Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

"Hitvallók és ügynökök"

2009.04.29. 23:19 Zalai Láma

Petényi Katalin és Kabay Barna alkotópáros „Hitvallók és ügynökök” című dokumentumfilmjét április 27-én este 9 órától két részben vetítette a Duna Televízió. Nemcsak az újabb nemzedéknek, amely már nem ismerte Rákosi diktatúráját, majd a Kádár-féle némileg enyhébb „valós szocializmust”, hanem az idősebbeknek is, akik 1945 után átélték a fokozatosan berendezkedő diktatúrát, majd az 1956-os forradalmat és annak elfojtását, megindító emlékeztető volt ez a dokumentum. Jól illusztrálja a film (amelynek hosszabb változatát majd ősszel láthatjuk a TV1 csatornán), hogy miként üldözte, nyomorította meg, kötötte gúzsba a diktatúra a katolikus egyházat, főleg Mindszenty József bíboros letartóztatása és koncepciós pere után. E per és az egyházi hierarchia megtörése közötti kapcsolatot világosan kell látni, bár a film ezt nem emeli ki kellő hangsúllyal.


     Számtalan dokumentumból ma már világos: 1948 második felében már a vezető kommunisták elhatározták Mindszeny bíboros „eltávolítását”. (Czapik érsek később belátta, hogy gyenge partner volt Rákosival szemben.) Mócsy Imre S.J. ismert római küldetése csak Rákosi taktikázása volt. A pártvezérnek esze ágában sem állt a párbeszéd a Vatikánnal. Mire 1949 elején visszatért Rómából, a bíborost már letartóztatták. Rákosi Mindszenty eltávolításával már könnyen megvalósította 1948 elején bejelentett szándékát, az egyházi vezetők térdre kényszerítését, a békepapi mozgalom kiépítését és az egyház „megnyesését”. Következett a katolikus iskolák államosítása, a szerzetesrendek felszámolása stb. (Úgy tűnik, 1950-ben egyes püspökök komolyan vették azt a híresztelést, hogy a szerzeteseket Szibériába hurcolják, ha nem lesz megegyezés.) Az egyházkormányzást az Állami Egyházügyi Hivatal vette át. Ennek igazolására elég, ha itt utalok a szegedi METEM-nél nemrég megjelent két vaskos kötet dokumentációra: A Magyar Katolikus Püspöki Kar tanácskozásai 1949-1965 között. (Szerk. Balogh Margit.) Az viszont igaz, hogy a kompromisszumokat kötő magyar hierarchia hivatkozhatott az A. Casaroli bíboros által vezetett „Ostpolitik”-ra, amely a modus vivendi-t kereste kompromisszumok árán is. E keleti politika tárgyilagos megítéléséhez talán még történelmi távlat kell.


   Hasznos emlékeztető tehát a film, főleg napjainkban, amikor – ki tudja, milyen irányítással – sorra jelennek meg kötetek, dokumentumok egyházi ügynökökről is: emlékeztető arra, hogy számtalan hitvalló és vértanú, egyházi vezető, pap és szerzetes, hitéhez hű világi szenvedett a kommunista börtönökben, vagy különféle zaklatásnak, hátrányos megkülönböztetésnek volt kitéve. Hogy kit milyen erőszakkal, megfélemlítéssel, zsarolással szervezett be az állambiztonság, nehéz pontosan feltárni: a személyes felelősség megítélése Istenre tartozik, aki a szívek és a vesék vizsgálója. De itt utalnék Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát, püspök, a film narrátora és szaktanácsadója szavaira, aki - a film elején megszólaló Lénárd Ödön figyelmezetését visszhangozva – hangsúlyozza, hogy a múlt tisztázása nélkül az egyház nem szerezheti vissza a társadalom bizalmát. És most még emlékeztetek a főapát 1999-es megnyilatkozására is. Lengyel Lászlóval beszélgetve (Beszélgetőkönyvecske , Helikon, 65-66) a cseh bíboros, Miloslav Vlk bocsánatkérését idézi. „…Tulajdonképpen nagyon gyorsan a tudattalanba száműzzük  az egész kellemetlen közelmúltat. Sok szempontból tragikus ez, mert magunk sem engesztelődünk ki a múltunkkal, és a környezetünknek nem tudunk ezzel modellt, példát adni, pedig igen nagy szükség lett volna rá.” Az egyházi közösségben „sok mártír, hitvalló, névtelen üldözött keresztény élt, irányukba is tenni kellett volna engesztelő gesztusokat. Nem szentté avatni, de meg kellett volna őket követni, bocsánatot kérni, és nem azért, mert én vagy mi követtük el, hanem azért, mert el kell ismernünk, hogy nehéz helyzetben nem álltunk hivatásunk példaszerű magaslatán.”


   Így nyilatkozott a „rendszerváltozás” után a püspöki kar egyik tagja. Jó alkalom lett volna a tisztító bocsánatkérő körlevél kiadására 2000-ben, a szerzetesek elhurcolásának 50. évfordulóján. De az akkori rövid körlevélben nem kértek bocsánatot maguk és elődeik nevében az elmúlt évtizedek mulasztásaiért, megalkuvásaiért. A tények felsorolásán túl emlékeztettek arra, hogy „amikor a Szentatya először járt Magyarországon, kifejezte irántuk megbecsülését.” Majd így folytatták: „Ötven év elteltével a magyar egyház közössége is tisztelettel és megbecsüléssel emlékezik a szerzetesekre, akiknek el kellett hagyniuk szerzetesházaikat, mégis hűségesek maradtak vállalt hivatásukhoz. Különösen is értékeljük azoknak a tanúságtételét, akik börtönt szenvedtek Istennek szentelt életük és apostolkodásuk miatt. Tanúságtételük és munkájuk magyar egyházunk éltető ereje volt a vallásellenes időszakban.”


   Legalább egy főhajtás történt hitvallóink és vértanúink emléke előtt. De elmaradt a bocsánatkérés azért, hogy a szerzetesek elhurcolása idején nem tiltakoztak, vagy a börtönből való kiszabadulásuk után nem alkalmazták őket egyházi szolgálatra, mert pórázon vezették őket az állami hatóságok megbízottjai. Mint ahogy nem tiltakoztak a Vatikán felhívása ellenére sem Mindszenty letartóztatása ellen, vagy 1964 előtt és után, miközben az Ostpolitik képviselője a részleges megállapodásról tárgyalt a pártállam képviselőivel, és sorban tartóztattak le szerzeteseket, papokat, alkotmányellenes tevékenység ürügyén. Közzben folytatódott az egyezkedés. A zsinatra hivatkozva most már a dialógust szorgalmazták (igaz, más országokban is), a „kis lépések” politikáját művelték, mondván: ma reálpolitikára van szükség, nem pedig vértanúságra. (Lékai bíboros kijelentése.) Mint említettem, az egyházi vezetők A. Casarolira hivatkozhattak, aki az igazi vértanúkat feledve a „türelem vértanúságát” gyakorolta. Ma már látjuk: nem sok eredménnyel. A kommunizmus bukása után pár hónap leforgása alatt bekövetkezett a lényeges fordulat, de ez nem a kis lépések eredménye volt.


    Amikor most a „Hitvallók és ügynökök” című dokumentumfilm kapcsán felidézzük hazánk és egyházunk történelmét a XX. század második felében, tehát amikor fejet hajtunk a hitvallók és vértanúk emléke előtt, nem ítélkezünk a különféle módszerekkel beépített ügynökök tevékenysége felett, - a személyek megítélése Istenre tartozik. De hangsúlyoznunk kell: ha objektíve nincs többé különbség a megalkuvás és a hősies helytállás között, akkor az egyház képviselői, vezetői nem léphetnek fel semmiféle erkölcsi követeléssel híveik és a jelenlegi társadalom tagjai előtt sem. Akkor nincs többé erkölcsi rend.


   Természetesen azt is hangsúlyoznunk kell manapság, amikor annyi véleménycsata folyik az egyházi (és világi) ügynökök múltja, beszervezése és jelentései körül, hogy a főfelelős mégiscsak a diktatúra, a pártállam és az állambiztonság által megszervezett hálózat, a politikai rendőrség. Néha az a benyomásunk, hogy az utódpárt ügynökei tervszerűen adagolják vagy zárolják a kompromittáló dokumentumokat (ügynöklistákat), bizonyos célok érdekében áthárítva az áldozatokra a felelősséget. Ezért a végleges ítélet az utolsó időkben ítélő Bíróra tartozik, amikor feltárul majd nemcsak a történelem színe, hanem visszája is.
  

381 komment

Címkék: egyház állam ügynökök diktatúra vértanúk békepapok püspökök

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr121094744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.08.24. 02:43:29

(Bakker, hol a kommentem amit most írtam?????)

Na mindegy, az volt benne hogy
@jabbok: szerintem a körmös Bauer meg a társai gyónásairól jelentéseket író pap nem "oltják ki" vagy "mentik fel" egymást. Az egyházi megtisztulás számomra arról is szólna, hogy aztán a társadalom egésze legalább tudna mivel példálózni. De amíg csak az egymásra mutogatás megy, nem nagyon lesz előrelépés.

izrael miszteriuma (törölt) 2009.08.24. 10:55:30

@jabbok:
"Miért kellene olyan szerencsétlen sorsú embereknek a listáját nyilvánosságra hozni, akik áldozatai lettek annak a rendszernek, míg akik működtették azt az embertelen rendszert, azoknak a neve rejtve maradhat?" Megítélése szerint az egész tényfeltárást ma már nem lehet hitelesen végrehajtani."

Ezt nem véletlenül hagytam benne, mert ebben a kérdésben Veres püspöknek adok igazat! Az Egyháznak magának kellene elvégeznie ezt a munkát a tisztánlátás és tanulságok levonása végett, és csak, ha konszenzusra jutottak a kérdésben annak végeredményét nyilvánosságra hozni azt is elsősorban a hívek számára. Magam is találkoztam papokkal és szerzetesekkel, akik a besúgások szenvedő alanyai voltak: cseppet sem volt bennük bosszúvágy, ők már régen megbocsátottak és engem is erre neveltek. Ugyanakkor találkoztam ún. "besúgókkal" is, mindnyájukon látszott, hogy meg vannak félelmítve, és csupán kényszer hatása alatt cselekedtek. Ungváry Krisztián történész is ezt írja Paskai bíboros tevékenységéről: a BM-nek nem sok haszna származott "munkájából", a lényeg az volt, hogy kompromittálják személyét. Békepapokkal és önként és dalolva besúgókkal csak az akták közt találkoztam, mindenki tudta, kik azok, ezért én is messze elkerültem őket.

A tényfeltárást legfőképpen a jelenleg érvényes törvény teszi lehetetlenné, amely szerint személyes adatok ugyanis csak akkor hozhatók nyilvánosságra, ha ahhoz az érintett is hozzájárult, vagy azt törvény elrendeli. Jó példa erre Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök esete, ahol a bíróság nem a tényeket vizsgálta, hanem anélkül meszelte el Ungváry Krisztián történészt, hogy bizonyítékait egyáltalán előadhatta volna, mivel a püspök nem ismerte el ügynök voltát. Ungváry Krisztián az ítélethirdetés után ezt mondta: "az utóbbi húsz évben senki nem nyert pert az egykori ügynökökkel szemben, illetve nem fordult elő, hogy ha valaki bárkivel szemben ügynökvádat fogalmazott meg, ne ítélték volna el ezért; ez az ítélet is beilleszthető ebbe a sorozatba"."Nem normális, hogy a bíróságok úgy hoznak ítéletet, mintha Magyarországon egyetlen emberről sem tudhatnánk, hogy ügynök volt" - fogalmazott.
hvg.hu/ugynok/20090401_szeged_csanadi_puspok.aspx

Csak a média-egyensúly miatt közlöm, hogy Kiss László alkotmánybíró, aki a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara (JATE ÁJK) MSZMP alapszervezeti titkárhelyetteseként végzett ügynöki tevékenységet, magánvádas eljárás keretében indított pert Ungváry Krisztián történész ellen. Kiss rágalmazásért és becsületsértésért szeretné Ungváryt elkaszáltatni, annak az Élet és Irodalomban, illetve Tabajdi Gáborral közösen írt „Elhallgatott múlt. A pártállam és a belügy. A politikai rendőrség működése Magyarországon 1956-1990” című könyvében megjelent, Kissre nézve kellemetlen állításai miatt. A fenti könyvet ajánlom olvasmányként, mindenki benne van, aki számit: akik közvetlenül működtették a rendszert és kik voltak ennek a fő haszonélvezői.
hvg.hu/ugynok/20090612_ungvary.aspx

Az 1956-os Intézet internetes oldalán hozta nyilvánosságra a titkos hálózat tagjait, 181 fedőnévből 110-et azonosított, feladatuk volt a rend biztosítása Nagy Imre temetésén. Bárándy György, Droppa György, Kurucz János, Nógrádi György, Olajos Csaba, Spánn Gábor, Tőke Péter, Vörös Vince, valamennyien az állambiztonsági szolgálatnak dolgoztak. hvg.hu/ugynok/20090612_halozat.aspx

izrael miszteriuma (törölt) 2009.08.24. 10:57:45

@jabbok:
„Pálos Antal SJ mondta például egyszer, hogy a megtörhetetlen és beszervezhetetlen "kemény gyerekek" között legalább annyi tróger gazembert sikerült megismernie a börtönben, mint ahány nagyon becsületes és jó embert a "bukottak" között.”

