Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Slovenských maďarskej dvaja priatelia

2011.11.14. 12:53 borazslo

Együtt kell dolgoznunk a szlovák jezsuitákkal. Ez nem lehetőség, nem ajánlat: nincs más választásunk.

Az európai apró rendtartományokat luxus fenntartani. Előbb-utóbb összevonás vár rájuk, de legalábbis nagyon szoros együttműködés. A spanyoloknál, a németeknél, a belgáknál, és nálunk is. Társat kell keresnünk. A románok az olaszokhoz csapódnak. A horvátok és szlovének könnyen egyesülnek. Ukrán provincia nem is volt soha. Az osztrákok a német egységbe szállnának be.

Maradnak a szlovákok. Történelmi nyomoraink máig mérgezik a kapcsolatunkat. A jezsuiták között is. Kultúránk még hasonló lenne, de a nyelvi árok szinte áthidalhatatlan. Pedig nincs más választásunk: az ősi jezsuita kreativitással rá kell találni a közös pontokra.

*

A múltkor a pozsonyi jezsuita rendházban szálltam meg. A vacsora végén a tartományfőnök arról beszélt, hogy a kis provinciáknak nagy kreativitással meg kell találniuk a közös munkákat: a csehekkel már vannak jó kezdeményezések, és a magyarok is nagyon nyitottak.

118 komment

Címkék: nemzetközi jezsuita

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr233353134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eichikarl 2011.11.22. 22:01:12

@Pandit: @borazslo:
Pozitív válaszotok meglepett, ledorongolásra számítottam - de kicsit mazochista vagyok ezen a területen, mert elég régóta "nyűvöm".
Egyébként tapasztalatom szerint a románokkal ugyanaz a helyzet kb., mint a szlovákokkal. Németországban egyszerűen "cukik" - már akikkel találkoztam. Általában sokkal vallásosabbak nálunk. Ja és ne felejtsük el - most ugye mindenki fel van háborodva, hogy expatriálni akarnak magyarokat szlovákiában, akik fölveszik a magyar állampolgárságot. És ez rendjén is van akkor, ha ugyamők akkor is tiltakoznak, amikor közvéleménykutatásban akár hogy is a megkérdezett szlovákok 31%-a szertint a magyarok intelligensek, míg fordítva ez csak 7%. Azért ez elgondolkodtató. Bizony, akit a környzete ennyibe vesz, az alkalom adtán nem biztos, hogy a legkedvesebb lesz.

2011.11.23. 07:34:43

@eichikarl:
"ledorongolásra számítottam"
Nem, nem. Teljesen egyet tudok érteni Veled.

thotferi 2011.11.23. 13:23:05

" a megkérdezett szlovákok 31%-a szertint a magyarok intelligensek, míg fordítva ez csak 7%. Azért ez elgondolkodtató. Bizony, akit a környzete ennyibe vesz, az alkalom adtán nem biztos, hogy a legkedvesebb lesz."
Mindenkit annyiba vesz a környezete, amennyit azok érnek!
Ők ilyen intelligensek velünk és még azt is elvárják egyesek, hogy észre se vegyük vagy vágjunk hozzá jó képet.
A magyar társadalom tudja, hogy milyenek a szlovákok.
Megérdemelték a negatív osztályzatukat !
Akik védik őket, azok költözzenek ki hozzájuk, majd megtudják !

borazslo · http://www.eleklaszlo.hu 2011.11.23. 13:35:45

@thotferi: én védem őket. (Van olyan szlovák akivel bajom van, de igen is védem őket.)

thotferi 2011.11.23. 14:08:26

@borazslo:
Nem elég védeni azokat, akik megérdemlik a védelmet! Tudomásukra is kell hozni azoknak, akiket meg nem szabad védeni ostobaságuk miatt, hogy miért alakult ki bennünk ez a vélemény róluk!
Ha van egy 7%-os szlovák intelligens réteg, akkor erre lehet építeni, de nem úgy, hogy a fülünket , szemünket, szánkat befogjuk a három majom példájára és kussolunk. Eddig így volt, ez nem vezetett sehova, csak még jobban elszemtelenedtek miatta, most az ostor használatának ideje érkezett el.
( Ego sum Atilla flagellum Dei malleus orbis !)

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.11.23. 14:16:37

A jezsuiták már visszacsatolták a Felvidéket? Hajrá, csak így tovább!
;-)

2011.11.24. 07:43:23

@borazslo:
Csatlakozom a védőkhöz.

"Mindenkit annyiba vesz a környezete, amennyit azok érnek!"
Óvatosan Feri! Van ennek értelme?
Mindenesetre most majd jól eldöntöm, hogy mire is tartalak. ;-)

eichikarl 2011.11.24. 09:45:25

Szerintem a nyelv az egyik kulcs - persze ha tanulják, személyesen egymástól is. Idén vagy tavaly ha jól tudm SJ és CJ szervezésben voltak közös nyári táborok - persze nemzetközi szinten, úgy hogy angolul vagy németül is lehetett kommunikálni. Azt nem tudom, hogy a nyelvi része ezeknek az együttléteknek milyenre sikeredett.

Nem tudok róla, hogy Magyarországon akárhol is működne az Európatanács 1995-ös ajánlása szerint az a program, amelynek keretében a határtól max 20-30 km-es távolságban lévő településeken alsótagozatban ún. immerziós (belemerítő ?) módszerrel a szomszéd nyelvét tanítják. A módszer lényege, hogy a célnyelv országából, a partneriskolából jön egy tanár, aki játékosan foglalkozik a gyerekekkel,, és havonta két havonta egy napot váltakozó térfélen együtt töltenek a partnerosztályok. (Ezért fontos, hogy max 1 órát kelljen egymáshoz utazni.) Két év után aztán, amikor elkezdik a második idegennyelvet, ezt abbahagyják, de szakkör szinten tovább lehet tanulni délután, hiszen a partneriskola tanára továbbra is rendelkezésre áll.
Ilyen programok működnek pl. a német-cseh és a német-lengyel határ mentén is. Pedig hát felhőtlen kapcsolatról beszélni közöttük enyhe túlzás, hiszen Németországban még néhány millióan élnek olyanok, akiket Lengyelországból vagy Csehszlovákiából elüldöztek. Igaz viszont, hogy a nemzetállami identifikáció harmad olyan erős sincs, mint Magyarországon vagy Szlovákiában.
Nekem meggyőződésem, hogy valami új csak 10 évnél fiatalabb gyerekekkel kezdődhet, akik még nem szocializálódtak bele olyan hiedelemrendszerekbe, amelyek szerint az egyik ember vagy kultúra gyakorlatilag magasabb rendűnek számít mint a másik.

