jól kifejezi a várakozás körüli állapotokat:
Misty Edwards - People Get Ready
www.imeem.com/beloved490/music/h4EKJ3GU/misty-edwards-people-get-ready/

Szövege:
He’s coming. Awake Awake O sleeper (x2)

He’s coming. He’s alive. Jesus of Nazareth. The Son of David. The slain lamb. He was born to be a king.

He’s alive. The Jewish Man. He’s alive. He’s alive. Prepare the way. People get ready. People get ready. Surely He is not a man that He should lie. He said He would come again and He will come again. People get ready. People get ready. People get ready.

Some said a carpenter. Some said a teacher. Some said a prophet. They said He’s a fraud. He’s God, but He’s fully a man and He was born to be a king. He was silent. Like a lamb to the slaughter He was silent. In His patience He endured. But I know the end of the story and we’re only at the beginning. He’s coming. He’s alive. He’s alive. Look upon the one you’ve pierced. Look upon the One we’ve pierced. Who is this king of glory? Who is this king of glory? Jesus. The Messiah. The root and the offspring of David.

I can hear the rhythm of the Lion of the tribe of Judah.
He’s alive. The same way He ascended, He will descend again.
He’s doing a new thing. Are you ready, are you ready for this?
I can hear the rhythm of the Lion of the tribe of Judah. (x?)
He’s doing a new thing. So we’re singing a new song. (x?)
He’s not a baby in a manger anymore. He’s not a broken man on the cross. He didn’t stay in the grave, and He’s not staying in Heaven forever. (x2)
He’s alive. (x15)
People get ready. Jesus is coming. (x4)
We join in the song of the ages. It’s a new song (x3)
We say to the One who was slain, You have proven Your love. You have shown us, shown us that You can be trusted to
Take the scroll and open, and open it’s seals
We trust You Jesus and we want You to come back
So take the scroll and open the seals (x2)
I can hear the rhythm of the Lion of the tribe of Judah (x5)
He’s doing a new thing. So we’re singing a new song. (x4)
He’s not a baby in the manger anymore. He’s not a broken man on the cross. He didn’t stay in the grave, and He’s not staying in Heaven forever. (x2)
He’s alive. (x?)
People get ready. Jesus is coming. (x4)
People walking around with their fingers in their ears singing da,da,da,da,dum I don’t want to hear the sound of the coming King. (x2)
I have held my peace for a long, long, long, long, long time and in My silence you thought I was all together like you.
And in your heart you were settled in complancy. You said He won’t even respond. You said He’s not interested. You said He’s dead and gone. But I’ve been silent for such a long, long time.
But I’m about to gasp, to pant, to cry out, to cry out , to cry out.. to shout
Cause once again I’m gonna shake everything that can be shaken
Once again I’m gonna brake everything that can be broken (x2)
Are you ready, are you ready for this? (x6)
People get ready. Jesus is coming. (x4)
He’s coming. (x?)

izrael miszteriuma (törölt) 2009.05.10. 06:21:26

@berciXcore:
Nagyon tetszik...
Csak úgy halásztad a képet és a dalt vagy gyakorolod is?

izrael miszteriuma (törölt) 2009.05.10. 09:22:36

@amancich:
"Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy Isten az első szövetséget Noéval kötötte, lásd fenti katekizmus-idézetemet. Ez kevésbé van benn a köztudatban, mint a vitára inkább ingerlő Ó-és Újszövetség kérdése."
Nem szeretnék Veled vitázni, én itt csak annyit említenék meg, hogy zsidó testvéreink náladnál sokkal engedékenyebbek. Jézus és korai tanítványainak magatartásából kitűnik a rabbinikus alapelv: Aki nem a törvényben született, azt nem kell kötelezni a törvényre, aki pedig a törvény alatt született, annak a törvény szerint kell élnie, és meghalnia. Jézus korai követői néhány generáció elmultával már másképpen emlékeztek, és azok a zsidók is, akik tanítását elfogadták, feloldva hitték magukat a törvény alól.
A noahita törvényeket - melynek héber neve Seva micvit bene Noah - a pogányoknak, a nemzsidóknak is be kell tartani. Ezek alapja az Ádámnak szóló parancs (1Móz 2,16) és a vízözön után Noéval kötött szövetség, amely hét törvényt tartalmaz. A Tóra 613 törvénye csak a zsidókra vonatkozik, bár a nemzsidók is betarthatják azokat. Maimonides óta a jámbor nemzsidók, akik betartják ezeket a törvényeket egyenrangúak az igazi prozelitákkal akik a zsidókkal együtt fognak részesülni az eljövendő világban (túlvilágban).
Az USA nemrégiben törvényben foglalkozott a noahita parancsolatok érvényességével a mai világban:
www.youtube.com/watch?v=3ys3v_f1b7k

izrael miszteriuma (törölt) 2009.05.10. 09:27:33

@izrael miszteriuma:
Jöjjetek házamba ti nemzetek...
Valahogy így fog majd kinézni, amikor megvalósul majd, amit fentebb írtam:
www.youtube.com/watch?v=FdZtyGxkzY0

valójábannemberci 2009.05.10. 10:32:55

@izrael miszteriuma: "görögként" igyekszem. :)

A zene elkövetője amúgy az idén 10 éves International House of Prayer nevű, a non-stop zenés-táncos, vagy épp csöndes-szemlélődős dicsőítés, imázás, hálaadás dávidi örökségét követő felekezet- és nemzetközi közösség dicsőítésvezetője, a kezdetek óta:
www.ihop.org/

Itt egy rövid interjú vele a kedvenc magazinomtól:
www.relevantmagazine.com/features-reviews/god/1476-misty-edwards-unplugged

Itt meg belehallgathatsz pár dalába. :)
www.youtube.com/user/allstrak

Bevallom, örülnék, ha az IHOP errefelé is megvetné a lábát. ;)

vitalis (törölt) 2009.05.10. 14:28:54

@izrael miszteriuma:
Lehet, hogy a katolikusok kissé már elfáradtak, de sebaj, a messiási zsidók már mindenütt ott vannak és szívrepesve várják Jesuah Hamasiach visszatérését:
www.youtube.com/watch?v=5XIKNIsvOHM

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.06.10. 14:46:16

Parsifal üzenete ;)

"1933-ban a korebeli jezsuita újság (Magyar Kultúra) - amelynek szellemiségével kontradiktív a mai jezsuita lapok (Mérleg, Távlatok stb.) totális antikatolikus neomodernizmusa - kiadója egy konferencia-kötetet tett közzé "Katolicizmus és zsidóság. Vallástörténeti előadások" címmel.

A neves szerzők (Bangha Béla, Iványi János, Pataki Arnold) több kérdést érintettek. Az "antiszemita" Bangha Béla jezsuita atya bevezető tanulmányát idézném. Szinte már sírtam, mikor újraolvastam, a stabil katolikus hit sugárzik belőle, a mai neomodernista hitromboláshoz képest, amit sok jezsuita nyiltan művel (a legkisebb egyházi retorzió nélkül), akár a jezsuita blogon.


Bangha Béla:
Mi a hasonlóság és mi a különbség a katolikus és a zsidó vallás között?


Zsidó valláson itt az ószövetségi vallás mai fennmaradását értjük, kereszténységen pedig a katolicizmust. Azért csak ezt, mert szerintünk a katolicizmus a kereszténységnek ősi, törvényes, hiteles formája s azonkívül egyedül ez nyújt változatlan, biztosan körülírható, szilárd dogmatikai alapra épített vallásrendszert, ingadozás és száz felé való egyéni eltérés nélkül. Hogy a kereszténység iránt érdeklődő s tájékozódó zsidóság is érzi ezt, abból a meglehetősen megállapítható törvényszerűségből következtethetjük, hogy ha egy zsidó vallási szükségérzetből, meggyőződésből, istenkeresésből tér át a keresztény hitre és keresztelkedik meg, az rendszerint katolikus lesz; míg ha csak azért tér át és azért keresztelkedi "ki", hogy zsidó ne maradjon tovább, akkor protestánssá lesz. Akkor ugyanis esetleg megmaradhat az, ami eddig volt, hihet, amit akar, élhet, ahogy neki tetszik, csak éppen a sárga foltot nem kell viselnie.

Ha már most a zsidóságnak mint vallásnak s a kereszténységnek mint vallásnak egymáshoz való viszonyát megvizsgáljuk, ennek a viszonynak megállapítására alig találunk kifejezőbb képletet, mintha azt mondjuk: újszövetség és ószövetség úgy aránylanak egymáshoz, mint fa a gyökeréhez, a virág a bimbóhoz, mint a férfikor a gyermekkorhoz, mint a teljesülés az ígérethez. A kereszténység magát a zsidó vallás törvényes továbbfejlődésének, Istentől akart megkoronázásnak s betetőzésének tartja. Azt vallja magáról, hogy a kereszténység nem egyéb, mint a beteljesedett Messiás-hit, az ószövetségi kinyilatkoztatásnak megvalósulása. Szerinte nem a kereszténység jelent tehát elfordulást az ősi kinyilatkoztatástól, hanem ellenkezőleg: az a zsidóság, amely akkor is megállott az ószövetségi formuláknál, amikor azok ígéretei, jövőbe utaló vonatkozásai tényekké, boldog teljesüléssé, jelenné váltak.

Még csak azt sem ismeri el a kereszténység, hogy ő a Krisztushoz tért pogányok vallása volna; mert hiszen ellenkezőleg: az első keresztények mind zsidók voltak. Zsidó volt test szerint a kereszténység alapítója, Jézus és Jézus anyja, Mária; zsidók voltak az összes apostolok, zsidókból kerültek ki az első hívők és hitközségek, Jeruzsálem és Antiochia, sőt részben Róma és az egész diaspora keresztényei. A zsidóság Jézus halála után két részre szakadt: az egyik követte Jézust s ez a zsidóság lett a kereszténység ősmagva; a másik a farizeus párt vezetése alá kerülvén elfordult Jézustól. Ma már csak ezeket s ezek utódjait nevezzük zsidóknak, holott valóságban nemcsak ezek a zsidók, sőt szerintünk nem is ők tekinthetők egyszerűen az ószövetségi zsidóság egyetlen leszármazóinak, örököseinek. Bizonyos értelemben azt mondhatjuk: mi keresztények vagyunk az ószövetség igazi örzői, magunkra alkalmazói, beteljesülésének tanui és hordozói.

Ebből a helyzetből adódnak az érintkezési s különbözőségi pontok zsidóság és katolicizmus között.

Lássuk elsősorban az előbbieket.

1. A zsidóságot és a katolicizmust mindenekelőtt egybeköti a közös alap, a közös vallási gyökérzet: az ószövetség és annak szent könyvei: az ószövetségi szentírás.

A zsidóság szent könyveit a kereszténység is szent könyveknek tekinti. A zsidó kinyilatkoztatás nagy közvetítői, a patriárkák és a próféták a mi szemünkben is szent, Isten küldötte emberek voltak. Az Isten ígéretei, amelyekre a zsidók annyi joggal voltak büszkék és féltékenyek, a mi szemünkben is az üdvösség zálogai. Már ez a többezeréves, közös gyökérzet is igen jelentékeny s értékes közeledési alap.

A katolicizmus annyira szentnek tekinti az ószövetségi szentírást, hogy bátran elmondhatjuk: annak tudományos védelmében is a legelső helyen áll. Amikor a racionalizmus az utóbbi félévszázad folyamán választóvízzel öntötte le az ószövetségi bibliát s a külföldi racionalista hittudósok csaknem mind állást foglaltak a mózesi és prófétai könyvek sugallmazott, isteni eredete ellenében, a katolikus hittudósok egyértelműleg védelmére keltek az ótestamentumnak, sokkal inkább és sokkal nagyobb tudományos felkészültséggel, mint pl. a zsidó rabbik, akik ebben a tudományos harcban nagyobb mértékben alig szerepeltek.

A Katolikus Egyház a maga szertartási életében is állandóan tanújelét adja az ószövetség iránti nagyrabecsülésének, hiszen a mise szövege és a többi szertartások tele vannak ószövetségi idézetekkel. A papi zsolozsma keretében a katolikus papoknak hivatalos, mindennapi imádsága a zsoltárok, úgyhogy bátran elmondhatjuk, hogy nagyon kevés zsidó van, aki annyiszor imádkozná el a zsoltárokat, mint a katolikus papok. Még zsidó fordulatok és kifejezések is: "mennyeknek országa" (Isten országa értelmében), "alleluja", "hozsanna", "sabaoth" stb. sűrűn szerepelnek a katolikus szertartási életben.


Folyt. köv."

Tikk-Takk (törölt) 2009.06.11. 03:08:30

:D:D:D:D:D hahahahahaha ...

Gyerekek! Figyelem! KÖZÉRDEKŰ közlemény... aki Bangha Bélát és Huber Lipótot olvas, vigyázzon és kösse fel amit fel kell! Az agymosás enyhe kifejezés az esetükben, tekintve az imént említett kedves írók professzionális elhivatottságát, garantáltan katolikus lesz vagy garantáltan megundorodik a vallás szótól is, nem hogy vallásos legyen:D

De hogy mondjak valamit még: Pezenhoffer Antal - A protestantizmus c.műve - az valami fantasztikus!!! Komolyan - amennyiben szabad ideje lesz bárkinek, ajánlom hogy olvassa csak el.

Minek nevezné valaki a következő kis "fincsi", alig kérkedő és gőgös, másokat sárba tipró idézetet?

"Állítom, hogy létezik ilyen objektív igazságvallás, mely szükségképpen egyetlen, s melynek társa a dolog természetéből kifolyólag nem is lehet, s melyhez viszonyítva minden más vallás nem vallás, hanem tévely, és ez az igazságvallás a római katolicizmus...Itt tehát nem azt mutatjuk ki, hogy valóban létezik ilyen igazságvallás, hanem csak azt, hogy ha létezik, akkor ez a meglevő vagy valaha megvolt vallások között egyedül csak a római katolicizmus lehet. Hogy a katolikuson kívül minden más vallásnak már a természete is kizárja azt a lehetőséget, hogy igazságot képviseljen."

Meg még ehhez hasonlatos érdekes, szívmelengető gondolatok tárháza tárulhat bárki szeme elé, ha az előbbi 3 író közül bármilyen művet is olvas!