Igen, nem itt húzódott a határvonal: besúgó és nem besúgó, börtönviselt és nem ült börtönben között, mindenütt és mindig lehetett nemet mondani, és embernek maradni. Számomra az volt csupán furcsa, hogy a börtönviseltekről az volt az általános vélemény egyházi körökben, hogy elvhűségük miatt önmaguk hozták a fejükre a bajt, és emiatt enyhe rosszallással emlegették őket még egymás közt is. Valószínűleg tudattalanul a lelkiismeretük szólalt meg és vetítette ki a rossz érzéseiket a saját apró megalkuvásaik miatt a börtönben lévő társaikra.

izrael miszteriuma (törölt) 2009.08.24. 11:12:34

@Felicitasz:
És aki ezeket írta, az most hol van és mit csinál?
www.majsaitamas.uni.hu/

A fentebb ajánlott cikk négy folytatásban jelent meg, ajánlom olvasásra, különösen a lábjegyzeteket, nagyon alapos munka, néha én is megdöbbentem ismerőseimet látva. Azért annyit hozzátennék, hogy ő kizárólag primer levéltári adatok alapján dolgozik, ami előnyős szakmai szempontból, de ugyanakkor nem látja, vagy ismeri a mögötte lévő embert és indítékait. Ha konkrét személyek érdekelnek, akkor kritikával kell kezelni, mert ehhez szerintem hozzájárul némi antiklerikális és katolikus-ellenes alapállás részéről...

jan 2009.08.24. 12:52:31

@Felicitasz @izrael miszteriuma: Majsai volt református lelkész, most asszem metodistaként tevékenykedik (Iványi Gábor és köre). Annakidején a Mancsba is írt cikkeket, amelyekben a magyarországi "established" egyházakat (főleg a katolikust és a reformátust) támadta. A kritikáit én többnyire jogosnak éreztem, az a stílus, amiben előadta őket, viszont minősíthetetlen volt: a mi katolikus egyházunkat olyan stílusban, olyan jelzőkkel minősítette, ami kábé a 16. századi hitviták idején volt megszokott. (Tényleg, lehet, hogy ezek stílusparódiák voltak, csak én nem vettem észre?;)

izrael miszteriuma (törölt) 2009.08.24. 13:24:50

@jan:
sajnos a stílusa fertelmes, néha én sem értem egészen, humor, irónia, őnirónia és metsző gúny keveréke, de meg kell hagyni, alapos levéltári kutatómunkát végzett...

YganA 2009.08.24. 17:32:59

Nem vagyok történész, csak egy sokmindenre kíváncsi magánember, aki gyerekkoromtól végigéltem a proletárdiktatúrát, 56-ot, az utána következő rettenetes éveket, majd az egész rendszer szétkorrumpálódását, szétkorhadását.

Felmerült bennem: lehet, hogy én is besúgó vagyok valamilyen listán??? Hiszen ennyi idő alatt számtalan kérdőívet, nyilatkozatot, bevallást kellett aláírnom, szinte minden lélegzetvételnél. Pl. arra a kérdésre válaszolnom: hány hold földje volt a nagymamámnak - mindig mást írtam be, hiszen olyan érdektelen adat volt ez már számomra, nem tároltam "drága" memóriámban.
Külföldre utazásnál, vízumkérésnél - ez már a késői évek jellemzője, ugyancsak kérdések tucatjára kellett válaszolni. Egy dániai tanfolyamra kiküldésnél pl. nyilatkoznom kellett, nem fogok a helyszínen tüntetésben résztvenni, és ha honfitársam ilyen, vagy hasonló ellenforradalmi cselkményt tenne, jelenteni fogom. Kollégám nagy bűnét azonban - elcsórta a tengerparti szálloda halljából az oda kitett öklömnyi tengeri kavicsot - sikerült a hatóságok előtt örökre titokban tartanom -ezidáig.

Rabár Ferenc a 7O-es években a legnagyszerűbb főnököm volt, akivel valaha is találkozhattam - és ez nagyon-nagyon sokunk véleménye. Én nem tudok ítélkezni, de Akinek ez a posztja, valószínűleg sokmindent be tud tenni a megfelelő mérleg-serpenyőbe.

Volt egy helyes kolléganőm, akinek az volt a titkos pártmegbizatása, hogy jelentéseket írogasson. Egymással szemben ültünk, mindig nagyon szenvedett, amikor a Feladatra került a sor. Persze, nyíltan nem beszélhettünk róla, de tőlem, a lehetetlen kádertől kérdezgette, nem tudnék-e valamit kitalálni, amivel kipipálhatja ezt a kellemetlen feladatot. Jókat szórakoztunk bohózatba illő ötleteinken.

A rendszerváltás után külföldön megkérdezték tőlem: hová lett az a sok kommunista? Bár én soha nem voltam párttag, mégis azt válaszoltam: mi ugyanazok vagyunk most is, sem feketék, sem fehérek, hanem itt-ott pöttyösek továbbra is.

És egy kérésem, ha lehetne: a fiakat-lányokat ne bélyegezzük meg felmenőik tetteiért!

Ennyit a közelmúlt történelméről, békaperspektívából.

jabbok 2009.08.24. 23:48:41

@YganA: "És egy kérésem, ha lehetne: a fiakat-lányokat ne bélyegezzük meg felmenőik tetteiért!"

Ha nem az általam felvetett volt AVH-s kínzóemberek és véletlenül éppen "liberális" vezető politikus fiaik példája ellenében írtad, akkor bocs, hogy reagálok. Ha viszont arra írtad, akkor pontosítanék.

Tehát nekem nem az a problémám, ha valakinek az apja gazember - ezért nem bélyegeznék meg senkit. Nem egy olyan ismerősöm van, aki az ősei bizonyos dolgaitól elfordult, hitelesen elhatárolódott.

Még azt sem gondolom, hogy az apám bűnétől való elhatárolódás azt kéne, hogy jelentse, hogy megvetéssel pocskondiázom a tulajdon apámat, vagy megtagadom a vele való rokonságomat.

Azt azonban emberileg legalábbis kockázatosnak vagy problémásnak érzem, ha valaki egyértelműen apuci tőkéjén és kapcsolatrendszerén épült szemétdomb tetején lesz kiskakas (merő véletlen lenne, hogy pont abban a hatalmi csoportban kerültek fel ők a létra tetejére, ahol apucik teljhatalmú és minden információhoz hozzájutó urak voltak?) - vagyis apuci pénzének és kapcsolatrendszerének HASZNÁT szívesen vállalja, csak az árnyoldalaktól határolódik el látványosan.

izrael miszteriuma (törölt) 2009.08.25. 09:40:55

"Erdő Péter: Bűn azonnal rasszizmust kiáltani!"

Best of csontrablo…
„Mielőtt írnék valamit,szeretném leszögezni hogy nem vagyok sem NÁCI,sem RASSZISTA,semFAJGYŰLÖLŐ!!!

"Nem tudom elnézni hogy szétlopják a hazámat, hogy megölnek tanárt, diákot a cigányok (elnézést, nem vagyok rasszista, nincsenek előítéleteim). Aki ismer az tudja, hogy én nem ütök, csak akkor ha kell."

"...azt mondom öljük meg mi Magyarok a cigányokat,asszonyt gyereket,öreget és mindenkit aki a cigányt védi".
hvg.hu/itthon/20090824_neten_gyalazta_ciganyokat_romagyilkossag.aspx

csontrablo azt mondta, hogy nem rasszista, hát akkor ki az? Én pedig azt mondom: az a bűnös, aki NEM kiált rasszistát! Azt pedig egyáltalán nem értem, hogy miért kell nekünk ilyen embereket védenünk?

jan 2009.08.25. 10:11:17

@izrael miszteriuma: Teljesen félreérted az egészet. Erdő azelőtt mondta ezt, mielőtt meglettek volna a gyilkosok.

izrael miszteriuma (törölt) 2009.08.25. 10:31:15

@jan:
"Erdő Péter: Bűn azonnal rasszizmust kiáltani!"
félve kérdem, akkor már mondhatjuk???

Én valahogy nagyon furcsának tartom önmagában is a kijelentést, amely a Széles-média birodalom és a szélsőjobb szóhasználatára hajaz, és implicite azt sugallja, hogy rasszizmust kiáltani az bűn, míg rasszistának lenni nem baj...

És mielőtt még tovább folytatnák egyesek a fentebb elhíresült összeesküvéselméletek gyártását:
breaking news
www.hirado.hu/Hirek/2009/08/25/10/Romagyilkossagok_egyezik_a_helyszinen_hagyott_DNS_minta_es_a.aspx

YganA 2009.08.25. 10:36:08

Kedves @jabbok: Úgy vélem, a lényegi kérdésekben egyetértünk (2. és 3. bekezdésed)

Az utolsó bekezdéssel kapcsolatban úgy gondolom, nem rendelkezem elég tudással ahhoz, hogy mindenre tekinttel, elég körültekintően véleményt formálhassak. (Minél több évet számlálok, annál inkább növekszik ez az érzésem; hajdanában hajlamos voltam "rögtön átlátni a szitán, megérezni, hogy valami bűzlik, eldönteni, ki antipatikus," stb.) Tehát maradnék az ártatlanság vélelmének fenntartásánál egészen addig, amíg az összes konkrétumot át nem látnám - ez pedig elég macerásnak tűnik, sőt. És valószínűleg nem is feladatom. ("Ne ítélj, hogy ne ítéltessél.")

Üdvözlettel: Y.

izrael miszteriuma (törölt) 2009.08.25. 10:38:11

@jan:
"Bűnnek tartja azonnal rasszizmust kiáltani egy tisztázatlan hátterű bűncselekmény kapcsán a magyar katolikus egyház feje, és szerinte megbocsáthatatlan bűn alaptalanul példálózni a történelem sötét korszakaival."

Elfogadom amit mondtál, így is lehet értelmezni, de a mondat második felét még mindig nem értem:
"bűn alaptalanul példálózni a történelem sötét korszakaival."

jan 2009.08.25. 10:38:21

@izrael miszteriuma: tényleg nem akarok magyar-magyar tolmács lenni közted és Erdő között: Erdő az én interpretációmban azt mondta, hogy amíg nincsenek meg a tettesek, és csak feltételezéseink vannak a kilétükről meg a motivációkról, addig bűn százszázalékos biztonsággal azt állítani, hogy rasszista gyilkosságokról van szó. (Amúgy szerintem is érthetetlenül erős kifejezés itt a bűn, én inkább azt mondtam volna a helyében, hogy helytelen, elhamarkodott. Amúgy leginkább semmit sem mondtam volna a helyében, amíg nincsenek meg a gyilkosok.)

izrael miszteriuma (törölt) 2009.08.25. 10:47:32

@YganA:
Az antiszemitizmus intellektuális és érzelmi hiányosság...
Az antiszemitizmust tehát lehet úgy is értelmezni, mint az intellektuális és érzelmi hiányosságok kombinációját. Egyik társadalom sem immunis. Ez az emberi civilizáció legősibb vírusa.
www.fn.hu/kultura/20090626/antiszemitizmus_intellektualis/

Senki sem születik antiszemitának vagy rasszistának. A tolerancia iránti fogékonyságot részben a társadalmi környezet alakítja ki. Nem mindegy, ki mit hoz otthonról, mit hall az utcán és az ismerősöktől, mit sugároz a média. Nincsenek „instant megoldások” – viszont a toleranciára nevelést már az iskolában el kell kezdeni. A múlt tanítása elengedhetetlen, de nem elég. A gyermek akkor lesz képes a személyiségébe is integrálni a tanultakat, ha az események megismerésén túl tisztában lesz azzal is: mindez miért történhetett meg, s hová vezetett. Ez a tudás segíti a jelen elemzésében is. És természetesnek fogja tartani, hogy minden eszközzel harcoljon a kirekesztés ellen. Másrészt megfelelő oktatás híján veszélyes folyamatok is elindulhatnak. Különösen most, a gazdasági válság idején. Ugyanis köztudomású: a létbizonytalanság „terepe” lehet a bűnbakkeresésnek is, és ilyenkor erősödhetnek az intoleráns, antiszemita felhangok. A szélsőségek elleni küzdelemnek közös üggyé kellene válnia...
www.168ora.hu/cikk.php?cikk=28329

izrael miszteriuma (törölt) 2009.08.25. 12:42:25

@jan:
megvan a megfejtés:
nem is ezt mondta Erdő Péter ez csak a jobbmédia csele volt csupán...