A Jézus Társaságának történetét én ilyen szempontból nagyon érdekesnek tartom, mert ahogy én tájékozódtam, ők már a felfüggesztésük előtt is igen magyar érzelműek voltak - függetlenül attól, hogy milyen etnikumhoz tartoztak, vagy milyenben szocializálódtak. Az újra engedélyezésük után aztán szinte átvették a pálosoktól a stafétabotot ebből a szempontból. Ez akkor, az európai nemzetállamok születésekor, "trendy" volt. Aztán a 20. században a II. v.h. után sokan külföldre kerültek, és amikor visszatértek a nemzeti érzületnek egy nagyon érdekes keveréke jött létre. Most pedig ebből a szempontból is egy újraorientálódást tapasztalok. Talán még kialakulhat egy hangsúlyosabb európai-magyar vonal is, ahol a kettő kiegészíti egymást.
Tehát mondjuk az remek, hogy a Fényi Gyula Gimnáziumból régebb óta az egész Kárpát-medencébe mennek osztálykirándulni. Fontos lépés, dicséretes. A kérdés, hogy mikor jön el az idő, hogy ne csak magyarok legyenek ebbe bevonva. A romák felé fordulás fontos, magában is egzisztenciális, de ebben a kérdésben egy köztes állomás. Persze a másik oldal(ak)tól is sok-minden függ, de hát Teréz anya közkeletű mondása szerint, ha változást akarsz, kezdj el te változni. Szerintem a legnagyobb sikerek itt kecsegtetnek :-)

thotferi 2011.11.24. 14:34:13

@Pandit:
Nem tudom mit védesz, kit védesz akkor, amikor bennünket tesznek tönkre módszeresen a tót atyafiak a Felvidéken.
Ezt rajtad kívül az egész magyar társadalom meglehetősen reálisan látja , érzékeli.
A védelemre nekünk van szükségünk!
"Ne bántsd a magyart!" (Zrínyi M.)

eichikarl 2011.11.24. 16:29:30

@thotferi:
Szerintem ez a különbség a magyarországi és a határon kívüli magyarok között.
Ez utóbbiak sokat "kaptak", tehát védelmet kérnek. Ez érthetö. A magyarországiak közül vannak olyanok, akiknek erre a "védelemre" van affinitásuk, és vannak olyanok, akiknek nehezebb, hosszabb távú megoldásokra.
Egy kép: két ember (nem sportcélzattal) kickboxol - üti, rúgja egymást. Kétféleképpen lehet nekik segíteni. Ha az egyik fölénybe van, akkor kívülröl egyet kettöt behúzni neki, hogy lélekzethez jusson a rosszabb helyzetben lévö, vagy megpróbálni megoldásokat találni arra, hogyan lehetne elérni, hogy ne püföljék egymást tovább és véget érjen ez a "szoval minden úgy kezdödött, hogy a másik visszaütött" történet.

Tehát én komolyan mindkét segítséget fontosnak tartom, nem vicc. Jelen esetben ez a magyarországi magyarság küldetése, ugyanis a határon túliak teljesen benne vannak a "verekedö helyzetben". Nagyon nehéz lenne elvárni tölük, hogy ne a fejüket kapkodják és osszák a maflásokat. Személyesen jobban örülnék, ha a magyarországiak között jelentösen nöne a hosszú távon gondolkodók aránya, mert egyelöre úgy látom, hogy a romakérdéshez hasonlóan ez a kérdés is nagyon könnyen belpolitikai kisstílü pártcsetepaték játékává válik, ami senkinek nem használ.

tistedur 2011.11.24. 22:07:40

@borazslo: és az emberrel van bajod vagy a szlovákkal? :)

thotferi 2011.11.24. 22:44:15

@eichikarl:
Szerintem, te nagyon rosszul látod ezt a helyzetet !
A Felvidéki magyarok egyáltalán nincsenek abban a helyzetben, hogy a többségi szlovákokat "püföljék".
Ez már nagyon régóta egyoldalú meccs.
"Népek Krisztusa Magyarország!" (Márai : Kassa !)
Minket anyaországaikat terhel az a felelősség, hogy ilyen lagymatagon próbáljuk felhívni a kedves tót atyafiak és a nemzetközi közvélemény figyelmét arra, ami itt már évtizedek óta megy "magyar-püfölés" ügyben.
Senki nem akarja a szlovákokat püfölni, mert ilyen soha nem is volt.
Egyenlő jogokat és elbírálást követelünk! Nem mások kárára akarunk itt élni a Kárpát-medencében, hanem azt szeretnénk , ha mindenki megkapná az őket megillető jogait.
A hatszázezres felvidéki magyarságtól emberiség elleni bűntett megvonni az önrendelkezést! Minimum a teljes körű területi autonómiát követeljük!
Tudják ők ezt nagyon jól, ha megadják a magyarság jogait ,akkor búcsút mondhatnak vagy 12000 négyzetkilométertől is.
Ezért harapnak annyira , mert csak így tudják megőrizni országuk déli felének leszakadását !
Ne tegyük meg számukra azt a szívességet, hogy még mindig az ő malmukra hajtjuk ezt a vizet is!
Itt az idő, el kell indulnunk a feltámadás útján !

borazslo · http://www.eleklaszlo.hu 2011.11.24. 22:52:11

@tistedur: nyertél! Persze, hogy az emberrel van a bajom.

borazslo · http://www.eleklaszlo.hu 2011.11.24. 22:59:36

@thotferi:
Kedves Feri!

- minden igazságtalanság ellen fel kell lépni
- minden embert tisztelni és szeretni próbálok

A többit meg légyszi inkább magánban...

thotferi 2011.11.25. 00:07:02

@borazslo:
Én is erről beszéltem !
Ezt úgy kell megvalósítani, hogy egyik se menjen a másik rovására.
Azt kell megértetni a szlovákokkal, hogy minket Trianon nagyon igazságtalanul érintett.
Minden népnek joga volt "önrendelkezni", kivéve minket.
Minden nép helyett tulajdonképpen mások "önrendelkeztek" a nevükben a hátuk mögött.
A Kárpát-medence önálló államokra szabdalása, illetve odaajándékozása az itt élő népek , emberek megkérdezése nélkül történt az erőszak nyers erejére támaszkodva a mi kezünk lefogásával.
Ezt a Koltay-film lefordításával és bemutatásával, propagálásával is el lehet érni.
Ebbe az irányba kell elmozdulni !
www.youtube.com/watch?v=WgEexJ-bpeo&feature=related
www.youtube.com/watch?v=T5iaS-awjt0

eichikarl 2011.11.26. 21:56:08

Továbbra is tartom a véleményemet, hogy a magyarországi magyaroknak joguk és lehetőségük van disztingválni és törekedni arra, hogy a fekete-fehér kép egy kicsit áenyeltabb legyen.
Nagyon megszívlelendő dolognak tartom Olofson Placid atyáék gulág beli módszerét arra, hogy gyűjtsék az "ellenfél" pozitívumait és a saját hibáikat vallják be. Ép elmével csak így tudtak megmaradni. A magyarországi magyarok éppen egy ilyenfajta fejlődésben segíthetnek, szerintem, miközben én senkitől sem szeretném elvitatni a jogot, hogy "közvetlenül" segítse a határon túli magyarokat. Mindamellett reménykedem abban, hogy minden ellentétes tendenciával szemben a hosszú távon gondolkodók klubja is növekszik.

