Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Maslow másként

2012.09.24. 20:06 scapinelli

maslow-piramisa-mc3a1ria-rc3a1dic3b3-12_09_20.jpgDe az embert vágyai vezérlik – dalolta Petőfi Sándor. Ezt vallja a reklámipar is, persze a vágyakat másképp értelmezve, többnyire a maslowi piramis alsó két szintjén. Ugye, kedves  olvasóim, ismerik Maslow piramisát? Maslow Ábrahám az állati motivációval foglalkozott, de később habozás nélkül az emberi igényeket és szükségleteket is rangsorolta, és az önmegvalósítást értékelte legnagyobbra. Ez a szemlélet ma is uralkodik mind a marketingben, mind a politikában, bár az elit hajlamos saját igényeit a csúcsra helyezni, mivel oda képzelik eleve magukat.

Quentin R. Skrabec Jr. Maslow piramisát újraértelmezte, Szent Benedek regulája szerint. Szerinte a rendalapító az 5. században, korának nyelvén, de máig érvényesen, úgy fogalmazta meg a szerzetesek szabályzatát, hogy azt alkalmazva a barátok igényeit minden szinten kielégítette. Szerinte a modern ipari vállalatokat is ezen elvek mentén kéne újra szervezni, hogy ne végezzenek önpusztítást a haszon és csak a haszon nevében, hanem minden érintett boldogulását szolgálják. Skrabec kimutatja, hogy a karoling reneszánsz és Európa újjászületése az előző ezredfordulón is a bencés regula alapján állt, arra épült. Impozáns gondolat, mesteri levezetés. A Management by Jesus szemináriumok filozófiájában is átvettem ezt a gondolatot.

Röviden összefoglalom: Szent Benedek jó atyaként gondoskodott az övéiről, a legalsóbb szintekre is nagy gondot fordítva: az étkezéseket, az alvást, vagy a munkafolyamatokat részletesen szabályozta. Nagy hangsúlyt kapott nyugtalan korában a 2. szinten a biztonság: a kolostor stabilitást jelentett, mert önfenntartó volt és fegyelem szabályozta mindennapjait. A harmadik szinten a szociális igényeket a közösség és a közös liturgia elégítette ki, de a közös munka is nagyban hozzájárult. Az önbecsülést a tanulmányok és mesterségek magas szintű elsajátítása és gyakorlása biztosította. Végül az önmegvalósítást a szerzetes a harmóniában és a rend spiritualitásában találta meg.

Minden bizonnyal meglepő, hogy egy pszichológiai koncepció, melyet a modern önzés szentesített és tett főáramlatú elméletté, egy 1500 éve sikeres spirituális mozgalom életerősségének forrása is lehet. Azért meglepő ez, mert mindennapjainkban az önmegvalósítási hajsza nem boldogságot teremt, hanem frusztrációt, sőt gyakran depressziót. Nos, a maslowi piramis hagyományos értelmezése, vulgarizált változata, a fogyasztói társadalom ideológiájává vált! A Maslow által felsorolt szükségek valóban jelen vannak az emberi pszichében, de a piramis értelmezése sokszor félrevezető. Sokan úgy értelmezik, hogy előbb ki kell elégíteni az alsóbb szinteket, és csak ezek kielégítése után kerülhet sor a magasabb igényekre. Kétségbe vonom ennek a látásmódnak a helyességét. Az öt szintre besorolt vágyak nem valamiféle kronológiai vagy logikai sorrendben jelentkeznek, hanem kezdetektől jelen vannak már a kisgyermek lelkében. Az önbecsülés és önmegvalósítás nem valami luxus, és főleg nem lehet a felsőbb tízezrek, vagy a felsőbbrendűnek vélt fajok privilégiuma! II. Frigyes császár hírhedt kísérlete a szüleiktől elrabolt és egy kastélyban „felnevelt”, azaz valójában csak etetett és itatott, de emberi kapcsolatok nélkül élő gyermekek elpusztulása már a kora középkorban megmutatta, hogy a közösségi szükségletek éppúgy szükségesek a túléléshez, mint az étel, az ital, vagy az alvás, az ún. fiziológiai szükségletek. Későbbi klinikai kísérletek ugyanazt mutatták be: simogatások és ölelgetések nélkül a legjobban táplált gyermek is elpusztul. Maslow piramisát újra kéne rajzolni, és a szeretetet megtenni alapnak!

70 komment

Címkék: motiváció Maslow pirmisa Szent Benedek regulája

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr994800468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

YganA 2012.09.25. 15:13:42

"Az öt szintre besorolt vágyak nem valamiféle kronológiai vagy logikai sorrendben jelentkeznek, hanem kezdetektől jelen vannak már a kisgyermek lelkében. Az önbecsülés és önmegvalósítás nem valami luxus, és főleg nem lehet a felsőbb tízezrek, vagy a felsőbbrendűnek vélt fajok privilégiuma!"

- teljesen egyetértek. Szerintem fontos, hogy ezeket a fő motivációs faktorokat fel tudjuk fedezni úgy általában is és egyes személyeknél is. (Esetleg egy könnyen megfigyelhető embernél: saját magunknál.)

Nyilván, ha egy csapattal szeretnénk valamilyen közös célt megvalósítani, jó tudni, hogy a csapat tagjainak hajtómotorjában mik a legerősebb indikációk. Pl. egy innovativabb karakterű ember sokszor még a piramis szerinti legalsó szinttel sem sokat törődik: képes napokon át szinte étlen-szomjan foglalkozni a "találmányával". Mások a személyes kapcsolatokat preferelják, esetleg a többi faktor hátrányára, stb. És tudomásul vehetjük azt is, hogy sokan elsősorban a fogyasztói társadalom kütyüire, mütyürjeire, vagy azoknak valamilyen átlényegült formáira harapnak rá. Nem feledkezve meg az elismerésről, megbecsülésről, tiszteletről - ezeket is különböző mértékben igényelhetjük.

Hasznos ezeket ismerni a legkézenfekvőbb (pl. család), vagy "legszentebb" közösségekben is. (Sőt , ha csupán emberekkel megrakott bárkával szeretnénk átjutni a túlsó partra...)

YganA 2012.09.25. 22:33:58

@YganA: "...az önmegvalósítást értékelte legnagyobbra. Ez a szemlélet ma is uralkodik mind a marketingben, mind a politikában, bár az elit hajlamos saját igényeit a csúcsra helyezni, mivel oda képzelik eleve magukat."

Vannak olyan nézetek is, hogy nagyon sok "önmegvalósító" van a szentek és a vértanuk között is. (most a küldetéstudatúakat nem említve.)

Szindrana 2012.09.26. 10:01:11

szerintem a Maslow piramis nem valami csinált, irányított dologról szól, hanem inkább egyfajta folyamatról. mármint, ebben az értelemben a szükségleteket nem generáljuk, hanem "megjelennek",és mi "rajtakapjuk" őket. Persze, ehhez hagyni kellene, hogy kicsit figyeljünk..