"Bűnnek tartja azonnal rasszizmust kiáltani egy tisztázatlan hátterű bűncselekmény kapcsán a magyar katolikus egyház feje, és szerinte megbocsáthatatlan bűn alaptalanul példálózni a történelem sötét korszakaival."

"Mindannyian Isten bölcs szeretetének alkotásai vagyunk. Krisztus minden emberért szenvedett, és minden embert az örök boldogságra hív. Szörnyű bűn tehát az embernek nemzetisége, anyanyelve, etnikai hovatartozása, kultúrája, vallása miatt való megbélyegzése, gyűlölete, kirekesztése.

"És szörnyű bűn rasszizmust kiáltani vagy szítani olyankor is, amikor egy-egy esetben nem lehet tudni, hogy erről van-e szó. Nem mesterkedhetünk varázslóinasként azzal, hogy felidézünk sötét erőket, amelyek irányíthatatlanná és pusztítóvá válnak."
www.magyarkurir.hu/?m_id=1&m_op=view&id=28599&rovat=10

Magamra nézve is kötelező a primer források felhasználása, de annyit hozhatok fel mentségemre, hogy az eredeti szöveg csak másnap jelent meg a MK honlapon...

uszo 2009.08.25. 21:44:02

@izrael miszteriuma: Na neee. Tényleg neked kell itt, ebben az ügyben mentegeni magad?
Ha igaz Gadamer állítása, hogy a megértés történeti, akkor ezekben az esetekben bűn volt nem rasszizmust kiáltani. Szörnyű bűn nem felhívni a figyelmet a sötét erőkre, ha másokkal szemben képesek vagyunk felismerni őket.

Ne feledjük a tények azokat igazolták akik a felelőséget felvállalva mertek rasszizmust kiáltani, és felhívták a figyelmet már előre, hogy a sötét erők szervezkedéséből mi következhet.

Nem csak akkor legitim rasszizmust kiáltani mikor MÁS feliratú táblával a nyakában lőnek kerestűl valakit. Talán mégsem bűn ha ezt nem kívánjuk megvárni.


A kocsmában ahol viszonylag keveset filozófálnak, ott is tudják a gondolatnak a kimondott szónak hatalma van. Ha valaki bicskázással fenyegetőzik megelőlegezik neki, hogy meg is teszi, és már előtte pofán szokták vágni, mielőtt gondolatai tetté érlelődnének.

jabbok 2009.08.25. 22:57:33

Kicsit tartok tőle, hogy nem fogjátok megérteni, amit írok, de azért megpróbálom.

Szerintem kétféleképpen lehet antiszemitizmust vagy más rasszizmust szítani. Az egyik az, amikor antiszemita/rasszista propagandát folytatunk. A másik meg az, amikor azonnal leantiszemitázunk vagy lerasszistázunk válogatás nélkül (!!!) bárkit, akár tényleg rasszista szándékból, akár csak egyszerűen nem is komolyan gondolva szól valamelyik kisebbség ellen.

Hogy ez utóbbira példát is mondjak: a tulajdon nagyanyám igazi kispolgári antiszemita volt. Egyhuzamban zsidózott - mi meg gyerekfejjel csak néztünk, hiszen a hozzá járó barátainak a 80 százaléka zsidó volt (a békeidőkben az Első Pesti Takarék-nál dolgozott, szinte kizárólag zsidó kollégák között), és tudtuk, hogy a háború alatt két zsidó családot hónapokon át, többet meg rövidebb időkig rejtegettek a lakásunkban az életüket kockáztatva...Szóval még sok ilyen antiszemitát Magyarországnak...

jabbok 2009.08.25. 23:18:41

Szóval ne haragudjatok, tényleg nem bántásból írom, de azt hiszem, a kisebbségek jóhiszemű tagjai nem is értik/érzik, hogy az állandó antiszemitázás és rasszistázás mennyire rontja a helyzetet. Alig hiszem, hogy csökkentené a cigányok vagy a zsidók között meglévő magyarellenességet (csak azt ne mondjátok, hogy ilyen nincs!!!), ha magyarellenességet kiáltanánk és rasszizmust emlegetnénk minden sorozatos magyarellenes kirohanás vagy bűncselekmény kapcsán.

Nagyon gyatra szociológiai érzékről tesz tanúságot, aki a saját kisebbsége védelmében egyhuzamban a teljes többségi társadalmat folyamatos bűntudatban próbálja tartani.

Én például a fogyatékos kisebbségben vagyok közelről érintett. És bizony az én "népem" ellen mindegyik többségi társadalom rettenetes bűnöket követ el nap mint nap. Mégsem nevezek minden "hülyézőt" anti-fogyatékosnak, nem kiáltok intoleranciát és nem próbálok megbélyegezni senkit, akiről akár a legnagyobb jóindulattal is, de még el tudom képzelni, hogy talán csak tudatlanságból, meggondolatlanságból, akaratán kívül szólja meg vagy nem veszi emberszámba a fogyatékos embertársait.

Régi közmondás: egy csepp mézzel több legyet lehet fogni, mint egy hordó ecettel. És ebben az országban lassan úgy érzem, hogy folyamatosan ecettel locsolnak minket...

izrael miszteriuma (törölt) 2009.08.25. 23:24:56

@uszo:
bevallom, figyelmetlen voltam: augusztus 21. 10:55 perckor már megjelent a hír a MK honlapján, amit 22-én már látnom kellett volna, de szórakozottan elsiklottam felette és csak most tűnt fel, amikor ismételten visszatértem...
Gyanakodhattam volna előbb is, mivel eddig már sokszor előfordult, hogy a jobboldali média egymásra hívatkozva, önkényesen értelmezett bizonyos dolgokat, ami nem fedi a valóságot: én sem ilyen embernek ismertem Erdő Péter bíborost, de bedőltem a hamisítványnak, ezért mindenkitől eztúton is elnézést kell kérnem...
Nagyon örülök, hogy számomra legalább tisztázódott a dolog, és a Széles féle médiabirodalom működése ismét lelepleződött!

Végignézve a netet nekem egy 77 éves blogger vallomása tetszett e a témában:
Nem a rasszizmus emlegetése a bűn, hanem a rasszizmus!... Nem a történelem sötét korszakaival való példálózás a bűn, hanem a hallgatás a sötét korszakokról, a hallgatás a sötét korszakok mindmáig élő árnyairól!...
Tragikus szégyen, hogy én vagyok kénytelen újra meg újra kimondani mindezt, aki éppen csak túléltem a magyar történelem sötét korszakát! És nem egy főpap! Aki a vészkorszak után évekkel született…

jabbok 2009.08.25. 23:26:01

És még egy dolog.
A kivételezés nem csak a többségi társadalmakban - de még József testvéreiben is gyilkos indulatokat tudott kiváltani. Pedig mintha ők is zsidók lettek volna... Úgyhogy ehhez nem kell árja öntudat.

Szimpla nagycsaládos tapasztalat, hogy a legbiztosabb módszer a többi testvér egységfrontba tömörítésére valamelyik testvér ellen, ha a szülők (a hatalom) elkezdik védeni. ("mindig őt bántjátok...")

izrael miszteriuma (törölt) 2009.08.26. 15:24:41

@jabbok:
"Szerintem kétféleképpen lehet antiszemitizmust vagy más rasszizmust szítani. Az egyik az, amikor antiszemita/rasszista propagandát folytatunk. A másik meg az, amikor azonnal leantiszemitázunk vagy lerasszistázunk válogatás nélkül (!!!) bárkit..."

Az antiszemitizmust nem kell szítani, az az magától is gerjed, legfeljebb küzdeni kellene ellene...

Visszakérdezek: szerinted a zsidóknak meddig a határig kéne tűrnie az antiszemita kijelentéseket? Én úgy látom, hogy Tenálad nem létezik az oksági kapcsolat és ezért megfordítod a dolgot: ha az antiszemitát/rasszistát nevén nevezzük ez szüli a bajt, pedig pont fordítva van!
Az előítéletesség és tekintélyelvűség szerepéről a fenti jelenségekben ajánlok egy TÁRKI tanulmányt:
www.tarki.hu/adatbank-h/kutjel/pdf/a895.pdf

Én az antiszemitizmus megjelenésével párhuzamosan megjelenő "keresztény" jelző helytelen (politikailag és világnézetileg újjáéledt) használatát látom fő veszélynek. Ugyanis egyházi/jobbos körökben a "nemzeti-keresztény" megjelölés újból elsősorban nem-zsidót jelent, mégpedig olyan módon, mintha megint a zsidók jelenléte és szerepük volna a LEGNAGYOBB magyar probléma.

amancich 2009.08.26. 20:34:31

@izrael miszteriuma:

2009.augusztus 26. Katolikus blog. Frankfurti Iskola.

Az Adrián kellett volna maradnom.

izrael miszteriuma (törölt) 2009.08.26. 21:50:42

@amancich:
kedves moderátorunk, üdvözölünk újra itthon...
Egy csomó jó dologból kimaradtál! (lásd fenn)

katolikus blog?
jezsuita blog, ez csak egy részhalmaza az egésznek...
Akkor most tegyük fel végre a kérdést, mivel már másodjára figyelmeztetsz erre, és nem akarok mulasztásos válaszmegtagadás bűnébe esni:
Ki a katolikus, kik azok a katolikusok?
Válaszom szükségszerűen pontatlan és egyúttal teológiailag is hiányos lesz:
olyan magyarok, akik katolikusnak vallják magukat, és/vagy akiket (mások) katolikusnak tekintenek. Az ország lakossága 9,905,596 (2009 július), ebből római katolikusnak vallotta magát 51,9% (2001 népszámlálás) Forrás: CIA Factbook. Ugyanakkor azt is tudjuk mindnyájan, hogy a valóban hívő és hitüket gyakorló katolikusok nem többséget alkotnak, hanem ők vannak kisebbségben. A statisztika önmagában nem elegendő: a hitvallás lényege nem mennyiségi, hanem minőségi kérdés. Ha azt nézzük hányan fizetnek egyházadót, az kb. a hívek 10%-ának felel meg. A templomlátogatók száma a rendszerváltáskor megnőtt, de néhány év alatt kb. a régi szintre esett vissza, mivel nagy elvárások voltak az Egyház irányában és az nem volt képes ennek megfelelni...

A TÁRKI (FIDESZ-közeli képződmény) jelentés valóban a frankfurti iskola módszereit alkalmazza, de azóta sem találtak jobbat. Ha tesztelted magadat az Adorno-féle F-skálán, és elégedetlen vagy az eredménnyel, akkor ajánlom fentebb Huncik Peter tréningjét a feszültségek csökkentése végett aki a Moreno-féle pszichodramatikus képzést és a Rogers-féle non-direktív, kliens centrikus pszichoterápia ötvözetét alkalmazta az etnikai feszültségek enyhítésére és a szlovák-magyar viszonyon modellezte.

Feljebb a gazdasági fellendülés után tudakolóztál a Hírszerzői kérdéseit idézve, válaszom:
a magyar gazdaság akkor fog fellendülni, amikor nyugati partnereinknél beindul a növekedés, és ez fog húzni minket is maga után. Ne reménykedj, erre legalább 4 évet kell várnod...

jabbok 2009.08.26. 22:02:52

@izrael miszteriuma: Kb. erre a válaszra számítottam - ahogy gondoltam, semmi nem ment át abból, amit mondani próbáltam. Nyilván az én hibám is - de az is valószínű, hogy könnyebb megrekedni az örökös, és főként örökké ártatlan áldozat szerepében. És ami még fontosabb: könnyebb kizárólag a többségi társadalmat okolni az antiszemitizmusért.