2011.11.26. 23:13:05

@eichikarl:
"Nagyon megszívlelendő dolognak tartom Olofson Placid atyáék gulág beli módszerét arra, hogy gyűjtsék az "ellenfél" pozitívumait és a saját hibáikat vallják be."
A magyar tanárokat arra kértem, beszéljenek arról, milyen igazságtalanság történt a szlováksággal az említett időszakban, és miben hibáztak Kossuth és társai, mit rontottak el a magyarok a kiegyezés után, miben tévedett Apponyi, Horthy és a magyar vezetés, és miben volt igaza a szlovákságnak az említett időszakokban.
A szlovák pedagógusoknak pedig a magyarok sérelmeiről kellett beszélni. Vagyis ők Kossuth, Apponyi, Deák, Horthy és a magyar vezetés igazsága mellett és a szlovák vezetők rövidlátása ellen érveltek. És a normális diákok megtapsolták őket.
A végén volt még egy előadás, amelyikben a diákok egy szlovák-magyar gazdasági vegyesbizottság ülését vitték a színpadra, és azt „játszották el“, hogyan lehetne közösen kimászni a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetből. Mert a fiatalokat elsősorban ez érdekli, és elegük van a „nemzetmentő“ hősi halottakból.
Hunčík Péter: Mese normális emberkékről és a normális életről
nepszava.com/2011/10/velemeny/huncik-peter-mese-normalis-emberkekrol-es-a-normalis-eletrol.html

thotferi 2011.11.27. 00:03:44

@eichikarl: @Izrael misztériuma:
Számunkra a "bűneink beismerésénél" is sokkal többet
jelent az, hogy lényegében puskalövés nélkül tudomásul vettük ilyentén való felszabdalásunkat Trianonban. Valamint Horthy Miklós is visszautasította Hitler azon ajánlatát, hogy fegyveresen vegyük vissza az egész(!) Felvidéket és a vasútvonalainkat átengedve segítsük meg Lengyelország elleni hadjáratában.
Mi csak azt kérjük alázatosan levett kalpaggal, hogy amit a Trianoni-szerződésben "garantáltak", -garantálniuk kellett elvileg és papíron-,a magyar és más kisebbségeknek, mint jogokat és előírásokat, végre 90 év elteltével, váltsák is valóra!
Ha ezt nem teszik meg, akkor a" szerződés" is érvényét veszíti,( vesztette)!
Nekünk nincs szükségünk "mea culpázni" , szerepjátékozni ezek után! Egyébként pedig a szlovákok a szabadságharcban a mi oldalunkon, Kossuth oldalán álltak és harcoltak, ellentétben a megtévesztett és becsapott románsággal, szerbséggel.

borazslo · http://www.eleklaszlo.hu 2011.11.27. 00:12:24

Mivel nem érzek igazi közeledést ezért nagyon szépen megkérlek benneteket, hogy ezt légyszi ne itt!!

csaba carmarthen 2011.12.01. 20:14:49

Dicsérjük az Urat! Béke legyen veletek! Isten magához hív benneteket. Elmélkedjetek ezen! Isten azóta hív benneteket, amióta megszülettetek.

Neki születtetek.

Arra születtetek, hogy szeressétek Õt.

Arra születtetek, hogy örömet szerezzetek Neki.

Arra születtetek, hogy visszatérjetek Hozzá!
Válaszoljatok hívására!

Megpróbáltalak szeretettel visszahozni benneteket üdvösségetek érdekében, üzenetemen keresztül itt és a világ más tájain is az igaz életre Istenben.

Kicsinyeim, igen, kicsinek nevezlek benneteket, mert az Úr elõttetek fedte fel Arcát, és nem a tanultak, nem az ügyesek elõtt.

Gondoljátok meg azt is, hogy nem test és vér nyilatkoztatta ki elõttetek ezeknek az üzeneteknek az igazságait, közeli bekövetkezését és kegyelmeit, melyeket a ti korszakotok kapott megmeneküléstekre.

Nem test és vér fogadtatja el veletek az üzeneteket, hanem maga az Atya, és az õ kegyelme van rajtatok.

Ezért imádkozzatok, ha testvéretek még nem kapta meg a kegyelem Szentlelkének pecsétjét, hogy õ is megkapja, megtérjen és bejusson Isten országába! Isten minden embert hív magához! Próbáljátok megérteni Isten békefelhívását!

Kérlek benneteket, hogy imádkozzatok a békéért! Buzgón dolgozzatok a békéért!

Áldott gyermekeim, hadd mondjam el újból, hogy szükségem van békét kérõ imátokra!

Kezembe veszem és tavaszi virágcsokorként ajánlom fel õket a Mindenhatónak . Nem vész kárba imátok, hanem Isten dicsõségére szolgál mint szeretetek bizonyítéka.

A Sátán igen hatalmas, és engesztelhetetlen haragjában üldözi az Úr "elsõ gyümölcseit", azokat, akik tanúságot tesznek Jézus mellett. Jézus már értésetekre adta régebbi üzeneteiben, hogy miképpen próbálja a Sátán kioltani a kicsi lángot, ami megmaradt e világban, hogy megvonja tõletek a világosságot és a boldogságot. Irgalom nélkül káromolja Isten hatalmát.

A ti békét kérõ buzgó imátok nélkül a Föld valóban meg fogja érezni a Sátán torkából kilövelt vízsugarat , amellyel el akar oltani minden kicsi világosságot, ami még bennetek maradt.

Szomorúságomra nincs kifejezés!

Imádkoztam értetek, és mindig imádkozni fogok. Gyermekeim, kérlek benneteket, hogy elmélkedjetek üzeneteinken!

Éljétek szó szerint üzeneteinket!

Én, a ti áldott Édesanyátok megáldalak benneteket .

www.tlig.org/hu/humsg/hum590.html

Ferdinandus 2011.12.01. 20:36:39

@csaba carmarthen:

Hogyan tudhatna az ember "örömet okozni" Istennek? Ez elég abszurd, kifordított, lehetetlen gondolatnak tűnik, vagy legalábbis magyarázatra szorul. Ellenkező esetben, Isten talán nem lett volna teljesen boldog egészen az ember megteremtéséig? Isten tökéletesen boldog az ember nélkül is, ehhez a fogyatkozatlan boldogsághoz az ember nem tud hozzátenni, minta ahogyan elvenni sem tud belőle. Az embernek van szüksége Istenre, nem fordítva.

csaba carmarthen 2011.12.01. 20:52:21

@Ferdinandus: ezt csak akkor tudhatjuk meg ha kiprobaljuk mi az, hogy onzetlenul es feltetel nelkul szeretni...

amikor valaki viszont-szeret anelkul, hogy azt elvarnam es igy okoz oromet

ez az az orom, amirol kerdezel

thotferi 2011.12.01. 22:51:20

@Ferdinandus:
"Mert újra öröme telik az ÚRnak abban, hogy jót tegyen veled, ahogyan öröme telt atyáidban"

"Mert hozzád fordul az Úr és öröme lesz benned a te jódra, a miképen öröme volt a te atyáidban."

"Mert az Úrnak öröme telik benned, a te javadra, ahogyan örömét lelte atyáidban,"

Mondom nektek, így fognak örülni az Isten angyalai egyetlen megtérő bűnösnek.”

www.garainyh.hu/utmutato/mynews.inc.php?a=a&mnid=1915&page=2

Ferdinandus 2011.12.01. 23:18:06

@csaba carmarthen:
@thotferi:

Rendben, így már érthető és elfogadható. Végső soron, értelmezés kérdése... Elnézést a akadékosságért. :-) Ha a Szentírás is "örömről" ír, akkor ez eldönti a kérdést. Persze, ettől még lényeges, hogy helyesen értelmezzük ezt a fajta "örömöt". Isten nem lesz "szomorú", illetve "boldogtalan" (ahogyan az üdvözültek sem), ha az ember esetleg mégsem kívánkozik együttműködni tervével. Ez csakis az ember számára jelent boldogtalanságot, halálon innen és túl.

thotferi 2011.12.02. 01:35:25

@Ferdinandus:
"megbánta az Úr, hogy embert alkotott a földön, és megszomorodott szívében..."(1Móz6,6)