Az Önmegvalósítást is kicsit félreértelmezzük manapság. Kicsit azt gondoljuk, önmegvalósítás az, amivel egy bőséges környezetet valósítunk meg magunk KÖRÜL. De hát ez csak egy félreértés ebben a mai, civilizált világban :)

2012.09.26. 10:29:16

"a piramis értelmezése sokszor félrevezető. Sokan úgy értelmezik, hogy előbb ki kell elégíteni az alsóbb szinteket, és csak ezek kielégítése után kerülhet sor a magasabb igényekre. Kétségbe vonom ennek a látásmódnak a helyességét. Az öt szintre besorolt vágyak nem valamiféle kronológiai vagy logikai sorrendben jelentkeznek, hanem kezdetektől jelen vannak már a kisgyermek lelkében. Az önbecsülés és önmegvalósítás nem valami luxus, és főleg nem lehet a felsőbb tízezrek, vagy a felsőbbrendűnek vélt fajok privilégiuma!"
Hát ahogy én látom a piramis nem véletlenül piramis (pont ez a koncepció lényege) és nem oszlop, vagy egyszerű felsorolás.
Azzal viszont egyetértek, hogy a "csonka gúla" nem tekinthető "teljes" emberi életnek, ugyanakkor a teljes gúla "megvalósítása" nem feltétlenül luxus.
Az viszont lehet., hogy "spirituális értelemben" (jé a végén még én is használom ezt) a pramis alapjának is lehet valamiféle "alapja". Szeretet. Isten.

uszo 2012.09.26. 10:35:03

"Maslow piramisát újra kéne rajzolni, és a szeretetet megtenni alapnak!"

De nálunk már az, hiszen az alaptörvény is kimondja, hogy a kereszténység a nemzetmegtartó alap.

Gondolom ennek az alulra kerülésnek a jegyében szoktatjuk a áldozat vállalásra szeretetre azokat akik ennek a szükséglet piramisnak az alján vannak és eddig ezért nem érhettek fel a szeretetig. Most törvényes eszközökkel majd segítjük őket hogy tudják szeretni azokat akik tőlük feljebb vannak így azok is kapnak szeretetet, nem csak adnak lefelé.

"Hangulatkeltésnek minősítette a kormány tervét, hiszen most is azt kommunikálják, hogy a segélyezettek ingyenélők, miattuk jut kevesebb pénz a dolgozóknak."
www.nepszava.hu/articles/article.php?id=587539

Urfang 2012.09.26. 11:20:04

@uszo:

Törvényes eszközökkel segíteni a szegényebbeket, hogy szerethessék a gazdagabbakat? Ez valami vicc? Mondjuk ha az új adótörvény miatt a legszegényebbek azt látják, hogy ők többet adóznak mint eddig, a gazdagabbak meg kevesebbet mint eddig, akkor hirtelen kiárad belőlük a szeretet? És elönti a módosabbakat, akik eddig is árasztották a szeretetet a szegények felé, de most már az új törvénynek köszönhetően ők is el lesznek árasztva?

És ha valaki rosszul értelmezi a törvényt, és csak azt nézi, hogy hó végén kevesebb van neki a borítékban, és emiatt elmulasztja a szeretet árasztását a gazdagok felé, az törvénysértést követ el? Esetleg jogi következménye is lesz? Netán túlvilági következménye is?

uszo 2012.09.26. 12:51:47

@Urfang:
"Ez valami vicc? "

Az vicc. Csak akiknek a kárára csinálják azoknak nagyon keserű vicc.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2012.09.28. 11:26:33

@uszo: A társadalom szociális rétegződését összecsúsztatni az egyéni szükségleteket rétegző modellel: több, mint ügyes! Gratulálok!

2012.09.28. 13:42:14

@uszo:
a maslowi szükségletek hierarchiája így néz ki a nemzeti-keresztény polgári értékek mentén...

"Hegedűs Zsuzsanna szociológusnak - aki évi 12 millió forintért a társadalmi felzárkóztatást segítő tanácsokat ad a Miniszterelnökségnek -, a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány elnökének sofőrt is biztosítanak."

index.hu/belfold/2012/09/28/audit_es_sofort_is_kap_orban_fotanacsadoja/

ügyes...

2012.09.28. 13:49:08

@uszo:
ugyanekkor odalenn a mélyszegénységben még lehet tovább nemmegszorítani...

40 ezer körül húzhatja meg a kormány a segélyplafont
hvg.hu/gazdasag/20120927_Segelyplafon

ez a jövedelemkülönbség már egy katonai diktatúra/banánköztársaságban is elmenne...

2012.09.28. 14:55:43

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger:
Miért ne lehetne? Talán vannak is itt összefüggések, akár kézenfekvőek is.
Akárhogy is nekem nem tűnik érvénytelennek ez a gondolkodás.

iovianus 2012.09.29. 23:03:12

Szent Benedek regulája bár korszakalkotó, nem minden részét lehet manapság alapnak tekinteni. Példának okáért: Szt. Benedek azt írja elő, hogy a vétkes barátokat a többiek büntetésként jól verjék meg. (23.5)

Egyébként ez miért van benne a regulában? (4.4) "Házasságot ne törj."

uszo 2012.09.30. 20:06:56

@Izrael misztériuma:
"a maslowi szükségletek hierarchiája így néz ki a nemzeti-keresztény polgári értékek mentén..."

Hát igen. Akinek a szakértelme segít megszervezni ezt a keresztény szolidaritással és testvériséggel áthatott társadalmat attól nem szabad sajnálni havi 1 milliót, pénzt paripát fegyvert.

Bár kíváncsi lennék a szükséglet piramis melyik részén állnak akiket ezzel a szöveggel is jól lehet lakni.

"Onnantól, hogy a világra jövünk, a mi hét törzsünk köt szövetséget, a mi Szent Istvánunk alapít államot, a mi seregeink vesztenek csatát Mohácsnál, a turulmadár pedig a most élő, a már meghalt és majd megszülető magyarok nemzeti azonosságának jelképe" –

nol.hu/belfold/orban__minden_magyar_turulba_szuletik

uszo 2012.09.30. 20:13:54

@Izrael misztériuma:
"ez a jövedelemkülönbség már egy katonai diktatúra/banánköztársaságban is elmenne..."

Lassan egyházunk előveheti a felszabadítás teológiáját és megnézheti a banánköztársaságokban élő teológusok mit szólnak az evangélium fényében ezekhez a társadalmi viszonyokhoz.

uszo 2012.09.30. 20:21:38

@Izrael misztériuma:

"1994 áprilisában, a ruandai népirtás idején Rutihunza az afrikai ország déli részén levő Gaturában az Irgalmas Testvérek egyik intézményét vezette, ahol fogyatékos tuszi gyerekek kaptak menedéket. A vád szerint Rutihunza a gyerekeket átadta a hutu miliciáknak. Évekkel később Gaturában tömegsírt találtak, több mint négyezer gyermek holttestével."

hvg.hu/vilag/20120926_nepirtas_ruandai_pap_vatikan

Nekünk meg azt tanítják ebben az országban egyes politikus teológusok, hogy a "kereszténység nemzeteszme nélkül kozmopolitizmus"
Az intézményes hittanoktatás bevezetését nagyon fent kéne kezdeni.

uszo 2012.09.30. 20:23:36

mármint a piramison. vagy lent? Nem is tudom

2012.10.01. 12:23:07

@uszo:
miniszterelnökünk egy őspogány fallikus szimbólum előtt - tetejében pedig a szintén őspogány turulmadárral - imigyen szóla a zegybegyültekhez:

"Mi azért jövünk össze, általában azért emelünk szobrot, hogy válaszokat keressünk az olyan kérdésekre, hogy kik is vagyunk mi, magyarok, mi közünk van egymáshoz, mi az, amit ma külön-külön, és mi az, amit ma együtt meg kell tennünk. Ismerjük a jó pásztor példázatát. A jó pásztorét, aki nem üldögélhet nyugodtan a tűz mellett, amíg nem adott számot a rábízottakról, akinek, ha száz juha van, és elveszít közülük egyet, ott kell hagynia a kilencvenkilencet a pusztában, és addig kell mennie az elveszett után, amíg meg nem találja. És ha megtalálta, felveszi a vállára örömében, hazamegy, összehívja barátait és szomszédait, majd így szól hozzájuk: Örüljetek velem, mert megtaláltam az elveszett juhomat. Elszámolni jöttem ma Önökhöz, és elszámolni jöttünk össze mindannyian. Elszámolni a ránkbízottakkal. És, tisztelt Hölgyeim és Uraim, kedves Barátaim, ma nyugodtan vethetünk számot magunkkal, s mondhatjuk egymásnak: örüljetek, mert megtaláltuk elveszett juhainkat.”

