Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Asztrológusok figyelem!

2009.05.03. 14:26 Satori

Asztrológia, okkultizmus, ezoterika - megannyi gyanús csengésű szó a keresztény füleknek. Mindez persze bizonyos fokig érthető is: az ilyesmi gyakran eltorzítja az igaz hitet, könnyen válhat "valláspótlékká" is. Ami azonban engem mindig fájdalmasan érint, hogy ezen a téren gyakorta találkozom egyfajta lezárt és ideologikus gondolkodással az egyházban. Mindez pedig számomra inkább a félelemről és a belső bizonytalanságról szól. Jó, jó, tudom, hogy az önazonosság megőrzéséhez szükségesek a korlátok: a Biblia is tiltja - más babonaságok mellett - például a kártyajóslást (vö. M Törv 18, 10-12), az asztrológiát (Iz 47, 12-17), vagy a varázslást (Apcsel 19,18-20). Csakhogy az Írás értelmezésekor a szó szerinti jelentéssel szemben gyakran inkább a szerző szándékát kell kutatni, ami jelen esetben éppenséggel a korabeli vallási közösség védelme is lehetett a politeista vallási kultuszok kulturális környezetében. Némely szöveg pedig éppenséggel (át-)értelmezésre szorul, mint amilyen például, hogy "Isten megparancsolja" a Bibliában - egyebek között - a megtévedt (iszákos, tékozló) fiú meggyilkolását (vö. M Törv 21,21), vagy a nem szűzen férjhezment nő megkövezését (M Törv 22,21) stb.

A bennünket körülvevő kultuszok persze nem kevésbé "politeisták" ma sem (és nyilván az igaz hit is védelemre szorul): szóval, nem akarom a spiritizmus, az asztaltáncoltatás vagy a kártya- és tenyérjóslás szekerét tolni. Távol áljon tőlem! (Ezek úgyis lépésről-lépésre épp' elég visszataszító üzletággá növik ki magukat spiritualitásra éhező, irányvesztett világunkban.) De mondjuk a természetgyógyászat, a jóga és a grafológia ma számomra nem pontosan ugyanaz a tiltási kategória, mint a fentiek. Rosszul esik nekem, amikor keresztények szidnak mondjuk józan természetgyógyász gyakorlatokat. Persze ennek is meg tudom érteni az okát: Hyhene jóléti kultuszát sokan hiszékeny egészségmániából, pszeudo-vallásos lelkesedésből űzik, és iszonyú pénzeket áldoznak (olykor gátlástalan) sarlatánokra. Másrészt viszont nyilvánvaló, hogy minden tisztességes falusi pap értett kicsit a gyógynövényekhez - és ez így volt rendjén, legalábbis a középkor óta dokumentálhatóan. Talán ma sem ártana valami természet- és környezettudatosabb nevelés (öko-teológia!) a papneveldékben.

Az is zokon esik, ha keresztény körökben rosszallják a jógát. Valahogy olyan lezártságot, belső merevséget érzek ebből is. Intoleranciát, na. Ha nem tévedek, Gál Péter atya sajnos néhány jezsuitát is név szerint kiszerkesztett a könyvében (A New Age keresztény szemmel). Pedig milyen sokaknak segít visszatalálni egy mélyebb belső egységhez - önmagukhoz, másokhoz, és Istenhez - az ilyenfajta praktika - és nem is kell mindjárt ideológiát gyártani hozzá! Az egészséges élet, a harmónia mégiscsak keresztény érték (is), vagy nem? Hogy nincs benne a Bibliában? Ilyen alapon hintázni, libikókázni sem szabadna, az olimpiai sportok nagy részének műveléséről nem is beszélve!

Más kérdés, hogy vannak kissé leegyszerűsített megközelítések. Ha valaki a horoszkópra esküszik - hát, nem tudom... Persze, én akkor is nyugodt tudok maradni. Végül is abban is van igazság: ha más nem is, legalább statisztikus matematika. :-) Ha mondjuk a Hippokratész-Galénosz-féle vérmérsékleti tipológiát (szangvinikus, kolerikus, melankólikus, flegmatikus) finomítjuk kissé, mondjuk egy 12 fokozatú skálává, és minden így kapott elemet hozzárendelünk az év hónapjaihoz januártól decemberig, akkor 1/12 a valószínűsége annak, hogy valakire tökéletesen ráillik a megírt jellemzés. (És egy a 12-höz annak is persze, hogy teljesen mellé trafál.) Persze azért ilyen alapon párkapcsolati "jövendőmondásért" nem fizetnék egy fityinget sem, nemhogy emelt tarifás (csillagászati) telefonszámlát...

Röviden: a fő bajom a szűkkeblű, deffenzív, a világgal ellenséges "teológiával"/ideológiával az, hogy korlátozni akarja Isten működését az egyház intézményes keretein kívül. Pedig Ő képes azért olykor valódi meglepetéseket is okozni. Természetesen tényleg lehet például a jövőbe látni: vannak igaz próféták, szavahihető jósok, tényleges parafenomének az egyházon (sőt a keresztény valláson) belül és kívül is. Én gyakran hallottam olyat - más kontinenseken talán érzékenyebbek is az emberek nálunk, európaiaknál -, hogy hátborzongató, hajszálpontos részletességgel megmondtak előre egy-egy eseményt. (Tudtok ilyeneket?) A halálesetet még itt, Európában is megérzik néha - egyidejűleg, percre pontosan. Szerintetek lehet hinni ilyen spiritualitásban keresztényként? Azért szívesen látnék előre a XXII. századig, hogy akkor mit tanít majd az egyház ezekről :-) És, ha ti lennétek a pápa, ti mit tanítanátok?

227 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr981100357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amancich 2009.05.08. 20:23:53

@Kitalátor feljegyzete:

Nincs ilyenről tudomásom, de kiinduló állításomból
(attól hogy nem tartalmaz kimutatható hatóanyagot a szer, még lehet gyógyhatása akkor is, ha eltekintünk a placebóhatástól) valóban az következik, hogy ennek a lehetőségét fenntartom. Ha a kommentedben írt feltételek alapján lefolytatott és hitelt érdemlően igazolt vizsgálat ezt kizárja, akkor megbukott a mutatvány.Ha igazolja, akkor sikerült.

Most nyilván az jön, hogy meghivatkozol néhány ilyen kutatási eredményt. Tényleg kíváncsian várom, magam nem fogok különösebben rákutatni,
már most aránytévesztésnek érzem részemről az ügyre fordított energiát.

Emiatt csak elkötelezett homeopatáknak javaslom, hogy az esetleges negatív eredmények ismeretében hivatkozzanak a következőkre: a kutatók elfogultak, nem igazolt az idézett vizsgálat hitelessége,a ki nem próbált szerek bezzeg ... :- )

P.E. 2009.05.09. 13:34:38

@fasírt: A hajszárítóra tényleg nagyon nagy szükségem van:)))
A saját gyerekeim is nagyon ritkán kaptak antibiotikumot. Amikor viszont kellett, akkor azt adtam. Más gyerekének azért írom fel többször, mert a szülő követeli. Vannak homeopátiás trendet követő pacienseim is, ott az oltásokért közelharcot kell vívnom, még a gyerek orrmanduláját is azzal kezelik, amíg aztán be nem látják, hogy egy kis műtét mekkora csodát tehet. Plusz rettegnek mindentől, ami klasszikus medicina. Nyugtával dícsérd a napot...

izrael miszteriuma (törölt) 2009.05.09. 14:33:13

@mama60: a decubitusról...
Mindenképpen sürgösen szakember segítségét kell kérni, ha a beteg állapota nem javul, akkor legalább ne romoljon, mert a folyamat rossz esetben visszafordíthatatlan!

P.E. 2009.05.09. 21:48:35

@mama60: (off Próbáltad a sorbalgont?)

izrael miszteriuma (törölt) 2009.05.09. 22:10:53

@P.E.:
Teljesen egyetértek Veled a homeopatia kérdésében, szerintem materializált valláspótlék, különösen azok esetében nagyon hatásos, akinek különben semmi baja sincsen, így a placebo hatást sem kell segítségül hívni!
Szeretettel

mama60 2009.05.10. 00:45:42

@izrael miszteriuma:
a szakember azt mondja,hogy az ülőcsontból kellene LEFÜRÉSZELNI, mert nagyon sovány 40 kg-190 cm,nincs ülőizom,ami védené a bőrt.Ezt novemberben mondta(amúgy csontritkulás is fennáll).
Az ágyon felfújható matrac,a tolókocsin felfújható+géles ülőpárna.
4 évvel ezelőtt sikerült több felfekvést leküzdeni,de ez most kifog rajtam.Pedig csak akkor ül,ha iskolába megyünk,vagy kimegyünk sétálni.
Több mindent kipróbáltunk,igaz,a táltosokat és a homeopátiát valahogy mellőztem.
Még megvan az ima, meg az ima,és az ima (a kötszerek mellett).
Tudom,hogy nyilt fertőzésveszély.

mama60 2009.05.10. 00:51:53

@P.E.:
Sorbalgont a Purilon géllel és a Comfeel Plusszal használom,fertőtlenitésre Betadine-t.
Ha valaki tud jobbat,szivesen alkalmazom (a táltosokat és a homeopátiát mellőzném,de azért ilyen alkalmazást is elolvasom,ha valakinek ne agy" Isten használt)

mama60 2009.05.10. 16:12:39

@P.E.: Elnézést,mit használok az Seasorb.
Utánanézek a Sorbalgonnak.Köszi.

cziczmiczpindur 2009.05.10. 20:10:50

@mama60: a testsúlyon nem tudsz javítani? Esetleg ajánlom az Ensure tápszert, ha még nem próbáltátok. Olyan, mint egy kis dobozos üdítő, szívószállal vagy pohárból iható, többféle ízben kapható, (gyümölcs, vanília, csoki, stb.), könnyen emészhető, nagyon tápláló. Receptre kapható, nekünk napi három volt előírva.

mama60 2009.05.10. 21:40:46

@cziczmiczpindur:
Volt az Ensure és a Nutridrink is.