"És szíveteket szaggassátok meg, ne ruháitokat, úgy térjetek meg az Úrhoz, a ti Istenetekhez; mert könyörülő és irgalmas ő; késedelmes a haragra és nagy kegyelmű, és bánkódik a gonosz miatt”.( Jóel 2,13)
"2003. március 15-én, Magyarország nemzeti ünnepén, temetői tartózkodásuk alatt az imádkozók észrevették, hogy a Szűzanya-szobor jobb szemhéjából az arcra széles sávban folyadék csorgott, amelyet sárga színűnek lehet látni. Ez a folyadék összegyűlt, onnan nem távozott el, nem párolgott el, ott szilárdnak tűnik. A "könnyezés" következő eredményét július 13-án észlelték, amikor az állon az eredeti csöppek alatt áttetsző könny is megjelent és azóta az alsó szemhéj enyhén duzzadtnak látszik. Október 13-án azt tapasztalták, hogy a szemből kifolyt folyadék egyre erősebb, nagyobb mennyiségű és az alsó szemhéj jelentősen duzzadt állapotban van"
bucsujaras.hu/janoshida/index.html

"A 62. kép—a Nap-kapu központi, kiemelkedő domborműve, mint említettem, Viracocha teremtőt hivatott ábrázolni. A közeli képen látható, hogy Viracocha Isten arcán könnyek gördülnek le, amelynek szimbolikus jelentése és üzenete az emberiség számára: ISTEN SZOMORU!"
ujgenezis.uw.hu/3/3_09.htm

Csodálatos magyar nyelvünkben összefüggés van a sír szavunk igei és névszói jelentése között.
Istenünk a Fia sírját és sírból való feltámadását az emberi lélek megrendítésére, a megtérésére szeretné felhasználni. Ha sírunk, megrendültünk, és ez előfeltétele újonnan születésünknek. Amikor a földi életbe megszületünk, akkor is sírunk, sírnunk kell, mert földi létünk egy siralomvölgy, amely a mulandóság, a halál, a sír átka alá vettetett.
Ebből kínál szabadítást a velünk együtt síró, könnyező, szomorú, szenvedő Istenünk.

borazslo · http://www.eleklaszlo.hu 2011.12.02. 08:19:52

No maguk is jól elvannak, mindegy mit is gondol a költő

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.12.02. 09:11:40

Szeretett atyáim és testvéreim!
Valahogy úgy írja az Írás, hogy"ne aggodalmaskodjatok!" Nemcsak az angol (és uram bocsá') a latin lehet a közös nyelv, hanem elsősorban a népdal. Az a 3-4 valóban szlovák népdal, ami fennmaradt, állítólag magyar szöveggel is létezik. Én csak egyet ismerek, a "Térülj-fordulj, vigyázz csak, vigyázz csak - A kemencét ne bántsad, ne bántsad - Mert nagy kincs a kemence, kemence - Ha nincs dunnád neked se, nekem se" szövegűt, ami gazdasági válság idején komplett, határokon átívelő együttműködési program is lehet. A hihetetlenül gazdag magyar népdalkincs viszont szinte hiánytalanul megvan szlovákul is, sőt mi több, még a magyarnóták jelentős hányada is. (A szlovák himnusz meg a hozzáértők szerint egy, általam magyar szöveggel ismert ruszin népdal dallammotívumaiból épült fel...)
Kassán én a szlovák misén is tudtam a Dómban magyarul énekelni a legtöbb népéneket, úgyhogy alighanem ott sincs óriási probléma, ha meg ott is áttértek afroamerikai spirituálékra, akkor megint nincs, illetve igen, de az meg közös baj.

Nem beszélni kell tehát elsősorban.

Énekelni.

Merthogy aki énekel, az duplán imádkozik, valamelyik szentünk szerint.

Énekelve még dadogni sem lehet...

matthaios · http://www.matthaios.hu 2011.12.02. 11:23:08

OFF:

Hogyan örül az Isten és hogyan bánja meg azt, hogy embert teremtett? Erre a kérdésre megpróbálok válaszoni (ha már egyszer a kérdések felmerültek), tudva azt, hogy a válasz teljesen kielégítő nem lesz és talán egy kicsit „elvontnak” tűnik. (Remélem valamit talán segít, de legalábbis nem árt.) Az Istenről való beszéd a tapasztalati és emberi világunk fogalmait használja, mert csak ezek állnak rendelkezésünkre. Az Istenre vonatkozó kijelentéseinkben tehát előfordulnak úgynevezett antropomorfizmusok. Isten azonban teljesen más mint teremtett világunk. Ezért ezek a fogalmak különleges módon alkalmazhatóak Istenre. A teológia „dialektikája” szerint Isten nem örül, nem jó olyan értelemben, ahogyan például az emberek örülnek vagy jók (via negationis, a tagadás útja). Ugyanakkor „az Isten örül” vagy „az Isten jó” kijelentések nem üres kijelentések, hanem Istenre vonatkoztatják azt a tökéletességet, amire ezek a jelzők a teremtett világban utalnak (via affirmationis, az állítás útja). Ezeket a tökéletességeket azonban végtelenül felfokozott mértékben kell állítani Istenről (via eminentiae, a fokozás útja). A fentieket összefoglalja az a kijelentés, hogy az Istenre és a teremtményekre ezeket a fogalmakat nem teljesen azonos értelemben, hanem analóg értelemben használjuk.

Hogyan örül az Isten? Ennek megértésében segíthet az a kijelentés, hogy Isten örökkévaló. Ez tulajdonképpen egy negatív kijelentés: azt fejezi ki, hogy Istenre nem érvényes az idő kategóriája. Mi az időt mint pillanatok egymásutánját, filmkockaszerűen éljük meg. A múlttal kapcsolatban emlékezetünk segítségével már képesek vagyunk bizonyos egybenlátásra, de azért itt is a pillanatok egymásutánjáról van szó; a jővőt pedig nem (vagy csak bizonytalanul és részlegesen) ismerjük. Ezzel szemben a térbeli dolgokat egyszerre látjuk. Az időtlen Isten az időt ahhoz hasonlóan egyszerre látja, ahogyan mi például egyszerre látjuk az utca mentén különböző távolságokban elhelyezkedő fákat (persze ez is antropomorfizmus). Isten tehát nem a jócselekedet megtörténte után kezd örülni, mert számára nincs előtte és utána.

Hogyan bánja meg Isten, hogy embert teremtett? Itt a helyzet annyival nehezebb, hogy míg az öröm esetében pozitívumról, tökéletességről van szó, a bánat negatív dolog. A fenti kifejezés arra utal, hogy az ember bűne nem Isten szándéka szerint való, ez csak Isten által megengedett, de nem jóváhagyott dolog. Isten „örök jelene” számára azonban a bűn mellett elválaszthatatlanul jelen van a megváltás is. Ahogyan húsvét éjszakáján éneklik az Exultet-ben: „Ó szerencsés vétek, hogy ilyen hatalmas és fölséges Megváltót kívánt és érdemelt!”

A fentiek inkább Isten megközelíthetetlenségére utalnak. Ennek fényében lehet csak igazán felfogni a karácsony, a megtestesülés igazi jelentését, hiszen itt olyan valaki jelent meg a történelemben, aki valóságos isten és valóságos ember. Így a megközelíthetetlen Isten egészen közel került az emberhez.

thotferi 2011.12.03. 14:03:55

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger:
A közös nyelv a magyar!
Ezt tudják a szlovák "nemzetvédők" is, ezért rettegnek annyira a magyar nyelvtől, de mi ne rettenjünk meg, hanem csak azért is, beszéljünk magyarul a Felvidéken !