...igaz vallás...öndicsőítés...egyházi pecsét a könyveken... kérkedés... elkárhozással való riogatás...csak a katolikus minősül embernek...igen??? valóban ilyen jó kis egyháza lenne az egyetlen igaz Istennek??? De hát nem az Isten képviselője az egyház? Ha meg azt képviseli, akkor csak olyan lehet mint az istene nem??? Akkor ez az Isten ilyen önhitt, flegma, gőgös és büszke, eleve elrendelő Isten lenne? Vagy akkor azonosítsuk a szentháromságtannal ezt a képet és Isten helyére tegyük be Jézust... Ő is ilyen volt? Ezt a példát adta az emberek elé? Holott ő tökéletes volt, büszkélkedett ezzel valaha? Hódolatot várt el magának?... stb-stb!!!

Nos, az hogy vkinek ekkora szája van, még nem jelenti azt hogy isteni... vagy akkor rossz az istenük:( mert rossz embereket csak rossz isten képviseletében termel ki tömegesen egy egyház... De mivel Isten csak egy van, és rá sajna a previous jellemzők nem illenek rá, annál inkább az "mert az Isten szeretet" kifejezés, ezért elgondolkodtató, hogy vajon ez a mindenekfeletti egyház valóban követi e az isteni parancsot...vagy jelent többet a hagyomány és az emberi, fizikai, tökéletlen eszmerendszere a vallási vezetőknek, mint az hogy alázatosan beállnának az Isten ösvényére?

Érdekes mi??? Meg még számos kérdés és észrevétel, jelek százai és késztények ezrei, melyek gondolkodóba ejtik az embert... hogy vajon Isten tényleg azt ígérte e hogy bármilyen baromságot csinál is az egyház, ő akkor is örökké hű lesz hozzájuk mégha istentelen tetteket mutatnak fel nem csak egyen hanem nagyon sokan??? ITT TÉVEDNEK a legnagyobbat...

1. Isten adta ELŐSZÖR A PARANCSOT, alapelvet, utasítást
2. aki azt követte, megjutalmazta
3. a megjutalmazottak lettek az ő képviselői
4. a képviselet összhangban van a Galata 5:22,23ban felsorolt szellemi tulajdonságokkal, továbbá Efézusiaknak írt levélben a szellemi fegyverzettel ("a ti Uratok is mennyben van, és személyválogatás nincsen Ő nála. " ..."Annakokáért vegyétek föl az Istennek minden fegyverét, hogy ellentállhassatok ama gonosz napon, és mindeneket elvégezvén megállhassatok. Álljatok hát elő, körül övezvén derekatokat igazlelkűséggel, és felöltözvén az igazságnak mellvasába, És felsarúzván lábaitokat a békesség evangyéliomának készségével; Mindezekhez fölvevén a hitnek paizsát, a melylyel ama gonosznak minden tüzes nyilát megolthatjátok; Az idvesség sisakját is fölvegyétek, és a Léleknek kardját, a mely az Isten beszéde") ... valamint összhangban van az első és legfontosabb parancsolattal, amit Jézus mondott: a SZERETET.

Tikk-Takk (törölt) 2009.06.11. 03:54:21

Egy kis érdekesség !!! SZÁMADATOK ...

ujember.katolikus.hu/Archivum/2003.06.01/0802.html

www.freeweb.hu/katolikus-honlap/0707/gellert.htm

MAGYARORSZÁG
Terület: 93.032 km 2 Katolikus statisztika
Népesség: 10.070.000 h. Megkereszteltek: 6.308.000
Katolikusok: 62.64 % Egyházmegyék: 14

"Az aktív katolikusok 500-600 ezren lehetnek, a többiek amolyan karácsonyi-húsvéti templombajárók. A lakosság nagyfokú közömbössége, és a hívek körében tapasztalható a nagy mértékű passzivitás "

"Az 1960-as évekhez képest világszerte az akkori templombajáró katolikusok számának egytizede jár csak jelenleg rendszeresen temploma."

... hogy csak néhány adatot vegyünk figyelembe...

Mikeás 4:1- 3...
"És lészen: az utolsó időben az Úr házának hegye a hegyek fölé helyeztetik, és felülemelkedik az a halmokon, s népek özönlenek reá.

Pogányok is sokan mennek, és mondják: Jertek, menjünk fel az Úr hegyére és a Jákób Istenének házához, hogy megtanítson minket az ő útaira, és járjunk az ő ösvényein! Mert Sionból jön ki a törvény, és az Úr beszéde Jeruzsálemből.

És sok népek között ítéletet tészen, és megfedd erős nemzeteket nagy messze földig és fegyvereiket kapákká kovácsolják, dárdáikat pedig sarlókká; nép népre fegyvert nem emel, és hadakozást többé nem tanulnak. "

Vajon illik ez az említett vallásra? a katolikusra? Az igaz vallás olyan hívekkel rendelkezik, melyek tevékenyek Istenben és növekvő, nem hanyatló... és még itt vki azt mondaná hogy attól az egyház még igaz --- á.á.á tévedés ne essék, ilyenről sehol nincs szó, mert ellensége istennek, hiszen pont az ellenkezőjét jövendöltette meg:

ELLENTÉT: Jeremiás 51. fejezete és Jelenések 18.

"elfoglaltatott az egész földnek dicséreti! Milyen útálattá lett Babilon a nemzetek között! Feljött Babilonra a tenger, habjainak özönével elboríttatott. Városai pusztává, sivataggá és kopár földdé lesznek, a melyen senki sem lakik, sem embernek fia át nem megy rajta. Megfenyítem Bélt is Babilonban, és kivonom szájából, a mit benyelt, és TÖBBÉ NEM FUTNAK HOZZÁ a nemzetek, Babilonnak kőfala is ledől. JÖJJETEK ki belőle, oh én népem, és kiki szabadítsa meg lelkét az Úr haragjának tüzétől. "

és a Jelenések 18. fejezet

"Fussatok ki belőle én népem, hogy ne legyetek részesek az ő bűneiben, és ne kapjatok az ő csapásaiból: Mert az ő bűnei az égig hatottak, és megemlékezett az Isten az ő gonoszságairól. . .

A mennyire dicsőítette magát és dobzódott, annyi kínnal és gyászszal fizessetek néki; mert ezt mondja az ő szívében: Úgy ülök, mint királynéasszony, és nem vagyok özvegy...

És siratják őt, és jajgatnak ő rajta a FÖLD KIRÁLYAI, a kik vele paráználkodtak és dobzódtak, mikor az ő égésének füstjét látják...

A FÖLD KALMÁRAI is siratják és jajgatják őt, mert az ő árúikat immár senki nem veszi; ..,

Jaj! jaj! a nagy város, a mely öltözött gyolcsba és bíborba és skarlátba, és megékesíttetett aranynyal, drágakövekkel és gyöngyökkel; hogy elpusztult egy órában annnyi gazdagság! "

Izgalmas események nem? És hogy összekapcsolódik a két könyv több száz évvel későbbre is... és az első idézet? Amely Isten népét jellemzi, ugye milyen ellentétben áll ezzel a jellemzéssel?

KIS TÖRI: hogy ne tévedjen el senki: természetesen i.sz. 100 körül amikor a Jelenések íródott, már nem volt nagy babilon, tehát értelemszerűen nem lehet fizikai értelemben vett városra gondolni, hiszen a bibliai NAGY BABILON az jelkép (az ókori babiloni város után, ami tényleg a legutálatosabb erkölcstelen és gazdag város volt, ráadásul istentelen)!!!

Tehát a jövőre vonatkozott a leírás...teljesen ráillik... Mondják sokan hogy ez a nagy babilon csak a római birodalom bukását vetítette előre...oké, odáig rendben van hogy Róma megbukott az 5. században... de ezek az események befejeződtek volna? És Isten a népének csak 500 évre jövendölt volna? Utána már nem igaz a könyv? Már semmi hasznát nem lehet venni? A bibliai könyvek olvasása során fontos kiemelni a több idősikúságát...

Nézzük csak meg Dánielt, mit mondott:

Dániel 12:8,9, 13:

"Én pedig HALLÁM ezt, DE NEM ÉRTÉM, és mondám: Uram, mi lesz ezeknek vége? És monda: Menj el Dániel, mert be vannak zárva és pecsételve e beszédek a vég idejéig. . . Te pedig menj el a vég felé; és majd nyugszol, és felkelsz a te sorsodra a napoknak végén."

Dániel nem értette az isteni próféciát, megkérdezte hát Istent, mit jelentenek a szavak, de Isten diplomatikusan azt mondta: neked mindegy ez most Dániel, még úgy sem láthatod meg, de majd akkor megérted, mikor a vég napjaiban felkelsz...

Vannak a Bibliában olyan részek, és a történelmi könyvein kívül az összes ilyen, amelyeknek modern kori beteljesedése van, hiszen a Biblia és a hit erről szól... a JÖVŐ ... a VÉG... az ÚJ KEZDET !!! Különben mi értelme lenne az életnek?

Visszakanyarodva Jelenésekre és Jeremiásra... Nagy Babilon, ami lehanyatlik, folyamatosan, és "egy óra alatt elpusztul"

(ez jelkép nyilván de a gyorsaságra utal, a Római Bir. meg már évszázadokon át a császároktól bomladozóban volt és lehetett számítani rá, tehát nem "egy órás" vége lett neki és senki nem lepődött meg akkor rajta és különben is a próféta mér ne érthette volna meg a próféciát amit Isten megmondott neki hiszen abban a korban élt és ismerte a római birodalmat...de mivel Dániel nem érhette meg Isten szerint, így nem az akkori államok bármelyikének közvetlen pusztulásról volt szó).

Mit is mondott miért pusztul el Nagy Babilon? Mert eltávoznak belőle a népek... Mit mond Isten rá? Meneküljetek ki belőle, ha nem akartok részesei lenni a csapásainak...

Hát ... érdemes azért megnéznünk a tényeket és nem becsukni a szemünket előtte, mert nagy eseményekről zengedez az Írás...

Hanyatló vagy fejlődő Isten népe?

Nem árt fontolóra venni mindent egybevetve, hova tartozom, mit vallok, miben hiszek...és próbáljuk meg elsajátítani az isteni gondolkodást: vajon tetszik e neki mindaz? Hiszen erről szól isten népének története: nem azt tették amit elvárt tőlük, akkor sajnos a nemtetszését vonták magukra végső soron meg el lettek vetve...

Tikk-Takk (törölt) 2009.06.11. 03:56:15

Egy kis érdekesség !!! SZÁMADATOK ...

ujember.katolikus.hu/Archivum/2003.06.01/0802.html

www.freeweb.hu/katolikus-honlap/0707/gellert.htm

MAGYARORSZÁG
Terület: 93.032 km 2 Katolikus statisztika
Népesség: 10.070.000 h. Megkereszteltek: 6.308.000
Katolikusok: 62.64 % Egyházmegyék: 14

"Az aktív katolikusok 500-600 ezren lehetnek, a többiek amolyan karácsonyi-húsvéti templombajárók. A lakosság nagyfokú közömbössége, és a hívek körében tapasztalható a nagy mértékű passzivitás "

"Az 1960-as évekhez képest világszerte az akkori templombajáró katolikusok számának egytizede jár csak jelenleg rendszeresen temploma."

... hogy csak néhány adatot vegyünk figyelembe...

Mikeás 4:1- 3...
"És lészen: az utolsó időben az Úr házának hegye a hegyek fölé helyeztetik, és felülemelkedik az a halmokon, s népek özönlenek reá.

Pogányok is sokan mennek, és mondják: Jertek, menjünk fel az Úr hegyére és a Jákób Istenének házához, hogy megtanítson minket az ő útaira, és járjunk az ő ösvényein! Mert Sionból jön ki a törvény, és az Úr beszéde Jeruzsálemből.

És sok népek között ítéletet tészen, és megfedd erős nemzeteket nagy messze földig és fegyvereiket kapákká kovácsolják, dárdáikat pedig sarlókká; nép népre fegyvert nem emel, és hadakozást többé nem tanulnak. "

Vajon illik ez az említett vallásra? a katolikusra? Az igaz vallás olyan hívekkel rendelkezik, melyek tevékenyek Istenben és növekvő, nem hanyatló... és még itt vki azt mondaná hogy attól az egyház még igaz --- á.á.á tévedés ne essék, ilyenről sehol nincs szó, mert ellensége istennek, hiszen pont az ellenkezőjét jövendöltette meg:

ELLENTÉT: Jeremiás 51. fejezete és Jelenések 18.

"elfoglaltatott az egész földnek dicséreti! Milyen útálattá lett Babilon a nemzetek között! Feljött Babilonra a tenger, habjainak özönével elboríttatott. Városai pusztává, sivataggá és kopár földdé lesznek, a melyen senki sem lakik, sem embernek fia át nem megy rajta. Megfenyítem Bélt is Babilonban, és kivonom szájából, a mit benyelt, és TÖBBÉ NEM FUTNAK HOZZÁ a nemzetek, Babilonnak kőfala is ledől. JÖJJETEK ki belőle, oh én népem, és kiki szabadítsa meg lelkét az Úr haragjának tüzétől. "

és a Jelenések 18. fejezet

"Fussatok ki belőle én népem, hogy ne legyetek részesek az ő bűneiben, és ne kapjatok az ő csapásaiból: Mert az ő bűnei az égig hatottak, és megemlékezett az Isten az ő gonoszságairól. . .

A mennyire dicsőítette magát és dobzódott, annyi kínnal és gyászszal fizessetek néki; mert ezt mondja az ő szívében: Úgy ülök, mint királynéasszony, és nem vagyok özvegy...

És siratják őt, és jajgatnak ő rajta a FÖLD KIRÁLYAI, a kik vele paráználkodtak és dobzódtak, mikor az ő égésének füstjét látják...

A FÖLD KALMÁRAI is siratják és jajgatják őt, mert az ő árúikat immár senki nem veszi; ..,

Jaj! jaj! a nagy város, a mely öltözött gyolcsba és bíborba és skarlátba, és megékesíttetett aranynyal, drágakövekkel és gyöngyökkel; hogy elpusztult egy órában annnyi gazdagság! "

Izgalmas események nem? És hogy összekapcsolódik a két könyv több száz évvel későbbre is... és az első idézet? Amely Isten népét jellemzi, ugye milyen ellentétben áll ezzel a jellemzéssel?

KIS TÖRI: hogy ne tévedjen el senki: természetesen i.sz. 100 körül amikor a Jelenések íródott, már nem volt nagy babilon, tehát értelemszerűen nem lehet fizikai értelemben vett városra gondolni, hiszen a bibliai NAGY BABILON az jelkép (az ókori babiloni város után, ami tényleg a legutálatosabb erkölcstelen és gazdag város volt, ráadásul istentelen)!!!