(elnézést az OFFért)

kis_csirke 2009.05.10. 22:31:39

@mama60: a seb orvoslásához nem értek, de imádkozom a gyógyulásért!

tintifu 2009.05.10. 22:32:11

@alopex_lagopus: "ahogy a blogbejegyzésben olvasható, vannak érzékeny(ebb) emberek." Két ember közt legrövidebb út az egyenes beszéd, írta Szilágyi Domokos, nagyon tetszik az őszinteséged, a nyílt szavak. Köszönöm. Többször is elolvastam.
"Azt írtad, hogy keressek egy olyat, aki nem kér fizetséget. Szerinted van olyan? :)"
Van olyan, igen, amennyiben kíváncsi lennél rá, meg tudom adni nevét, stb. Az arckarakter, és fizikai adottságok alapján bárkiről pontos elemzést ad, amit aztán a horoszkópban is igazolva láthatunk.
A jellemzést viszont SOSEM(!) a napjegy (szül. jegy, születésnap alapján vett 'saját jegy') alapján végzi. Tehát a szül. dátumra sincs feltétlenül szüksége. Ugyanis bármennyire fura, ez a jegy sokszor elég gyengén nyilvánul meg, míg a többi bolygó által jelképezett vonás, vagy pár fontos pozíció hangsúlyt kap. Pl. egy Vízöntő jegyű ember rendelkezhet erős Skorpió-s külső vonásokkal (sötét szem és haj, mintegy kiveséző tekintet, stb.), és a Vízöntő-ség alig-alig dominál mind fizikumában, mind jellemében. Számomra inkább tipológia ez, és nem valamiféle misztikus rendszer.

Az alábbiak őszintesége megható nekem, lelki eledel, köszönöm.
"Jobb akartam lenni, önmagam jobbá tenni, azt kerestem, hogy az általam negatívnak ítéltet hogyan tudom módosítani, techikákat akartam, erőt, mikor lehuppantam, mint egy kétéves, a hétsómra.
(Nah, a viccelődésből önvallomás lett, be is rekesztem a magam ülését :)"

vabatahtlik · http://bajszos.freeblog.hu 2009.05.13. 17:07:59

Sziasztok!

Jó sok minen leírásra került itt, kész jegyzetaparátusra lenne szükség, ha ez ember érdemben akarna hozzászólni. Ilyen nincs, úgyhogy csak összevissza:

A bejegyzés gondolataira reagálva:
Egyrészt Kitalátorral értek egyet. Nem tudom értelmezni a teremtett világban a természetfelettiséget. Úgy gondolom a valóság sok féle képpen megragadható, leírható, értelmezhető, és van, amit nem tudunk értelmeznim de az attól még a természetben létező, és nem feletti.
A jógát nem érzem problematikusnak, főleg, ha testgyakorlatról, és légzéstechnikáról van szó. Van egyébként az ortodox hagyományban a Jézus-ima, amihez légzéstechnika is "jár", íly módon hasonlít bizonyos keleti meditációs technikákhoz.

Aztán színtvallok. Én kb. 8-10 éve nem szedek gyógyszert (azt hiszem ez idő alatt kb. 3 algopirin, meg egy aszpirin csúszott le, mind egy-egy örjítő másnaposság hatásait enyhítendő), az utóbbi években homeopátiás szereket használok alkalomadtán (a feleségem van rajta ezen a témán). A gyerekeink is homeopátiás szereket kapnak, ha valamire szükségük van. Az eddigi tapasztalatok alapján működik a dolog. Nyilván találkozhatnánk, találkozhatunk olyan szituációval, amikor ez nem lesz járható út (pl. véletlenül levágom a jobb kisujjam).
Szeretném megérteni a homeopátiát elutasítók igazi indítékait (Izrael misztériuma által linkelt cikket még nem olvastam el, lehet az ő indítéka utána világos lesz). A homeopátia nagy vitagenerátor, ehhez hasonlót már csak egy témát ismerek, amit direkt nem hozok szóba. :)
Az itt felhozott egyik fő vád a "sok benne a pénz". Mármint az előállító cégek profitja? Talán jól sejtem, hogy a hagyományos gyógyszereket gyártóké ennek a többszöröse. Az orvosok profitja? A gyerek háziorvosunk a körzeti rendelőben ingyen bérmentve fogad minket. Vagy túl drágák a szerek? A "bogyók" ára töredéke a hagyományos gyógyszerek árának. Egyébként az ember a nem maga által előállított, megtermelt gyógyfüvekért, szirupokért stb, szintén fizet.

Hogy a homeopátia hitpótlék lenne? Nem hiszem. Vagy maximum annyira mint az allopátiás gyógyászat elfogadása. Megjegyzem egy másik bejegyzés kapcsán írtam, hogy élet és halál kérdésében (konkrétan születés, meghalás) hajlamos vagyok magamat tökéletesen Istenre bízni. Na, meg is kaptam, hogy ez elbizatkodottság és vakhit.

Meglátásom szerint a homeopátia (és általában az "alternatív" utak követőít, figyelem ilyen adott helyzetben lehet egy karizmatikus katolikus vagy akár egy közkatolikus is) használóít az ellenzők hajlamosak bizonyos szektás jelleggel felruházni. "A beavatottak zárt csoportja, akik ismerik a veszélyes, káros titkot, és engem nem engednek maguk közé." Lehet, erre a véleményre a csoport egyes tagjai rá is szolgálnak. Aztán, a hivatalos intézmények mindig is az ő érdekeiket, presztizsüket sértő, hatalmukat megkérdőjelező jelenségek ellen lesznek.

Na, jó ez baromi hosszú lenne (lett), ha mind leírnám.

De még egy. Milyen érdekes megfigyelni, hogy ez a téma, hogyan dinamizálta a blog kommentelő közösségét. Nagy véleményütköztetők kerültek egyik pillanatról a másikra közös platformra. Vagy az amúgy cső ateista szkeptikus társaságot lett hirtelen "sikk" hivatkozni.

Nem állom meg. Ha már ennyire OFF-os ez a kommentözön. Hihetetlen érdekes lenne egyszer egy párbeszéd analízisnek alávetni a komment-beszélgetést. Pl. ki mit "hall" meg a másik kommentjéből, mire válaszol valójában, amikor a másiknak vél válaszolni stb.

izrael miszteriuma (törölt) 2009.05.13. 21:17:56

@bajszos:
Tanulmányaim során arra tanítottak:
- az orvos feladata az, hogy a beteg amúgy is spontán bekövetkező gyógyulását lényegesen ne akadályozza,
- amelyik szernek nincsen mellékhatása, annak főhatása sincsen,
- gyógyszernek nevezzük azt a készítményt, amit nagy haszonnal lehet eladni.
A homeopata készítmények a fenti kritériumok mindegyikének megfelelnek, tehát akár gyógyszernek is lehetne őket nevezni, mivel előállításuk a Homeopata Gyógyszerkönyv szerint, gyártásuk szigorúan ellenőrzött körülmények (Good Manufacturing Practice) között gyógyszergyárakban történik és forgalmazásuk körülményeit az egészséügyi hatóságok ellenőrzik.
Ugyanakkor a készítmények hatékonyságát a bizonyítékokon alapuló orvoslás (evidence based medicine) módszereivel vizsgálják. Az utóbbi 50 évben mindössze 59 homeopata készítményre vonatkozó vizsgálatot találtak, amelynek kb. harmada hozott javulást a beteg állapotában, de ennek hatékonysága a hagyományos terápia eredményességét lényegesen alulmúlta.
(Cochrane Abstracts Jonas et al.: A systematic review of the quality of homeopathic clinical trials)
Szeretettel :-)

izrael miszteriuma (törölt) 2009.05.13. 21:28:26

@mama60:
bocsánat, csak most vettem észre a bejegyzést!
Milyen betegség áll a mozgásképtelenség hátterében?

amancich 2009.05.13. 21:29:52

@bajszos:

"Vagy az amúgy cső ateista szkeptikus társaságot lett hirtelen "sikk" hivatkozni."

Én kezdtem. Vicc volt. A többit se vedd komolyan.Valószínűleg te ismered legjobban a témát...