"A ma szlováknak mondott nyelv úgy 1600-1400 évvel ezelőtt
kezdett elszigetelődni a magyar tözsnyelvtől, tehát „eredeti” szlovák
nyelv egyszerűen nem létezik: a magyar nyelv egyik leány-nyelve.
Vagyis nekünk, magyaroknak oly megértő szeretettel kell tekintenünk a szlovák nyelvre, mint a kisunokánkra. Mert az."
varga.hu/OSKOR_ELO_NYELVE/VARGA%20CSABA%20%20SZLOVAK%20A%20KISMAGYAR%20NYELV.indd.pdf

Tilikov (törölt) 2011.12.03. 18:12:04

@thotferi:

Kicsit belezavar a képbe, hogy 1600 éve még Európa keleti felén voltak a magyarok, a szlovákok ősei pedig a Kárpát-medencében a szláv alapnyelvet beszélték, de sebaj, tudjuk, hogy a hobbinyelvészeknek semmi se lehetetlen.

Az se zavarjon, hogy a szlovák egyértelműen jobban hasonlít a többi nyugati szláv nyelvre, a cseh, szlovén, lengyel nyelvekre, mint a magyarra, de sebaj, ha a hobbinyelvészek szerint a sumér is a magyarból fejlődött ki, akkor a szlovák miért ne fejlődhetett volna ki abból.

thotferi 2011.12.03. 18:31:37

@Tilikov:
És ?
A Kárpát- medencét folyamatosan lakták a szkíta -előd népeink már a bronzkortól fogva!
Ezt bizonyítja , hogy a "honfoglalóló" magyarok által birtokba nem vett peremvidék földrajzi nevei is magyarok. A "honfoglalás" kifejezés 19. századi eredetű, őseink ezt az eseménysort soha nem nevezték így, hanem a Krónikáinkban is fellelhető visszatérés szóval magyarázták.
A szlávok a hunok szolgái: "szkláve"(lat.) voltak és nyelvük a "hun nyelvből" alakult ki.
www.youtube.com/watch?v=uv9F17JKHW4&feature=related

www.youtube.com/watch?v=ZbAG8vmUXdw

Tilikov (törölt) 2011.12.03. 18:45:35

@thotferi:

Ha ez így van, akkor az gyökeresen felforgatja amit eddig a szláv nyelvekről és a magyar nyelv eredetéről gondoltunk és tanítottunk, úgyhogy szerintem értesítsd ezekről az új fejleményekről az MTA nyelvtudományi intézetét.

Ja persze, hogy ott a gonosz tudósok vannak uralmon, akik merő rosszindulatból hamis elméleteket tanítanak, hogy elfedjék az igazságot. Sajna úgy tűnik, hogy nyelvünk igazi eredete örökre blogkommentekre és internetes cikkecskékre lesz űzve.

De ne bánkódj emiatt, Isten nem szereti az igazságtalanságot, úgyhogy a gonosz tudósokat biztosan pokolra veti majd, a mennyországban pedig tiéd lesz a nyelvészeti katedra. Bár nem valószínű, hogy ott szükség van-e ilyenre, mivel egyszerűbb ha megkérdezzük majd egyenesen Ádámot, hogy "Ádám te magyar voltál?", mire ő örömmel feleli majd: "Igen". :)

thotferi 2011.12.03. 19:07:03

@Tilikov:
Vannak gonosz tudósok és vannak jó tudósok is.
Sajnos, ezt tudomásul kell venni és azt is, hogy jelenleg a gonoszok vannak többségben, mert a minket uraló nemzetközi bankármaffiának az az érdeke, hogy ne ismerjünk rá harcias, ellenálló függetlenséget szerető őseinkre a hunokra és a szkítákra.
A jó tudósok közé tartoznak a következők a teljesség igénye nélkül: László Gyula, Bakay Kornél, Mesterházy Zsolt, Aradi Éva, Obrusánszky Borbála, Marácz László,
Botos László stb.
Nyugodj meg, értesítették már az MTA" tudósait" erről, ezért acsarkodnak annyira és féltik jól fizető állásaikat!
A mennyországban is vannak, élnek tudósok, vannak könyvtárak és lehet folytatni a földi kutatómunkát, de itt már csak az igazság tükrében.

Tilikov (törölt) 2011.12.03. 19:26:35

@thotferi:

Pedig manapság annyi nálunk a gazdasági szabadságharc meg a világ elleni háború, hogy úgy tűnik a vezetőink mégiscsak ráismertek harcias hum-szkíta őseinkre. Kérdés, hogy ebből hasznunk vagy inkább kárunk származik-e.

A mennyországi kutatómunkáról viszont kétségeim vannak. Nem sok értelme marad a kutatásnak, ha ott ül mellettünk egy mindentudó iskolamester, akitől bármit megkérdezhetünk, és aki biztos nem vezet félre, mint a gonosz tudósok.

Bár valamivel el kell ütni az örökkévalóságot, hogy ne fulladjon unalomba...

thotferi 2011.12.03. 19:46:14

@Tilikov:
Úgy látszik, a mostani kormány vezetői közelebb állnak már , -mert talán "titokban" fel is ismerték őket,- valódi őseikhez.
"Kérdés, hogy ebből hasznunk vagy inkább kárunk származik-e."
Ez egy tipikus zsidó kérdésfeltevés!
Az igazi szabadságharcost nem ez motiválja, hanem az elvei, a hite, az igazságérzete.

"Nem sok értelme marad a kutatásnak, ha ott ül mellettünk egy mindentudó iskolamester, akitől bármit megkérdezhetünk, és aki biztos nem vezet félre"
Az iskolamester okosabb annál, mintsem, hogy ott üljön és mindenre kapásból válaszolgasson.
Az igazságkeresés izgalmas, felszabadító munkája a mennyben is tovább folytatódik.
Az élet örök értelme mindig ez marad!

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.12.03. 20:05:30

@thotferi: Tudom, még a héber is a magyarból alakult ki, nem beszélve a majáról és a szuahéliről...

Tudod, én megtapasztaltam azt, hogy Kassán, a főtéren csak a helyi cigányok mertek magyarul beszélni, természetükből adódóan nem is suttogva, halkan. Ez a fajta magyarkodás pontosan a Meciar-féle széngázszagú tót náciknak használ a legjobbam, ott ők nyernek vele szavazatokat.

Jóval korábban, amikor szintén egy ("béke-")táborban voltunk szlovák (cseh, morva stb.) testvéreinkkel, ugyebár minden évben a diákoknak kötelező volt két hetet az őszi, kézimunka-igényes mezőgazdasági betakarítási munkával eltölteni. Nem ingyen, ugyanazt a teljesítménybért kaptuk, mint a felnőttek, a nagyüzemek saját dolgozói, meg szállást-ellátást. Egyetemi éveim többségében Leveleken dolgoztunk. A helyi téesznek volt valami testvér-kapcsolata egy szlovákiai mezőgazdasági szövetkezettel, és azok rendszeresen akkor jöttek, mint "delegácija", amikor mi is ott voltunk. Először a véletlen hozta, hogy a mi mulatozó társaságunk összeakadt a szomjas vendégekkel és a tikkadt házigazdákkal, de utána minden évben előre szóltak, hogy menni kellene mulatni a tótokkal. Azokon az oldott hangulatú (az alkohol az egyik legjobb oldószer), hajnalig tartó "vacsorákon" tapasztaltam meg, amit fentebb jeleztem is, hogy úgy énekeltük a népdalainkat és magyar nótáinkat, hogy egy versszakot mi magyarul, egyet meg ők tótul.