Tehát a jövőre vonatkozott a leírás...teljesen ráillik... Mondják sokan hogy ez a nagy babilon csak a római birodalom bukását vetítette előre...oké, odáig rendben van hogy Róma megbukott az 5. században... de ezek az események befejeződtek volna? És Isten a népének csak 500 évre jövendölt volna? Utána már nem igaz a könyv? Már semmi hasznát nem lehet venni? A bibliai könyvek olvasása során fontos kiemelni a több idősikúságát...

Nézzük csak meg Dánielt, mit mondott:

Dániel 12:8,9, 13:

"Én pedig HALLÁM ezt, DE NEM ÉRTÉM, és mondám: Uram, mi lesz ezeknek vége? És monda: Menj el Dániel, mert be vannak zárva és pecsételve e beszédek a vég idejéig. . . Te pedig menj el a vég felé; és majd nyugszol, és felkelsz a te sorsodra a napoknak végén."

Dániel nem értette az isteni próféciát, megkérdezte hát Istent, mit jelentenek a szavak, de Isten diplomatikusan azt mondta: neked mindegy ez most Dániel, még úgy sem láthatod meg, de majd akkor megérted, mikor a vég napjaiban felkelsz...

Vannak a Bibliában olyan részek, és a történelmi könyvein kívül az összes ilyen, amelyeknek modern kori beteljesedése van, hiszen a Biblia és a hit erről szól... a JÖVŐ ... a VÉG... az ÚJ KEZDET !!! Különben mi értelme lenne az életnek?

Visszakanyarodva Jelenésekre és Jeremiásra... Nagy Babilon, ami lehanyatlik, folyamatosan, és "egy óra alatt elpusztul"

(ez jelkép nyilván de a gyorsaságra utal, a Római Bir. meg már évszázadokon át a császároktól bomladozóban volt és lehetett számítani rá, tehát nem "egy órás" vége lett neki és senki nem lepődött meg akkor rajta és különben is a próféta mér ne érthette volna meg a próféciát amit Isten megmondott neki hiszen abban a korban élt és ismerte a római birodalmat...de mivel Dániel nem érhette meg Isten szerint, így nem az akkori államok bármelyikének közvetlen pusztulásról volt szó).

Mit is mondott miért pusztul el Nagy Babilon? Mert eltávoznak belőle a népek... Mit mond Isten rá? Meneküljetek ki belőle, ha nem akartok részesei lenni a csapásainak...

Hát ... érdemes azért megnéznünk a tényeket és nem becsukni a szemünket előtte, mert nagy eseményekről zengedez az Írás...

Hanyatló vagy fejlődő Isten népe?

Nem árt fontolóra venni mindent egybevetve, hova tartozom, mit vallok, miben hiszek...és próbáljuk meg elsajátítani az isteni gondolkodást: vajon tetszik e neki mindaz? Hiszen erről szól isten népének története: nem azt tették amit elvárt tőlük, akkor sajnos a nemtetszését vonták magukra végső soron meg el lettek vetve...

Tikk-Takk (törölt) 2009.06.11. 03:57:19

Egy kis érdekesség !!! SZÁMADATOK ...

ujember.katolikus.hu/Archivum/2003.06.01/0802.html

www.freeweb.hu/katolikus-honlap/0707/gellert.htm

MAGYARORSZÁG
Terület: 93.032 km 2 Katolikus statisztika
Népesség: 10.070.000 h. Megkereszteltek: 6.308.000
Katolikusok: 62.64 % Egyházmegyék: 14

"Az aktív katolikusok 500-600 ezren lehetnek, a többiek amolyan karácsonyi-húsvéti templombajárók. A lakosság nagyfokú közömbössége, és a hívek körében tapasztalható a nagy mértékű passzivitás "

"Az 1960-as évekhez képest világszerte az akkori templombajáró katolikusok számának egytizede jár csak jelenleg rendszeresen temploma."

... hogy csak néhány adatot vegyünk figyelembe...

Mikeás 4:1- 3...
"És lészen: az utolsó időben az Úr házának hegye a hegyek fölé helyeztetik, és felülemelkedik az a halmokon, s népek özönlenek reá.

Pogányok is sokan mennek, és mondják: Jertek, menjünk fel az Úr hegyére és a Jákób Istenének házához, hogy megtanítson minket az ő útaira, és járjunk az ő ösvényein! Mert Sionból jön ki a törvény, és az Úr beszéde Jeruzsálemből.

És sok népek között ítéletet tészen, és megfedd erős nemzeteket nagy messze földig és fegyvereiket kapákká kovácsolják, dárdáikat pedig sarlókká; nép népre fegyvert nem emel, és hadakozást többé nem tanulnak. "

Vajon illik ez az említett vallásra? a katolikusra? Az igaz vallás olyan hívekkel rendelkezik, melyek tevékenyek Istenben és növekvő, nem hanyatló... és még itt vki azt mondaná hogy attól az egyház még igaz --- á.á.á tévedés ne essék, ilyenről sehol nincs szó, mert ellensége istennek, hiszen pont az ellenkezőjét jövendöltette meg:

ELLENTÉT: Jeremiás 51. fejezete és Jelenések 18.

"elfoglaltatott az egész földnek dicséreti! Milyen útálattá lett Babilon a nemzetek között! Feljött Babilonra a tenger, habjainak özönével elboríttatott. Városai pusztává, sivataggá és kopár földdé lesznek, a melyen senki sem lakik, sem embernek fia át nem megy rajta. Megfenyítem Bélt is Babilonban, és kivonom szájából, a mit benyelt, és TÖBBÉ NEM FUTNAK HOZZÁ a nemzetek, Babilonnak kőfala is ledől. JÖJJETEK ki belőle, oh én népem, és kiki szabadítsa meg lelkét az Úr haragjának tüzétől. "

és a Jelenések 18. fejezet

"Fussatok ki belőle én népem, hogy ne legyetek részesek az ő bűneiben, és ne kapjatok az ő csapásaiból: Mert az ő bűnei az égig hatottak, és megemlékezett az Isten az ő gonoszságairól. . .

A mennyire dicsőítette magát és dobzódott, annyi kínnal és gyászszal fizessetek néki; mert ezt mondja az ő szívében: Úgy ülök, mint királynéasszony, és nem vagyok özvegy...

És siratják őt, és jajgatnak ő rajta a FÖLD KIRÁLYAI, a kik vele paráználkodtak és dobzódtak, mikor az ő égésének füstjét látják...

A FÖLD KALMÁRAI is siratják és jajgatják őt, mert az ő árúikat immár senki nem veszi; ..,

Jaj! jaj! a nagy város, a mely öltözött gyolcsba és bíborba és skarlátba, és megékesíttetett aranynyal, drágakövekkel és gyöngyökkel; hogy elpusztult egy órában annnyi gazdagság! "

Izgalmas események nem? És hogy összekapcsolódik a két könyv több száz évvel későbbre is... és az első idézet? Amely Isten népét jellemzi, ugye milyen ellentétben áll ezzel a jellemzéssel?

KIS TÖRI: hogy ne tévedjen el senki: természetesen i.sz. 100 körül amikor a Jelenések íródott, már nem volt nagy babilon, tehát értelemszerűen nem lehet fizikai értelemben vett városra gondolni, hiszen a bibliai NAGY BABILON az jelkép (az ókori babiloni város után, ami tényleg a legutálatosabb erkölcstelen és gazdag város volt, ráadásul istentelen)!!!

Tehát a jövőre vonatkozott a leírás...teljesen ráillik... Mondják sokan hogy ez a nagy babilon csak a római birodalom bukását vetítette előre...oké, odáig rendben van hogy Róma megbukott az 5. században... de ezek az események befejeződtek volna? És Isten a népének csak 500 évre jövendölt volna? Utána már nem igaz a könyv? Már semmi hasznát nem lehet venni? A bibliai könyvek olvasása során fontos kiemelni a több idősikúságát...

Nézzük csak meg Dánielt, mit mondott:

Dániel 12:8,9, 13:

"Én pedig HALLÁM ezt, DE NEM ÉRTÉM, és mondám: Uram, mi lesz ezeknek vége? És monda: Menj el Dániel, mert be vannak zárva és pecsételve e beszédek a vég idejéig. . . Te pedig menj el a vég felé; és majd nyugszol, és felkelsz a te sorsodra a napoknak végén."

Dániel nem értette az isteni próféciát, megkérdezte hát Istent, mit jelentenek a szavak, de Isten diplomatikusan azt mondta: neked mindegy ez most Dániel, még úgy sem láthatod meg, de majd akkor megérted, mikor a vég napjaiban felkelsz...

Vannak a Bibliában olyan részek, és a történelmi könyvein kívül az összes ilyen, amelyeknek modern kori beteljesedése van, hiszen a Biblia és a hit erről szól... a JÖVŐ ... a VÉG... az ÚJ KEZDET !!! Különben mi értelme lenne az életnek?

Visszakanyarodva Jelenésekre és Jeremiásra... Nagy Babilon, ami lehanyatlik, folyamatosan, és "egy óra alatt elpusztul"

(ez jelkép nyilván de a gyorsaságra utal, a Római Bir. meg már évszázadokon át a császároktól bomladozóban volt és lehetett számítani rá, tehát nem "egy órás" vége lett neki és senki nem lepődött meg akkor rajta és különben is a próféta mér ne érthette volna meg a próféciát amit Isten megmondott neki hiszen abban a korban élt és ismerte a római birodalmat...de mivel Dániel nem érhette meg Isten szerint, így nem az akkori államok bármelyikének közvetlen pusztulásról volt szó).

Mit is mondott miért pusztul el Nagy Babilon? Mert eltávoznak belőle a népek... Mit mond Isten rá? Meneküljetek ki belőle, ha nem akartok részesei lenni a csapásainak...

Hát ... érdemes azért megnéznünk a tényeket és nem becsukni a szemünket előtte, mert nagy eseményekről zengedez az Írás...

Hanyatló vagy fejlődő Isten népe?

Nem árt fontolóra venni mindent egybevetve, hova tartozom, mit vallok, miben hiszek...és próbáljuk meg elsajátítani az isteni gondolkodást: vajon tetszik e neki mindaz? Hiszen erről szól isten népének története: nem azt tették amit elvárt tőlük, akkor sajnos a nemtetszését vonták magukra végső soron meg el lettek vetve...

Tikk-Takk (törölt) 2009.06.11. 04:04:27

Egy kis érdekesség !!! SZÁMADATOK ...

ujember.katolikus.hu/Archivum/2003.06.01/0802.html

www.freeweb.hu/katolikus-honlap/0707/gellert.htm

MAGYARORSZÁG
Terület: 93.032 km 2 Katolikus statisztika
Népesség: 10.070.000 h. Megkereszteltek: 6.308.000
Katolikusok: 62.64 % Egyházmegyék: 14

"Az aktív katolikusok 500-600 ezren lehetnek, a többiek amolyan karácsonyi-húsvéti templombajárók. A lakosság nagyfokú közömbössége, és a hívek körében tapasztalható a nagy mértékű passzivitás "

"Az 1960-as évekhez képest világszerte az akkori templombajáró katolikusok számának egytizede jár csak jelenleg rendszeresen temploma."

... hogy csak néhány adatot vegyünk figyelembe...

Mikeás 4:1- 3...
"És lészen: az utolsó időben az Úr házának hegye a hegyek fölé helyeztetik, és felülemelkedik az a halmokon, s népek özönlenek reá.

Pogányok is sokan mennek, és mondják: Jertek, menjünk fel az Úr hegyére és a Jákób Istenének házához, hogy megtanítson minket az ő útaira, és járjunk az ő ösvényein! Mert Sionból jön ki a törvény, és az Úr beszéde Jeruzsálemből.

És sok népek között ítéletet tészen, és megfedd erős nemzeteket nagy messze földig és fegyvereiket kapákká kovácsolják, dárdáikat pedig sarlókká; nép népre fegyvert nem emel, és hadakozást többé nem tanulnak. "

Vajon illik ez az említett vallásra? a katolikusra? Az igaz vallás olyan hívekkel rendelkezik, melyek tevékenyek Istenben és növekvő, nem hanyatló... és még itt vki azt mondaná hogy attól az egyház még igaz --- á.á.á tévedés ne essék, ilyenről sehol nincs szó, mert ellensége istennek, hiszen pont az ellenkezőjét jövendöltette meg:

ELLENTÉT: Jeremiás 51. fejezete és Jelenések 18.

"elfoglaltatott az egész földnek dicséreti! Milyen útálattá lett Babilon a nemzetek között! Feljött Babilonra a tenger, habjainak özönével elboríttatott. Városai pusztává, sivataggá és kopár földdé lesznek, a melyen senki sem lakik, sem embernek fia át nem megy rajta. Megfenyítem Bélt is Babilonban, és kivonom szájából, a mit benyelt, és TÖBBÉ NEM FUTNAK HOZZÁ a nemzetek, Babilonnak kőfala is ledől. JÖJJETEK ki belőle, oh én népem, és kiki szabadítsa meg lelkét az Úr haragjának tüzétől. "

és a Jelenések 18. fejezet

"Fussatok ki belőle én népem, hogy ne legyetek részesek az ő bűneiben, és ne kapjatok az ő csapásaiból: Mert az ő bűnei az égig hatottak, és megemlékezett az Isten az ő gonoszságairól. . .

A mennyire dicsőítette magát és dobzódott, annyi kínnal és gyászszal fizessetek néki; mert ezt mondja az ő szívében: Úgy ülök, mint királynéasszony, és nem vagyok özvegy...

És siratják őt, és jajgatnak ő rajta a FÖLD KIRÁLYAI, a kik vele paráználkodtak és dobzódtak, mikor az ő égésének füstjét látják...

A FÖLD KALMÁRAI is siratják és jajgatják őt, mert az ő árúikat immár senki nem veszi; ..,

Jaj! jaj! a nagy város, a mely öltözött gyolcsba és bíborba és skarlátba, és megékesíttetett aranynyal, drágakövekkel és gyöngyökkel; hogy elpusztult egy órában annnyi gazdagság! "

Izgalmas események nem? És hogy összekapcsolódik a két könyv több száz évvel későbbre is... és az első idézet? Amely Isten népét jellemzi, ugye milyen ellentétben áll ezzel a jellemzéssel?