2012.10.01. 12:25:32

@Izrael misztériuma:
A beszédben két példázat csúszik egybe. Az egyik János evangéliumának 10. fejezetében olvasható a jó pásztorról, Krisztusról, aki életét adja juhaiért. A másik Lukács evangéliuma 15. fejezetének példázata az elveszett bárányról. A pásztor minden egyes bárányért felelős, ha egy is elveszik, utánamegy, vállára veszi, hazaviszi, összehívja barátait, szomszédait, és azt mondja: “Örüljetek velem, mert megtaláltam elveszett juhomat.”
A jó pásztor Jézus Krisztus, aki életét adta juhaiért. Ő az, aki emberré lett, mindannyiunkért személyesen eljött, mert elvesztünk. A kereszttel együtt minket is a vállára vett, hogy visszavigyen “a mennybe, ahol nagyobb az öröm egy megtérő bűnös, mint kilencvenkilenc igaz miatt.” (Lk 15,7)

katolikusszemmel.wordpress.com/2012/09/30/a-jo-pasztor/

2012.10.01. 12:27:25

@Izrael misztériuma:
A miniszterelnök beszédírója nem csupán a jó ízlés határát lépte át, hanem a jó erkölcs és a keresztény teológia és írásmagyarázat kereteit is szétfeszítette, mert erős párhuzamot sugall Orbán Viktor politikusi tettei és Jézus Krisztus megváltó műve között...
Most már megismertük a forradalmi retorikát, megismertük a háborús retorikát, megismertük a Tenkes kapitánya-féle kuruc-labanc retorikát. Szombaton új fejezet kezdődött: a biblikus-megváltói retorika. Egyikre sincsen szükség.

katolikusszemmel.wordpress.com/2012/09/30/a-jo-pasztor/

2012.10.01. 12:34:38

az ÚR az én pásztorom...

מזמור לדוד (כ"ג), \ אסף נוה שלום \ MIZMOR L'DAVID, PSALMS 23
www.youtube.com/watch?v=5QN2ZF-yLrI&feature=related

Karakó 2012.10.02. 03:08:38

@uszo:

"Lassan egyházunk előveheti a felszabadítás teológiáját"

Érdekelnének az ezekről való konkrét gondolataid - nem mellesleg arra való tekintettel, hogy HITÜNK (szerintem) mindenekfelett a status quo fenntartását támogatja (favorizálja)...?

(magam nem ismerek "forrradalmi" szárnyat - csak kérdem, hogy tanulhassak)

Karakó 2012.10.02. 04:26:01

Monda az Ur Jónásnak: "Kelj fel és menj
Ninivébe, kiálts a Város ellen!
Nagy ott a baj, megáradt a gonoszság:
szennyes habjai szent lábamat mossák." (Babits)

Ja, megáradt a gonoszság; ezt ma - szvsz - gyűlölködésnek hívják... (ne legyen igazam:)

Ez a szerecsétlen izráel "fallikus szimbólumokat" vizionál (nem lehet, hogy amúgy "erényes" elfojtásai, önmegtartóztatásai okán? - nem tudhatom, csak kérdezem)

és még: "őspogány":)))))))))

Hát ("menetrendszerűen") nincs szó ilyesmiről.
Izráel talán még nem hallott obeliszkről - nyilván jót tenne, ha íráskényszere kielégítése helyett inkább hiányos ismeretei pótlására koncentrálna...
Jó, ez mindegy. Kutyát sem érdekel (izráel felkészültsége). Annyit azért megkérdeznék (inkább csak felvetném) nagytudású @Izrael misztériuma: címére: a romhányi Rákóczi obeliszk, a fitrenzei Boboli-kert obeliszkje, a lateráni-, dobogókői-, Piazz aSt. Giovanni-i vagy a Szt. Péter Bazilika előtti obeliszk "képére" is hasonló ejakulációt és epeömlést produkál/na-e?(!)

Ugyan, dehogy. Lényeg(e) csak a köpködés, besározás, gyűlölködés.... - (megfeleleő fétis-tárgy esetén)

2012.10.02. 08:58:16

@uszo:
A turul őskép a magyarok ősképe. Beleszületünk, akár csak a nyelvünkbe és a történelmünkbe. Az őskép a vérhez és a szülőföldhöz tartozik.
(orbánviktor)

Blut-und-Boden-Ideologie
de.wikipedia.org/wiki/Blut-und-Boden-Ideologie

Urfang 2012.10.02. 09:44:23

@Izrael misztériuma:

A legkevésbé sem akarom védeni Orbánt, mostanában teljesen becsavarodott, ilyenekkel jön, hogy ő a jó pásztor, meg hogy hat napot dolgozik és egy napot pihen, tényleg be fogja magát forgatni abba vízióba, hogy ő az isten, de azért lenácizni őt azért mert vérről és szülőföldről beszél, az se kutya.

Ilyen alapon a zsidókat is simán le lehet nácizni, mert a vér és a szülőföld az ő vallásukban is kiemelten fontos szerepet játszik. Par excellence blut und boden ideologie.

2012.10.02. 18:47:37

A "vér" és "talaj" (Blut und Boden), a "vérközösség" (Blutgemeinschaft), "közös vér" és "idegen vér", valamint "védeni", "széthullás", "szétesés", "felmorzsolódás", "összeomlás" állandóan visszatérő kifejezések a Mein Kampfban, Hitler beszédeiben és általában a náci írásokban. A már teljesen "kiforrott" náci eszmevilágban a haza, a német föld az anyát jelképezte, akihez "vissza kell térni", ugyanis csak a vele való szoros egység biztosíthatja a tökéletes harmóniát, a boldogságot (hasonlóan a csecsemő–anya kapcsolathoz). A német nép úgy jelenik meg, mint egy gyermek, vagy egy magzat, amelynek testét az anyai erő és vér védi, táplálja. "Elpusztítjuk a német lelket, ha elvesszük tőle a vidéket, amelyen megszületett" – állítja Hitler.
A náci fantáziavilágban a nemzet (föld-anya) egy élő test, melyet át- meg átszőnek a vörös vérerek. "A lengyel korridor olyan, akár egy testünkből kimetszett húsdarab, egy folyton vérző seb nemzetünk testén, amely mindaddig vérezni fog, míg a föld ismét nem lesz a miénk" – ilyen és hasonló gondolatokkal lépten-nyomon találkozhatunk Hitler írásaiban. A nép teste – akár csak az anyáé – élő szervezet, saját vérkeringéssel. A tét nem más, mint a vér tisztaságának a megóvása – meg kell akadályozni, hogy az "idegen vér" a nép ereibe szivárogjon. Ezt a "tiszta vért" védeni kell mindenfajta megmásítástól, a legnagyobb veszélyt pedig a zsidók jelentik, akik egy "destruktív elv" hordozói, élősködő paraziták a földanya testén. A zsidók tehát olyan testvérek, akik nem olvadhatnak bele az anya testének birtokbavételéhez egyetlen testté redukált testvéri közösségbe. A zsidó legfőbb fogyatékossága pedig intellektualizmusa. Ebben a rendszerben maga Hitler messianisztikus küldetéssel rendelkezett, ő egyesítette egy testben a német népet: "A Gondviselés arra szemelt ki, hogy az emberiség szabadítója legyek. Megszabadítom az embert az értelem minden bilincsétől."
A náci gyűlések is a legnagyobb cél elérését, a vérközösség megteremtését szolgálták, az "egység szenvedélyét" pedig semmi – sem a zsidó mint idegen test, sem az egyéni akarat – nem törhette meg. A tömeggyűlések is, melyek lényegében misztikus "istentiszteletek" voltak, az egyéni akarat megtörését, az egyéni ambíciók leépítését célozták. "Van-e nagyobb boldogság, mint egy barnainges gyűlés, amelyen egyetértésben rezdül a szónok és a hallgatóság lelke? Ezt a boldogságot csupán az első keresztény közösségek érezhették ugyanilyen erősen" – jegyzi meg Hitler immár hírhedtté vált művében.
A náci nyelv első jellegzetessége tehát a Blut und Boden (a "vér és talaj") kifejezések szakrális fénybe történő emelése képi jelrendszerek segítségével.

www.hetek.hu/hatter/200303/a_gyulolet_nyelve

uszo 2012.10.03. 09:43:06

@Karakó: "Érdekelnének az ezekről való konkrét gondolataid - nem mellesleg arra való tekintettel, hogy HITÜNK (szerintem) mindenekfelett a status quo fenntartását támogatja (favorizálja)...?"