Általában olyan éjfélig.

Akkorra a vendégek téeszelnöke meg a párttitkárja rendesen berúgott (amiben az is benne volt, hogy több körön keresztül csak nekik töltöttek almapálinkát, a többieknek az ugyanolyan üvegben tartott ásványvízből) és a szállásukra támogatták őket, valahogy megváltozott a helyzet.

A maradék vendégek nagy része is hirtelen megtanult magyarul...

iovianus 2011.12.03. 20:40:04

Szörnyülködve olvasom e sorokat.
Az együttműködés szép, és sok sikert kívánok hozzá.

De ekkora baj van? Ennyire nincs novícius? Még nálunk megértem, de egy Német vagy Spanyolországban???

Nem vagyok nagy nemzetmentő, de gyűlölöm ezeket a nagy rendszerváltásokat, amikor kijelentjük, hogy ami eddig volt az minden rossz, és most nagyon jó. Pozsony 900 évig Pozsony volt, és nem Bratislava...

A nyelv meg: angol? Egyébként a papok hogy állnak a latinnal? Beszélitek még vagy csak értitek?

borazslo · http://www.eleklaszlo.hu 2011.12.03. 21:44:12

Kedves @thotferi, én mindjárt elkezdek kimoderálgatni... Bocs.

borazslo · http://www.eleklaszlo.hu 2011.12.03. 21:46:10

@iovianus: a helyzet talán nem nagyon-nagyon rossz, remélhetőleg a létszám stabilizálódni fog, de a mostani alatt jóval. (Sok nagy öreg van köztünk.)

Latin? Áh... Nekem még tanították. És talán valamit még megértek, de komolyabb eszmecserére nem sokan képesek latinul. Olasz, spanyol, angol. Errefelé mostanság egyre inkább angol. Alkalmazkodni kell.

thotferi 2011.12.03. 22:38:55

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger:
"csak a helyi cigányok mertek magyarul beszélni, természetükből adódóan nem is suttogva, halkan. Ez a fajta magyarkodás pontosan a Meciar-féle széngázszagú tót náciknak használ a legjobbam, ott ők nyernek vele szavazatokat."
Pontosan ! Ez a fajta halk szavú" magyarkodás"
nekik használ, mert látják, hogy bennünket nyugodtan lehet püfölni, meghunyászkodunk és elfelejtjük anyanyelvünket.
Én, ha a Felvidékre utazom, a boltokban mindenhol magyarul szólalok meg és amikor ezt teszem, az addig szlovákul felelgető eladók, pénztárosok is magyarra váltanak.
Volt már olyan is, hogy rám szóltak szlovákul: ne beszéljek magyarul, de erre nem voltam hajlandó, -,mivel nem is tudok szlovákul-, ezért inkább sarkon fordultam abból a kocsmából és máshol költöttem el a pénzemet.
Így hát ,mivel egyre többen járnak át Magyarországról ,ma már az éttermekben is általánossá kezd válni a kétnyelvű étlap, de a legnagyobb meglepetésem a múlt hónapban az volt, amikor az egyik étteremben a zenegépből a Kárpátia együttes zeneszámai csendültek fel : "Krasznahorka büszke vára, ráborult az éj homálya, tornyok ormán az őszi szél régmúlt dicsőségről mesél..."
Ha mi "kirándulók "kiállunk a magyar nyelvért, akkor ezzel a helyieknek is segítünk jogaik kiharcolásában.
@borazslo:
Mi nem tetszik ? Fáj az igazság ?
Vedd észre, hogy a priatel' szóban is a magyar barát szó rejtőzik (brat)! A bar szótő pedig a borhoz(!) és a hangváltás szabályai szerint (p-b-v)a vérhez(!) visznek el bennünket. Kiknek is volt a szokásuk vérüket borba csepegtetve örök barátságot, szövetséget, vérszerződést kötni egymással?
Ó, persze tudom a választ : az ősi szláv törzseknek !

Ferdinandus 2011.12.03. 23:49:41

OFF:

@thotferi:

"Volt már olyan is, hogy rám szóltak szlovákul: ne beszéljek magyarul, de erre nem voltam hajlandó [...]"

Ez példaértékű, karakán, bátor hozzáállás. Minden magyarnak hasonlóan kellene gondolkoznia és így kellene helytállnia. Félreértés ne essék, ezt most természetesen nem iróniának szánom, és nem is a hízelgés kedvéért írom. Igazából, csak örülök annak, hogy vannak még derék, becsületes magyar emberek, akik - saját érdekeiket háttérbe tolva - készek nagy áldozatokat is meghozni, hajlandóak akár üldöztetést is vállalni a magyarság ügyeiért.

ON

iovianus 2011.12.04. 11:53:25

@Ferdinandus: Régen, a nacionalizmus előtt sem haragudott senki a nem magyar szóért Magyarországon. Aztán a népek megőrültek; és most már nem csak az a baj, ha hülyeséget beszélünk, hanem az is, ha egyátalán szólni akarunk.
Sötét kor ez.
Hogy segíthetnek ezen a Jezsuiták?

Buksi201100 2011.12.04. 13:24:43

Szerintem csak az első szlovák/román/cigány/zsidó/meleg megszeretése a nehéz. A személyes kapcsolatokban könnyebben leépülnek az előítéletek.

Legszívesebben mozgalmat indítanék: "mindenki szerezzen egy szlovák/román/cigány/zsidó/meleg barátot".

thotferi 2011.12.04. 13:30:10

@Buksi201100:
Félreértés ne essék, nekem semmilyen előítéleteim nincsenek velük szemben. Nekem utóítéleteim, tapasztalataim vannak és ezekről beszéltem.

thotferi 2011.12.04. 13:37:48

@Ferdinandus:
Szép dolog az üldöztetés vállalása meg a szenvedésé! Ebből volt részünk elég az utóbbi évszázadokban.
Nem erre van szükség ! Hanem arra lennék kíváncsi, hogy az üldöztetés felvállalása helyett mikor indítunk végre jó értelemben vett hadjáratot a magyarság ügyéért ?

Buksi201100 2011.12.04. 13:38:34

@thotferi: szia, elhiszem, megértem. De téged a rossz tapasztalataid megállítottak, mielőtt még elkezdődött volna egy valódi kapcsolat! El sem indult a párbeszéd, mert a partner azonnal egy skatulyába került.
Ezekben a "kulturálisan cikis" helyzetekben épp az a művészet, hogy hogyan adjunk újabb és újabb esélyt annak, hogy megtaláljuk a közös területet, amiből egy mélyebb megértés fakadhat. És ez valóban nehéz, mert a másik fél gyakorta ugyanolyan előítéletekkel rendelkezik, mint mi magunk.

thotferi 2011.12.04. 14:06:32

@Buksi201100:
Szia!
Nem értem miről beszélsz! Milyen valódi kapcsolatról?
Jézusnak is először elvárásai voltak tanítványaival, követőivel szemben és csak utána alakított ki valódi kapcsolatokat. Akikben látta a szeretetet, megértést, szelídséget, alázatot azokhoz lehajolt , hogy felemelje őket. Akik másokon uralkodtak, uralkodni akartak, azokat először rendre utasította és elmondta nekik, hogy a földi királyok uralkodnak, de ne így legyen közöttetek, hanem aki nagyobb akar lenni, az legyen mások szolgája.
Én is ezt teszem a kisebbségbe jutott magyarokat védendő a rajtuk uralkodókkal szemben. Amíg erről az uralkodásról , uralkodni akarásukról nem mondanak le addig nincs és nem is lehet közünk egymáshoz.
"Ha nem mosom meg a lábad, nem vagy az enyéim közül való."
A magyarok már évtizedek óta a többségi nemzet szolgái , rabszolgái, de ebből ők nem azt a következtetést vonták le, hogy akkor végre nekik is engedniük kellene, hanem azt, hogy akkor még jobban sanyargatják őket.
Az ilyeneknek nincs közük Jézushoz !