"ehhez hasonlót már csak egy témát ismerek, amit direkt nem hozok szóba"

És ne is válaszolj...

izrael miszteriuma (törölt) 2009.05.13. 21:39:31

@bajszos:
"Én kb. 8-10 éve nem szedek gyógyszert"
Én sem, hanem helyette gyógynövényeket szedegetek a mezőn, addig is a jó levegőn vagyok!
Amúgy régebben gyógyszergyártással foglalkoztam, ott pedig az aranyszabály az volt: nem bevenni, eladni...

zzzsuzsa 2009.05.13. 22:39:56

@bajszos: Te tényleg azt "hallottad" meg, hogy aki a homeopátiával szkeptikus, az ateista? Nyuszómuszó!!!!!! :-)
Ez annyira egyszerű! Egyeseknél működik, míg másoknál nem működik. A tények, viszont tények (mármint a TÉNYEK!!!! ;-)

vabatahtlik · http://bajszos.freeblog.hu 2009.05.13. 23:58:08

@Amancich: Akkor bizony bocsánat! Mondom, hogy jegyzet nélkül 100 komment felet sokszor csak benyomások maradnak. Itt az történt, hogy rosszul vagyok a Szkeptikus Társaságtól, azaz megláttam a rájuk való hivatkozást és bumm. (Egyébként a komment-vitákba való beszállás nálam állandóan ahhoz vezet hogy zavarba jövök. "A többit se vedd komolyan.Valószínűleg te ismered legjobban a témát..." Mert pl. most erről sem tudom, hogy irónikus, vagy nem irónikus megjegyzés. Mindenesetre egy bizonyos, tuti nem én ismerem legjobban a témát.)
@Zzzsuzsa, nem azt hallottam meg belőle. És nem is gondolom úgy. A többit ld. fennebb.
Végül. Elolvastam Izrael misztériuma az általad hivatkozott cikket. Most nem akarok abba a hibába esni, mint szkeptikus bloggal, ezért inkább megkérdezem, hogy komolyan gondoltad-e, vagy ez is vicc? Mindenesetre elég súlyos állításokat tartalmaz. Pl. azt, hogy a sötét oldalon állok, mert megtűröm a homeopátiás szereket a szobában, itt, két méterre (ha most egy Jedi űl egy távoli számítógépnél, és elolvassa a kommentemet biztos felmegy a midiklorián szintje, és zavart érez az erőben). Ha csak vicc akkor hihi, ha nem, akkor szívesen elküldöm neked a kérdéseimmel, ellenvetéseimmel ellátott, illetve a durvább retorikai fogásokat jelölő kipreparált cikket. Egy kommentbe ez nyilván túl hosszú lenne.
Ide csak egyetlen dolog. Sejtettem, eddig is, hogy a homeopátiával kapcsolatban a hit mozzanat lesz problematikus. Azaz: "hiszek benne, hogy működik, bár bizonyítani nem tudom" stb. Csakhogy ez a hit mozzanat nagyon sok dologra érvényes. Amikor az egyszerű felhasználó bevesz egy aszpirint, nem így gondolkozik: "beszem, mert tudományos kutatásaim bizonyították, hogy nekem jó, és nem lesz semmi káros hatása", hanem így: "beveszem, mert elhiszem, hogy tudományos kutatások bebizonyították..." Így működik az élet (szerintem), folyamatosan elhiszünk (hiszünk) dolgokat, tekintélynek, intézménynek, hagyománynak, mert mást tkp. nem is tehetünk.
Jójszakát! Szeretettel! (Éljen a szeretet, az fix, hogy mindenkinek jó!)

bölcsésztanár 2009.05.14. 02:22:44

@bajszos:
Ha van még érdemi kritikád a homeopátiát elvető cikkhez, engem érdekelne, mert az ilyen cikkek számomra elég súlyos érveket tartalmaznak, mérvadók.
De ha alapos, értő olvasás után konkrét ellenvetéseket tudsz, én nagyon várom. (nem a retorikai-stilisztikai fogásokat kéne kritizálni, azon már én is túl vagyok, hanem az érdemi részre kéne reagálni)
Üdv, jóéjt

izrael miszteriuma (törölt) 2009.05.14. 09:05:39

Most vettem meg Kovács Gábor atya Mágia és HIT c. könyvét, ebben egy fejezet foglalkozik a homeopatiával (Apriori)
www.quackwatch.org/01QuackeryRelatedTopics/homeo.html

De a homeopátia valóban gyógyít - fogják mondani egyesek, erre egy régi anekdótával felelek én:
A neves Nobel-díjas fizikus a bejárati ajtajára egy lópatkót szegezett amulett gyanánt. Ezt meglátván a szomszéd dühösen kifakadt ellene:
- Hát maga Nobel-díjas tudós létére hisz a babonákban?
Mire a lakonikus, tömör válasz:
- Ha nem hiszek benne, akkor is hat!

Intuitiv 2009.05.14. 09:25:04

Ha Jézus ma közöttünk járna és betegeket gyógyítana bizonyára sokan megvetnék őt és azt mondanák: örödögöd van. A "feszítsd meg" szöveget sok katolikus pap is ordibálná habzó szájjal, nem beszélve a sok követőről, akik nem látnak az orrukig...
Jézus pedig csak annyit mondana: képmutatók :)

Téglagyári Megálló 2009.05.14. 10:18:32

@Intuitiv:

Csak annyit kérdezek: most ez bévülről vagy kívülről mondod?

Intuitiv 2009.05.14. 10:57:21

@Téglagyári Megálló:
Bent vagyok az irodában ;)
Én úgy érzem, hogy nem lennék azok között akik megfeszítik.. aztán kitudja :)

mama60 2009.05.14. 11:02:48

@izrael miszteriuma:
először leukémia,ami miatt
csontvelőátültetést hajtottak végre.
Rá 4 hónapjára : gerincvelőgyulladás,ami miatt azóta deréktól lefelé béna a teste (és nem érzi).
Naponta többször tornáztatom,de az inak egyre merevebbek,görcsösebbek.
Deréktól fölfelé viszont OK.Jövő héten érettségizik.
Bár ezt nem ebbe a topikba kellett volna irnom,hanem olyan nevezetübe,hogy:
" Jézus könyörülj rajtunk!" :)

mama60 2009.05.14. 11:03:40

@kis_csirke:
Nagyon megköszönöm az imákat.
Úr áldjon meg érte!

bölcsésztanár 2009.05.14. 12:46:06

@mama60:
Én is imázom érte. Meg hogy sikerüljön az érettségi. Bár valószínű, hogy ez az állapot fényéveket dobott rajta érettség szempontjából... Mindent bele, kitartás!

zzzsuzsa 2009.05.14. 14:10:03

@bajszos: Értelek, és csak annyit, hogy "hiszem", hogy a pszichoszomatikus betegségeknél (tudom, hogy mindegyik az, de azoknál, ahol CSAK tünetek vannak, pl krónikus köhögés- fizikai ok nélkül, vagy más allergiák) tényleg az a tapasztalat, hogy hat a homeopátia. Talán magától is rendbejönne nem tudom, de itt valóban tetten érhető! Egy homeopata orvos valóban olyan kérdéseket tesz fel, meg olyan lényeges lélektani dolgokról beszél a pácienssel, ami önmagában is szerintem fél gyógyulás. És, ha ehhez még golyócska is jár, hát....ez igazi mágia szerintem, de lehet ez jó mágia is.

amancich 2009.05.14. 14:38:42

@zzzsuzsa:

"....ez igazi mágia szerintem, de lehet ez jó mágia is. "

tau.hu/files/dt-sorsmes.pdf

P.E. 2009.05.14. 15:37:28

Szerintetek van jó mágia? Akkor miért imádkozzukazt, hogy legyen meg a Te akaratod? A jó mágiát úgy értelmezem, hogy az a jó történjék meg, amire én gondolom, hogy jó. De vajon Isten nem látja jobban, hogy mi nekem a jó? Akkor viszont meg van a megoldás! Hozzá folyamodni.

izrael miszteriuma (törölt) 2009.05.14. 15:55:20

@satori
Az Úr, a te Istened emésztő tűz, féltékeny Isten...