Azt érteni vélem, hogy szerinted "HITÜNK" "mindenekfelett" és ebből következően lényege, csúcsa valamiféle status quo. Persze azonnali válaszom lenne erre az állításodra, ha biztosan tudnám, hogy ezt a kijelentést arra a teológiai és szoc.etikai problémára vonatkoztatod amivel kapcsolatban kérdést intéztél hozzám, de...már tapasztaltam, hogy nem értelek jól. Ezért megkérdezem mi ez a "mindenekfelett" fennálló állapot lényege amit meg kell tartani hogy a hitünk minden igazsága felett álló igazsága (status quo), ne sérüljön?

uszo 2012.10.03. 11:31:12

@Izrael misztériuma:

Tudod nekem alapvetően az a problémám, hogy egy deklaráltan keresztény ihletettségű állam nem érti, hogy a keresztény társadalom elméletet alapjaiban határozza meg XXIII János azon a gondolata, hogy:

"az összes társadalmi intézményrendszer alapja, létoka és végcélja szükségszerű módon az egyén az egyes ember aki lényegénél fogva társas lény"

"elsőrendűen fontos az emberi méltóság szentségét megerősítő és védelmező alapelv"

Az emberi méltóságot pedig mint katolikusként tudnunk kell egyetemes értékek alapozzák meg. Nem a vér determináltsága. Mert egyik vérhez, már ezt is tudjuk a turul, a másikhoz lehet hogy a farkas stb. tartozik így viszont nem tudjuk ki a jóságos a turúl vagy a farkas:)

Hol van a keresztény értelmiség a vezető környezetében aki azt mondana, hogy kérem ezt ne...mert ez génmanipuláció és így lehet, hogy a mustármagból, maszlag lesz.

2012.10.03. 12:20:16

@uszo:
nemzeti-keresztény értékek túláradása jegyében tombol az ellenforradalom a fővárosi névadó ötletbörzén, miközben a város 100 milliárdos minusszal kellene, hogy megküzdjön...

egyebek mellett tiszapista neve is megörökítésre került, kit adybandi nemes egyszerűséggel vad geszti bolondnak nevezett, és úgy írt róla: úrnak, magyarnak egyként rongy...

gellériandorendre pedig büdös zsidó, nem kell a nevesesem, amit még külön kellemetlen kontextusba helyez, hogy eközben Teleki Pálról, a II. zsidótörvény beterjesztőjéről, nyíltan rasszista és antiszemita politikusról pedig közterületet neveznek el...

az egészben a legszánalmasabb pedig az, hogya misimókus írója sem tetszett a jobbosoknak...

2012.10.03. 15:10:49

@uszo:
újabb keresztény-nemzeti értékek, ezúttal a dolgozó nép okos gyülekezete kezdett ámokfutásba...

Az alkotmányba kívánják betenni, hogy a regisztráció a választásra CSAK személyes a jegyzőnél, vagy ügyfélkapun keresztül történhet.
Vagyis vagy az okmányirodára kell elmenned vagy a jegyzőhöz, ha szeretnél majd a választáson szavazni.
Nos, kinek van erre ideje napközben, munkaidőben? Mert nekem sajnos nincs. Már csak tényleg egy lépés választ el minket attól, hogy csak Ópusztaszeren, az új turulszobor mellett lehet csak regisztrálni, minden hétfőn 8-tól 10-ig.

vastagbor.blog.hu/2012/10/03/nagyon_nagy_a_felelem_2014-tol

uszo 2012.10.03. 20:45:21

@Izrael misztériuma:

És megneveztettek a haza új bölcsei is.

"És úgy illendő, hogy a legbölcsebbek neve megemlíttessék, legyen az akárhogy is. Szabad György ilyen bölcs ember volt, Csurka István ilyen bölcs ember volt,.."
(Orbán Viktor)

www.nemenyi.net/default.asp?SID=65&Cal=&AID=0&Direkt=104848

Karakó 2012.10.04. 23:53:45

@uszo:

"az összes társadalmi intézményrendszer alapja, létoka és végcélja szükségszerű módon az egyén az egyes ember aki lényegénél fogva társas lény"

Az biztos, hogy a Szentatya óvatosan és visszafogottan fogalmazott, amint az rendesen várható / elvárható is. Nyilván nem akarta megsérteni azok érzékenységét, akiknek pl. a nemzeteszméről rögtön a kollektivizmus jut az eszébe, a kollektivizmusról a fasizmus, és így tovább (vö. "hivatásos rettegők") - feltehetően ilyen indíttatású tapintatból nem fejtette ki bővebben, mit lehet értenünk a "lényegénél fogva társas lény" alatt...

(egyszóval: LÉNYEGÉNÉL FOGVA)

"Az emberi méltóságot pedig mint katolikusként tudnunk kell egyetemes értékek alapozzák meg."

Azt ugyan nem tudom pontosan, melyek azok az egyetemes értékek, amelyek direkt az EMBERI méltóságot "alapoznák meg" inkább azt gondolom (sejtem), hogy minden teremtménynek, teremtett dolognak megvan a maga méltósága, közvetlen Isten-kapcsolata - márr csak azáltal is, hogy Ő nemcsak együttesen, hanem egyenként is létben tartja ezeket (őket) - ameddig jónak látja.
Azáltal pl., hogyaz Ószövetség Istene egy népet választott ki tervének eszközéül, könnyűszerrel belátható a "népek" méltósága (ha úgy teszik, létoka).

Karakó 2012.10.05. 00:24:14

Azt érteni vélem, hogy szerinted "HITÜNK" "mindenekfelett" és ebből következően lényege, csúcsa valamiféle status quo.

(...) hitünk minden igazsága felett álló igazsága (status quo)

Kedves @uszo: sikerült teljesen kiforgatnod a gondolatomat (kérdésemet) - de ez nem a Te hibád, nyilván félreérthetően fogalmaztam.
Sehol sem állítottam, hogy hitünk lényege vagy "csúcsa", sem azt, hogy maga az "igazság lenne a status quo. Beláthatod, hogy ez nonszensz; ha bármi más kijelentésből ilyenre következtetsz (irányomban), az hibás következtetés.