Buksi201100 2011.12.04. 14:22:49

@thotferi: én nem értelek téged, hogy jön ide ez a hatalmi-ideológiai demagógia?!
Bátor vagy, hogy el mered dönteni, kinek van köze Jézushoz és kinek nincs. Figyelmedbe ajánlom, hogy Jézus a hatalmi struktúrán kívül mozgott, ő a bűnöket bocsátott, betegeket gyógyított, felszabadította az embereket a beállt frontvonalak közül.Valószínűleg a saját gondolkodásod foglya vagy; amíg egy szlovák felé azzal az elvárással közeledsz, hogy legyen alázatos szolgája a magyaroknak, addig esélyed sincs a párbeszédre.

thotferi 2011.12.04. 14:41:20

@Buksi201100:
Nem én döntöm el, hanem ezt így olvastam:
„Vagy nem tudjátok, hogy igazságtalanok nem örökölhetik Isten országát"
Jézust sem érdekelte, hogy van esélye a párbeszédre vagy nincs, hanem megfelelő határozottsággal közölte az isteni elvárásokat, és az akaratát.
Jó lenne, ha mindkét nép alázatos szolgája tudna lenni a másiknak. A magyaroknak ezt minden nap meg kell tenniük a kisebbségben.
A kezdő lépés az lenne, lehetne a részükről, ha lemondanának az uralkodásról. Ha ezt megtennék én már elégedett lennék. Ők azonban tudják, hogy csak a keményen tartott gyeplővel képesek csak megóvni országuk déli részének elszakadását.
Ezért ebben az esetben hadjáratot kell indítanunk közösen a felszabadításukra. Párbeszédnek nincs értelme !

Buksi201100 2011.12.04. 14:51:42

@thotferi: no, mostmár értelek, ebben a helyzetben eleve nem hiszel a párbeszédben. De akkor hogyan juthatnánk előre? Erőszakkal? Esetleg Deus ex machina?
A személyes hitem, hogy csak akkor jutunk előre, ha elengedjük a hatalmi igényeket és nem játszmázunk tovább. El tudom képzelni, hogy sokan jobban éreznék magukat, ha a sok rosszat, amit kaptunk a szlovákoktól (mert nem tagadom, kaptunk), pár rugással viszonoznánk, de így nem jutunk ki az erőszak birodalmából. Addig mindkét nemzet a gonosz birodalmában él. Nagyvonalú bátorsággal lehet kitörni ebből az adtál-adok-kaptam-adok börtönből.
És még egy izgalmas dolog van ebben a helyzetben itt Veled: úgy tűnik, alapvetően eltérő Istenképpel rendelkezünk. És ráadásul mindkettőnknek joga van a saját Istenképéhez. Akkor mi az alapja a párbeszédünknek? A kölcsönös tisztelet; hogy megpróbáljuk megérteni egymás mondanivalóját az eltérő tapasztalataink ellenére. Valami ilyesmi szerintem működne a szlovákokkal is.

tistedur 2011.12.04. 15:01:44

@thotferi: a priatel-ben az tő rejtőzik, ami a német freundban, és az nem a barát. ráadásul a magyarban a szókezdő mássalhangzótorlódás nem igazán gyakori, szóval a brat esetében nem vennék mérget annak ősi magyarságára.
a latin nyelvben a rabszolga a servus, a német, francia, angol nyelvben és a középkori latinban a rabszolgára használt elnevés a szláv -mint népnévből- származik.egyébként közép-európa legnagyobb rabszolgapiaca prágában volt a 9-10. században. a hunok "szolgái itt a kárpát-medencében inkább germánok voltak, mint szlávok,

thotferi 2011.12.04. 15:33:44

@tistedur:
A német freundban is a magyar" bar" szógyök rejtőzik.
A nyelvtani szabályok szerint a p-b-v és az f is , -melyet az előző hozzászólásomból szándékosan kihagytam, hogy valaki felszólal-e ezért, de látom, hogy vannak, akik figyelnek is-,egy hangkategóriába tartoznak, egymásba átváltódhatnak.
" brat esetében nem vennék mérget annak ősi magyarságára."
Nem is a brat az ősi magyar, hanem a barát, amiből származik a brat is!
"Magyarországon elég elterjedt az a nézet, amely a szlávokat meghódított alattvalókként, vagy a nevük másodlagos jelentéséből adódóan (szláv - slave - rabszolga) szolganépként állítja be. Ez azonban egy eléggé kisarkított kép. Valójában inkább arról van szó, hogy egyfajta asszimetrikus viszony alakult ki az erdőövezetben lakó, szervezettlenebb, de nagyobb létszámú szlávok, és a steppeövezetben lakó, szervezettebb, de kisebb létszámú nomádok között. Az eseményeket vizsgálva inkább van itt szó egyfajta kooperációról, mint szimpla alávetésről, bár kétségtelen, hogy az erdőövezet és a steppeövezet viszonya általában eléggé egyoldalú volt: a steppeövezetet uraló csoportok voltak haditechnikailag erőfölényben, az erdőövezet népessége ebben a relációban elsősorban a szenvedő fél volt. Az erdőövezet lakosságának elhurcolása eléggé jellemző volt erre a kapcsolatrendszerre"
toriblog.blog.hu/2008/03/08/a_bolgarok_eredete
Az alávetés nem itt a Kárpát- medencében történt meg, hanem előbb.Álmos a kijevi rusz (rossz!) fejedelmeket hódította meg, elfoglalván magát a várost is.

thotferi 2011.12.04. 15:59:03

@Buksi201100:
Csak úgy juthatunk előre, ahogyan a két világháború között is sikeresen előre jutottunk ez ügyben.
A Horthy-rendszer által alkalmazott taktika sikeresnek bizonyult. Ezt kell folytatnunk ma is, újra kezdve, amit a világháború elvesztése elsodort.
1. Nemzetközi propaganda-hadjáratot kell elindítanunk nyugaton a magyarság jogainak érvényesítéséért jogfosztottságuk bemutatásával.
2. A magyar "kultúrfölény" prezentálásával kell a beolvadást megakadályozni az elcsatolt területeken.
3. Színvonalas, nívós rádió, tv csatornákat kell hadrendbe állítani és ezek vételét lehetővé tenni egészen csángóföldig.
4. Követelni kell a területi autonómiát és támogatni kormányszinten a külhoniak ilyen irányú törekvéseit.
5.Fokozatosan át kell venni, illetve kiterjeszteni a magyar intézményrendszert, közigazgatást a határon túlra is.
6. Önálló magyar kat. püspökséget kell létrehozni mindenhol.
7. A határ menti városokban magyar iskolákat kell létrehozni és megengedni, szorgalmazni, hogy oda a magyar oldalról is járjanak tanulók, ha az közelebb van, mint ahová eddig jártak.
A magyar állampolgárság megadásával elindult ez a folyamat, amelyet csak fel kell erősíteni.
"úgy tűnik, alapvetően eltérő Istenképpel rendelkezünk"
Rosszul látod! Jézus korántsem volt az a pipogya alak akinek most(!) igyekeznek beállítani a hivatalosok.
A mi népünk feladata az "isten ostora" feladatkör beteljesítése, persze ez finnugor ősökkel nem fog menni. Ehhez meg kellene ismernünk kik voltak valójában az őseink: a harcias hunok és a szabadságszerető szkíták !

borazslo · http://www.eleklaszlo.hu 2011.12.04. 16:08:49

Kedves @thotferi!