„Halld, Izrael! Az Úr, a mi Istenünk az egyetlen Úr! Szeresd Uradat, Istenedet szíved, lelked mélyéből, minden erőddel!”
(MTörv 6,4-5).
http://www.youtube.com/watch?v=b4IO_1NalkA
Ez a hitvallás, amelyet a vallásos zsidók naponta háromszor imádkoznak el, változatlanul megjelenik a keresztény főparancsban (Mk 12,29-30). A keresztény vértanúk azért áldozták föl életüket, mert nem voltak hajlandók más isteneket imádni az egy igaz Istenen kívül.
És mit kinálsz Te eledelül a szegény, jobbsorsra érdemes keresztényeknek? Jöhet minden, mindenhonnan, kivéve egyet az Ószövetséget, amelyből az Evangelium is származik. Ha elszakítjuk a hozzá tartozó kötelékeket, akkor az egészből egy Markionita eretnekség marad! De Te ennél is tovább mész, és visszatérsz a zsidó és keresztény vallás előtti őspogány mítoszokhoz is a szent Tolerancia nevében.
Jézus Krisztus ezt mondta:
Én vagyok az Út, Igazság és az Élet.
Senki nem ismerheti az Atyát, csak általam.
Felteszem Neked a kérdést:
- Lehet, hogy két római katolikus vallás létezik?

izrael miszteriuma (törölt) 2009.05.14. 15:57:05

@izrael miszteriuma:
A zene nélkül semmit sem ér....
http://www.youtube.com/watch?v=b4IO_1NalkA

izrael miszteriuma (törölt) 2009.05.14. 16:03:30

@izrael miszteriuma:
Én meg itt csak ülök, mint Micimackó és magamban elmélkedek:
az ördög a részletekben rejlik,
vagy a blogmotor megette a linket,
de az is lehet, hogy kiscsirke megneszelte, hogy megszegtem a zenei fogadalmamat és intézkedett odafönn...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.05.14. 16:08:23

@izrael miszteriuma: Nekem meg don Fülig Jimi jutott eszembe, aki nem fél a rontástól, mert egyrészt felvilágosult ember, másrészt meg kapott egy maya főpaptól egy olyan amulettet, ami megvédi...

cserenkov 2009.05.14. 16:35:56

@amancich: Olvastam ezt a könyvet még kereső koromban és nem ajánlom senkinek.
Ezoterikus pszichológia.Brrrr

izrael miszteriuma (törölt) 2009.05.14. 16:51:12

http://www.youtube.com/watch?v=b4IO_1NalkA

amancich 2009.05.14. 17:35:33

@izrael miszteriuma:

"De Te ennél is tovább mész, és visszatérsz a zsidó és keresztény vallás előtti őspogány mítoszokhoz is a szent Tolerancia nevében."

Nem én szólíttattam meg, de:

843 Az Egyház a többi vallásokban elismeri, hogy "árnyékban és képekben" ugyan, de Istent keresik. Még nem ismerik Őt, de közel van hozzájuk, hiszen Ő ad mindenkinek életet, leheletet és mindent, és azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön. Így az Egyház mindent, ami a vallásokban igaz és jó, úgy tekint, "mint előkészületet az evangéliumra, és mint annak ajándékát, (...) aki megvilágosít minden embert, hogy élete legyen". [336]

izrael miszteriuma (törölt) 2009.05.14. 17:57:24

@amancich:
Az őspogány mítoszok világa felett már eljárt az idő, nincs visszaút, a bejáratnál két kerub áll lángpallossal a kezében...

izrael miszteriuma (törölt) 2009.05.14. 18:22:29

@Handrás:
hát ez se piskóta!
Nem tudom Jézus urunk mit szólna hozzá, hogy őt is bevettétek a csapatba, a többi mellett elfér a polcon, van hely...

izrael miszteriuma (törölt) 2009.05.14. 18:27:29

"....ez igazi mágia szerintem, de lehet ez jó mágia is. "
Ejnye, ejnye gyerekek, gyűjtik már a rőzsét, készül a jó máglyarakás...

amancich 2009.05.14. 20:40:38

@izrael miszteriuma:

Szigorúságod megihletett:

Magyarázd el kérlek a különbséget az Általad "itt a közelben" ( Pont a templomban ne lehetnék önmagam ) pozitív példaként hivatkozott felvételen látható
www.youtube.com/watch?v=sRULNTperWE
és az általam találomra kiválasztott
http://www.youtube.co/watch?v=ObQ1mgM3HNM
rítus között.

A galatista és markionita eretnekség közötti különbséget azt hiszem értem, kérdésem itt az, hogy miért vagy megértőbb az egyikkel mint a másikkal.

Satori 2009.05.14. 21:55:28

@izrael miszteriuma: "És mit kinálsz Te eledelül a szegény, jobbsorsra érdemes keresztényeknek? Jöhet minden, mindenhonnan, kivéve egyet az Ószövetséget, amelyből az Evangelium is származik. Ha elszakítjuk a hozzá tartozó kötelékeket, akkor az egészből egy Markionita eretnekség marad! De Te ennél is tovább mész, és visszatérsz a zsidó és keresztény vallás előtti őspogány mítoszokhoz is a szent Tolerancia nevében.
Jézus Krisztus ezt mondta:
Én vagyok az Út, Igazság és az Élet.
Senki nem ismerheti az Atyát, csak általam.
Felteszem Neked a kérdést:
- Lehet, hogy két római katolikus vallás létezik?"

Uhhh, ezt megkaptam... Látom, kicsit zokon esett, hogy finoman kritizálni mertem "idősebb testvéreink" vallását (ill. annak egy lehetséges fundamentalista olvasatát). Pedig hát - ezt fenn kell tartanom! - nagyszerű bátorságra vall az egyház részéről, hogy az első apostoli zsinaton felül merte bírálni a sok (ma már) értelmetlen és önmagáért való tisztasági előírást, ami gúsba kötötte az első izraelita keresztényeket. Jó nagy merészség volt a részükről, monjduk a kerülmetélkedés előírását figyelmen kívül hagyni (pedig hát "aki ... csak egyet is eltöröl e legkisebb parandcsok közül, és úgy tanítja az embereket, azt igen kicsinek fogják hívni a mennyek országában" Mt 5,19...) Bátornak kell lennie annak, aki kijelenti, hogy ártatlanokat (asszonyokat, gyermekeket, csecsemőket) gyilkol a háborúban JHWH nevében, állítóla az Ő "parancsának" engedelmeskedve, az - legjobb esetben is - téves lelkiismeretnek engedelmeskedik. Megkeményedett a szíve, és hiába hivatkozik Istenre (még a szentírás lapjain is!), semmi köze sincs az Ő akaratához, legfeljebb csak a saját megtévedt elvakult fanatizmusához és eltévelyedett kiválaszottság tudatához. Bátornak kellett lennie az újszövetségi egyháznak. Te, meglehet, Péterrel tartottál volna, és szíved szerint előírod a mózesi törvényt. Azt hiszem, ha az apostolok és az első presbiterek Jeruzsálemben így döntenek, az egyház kicsiny zsidó szekta maradt volna, sohasem válik világegyházzá. A történelem Pált igazolt. Ma - miként akkor is (épp a mai szentlecke volt: ApCsel 15, 7-21) - azt mondjuk: a Szentlélek működése...

Most akkor - kérdezhetnénk Kelszosszal, a 2. századi középplatonikus filozófus panflettíróval - ki hazudott, Jézus, vagy Mózes? Esetleg Isten, a jóságos és irgalmas Atya időközben elfelejtette, hogy mennyi kegyetlenséget is parancsolt meg Mózesnek? Száz szónak is egy a vége: ha valaki nem Jézus Krisztus fényében olvassa az Ószövetséget, akkor olyan követkeményekre fog jutni, mint amikre ma is sokan jutnak Izraelben (tisztelet a kivételnek!): az Isten előtt kedves választott nép egyedül mi vagyunk, mindenkinek - előbb vagy utóbb - nekünk kell szolgálnia... Mennyire ráfért már az evangéliumi kritika erre a mentalitásra! "Vajon csak a zsidóké az Isten, s nem a pogányoké is? Bizony a pogányoké is." (Róm 3,29)

izrael miszteriuma (törölt) 2009.05.14. 23:32:18

@Satori:
Végigolvastam a 170 hozzászólást és ez alapján arra kell gyanakodnom, hogy összetévesztesz valakivel. Én itt kizárólagosan a homeopatia kérdésével foglalkoztam természettudományos és római katolikus karizmatikus szempontból.
Az indító posztodban megadtad a kulcsszavakat: Asztrológia, okkultizmus, ezoterika, természetgyógyászat, jóga és grafológia amelyeket vizsgálat tárgyává kívánsz tenni (nem kívánt törlendő) és erre előbújtak a rejtekhelyükről az őspogány mítoszok és sötét babonaság mindenféle művelői, akik ellen egy szavad nem volt. Egy dolgot azért a javadra írok, amit pl. Mózes elfelejtett beleírni: „a Biblia is tiltja - más babonaságok mellett - például a kártyajóslást (vö. M Törv 18, 10-12)”.
Idézlek:
„Gál Péter atya sajnos néhány jezsuitát is név szerint kiszerkesztett a könyvében (A New Age keresztény szemmel). Pedig milyen sokaknak segít visszatalálni egy mélyebb belső egységhez - önmagukhoz, másokhoz, és Istenhez - az ilyenfajta praktika - és nem is kell mindjárt ideológiát gyártani hozzá!”
Vajjon miféle Istenhez segítenek visszatalálni a fenn nevezett praktikák? Remélem, hogy Gál Péter atya nem olvassa a jezsuita.blog-ot, mert akkor ugyancsak csodálkozna ezen a tanításon!
Megint idézlek:
„Röviden: a fő bajom a szűkkeblű, deffenzív, a világgal ellenséges "teológiával"/ideológiával az, hogy korlátozni akarja Isten működését az egyház intézményes keretein kívül.”
Ha jól értem szavaidat, akkor az Isten működése az egyház intézményes keretein kívül az asztrológia, okkultizmus, ezoterika, természetgyógyászat, jóga és grafológia (nem kívánt törlendő) területén történik, amit a gonosz, szűkkeblű, defenzív, a világgal ellenséges teológia/ideológia korlátozni akar?
Szeretettel :-)