KIS TÖRI: hogy ne tévedjen el senki: természetesen i.sz. 100 körül amikor a Jelenések íródott, már nem volt nagy babilon, tehát értelemszerűen nem lehet fizikai értelemben vett városra gondolni, hiszen a bibliai NAGY BABILON az jelkép (az ókori babiloni város után, ami tényleg a legutálatosabb erkölcstelen és gazdag város volt, ráadásul istentelen)!!!

Tehát a jövőre vonatkozott a leírás...teljesen ráillik... Mondják sokan hogy ez a nagy babilon csak a római birodalom bukását vetítette előre...oké, odáig rendben van hogy Róma megbukott az 5. században... de ezek az események befejeződtek volna? És Isten a népének csak 500 évre jövendölt volna? Utána már nem igaz a könyv? Már semmi hasznát nem lehet venni? A bibliai könyvek olvasása során fontos kiemelni a több idősikúságát...

Nézzük csak meg Dánielt, mit mondott:

Dániel 12:8,9, 13:

"Én pedig HALLÁM ezt, DE NEM ÉRTÉM, és mondám: Uram, mi lesz ezeknek vége? És monda: Menj el Dániel, mert be vannak zárva és pecsételve e beszédek a vég idejéig. . . Te pedig menj el a vég felé; és majd nyugszol, és felkelsz a te sorsodra a napoknak végén."

Dániel nem értette az isteni próféciát, megkérdezte hát Istent, mit jelentenek a szavak, de Isten diplomatikusan azt mondta: neked mindegy ez most Dániel, még úgy sem láthatod meg, de majd akkor megérted, mikor a vég napjaiban felkelsz...

Vannak a Bibliában olyan részek, és a történelmi könyvein kívül az összes ilyen, amelyeknek modern kori beteljesedése van, hiszen a Biblia és a hit erről szól... a JÖVŐ ... a VÉG... az ÚJ KEZDET !!! Különben mi értelme lenne az életnek?

Visszakanyarodva Jelenésekre és Jeremiásra... Nagy Babilon, ami lehanyatlik, folyamatosan, és "egy óra alatt elpusztul"

(ez jelkép nyilván de a gyorsaságra utal, a Római Bir. meg már évszázadokon át a császároktól bomladozóban volt és lehetett számítani rá, tehát nem "egy órás" vége lett neki és senki nem lepődött meg akkor rajta és különben is a próféta mér ne érthette volna meg a próféciát amit Isten megmondott neki hiszen abban a korban élt és ismerte a római birodalmat...de mivel Dániel nem érhette meg Isten szerint, így nem az akkori államok bármelyikének közvetlen pusztulásról volt szó).

Mit is mondott miért pusztul el Nagy Babilon? Mert eltávoznak belőle a népek... Mit mond Isten rá? Meneküljetek ki belőle, ha nem akartok részesei lenni a csapásainak...

Hát ... érdemes azért megnéznünk a tényeket és nem becsukni a szemünket előtte, mert nagy eseményekről zengedez az Írás...

Hanyatló vagy fejlődő Isten népe?

Nem árt fontolóra venni mindent egybevetve, hova tartozom, mit vallok, miben hiszek...és próbáljuk meg elsajátítani az isteni gondolkodást: vajon tetszik e neki mindaz? Hiszen erről szól isten népének története: nem azt tették amit elvárt tőlük, akkor sajnos a nemtetszését vonták magukra végső soron meg el lettek vetve...

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.06.11. 14:10:54

@Ferenc Testvér:
"2. Amint az alap azonos, úgy azonosak bizonyos nagy alapgondolatok is az ószövetségi zsidó és a katolikus vallás között. Így mindenekelőtt természetesen a monotheizmus, az egyistenhit, amelynek őrzése a pogány bálványimádás ókori tengerében a zsidóságnak kétségtelenül legnagyobb s legértékesebb kulturális és vallási teljesítménye volt. Az a felfogás, hogy a kereszténység az ő Szentháromság-tanával letért volna a tiszta monotheizmus útjáról, nem egyéb a keresztény tan abszolút félreértésénél; hiszen az egész katolikus teológia nem győzi hangoztatni, hogy a Szentháromság tana csak az isteni személyekre vonatkozik s az Isten tökéletes substantiális egységével semmiképpen nem állhat ellentétben.

Hasonlít a kereszténység és a zsidóság, közelebbről mindig: az ószövetségi zsidóság abban is, hogy az ószövetségi zsidóság a monotheizmus alapján maga is erősen ethikai alapon áll: nem tiszteli az Úristent puszta külsőséges szertartásokkal, mint egyes nagy keleti vagy ókori vallások, hanem az ember egész életét átjárja s megnemesíti. Az ószövetség egyik legnagyobb érdeme, hogy megértette az emberekkel: Isten nemcsak imádatot kíván a híveitől, hanem erkölcsös életet is! Az istentiszteletnek egyik fő gyakorlása a tiszta, becsületes, erkölcsös élet! Ezt a tant a kereszténység is természetesen átvette s még magasabbra fejlesztette a Hegyi Beszéd alapján.

3. Közös továbbá a kereszténység s a zsidó vallásban a központi eszme: a messiási gondolat.

Igaz, hogy a kettő közt fennforgó mély ellentétek is főképp ezzel az eszmével kapcsolatosak, mint látni fogjuk; de az alapgondolatban, a messianizmusban voltaképpen a két vallás gyökerében egy. Itt is a Messiás áll a vallás és a vallási reménység előterében, ott is: csakhogy az egyik szerint a Messiás még máig sem jött el, a másik szerint pedig eljött Jézus Krisztusban. A gondolat, hogy Isten küldöttje, a nagy szabadító, a felkent, hozza meg a szabadulást és üdvösséget, közös, bár a részleges alkalmazás lényegesen eltérő. Itt a Messiás önkéntes szegénységben, megalázottságban jön a világra s áldozati bárány lesz, hogy áldozati halálával az embereket nem testi, nem politikai, hanem lelki bajaiból szabadítsa meg; ott a Messiásnak próféták rajzolta alakja a farizeizmus hatása alatt lassan erősen nemzeti, politikai, katonai és gazdasági jelleget öltött.

4. Az ősi Messiás-eszmével kapcsolatos a hagyománytisztelet mindkét vallásban. A zsidók büszkesége, öröme, vigasztalása a múlt tanításaiban, a velük tett isteni jótétemények emlékének boldog őrzésében rejlett s megható az a ragaszkodás, amellyel atyáik szellemi örökét a buzgó és hívő zsidók védték s nemzedékről-nemzedékre áthagyományozták. A katolicizmust szintén ez a hagyomány- és tekintélytisztelet jellemzi, ez a bizalmatlanság a vallási újításokkal szemben, a hűség kötelességének ez az érzete a múlt nagy vallási értékeivel szemben.

5. A zsidóság istentiszteleti élete a szertartási törvény által történt szervezettségben főleg az áldozatok köré csoportosult. Ezek az ószövetségi áldozatok a kereszténység szerint mind csupa prototípusok voltak, előképek, szimbolikus jövendölések, amennyiben valamennyi csak az egy messiási áldozatra célzott s azt a messiási áldozatot jelképezte, amelyet szerintünk Krisztus a keresztfán az emberiség üdvösségéért bemutatott. Ma a zsidóság áldozati, szakrificiális élete szünetel, mert megdőlt a templom s szétszóratott az áldozatok bemutatására egyedül illetékes levita-törzs. Ma a zsidóságnak vannak zsinagógái, de nincsenek szoros, zsidó értelemben is vett „templomai”; vannak rabbinusai, de nincsenek igazi papjai, áldozói. Az áldozat gondolata azonban az ószövetségi áldozatok alapján annyira benne él a zsidóság lelkében, hogy a mondottak ellenére bizonyos áldozatpótló rítusokat hoztak be, melyekhez ma is ragaszkodnak; ilyen az úgynevezett kakas-áldozat (kapóre). Már most éppen az áldozat fogalma az, amelyben a katolikus és a zsidó vallás a messiási eszmén kívül a legszorosabb párhuzamba kerül egymással. Áldozata nincs a protestantizmusnak és nincs a mohamedánizmusnak, azonban van a zsidó és a katolikus vallásrendszernek s azért e pontban az ószövetség közelébb kerül a katolicizmushoz, mint akár a protestantizmus, amely pedig a legfőbb katolikus tanban, Jézus istenségének tanában, vele megegyezik.

6. Ahol az áldozati cselekmények fogalma nem halt ki, ott természetszerűleg elevenen él a szertartások tisztelete is. Megint egy hasonlósági pont zsidóság és katolicizmus között. Amíg a protestantizmus a szertartásokat megveti s csak igen kis mértékben gyakorolja, addig a hívő zsidó éppen nem ütközik meg, ha a katolikus templomba betérve, ott fényes szertartások, liturgikus ruhák, mozdulatok, szimbolikus cselekmények, jelképek egész sorozatával találkozik. Ezek nem az ő szertartásai, de ő jól tudja, hogy az ember nemcsak lélekből, hanem testből is áll és a belső vallási élmény kifejezésének s megszilárdításának szempontjából a szertartásnak nagy, természetes jogosultsága van. Azért ebben pl. a katolicizmusra áttérő zsidóság nem is talál semmiféle nehézséget. Általában sok áttért, meggyőződésből s hitből megkeresztelkedett zsidótól hallottuk már, hogy amíg az áttérésre csak készültek, féltek, vajon bele tudják-e magukat élni az új hitéletbe, annak gyakorlataiba és szertartásaiba. És íme, mondják, mihelyt áttértek, úgyszólván az első napoktól kezdve úgy érezték, mintha kisgyermekkoruk óta mindig katolikusok lettek volna. A hívő zsidónak nem kell hosszasan magyarázni, mi az a szentelt gyertya, mi értelme van a liturgikus mosakodásoknak, béke-köszöntéseknek, szent edényeknek, a füstölőnek stb.; ő ezeket a fogalmakat készen hozza magával.

Folyt. köv."

puccini 2009.06.11. 15:44:50

@Ferenc Testvér: A Folyt.köv. ha lehet csak egy link legyen, hogy ne tűnj link-nek. Mi értelme oldalakon keresztül idézeteket bemásolni? Javaslok egy kis önmérsékletet. Nem hiszem, hogy sok értelme van - ezt talán belátod.

Tikk-Takk (törölt) 2009.06.11. 19:50:08

Mindenkitől elnézést kérek a technikai zavarért,mivel a net nem nagyon működött jól az éjjel,talán ezért lehetett a többszörös belinkelés......

Tikk-Takk (törölt) 2009.06.11. 20:17:34

Erről próbáltam beszélni,és arról,hogy mit ír az ISTEN szava az IGAZ vallásról.

Ez a vélemény egy mélyen hívő ktolikus fórumról származik...

"Elborzadva olvastam a katolikus- honlapon a "látlelet" egy mai magyar plébániáról - irt olvasói cikket. Ez nem egy elszigetelt jelenség ám! Papjaink 8o%-a ilyen sajnos. Tisztelet a nagyon kevés kivételnek. Ezek a "zsinatos konkoly papok". Már ott tart az Egyház, hogy mindenféle embert, akár teljesen alkalmatlan személyeket pappá szentel. Kifejezettek viszolygok a modernista papoktól. Nem is gyónok meg a modernistáknál. Mindig keresek egy idősebb konzervativabb beállitásu atyát, és annél végzem el a szentgyónásomat. Éppen ezért nem mondhatom el, hogy túl gyakran gyónok, de megválogatom kinek tárjam fel a büneimet."

Isten áldása olyan egyházon van amelyik él, és tevékeny a híveivel együtt a nehézségek ellenére is.Ami még nagyon fontos,hogy EGYSÉG van Isen népe között,szeretet és béke.Ez az alap aminek meg kell lennie....

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.06.13. 22:42:51

@Ferenc Testvér:
"E hasonlóságok és találkozási pontok ellenére azonban a zsidó és katolikus vallás közt lényeges és mélyreható különbségek is vannak. Vagy talán inkább így is mondhatnók: egyetlen egy lényeges, mélyreható különbség, amely aztán minden más különbséget és ellentétet megmagyaráz s ez a Jézus kilétének kérdése.

A mi felfogásunk szerint a zsidóságnak nagy tragikuma az, hogy 1900 év előtti vezetői - a túlbuzgó s betűhöz ragaszkodó farizeusok éppúgy, mint a hellenista-szabadgondolkodást képviselő Szádok-párt (a szadduceusok) - hatása alá került, akik a próféták által hirdetett Messiás-eszmét a maga spirituális, lelki jellegéből átformálták a politikai, nemzeti, evilági szabadulást hozó Messiás fogalmára. Ezen az alapon aztán nem tudták megérteni, hogy a Messiás szegény és alázatos lehessen, sőt üldözött és keresztrefeszített; nem tudták megérteni, hogy nem az evilági értelemben vett diadal, hanem a lelkek meggyőzése és megváltása, a bűn leküzdése s Isten kegyelmének visszaszerzése lehessen számunkra a Messiás-ország lényege. Abban a pillanatban, amikor a messiási eszme ebben a farizeusi fogalmazásban lesiklott a spirituális síkról s politikai fogalommá lett, Jézus az akkor uralkodó s vezető zsidó pártok szemében nem lehetett többé az igazi Messiás. Ezen az alapon el is fordult tőle a zsidóság nagy része s éppen annak a drámának lett eszköze, cselekvő alanya, amely által Jézus a messiási áldozat tisztjét teljesíteni kívánta: a keresztfa véres eseményének.

Ettől kezdve pedig már szinte természetes, hogy a Jézussal és híveivel szemben elfoglalt ellentétes lelki állapot az idők folyamán csak még inkább kimélyült és elmérgesedett. Ahol egyszer érzelmi ellentétek alakulnak ki, ott nehéz többé a józan gondolkodásnak, a logikai érveknek utat találniuk; annyira igaz ez, hogy éppen emiatt még a különböző felekezetekre oszló keresztények közt is szinte reménytelen az egyezkedés minden lehetősége. A kölcsönös ellentétek és ellenszenvek, a mindkét oldalról megnyilvánuló féltékenység és vetélkedés – amely nem ritkán üldözésben mutatkozott meg majd ezen, majd azon a félen, aszerint, hogy itt vagy ott melyik fél volt az erősebb – mind csak ennek az első, tragikus félreértésnek voltak a következményei s ebből az ellentétből származtak a zsidóság részén azon a sajátságos tulajdonságok is, amelyek aztán a keresztény néptömegekben félelmet, idegenkedést, sőt védekezést eredményeztek.