Csakis arra szerettem volna utalni, hogy (szerintem) Jézus engedelmességre tanított (méltányosságra a fennálló rend viszonylatában), és egyáltalán nem támogatta a lázadást.
A felszabadítás teológiájáról csak annyit sikerült megtudnom, hogy egy időben Latinamerikában kísérleteztek olyan (egyházi) gondolkodással, ami az "elnyomottakat" támogatná (segítené?) az "elnyomókkal" szemben. Nehezen tűnik ez összeegyeztethetőnek az alappal. Gondoltam, csak egy-két szóban kifejtenéd ezt...
Ha álságosnak gondolod a kérdésem (minden okod meglehet erre, mert néha szoktam, vagyis próbálok ironozálni) - az más, akkor hagyd figyelmen kívül. Kösz.

uszo 2012.10.05. 09:26:43

Kedves @Karakó:
"Az biztos, hogy a Szentatya óvatosan és visszafogottan fogalmazott, amint az rendesen várható / elvárható is. Nyilván nem akarta megsérteni azok érzékenységét, akiknek pl. a nemzeteszméről rögtön a kollektivizmus jut az eszébe, a kollektivizmusról a fasizmus, és így tovább (vö. "hivatásos rettegők") - feltehetően ilyen indíttatású tapintatból nem fejtette ki bővebben, mit lehet értenünk a "lényegénél fogva társas lény" alatt..."

Igen bőven kifejtette :) (csak nem volt időm bepötyögni az egész enciklikát. Akinek írtam az meg tudta miről beszélek )
Azonban ez a kifejtés nem téged igazol, helytelen a feltételezésed.
Nézz utána mikor élt a hivatkozott pápa és rájössz a világ akkoriban nem hivatásos rettegőkből állt, hanem olyanokból akik még valóban rettegtek a kollektivista gyakorlattól, ahol is az emberi személy másodlagos a kollektívával szemben. Ezért volt szükség ezeknek a szociális enciklikáknak a megfogalmazására, ahol az Egyház állást foglal minden ember alapvetően egyenlő méltósága és az emberi jogok mellett.

"lényegénél fogva társas lény"
Röviden: Ettől ember. Erkölcsi lény.
Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a társas lény lét célja a nemzetállam vagy a nemzet materiális vagy transzcendens java.

Hanem a társas lény úgy alkot társadalmat, hogy annak:
"létoka és végcélja szükségszerű módon az egyén az egyes ember aki lényegénél fogva társas lény"

Azt pedig azért beláthatjuk, hogy mindez működhet nemzeteszme nélkül is. Ezért beszélünk egyetemes értékekről.

manlakos 2012.10.05. 12:10:23

@uszo: "Azt pedig azért beláthatjuk, hogy mindez működhet nemzeteszme nélkül is."
Tegyük fel, hogy működhet.
De!
Én sem értem,mi a gondod azzal,hogy ha bárki úgy gondolja,hogy,a " lényegénél fogva társas lény" voltát, nemzeti keretek között (is) szeretné megélni?

uszo 2012.10.05. 21:05:49

@manlakos:
"Én sem értem,mi a gondod azzal,hogy ha bárki úgy gondolja,hogy,a " lényegénél fogva társas lény" voltát, nemzeti keretek között (is) szeretné megélni?"

Ezzel így megfogalmazva szerintem sincs semmi gond.
Hiszen tudjuk a civil társadalom nem azonos valamely politikai közösséggel. Pláne nem azonos bizonyos vérközösséggel.

uszo 2012.10.08. 22:43:29

"Mert, mondta Orbán: „A demográfia kulcsfontosságú. Ha valaki nem képes magát biológiailag fenntartani, hogyan várhatja azt, hogy gazdasági, politikai és katonai értelemben fenn tudja tartani magát? Ez lehetetlen.” „Az a válasz, hogy más országokból engedjünk be embereket (...). Gazdasági értelemben ez lehet megoldás, de nem megoldás a valódi betegségre, arra, hogy valaki képtelen fenntartani a saját civilizációját.”

galamus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=166580:amerikai-neokonzervativ-lap-orban-magyarorszaga-laboratoriumkent-szolgalhatna&catid=79:kiemelt-hirek&Itemid=115

Na ez van. Orbán, ellentétben akár egy humanista ateistával, vagy egy kereszténnyel aki ismeri az egyház társadalmi tanítását, azt hiszi, hogy létezik a biológián, a véren alapuló spec. magyar civilizáció.

2012.10.09. 07:44:26

@uszo:
„A cél a vérközösség (Blutgemeinschaft) megteremtése volt, s ezért minden, az "egység szenvedélyét" (Fourier) megtörő elemet fel kellett kutatni és könyörtelenül el kellett távolítani. Természetesen elsőként az egyéni akaratot kellett felszámolni. "Az egyéni boldogság kora lezárult. A közösség boldogságára való törekvést tesszük helyére. Van-e nagyobb boldogság, mint egy barnainges gyűlés, amelyen egyetértésben rezdül szónokok és hallgatóság lelke? Ezt a boldogságot, csupán az első keresztény közösségek érezhették ugyanilyen erősen.”
(Rauschning)

uszo 2012.10.09. 15:09:57

@Izrael misztériuma:

"A kormányfő kedden a budapesti Magyar Állandó Értekezleten (Máért) azt mondta: a magyar kormány jó okkal aggódik a romániai fejlemények miatt, évek óta nem fordult elő ugyanis olyan politikai hangütés a román belpolitikában, mint amilyet mostanában hallani.

Kiemelte: a román kormánnyal való együttműködést Magyarország továbbra is stratégiai kérdésnek tekinti, de nem zárható ki, hogy Romániában nacionalista fordulat történik."
(Orbán)

Ugye ugye, azért civilizáció meg civilizáció között van különbség. Mert vannak jó és rossz nacionalisták.... vagy civilizációk? :))) Sebaj majd mindenki vallási fundamentalistái eldöntik kinek van igaza. A románok a románokról a magyarok a magyarokról. Vagy akár fordítva.

"Orbán Viktor szerint az európai társadalomfejlődés következő szakasza a vallásból átvett, a tízparancsolat szellemében megfogalmazott tradicionális értékekre, a család megerősítésére és a nemzetek reneszánszára fog épülni."

Mikor fejlődünk...vissza a hagyományba....és példát adunk a tudatlan nemzeteknek/civilizációknak, akkor az lesz a baj, hogy az ilyenek mint ezek ez társadalom fejlődésbe elmaradott románok nem fogják tudni, hogy van is hátra az előre, az előre meg a hátra, hogy az nekünk is tetszést arasson. Bár azért igazságtalan ez a Viktor. Mivel a románok sosem jártak olyan mélyen a tévúton mint ez a 68-as EU-t is kitaláló, a nacionalizmust megtagadó humanista nyugat. Na ezekkel mi lesz? Ezek hogy lábalnak ki ebből?:)))

Viccen kívül nem értem hogy képes azt állítani, hogy bármely normális ember tagadná a család értékét, és azt súgni, hogy akik nem úgy gondolkodnak mint ő azok bizony ezt a társadalmi alapértéket is elvetik.

2012.10.09. 15:28:40

@uszo:
"de nem zárható ki, hogy Romániában nacionalista fordulat történik."
(Orbán)

Orbán Viktor miniszterelnök „elismerve és méltányolva Szász Jenő Erdélyben eddig kifejtett tevékenységét” felkérte őt a Nemzetstratégiai Intézet megalapítására és vezetésére

mandiner.hu/cikk/20121009_orban_felkerte_szasz_jenot_a_nemzetstrategiai_intezet_vezetesere

már felkészülten várjuk a nacionalista fordulatot, szászjenő már bizonyított, sokszorosan bukott politikus...

uszo 2012.10.09. 22:21:42

@Izrael misztériuma:
"Orbán Viktor miniszterelnök „elismerve és méltányolva Szász Jenő Erdélyben eddig kifejtett tevékenységét” felkérte őt a Nemzetstratégiai Intézet megalapítására és vezetésére"

Jó, Jó de mi lesz akkor a másik nemzetstratégával Semjénnel?