Mint említettem vala, NEM a zsidóság ellenében, hanem éppen azért sokallom az antiszemitázást, mert kb. nulla pszichológiai, pedagógiai, didaktikai érzékre vall. Pedig, megint csak mint már mondám, már a zsidóság körében is ugyanilyen hatással volt, mikor pl. "szegény kicsi Józsefet" elkezdték a szülők védeni a gonosz bátyjaitól. Úgyhogy ez nem antiszemitizmus - csak egyszerűen anti-kivételezettek jelenség.

És ismétlem: NEM azt mondom ezzel, hogy igazi antiszemitizmus nincs is Magyarországon. Csak arra szeretnék figyelmeztetni, hogy az ilyen mértékű antiszemitizmus-kiabálás javítás helyett éppen még rontja a dolgot.

izrael miszteriuma (törölt) 2009.08.26. 23:18:56

@jabbok:
"a tulajdon nagyanyám igazi kispolgári antiszemita volt...
a háború alatt két zsidó családot hónapokon át, többet meg rövidebb időkig rejtegettek a lakásunkban az életüket kockáztatva."

A nagymama egy HŐS volt, mert a bajban mutatkozik meg, ki az igaz barát: könnyen az életével fizethetett volna ezért a bátor cselekedetéért, a legnagyobb tett volt volt, amit ember megtehet:
aki megment egy emberéletet, az egy egész világot ment meg!

izrael miszteriuma (törölt) 2009.08.26. 23:23:16

@jabbok:
"Alig hiszem, hogy csökkentené a cigányok vagy a zsidók között meglévő magyarellenességet (csak azt ne mondjátok, hogy ilyen nincs!!!), ha magyarellenességet kiáltanánk és rasszizmust emlegetnénk minden sorozatos magyarellenes kirohanás vagy bűncselekmény kapcsán."

A probléma ott van a fenti kijelentésben, hogy bár az etnocentrikus nemzetfogalom kizárja a cigányokat és zsidókat a magyarság fogalmából, de ettől függetlenül az a tény, hogy a cigányok és zsidók is magyarok...

izrael miszteriuma (törölt) 2009.08.26. 23:36:36

@jabbok:
az antiszemitizmus újratermeli a zsidót...
Az antiszemitizmus felelős azért, hogy az asszimilálódott zsidók 2. és 3. nemzedéke is folytonosan visszatér az ősi valláshoz, elegendő itt csak a két híres zenészt említenem Felix Mendelssohn Bartholdy és Arnold Schönberg nevét.
Ugyanakkor Kínában a múlt században kihalt egy ősi zsidó közösség, amely végül teljesen asszimilálódott a kínai világhoz: zsinagógájuk pagoda alakú, és a héber nyelvű Szentírás idézetek Lao-Ce mondásokkal váltakoznak a falon.
Mi ebből a tanulság:
az antiszemitizmus ellenreakciót szül, feltámad a zsidó öntudat és az asszimiláció az ellentétjébe fordul, míg a tolarencia és befogadás megszűnteti a zsidóságot...

saintlouisdefrance 2009.08.26. 23:46:40

magyarellenes kirohanás...

erről mindig az jut az eszembe, hogy a gimnáziumban az osztályfőnök következetesen közösségellenesnek nevezett, valahányszor kimondtam a mindenki által ismert de senki által ki nem mondott igazságot.

se a közösségellenes, se a magyarellenes kifejezést nem tudom értelmezni, hiszen rosszat akarni egy olyan valaminek, aminek a tagja vagyok tiltja a józan ész és a belém kódolt túlélni akarás.

aki a cigányokat és a zsidókat magyarellenességgel vádolja, az nem tekinti őket a magyar nép tagjának, és ez az egyetlen lehetséges (bár egyáltalán nem tudatos) magyarellenesség - egy nemzet öncsonkítása.

beteges állapot.

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2009.08.26. 23:46:41

@jabbok: nem érdemes írogatni neki, mert nem ért a szóból. feltehetőleg direkt provokál. kíváncsi vagyok, hány ember hagyta már itt miatta ezt a blogot.

jabbok 2009.08.26. 23:46:57

@izrael miszteriuma: látod, ez aggasztó dolog ám! Mert ez az ősi "Qui prodest" alapon újra azt a gyanúmat erősíti, hogy bizony van olyan zsidó elit, amelyiknek nagyon is érdeke az antiszemitizmus szítása... Talán nem mindenki részéről csak a pedagógiai érzék hiánya az, hogy az állandó, túlzásba vitt antiszemita-kiáltással még tovább szítják az antiszemitizmust???

Kérlek, ne zsigerből hárítva válaszolj - hanem előbb egy percet gondolkodj el rajta, nincs-e igazság a kérdésemben...

izrael miszteriuma (törölt) 2009.08.26. 23:50:38

@Nick_:
itt tudatos Magyarüldözés folyik (családnevem ugyanis Magyar vala...)

jabbok 2009.08.26. 23:50:55

@izrael miszteriuma: "az antiszemitizmus újratermeli a zsidót...
Az antiszemitizmus felelős azért, hogy az asszimilálódott zsidók 2. és 3. nemzedéke is folytonosan visszatér az ősi valláshoz..."
"az antiszemitizmus ellenreakciót szül, feltámad a zsidó öntudat és az asszimiláció az ellentétjébe fordul, míg a tolarencia és befogadás megszűnteti a zsidóságot..."

Ha ezeket bárki más írta volna le, annak a mocsok antiszemitának a Moszad törte volna ki a nyakát!!! ;o)

izrael miszteriuma (törölt) 2009.08.27. 00:08:26

@jabbok:
Áhávtá leréáchá kámochá...
(Leviticus 19. fejezet)
Szeresd felebarátodat, mint tenmagadat elegáns magyar fordításban, de valójában etimológiailag, grammatikailag így helyes:
Szeresd felebarátodat, mert olyan, mint Te!

Háló Áv echád lechulánu, hálo Él Echád beráánu
(Malakiás 2,10)
Nemde egy atyánk van-e valamennyiünknek, nemde egy isten teremtett bennünket?

izrael miszteriuma (törölt) 2009.08.27. 00:16:57

A cigányellenesség okairól:
"Megnyugodnunk csak akkor lehetne, ha a politika mindkét oldala és a média nagy része változtatna hozzáállásán: a romákat a MAGYAR NEMZET integráns részének tekintené. Mert a gyilkosságok egyenes következményei a romák strukturális kirekesztettségének. Mindaddig, amíg ezen nem változtatunk, minden feltétel adott ahhoz, hogy a cigányokkal szembeni erőszakos cselekmények megismétlődjenek, a konfliktusok eszkalálódjanak"
- állítja a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője.

izrael miszteriuma (törölt) 2009.08.27. 00:23:22

@saintlouisdefrance:
"hiszen rosszat akarni egy olyan valaminek, aminek a tagja vagyok tiltja a józan ész és a belém kódolt túlélni akarás."
és az isteni parancs:
"Fáradozzatok azon városnak (országnak) békességén (jólétén), ahová száműztelek benneteket, és imádkozzatok érte az Örökkévalóhoz, mert békességétől függ a ti békességetek is!"
(Jeremiás 29)

amancich 2009.08.27. 07:10:30

@izrael miszteriuma:

"Ki a katolikus, kik azok a katolikusok?"

Hát ebbe a definícióba lassan tényleg belefér a Frankfurti Iskola is.

"ajánlom fentebb Huncik Peter tréningjét a feszültségek csökkentése végett "

Én magam a vörösbort ajánlom.

"Feljebb a gazdasági fellendülés után tudakolóztál"

Ezt tényleg félreértetted,éppen távolodni próbáltam a napi politikától.

"kedves moderátorunk"

Fájdalom, de létező az igény.Felőlem persze beszélgethettek Harry Potterről is. A Frankfurti Iskola módszerével feldolgozva akár, kiemelve Voldemort tekintélyelvű neveltetését, és látens antiszemitizmusát, ha már mindenről ugyanaz kell, hogy eszedbe jusson. ( Bocs, ha tényleg benne van, nem olvastam, a rajongóktól külön elnézést kérek. )

izrael miszteriuma (törölt) 2009.08.27. 08:08:32

@amancich:
bevallom részemről aljas provokáció volt az egész:
A Vigilia 2001. szeptemberi számából Lukács János történész professzor A magyar katolikusok és a zsidókérdés (649-663 o.) című esszéjéből idéztem a főbb gondolatokat, amelynek recenziójára a katolikus.hu honlapon akadtam rá.
Úgy látom külön kis mikrokozmoszt alakítottatok ki magatoknak, ahol már mindenről előre megvan a véleményetek, a katolikus.hu talán még megtűrt olvasmány számotokra, de John Lukacs egy mocskos zsidóbérenc bolsi csupán.
Pilinszky szavaival búcsuzom, akitől már a békebeli 70-es években ezt kérdezte egy hallgató egy debreceni felovasása után: "Ön magyar?"

"Összezárva élünk valamennyiünk emlékével, a múlt háború emlékével. Valami rendkívül fontos történt velünk, egyszerre megéreztük, alkalmunk volt megérezni, hogy jóvátehetetlen botrányt hagytunk magunk mögött. S ha a legszebb jövő is állna előttünk, a legszebb jövő is morális sivataggá válnék, ha nem éreznénk felelősséget azért, ami megtörtént. A SZÉGYENÉRT, A SZÖRNYŰ SZÉGYENÉRT."

uszo 2009.08.27. 09:42:30

@jabbok: "semmi nem ment átt abból amit mondani próbáltam"

:)Én ugyan ezt tapasztalom veled kapcsolatban.

Most akkor kinek van igaza?

Az egyre több pszichológiai, pedagógiai, didaktikai érzékkel rendelkezők egyre kevésbé látják problémának az antiszemitizmust? Aki pedig teleített ezekkel a tudományokkal gondolom az már a szájára sem vesz ilyesmit. Nem hinném, de te lehet, hogy így éled meg.

Mit kezdjenek magukkal azok, akik ezen résztudományok korlátoltságát kiegészítve ismerik a történelmet, a filozófiai hermeneutikát, konyítanak a teológiához, esetleg valamiképpen érintettek vagy érintettek voltak az antiszemitizmus általában a rasszizmus hatásai által?

Én azt látom, ezen emberek közül sokan merőben másként látják a problémát mint te.

"könnyebb kizárólag a többségi társadalmat okolni az antiszemitizmusért"

Ebből következően. Kit kéne okolni érte? A semitákat?

Tehét válaszva az általad javasolt nehezebb utat keressük meg mi az a minden zsidót átható antiszociális abnormalitás amit belülről felismerve már nem a többségi társadalmat kell okolni az antiszemitizmusért hanem saját magukat. Úgy összességében nem személy szerint ugye?

Egy óriási probléma van kedves Jabbok aki így gondolkodik az sutba vágja, tagadja a humanitást és az egész keresztény antropológiát tokkal vonóval.

izrael miszteriuma (törölt) 2009.08.27. 10:17:02

@uszo:
antiszemitizmust mindenkinek saját felfogóképessége és szellemi igényei szerint:

Amíg a "szimpla zsidózás" a bunkóké (lásd a gárda büdös zsidózása a tüntetéseiken), egyes történészeké és közíróké a Holokauszt-tagadás, addig az akadémikusok privilégiuma az tudományok által kellőképpen megtámogatott "intelligens zsidóellenesség"...

izrael miszteriuma (törölt) 2009.08.27. 10:36:36

@uszo:
Még a rendszerváltás első éveiben történt, amikor Pest felé utaztam és két korombéli hölgy ült mellettem, aki lélegzetvétel nélkül, orrba-szájba zsidózott, közben őskeresztény mivoltával dicskedvén. Nem volt mit tennem, hallgatnom kellett, mivel másutt hely sehol, és inkább megpróbáltam nem odafigyelni. Aztán az egyik nagysága leszállt végre a hátramaradottat megkérdeztem:
- Bocsásson meg a zavarásért, Ön keresztény?
- Igen, római katolikus vagyok - felelte büszkén!
- És szokott-e templomba is járni?
- Hát azt nem minden héten, de a nagy ünnepeken mindig ott vagyok!
- És Önöknél is van feszület, és korpusszal-e? Tudja, ki lóg rajta, akihez maga imádkozni szokott: egy nyughatatlan zsidó, akinek követői egy olyan jól szervezett birodalmat is, mint a római volt nem egészen három évszázad alatt sikerült szétzilálni…
Bővebben:
Spiró György: Hogyan győznek a provinciák? - A Fogság c. regény történelmi hátteréről
www.mindentudas.hu/spirogyorgy/20060321spiro.html

jan 2009.08.27. 11:30:06

@izrael miszteriuma: azt áruld el, hogy mit válaszolt a hölgy?

jabbok 2009.08.27. 12:11:07

@uszo: ez annyira buta válasz volt, hogy már válaszra sem érdemes. Még te sem fogsz belőlem antiszemitát csinálni, bármennyire is próbálod... :o)

József testvérei is antiszemita barmok voltak.

jabbok 2009.08.27. 12:24:26

@uszo: ja és igen, én természetesen sutba vágom, tagadom a humanitást és az egész keresztény antropológiát tokkal vonóval.