Ma is itt van a zsidó-keresztény ellentétnek legmélyebb oka. Ma sokat beszélünk faji ellentétekről, világnézeti, kulturális, erkölcsi, ízlési, vérbeli különbözőségekről: ezek igazak lehetnek, de már csak melléktünetek és következmények; folyományai a fő ellentétnek, a Jézussal szemben elfoglalt s a mienktől különböző állásfoglalásnak. A kereszténység egészen új kultúrát teremtett, amellyel a zsidóság is kénytelen volt több-kevesebb közösséget vállalni; a kereszténység évszázadokon, évezredeken át valóságos államalakító s társadalomformáló tényező lett, a művelt világ legnagyobb részét régtől fogva meghódította magának. A zsidóság ebben a keresztény társadalomban gyakran fájdalmasan kénytelen érezni az ő idegenségét, megoldatlan helyzetének feszültségét. De ezek már mind mellékes tényezők, éppúgy, mint az, hogy a zsidóság is kénytelen a közhasználatban a keresztény időszámítást, a Jézus születésétől számított évszámlálást alkalmazni. A gyökeres ellentét ma is csak egy: a Jézus mellett vagy Jézus ellen való állásfoglalás. Amíg elhárító állásponton van a zsidóság azzal a Messiással szemben, akiben mi nemcsak a Messiást, hanem az ószövetségi jövendölések szerint is Istenünket látjuk, aki leszállt közénk és emberré lett, hogy megváltson minket s egyenkint közölje mindnyájunkkal az ő messiási ígéreteinek teljesülését, addig az ellentét – sajnos – fenn fog állani, még pedig szerintünk elsősorban nem a keresztények, hanem a zsidók kárára.

Meg fog-e valaha változni ez a helyzet? Emberileg nem lehet tudni, sem előre megmondani. A zsidók közt időnkint feltűnően sokan keresik a vallási revíziót, a Krisztus felé való orientálódást. A nagy tömeg azonban – sajnos – egyenlőre változatlanul megmarad álláspontján. Mi, katolikusok azonban hiszünk abban, hogy valamikor a zsidóság vissza fog találni a spirituális Messiás-eszméhez s meg fogja találni az utat ahhoz, aki szerintünk az ő Messiása is, sőt előbb az övék, mint a miénk. Szent Pál apostol, az egykori rabbinövendék, a nagy Gamaliel tanítványa, aki mindvégig oly szeretettel csüngött az ő népén, hogy egyszer felkiáltott: bár lenne inkább ő maga átok alatt, mint az ő népe: ez a Szent Pál határozottan hirdeti a zsidók maradéktalan Jézushoz térését még a világ végezete előtt.

Mikor fog ez bekövetkezni, ki tudná megmondani?

Nekünk, katolikusoknak, azonban kedves remény ez és biztató intelem: a nép, amelyből Jézus, a mi üdvösségünk támadt, egyszer találkozni fog velünk a hitben s abban a boldogságban, amelyet mi Jézus hitében találunk.

Ezért is érezzük áhító, sürgető intelemnek mi, katolikus papok, Jézus szózatát: „Menjetek mindenekelőtt Izrael házának elveszett juhaihoz!” (Mt 15: 24)


______________________
Vége"

izrael miszteriuma (törölt) 2009.06.16. 09:00:42

@Ferenc Testvér:
______________________
Vége"
Igen, ennek a kornak vége mindörökké...
AMEN

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.06.16. 18:13:07

@izrael miszteriuma:

Elárulnád minek van vége, milyen értelemben, mi köze ennek a korhoz, és miért...

izrael miszteriuma (törölt) 2009.06.16. 22:01:43

@Ferenc Testvér:
Tikk-Takk figyelmeztetése ellenére beleolvastam Bangha Béla jezsuita páter és Huber Lipót kanonok munkáiba, és utána felsóhajtottam:
ennek a kornak már visszavonhatatlanul vége, - hála Istennek - mindörökre...

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.06.16. 22:32:39

@izrael miszteriuma:
Miért sójatottál fel?
Minek van vége?
Miért lenne vége?
Miért "hála Istennek"?

Magyarázd el, kérlek:)

Milyen katolikus vagy te?:)

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.06.16. 22:49:17

Mondjuk azon elgondolnék a helyedben, hogy elvileg katolikus létedre miért érzed közelebb magadhoz a neoprotestánsok ("szekták"?) véleményét, mint néhány régi nagy katolikus hitvédőét...

Tikk-Takk (törölt) 2009.06.16. 23:11:42

@izrael miszteriuma:

Hát nem csalódtam benned:)
Mondtam én, igaz? Hihetetlen lelki ráhatást gyakorolnak azok a művek... béklyóban tartanak, betokosítanak...

Az a baj, hogy a Biblia valódi értéke elveszni látszik...hála az ilyen alkotóknak és túlbuzgóságuknak.

Mondjuk mire végig értem a műveken, hát enyhén leizzasztott, szellemileg! Igazi agymosás.

Ha meg nem vagyunk figyelmesek, lelkileg teljesen összetöri az embert, mert semminek sem tekinti. Ami valami, az csak a dogma és egyház összessége.

De szerencse hogy ennek a rendszernek tényleg vége.

izrael miszteriuma (törölt) 2009.06.17. 00:08:15

@Ferenc Testvér:
Lehet, hogy Te téren és időn kívül élsz, de időközben volt egy II. Vatikáni Zsinat, amelynek határozatai alapján képzelem el a római katolikus vallásomat az azt követő pápai enciklikákkal teljes egységben...

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.06.17. 16:40:06

@izrael miszteriuma:
Őőő... és a katolikus vallásod nincs tisztába a katolikus hitszabállyal? Azaz, hogy mi dogma és mi nem? Hogy a II. Vatikáni Zsinat határozatai nem dogmák, csakúgy mint egy pápai enciklika sem dogma önállóan?
Miért "fontosabb" a zsinat és az az utáni enciklikák, mint az az előtti?

Szerinted a katolikus vallás olyan, amin lehet változtatni? Miben változtat szerinted a zsinat? Hogy jön ez az előbbi, bemásolt cikkhez?

Isten, csakúgy mint a tanítása nem változhatik:

"Bizony, én, az Úr sose változom" (Mal 3,6)

izrael miszteriuma (törölt) 2009.06.17. 17:29:04

@Tikk-Takk:
"Az a baj, hogy a Biblia valódi értéke elveszni látszik..."
Elveszett bizony, de annál sokkal több is...

Lássuk végre, kicsoda Ferenc Testvér igazi példaképe:
A politikai kereszténység egyik élharcosa Bangha Béla, a katolicizmus lánglelkű apostola „a magyar Savonarola” volt. A neves jezsuita azok közé tartozott, akik megfogalmazták a keresztény kurzus ideológiáját. 1920-ban irt könyvében (Magyarország újjáépítése és a kereszténység, II. kiadás, Szent István Társulat, Budapest, 161. o.) több évtizeddel megelőzve az Endlösung élharcosait erről ábrándozott:
„A falvakat meg kellene tisztítani a zsidóktól, az volna a legjobb, ha a falu nem is látna zsidót…”
És úgy is lett, 1944 forró nyarán végre beteljesülhetett Bangha páter álma, de ő ezt már sajnos nem érhette meg…

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.06.17. 17:46:53

@izrael miszteriuma:
Parsifal üzenetét továbbítom, mivelhogy ő hithű katolikus létére még mindig ki van zárva eme, elvileg katolikus blogról:

"Drága barátom, Izrael Misztériuma,

Köszönöm, hogy újabb iskolapéldáját adtad az ún. "szalmabáb-érvelés" logikai hibájának.

Elég fölütni a jezsuiták által 1930-ban kiadott "Katolikus Lexikon" megfelelő címszavát.

Bangha páter világos megkülönböztetést tesz elvi és faji antiszemitizmus között.

Az elvi (szociális) antiszemitizmus érthető, világosan látható abból is, hogy a keresztény ruszin, szlovák és magyar parasztokat hogyan tették tönkre az uzsorás zsidók, akiknek Talmudja szerint nem bűn átverni a gójt.

A faji antiszemitizmust mindig is következetesen elítélte.

Ezt egyébként történész-kutató, Gyurgyák János, korántsem "Bangha-fan" is elismeri, az "A zsidsókérdés Magyarországon" c. művében.

Bangha páter ezért tett distinkciót:

a) elvi (szellemi) antiszemitizmus = olyan eszmékkel való szembenállás katolikus-keresztény alapon, melynek elsődleges szellemi hordozóközege etnikailag zsidó ill. zsidó származású embereket tömörít, ill. ezen eszmeiség képviselőinek zöme, ill. meghatározó személyiségei zsidó származásuak, és a vallási, avagy etnikai önazonosságuk elvesztése után is fönntartanak egymással egyfajta szolidaritást ill. kettős-identitást, amelynek immár az új eszme (liberalizmus, bolsevizmus etc.) a legfőbb alapja.

b) faji (anyagi) antiszemitizmus = olyan gondolat, vagy eszme, mely a zsidóságot kollektíven megbélyegzi, a zsidóság egyes tagjait asszimilálhatatlannak deklarálja; az ember biológiai, ill. etnikai származását determinisztikusnak tekinti.

Ez a kereszténységgel összeegyeztethetetlen, amire maga Bangha Béla hívta föl a figyelmet, aki egyben a 'Notre Dame de Sion' (zsidó konvertiták, akik ebionita eretnekséget - fönnálló szövetség a farizeuspárt utódaival - nem vallottak) egyik hazai patrónusa volt.

Az időkszülte, naív ábrándozásból, jó szándékú enthuzinizmusból származó, ám kritikátlan és a dogmatikailag megalapozott igazhitű egyháztannal szembemenő szövetségteológiádon fog az idő túllépni, és a katolikus megújulás során ismét az örök igazságok fognak tündökölni.

Nagyobb válságokat is túlélt az Egyház, mint a mostani neomodernista tombolás, amely önmagát fogja (demográfiailag is) fölszámolni."

izrael miszteriuma (törölt) 2009.06.17. 18:26:37

@Tikk-Takk:
Hát Huber Lipót úrról inkább nem mondanék semmi rosszat, de ha az igazi Talmud érdekel alább megtalálható a hiteles szöveg:
www.sacred-texts.com/jud/talmud.htm

izrael miszteriuma (törölt) 2009.06.17. 19:22:39

@Tikk-Takk:
Hogyan is néz ki a gyakorlatban egy túlbuzgó antiszemita, akinek mindössze elvei vannak:
Bangha páter lázas tevékenysége nem korlátozódott csupán a sajtóalapításra – talált időt hosszabb országjáró utakra is. Romsics Ignác kutatása szerint az 1917 májusában Kecskeméten és az 1918 februárjában Kiskunfélegyházán előfordult – „jól kivehetően zsidóellenes élű” – zavargások „Bangha Béla 1916-os, majd 1918 eleji Duna–Tisza közi körútjaival állnak összefüggésben, aki beszédeiben a »keresztényellenes« zsidó sajtó visszaszorításának, illetve ellensúlyozásának a szükségességéről beszélt”. Kiskunfélegyháza rendőrkapitánya ezt jelentette: „Bangha páter beszéde, »bár akkor nyomban rendőri beavatkozásra nem szolgáltatott okot, mégis alkalmas volt arra, hogy a gyűlésen igen nagy számban jelen volt egyszerű gondolkodású asszonyok lelkében a nem katolikus hitfelekezethez tartozókkal szemben való magatartásukra és érzelmükre kedvezőtlen és nagy fokban ellenszenves hatást keltsen«.”
(Romsics Ignác: A Duna–Tisza köze hatalmi-politikai viszonyai 1918–19-ben. Akadémiai, Budapest, 1982, 31.)
A rendőrkapitány kicsikét cikornyásan fogalmaz, de a lényeget megértettük...

"De szerencse, hogy ennek a rendszernek tényleg vége."

Tikk-Takk (törölt) 2009.06.18. 01:06:09

@izrael miszteriuma:

Köszönöm szépen a linket a Talmudról:) Nekem személy szerint semmi bajom a Huber Lipóttal, publikált már pár érdekfeszítő alkotást. Természetesen a munkásságáért dícséret jár, de a tartalma már korántsem annyira az. És hogy az egyház mely könyvekre teszi rá a pecsétjét? Egyedül az dönti el, hogy az ő szekerüket tolja e vagy sem. Gyakran hallok olyan megnyilvánulásokat, hogy "dehát mi bajod a Huber Lipóttal? Hiteles műveket ír, hiszen még az Egyház is reá tészi a kezeit..." ... persze hogy áldását adja egy Egyház olyan írásra, ami őket igaozolja, nem igaz?:)

Tikk-Takk (törölt) 2009.06.18. 01:52:12

@izrael miszteriuma:

"Istenben hinni s katolikusnak lenni, nekem egy dolog. Mert lehetetlennek tartom, hogy ne Isten műve legyen az az Egyház, amely voltaképp egyedül tett igazán nagyot és örökértékűt az egy igaz Isten tiszteletének, a monotheizmusnak világvallássá tételében, a civilizált népek kultúrájának erre az alapra helyezésében. "

Igen... nos nem vártunk többet Bangha Bélától, semmint hogy ily szép szájbarágósan beadagolja lassanként a szegény olvasónak, hogy KATOLIKUSNAK lenni és ISTENBEN hinni egy és ugyanaz. Ugyanmár!?! Vajon ki mondhatja ezt ekkora biztonsággal magáról?

1Kor2:16: "Mert ki érte fel az Úrnak értelmét, hogy megoktathatná őt? "

1Kor4:6,7: "...annakfelette a mi írva van, nem kell bölcselkedni; hogy senki se fuvalkodjék fel az egyikért a másik ellen. Mert kicsoda különböztet meg téged? Mid van ugyanis, a mit nem kaptál volna? Ha pedig úgy kaptad, mit dicsekedel, mintha nem kaptad volna? "

Nos? Ki mit kapott? Ki áll ki felett? Nem véletlenül Isten áll mindenek felett? Vagy tán akárki kérkedhet felfuvalkodott módon önmagával, hogy bátran kijelenthetné: Isten és az Egyház ugyanaz?