Aki azt mondja: "kis nép vagyunk, de hatalmas nemzet, amely a sport és a tudományok területén kimagasló teljesítménnyel bír." (okosak vagyunk és erősek)

Nem tudom a stratéga a zsidó Nobel-díjasokat a néphez, vagy a nemzethez sorolja?
Fogas kérdés, mert ezek nem a turulba születtek. Ezt már régtől, legalább Tormay Cecilétől biztosan tudjuk, akinek művét a minap adta főműsoridőben a közszolgálati TV 1.

2012.10.10. 07:57:52

@uszo:
nemzeti keresztény értékek mentén....

magyarok leszbikus, zsidófaló nagyasszonya a józsefváros mélyén, hol a házak összebújtak az önkormányzat jóvoltából nemrégiben szobrot kapott és a népnemzeti nagy másfélmilliárdos könyvsorozat indító könyve lesz egyik műve a magyar nemzet nagy épülésére....

nem tudom, van-e még irodalom még ennél is lejjebbb???

Karakó 2012.10.11. 01:09:09

@uszo:

"lényegénél fogva társas lény"
Röviden: Ettől ember. Erkölcsi lény. - írod.

Ez kb. a darwini eszme következtetése. Ha még a munkát is hozzáteszed, mint "ettől ember az ember"-kritériumot, akkor szép lassan eljut(hat)sz a marxizmusig.

Szerintem ez nem (pont) így van: az ember attól ember, hogy Isten annak teremtette; ez a szükséges és elégséges (ontológiai) ok.
Ettől független az, hogy lényegénél fogva társas lény (bár itt nem egészen világos, hogy milyen értelelemben használjuk a "lényeg" kifejezést: afféle "substantia"-szerű, "legmélyebb lényege" jelentéssel, vagy pl. "elválaszthatatlan jellemző", vagy valami ehhez hasonló szenzussal) - hiszen egyedül nem tud élni.
Szóval tévedsz (szerintem), ha Isten, saját szándéka szerint, valami "magányos létezőnek" teremtett volna, attól még simán lehetnénk ember, sőt "erkölcsi lény" is - de nem így lett (és ezért esetleg így most nem is érthetjük, hogyan lehetett volna "az" lehetséges).

A többiek nagyjábból ebből következnek.

Karakó 2012.10.11. 04:55:57

@uszo:

"Orbán (...) azt hiszi, hogy létezik a biológián, a véren alapuló spec. magyar civilizáció."

(nahát! azért ne keverjük már a kultúrát a civilizációval - egy nálam műveltebb, olvasottabb embernél különösen szemet szúr az ilyen pongyolaság...)

"Hiszen tudjuk a civil társadalom nem azonos valamely politikai közösséggel. Pláne nem azonos bizonyos vérközösséggel."

Úgy tűnik, nagyon nyomja a begyedet ez a "vér-dolog"... (sorozatban előjön) Vajon honnan?
Nem lehet esetleg kényszeres feloldási vágya bizonyos el nem ismert ellentmondásnak?

Tudnod kell (és bizonyosan tudod is, hiszen nem tegnap kezdted az olvasgatást), hogy a magyarságtól végképp távol esik ez az "egy-vér" mentalitás, hagyomány, idea... Pontosan tudod a magyarság etnogenézisét (hét törzs, de akár korábbról is) - itt sohasem volt (hivatkozásban sem) "vérmagyar", de nézheted akár az Aradiakat is.

Hozzáteszem (saját kútfőből:), Európa egyetlen nemzeténél sem látom ezt a leszármazás-elvet ("ősi" hagyomány-szinten). De ha tudsz ilyet, segíthetnél (külön megköszönöm).
Arról van szó, hogy ez a "vérségi elv" éppen közel-keleti találmány (ott sem általános), és sajnos keresztény közvetítéssel jutott el Európába. Évszázadok alatt persze teljesen elterjedt, részben beágyazódott - az adott társadalmi csoport / réteg (vagy az egyes személy) fogadókészsége függvényében.
(a közel-keleti vérségi / leszármazási doktrínáról pontosabb és konkrétabb adalékokkal szolgálhat iménti /fentebbi/ beszélgetőtársad, akinek egyébként Gábriel főangyalról is - lévén obeliszkre helyeztetve - csak egy "fallosz" jut az eszébe; hát, szegény...)
Jut eszembe, nem lehet "véletlen" ennek hangsúlyos megjelenése az "árja-elmélet" összefüggésében - Hitler nyilván "saját fegyverükkel" óhajtotta volna überelni a zsidóságot (az ostoba).

Nekem persze édesmindegy, hogy itt a blogon, vagy gondolatvilágodban, eszmei identitásod szerint mivel / miben / hogyan vezeted le a regnáló hatalommal szembeni frusztrációdat; ezzel együtt is nagyon boldog lennék (vagyok), hogy felhívhattam a figyelmed ezekre a problémákra.

2012.10.11. 23:18:52

még egyszer a hangsúlyosan fallikusra formált oszlop erotikus hatásáról, hogy kisegítse végre az országot demográfiai kríziséből...

orbánviktor beszédében több esztelen gondolat mellett a Fidesz–KDNP–Jobbik retorikájában már korábban is fel-feltűnő náci eszmék minden eddiginél erőteljesebb, leplezetlenebb megjelenítése található meg...
Természetesen én is elítélek minden ilyen tanítást, és különösen aggaszt, hogy kitűnik belőle: profetikus-messiási küldetéstudata – amelynek kialakulására már többször felhívtam a figyelmet – minden eddiginél veszélyesebb vizekre tereli Orbánt: nem egy általunk már ismert univerzális istenkép messiása akar lenni, hanem ősmagyar-pogány és pszeudokeresztény elemekből ötvöz össze egy speciálisan magyar mitológiát, hitvilágot. Mivel a beszédében megjelenő tanítás kétségtelenül sokkal inkább jobbra esik a politikai spektrumon, mint amit a Fidesz vagy akár a KDNP eddig képviselt, valószínű, hogy Orbán ezzel a nácizmusra hajazó nacionalizmussal szélesebb köröket akar megnyerni: a Jobbik felé kíván nyitni. Fumigáló retorikájával kirekesztené a hazából mindazokat, akik nem „születtek bele a turulba”, nem tartoznak a pogány vérszövetséghez. Így a Horthy-korszak nyugalmasabb éveire utaló szakrális nacionalizmus helyett – ahogy korábban utaltam rá – talán szakrális nácizmusnak kellene hívnunk Orbánék irracionális, a végnapjaikra kialakuló rendszerét.

A birkák dala – Nyolcadik rész: Ópusztaszertől a Szabad Sajtó útig
(galamus.hu)

uszo 2012.10.11. 23:48:35

@Karakó:
"lényegénél fogva társas lény"
Röviden: Ettől ember. Erkölcsi lény. - írod.

Ez kb. a darwini eszme következtetése."

Tényleg? Látod, a zsidó-keresztény antropológia, hogy áthatja a világot!

"Szóval tévedsz (szerintem), ha Isten, saját szándéka szerint, valami "magányos létezőnek" teremtett volna, attól még simán lehetnénk ember, sőt "erkölcsi lény" is - de nem így lett (és ezért esetleg így most nem is érthetjük, hogyan lehetett volna "az" lehetséges)."

Persze csak az nem az Isten lenne Aki Van. Hanem valami más. Olyan lenne mint a te "embered" Ez az általad leírt "ember" nem is érthetné azt az Istent aki nekünk kinyilatkoztatta magát és nem érthetné akaratát. És ez az "ember" a mi fogalmaink jelentése szerint nem lehetne erkölcsi lény sem.
Mert szerintünk: "Istennek a maga jóságában és bölcsességében úgy tetszett, hogy kinyilatkoztatja önmagát, és tudtunkra adja akaratának szent titkát, mely szerint az embereknek Jézus Krisztus, a megtestesült Ige által a Szentlélekben útjuk nyílik az Atyához és az isteni természet részesei lesznek." (II.Vatikáni Zsinat Dei verbum)

Különben meg, Isten embert teremtett a saját képmására, férfinak és nőnek teremtette.
Címszavak, kicsit gondolkodj rajtuk: Isten kinyilatkoztatja önmagát, Saját képére teremtette, Szentháromság, Isten szeretet.

uszo 2012.10.12. 00:16:42

@Karakó:
"(nahát! azért ne keverjük már a kultúrát a civilizációval - egy nálam műveltebb, olvasottabb embernél különösen szemet szúr az ilyen pongyolaság...)"