Még szerencse, hogy te fenntartod ezen értékeket.

____________

Tudod, ha engem utál az osztályomból két-három gyerek, már akkor is elgondolkodom rajta, hogy biztos nem adtam-e rá okot.

Ha az osztály fele utál, akkor már erősebben gondolkodom el ezen.

Ha viszont az összes iskolámban az összes osztályom többségét anti-jabbokistának látom, hiába megyek egyre újabb városok egyre újabb intézményeibe - akkor végképp valószínű, hogy valami hiba az én személyiségemben vagy marketingemben is lehet...

____________

És ne terjeszd a saját rasszizmusodat: korántsem minden zsidót "hat át az antiszociális abnormalitás" - csak egy rendkívül nagy szájú törpe kisebbségét a zsidóságnak. Aztán ők még paranoidizálnak egy további szűk réteget - a zsidóság túlnyomó többségével hála istennek semmi probléma. Ők tényleg egyszerűen és csendben MAGYAROK.

___________

Egyébként meg mi az, hogy zsidó? Én például baromi zsidósan nézek ki, a szakállam megnövesztése óta különösen is. Az utcán nem hordok magamon a vérvonalam zsidómentességét igazoló bizonyítványt - és a körülmetéletlenségem sem igazán látható. Mégsem érzem üldözöttnek magamat - pedig miben különbözök szerinted egy NORMÁLIS magyar zsidótól???

izrael miszteriuma (törölt) 2009.08.27. 12:25:21

@jan:
csak annyit mondanék, hogy nem értette az iróniát, a népnemzeti/jobbosok már csak ilyenek...

amancich 2009.08.27. 12:59:27

@izrael miszteriuma:

" bevallom részemről aljas provokáció volt az egész"

Megnyugtatsz, én is így látom, az anekdotára pedig egy provokatív találós kérdéssel válaszolok:

Mi volt annak a vallása, akihez a hölgy imádkozni szokott ?

Római katolikus.

uszo 2009.08.27. 16:38:20

@jabbok: Ezt a józsefes dolgot ne erőltesd már mert megmosolyognak érte még az érettebb diákjaid is. Hallottál már a pozitív diszkrminációról. Szerintem a holokauszt után akár még ez is megjárna a zsidóknak, még ha csak annyiban nyílvánulna is meg, hogy legalább békén hagyják őket. Vagy nem?

A butaságról: Ha mondjuk téged elkezdenek utálni a diákok, és köztük van az én valamelyik fiam aki haza érkezve azt mondja nekem.
Apa hülyék a pedagógusok.

Akkor megkérdezem.
Miből gondolod ezt? Ő azt mondja. Mert a Jabbok eszetlenségeket beszél. Nekem azt kell felelni erre. Tévedés fiam a Jabbok nem reprezentálja az egész pedagógus társadalmat.

Tehát ha meg akarok állni pedagógus ismerőseim előtt nem bolinthatok rá a gyerek gondolatmenetére mert ők antipedagógusnak fognak tartani.:)

Iskolás példád azért döbbenetesen fals és a probléma lényegét érinteni sem képes mert:

Te megválaszthatod hogy pedagógos leszel vagy sem.

Nem azért fognak utálni mert pedagógus vagy, hanem mert rossz pedagógos vagy.

Ha kritikát kapsz konkrétan kapod, nem pedig identitásod a gyűlölet tárgya.

A zsidókra ezen tézisek mindegyikének a fordítottja igaz.

Miben különbözöl egy normális magyar zsidótól?

Vö: izrael misztériuma hozzászólásai. Na ebben.

filosz · http://radio.sztaki.hu/node/showSeries.php/011se170/from__11#progs 2009.08.27. 17:03:33

@amancich: bocsáss meg de én nem hiszem hogy Jézus római katolikus lett volna, és ezzel sok sok millió keresztyén, keresztény is így van. szerintem neked is furcsa lenne ha azt állítanám hogy Jézus márpedig református volt. ez viccnek is találóskérdésnek is rosz. nem akarlak megbántani, sem túldimenzionálni a dolgot.

amancich 2009.08.27. 19:52:22

@filosz:
Nem szerencsés dolog viccet magyarázni, de ez itt és most kizárólag Izrael Misztériuma anekdotájához
( " izgága zsidó " ) képest bír értelemmel - szándékom szerint.

jabbok 2009.08.28. 01:13:20

@uszo:
Kedves elvtársak, elvtársnők, vitapartnerek és barátaim - ti értitek, amit uszo itt válaszolt nekem? Vagy nem csak én alszom mostanában túl keveset...

Én ugyanis egyszerűen csak hárítást és mellébeszélést vettem ki belőle... Kérek valakit, aki mediálna, vagy tolmácsolna nekem egy kicsit!!! Én magam ehhez buta vagyok.

uszo 2009.08.28. 07:27:41

@jabbok: :))))) Lemostál a pályáról. Te montad, buták vagyunk mind a ketten. Az meg tényleg olyan bosszantó mikor a hülyék okoskodnak. Belátom ez már nem az én szintem, feltettem a kezem.
Legközelebb ha azonnal figyelmeztetsz, hogy butaságot beszélek, és megjelölöd miben nyílvánul meg butaságom, leállok és megpróbálom magam átlendíteni saját korlátaimon, különösen ha te felnyitod a szemem és megjelölöd mik ezek.

izrael miszteriuma (törölt) 2009.08.28. 07:44:59

@uszo:
Tudod a kisgyermek fejlődésében a gyermeklélektan szerint van egy olyan szakasz, amikor a mindenáron való győzelem a fő célja, és ezért még a csalástól sem riad vissza, annyira fontos neki a győzelem. Aztán a következő fejlődési szakaszban lassanként fontosabb lesz számára a fair-play, a szabályok feltétlen betartása, mint maga a győzelem.
És vannak olyan felnőttek is, akik megrekedtek a lélektani fejlődés korábbi fázisában...

jabbok 2009.08.28. 12:29:28

@izrael miszteriuma: És vannak olyanok is, akik a másik szemében a szálkát ezerszer jobban látják, mint magukéban a gerendát.

felician 2009.08.28. 15:36:52

Ez nehezen megállható... Tök bizarr, ami itt van.

@izrael miszteriuma:
"Tudod a kisgyermek fejlődésében ... van egy olyan szakasz, amikor a mindenáron való győzelem a fő célja, és ezért még a csalástól sem riad vissza, annyira fontos neki a győzelem. Aztán a következő fejlődési szakaszban lassanként fontosabb lesz számára a fair-play, a szabályok feltétlen betartása, mint maga a győzelem.
(!!!) És vannak olyan felnőttek is, akik megrekedtek a lélektani fejlődés korábbi fázisában... "

Ezt a fejedre olvasom!

Ha mindezt tudod, akkor @jabbok: következő mondatát: "Mint említettem vala, NEM a zsidóság ellenében, hanem éppen azért sokallom az antiszemitázást, mert kb. nulla pszichológiai, PEDAGÓGIAI, didaktikai érzékre vall." nem felfogni és minimum részigazságaiban belátni, vele elszámolni stb. - egyszerűen arculcsapása a kommunikációs pályán annak a valódibb felnőttségnek, amelyre épp Te hivatkozol.

Mit csinálsz???

Ember, ha nem érted, mit akarok mondani, én komolyan mondom, hogy az nem ez én hibám!

(*Aki, mint kiderült, gyakorlója is a pedagógiának!)

jabbok 2009.08.28. 23:14:04

@felician : bocs, de nem derült ki rólam, hogy pedagógus lennék - csak uszo olvasta olyan mély figyelemmel az iskolás példámat, hogy ennyit sikerült leszűrnie belőle. Egyébként NEM vagyok az - legfeljebb saját öt neveletlen gyermekem esetében. Pedagógus helyett legfeljebb - a vicc mintájára - pedofilnak nevezném magamat.

Annak viszont örülök, hogy ezek szerint nem volt teljesen és mindenki számára érthetetlen, vagy antiszemita, rasszista, "a humanitást és az egész keresztény antropológiát tokkal vonóval sutba vágó és tagadó" mindaz, amit írtam.

uszo 2009.08.29. 08:32:18

@jabbok: "bocs ,de nem derült ki rólam, hogy pedagógus lennék-csak uszo olvasta olyan mély figyelemmel az iskolás példámat, hogy ennyit sikerült leszűrnie belőle."

Kedves Jabbok! Fent, tőled idézett sorokból annyi igaz, hogy tényleg figyelmesen szoktam olvasni. Iskolás példádat is. Javaslom csináld te is így akkor nem fogsz vitáid során botladozni, a csetlésben -botlásban gáncsoskodni.

Természetesen sehol nem állítottam, hogy pedagógus lennél. Ha valaki itt ezt tette, az te voltál amikor elkezdtél egy gondolat menetet. Ehhez kapcsolódtam én.

Mindebből következik, hogy nem is arra kívántam rámutatni, hogy pedagógus vagy,:))) hanem arra, hogy nem érted az antiszemitizmus miben létét. Jó indulattal vagyok.

Továbbá a zsidó identitásét sem. Probléma mikor valaki azt hiszi és ennek fényében oktat másokat , hogy ez fityma hiányban bizonyítvány meglétében-persze tudom ez nem mind látszanak- szakálban, egyébb antopológiai jegyekben (zsidós kinézet) nyílvánúl meg.

Állítod, hogy a nem problémás zsidó egyszerüen csendben MAGYAR. EZ nem igaz és ebből fakad minden feszültség.
A nemproblémás zsidó egyszerűen és elsősorban EMBER. Majd utána, ha ő is akarja lehet magyar de emberi minőségét nem az határozza meg.

Az ember önazonossága a történelemből/történetből születik. A társadalmi etika is. Az ember formálja magát a világot a tapasztalatok fényében.
A holokausztot nem hagyhatja figyelmen kívűl -nem is hagyta-sem a teológia, sem a filozófia. A kereszténység a humanizmus hitele múlik rajta.
Azért is probléma még mindig, még ha burkoltan is zsidózni a rasszizmust enyhe formában is elnézni.

Izrael már megmagyarázta, hogy próbálják ezt a tényt figyelmen kívűl hagyni. ld. bunkózás, tagadás, a magyarázhatatlan magyarázata.

felician 2009.08.29. 15:48:06

@jabbok: @uszo:
Ezek szerint én voltam a figyelmetlen olvasó, sorry!

Azt azért sajnálom, hogy mindenki ezen a félresikerült zárójeles féregnyúlványán rugózik a hozzászólásomnak. Nyilván biztonságosabb, mint a lényegbe belemenni.

Persze, jabbok, nem volt semmi gáz azzal amit írtál, szerintem sem. Én is így gondolom.

f

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.08.29. 17:27:14

@felician : Fellélegeztem... Örülök, hogy nem álltad meg, én most ebbe nem akartam belemászni.

jabbok 2009.08.30. 10:27:49

@uszo: Ennek a dolognak két oldala van. Egyrészt aki akasztott ember házában beszél, annak meg kell próbálnia vigyázni, amikor a kötél és rokonértelmű szavakat használja.

De az is egyértelmű, hogy az akasztott ember családja hajlamos rá, hogy a létformájává tegye a sértődöttséget és az érzékenységet.

A zsidóságon kívül számtalan népet ért már hasonló attrocitás a történelemben. A csecsenek közül pl. csak Sztálin idején háromszor deportálták a teljes férfi lakosságot. Az örmény holokausztot is megszenvedték páran. A kurdok közül hányszor, és hányat mészároltak le szintén etnikai alapon?

Én újra elmondom, hogy ÉN nem szándékozom ezzel csökkenteni a zsidóságot ért szenvedések jelentőségét. Csak jelzem, hogy a többiek talán szintén jogosan érzik a sajátjukat mellőzöttnek, és a zsidóság helyzetét aránytalanul kivételezettnek.

Többek között erre utaltam a József példámmal.