Isten műve az egyház, mely a politeizmusból kiemelte monoteizmusának szubsztanciáját? Ha valóban így van, akkor érdekesre sikeredett ez az egyház, mivel az Isten elvileg egy. Mit is jelent az EGY szó? Egyrészt lehet határozatlan névelő, másrészt pedig lehet tőszámnév, mint 1 db alma stb. Tehát ha Isten egy és nincs kiegészítgetés meg ezer oldalas magyarázatok, akkor a következő megállapításra juthatunk Izajáshoz hasonlóan:

Izajás 45:6,7: "Hogy megtudják napkelettől és napnyugattól fogva, hogy nincsen több rajtam kivül; ÉN VAGYOK AZ ÚR ÉS TÖBB NINCSEN! Ki a világosságot alkotom és a sötétséget teremtem, ki békességet szerzek és gonoszt teremtek; én vagyok az Úr, a ki mindezt cselekszem! "

Szóval nincsen más és több, nincsen egyben sok és sokban egy, nincs filológia és nincs krisztológia, nincs pneumatológia és nincs teológia semmi és semmi. Isten van vagy ahogy tetszik, Úr. Az előbb említett tudományágak megnyilatkozásai híján "sajnos" meg kell állapítanunk, hogy EGY ISTEN van, kiben nincs transzformáció, egyik személy a másikba és másik az egyikbe. Nem ütközünk meg abban sem magyarázatok híján ezen vers lévén, hogy ha Isten Krisztus meg Isten Atya meg még Isten a lélek is, akkor mégis földi természete szerint pár dolgot nem tudott a messiás (pl. a vég idejét), de már isteni lényege szerint mindent tudott, csak az apostoloknak néha ezt mondta néha meg azt.

Bár erre vonatkozóan valóban sehol nem találunk még csak utalást sem ráutaló szövegrészt, miszerint Jézus egyszer földi, egyszer meg égi lett volna, mert bizony erre kellett volna hogy kinyilatkozást tegyen hogy ne vezesse félre az őt követőket, hogy kihangsúlyozza, hogy "gyermekeim, amit most mondok nektek azt csak isteni természetem szerint tudom, amit meg utána mondok, azt meg a földi tudja csak..."

Visszakanyarodva Bangha Bélára, olvasva a Világnézeti válaszok c. művét, meg kell hagyni, hatalmas alkotás. Igazi tömegmanipulatív hatást gyakorol, akárcsak az Európánkat integrálni akaró volt germán katonatiszt, ki árja fajjal kívánta benépesíteni szülőkoninensünk, s az SS majd SA rezsime alatt irányította volna kénye kedvére... neki voltak ekkora eszközei és képességei, hogy emberek százait, ezreit befeolyásolta, sokan még el is ájultak a hatástól.

Ez a könyv tényleg ilyen. Rendkívül nagy terjedelmű, és ugyanakkor semmit sem mond. A végére az olvasó azt a megcsalatkozott kiábrándulás pillanatnyi testet és lelket átjáró érzésével csukja be a könyvet, vagy zárja le kis piros X-szel a netes ablakot, mert nem gazdagodott semmiféle hasznavehető információval, csupán annyival, amennyit már addig is tudott: A Katolikus Egyház az Istené, aki ezenkívül van, azt el kell tiporni!

Ez a tételmondat, amit normális körülmények között az írományok első, hosszabb terjedelmű írományok esetén maximum a második oldalon már nyilvánosságra hoznak a szerkesztők.

Egy okos ember ennél többre kíváncsi, hajtja a tudásszomj és a megismerés vágy. Isten lénye kimeríthetetlen az emberi korlátolt agy számára, hiszen nem tudjuk hasznosítani agyunknak csupán egy-két százalékát a teljességéhez viszonyítva. Épp ezért nem áll rendelkezésünkre több, mint amennyit Ő adott magáról, a Szent írás. És nem az a dolgunk, hogy a nem létező illúzió világban ábrándokat keresgéljünk és hajszoljunk, mert semmi értelme, hiszen honnan tudnánk hogy azok hitelesek e vagy sem? Pont annyit írtak le abban a majdnem 2000 oldalas ihletett könyvben (eltekintve a kisebb-nagyobb kiadások méretéből fakadó eltérésektől), amennyit tudnunk kell.

Pál is azt mondta hogy vannak nehezen érhető dolgok benne, ez igaz. Senki nem mondta hogy pofon egyszerű. De attól még prioritást élvez a Biblia olvasása a magyarázatokon való rágódás helyett.

Hát Madách Imre: Ember tragédiája vagy Dante: Isteni színjátéka c. műveket is előbb el kell talán olvasni, mégha nem a legegyszerűbbek közé tartoznak is érthetőség szempontjából, mint hogy elkezdenék magyarázatokat meg elemzéseket olvasni és arra hagyatkozni. Ha nem látom át az egészet előbb, akkor magyarázatnak nincs helye.

A manipuláció legnagyobb eszköze ez, hogy ELŐBB MAGYARÁZATOT OLVASSUNK aztán annak fényében az Írást. Gondoljunk csak bele mekkora tiszteletlenség a könyv alkotójával szemben, ha épp egy olyan elemzést olvasunk el róla, amit olyan valaki írt, aki pl. gyűlöli vagy épp teljesen más eszmeáramlatot képvisel, mint tűz és víz a mű alkotója és a műről szóló értelmezés kiadója!!!

NEM !!! Épp ez az, Isten nem érdemli meg ezt, hogy holmi magyarázatot olvasgassunk és attól átitatott fejjel meg majd az Ő adományát. Teljesen más képet ad így a Szent Írás az ilyen Bangha Béla és "társai" féle munkáknak köszönhetően, mintha venné a fáradságot, mely jóval kevesebb mint az erről szóló magyarázatok, melyek nem is állnak összhangban vele feltétlenül. Sőőőt...!!!

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.06.18. 01:59:20

Azért jó, hogy Tikk-Takk itt nyomatja a szektás szövegét, és nincsen egy moderátor vagy apologéta, aki valami reakciót adna neki minderre....

Izrael misztériuma, meg még ha liberális katolikus is vagy, azért illene, ha megvédenéd a hitet, mert van ebben a szövegben minden: sola scripturázás, arianizmus, egyházellenesség, keresztény primitivizmus, stb...

Tikk-Takk (törölt) 2009.06.18. 01:59:44

Mondja meg valaki:

Hol beszél Isten arról, hogy az őt képviselő egyház egyszer lent egyszer fent lenne? Hogy egyszer van ereje egyszer meg nincs, mer beszivárog a Sátán? Hanyatlóban van és felemelkedik?

Arról annál inkább beszél, hogy az ő kiválasztottjai feltűnnek majd hirtelen és egyre növekednek mindenféle értelemben, mely kitűnik a többitől.

Pl 4:18,19: "Az igazak ösvénye pedig olyan, mint a hajnal világossága, mely minél tovább halad, annál világosabb lesz, a teljes délig. Az istentelenek útja pedig olyan, mint a homály, nem tudják miben ütköznek meg."

Mik 4:1,2,5:

" És lészen: az utolsó időben az Úr házának hegye a hegyek fölé helyeztetik, és felülemelkedik az a halmokon, s népek özönlenek reá.

Pogányok is sokan mennek, és mondják: Jertek, menjünk fel az Úr hegyére és a Jákób Istenének házához, hogy megtanítson minket az ő útaira, és járjunk az ő ösvényein!

Mert minden nép a maga istenének nevében jár, és mi is a mi Urunk Istenünk nevében járunk örökkön örökké. "

Tikk-Takk (törölt) 2009.06.18. 02:02:12

@Ferenc Testvér:

Ugyan miért is? :D Tessék szépen megcáfolni, ha már így vádlottak padjára tetszik küldeni a másikat, mert nem állja meg a helyét az egyoldalúság.

Ki követ kit? :D

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.06.18. 02:03:05

Jajj, Tikk-Takk, hogy lehet valaki ennyire fárasztó, mint te?
És van olyan lelkes, hogy nyomatja az ostoba szektás szövegét, ahelyett, hogy elmenne valami melegebb éghajlatra.
És a jezsuita blogon meg nincs egy ember, aki valami választ adna neki az ömlengéseire, áhh...

Sic translit gloria mundi...

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.06.18. 02:04:01

@Tikk-Takk:
Mi a francot akarsz te, úgy őszintén?
Beidézel 3 bibliaverset, majd megállapítod, hogy nincs ez, nincs az, nincs katolikus egyház, neoprotestáns szekták vannak. Ugyan, menjél már el a francba...

Tikk-Takk (törölt) 2009.06.18. 02:11:56

@Ferenc Testvér:

Jajj F.T!!! Ne tessék ennyire bepörögni, nem tesz jót az egészségnek. :) Nyugalom a hosszú élet titka!

Rágalmazásért akármi is lehetne, ha nagyon gonoszkodni akarnék, csak hogy lássa, én nem vagyok olyan mint Ön!

Én a szívemből beszélek, a Biblia szűz szövegét idéztem be, és ha ez irritál valakit, akkor ott nagy a baj. Mert semmit nem fűztem hozzá, ráadásul nem Önnek címeztem, amire nekem reagált, ha tetszett látni.

A magam részéről megmaradnék a tradicionális műértelmezés folyamatánál: először Bibliaolvasás, majd értelmezés eldöntése és összevetése! Ez rendkívül logikus.

És ugyan miért akarna kivágatni innen? Én bízom a kedves moderátorunkban hogy nem olyan szőrös szívű mint Maga. Eddig sem csalódtam a moderátorunkban. Magát sem szeretném abajgatni.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.06.18. 02:17:59

@Tikk-Takk:
Nem tudom honnan tetszett előszedni a Szentháromságot, ugyanis szó nem volt róla, hacsak nem ismerem magát régtől fogva jól, hogy most ezen cseszekedjen.
Magának egy undorító, halálra idegesítő, kötekedő stílusa van, és nem értem mi a büdös francot keres itt?

Maga azt csinál a Bibliával amit akar, az senkit nem érdekel, de ez nem az a blog, ahol az undorító, alacsonyabbrendű szektás eszméket kell terjeszteni, arra megvannak a megfelelő oldalak erre, had ne ajánlgassam őket.

Tikk-Takk (törölt) 2009.06.18. 02:43:21

Ferenc Testvér:

Bármennyire azt gondolja,hogy undorító alacsonyabbrendű lennék és szektás,akkor kikell ábrándítanom,mivel ha valaki figyelmesen végigolvassa azt amit írok,rájön,hogy csupán csak megfordítottam a menetet, és a "Szent Írást" olvastam el előbb.Amikor arra gondoltam,hogy közelebbről megkellene ismernm Istent, ezt láttam tisztességesebbnek istennel szemben is.
Csak ennyi a bűnöm.Senkit nem áll szándékomban idegesíteni,de szerintem pontosan ebben a témában fontos az,hogy az ember szabadon választhasson.

Ha figyelmesen és nem ingerülten olvasná végig amit írok,akkor rájönne,hogy odaillett a háromság dolog is.

Nem hinném,hogy maga ismerne engem,de szerintem ezt ne feszegessük,hogy ki kit ismer és honnan.....

Én nem háborgattam magát...őn viszon igen...

Szerintem egy jó keresztény a béke követe, és remélem a továbbiakban nem lesz gond.Vszont a véleményeket engedjük meg,hogy szabadszférában lehessenek,hisz Isten is szabadakaratot adott nekünk,ha nem így lenne,akkor most nem lennének emberek a földön.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.06.18. 02:46:47

@Tikk-Takk:
A Szentírás egyéni magyarázata

Iz 53,6
Mi mindnyájan, mint a juhok, tévelyegtünk, ki-ki a maga útjára tért, és az Úr mégis az ő vállára rakta mindnyájunk gonoszságát.

Iz 28,8-9
Igen, minden asztal tele van okádékkal, egy csöpp hely sem marad tőlük tisztán. „De kit akar az ilyen tudásra tanítani? Kinek akarja kifejteni a kinyilatkoztatást? A csecsemőknek, akiket éppen elválasztottak, akiket csak most vettek el anyjuk kebelétől.

Iz 56,11
Telhetetlen kutyák, nem lehet őket jóllakatni. Pásztorok, de vigyázni nem tudnak. Mind a maguk útján járnak, ki-ki a saját hasznát lesi.

1Jn 2,27
A tőle kapott kenet maradjon meg bennetek, és akkor nincs szükségetek rá, hogy bárki is tanítson benneteket mindenre, s ez igaz, nem hazugság. Aszerint, ahogy tanított benneteket, maradjatok benne.

Mt 13,10-11
Ekkor odamentek hozzá tanítványai és megkérdezték: „Miért beszélsz nekik példabeszédekben?” „Nektek megadatott, hogy megértsétek a mennyek országának titkait - felelte -, de nekik nem.
Mt 13,36
Akkor elbocsátotta a népet, s bement a házba. Odamentek hozzá tanítványai, és kérték: „Magyarázd meg nekünk a szántóföldről és a konkolyról szóló példabeszédedet!”


Mt 15,15
Péter megkérte: „Magyarázd meg nekünk ezt a példabeszédet!”

Mk 7,17
Amikor a tömeg elől bement a házba, tanítványai megkérdezték tőle, mi a példabeszéd értelme.


Jn 16,17
A tanítványok közül néhányan elkezdtek tanakodni: „Mit akarhat ezzel mondani: Rövid idő, s már nem láttok, ismét rövid idő, és viszontláttok? És hogy: az Atyához megyek?”
Jn 16,18
Így töprengtek: „Mi az, hogy rövid idő? Nem értjük, mit akar vele mondani.”


Lk 24,13
Ketten közülük még aznap elindultak egy Emmausz nevű helységbe, amely Jeruzsálemtől hatvan stádiumnyi távolságra feküdt.
Lk 24,27
Aztán Mózesen elkezdve az összes prófétánál megmagyarázta nekik, amit az Írásokban róla írtak.
Lk 24,32
„Hát nem lángolt a szívünk - mondták -, amikor beszélt az úton és kifejtette az Írásokat?”
Lk 24,35
Erre ők is beszámoltak az úton történtekről, meg arról, hogyan ismerték fel a kenyértöréskor.
Lk 24,44-45
Aztán így szólt hozzájuk: „Ezeket mondtam nektek, amikor még veletek voltam, hogy be kell teljesednie mindannak, amit rólam Mózes törvényében, a prófétákban és a zsoltárokban írtak. Ekkor megnyitotta értelmüket, hogy megértsék az Írásokat, s így folytatta:


Júd 1,8
Ezek az álmodozók is ugyanúgy megfertőzik a testet, a felsőbbséget megvetik, a dicsőítendőket pedig káromolják. (KNV)

Péld 3,5-6
Szíved minden bizalmát Istenbe vesd, saját értelmedre ne igen hagyatkozz. Minden utadon próbáld fölismerni, akkor egyenessé teszi ösvényedet.