Nahát! Már megint nem figyelsz. Orbán keveri!

"Szemantikailag" nem megy? Vagy valami "frusztrációd" van? Vagy elfojtás? Már hogy alkalmazkodjak értelmezési sémáidhoz, érvrendszeredhez....

Beszélgető társamat meg ne minősítsd már.
Neki ismeretei széleskörűek tudása nagy, ellentétben azokkal akiknek leginkább az arcuk nagy.

egyérintő 2012.10.13. 09:40:56

@Karakó:
Karakó, jól látom, hogy csak egy, esetleg két katolikus van csak a Jezsuita bloggereken (rád és manlakosra gondoltam), akik a fenti két versenyzőt a helyükre akarják rakni?

Karakó 2012.10.14. 02:45:57

@egyérintő:

Óóóóó, ugyan, kedves egyérintő, hogyan jönnék én ahhoz, hogy a tisztelt versenyzőket "helyükre rakjam"?!

Mindössze, mezei talpasként merészkedem bizonyos ellenvetéseket megfogalmazni - hát gyarló módon, tudom, de kinek-kinek képességei szerint, amint az rendeltetett...

(keveset jársz erre...)

Karakó 2012.10.14. 03:01:12

@uszo:

"Nahát! Már megint nem figyelsz. Orbán keveri!"

Nézd, igazán nem vártam (soha) összeomlásodat, "fejedre-hamu-szórását", de azért az ilyen infantilis (óvodás) "érveléstől" többre számítottam.

Orbán sehol nem beszélt "magyar civilizáció"-ról.
Ha te (titokban / gondolatban) kevered a kultúra fogalmát a civilizációval, azt lécci ne akard már más nyakába varrni...

Karakó 2012.10.14. 03:26:02

@uszo:

"Beszélgető társamat meg ne minősítsd már.
Neki ismeretei széleskörűek tudása nagy, ellentétben azokkal akiknek leginkább az arcuk nagy."

Ugyan, hol / hogyan minősítettem volna szegény beszélgető-társadat (izráelt) - fallikus víziói őt magát minősítik (még akkor is, ha ötleteit / látomásait a Népszavából ollózza).
Persze, hogy nem vitatom "széleskörű, nagy" tudását, ismereteit. Viszont azt - érthető korlátaim okán - soha nem fogom tudni számodra (is) érthető, emészthető alakban megfogalmazni, hogy mennyire viszonylagos a tárgyi (lexikális, adatismereti, stb) "tudás", és mennyire embertelen (káros, destruktív, stb) ennek visszaélés-szerű, hazug (szívtelen, gerilla-módú) hasznosítása.

Egyebekben, sajnálom, hogy a "címszavakon" nem igazán jutottál túl; a gondolkodás (szerintem) nem áll meg ezeken, hanem a titkokat kutatja.

(messze nem elutasítólag mondom, de az elvileg lehetséges beszélgetés kereteit ez jelentősen szűkíti...)

2012.10.14. 18:15:51

@egyérintő:
amennyiben kereszténynek lenni annyit jelent, hogy utálni kell a zsidókat, akkor valóban csak egy-két keresztény van a blogon, bár mindnyájunk szeretett béluskáját, alias luciferkót, kifelejtetted a csapatból...

egyérintő 2012.10.14. 19:34:27

@Izrael misztériuma:
Ha ilyen komoly gondjaid vannak a blogon írókkal,hogy szerinted egy-két ember kivételével mindenki a zsidók utálásával van itt elfoglalva, akkor már értem ezt a nagy hittérítést, amelyet olyan lelkesen végzel itt a katolikusok között. A fidesz nácizásával viszont gondban vagyok. Aki nem elvakult filoszemita, az már kapásból náci? Mindenesetre egy lelkes barátod, Németh Sándor pár sorát ajánlom vigasztalásul, aki bibliai perspektívát és értelmezést akar adni a zsidóság egybegyűjtésének, valamint Izrael helyreállításának.:

atv.hu/cikk/20121013_nemeth_sandor_aki_izraelt_tamadja_a_keresztenyseget_is_tamadja

uszo 2012.10.15. 01:21:13

@Karakó:

"Orbán sehol nem beszélt "magyar civilizáció"-ról.
Ha te (titokban / gondolatban) kevered a kultúra fogalmát a civilizációval, azt lécci ne akard már más nyakába varrni..."

Dehogy keverem:)
Olvasd át lassan az alábbi szöveget és rájössz hogy O. magyar civilizációról beszél. Saját civilizáció=magyar civilizáció
magát biológiailag fenntartani,=nemzet tagjának nemzeten belül szaporodni
De neked miért baj, ha tényleg így van ?

"Mert, mondta Orbán: „A demográfia kulcsfontosságú. Ha valaki nem képes magát biológiailag fenntartani, hogyan várhatja azt, hogy gazdasági, politikai és katonai értelemben fenn tudja tartani magát? Ez lehetetlen.” „Az a válasz, hogy más országokból engedjünk be embereket (...). Gazdasági értelemben ez lehet megoldás, de nem megoldás a valódi betegségre, arra, hogy valaki képtelen fenntartani a saját civilizációját.”

egyérintő 2012.10.15. 10:09:50

@Karakó:
"(keveset jársz erre...)"

Te csak azt hiszed... ;)

A civilizáció fogalmát különben többféleképpen lehet értelmezni, de szerintem ez teljesen mellékes. A baj az, hogy most sem a lényegről, a magyar nemzet, vagy civilizáció katasztrofális demográfiai helyzetéről van, illetve nincs itt szó.

A hab a tortán ez a liberós nácizás. Ez igencsak hitelteleníti ezeket a beírókat.

Civilizáció:
hu.wikipedia.org/wiki/Civiliz%C3%A1ci%C3%B3

2012.10.15. 10:45:27

hogy mi a különbség a kultúra és a civilizáció között?
a civilizáció eredménye az angolvécé, de az már a kultúrához tartozik, hogy használat után lehúzzuk magunk után...
:-)

egyérintő 2012.10.15. 12:12:24

A civilizáció létrehozta az írásbeliséget. Egy jó íráshoz viszont kultúra kell...

csaba carmarthen 2012.10.15. 16:27:35

Erdemes esetleg meghallgatni, nehany (magyar szempontbol) neutralis velemenyt is...

youtu.be/LJe6yh0lSbA

youtu.be/Gs-77f4Sqh8

Kulonosen akkor, ha (magunkkal szemben is) oszinten akarjuk megkozeliteni a kerdest, hogy hol is huzodnak a kollektivizmus gyulekezo veszfelhoi...
youtu.be/aIJSrNh4MlU

... a nemzeti onrendelkezest es identitast elnyomando, demonizalando es azt felszamolando...

egyérintő 2012.10.15. 22:19:36

@Izrael misztériuma:

Most akkor a galamus.hu a mérvadó Orbán Viktor megítélésében, vagy az Izrael főrabbija, Yona Metzger? Merthogy Metzger úr levelet írt Orbán Viktornak, melyben háláját fejezi ki amiatt, hogy a kormányfő nagyszerű kapcsolatot ápol a honi zsidósággal.