Nyilván egyszerűbb a saját sebeinket nyalogatni, mint megérteni a másik oldal igazát. Ezzel a MINIMÁLIS önkritikára is képtelen hozzáállással lehet belekergetni a vitapartnereket az egyre egyoldalúbb (hogy ne mondjam: szélsőségesebb) érvelésbe. Velem ez nem fog sikerülni - de az biztos, hogy nagyon sok így generált antiszemita van az országban.

Persze amint saját szátokból elhangzott, ez nektek végül is kifejezetten jót tesz, hiszen "az antiszemitizmus újratermeli a zsidót...
Az antiszemitizmus felelős azért, hogy az asszimilálódott zsidók 2. és 3. nemzedéke is folytonosan visszatér az ősi valláshoz..."
"az antiszemitizmus ellenreakciót szül, feltámad a zsidó öntudat és az asszimiláció az ellentétjébe fordul, míg a tolarencia és befogadás megszűnteti a zsidóságot..."

jabbok 2009.08.30. 10:29:26

@jabbok: Bocsánat, csak a félreértés kedvéért: ez az idézet nem sajátom, nem is egy antiszemita megjegyzés, hanem izrael misztériumának megnyilvánulása volt.

ZalaiLáma 2009.08.30. 10:41:06

2009. április 23-án tette fel a jezsuita blogra (ez nem az én műfajom) rendtársam a „Hitvallók és ügynökök” c. filmhez írt kommentáromat, éspedig „Zalai Láma” fedőnévvel. (Nem én választottam a Mindszentyre is alkalmazott „csúfnevet”, csak utólag vettem észre. Ám legyen. Zalai vagyok és jezsuita, nem rejtőzködöm. Ha az érdeklődő „Izrael misztériuma” olvasná a Távlatok c. jezsuita folyóiratot, megtalálta volna kommentáromat a húsvéti (2009/2.) számban. Néha belenéztem a blogba, meglepődve láttam, milyen sok hozzászólást váltott ki. Ma, 2009. aug. 29-én reggel 346 kommentet láttam. Nem olvastam végig valamennyit. De azt már egyszer korábban jeleztem, és most hangsúlyozom: nagyon eltértek a hozzászólók eredeti cikkem tematikájától. Igazat adok Nick 2009.aug. 22-i bejegyzésének. Érdekes, hogy „Izrael misztériuma” is rögtön megköszöni neki a figyelmeztetést: „Köszönjük, hogy visszazökkentetted a blogot az eredeti medrébe a Dalai (sic!) Láma távollétében. Magam sem értem, hogyha valaki elindít egy posztot és utána magára hagyja, akkor miért vállalja?” Nos az előbb már jeleztem, hogyan történt az „elindítás”. Furcsa az, hogy IM ezek után folytatja gyakori hozzászólásainak témáját, a „rasszizálást”, no meg az egyháziak ostorozását. Ismét felhívnám a hozzászólók figyelmét, hogy nem kellene a mai politikai (jobb-bal) csatározásokat folytatni itt, hanem válasszatok, nyissatok neki másik blogot. A kérdéses film címe jelzi, hogy HITVALLÓKRÓL és ügynökök-ről van szó. (A kérdés azért is időszerű, mert ősszel a TV 1-en nyolc részletben vetítik a teljes filmet, amelynek csak összefoglalását láthattuk tavasszal az Urániában és a DUNA tv-ben.) Nem olvastam végig a commenteket, de úgy tűnik, hogy kevés szó esik a bolsevista rendszer vértanúiról, hitvallóiról: pedig a Mindszenty bíborossal kezdődő sor üldözött papjairól, szerzetes rendtársaimról és hitvalló világiakról, azok koncepciós pereiről sok szó esik a filmben. (Ajánlanám még a „Pálos Antal emlékezete” c. új könyvünk olvasását – Szent István Társulat kiadása.) Jellemző egyesek beállítottságára (részrehajlására), hogy amikor kommunista egyházüldözés és elnyomás tényeiről van szó (ez történt pl. A kommunizmus fekete könyvével kapcsolatban, amelyet valaki egyszerűen propagandának nevezett), elterelik a figyelmet és nácizmus zsidóüldözéséről , az egyház akkori felelősségéről stb. beszélnek. Mindkét diktatúrát, embertelen rendszert egyaránt el kell ítélnie, ha valaki tárgyilagos akar lenni. – És nem kell játéknak tekinteni ezt a blogozást, nem lehet olyan felelőtlen (a tényeket nem ismerő) kijelentéseket tenni, mint pl. korábban az egyik kommentben olvastam. Valahogy így hangzott: „A tragédia akkor kezdődött, amikor Mindszenty bement az amerikai követségre.” Vitatkozni lehet a teljes Mindszenty-ügyről (mostanában egy buzgó, magát történésznek nevező, szerintem másodlagos új dokumentumokat közlő szerzetes az „Ördög ügyvédjét” játssza!), a lényeg változatlan: Rákosiék, akik Moszkva ukázára az egyházat el akarták fojtani, elsőnek az egyház jogaiért kiálló bíborost állították félre koncepciós perrel, utána már könnyebb volt a katolikus iskolák államosítása, a szerzetesrendek szétverése, a hierarchia térdre kényszerítése egyházi ügynökök beszervezése, Minderről mostanában számos történeti dokumentum jelenik meg (és az említett film is dokumentálja ezt.) Jó lenne, ha az ősz folyamán nyolc részben vetített „Hitvallók és ügynökök” c. filmhez szólnának hozzá a blogozók.

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2009.08.30. 14:11:52

Amikor nagyapámért eljött a fekete autó, és egy koncepciós perben elítélték a kommunisták, nagyanyám egyedül maradt négy gyermekkel, és szó szerint az éhezéssel néztek szembe. Két ember mert segíteni nekik, a többiek távolságot tartottak, félve a megtorlástól. Az egyik jótevő egy ferences szerzetes, név szerint Zsiga Sándor, rendi nevén Kerubin atya volt, aki lakatosipari segédmunkásként, hivatalosan mint renden kívüli élte le az élete nagy részét, a rendszerváltás után az esztergomi ferences rendház kertészeként fejezte be pályafutását. 10 évet egyébként ő is kapott egy koncepciós perben. A másik jótevő szintén egy ferences katolikus pap, Szórádi Jenő, kanizsai rendházfőnök és későbbi porvai plébános, aki éveken keresztül névtelenül küldött pénzt postán a családnak, de hivatalosan sosem ismerte el, hogy ő tette volna ezt. A maguk csendes bátorságával tettek tanúságot arról, hogyan kell a gyakorlatban megélni az evangéliumot. Ők és társaik azok, akik az egyház valódi erkölcsi létjogosultságát adják, és nem az Audival furikázó süvegvadászok.

kb.137 2009.08.30. 22:21:13

@Zalai Láma: Ha jól értettelek: Gazdátlan dologra illendő úgy vigyáznunk, mint a sajátunkra,
s minden igazságunk megszégyenül, ha rosszul érvényesítjük.
Nincs tévém, vendégeskednem kellene az ajánlott filmért. Nem biztos, hogy megteszem. Csak jobban bosszankodnék a rendszerváltók mulasztásán. Ideológiai okokból tagadták az anyagelvű gyónás lehetőségét. Hiába mondták többen, hogy anyagelvűek anyagiakban gondolkodnak, ezért ha már mindenki elismeri a párt vezető szerepét az országunk tönkretételében, a huszonöt milliárd dollár adósságot - a közélettől való búcsújuk keretében, végrehajtás terhével - osszuk el tisztség és tagsági idő arányában a párttagok között, s önkéntes törlesztéseiket tekintsük flagellával súlyosított anyagi gyónásnak. Az utolsó részlet kifizetésekor adjunk nekik búcsúcédulát. Hiszen Mauriac szerint nincsenek tiszta emberek, csak megtisztultak.
A mulasztás már jóvátehetetlen. Rosszul érvényesítjük az igazságot, ha a még elérhető ügynökökön - javarészt áldozatokon – verjük el a port a rendszer működtetőinek térdcsapkodó gúnykacaja, bársonyszéki naésezése közben. Nem félnék gyónni megszenvedett, kollektív bocsánatot nyert embernek, bárhogy dönt a civil szféra.

izrael miszteriuma (törölt) 2009.09.01. 21:19:29

@Zalai Láma:
vitába kell, hogy szálljak Veled...
„Hogy kit milyen erőszakkal, megfélemlítéssel, zsarolással szervezett be az állambiztonság, nehéz pontosan feltárni: a személyes felelősség megítélése Istenre tartozik, aki a szívek és a vesék vizsgálója.”
„…nem ítélkezünk a különféle módszerekkel beépített ügynökök tevékenysége felett, - a személyek megítélése Istenre tartozik.”
„Ezért a végleges ítélet az utolsó időkben ítélő Bíróra tartozik, amikor feltárul majd nemcsak a történelem színe, hanem visszája is.”

Az ügynökké vált egyházi személyek megítélése nemcsak az Égi Bíróra tartozik:

Az állambiztonsági szervezetekkel együttműködő személyek nevének listák formájában való nyilvánosságra hozatala a törvényhozó döntése folytán két feltétellel lehetséges. A lehető legalaposabb garanciákat kell kialakítani arra, hogy a nyilvánosságra kerülő adatok valódiak. Ennek vitatásához lehetővé kell tenni a bírói felülvizsgálatot. A másik feltétel, hogy a lista alkotmányosan indokolható, ésszerűen meghatározott körre terjedjen ki, tehát azokra, akik a közvélemény alakításában olyan szerepet töltenek be, amely indokolja, hogy a múltjukra vonatkozó tényeket a közvélemény megismerhesse.
Az Alkotmánybíróság 60/1994. (XII. 24.) AB-határozatával világosan és egyértelműen kijelölte a nyilvánosságra hozatallal kapcsolatos követelményeket. A bíróság kimondta, hogy az érintett személyi kört a törvényhozónak úgy kell meghatároznia, hogy az diszkriminációmentes egységes mérce alapján történjen. Az Alkotmánybíróság az 1994-es átvilágítási törvényt azért tartotta alkotmányellenesnek, mert ennek a követelménynek nem felelt meg. A bíróság szerint elfogadhatatlan például, hogy "a közvéleményt hivatásbeli feladatként alakítók közül ... a törvény miért csak a sajtót - és ezen belül is a Magyar Rádió és a Magyar Televízió kivételével miért csak a nyomtatott sajtót - rendeli átvilágítani."
Az Alkotmánybíróság a politikai pártok és a szakszervezetek kihagyását is sérelmezi, mint ahogyan az egyházakét is. A határozat kimondta: "felvethető, hogy a feladatuk szerint is politikai véleményformáló egyházi testületek vagy tisztségviselők a kötelező ellenőrzésből miért maradtak ki." Az Alkotmánybíróság megjegyzi, hogy "az ilyen egyházi személyek ellenőrzése nem ütközik az állam és az egyház elválasztásának elvébe. A politikai közvéleményt formáló egyházi testület vagy személy ellenőrzése nem minősül "az egyház belső ügyeibe való beavatkozásnak".
Az aláíráson bizonyos Dr. Sólyom László előadó alkotmánybíró az Alkotmánybíróság elnöke szerepel…
www.mkab.hu/netacgi/ahawkereuj.pl?SECT5=AHAWKERE&d=AHAW&f=G&l=20&p=1&r=20&s1=&s10=&s11=terszty%E1nszky&s2=&s3=&s4=&s5=&s6=&s7=&s8=&s9=&u=/netahtml/ahawuj/ahawkere.htm

Az egyházak kihagyása az eddigi vizsgálatokból a magyarországi rendezés egyik legképmutatóbb eleme. A politikusok az elmúlt években szerettek arra hivatkozni, hogy az egyházaknak kulcsszerepet szánnak az ország morális megújulásában, miközben semmit nem tesznek annak előmozdítására, hogy az egyházak morális megújulása - amit oly sokan követelnek az egyházakon belül is - megtörténhessen. A költségvetési pénzek egyházaknak való odaítélésénél a fő érv mindig az, hogy az egyházak közfeladatokat látnak el, ezért indokolt, hogy a közpénzekből ilyen mértékig részesedjenek. Ugyanakkor, amikor a közfeladatokat ellátó, a közvéleményt befolyásoló egyházi vezetők átvilágításáról esik szó, az egyházak rögtön a közvéleménytől elzárt, érinthetetlen szent tehenekké válnak. Ez a kettős mérce nem alkalmazható!

izrael miszteriuma (törölt) 2009.09.01. 21:41:27

@Zalai Láma:
azért persze nem kell túlságosan megijedni ettől, mert pl. Kenedi János már 10 éve vár az iratokra, miközben a fenti AB határozat már 15 éves, mindkét esetben mulasztásos alkotmánysértés esete forog fenn...
Csak azt nem tudom, mit szól mindehhez az a hajdani Sólyom László alkotmánybíró, aki most a köztársasasági elnöki székből figyeli aggódva az eseményeket???
Ügynökakták: hol vannak a Kenedi által kért iratok?
www.hirszerzo.hu/cikk.ugynokaktak_hol_vannak_a_kenedi_altal_kert_iratok.121395.html

izrael miszteriuma (törölt) 2009.09.01. 21:51:26

@Zalai Láma:
Seregély István leköszönt püspökkari elnök nemrégiben teológiai síkra terelte az egyházak átvilágításának kérdését mondván:
„Ha tényleg voltak árulók közöttünk, a tizenkét apostol között is volt. És ott sem ítélkezett senki. Júdás öngyilkos lett.”
Igaza van, Jézus tanítványai között is volt egy ügynök, de abból legalább nem lett püspök…

jabbok 2009.09.01. 22:57:48

@izrael miszteriuma: "A másik feltétel, hogy a lista alkotmányosan indokolható, ésszerűen meghatározott körre terjedjen ki, tehát azokra, akik a közvélemény alakításában olyan szerepet töltenek be, amely indokolja..."