izrael miszteriuma (törölt) 2009.05.14. 23:50:11

@amancich:
Nem hinném, hogy Vatikán és benne a Hittani Kongregáció galata típusú eretnekségbe esett volna, de lehet, hogy Te többet tudsz énnálam is?!
Vatican Approves Shalom Community's Statutes
http://www.comshalom.org/english/index.php/

izrael miszteriuma (törölt) 2009.05.15. 08:44:28

@Satori:
Helyettem írták...
A jezsuita blogban a jezsuiták publikálnak, akiktől elvárjuk hogy kiforrott és jól megfogalmazott írásokat közöljenek, ahogy azt általában szokták. Elvárjuk a modernitást, a könnyedséget, a provokációt, de azt is elvárjuk, hogy tisztában legyenek a média, mint tömegpusztító fegyver erejével. Elvárjuk, hogy a könnyed is legyen pontos, hogy az élő és a dogmatikus legyen harmóniában. Elvárjuk, hogy tudják és éljék a teológiát, hogy a katekizmust érdekesen és szellemesen használják a blogjukban, húzzanak határt, ha kell, és gondolkodjanak bármin, de tudják, hogy amit tesznek, annak hatása van.
A kommunikáció tudomány. A blog nem levél, nem beszélgetés, nem e-mail, nem újságcikk, nem TV vagy rádió és mégegyszer mondom nem beszélgetés. Rövid, könnyed, de attól még lehet megfontolt. Hatékony, tehát veszélyes. Erős, tehát felelősséget igényel. Csak egy kattintás.
http://aftermodern.dyndns.org/cikkek/kereszteny-reinkarnacio

vabatahtlik · http://bajszos.freeblog.hu 2009.05.15. 10:02:32

@izrael miszteriuma: Szia! Két kérdésem lenne, hogy tisztábban lássak.
1. "és erre előbújtak a rejtekhelyükről az őspogány mítoszok és sötét babonaság mindenféle művelői" ez a kommentelők egy részére vonatkozik?
2. Tehát, ha jól értem a Dabóczi cikket nem viccnek szántad (folyik a jegyzetelése, csak nagyon lassan haladok), tehát a homeopátiát mágiának, babonaságnak, varázslásnak ... tartod?
3. (csak mert 3 a magyar igazság) Mágiának, varázslatnak, babonának neveznél minden olyan jelenséget, technikát, praktikát, módszert stb. amely műkődik, működni látszik, de vagy:
a., nem magyarázható az európai tudományosság eszközeivel nyelvezetével, nem értelmezhető az európai természetszemlélet használatával,
b., nem a Szentháromság Isten, vagy valamely tagjának nevében cselekszik?

amancich 2009.05.15. 10:17:05

@izrael miszteriuma:

Helyettem is írták. Nincs azzal semmi baj, hogy kölcsönösen leeretnekezzük egymást, de a vitát a
" jezsuita bloggereknek " kellene moderálnia és esetenként akár le is zárni. A jelenlegi aktivitással részükről az egész alig több, mint provokáció

P.E. 2009.05.15. 10:20:33

@cserenkov: Én is olvastam. Én is kerestem. Ugyanaz a brrr.

tintifu 2009.05.15. 10:35:20

@izrael miszteriuma: 'Totál' elképedve olvasom soraid, a stílust, ahogy írsz...
Te, te látod, hogy te hogy fogalmazol? Mi dúl ilyen erővel benned, amikor írsz. Miért teszed oda, hogy "Szeretettel"? Ez nem szeretet, ijesztő, tudod-e. Ki vagy, hogy ilyen fokú keménységgel próbálod meg- és helyre rázni a dolgokat, a véleményeket. Vajon nem te is csak egy bárány? Annyi erőt viszel bele, minek. Hová tartasz, hol vagy. Hogy láthatsz be a másik benső világába puszta pár sora alapján. De ha székely lennék, mint ősapám, csak ennyit kérdeznék: Ki az isten vagy te, ember?!

izrael miszteriuma (törölt) 2009.05.15. 12:01:13

@bajszos:
Ad 1. "és erre előbújtak a rejtekhelyükről az őspogány mítoszok és sötét babonaság mindenféle művelői" ez a kommentelők egy részére vonatkozik?
Igen, némelyek előbújtak, mert a felvetést biztatásnak vélték.

Ad 2. Tehát, ha jól értem a Dabóczi cikket nem viccnek szántad (folyik a jegyzetelése, csak nagyon lassan haladok), tehát a homeopátiát mágiának, babonaságnak, varázslásnak ... tartod?
Igen, és mivel szakmámban közel 40 éve ezzel a területtel foglalkozom, meg szeretném kímélni az embereket attól, hogy sarlatánok kezébe kerüljenek.

Ad 3. (csak mert 3 a magyar igazság) Mágiának, varázslatnak, babonának nevezek minden olyan jelenséget, technikát, praktikát, módszert stb. amelyet odafenn leírtam, mivel közös vonásuk az, hogy feltétlen engedelmességet és hitet követelnek maguknak, tehát kvázi vallásként viselkednek.

izrael miszteriuma (törölt) 2009.05.15. 12:05:24

@amancich:
"a vitát a " jezsuita bloggereknek " kellene moderálnia és esetenként akár le is zárni."
Teljesen egyetértek Veled, szerintem a poszt inditójának a személyes felelőssége az, hogy figyelemmel kísérje a dolgok menetét, és szükség esetén beavatkozzék, mielőtt a helyzet elfajul...

izrael miszteriuma (törölt) 2009.05.15. 12:15:46

@tintifu:
"Totál' elképedve olvasom soraid, a stílust, ahogy írsz..."
Nem értem, min akadtál ki?

"Miért teszed oda, hogy "Szeretettel"?"
Mert Érted haragszom, nem ellened!

"Ki vagy, hogy ilyen fokú keménységgel próbálod meg- és helyre rázni a dolgokat, a véleményeket. Vajon nem te is csak egy bárány?"
Igen én is csak Isten báránykája vagyok, de nem birka, aki együtt béget a nyájjal...

Ki az isten vagy te, ember?!
Bar nas

izrael miszteriuma (törölt) 2009.05.15. 12:22:51

@Kitalátor feljegyzete:
Nagyon tetszik a Fülig Jimmy, de ő se segített, így aki látni akarja a linket, annak a keresőbe be kell másolnia és rákattanni...

alopexlagopus (törölt) 2009.05.15. 12:29:38

@izrael miszteriuma: tudjuk, te vagy Isten ostora, a lángpallos, aki ha kell (ha nem), többrőfnyi idézettel szolgál, saját gondolattal annál kevesebbel.
Szerintem ide felnőtt emberek járnak, és az ő lenézésük József Attilát lenyomni a torkukon, mint régen a szoci filmek végén a vörös farok, úgy fest a te "szeretettel" szólamod. Te ne haragudj értem. Haragszom én magamért. Sőt, a harag nem jó tanácsadó. Úgyhogy légy szíves, senkire se haragudj, se ellene, se érte.
Van egy jó szólásmondás: Pápább a pápánál.

izrael miszteriuma (törölt) 2009.05.15. 12:49:47

@alopexlagopus:
Még csak egy bejegyzésed van, miért vagy így feldúlva, vagy megint nevet váltottál?

alopexlagopus (törölt) 2009.05.15. 13:02:57

Megnéztem, ki az az aftermodern, akit citálni kell, mint hivatkozási alapot. Ez alapján az anyósom is idézhetném, mert Ő igaz hívő volt.

@izrael miszteriuma: ez az érdemi válasz? :)))))

izrael miszteriuma (törölt) 2009.05.15. 13:13:34

@alopexlagopus:
Szegény aftermodern, őrá most miért haragszol, nem is tudja, mibe keveredett, tudtán és akaratán kívül...
Remélem, a mondandójával azért egyetértesz, mert ha nem, akkor jön a vadász, és puff...

Satori 2009.05.15. 14:17:28

@izrael miszteriuma: "Remélem, a mondandójával azért egyetértesz, mert ha nem, akkor jön a vadász, és puff..." - Nem szeretek moderálni, de - igazad van - néha kell, mert ezt a hangot nem szívesen látnánk itten. Kérlek, mellőzd máskor.

izrael miszteriuma (törölt) 2009.05.15. 14:30:03

@Satori:
Úgy látom nem értetted ebben a humort, mivel ugyanis ez egy kisróka volt. Különben nagyon féloldalas a moderátor, ezért önként távozom...

izrael miszteriuma (törölt) 2009.05.15. 14:33:49

@Satori: az utolsó szó jogán...
izrael miszteriuma 2009.05.14. 23:32:18 bejegyzésére nem reflektáltál, most már ne is várjak rá?

vabatahtlik · http://bajszos.freeblog.hu 2009.05.15. 14:58:31

@izrael miszteriuma: jajj ne! De most komolyan, én még beszélgetni szerettem volna! Végre kezdek tisztábban tájékozódni a gondolataid között. Mindenesetre köszönöm a válaszokat.
Ha mégis újra felbukkansz (itt meg kell jegyeznem, az "előbújás" olyan na, a rejtekből szoktak előbújni a meglapulók, a sötétből, itt meg szerintem senki nem bújkál jobban a nickneve mögött mint a másik), akkor még kérdeznék, és írnék.