Jó lenne, ha a zsigeri ellenérzésedet talán kihagynád a válaszodból és mint zsidóból lett keresztyén, vagy mint zsidó (csak te ismered itt magad) valami értelmes megoldást adnál a fenti ellentmondásra.

mno.hu/belfold/levelet-kapott-orban-viktor-1111608

2012.10.16. 13:16:16

nincsen semmi ellentmondás:
az udvari zsidók bírták rá a főrabbit, hogy írjon mán valami kedveset a viktornak, fizetség végett avagy helyett, amúgy országimázsi szempontokat is figyelembe véve, erre utal a google kereső 600 seggnyaló/nap beütésszáma is, miközben Izraelben nem hír a médiában egyáltalán, lehet, hogy nem is írtak levelet, vagy netán nem is kapták meg a zemtiájban, hanem csupán ízetlen tréfa az egész...

egyébként ezek a magyarudvari zsidók nem ollanok, minta német elődjeik, mert ők a fejedelem támaszai valának, itt peniglen a kiskirály tömi őket pénzzel, természetesen nem a sajátjával, hanem a máséval, persze ezért némi ellenszolgáltatást várván, utálja is a fajtájok őket erősen...

egy kicsinyke ízelítő még a boldog antivilágból, amikoris még minden a helyén vala:
"Az egész középkoron át a legújabb korig megvolt, különösen minden német fejedelemnek az ő bizonyos zsidója, ki pénzügyeit kezelte helyette, ellátta az udvart ékszerekkel és a legkülönfélébb árukkal, és hébe-korba ki is segíté az uralkodó urat pénzzavarából. Ezek az »udvari zsidók« - mint közönségesen neveztettek - fejedelmeik szeszélyének legalázatosabb szolgái valának, s a legtöbb esetben különös kiváltságokban részesültek, teljesített szolgálataikért, mely kiváltságok nem ritkán felkölték elnyomott hitsorsaik irigységét."

egyérintő 2012.10.16. 15:57:01

@Izrael misztériuma:
A hírt hozta a mno és az index is. Nem kacsa. Ha jól értem, akkor inkább szenilis, haszonleső vén marha számodra az izraeli főrabbi, semmint hogy pozitívnak mondhassuk az Orbánhoz írt levelét...

2012.10.16. 18:08:41

@egyérintő:
a főrabbi egy udvarias régivágású úriember, aki szeret örömet okozni másoknak, a haszonlesők pedig a fideszholdudvarába tartozó zsidók, kika rendszert legitimálják és a zavarosban halásznak, háthajut nekikis valami konc, miközben a zsidó hítéletet és egyéb aspektusokat (pávautca stb.) szigorúan a felső elvárásoknak megfelelően kontrollálják...

egyérintő 2012.10.18. 23:21:44

@Izrael misztériuma:

Jól értem, hogy szerinted egyes fidesz holdudvarába tartozó zsidó polgárok valamiféle legitimációt végeznek, ahogy mondod koncért.

Ha a legitimáció nálad azt jelenti, hogy vannak olyan zsidó emberek, akik nem antiszemitázzák hetente háromszor az fidesz, nem nácizzák hasonló rendszerességgel, meg nem mossák össze a jobbikkal, meg nem a kuruc infót idézik fidesz megnyilvánulásként, akkor voltaképpen igazad van. Ilyen alapon én is legitimálom, meg számtalan zsidó, nem zsidó ember is legitimálja a fideszt.

emmausz 2013.06.25. 09:20:22

3 megjgyzés:
- Akiknek hajlamuk van rá a spiccvasgyártás témáját is arra használják, hogy ellentétes politikai nézeteiknek hangot adjanak.
- Maslow-hoz: Biztos, hogy a szükségletek hierarchiájának a legalkalmasabb megjelenítési formája a piramis?
- Maslow igazát torzítja, hogy csak egyetemistákat keresett meg kérdéseivel. A többi korosztály tapasztalata, bölcsessége hiányzik a mintából. Így következtetései gyakorlatilag semmire sem alkalmasak. Bizonyítani nem tudom, de valami azt súgja, így akarta látni a szükségletek egymásra épülését.

fludd 2013.06.25. 09:31:52

@Izrael misztériuma:

Már régen nem az eredeti témához szólsz hozzá, csak fröcsögsz. Nyugodjál le. Nektek volt 40 + 4 + 8 évetek, és bizonyítottatok. Ennyi. Tessék pihenni, és ha az adott írásról van véleményed ahhoz hozzászólni. Vagy ha nem érdekel az poszt akkor megengedett a csöndben maradás is.

Isten áldjon!

gombaszakértőke 2013.06.26. 12:25:34

Helló!

Csak egy rövid vélemény, ha a masszív zsidózás után még hozzá lehet szólni a témához:
1:Egyrészt butaság, amit írnak, senki nem mondta hogy az ömegvalósításba nem férnek bele a spirituális vonatkozások, sőt. nem tudom a jezsuiták mennyi pszichológiát olvasnak a sok teológia mellett, ha annyit, amennyit más teológiákon, akkor érthető, hogy a szerző CSAK hallott Maslowról és a humanisztikus pszichológiáról, amiben egyébként éppen végre tudományos keretek között a teológián kívül éled fel a spiritualitás, és az arra való igény. Felháborítóan szűk látókörű ez a cikk. A másik megjegyzésem, hogy II. Frigyes gyerekkísérleteiről viszont soha nem hallottam, pedig biztos felkeltette volna az érdeklődésemet. Nem lehet, hogy ebben a csélcsap módon megírt cikkben miközben kilógó nyelvvel és izzadva fikázza a szerző a pszichológiát, nem kellett volna kikotyogni a rend titkos dolgait???

2013.06.26. 15:57:47

@gombaszakértőke:
II: Frigyes gyermekkísérleteiről...

He was also alleged to have carried out a number of experiments on people. These experiments were recorded by the monk Salimbene di Adam (who despised Frederick) in his Chronicles.[25] Amongst the experiments included shutting a prisoner up in a cask to see if the soul could be observed escaping though a hole in the cask when the prisoner died; feeding two prisoners, sending one out to hunt and the other to bed and then have them disemboweled to see which had digested their meal better; imprisoning children without any contact to see if they would develop a natural language.

In the Language deprivation experiment young infants were raised without human interaction in an attempt to determine if there was a natural language that they might demonstrate once their voices matured. It is claimed he was seeking to discover what language would have been imparted unto Adam and Eve by God. In his Chronicles Salimbene wrote that Frederick bade "foster-mothers and nurses to suckle and bathe and wash the children, but in no ways to prattle or speak with them; for he would have learnt whether they would speak the Hebrew language (which had been the first), or Greek, or Latin, or Arabic, or perchance the tongue of their parents of whom they had been born. But he laboured vain, for the children could not live without clappings of the hands, and gestures, and gladness of countenance, and blandishments."

en.wikipedia.org/wiki/Frederick_II,_Holy_Roman_Emperor

2013.06.26. 16:05:31

@gombaszakértőke:
II: Frigyes gyermekkísérleteiről...
google keresés eredménye magyarul:

Maslow másként
Mária Rádió – Jegyzetek – 3,5 ’ röpirat az etikáról 23 (2012_09_20)
ulrichblog.wordpress.com/2012/09/19/maslow-maskent/

A gyógyító érintés
2010. április 06. 07:17
Balobás Ferenc [Test-, és talpmasszőr]
A lélek masszőrje is, hiszen minden fizikai feszültség, a testnél mélyebb gyökerű.
www.harmonet.hu/psziche/54189-a-gyogyito-erintes.html

Dr. szpahi 2013.06.26. 18:36:41

@Izrael misztériuma:

Valószínű, hogy ez a II. Frigyes sztori is ugyanolyan 18-19. századi hamisítás, mint a Ius primae noctis vagy az erényöv.
süti beállítások módosítása