Ez elég farizeus feltétel. Ugyanis megbélyegezné a "közvélemény alakításában" LÁTHATÓ módon részt vevőket - de szó sem esik azokról, akik a hatalom és a tőke átmenekítői, szürke eminenciásai, az előző rendszer igazi haszonélvezői, kitervelői és működtetői.

Ugye te sem gondolod, hogy a beszervezetteket, bekényszerítetteket, zsarolással vagy más trükkökkel együttműködésre kényszerítetteket nyilvános pellengérre lehet és kell állítani - miközben a jelentéseket megrendelők, a rendszer éléről jólmenő "tanácsadó cégek", ügyvédi irodák, nagyvállalatok és bankok vezető székeibe menekült igazi gazemberek érinthetetlenek maradnának???

Ez az alkotmánybíróságtól idézett "feltétel" is alapvetően hiányos: arra ugyan kitér, hogy bíróság vizsgálhassa meg a MEGLÉVŐ akták hitelességét. Azt azonban még felvetni is "elfelejti", hogy vajon hány akta "tűnt el", és azok nem éppen a legnagyobb, sőt, állítom, AZ IGAZI BŰNÖSÖK AKTÁI voltak-e...

EZ lenne az igazságosság?

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2009.09.01. 23:59:17

@jabbok: a katonaságban engem is megpróbáltak beszervezni. elmondtam nekik, hogy ha nagyapám le tudta ülni a maga pár évét, én is meg tudom tenni, menjenek a fenébe. erre békén hagytak. a BM nem szervezett be olyanokat, akiknél látták, hogy eleve reménytelen, mert a nem együttműködő személyekből nem lehetett ügynököt csinálni, nem érte meg nekik a fáradságot. egy társam utólag bevallotta, hogy őt beszervezték, és amikor megkérdeztük, miért engedett nekik, azt mondta, hogy különben nem engedték volna haza szabadságra és ezt nem bírta volna elviselni. különbözőek vagyunk. ennyi.

jabbok 2009.09.02. 00:52:33

@Nick_: Amit írsz, az részben OK, engem sem tudtak beszervezni, pedig szintén megpróbálták. De voltak s sokkal durvább meg ravaszabb módszereik is - szerintem se te, se én nem kellettünk nekik annyira, de aki nagyon kellett, azt nagyon módszeresen tudták megdolgozni.

De én nem is erről beszéltem. Eszem ágában sincs felmenteni a beszervezetteket. Csak azt kérdezem immár sokadszor: ki az igazi bűnös? Az, AKIT beszerveztek? Vagy az, AKI kitalálta, megszervezte, milliárdos vagy nagyhatalmú háttérember lett belőle?

Az a főbűnös, aki jelentett - vagy akinek jelentettek?

izrael miszteriuma (törölt) 2009.09.02. 08:08:03

A Duna TV műsorára tűzte Kabay Barna és Petényi Katalin Hitvallók és ügynökök című dokumentumfilmjét. Ha nem sikerült volna megnézni a TV-ben az alábbi linkeken megtekinthető a két részletben közölt műsort

Hitvallók és ügynökök 1. rész 52:11 perc

Hitvallók és ügynökök 2. rész 52:14 perc

www.bencesdiak.hu/content/view/344/130/

izrael miszteriuma (törölt) 2009.09.02. 08:35:00

Véleményem szerint a film hasznos volt, mert nemcsak a római katolikus egyházban keltett nagy vitákat, de megszólaltak a "történelmi" egyházak hivatalos képviselői is:

Evangélikus egyház véleménye: Ittzés János püspök
Átütő erejű lehet és hozzájárulhat a múlt objektív feltárásához a katolikus egyház ügynökmúltjáról szóló film - mondta a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) elnök-püspöke kedden az MTI-nek. Ittzés János közölte, hogy szakbizottságot kért fel arra, hogy készítsen tanulmányt a pártállam idején "ilyen összefüggésben is tevékenykedő" korabeli lelkészek munkájáról. A szakbizottság munkájának eredménye tanulmánykötetekben lát majd napvilágot.

Református egyház: feltárják a múltat
Csoma Áron, a Magyarországi Református Egyház zsinatának szóvivője felhívta a figyelmet arra, hogy a zsinat határozatot fogadott el Bölcskei Gusztáv püspök, lelkészi elnök előterjesztésére, miszerint szükséges az egyház 1948 és 1990 közötti múltjának megismerése és értékelése. A dokumentumban fontosnak nevezik "a kommunista diktatúra állambiztonsági szerveinek" egyházuk tagjai között végzett munkájának feltárását, s a "lelkipásztorok és nem lelkészi tisztségviselők szerepének vizsgálatát".

Mazsihisz: a hatalom odafigyelt a zsidóságra
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a kommunista rendszer ügynökmúltjának teljes feltárását szorgalmazza, irattára pedig nyitva áll a kutatók előtt - mondta az MTI-nek Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke a film bemutatása kapcsán. A Mazsihisz azt az álláspontot képviseli, hogy "személyre és pozícióra való tekintet nélkül" kell az ügynökmúltat feltárni - hangsúlyozta. Megemlítette, hogy a Közép-Európai Egyetem (CEU) egyik professzora terjedelmes kötetben dolgozza fel a magyarországi zsidóság megfigyelését végző besúgóhálózat működését.

izrael miszteriuma (törölt) 2009.09.02. 10:28:09

@Zalai Láma:
azt irod a poszt elején:
"De itt utalnék Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát, püspök, a film narrátora és szaktanácsadója szavaira, aki - a film elején megszólaló Lénárd Ödön figyelmezetését visszhangozva – hangsúlyozza, hogy a múlt tisztázása nélkül az egyház nem szerezheti vissza a társadalom bizalmát."

De mit mond a magyarországi katolikusok feje:
"Erdő Péter bíboros néhány hónapja egy pannonhalmi értelmiségi fórumon az egyház ügyeibe való beavatkozásnak nevezte tagjai átvilágításának javaslatát."

Akkor én azt kérdezem:
hogyan szerezheti vissza az egyház a társadalom bizalmát a múlt tisztázása nélkül?

izrael miszteriuma (törölt) 2009.09.02. 10:41:09

@Zalai Láma:
De mit mond a filmről Gyarmati György az Állambiztonsági szolgálatok Történeti Levéltára (Budapest) főigazgatója:
Non admirare, non irridere,
non indignari, sed intellegere.
(Baruch Spinoza)
Bővebben itt:
www.merleg-digest.eu/files/u2/084_Gyarmati.pdf

izrael miszteriuma (törölt) 2009.09.02. 10:59:34

2005-ben megjelent a világhálón egy több mint kétszáz nevet tartalmazó, bizonytalan eredetű ügynöklista ("Szakértő '90"), amelyen sok egyházi méltóság szerepelt. A nagy keresztény egyházak addig jobbára tiltakozással vagy hallgatással válaszoltak az ügynökmúltat és az állampárthoz fűződő viszonyukat firtató kérdésekre. A lista új helyzetet teremtett: először az evangélikusok alakítottak tényfeltáró bizottságot, majd Várszegi Asztrik főapát vezetésével a katolikus egyház is létrehozott egy alapítványt. A református zsinat idén határozta el, hogy nekilát az 1945- 1990 közötti korszak szisztematikus feldolgozásának.
www.angelfire.com/zine2/szakerto90/

jabbok 2009.09.02. 14:34:28

@izrael miszteriuma: Milyen érdekes, mintha nem is kérdeztem volna semmit... Élvezet veletek "beszélgetni"... ;o)

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2009.09.02. 14:56:15

@izrael miszteriuma: Az egyház messze több annál, mint amit egy kívülálló, sőt, akár egy saját katolikus egyházi vezető lát belőle. Szeretik az emberek az "egyházat" olyan dolgokért ostorozni, amik a felszínen történnek, de ezek a dolgok a lényeget nem igazán befolyásolják. Az ügynökügy nem tesz jót ugyan az egyház külső reputációjának, de az egyház által képviselt értékek attól még érvényesek maradnak. Nem lehet rájuk büszke az egyház, mert sokszor gyarló módon képviseli őket, de akkor is a hagyaték része, egyfajta kötelesség, kereszt, stb.

Mint említettem, éppen a próbatételek, vagy akár az üldöztetés az, ami a legszebb emberi értékeket kitermeli a valóban keresztény emberből. Ne felejtsük el, hogy minden beszervezett emberre jutott akár 10 olyan, aki aki nem működött együtt, tanúságot tett, akár vértanúságig is következetesen kitartott, és sikerrel vette a próbát.

Borítékolni lehetett, hogy az egyházi vezetők között sok beépített ügynök lesz. Ritka ember az olyan, aki alázatból vállalja a vezetést, a vezetők többsége nem alázatból, hanem hatalomvágyból kerül a hegy tetjére. Emiatt az egyházi vezetők között is sok (ma is) az olyan karrierista, aki a lelki üdvét is eladná -- remélem csak képletesen szólva -- egy püspöki vagy bíborosi stallumért. De nem ők az igazi egyház. Az igazi egyház KÜLDETÉSE és ÉRTÉKEI, igaz, borzalmas véráldozattal, szervezeti és reputációs válságokkal, de túléltek mindent. A római üldöztetést, a bizánci krízist, a keresztes hadjáratot, a feudalizmust, az inkvizíciót és a kommunizmust.

Sehol nincs megírva, hogy a jövő egyházának nagy iskolái, rengeteg állami támogatója (vagy céges szponzora, LOL) lesz, hogy mindenki barátságosan veregeti a vállát, és bölcs vezetői az erényes nyájat 8 sávos autópályán terelgeti a menyországba. Ha erről szólna a sztori, Jézus nem veszett volna össze a saját egyházi vezetőivel, és nem kerül a keresztre, hanem feltehetőleg ő is népszerű farizeusként látványosan alamizsnálkodik vagy borozgat a rómaiakkal.

filosz · http://radio.sztaki.hu/node/showSeries.php/011se170/from__11#progs 2009.09.02. 16:25:26

erről a nagy leleplezősdiről nekem most Noé atyánk esete jut az eszembe. mámorában kissé excentrikusan viselkedő felmenőnknek inkább az elrejtése volt dícséretes ha jól tévedek. a szentírás mintha nem preferálná feltétlenül azt ha valakiről lerángatjuk a reverendát. húsz évvel a gengszterváltás után már egyre kevésbé lesz ez a pozitív társadalmi megítélés alapja vagy akadálya úgy gondolom. a múltat (ezzel együtt) be kell vallani írta egy apokrif irat "valahol", roppant prófétikus előrelátással. csak azt ne képzeljük hogy ettől fog alapjaiban megváltozni a hívő emberek és közösségeik megítélése, hiszen ezzel legalább annyi muníciót is biztosítunk ellenségeinknek mint vállveregetést másoktól. a helyzet amúgy is sok esetben azzal a kegyetlen és még leírni is arcpirító aljassággal volt egyenértékű mint amikor egy férfi megerőszakol egy nőt aztán meg lekurvázza. halivúdi filmeken szocializálódott társadalmunknak amúgy is túlságosa bonyolult a hatalomvágyból szinte önként jelentkező ügynökpap és a megzsarolt, sok esetben mások életéért aggódó, azokat saját morális öngyilkossága árán is megvédeni akaró kisember életútja. ő csak bűnbakokat keres magának, hogy a saját bűneit relativizálhassa. a legaggasztóbb számomra inkább az, hogy az új generáció akinek már mindez csak történelem, semmivel sem áll magasabb szinten erkölcsileg. legfeljebb más területeken kísértetik és vétkezik. azt mikor kell majd feltárni? újabb húsz év múlva?

izrael miszteriuma (törölt) 2009.09.02. 19:04:06

@jabbok:
egyetértek Veled!
"EZ lenne az igazságosság? "
Az IGAZSÁG isten attributuma, az emberek közti kapcsolatokat a jog szabályozza, amely szükségszerűen kompromisszumok eredménye...