Satori 2009.05.15. 18:27:15

@izrael miszteriuma: "előbújtak a rejtekhelyükről az őspogány mítoszok és sötét babonaság mindenféle művelői, akik ellen egy szavad nem volt."

Nos, az én világképemben nem kell szükségképpen és azonnal helyére tenni, felemelt mutatóujjal meginteni, rendre utasítani azokat, akik másként látják a világot (beleértve akár az asztrológiát stb. is, mint fentebb kifejtettem). Ez nem jelet egyetértést sem, de ezt nem kell elhinned. Valahol egyébként hallottam egy példabeszédet a búzáról meg a konkolyról - nehezen értelmezhető, de én azért szeretem...

"Ha jól értem a szavaidat, Isten működése az egyház intézményes keretein kívül az asztrológia, okkultizmus, ezoterika, természetgyógyászat, jóga és grafológia (nem kívánt törlendő) területén történik, amit a gonosz, szűkkeblű, defenzív, a világgal ellenséges teológia/ideológia korlátozni akar?"

Nem, nem jól értetted a szavaimat - legkevesebb egy "esetleg" és egy hangsúlyos "is" szócska hiányzik, meg a teológia mivoltának és feladatának árnyalása -, de ez nem a Te hibád. Vagy Gál Péter atya könyve szerinted tökéletes istenképet tükröz?

amancich 2009.05.15. 19:17:47

@izrael miszteriuma:

Miután az utolsó szó jogával már éltél, a sportszerűség jegyében csak jelzem, hogy megnéztem a hivatkozott oldalt.

amancich 2009.05.15. 19:27:02

@cserenkov:
@P.E.:

Látszik, hogy alapmű , mindnyájan olvastuk...

A személyes megítéléstől függetlenül szerintem a szóban forgó témák definiálása szempontjából megkerülhetetlen könyv.

cserenkov 2009.05.15. 21:24:22

@@amancich:

Megkerülhetetlen, annak, aki egyértelmű receptet, használati utasítást akar az élethez. Olyan kerek, mint egy sajt. Engem már akkor elbizonytalanított, amikor megláttam Dethlefsen bácsi megvilágosodott arcát a könyv hátoldalán. Úgy voltam vele, hogy ezek után nem akarok megvilágosodni.
Egy ezoteriával foglalkozó haverom ajánlotta figyelmembe, aki enyhe derűvel figyelte a katolikus vallást, ugyanakkor ezekről a sületlenségekről azt állította: „ Hogy ez van!”
Tényleg hiszed, hogy ez működik? Persze, lehet, de nem Istentől van, amíg az ember be nem látja, hogy teremtmény: nem ura – nem hogy a világnak, de még a közvetlen környezetének sem.

Mellesleg rengeteg könyvet elolvastam életemben – látszólag feleslegesen - , de nem volt hiába. Megerősítettek abban, hogy ez nem járható út!
Ugyanaz, mint az egyéb New Age-es dolgok. Váltsd meg Önmagad, Isten vagy!

Sajnos ezek az eszmék elkerülhetetlenül győztessé és vesztessé degradálják az embereket, ami számomra visszataszító! Ez diktálja a mai társadalom véleményformáló monopóliumát élvező elit nagy része is.
Isten nem ezt mondta, Ő volt az egyik legnagyobb lúzer. Uram bocsá ’– egy szerzetes szerint pipogya, mert mindig utánunk nyúl.
Az én értékrendemben nincsen többé helye semmiféle Önmegváltásnak.

Remélem te is eljutsz legalább eddig, mert sajnos be kell valljam, hogy nekem nehéz. Szívesebben fogadnám bármelyik másik tanítást, amelyik összhangba lenne a vágyaimmal, opportunizmusommal, de mindegyik ilyennél „kilógott a lóláb”.
Sokszor gondolkoztam egyébként azon, hogy lehet, hogy ez a Kegyelem adománya, ami azonnal társul nálam a kevélységgel is sokszor…
Szóval nehéz, nehéz, nehéz, de Hiszem, hogy megéri!

amancich 2009.05.15. 22:23:58

@cserenkov:

Ennek a műfajnak ( blogokba írogatni ) egyre szórakoztatóbb vetülete az, amikor ( szükségképpen ? ) félreértik az embert. Tehát vegyük át még egyszer, amit írtam, aztán azon már Te gondolkodj el, hogy kinek válaszoltál. Ha Thorwald Dethlefsennek, ezoteriával foglalkozó barátodnak, Sai Babának, stb. akkor értem.

"Látszik, hogy alapmű , mindnyájan olvastuk..."

Ez egy ironikus hangvételű bevezetés , pusztán arra utalok benne, hogy az előzményekből ítélve a vitatott téma iránt érdeklődők közül, jelenlegi álláspontjuktól függetlenül,láthatóan sokan olvasták.

"A személyes megítéléstől függetlenül"

Itt távolítom el, mintegy fölös, de mint látjuk nem indokolatlan óvatosságból közlésemet attól, hogy világnézeti tartalmat tulajdonítson neki az olvasó.

"a szóban forgó témák definiálása szempontjából"

Állításom innen kezdve nem a könyv egészére, csak annak az asztrológiát, homeopátiát definiáló részére vonatkozik.

"megkerülhetetlen könyv."

Személyes, de talán megalapozott véleményem. Kicsit részletesebben úgy tudnám kifejteni,hogy T. D. a médiában és a témában megjelent könyvek jó részében uralkodó felületességet messze meghaladva határozza meg a tárgyalt fogalmakat. Mindemellett ismert, népszerű, tehát - szerintem -
megkerülhetetlen annak, aki a témáról a sommás elutasításnál vagy a rajongó lelkesedésnél árnyaltabb véleményt akar megfogalmazni.

Láthatjuk tehát, hogy vitatott hozzászólásom egyetlen olyan állítást sem tartalmaz, amelyre válaszod vonatkozik.

Egyébként római katolikus vagyok.

vitalis (törölt) 2009.05.16. 07:13:59

@amancich:
"Szóval inkább tanulmányozzuk és okosan használjuk őket."
Aki valóban Jézus Krisztus mellett döntött, annak nincsen szüksége ezekre a pótszerekre.
Nem ihatjátok (egyszerre) az Úr kelyhét és a démonok kelyhét. (1Kor 10,21)
Egyébként katolikus karizmatikus vagyok.

amancich 2009.05.16. 08:45:42

@vitalis:
"
Aki valóban Jézus Krisztus mellett döntött, annak nincsen szüksége ezekre a pótszerekre."

Most megint rákényszerülök az unalmas, szőrszálhasogató, ellenszenves, irritáló, humortalan de megkerülhetetlen pontosításra.

Nem állítottam, hogy bárkinek, bármikor, bármilyen pótszerre valóban szüksége lenne. Viszont néha tényleg jólesik egy finom tea, kávé...


"Egyébként katolikus karizmatikus vagyok."

Erre már rájöttem. Aki valóban Jézus Krisztus mellett döntött, annak a Ti módszereitekre különösen nincs szüksége.

vabatahtlik · http://bajszos.freeblog.hu 2009.05.16. 10:32:48

Minél többet olvasgatom itt a kommenteket, és minél többet gondolkozom a leírtakon, annál határozottaban fogalmazódik meg bennem a kérdés, hogy mi a fittyfene köze van Jézusnak a jógához, homeopátiához, grafológiához? Szerintem semmi. Ezeket a dolgokat miért nem lehet egyszerű technikaként szemlélni. Mi a jó hejderutyutyunak kell beléjük képzelni mindenféle ezoökobiospirituszt? Szerintem anélkül is lehet simán humbugnak tartani, vagy simán elfogadni. Gondolj bele, fáj a hátad. Kinyújtózol, két kezed a fejed fölé emeled mintha a plafont akarnád elérni. Mindenki csinál ilyet, jó esik. Képzeljétek, ez egy jóga mozdulat. És mégsem kattog senkinek az agya közben azon, hogy bombomshiváé (idézet az Indiana Jonesból).
Vagy. Nem iratod be a fiad karatézni, mert az távolkeleti, és aki alapította az buddhista volt?
Ha beveszed a kalmopirint, akkor miért nem gondolsz arra, hogy Atyám vétkezem, a modern gyógyszertudomány megalapozóji alkimisták voltak, az ördöggel cimboráltak, nem hisszek benned eléggé, gyógyszert veszek magamhoz.
Én a magam részéről a mágiában való hitet tartom babonaságnak (hangsúly: magam részéről). Amit én mágiának nevezek az az, amikor három los angelesi hülyegyerek egy elhagyott garázsban macskavérrel krikszkrakszokat rajzol a falra, mert azt hisz, attól majd ő lesz a dártvéder. Hát nem lesz, mert az Atya akiben én hiszek az csak mosolyog ezen.
A hangnemet meg ne hagyjátok elharapódzni, mert még a végén akkorát harap, hogy bekapja ezt az egész jó kis blogot.
(Egyébként meg tegnap mondta egy jóbarátom, hogy hatásomra kezd komolyabban fordulni a kereszténység felé. Ezt meg nagyon nem magam miatt mondom, hanem ezért, hogy nem kell izgulni jönnek a bárányok, na meg a farkasok, és mindenféle állatok szeliden ücsörögni az Ő lábához.) Bumm. Amúgy gyönyőrű reggel volt ma.

