Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Donald Trump szerint a világ: globalizmus vs. szuverenitás

2019.10.04. 08:00 Satori

global-local.jpg

„A jövő nem a globalistáké. A jövő a patriótáké, a szuverén és független nemzeteké” – ez volt a központi üzenete annak a beszédnek, amelyet Donald Trump október 24-én az Egyesült Nemzetek Szervezete 74. Általános Közgyűlésének New Yorkban elmondott. Ezzel tehát az Egyesült Államok elnöke újra megerősítette az America first választási jelmondatban megfogalmazott szuverenista politikáját.

Trump beszéde az ENSZ üvegpalotájában hangzott el, ami a globalizmus és a multilaterizmus jelképe. A gyűlésen tett rövid látogatása alatt az elnök nem találkozott senkivel. Beszédében Donald Trump több alkalommal is a nemzetközi bürokratákra ellen fordult, akik szerinte „állandó politikai osztályt” alkotnak, amely „rendkívül szétforgácsolt”, és a médiával, valamint a gazdasági intézményekkel és a technológiai társadalommal együtt „kétségkívül ostromolja a történelmünket, hagyományainkat és értékeinket”. Szót emelt a „globalizmus prófétái ellen is, akik a múltban a vezetők fölött merev kontrollt gyakoroltak, és arra kényszerítették őket, hogy ne vegyék figyelembe saját nemzeti érdekeiket”. Ezek hajszolták „Amerikát vég nélküli háborúba”, állította Trump, és több alkalommal is megerősítette kívánságát, hogy korlátozzák a katonai beavatkozásokat és a konfliktusokat. „Az Egyesült Államok nem akar háborút egyetlen más néppel sem. Békét akarunk, együttműködést, amely mindenki számra kölcsönösen előnyös”, ismételte meg többször is, utalva a Kínával és Iránnal feszültté vált kapcsolatokra. „Ám sohasem fogok visszakozni, hogy védjem Amerika érdekeit” – tette hozzá.

Trump víziója olyan világ, amelyben „a bölcs vezetők az első helyre teszik saját népük és országuk jólétét”. „Nézzenek körül, itt van ez a nagy és csodálatos bolygó” – mondta még az elnök, ám egyáltalán nem említette a környezeti problémát, vagy a klíma és a globális felmelegedés kérdését. „Az egyszerű igazság így szól: hogy ha szabadságot akarsz, légy büszke az országodra; ha demokráciát akarsz, védd meg a szuverenitásodat; és ha békét akarsz, szeresd a népedet” – zárta beszédét Trump.

Hasonló módon érvelt Jair Bolsonaro brazil elnök is, aki formálisan hangsúlyozta ugyan elkötelezettségét a Párizsi klímakonferencián hozott határozatok mellett, ugyanakkor visszautasította az erdőirtással kapcsolatban ellene megfogalmazott kritikákat, azt állítva, hogy „az Amazonas nem az emberiségé, hanem Brazília egyik szuverén területe”. Bolsonaro az ENSZ Általános Közgyűlésén kijelentette, hogy „félreértésről árulkodik, ha valaki kijelenti, hogy az erdők a világ tüdői”, és megvádolt néhány országot, hogy „felelőtlenül és gyarmatosító módra viselkedtek” Brazíliával szemben.

„Amazónia érintetlen marad, és ez annak bizonyítéka, hogy egyike vagyunk azon országoknak, amelyek a legtöbbet teszik a környezetvédelemért” – mondta még Bolsonaro, azt magyarázva, hogy „ebben az évszakban a szárazság kedvez az öngyulladás jelenségének”.

(A L’Oservatore Romano, 2019. szeptember 26, csütörtöki számának 2. oldala nyomán.)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr2015182932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vaccinium 2019.10.22. 20:55:28

@manlakos: Semmi különös. Gyűjtöttek egy adathalmazt, aztán ráeresztették a statisztika nevű varázslatot. Majd jött egy másik csapat, másfajta varázs-, akarom mondani statisztikai módszereket használva az eredeti adatokon cáfolta az eredményt (igényes szaklapban illik ugyanis hozzáférhetővé tenni a felhasznált adatokat), majd az eredeti közleményt visszavonták.
Eredeti:
www.cell.com/current-biology/pdf/S0960-9822(15)01167-7.pdf?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS0960982215011677%3Fshowall%3Dtrue
Egy évre rá:
www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(16)30670-4?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS0960982216306704%3Fshowall%3Dtrue

És én még mindig rendületlenül hiszek a tudományban:-).
süti beállítások módosítása