A politikai elit felelőssége a diktatúráért:
Nincs joguk demokratáknak nevezni magukat azoknak, akik a közbizalmat hosszú ideig elárulták...
Ha nem üldözhetjük a bűneikért felelős embereket, legalább válasszuk le őket a demokratikus politikáról. Lehetnek üzletemberek, privát polgárok, de nincs joguk demokratáknak nevezni magukat vagy versengeni a közbizalomért, pontosan azért, mert a közbizalmat hosszú ideig elárulták. Itt az ideje, hogy Magyarország üldözőinek arcába nézzen, különben nem lesz demokrácia, csak félelem és politikai színház.
www.mno.hu/portal/257741

izrael miszteriuma (törölt) 2010.05.08. 08:52:52

Több főpapunk is ügynök volt.
Egyházüldözés és egyházüldözők a Kádár-korszakban címmel konferenciát tartottak.
A katolikus egyházon belül 1958-ban ketten, 1968-ban hárman, 1978-ban öten, 1988-ban hatan végeztek állambiztonsági hálózati tevékenységet. 1988-ban már 504 embert foglalkoztattak egyházi vonalon a 8152 hálózati személyből - folytatta a levéltáros.
Ha ilyen szemérmesek vagyunk, és senki nevén nem említhető, akkor ebből sohasem lesz megújulás...
www.fn.hu/belfold/20100507/tobb_fopapunk_is_ugynok_volt/

Jiszajah 2010.05.08. 10:39:41

@izrael miszteriuma: Ajánlom - ide - (újra)olvasásra Sántha Ferenc: Az ötödik pecsét c. regényét. És jut eszembe egy régi-régi ismerősöm, Röhrig Géza egy vers-részlete 1989-ből: "Olyan korban szeretnék élni, amikor a lepkéből kiröpül a pillangó / És nem számít, hogy ki milyen hernyó, / Ki milyen girnyó volt."
Mivel - a gondolat-kísérletek világába tartozik ugyan, de - nem célszerűtlen elképzelni, hogy milyen lenne a mai világunk az azóta - 1989 - is folyamatos leleplezősdi és számonkérősdi, az akut ítélkezés-függőség nélkül. Avagy nincsen írva: "Enyém a bosszúállás, én ítélkezem - mondja az Úr"?

izrael miszteriuma (törölt) 2010.05.08. 11:09:49

@Jiszajah:
Sántha Ferenc művét kicsit fikciónak érzem, de Röhrig Géza a kedvenceim közé tartozik sajátos a nyelvezete, fanyar humora és (ön)íróniája miatt.

Úgy érzem, hogy a magyar katolikus egyház még a volt szocialista országok közt is sajátos álláspontot képvisel az ügynökkérdésben. Azt is mondhatnám, hogy bűnpártoló magatartást tanúsít: miközben a saját besugóit foggal-körömmel védi, az áldozatok mögül kihátrált, a mindenkori hatalommal lojális magatartása okán. Talán nem véletlen, hogy életemben 5 pap/szerzetes játszott nagy szerepet, és ezek közül 4 megjárta a börtönt is - van, aki többször is - miközben börtönbe juttatóik minden lelkifurdalás nélkül élik életüket...

Jiszajah 2010.05.08. 13:41:38

@izrael miszteriuma: Hmmmm... "Minden hatalmat és dícsőséget neked adok - mert hisz én kaptam meg és annak adom, akinek akarom." - igy a Kísértő a magas hegyen. (Lk 4.6.)
Kié is akkor eredetileg ez a "mindenkori hatalom", amelyhez az Egyház lojális...? :-)

Ám számomra továbbra is megválaszolatlan a kérdés, hogy az igazságtétel folyamatos kísérlete, összességében, ártott-e vagy használt-e egy-egy közösség - keleteurópai társadalmaink - együttélésének kialakításában, új, nemesebb alapokra helyezésében? Nem a jogosságát vitatom, jaj dehogy, csupán a célszerűségét. Vajon nem ez lenne a m o s t meghozható legnagyobb áldozat: lemondani az emberi igazságossághoz fűződő legnyilvánvalóbb jogunkról, bizonyítandó, hogy v a l ó b a n az Ő gyermekei vagyunk? (paradox kérdésfelvetés egy paradox időben)

És: "Sokan vétkeztek félelmükben a bűntől és gyanakvásukkal másokat bűnbe taszítottak."

izrael miszteriuma (törölt) 2010.05.08. 13:59:36

@Jiszajah:
Már mindennel elkéstünk, a kegyelmi időszak elmúlt, s hamarosan úgyis mindnyájan ott állunk reszketve I-ten előtt...

izrael miszteriuma (törölt) 2010.05.08. 14:16:14

@Jiszajah:
Tudod, ebben a történetben az a legszomorúbb, hogy ezeknek a hítvallóknak több szenvedést kellett elviselniök egyházuk fiai részéről, mint az ellenséges kommunista rezsim jóvoltából. A börtönben is némi tisztelet kijárt nékik, mivel még a hitetlen emberek is felnéztek azokra, akik meggyőződésük miatt vállalták a börtönt. Ugyanakkor az egyházfiak - és nemcsak a besúgók - gyanakvással és ugyanakkor némi bűntudattal tekintettek a hitvallókra, zavarta jelenlétük, mert állandóan a saját kicsi mindennapos árulásaikra emlékeztette őket jelenlétük.
Az igazak már az Úr közelében vannak,
a gonoszok emlékét pedig elfújja a szél...

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2013.02.20. 16:22:57

Most vetíti ismét a Duna tévé, hétköznaponként 16:00-kor.
port.hu/hitvallok_es_ugynokok_-_az_igazsag_szabadda_tesz_benneteket/pls/fi/films.film_page?i_perf_id=20585823&i_topic_id=1

Az egyik nyilvános vetítésen az alkotókkal is volt beszélgetés. Egyikük hozott néhány 1988-90-es összefoglaló jelentést a településünkről, amit az ügynökök jelentései alapján állítottak össze.

Hátborzongató volt az egyik "alternatív szervezet" tervei között olvasni a saját egykori kezdeményezésemet. Annak ellenére, hogy nem voltak illúzióink, tudtuk, hogy figyelnek minket is.

1988. október 31-én Duna napot szerveztünk, mint ahogy ez az országban több helyen is volt aznap. Budapesten óriási tömeg, nálunk pedig amolyan aláírságyűjtéssel egybekötött tiltakozás volt, néhány szónok, párszáz fős hallgatóság.

Előtte az illetékes rendőrelvtárs megkeresett minket. "Srácok, tele van a f...m ezzel a melóval, de úgyis tudjátok, hogy figyelünk benneteket. Nem lenne egyszerűbb, ha a szervezők megadnák a nevüket és a címüket?" Megadtuk. Nem tudok róla, hogy bárkinek kellemetlensége lett volna ebből.

De nagyon jó érzés, hogy erre már csak mosolyogva tudok visszagondolni. :)

Éva Shenandoah Barna 2014.04.20. 19:56:49

@jabbok: A szóban forgó RENDSZER vezetője, maga az alvilág Nyugat Római Birodalom katolikus egyházának "Fenevadja", a Harmadik Birodalom német náci fajnemesítő (kék szemű, szőke, fehérbőrű) Mengele program "árjásítója", a modern antikrisztusi Hitler és Mengele, Himmler és Eichmann, valamint a többi agyhalott náci figura totális megszemélyesítője Észak-Izrael Jahvéjával (JHWH) együtt. Akit a szemfényvesztések hamis bibliája a történelmünk 2 ezer évvel ezelőtti Jézusával, a Világ Világosságával mosott össze az Ördög egyháza - érdekének megfelelően. Jézus nem ugan az a személy, aki a birkapásztor JHWH! Jézusnak és hitvesének Máriának/Mirjámnak a Teremtés által kiválasztott spirituális főpapnőnek/királynőnek valóságos királyi vér csörgedezett ereiben, és mégis liberális gondolkodásúak voltak, nem különben az írástudók által elnyomott sötétségben élő szegények pártján álltak, és nem értettek egyett az akkori római politikával, így a kampósbotos főpapok ki is végeztették a szabadságharcos, igazságszóló Fény küldöttet - Jézust, akinek nem volt utolsó vacsorája, ahogyan az a katolikusok forgatókönyvében benne foglaltatik. Jézus nem akart meghallni, de kivégezték. Mirjámnak pedig a "Fenevad" elől menekülnie kellett az Isteni MAGGAL együtt, aki most itt van közöttetek és meghozza a második Isten-királyi Ítéletet Róma Egyháza, a Harmadik Birodalom német árjásitói, illetve Észak-Izrael álzsidói és álortodoxiái ellen! Az arra érdemes kevesek, pedig áldásában részesednek, és építhetik majd az Új Jeruzsálemet a Fény Igazságával és azokkal együtt, akik visszaszülethetnek a Földre. Köszönöm, hogy benned nyitot szívre talált üzenetem. A lelketek a tét, vagy a Holtak Birodalmának Ördögé-é, vagy a Teremtődé lesz, te döntöd el ember! Békesség néktek! ÉSB

csaba carmarthen 2014.04.20. 23:02:08

"Kristos annesti!"

Alithos annesti!"

www.youtube.com/watch?v=Y7tKexc4wSM

Igen, Krisztus valóban feltámadt, és Isten azt akarja, hogy mondd el ezt mindenkinek!

Mondd meg ennek a haldokló világnak.....

www.youtube.com/watch?v=WqoI6X_nwFI

csaba carmarthen 2014.04.20. 23:20:21

"Kristos annesti!"

Alithos annesti!"

www.youtube.com/watch?v=Y7tKexc4wSM

Igen, Krisztus valóban feltámadt, és Isten azt akarja, hogy mondd el ezt mindenkinek!

Mondd meg ennek a haldokló világnak.....

www.youtube.com/watch?v=RuwGBxZ231c

..... Isten adjon szíveteknek felismerő képességet, előttetek megnyilvánuló dicsősége vezessen benneteket az igazságra!.

www.youtube.com/watch?v=WqoI6X_nwFI

2014.04.22. 19:59:59

Kiss-Rigó r. kat. püspökhöz szerencsétlen módon nem jutott el még a híre Ferenc pápa Lumen fidei c. enciklikájának, és gondolok itt különösen annak negyedik fejezetére, amely kifejti a kapcsolatot a hit és a közjó között. Benne a pápa kifejti a Kiss-Rigó r. kat. püspök számára nyilván bizarr gondolatokat, hogy a hit jó mindenki számára: közjó, nem egyedül a túlvilágra tekint, hanem segít építeni társadalmunkat, hogy így haladjuk a jövő reménység felé, ezen kívül fénye az igazságosság, a jog és a béke szolgálatában áll.

Két püspök a Pancho arénában
hafr.blog.hu/2014/04/21/ket_puspok_a_pancho_arenaban

NEM VOLT ÜGYNÖK
www.es.hu/ungvary_krisztian;nem_volt_ugynok;2009-06-09.html

A Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát lemondása miatt megürült Lénárd Ödön Alapítvány kuratóriumi elnöki tisztségére Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspököt választották meg...

ráadásul még a grosicsgyuláról nevezett katolikus labdarúgóakadémia is a püspök úr szíve ügye...

csaba carmarthen 2014.04.22. 23:18:20

3.bp.blogspot.com/-qQpo2Hok4NI/T9uE9UOwg9I/AAAAAAAAF3Y/q8k9qSqo4Uc/s1600/Jo%C3%A3oPauloII.jpg

"João Paulo II praticava esporte, gostava dos esportistas e dos jovens", declarou Dziwisz, ex-secretário e amigo pessoal de Karol Wojtyla.

Que nosso querido e amado Beato João Paulo II continue a ser um testemunho vivo de que é possível viver uma juventude saudável, santa e totalmente entregue a Deus.

Que a célebre frase "Não tenhais medo", que já o acompanhava e que ganhou proporção em seu pontificado continue a ecoar eternamente em nossos corações.

Beato João Paulo II, rogai por nós!
süti beállítások módosítása