Péld 3,7
Ne tartsd magadat bölcsnek, inkább féld az Urat és kerüld a rosszat!


Péld 28,26
Aki a maga eszére hagyatkozik, az bolond; aki bölcsességben él, az biztos úton jár.


Róm 12,16
Egymással egyetértésben legyetek, ne legyetek nagyratörők, hanem az alázatosakhoz tartsátok magatokat. Ne legyetek bölcsek önmagatok szerint. (MBT)


2Pét 1,20-21
Először is azt értsétek meg, hogy az Írásnak egyetlenegy jövendölése sem származik önkényes értelmezésből. Hisz sohasem keletkezett jövendölés emberi akaratból, hanem mindig csak a Szentlélektől sugalmazva beszéltek - Isten megbízottaiként - a szent emberek.

2Pét 3,15-16
Urunk türelmét tartsátok üdvösségnek, ahogy szeretett testvérünk, Pál írta nektek ajándékul kapott bölcsességében minden olyan levélben, amelyben ezekről a dolgokról beszél. Vannak bennük nehezen érthető dolgok, ezeket a tanulatlan és állhatatlan emberek kicsavarják a saját vesztükre, akárcsak a többi Írást is.

1Kor 1,10
Testvérek, Urunk, Jézus Krisztus nevére kérlek titeket, éljetek mindnyájan egyetértésben, ne szakadjatok pártokra, legyetek egyek ugyanabban a lelkületben, ugyanabban a felfogásban.

Iz 11,1-3
Vessző kél majd Izáj törzsökéből, hajtás sarjad gyökeréből. Az Úr lelke nyugszik rajta: a bölcsesség és az értelem lelke; a tanács és az erősség lelke; a tudás és az Úr félelmének lelke, s az Úr félelmében telik öröme. Nem aszerint ítél majd, amit a szem lát, s nem aszerint ítélkezik, amit a fül hall,

Róm 12,3-8
A nekem adott kegyelem segítségével azt mondom mindegyiteknek: Senki ne becsülje magát a kelleténél többre, hanem józanul gondolkodjatok, mindenki az Istentől neki juttatott hit mértéke szerint. Mert ahogy egy testben több tagunk van, s minden tagnak más a szerepe, sokan egy test vagyunk Krisztusban, egyenként azonban tagjai vagyunk egymásnak, s a nekünk juttatott kegyelem szerint adományaink is különböznek: aki a prófétálást kapta, tegyen tanúságot a hit szerint, aki tisztséget kapott, töltse be tisztségét, aki tanító, tanítson, aki a buzdítás ajándékát kapta, buzdítson, aki jótékonykodik, tegye egyszerűségben, aki elöljáró, legyen gondos, aki irgalmasságot gyakorol, tegye örömest.

1Kor 12,4-11
A lelki adományok ugyan különfélék, a Lélek azonban ugyanaz. A szolgálatok is különfélék, de az Úr ugyanaz. Sokfélék a jelek is, de Isten, aki mindenben mindent véghezvisz, ugyanaz. A Lélek megnyilvánulásait mindenki azért kapja, hogy használjon vele. Az egyik ugyanis a bölcsesség ajándékát kapja a Lélektől, a másik a tudás adományát ugyanattól a Lélektől, a harmadik a hitet kapja ugyanabban a Lélekben vagy pedig a gyógyítás adományát szintén ugyanabban a Lélekben. Van, aki csodatevő hatalmat kap, van, akinek a prófétálásnak vagy a szellemek elbírálásának képessége jut osztályrészül. Más különféle nyelveket vagy pedig a nyelvek értelmezését nyeri el ajándékul. Mindezt azonban egy és ugyanaz a Lélek műveli, tetszése szerint osztva kinek-kinek.

1Kor 12,28-30
Ám az Egyházban Isten némelyeket apostollá, másokat prófétává, ismét másokat tanítóvá tett. Adott csodatevő hatalmat, gyógyítóerőt, segítőkészséget, kormányzóképességet, különféle nyelvadományt. Vajon mind apostolok? Mind próféták? Mind tanítók? Valamennyien rendelkeznek csodatevő hatalommal és gyógyítóerővel? Mindnyájan értelmezik a beszédeket?

Ef 4,8-13
Ezért mondja az Írás: Fölment a magasba, magával vitte a foglyokat, s osztott az embereknek ajándékokat. Az pedig, hogy fölment, mi mást jelent, mint hogy előbb le is szállt a lenti földi tájakra? Aki leszállt, az emelkedett minden ég fölé, hogy betöltse a mindenséget. Ő némelyeket apostollá, másokat prófétává, ismét másokatevangélistává, pásztorrá és tanítóvá tett, hogy szolgálatuk betöltésére neveljék a szenteket, és fölépítsék Krisztus testét, amíg mindnyájan el nem jutunk az Isten Fia hitének és megismerésének egységére, és meglett emberré nem leszünk, elérve Krisztus teljessége életkorának mértékére.

ApCsel 13,1
Az antióchiai egyházban volt több próféta és tanító, mint Barnabás, a Nigernek is nevezett Simon, a cirenei Luciusz, Heródes tejtestvére, Manaén és Saul.


ApCsel 8,27-31
Fölkerekedett hát, és elment oda. Egy etiópiai férfi, Kandákének, az etiópiai királynénak magas rangú udvari tisztje és főkincstárosa épp Jeruzsálemben járt imádkozni. Visszatérőben kocsiján ülve Izajás prófétát olvasta. A Lélek indítást adott Fülöpnek: „Menj és szegődj a kocsi mellé!” Fülöp odasietett, és meghallotta, hogy Izajás prófétát olvassa. Megkérdezte: „Érted, amit olvasol?” „Hogyan érthetném - felelte -, ha nincs, aki megmagyarázza nekem?” Aztán arra kérte Fülöpöt, hogy szálljon fel és üljön mellé.


ApCsel 18,24-26
Közben egy alexandriai származású, Apolló nevű zsidó érkezett Efezusba. Ékesszóló és az Írásokban igen jártas ember volt. Már kapott valami oktatást az Úr igazságairól, buzgón és helyesen beszélt és tanított Jézusról, de még csak János keresztségéről tudott. Bátran elkezdett tanítani a zsinagógában. Priszcilla és Aquila meghallották, elhívták magukhoz, és pontosabban elmagyarázták neki az Isten útját.


Jn 14,26
S a Vigasztaló, a Szentlélek, akit majd a nevemben küld az Atya, megtanít benneteket mindenre és eszetekbe juttat mindent, amit mondtam nektek.
Jn 16,13
Hanem amikor eljön az Igazság Lelke, ő majd elvezet benneteket a teljes igazságra. Nem magától fog beszélni, hanem azt mondja el, amit hall, és a jövendőt fogja hirdetni nektek.

Lk 24,44-49
Aztán így szólt hozzájuk: „Ezeket mondtam nektek, amikor még veletek voltam, hogy be kell teljesednie mindannak, amit rólam Mózes törvényében, a prófétákban és a zsoltárokban írtak.” Ekkor megnyitotta értelmüket, hogy megértsék az Írásokat, s így folytatta: „Meg van írva, hogy a Messiásnak szenvednie kell, és harmadnap fel kell támadnia a halálból. Nevében megtérést és bűnbocsánatot kell hirdetni minden népnek Jeruzsálemtől kezdve. Ti tanúi vagytok ezeknek. Én meg kiárasztom rátok Atyám ígéretét. Maradjatok a városban, míg fel nem öltitek a magasságból való erőt.”


Lk 10,16
Aki titeket hallgat, engem hallgat, aki titeket elutasít, engem utasít el, aki pedig engem elutasít, azt utasítja el, aki küldött.


Tit 2,15
Erről beszélj, erre buzdíts és figyelmeztess teljes határozottsággal. Senki meg ne vessen!


Sir 3,21-24
Ami túl nehéz neked, azt ne kutasd, és ami erődön felül van, azt ne vizsgáld. Amit előírtak neked, azzal törődj, ami el van rejtve, azért ne bajlódj. Amihez kevés az erőd, azzal ne kínlódjál; olyan tanítást kaptál, amely meghaladja az ember értelmét. Fennhéjázásukban sokan eltévedtek, nagyzó hóbortjukba belezavarodtak.


1Kor 8,2
Aki tetszeleg tudásában, még nem értette meg, mi a helyes ismeret.


Gal 6,3
Aki beképzeli magának, hogy valaki, holott semmi, önmagát áltatja.

Tikk-Takk (törölt) 2009.06.18. 03:00:44

Ferenc Testvér:

Nagyon tetszettek mindig is ezek a bibliaversek,mert tanítójellegűeknek tartom őket.Természetesen megis lehet őket vitatni,viszont nem hinném,hogy itt a blogon ezt bárki is szivesen venné,de ha igen, akkor benne lennék én is.

izrael miszteriuma (törölt) 2009.06.18. 12:03:29

@Tikk-Takk:
"Nekem személy szerint semmi bajom a Huber Lipóttal..."

Nekem sem Huber Lipóttal van bajom, hanem akik munkásságát sajátosan értelmezve kisajátították, és méltatlan szövegkörnyzetben helyeték el...

izrael miszteriuma (törölt) 2009.06.18. 16:02:09

@Tikk-Takk:
Én is a Bibliát tartom elsődleges olvasmánynak, amikor tehettem, napi 1 órát töltöttem vele, és elmélkedtem saját kútfejemből az Írásokon. Most a hétvégi pihenésből szakítok rá mindig időt, nagyon sokat épülök belőle. Nagy bánatban mindig megvígasztal, lélektől lélekig szól Isten igéje...

izrael miszteriuma (törölt) 2009.06.18. 17:28:21

@F. T.-:
"Izrael misztériuma, meg még ha liberális katolikus is vagy, azért illene, ha megvédenéd a hitet, mert van ebben a szövegben minden: sola scripturázás, arianizmus, egyházellenesség, keresztény primitivizmus, stb..."

Köszönöm a megszólítást! Bár a sorrend nem jó: nem liberális katolikus vagyok, hanem katolikus liberális, ez így egészen mást jelent. Ha alaposan megvizsgálnánk a dolgot, akkor én inkább vagyok tradicionális vallásos, mert Te csak a tridenti zsinatig mentél vissza, én pedig még egy kicsit tovább is. Otthonomban pravoszláv Szentháromság ikon, és nagyon szeretem az ortodox szertartásokat: résztvettem már görög, örmény, etióp, kopt, bolgár, szerb ortodox szertartáson, énekeltem már latin, orosz, horvát és szent héber nyelven is templomi énekeket. Egy picit elfogadóbb természetű vagyok, talán ezért nem találtam semmi kivetnivalót Tikk-Takk üzenetében.:-)

izrael miszteriuma (törölt) 2009.06.18. 18:14:19

Visszatérve az eredeti poszt bejegyzésre:
"Izraelbe látogat a pápa".
Egy kis Szentföldi hangulat...
(Zene: „Ha elfelednélek, Jeruzsálem, száradjon el a jobb kezem!)
www.youtube.com/watch?v=UZysDfygzsE

vitalis (törölt) 2009.06.18. 20:13:45

@F. T.-:
Ferenc Teso,
a metacafe.com helyett javasolom az alábbi videót:
www.youtube.com/watch?v=6-3X5hIFXYU

F.T. - törölt (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.06.18. 20:37:43

@izrael miszteriuma:
Miből gondolod, hogy a tradicionalista katolikusok Huber Lipót munkásságát sajátosan értelmezve kisajátították, és méltatlan szövegkörnyzetben helyeték el?

F.T. - törölt (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.06.18. 20:40:51

@izrael miszteriuma:
Meséld már el nekem, hogy hogyan lehet valaki katolikusként bármilyen értelemben véve liberális, amikor az Egyház következetesen elítélte a liberalizmust mindig?

„De igen sokan Lucifert követve, akinek gonosz jelszava az, hogy „nem szolgálok” – a szabadság neve alatt bizonyos képtelen és hazug szabadosságot értenek. Ilyenek azon elterjedt és hatalmas iskola emberei, akik a szabadságtól vevén nevüket, azt akarják, hogy szabadelvűeknek, liberálisoknak nevezzék őket.”

(XIII. Leó pápa - Libertas præstantissimum)

Az emberi szabadság természetéről szóló enciklika itt elérhető teljes egészében: www.depositum.hu/Libertas.rtf

Hogy érted te azt, hogy a tridenti zsinat elé visszamész? Talán nem ismered el a tridenti zsinat tanítását?

Tikk-Takk üzenetében durván eretnek gondolatok voltak, úgyhogy úgy gondoltam katolikusként erkölcsi kötelességed megvédeni a tanítást.

Tikk-Takk (törölt) 2009.06.19. 00:02:48

Egyesek ha tehetnék és eszköz is lenne a kezükben szépen megtisztogatnák a földet, hivatkozva arra hogy " dehát az eretnekségtől meg kell tisztítani a világot, ezzel jót teszünk, Isten nevében" !!!

Tikk-Takk (törölt) 2009.06.19. 00:21:27

@izrael miszteriuma:

Még jó hogy vannak ilyen rendes emberek, akik valóban azt mutatják, amit tanulnak: a szeretetet. Mégha más is a véleményed mint a másiknak, akkor sem taposod bele a földbe, mint valami férget.

És tudod mit mondok? Azt, hogy az ilyen emberek, mint pl. te is, tükrözik azt, amit valóban kellene a keresztényeknek.

Mert ugyan miféle minta az, amit egyes buzgó "hitvédők" itt lefolytatnak másokkal szemben? Leszektásozzák, meg valami arianizmussággal vádolja, primitívnek nevezi, és liberálisnak?

De miért jobb az a drasztikus, mindenkit eltipró természet? Én Jézusnál nem ezt szűrtem le példaként. Mind a tanítása, mind a viselkedése a legegyszerűbb volt. Az ellenségeivel is ember módjára bánt.

Még jó, hogy Isten egészen más képet fest le számunkra az örök élettel kapcsolatban, nem lesznek gyűlölködők, akiknek a szíve csordultig van haraggal és gyűlölettel, csak mert nem az ő nézetét osztja valaki.

ApCsel 10:34, 35:
"Bizonynyal látom, hogy NEM SZEMÉLYVÁLOGATÓ az Isten; Hanem minden nemzetben kedves ő előtte, a ki őt féli és igazságot cselekszik."