vitalis (törölt) 2009.05.16. 11:33:57

Homeopatia – keresztény szemmel
„Mindent vizsgáljatok meg: a jót tartsátok meg, a gonosz minden fajtájától tartózkodjatok.”
1(Thessz 5,21-22)
A homeopatia egyértelműen nem olyan terápia, amit elfogadható lenne alkalmaznunk vagy javasolnunk.
A Keresztény Orvosok Nemzetközi Társaságának ajánlásából

vabatahtlik · http://bajszos.freeblog.hu 2009.05.16. 11:50:27

A Keresztény Orvosok Nemzetközi Tanácsának ajánlásai egyértelműen nem olyan javaslatok, amelyeket elfogadhatunk, vagy elfogadásra ajánlhatunk.
Az Igazán Kersztény Orvosok Nemzetközi Társaságának ajánlásából
A homeopatia egyértelműen olyan terápia, amit elfogadható lenne alkalmaznunk vagy javasolnunk.
A Homeopata Keresztény Orvosok Nemzetközi Társaságának ajánlásából
tovább is van mondjam még? (vicc, de azért ugye humorban nem ismerek tréfát)

vitalis (törölt) 2009.05.16. 12:01:32

@bajszos:
Igazad van, ez csak orvosoknak szól, a laikus azt mond, amit akar, és azt csinál, amit akar...

vitalis (törölt) 2009.05.16. 12:12:42

@amancich:
"Ami az etimologizáláson és az elvi kérdéseken túl figyelemreméltó: a pszichológiai szempont. Magyarul: többen diliztek be az " ilyen spiritualitás"
gyakorlói közül, mint a "jó katolikusok".
Hát bizony, ebben teljesen igazad van, de itt szerencsére mindnyájan jó katolikusok vagyunk, kivéve a karizmatikusokat...

amancich 2009.05.16. 12:33:02

@bajszos:

Röviden szerintem is ennyit lehet elmondani a témáról, + a humor is jó.

amancich 2009.05.16. 12:44:06

@vitalis:

Hát ez bizony egy nem túl elegáns oldalvágás, provokáció volt részemről a karizmatikusok felé, mindazonáltal nem azt kívántam mondani, hogy nem "jó katolikusok" , hanem azt, hogy sajátos lelkesültségük jobbban veszélyezteti a pszichés egyensúlyt, mint egy visszafogottabb vallásgyakorlat. Persze nyilván itt is vannak fokozatok, távol álljon tőlem, hogy személyében vagy különösen hite miatt sértsek meg bárkit.

vitalis (törölt) 2009.05.16. 12:59:54

@amancich:
"sajátos lelkesültségük jobbban veszélyezteti a pszichés egyensúlyt, mint egy visszafogottabb vallásgyakorlat."
A diagnózisban tévedsz: többek között azért van közöttük viszonylag sok pszichésen sérült, mert ők előzőleg különböző ezoterikus praktikákkal kerültek kapcsolatba, amitől még súlyosabb állapotba kerültek, és végső kétségbeesésükben fordultak a karizmatikusokhoz, ahonnan gyógyulásukat várják...

vabatahtlik · http://bajszos.freeblog.hu 2009.05.16. 13:01:21

Moderátor! Könyörgöm stornózzátok a j-t a megalapozóji szóból!
Tudom, hogy OFF, de annyira jó hangulatban vagyok, hogy megengedek magamnak egy nem közvetlenül a témába vágó kérdést.
Ti szoktatok álmodozni Jézusról? Én egyszer azt képzeltem, milyen jó lenne vele a Balti-tenger partján egy fenyők között álló ház nappalijában ücsörögni. Csak hallgatnánk, néznénk a felhőket, kását ennénk. És várnánk, hogy a fiaim visszajöjjenek a feleségemmel a tengerpartól.

amancich 2009.05.16. 16:47:38

@vitalis:

"ahonnan gyógyulásukat várják..."

Ámen.

Satori 2009.05.16. 18:52:43

@bajszos: "megalapozóji" - hol van? Mire javítsuk: "megalapozólyi"-ra? :-)

Még szerencse, hogy nem én vagyok a moderátor. De a kását én is szeretem...

zzzsuzsa 2009.05.17. 20:15:52

@bajszos: Ez annyira jó, tök jó ez a kép. Én is leülnék a lábaihoz egy párnára.

puccini 2009.05.17. 21:39:09

@bajszos: És miért mentek a fiaid a feleségeddel nélküled a tengerpartara??

vabatahtlik · http://bajszos.freeblog.hu 2009.05.17. 22:12:41

@puccini: hihi Kérdezd meg tőlük!
Van, hogy játszira is hárman mennek, amíg én itthon teszem azt, gyakorlok, vagy én megyek velük hármasban, amíg a feleségem itthon teszem azt, varr. Szóval biztos, valami tennivalóm akadt a ház körül, azért nem mentem a partra velük.
Vagy csak nem volt kedvem. Sétálunk négyesben (ötösben) eleget :)

vitalis (törölt) 2009.05.18. 15:41:47

@Satori:
Nincsen alternatív gyógyászat!
Mindaz a jó, amit a természetgyógyászatban találunk, a természettudományos orvoslás részét képezi, annak része. Nincsen két legitim gyógyászat, ami az orvostudomány előtt nem állja meg a helyét, az közönséges sarlatánság.
A falusi pap az más kategória, ő nem pénzért csinálja, nyugodtan kimehet a rétre, addig is a friss levegőn van, ha megfőzik a teát, az nem árt, még az is lehet, hogy meggyógyulnak, mivel a gyógyulás az Úrtól jön: a hit hat...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.05.18. 16:26:53

@vitalis: Sajnos ez így nem teljesen igaz. A biomedikális orvoslási modell azt foglalja magába, ami gazdaságilag rentábilis. Ha megfelelő anyagi érdeket lehet társítani valamilyen szerhez, eljáráshoz, előbb-utóbb tudományos közleményben fogja valaki bizonyítani, és pár év után részévé válik először az orvos-továbbképzésnek, utána az orvosképzésnek is. Amely eljárások, hatóanyagok viszont nem alkalmasak arra, hogy gyártók, képzők jelentős jövedelemre tegyenek szert általuk, azokra örökre rávetül a kuruzslás vádja, vagy legalábbis valami lebecsülés. Pl. az anyatejes táplálásról is csak azóta lehet igazán olvasni, hallani, amióta a csecsemőkori kizárólagos anyatej-fogyasztás gazdasági előnyeit "forintosítani" tudták, de az évi egy világnapi-világheti rendezvényen kívül (amire úgy koldulják össze a pénzt civil aktivisták) egy átlagos gyerekorvos, védőnő nem sűrűn hall érveket mellette. Tápszercégek rendezvényei (konferencia/továbbképzés néven, etetéssel-itatással, kisorsolt ajándékokkal...) meg havonta vannak.

vitalis (törölt) 2009.05.18. 17:12:16

@Kitalátor feljegyzete:
Ez nekem így túlságosan misztikusan hangzik...
Én inkább az evidence based medicine híve vagyok, amely mögött multicentrikus, randomizált, kontrollált, kettős vak klinikai vizsgálatok állanak lehetőleg metaanalízissel megspékelve.
A természettudományos kor száraz racionalizmusa után ma az Ész trónfosztásának korát éljük, amely lebecsüli a tudomány eredményeit, és valami nosztalgikus visszavágyódás jellemzi a sohasemvolt "ősi bölcsességhez" és a valamikori Paradicsomba visszavágyva, amikor még Isten gyermekeként éltünk.
Kisiskolás koromban egy tanév alatt átlagban 2 hónapot voltam betegség miatt távol az iskolától, évente 2-3 osztálytársam halt meg banális betegségek szövődményéként a gyógyszerek hiánya miatt. Körzeti orvosunkat mi gyerekek magunk közt csak derékon fölül aszpirin, derékon alul hashajtó doktorbácsinak neveztük...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.05.19. 12:08:52

@vitalis: Tartok tőle, hogy szinte ugyanazt írtuk, csak amit én írtam, Te nem érted, amit meg Te írtál, az nekem magas...
A bizonyítékokon alapuló orvoslás nagyon jól hangzik, csak egy baj van vele: kizárólagossága hol azért nem valósulhat meg, mert a bizonyításhoz jelen ismereteink szerint hiányoznak a biokémiai- biofizikai összefüggések a fegyvertárból, hol meg azért, mert az egzakt bizonyításra egyszerűen nincs idő. A biostatisztikai módszerek alkalmazása során ugyanis nagyon nehezen lehet az ember megismételhetetlenségét, egyediségét a gyógyítás folyamatában figyelembe venni...

Satori 2009.05.19. 12:12:16

@vitalis: "Nincsen alternatív gyógyászat!
Mindaz a jó, amit a természetgyógyászatban találunk, a természettudományos orvoslás részét képezi, annak része. Nincsen két legitim gyógyászat, ami az orvostudomány előtt nem állja meg a helyét, az közönséges sarlatánság."