Róma 2:1:
"Annakokáért menthetetlen vagy óh ember, bárki légy, a ki ítélsz: mert a miben mást megítélsz, önmagadat kárhoztatod; mivel ugyanazokat míveled te, a ki ítélsz. "

Tikk-Takk (törölt) 2009.06.19. 00:30:19

@izrael miszteriuma:

"Nagy bánatban mindig megvígasztal, lélektől lélekig szól Isten igéje"

Ezt olyan jó volt hallani:) Az ihletett Írásoknak, pontosan mivel Istenünktől származik, hatalmas ereje van. Semmilyen másik mű nem gyakorol akkora hatást, pont akkor, pont úgy ls pontosan abban a témában, amelyre épp az adott pillanatban szükségünk van. Mintha tudná Isten, hogy mire van szükségünk. Nézd csak milyen jó idézetet találtam pont erről??? Biztosan Te is ismered:

Zsidók 4:12, 13:
"Mert az Istennek beszéde ÉLŐ ÉS HATÓ, és élesebb minden kétélű fegyvernél, és elhat a szívnek és léleknek, az ízeknek és a velőknek megoszlásáig, és megítéli a gondolatokat és a szívnek indulatait. És nincsen oly teretmény, a mely nyilvánvaló nem volna előtte, sőt mindenek meztelenek és leplezetlenek annak szemei előtt, a kiről mi beszélünk."

Még egy nagyon szép idézetet találtam, ez a kedvencem! És pont ide illik, milyen érdekes !:)

Izajás 48:17,18:
"...Én vagyok az Úr, Istened, KI TANÍTALAK HASZNOSRA, és VEZETLEK OLY ÚTON, a melyen járnod kell. Vajha figyelmeztél volna parancsolataimra! olyan volna békességed, mint a folyóvíz, és igazságod, mint a tenger habjai."

Tikk-Takk (törölt) 2009.06.19. 00:32:44

Máté 6:8 is olyan egyszerűen, lényegre törően kifejezi, hogy milyen tökéletes az Isten, hogy mennyire fontos neki személyenként minden egyes ember és hogy tudja a szükségleteinket:

"mert jól tudja a ti Atyátok, mire van szükségetek, mielőtt kérnétek tőle"

:)

izrael miszteriuma (törölt) 2009.07.08. 23:13:36

Megvan a felelős:
A pápa menesztette azt a bíborost, aki nem tájékoztatta Williamson holokauszttagadásáról
nol.hu/kulfold/a_papa_menesztette_azt_a_biborost__aki_nem_tajekoztatta_williamson_holokauszttagadasarol

Végre, van egy hely a világon, ahol nem lehet következmények nélkül hibázni...

uszo 2009.07.09. 08:14:12

@izrael miszteriuma: Meg egy hely ahol tudják mire való a bűnbak.

saintlouisdefrance 2010.01.17. 23:00:56

tényleg játszható az egy-lépés-hátra-egy-lépés-előre stratégia a hitelesség megőrzése mellett?

www.reuters.com/article/idUSTRE60G0VW20100117

izrael miszteriuma (törölt) 2010.01.18. 09:57:29

@saintlouisdefrance:
Most újra végigolvastam az egész blogot és az a véleményem, hogy a Vatikán egyfolytában az egyházi szélsőjobb felé tesz meggondolatlan lépéseket, nem törödve annak következményeivel. Ebbe a sorba illeszkedik XII. Pius pápa boldoggá avatása irányába tett lépések anélkül, hogy szembenéztek volna viselt szerepével.
Itt csak a szentszéki német nagykövet véleményét idézném:
"Ha az oly robbanékony és erélyes XI. Pius egy kicsit tovább él, minden valószínűség szerint törést idézett volna elő a Reich és a Kúria viszonyában."
Tudnunk kell, hogy Eugenio Pacelli nem helyeselte elődjének a zsidók érdekében elhangzott szavait és feltehetően ő akadályozta meg, hogy publikálják annak zsidókról tett megjegyzéseit...

izrael miszteriuma (törölt) 2010.01.18. 10:08:16

Akit részletesen érdekel a kérdés, annak ajánlanám az ELMOZDULÓ ÖSSZEFÜGGÉSEK c. blogon megjelent rövid tanulmányt:
2009. decemberében XVI. Benedek aláírta azt az okmányt, amely szabad utat ad XII. Piusz pápa boldoggá avatásának. XII. Piusz (Eugenio Pacelli) viszonya a hitleri Németországhoz, a zsidósághoz és a holokauszthoz, valamint szereplése a II. világháború idején napjainkig heves viták tárgya. A pápa háború alatti tevékenységének dokumentumait csak évek múlva teszi hozzáférhetővé a Vatikán. Kiegyensúlyozott mérlegelésre törekedve, sokoldalúan és bátran foglalkozik egyebek közt ezzel a kérdéssel is egy figyelemre méltó – ám a hazai katolicizmus környezetében csekély figyelemre méltatott – könyv: A holokauszt és a keresztény világ.
elmozdulo.blogspot.com/

saintlouisdefrance 2010.01.18. 15:41:37

@izrael miszteriuma: "a Vatikán egyfolytában az egyházi szélsőjobb felé tesz meggondolatlan lépéseket, nem törődve annak következményeivel"

ezzel így azért nem értek egyet. szerintem a zsinat előtti és utáni kor "végletessége" után XVI. Benedek valamiféle "kiegyensúlyozottságra" próbál törekedni és gondolom erről szól az is, hogy XII. Piusz és II. János Pál szenté avatási folyamatát egy csomagban kezeli. A gond azzal van, hogy amit ő kiegyensúlyozottságnak szán, az a gyakorlatban egyfajta szerencsétlenül aszimmetrikus Janus-arcúságban valósul meg és ez hiteltelenné teszi az egész katolikus Egyházat. Sajnos XVI. Benedek saját hibájából egyre kevésbé számíthat a világ jóhiszeműségére, bár életműve alapján joggal várhatná el legalább a katolikusokét.

jan 2010.01.18. 18:30:40

összemostok olyan dolgokat, amik nem tartoznak össze (szerintem). az, hogy valaki a tridenti rítust szereti, nem jelenti azt, hogy az illető XII. Pius nagy híve lenne.

eleve, az egyházi szélsőjobb fogalmát nem tudom értelmezni.mit jelent ez?

és: az, hogy valaki egyházunkon belül konzervatívnak számító nézeteket vall (pl. jobban szereti a régi rítusú misét, mint a novus ordót, jobban szereti a gregoriánt, mint a gitáros misét), egyáltalán nem vonja maga után, hogy a világi politikában jobboldali legyen. jó példa erre dobszay.

izrael miszteriuma (törölt) 2010.01.18. 20:25:57

@jan:
Nem elsősorban politikai értelemben gondoltam, hanem konkrétan arra, hogy pl. az Opus Dei öszzefonódott a portugál fasizmussal, Lefebre szakadárjai Franciaországban nagyrészt Le Pen hívei, Williamson püspök amellett, hogy a régi rítust kedveli még egyben holokauszt tagadó vérnáci...
Nekem különben Dobszay a példaképem (a vallásban légy konzervatív...), a bencés és ferences gregorián miséket különösen kedvelem, szerintem pedig a magyar gregorián egyházzenei énekek egyedülállóak az egész világon!

kis_csirke 2010.01.18. 21:57:22

(@izrael miszteriuma: kicsit off
Tegnap nagy ünnep volt, a pápa ellátogatott a római zsinagógába. Neked ez mit jelent? )

izrael miszteriuma (törölt) 2010.01.19. 00:39:54

@kis_csirke:
2000 év után itt az ideje a zsidó-keresztény megbékélésnek, számomra ezt jelenti a pápa látogatása a római zsinagógában. Ha az Egyház és Izrael képes a kölcsönös megbékélésre 2000 év háborúskodása után, akkor ez jel lenne az egész világ számára. Közös kincsünk a zsidó-keresztény kultúra és minden jóakaratú embernek azért kell imádkozni, hogy a történelmi megbékélés a kölcsönös megértés, a tisztelet és az egyenlőség alapján jöjjön létre.

saintlouisdefrance 2010.01.19. 08:13:41

@jan: létezik a szélsőjobbnak egy olyan típusa, amelynek reprodukciós és rekrutációs mechanizmusai a katolikus Egyház struktúráin belül működnek. Magyarországon ilyen például felnőttek számára a Prohászka Ottokár rajongók szubkultúrája, fiataloknak a kakastollas cserkészek mozgalma.

A Summorum Pontificum pedig nem azért okozott felháborodást, mert a tridenti rítusról bárkinek XII. Piusz jutna az eszébe, hanem mert a régi rítus része az a hűtlen zsidókért mondott nagypénteki könyörgés, aminek a zsidókat mélyen sértő volta annyira meglepte a Vatikánt.

amúgy külsőségek terén magam is konzervatív vagyok: mindig is hangoztattam, hogy zene, liturgia és templombelsők terén szerintem az ortók hagyományokhoz való nagyon szigorú, de a kreativitásnak mégis teret hagyó hűségéről kellene példát vennünk.

jan 2010.01.19. 08:31:49

@saintlouisdefrance: @izrael miszteriuma: köszi a válaszokat. A Lefebvre-Le Pen nexusról én eddig nem tudtam, lehet, hogy tényleg így van. Ami a hűtlen zsidókról való könyörgést illeti, van itt egy érdekes összefoglaló:
en.wikipedia.org/wiki/Good_Friday_Prayer_for_the_Jews
ebből kiderül, hogy a régi rítusban jelenleg használt könyörgés már átesett egy revízión azért, hogy ne legyen olyan bántó. szerintem is kemény a szöveg még így is, és ha nem egy liturgikus szövegről lenne szó, én is revideálnám, de azt gondolom, hogy az ilyen szövegeknél óvatosabban kell bánnunk a radírral. a szentírás tele van kemény szövegekkel (pl. Szent Pál szövegei a nőkről), de mégse húzzuk ki őket azért, mert pl. bántóak a nőkkel szemben (pedig szerintem azok).

izrael miszteriuma (törölt) 2010.01.19. 09:28:40

@jan:
a zsidó Biblia alá- és fölérendeltséget nem ismer:
"Nemde egy Atyánk van-e valamennyiünknek, nemde egy Isten teremtett bennünket?"
(Malakiás 2,10)

Esdekelve kérünk, hogy jöjjön el az a nap, mikor minden ember a Te nevedet szólítja... Ismerjék föl mindnyájan, akiket képedre teremtettél, hogy testvérek, úgyhogy legyenek egyek gondolkodásukban és a kölcsönös összetartozásban, legyenek örökre egyek előtted. Ekkor jön el a földön a Te országod és teljesedik be régi prófétád szava:
"Az Úr uralkodik minörökké."
(2Mózes 15,18)
The Union prayer-book for Jewish worship
www.archive.org/details/theunionprayerbo00unknuoft

izrael miszteriuma (törölt) 2010.01.19. 11:49:07

@kis_csirke:
XVI. Benedek látogatása a római zsinagógában
A keresztényeknek és a zsidóknak közös spirituális örökségük erejével, együtt kell tanúságot tenniük, válaszolva korunk kihívásaira. A II. Vatikáni Zsinat szilárd pontot és új állomást jelent a katolikusok számára a zsidó néppel való kapcsolatban – hangsúlyozta a Szentatya beszédében, amelyet gyakori tapssal szakítottak meg hallgatói a zsinagógában.
www.magyarkurir.hu/?m_id=1&m_op=view&id=30817&rovat=1
A zsinagógába érkező Szentatyát a 126. zsoltárral, a Hazatérők énekével fogadták:
www.youtube.com/watch?v=HHKF9rZIZd0

izrael miszteriuma (törölt) 2010.01.19. 12:50:33

@izrael miszteriuma:
Nekem nagyon tetszett a pápa zsinagógában elhagzott beszéde, melynek angol fordítása itt olvasható:
www.oecumene.radiovaticana.org/en1/Articolo.asp?c=349984

YganA 2010.01.20. 09:06:53

Kedves @jan: "az ilyen szövegeknél óvatosabban kell bánnunk a radírral. a szentírás tele van kemény szövegekkel (pl. Szent Pál szövegei a nőkről), de mégse húzzuk ki őket azért, mert pl. bántóak a nőkkel szemben (pedig szerintem azok). "

Szerencsére/sajnos semmiféle befolyásom nincs a kérdéssel kapcsolatban, csupán sok-sok a mindennapi életben megfigyelt tényen, tapasztalaton alapuló véleményem. A mélyre elásott világháborús aknák előbb-utóbb nagyokat tudnak robbanni, sérüléseket okozni - különösen egy "szent katedrális" alatt, ahol sok hívő, látogató is meg szokott fordulni.

Tenni nem tudok, csak fohászkodni, bárcsak mégis egyszer valakik vennék a bátorságot, és kezükbe a radírt! SZENT szövegeinkben mit is keresnének a bántó szavak, akárkik ellen is irányulnak azok???

Szeretettel: Y

jan 2010.01.20. 22:56:50

@YganA: hát igen, ez is egy megoldás, de nekem személy szerint rokonszenvesebb egy olyan hozzáállás, hogy "oké, ezt én nagyon bántónak, disszonánsnak, nem odavalónak érzem, de mégsem húzom ki, mert ki tudja, hátha mégis csak van valami oka (amit én most nem látok), hogy miért van ott"

YganA 2010.01.21. 11:43:22

Ok. Műemlék-katedrálisokat ne bolygassunk. De legalább az inkriminált területeknél lehetne egy tábla: vigyázat, titkosítva 99 évre, hozzáférhető csak kutatói igazolvánnyal...

izrael miszteriuma (törölt) 2010.01.21. 13:47:41

„Kötelességünk, hogy imádkozzunk a Szentföld, megváltásunk földjének békéjéért”
Pierbattista Pizzaballa a 122. zsoltár szavaival kezdi üzenetét: „Könyörögjetek Jeruzsálem békességéért!
www.youtube.com/watch?v=mNQz8-dPlYc
Miatyánk” – így szólítjuk meg Istent, hogy kérjük tőle a Szentföld, megváltásunk földjének békéjét. Imádkozni a Szentföld békéjéért annyit jelent, mint találkozni egymással az őszinteségben. Isten elé állva közösen fedezzük fel ismét a béke ajándékát, hogy magunkra vállaljuk a béke iránti elkötelezettséget, hogy ismét egymásnak ajándékozzuk, amit már mindnyájan ingyen megkaptunk.
www.magyarkurir.hu/?m_id=1&m_op=view&id=30884&rovat=1
süti beállítások módosítása