Háááát, ez nekem túlságosan elfogultnak (kicsit totalitarista modernizmusnak, felvilágosodás-imperializmusnak, Nyugat-abszolutizmusnak, koloniál-soviniszta arroganciának, szóval naív tudományhitnek) hangzik. Nem a tudomány ellen beszélek (legyen: szerintem is vannak ilyen érvényes meta-narratívák!), csak annak redukcionista általánosítása ellen.

Érdemes volna például kicsit tudománytörténettel foglalkoznod! Ha igaz, hogy a mai diszciplínák sok-sok vargabetűvel alakultak ki, nem teljesen jogosulatlan a mai és jövőbeli állapotokra is feltételezni ezek lehetőségét... Ma, a "tudományos forradalmak" korában kevesen hisznek ugyanis ilyen naív biztonsággal a természettudományok magától értetődő mindenhatóságában (ha jól értelek). Ha nem is mindjárt a "történetiség" kategóriája, de legalábbis a "tudományos közösségnek" törékeny plauzibilitás-struktúráinkra gyakorolt hatásának felfedezése az utóbbi időben sokakat óvatosságra intett.

Egyébként egyetértek azzal, hogy nem osztod az Ész trónfosztása retrográd programját. Ami az medicínát illeti, számomra elgondolkoztató, hogy Japánban - ami ugye két kultúra keresztvonalában áll ebből a szempontból - a társadalombiztosítás csak a nyugati orvoslást fizeti automatikusan; a lépten-nyomon elérhető keleti módszereket sem tiltják, csak fizetni kell érte. Pedig ők biztosan ismerik az összehasonlító eredményeket - a nyugati szemlélet tehát biztosan legalább olyan jó, mint az "alternatív" (szerintük). (Úgy vagyok vele, mint egy kedves ismerősöm az egyneműek házasságával: "Semmi bajom vele, amíg nem teszik kötelezővé...") :-)

vitalis (törölt) 2009.05.19. 16:33:46

@Kitalátor feljegyzete:
Annyiban egyetértek Veled, hogy a konkrét emberre vonatkozólag meglehetősen korlátozottak még ismereteink - különösképpen a hazai lehetőségeket figyelembe véve - de a nagy számok törvénye és a metaanalízis pl. már kellő alapot nyújthat egy-egy készítmény hatékonyságát illetően. Számomra ez nem hít kérdése, mivel az egész az egzakt természettudományos megismerés határain belül esik.
Másfelől ugyanakkor a gyógyulásban nagyon fontos tényezőnek látom a beteg szerepét: akarjon meggyógyulni, és az érte, vele együtt közösen mondott imádság nagyon fontos gyógyító tényező.

vitalis (törölt) 2009.05.19. 17:03:17

@Satori:
Irigykedek, hogy milyen okosak ezek a japánok: a TB megnézi, hogy mire költ, ott biztosan nem áll mögötte korlátlan állami kötelezettségvállalás!

Tamás7 2009.05.25. 14:02:44

sziasztok! most olvastam elösszőr a blogot, igyekeztem nemannyira felületesen, de sose szerettem olvasni, valószínű azért mert mérleg vagyok.. :-)

amúgy nem tudom, hogy fogunk zöld ágra jutni, mert mindenki másban hisz, valaki abban, hogy igenis fontos, hogy a csillagokból megtudjuk, hogy valaki ideges tipus-e, valaki asszonnya, hogy a pici cukorbogyóitól nem fog viszketni az orra..
/// moderáltam ///

szóval ahogy elnézem mindenkinek megvan a maga kis kincse, saját módszere amivel jobbá teszi a világot, vagy a saját közérzetét, de mindenesetre építő szándékkal

Tamás7 2009.05.25. 14:05:11

és annyi lemaradt, hogy szerintem az egésszel talán az a baj, hogy minnél jobb is valami, egyre feleslegesebb lesz Isten...

pedig nincs annál jobb ha valakinek van egy mennyei Atyája, aki tudja mire van szüksége, és megadja...

vitalis (törölt) 2009.05.25. 16:12:45

@Tamás7:
Szent Pálnak elég volt Jézus Krisztus. Vajon nekünk is elég?
A szellemvilágban való barkácsolás veszélyeiről érdekes adalékokkal szolgál a neves svájci pszichiáter, C. G. Jung Az alkímiai konjunkció című könyvében, ahol a mágia titkos praktikáit űző középkori alkimistákra váró veszélyeket is taglalja, nevezetesen a nigredo (elsötétedés) fázisát, amelynek a középkori alkimista irodalomban további szinonímái: melancholia (búskomorság), confusio (zavartság, szétesettség), tenebrositas (homályállapot), afflictio animae (a lélek gyötrelme, kínja), separatio (elkülönítés, elválasztás), nox (éjszaka, sötétség, halál ), mortificatio (önsanyargatás, elhalás), putrefactio (rothadás, szétmállás), solutio (felbomlás, feloszlás). A modern orvostudomány nyelvén ez depressziónak, vagy akár súlyos pszichotikus állapotnak felel meg. Hasonló módon leírható pszichés zavarokkal ma is gyakorta lehet találkozni az okkult praktikákkal foglalkozók körében.
http://maranatha.uw.hu/

Tamás7 2009.05.25. 22:39:40

köszönöm, megnéztem a linket; volt néhány ismerős cikk is,
a fenti felsorolást kétszer is el kellett olvasnom, hogy megértsem, de szerintem is tény, hogy eléggé bele lehet gabalyodni önmagunkba...

én általános iskolás koromban érdeklődtem pl. az agykontroll iránt, vagy épp az asztrológia iránt, de én semmi izgalmasat nem tapasztaltam, még egy picinyke sikerem sem volt, pedig szorgalmas voltam, de tényleg :-)))

azt mondjátok, hogy azok a bogyók jók? mert akkor kellene vennem jó sokat, biztos jó befektetés lenne :-))

most megyek pakolni, mert a horoszkópom azt írta, hogy egy utazás vár rám, majd mesélek, részleteket még nem tudok, mert lement a pénz a mobilomról :-)))

ps.
egy valami jutot még eszembe egy fenti hozzászóláshoz, hogy a Jézus születését jelző csillagok épp azt akarták hangsulyozni, hogy ésszel is lehet keresni a megváltót, nemcsak valamilyen csodával, éppen fordítva, persze ez csak egy vélemény, de lehet benne valami

g.apollinaire 2009.05.28. 23:38:15

Kedves Satori,

Közvetlen tapaszatalatom van a természetgyógyászattal kapcsolatban. Engem kigyógyított valaki az asztmából és az allergiából - leginkább azt hitette el velem (nem éppen gyengéd módszerekkel), hogy minden testi baj lelki eredetű, ezért minden betegségem forrását magamban kell keresnem és csakis magam tudom megoldani. Találjam meg, hogy miből ered a bajom (ebben segített), de kényszerített rá, hogy magamat gyógyítsam meg és - voilá - vagy 7 éve teljesen tünetmentes vagyok.

Az asztrológiával kapcsolatban óvnálak attól, hogy a Nők Lapjában, vagy a Blikkben, stb. található anyagokra alapozz. Az asztrológiát sok éven át kell tanulni ahhoz, hogy valaki egy valamirevaló horoszkópot el tudjon készíteni. Egy-egy találkozás az igazi asztrológusokkal sokkoló tud lenni...

Satori 2009.05.30. 11:53:46

@g.apollinaire: Vagyis, ha jól értelek, neked bejött és igaznak tartod. (Ennek örülök, bár a magam részéről nem szeretek kényszerítve lenni - még a jóra sem...)

Satori 2009.05.30. 11:54:28

Ti. annak örülök, hogy neked bejött.

felician 2009.05.31. 12:20:51

Sziasztok!
Lehet, hogy most már kicsit idejétmúlt ezt felvetnem, de nem tudom, az asztrológia kapcsán belinkelte-e valaki ezt a tanulmányt:
http://www.tar.hu/albedo/asztrologia.htm
Igényes (bár hangnemében sajnos feleslegesen arrogáns) összefoglalás az asztrológia állításainak tudományos teszteléseiről. Talán érdemes elolvasnotok, tisztába tesz ezt-azt, illetve elvezethet érdekes ismeretelméleti kérdésekhez, illetve ahhoz a kérdéshez, vajon a Szentlélek szabadságába (vagy jóérzésébe:) belefér-e, hogy egy alapvetően önmanipuláción alapuló információs rendszeren keresztül is kifejtse hatását... utóbbi kérdés már csak azért is izgalmas, mert kis kekeckedő kedvvel azonnal ráirányítható a saját hitrendszerünkre, vallásunkra, illetve sokunk hitéletének sajátságaira is...
üvd f

g.apollinaire 2009.06.01. 09:12:19

@Satori: Ne értsd félre a kényszert: még fizettem is érte :)

bölcsésztanár 2009.06.03. 18:13:43

@g.apollinaire:
Nagyon érdekel, hogy milyen "módszerrel" dolgozott a gyógyítód, ugyanis szerintem erre egy nagyon jó pszichológus is képes.
süti beállítások módosítása