Biztosan igazad van, meg minden. De nagyon kérlek, hogy ne itten oszd meg velünk eme bölcsességed!

iovianus 2011.12.04. 16:10:03

@thotferi: Szép amit írsz, kár hogy Klebelsberg Kunók helyett Hofmannok vannak ma a kultúrügyön. A Hofmannok a színpadra valók...:)

hammerhumm 2011.12.04. 16:13:40

@thotferi: "A mi népünk feladata az "isten ostora" feladatkör beteljesítése, "

Ez bizony baromság. Már megbocsáss. A mi dolgok szeretni. Bárkit, bárhol, bármikor. És rohadtul nem ostorkodni kell.

thotferi 2011.12.04. 16:48:24

@hammerhumm:
Te összekevered az ostort a korbáccsal!
A kettő " rohadtul" nem ugyanaz !
A magyar pásztoremberek az ostort az állatok figyelmeztetésére, ijesztésére használták és nem arra, hogy véresre verjék vele a jószágot, embert.
Jézus is használta az ostort, de nem olvassuk az Evangéliumban, hogy bárki maradandó külsérelmi nyomokat szenvedett volna tőle.
@iovianus:
Ez tökéletesen így van, ha ma élne a Kormányzó úr úgy elküldené ezeket a pipogya alakokat melegebb éghajlatra, hogy nem köszönnék meg !
@borazslo:
Ha igazam van, akkor jobb ha megtudja mindenki:
„Amit nektek a sötétben mondok, a világosságban mondjátok; és amit fülbesúgva hallotok, a háztetőkről hirdessétek.” Mt. 10,27.

tistedur 2011.12.04. 16:53:55

@borazslo: esetleg lehetne nálatok is "szűrés" gomb, mint más blogokon. a moderálás idő- és emberigényes, ezzel pedig mindenki magának tudna "moderálni"

tistedur 2011.12.04. 17:28:03

@thotferi: figyelj, a betacizmus létező nyelvészeti jelenség, a magyarban is volt. de arra, hogy a b-ből hogyan lesz f valamint p hozhatnál rendes, szépen kidolgozott példákat. mert amit mondasz, az csak egy jól hangzó szólam.

Buksi201100 2011.12.04. 18:09:39

@thotferi: nagyon sok erőszak van abban, amit írsz, azt kell, hogy mondjam, hogy ezek az elgondolások teljességgel nélkülöznek minden kereszténységet (csakis ideológiai szinten, de itten nagyon kilóg a lóláb/ördögpata).

thotferi 2011.12.04. 18:31:04

@tistedur:
Viz-pisi, Kéfás-köves,Wolke-felleg ,volk-falka
forog-pörög, biskup-püspök,
pistis(gör) -biztos, böfög-pöfög, bodor-fodor, fagus(lat.)-bükk, flaska-palack, pika-bökő, piros-vörös, figyel-vigyáz .stb.

hammerhumm 2011.12.04. 18:34:45

@thotferi: már a gimnáziumban megtanították, hogy 500 hasonló szó sem jelent semmit (főként egymás mellett élő népeknél). Sokkal többet számít hasonlóság a mondatképzésben. Ami nincs.

hammerhumm 2011.12.04. 18:35:45

Áh, de minek győzködni. Gyűlöljön vagy ostorozzon, aki akar.

thotferi 2011.12.04. 18:46:44

@Buksi201100: "ezek az elgondolások teljességgel nélkülöznek minden kereszténységet"
"Ismert Ananiás és Szafira esete, akik - mivel az Istennek szentelt föld árából elvettek - mindketten meghaltak. Az újtestamentum megkívánja a hűséget mindenben."
"Ti az ördög atyától valók vagytok, és a ti atyátok kívánságait akarjátok teljesíteni. Az emberölő volt kezdettől fogva, és nem állott meg az igazságban, mert nincsen ő benne igazság. Mikor hazugságot szól, a sajátjából szól; mert hazug és hazugság atyja."
A megátalkodott gonoszokkal szemben Jézus is kemény szavakat használt, sőt erőszakra is ragadtatta magát, amikor kiűzte a kufárokat a templomból.
Az általam felvázolt pontokban erőszaknak a nyomát sem találni !
Ezek mind békés eszközökkel történő érdekérvényesítések.
Az ilyen érdekérvényesítés nem erőszak !

thotferi 2011.12.04. 19:09:30

@hammerhumm:
Nem jelent semmit? Hogy a csudába ne jelentene !
A finnugristák mást sem szajkóznak, hogy mi a szavaink 90%-át úgy lopkodtuk össze mindenhonnan, szlávoktól, németektől, törököktől stb.
Ezt már megcáfolták jó páran. Nem mi vettük át a szavainkat ezen népektől, hanem ők "kölcsönözték" tőlünk.

"A szláv azért nagyon fontos kérdés, mert akárhol túrunk bele a történelembe mindenütt ebbe a kérdésbe botlunk. A szláv kérdés kulcskérdés. Ha a nyelvtörténetet tárgyaltuk - emlékezünk még rá -, ceterum censeo az egész szláv jövevényszó kérdést alapjaitól újra kell tárgyalni. Ezek a tanulmányok egyértelműen kimutatják, semmi nyoma nincs olyan szláv műveltségnek Európában, amelytől mi bármilyen kultúrszót át tudtunk volna venni. Ha nem volt elég érthető elismétlem: Nyoma sincs olyan szláv műveltségnek Európában, amitől mi akár egyetlen egy műveltségi szót kölcsönözni is tudtunk volna. Magyarul, itt a hazugságnak egy olyan hallatlan dömpingjével állunk szemben, ami bennünket sújt elsősorban, de azért most már a németek is érzik magukon."
www.dobogommt.hu/dobogo/irasok.php?id=20070131195012&nev=Pap%20G%E1bor

hammerhumm 2011.12.04. 19:13:15

@thotferi: Pap Gábor nem mérvadó... Féltudós, áltudós, műtudós. Köszöntem szépen.

És továbbra is: szart sem érnek az erre-arra átvett szavak. Nyelvtani hasonlóságot mondjál. A többi csak gagyi propaganda.

thotferi 2011.12.04. 19:29:06

@hammerhumm:
Ácsi! Miért mondjak én nyelvtani hasonlóságokat a szláv nyelvekkel?
Csupán arról van szó, hogy nem mi vettük át ezen szavakat a szlávoktól, ahogyan megpróbálják beállítani, hanem ez fordítva történt, méghozzá nagy tömegben. Ennyi, slusz. Pap Gábor sem mond mást!

Akkor tanulmányozd Dr Marácz László munkásságát!
www.angelfire.com/realm3/hmult1/cikkek/maracz.htm

thotferi 2011.12.04. 20:01:12

@tistedur:
"Itt van például a K-R mássalhangzós gerinccel rendelkező, egyszótagú szógyökökből álló szóbokor, melyet a CzFo a különböző magánhangzók képzésével, illetve további ragozással vezet le, mint (a szógyökök vastagon szedve):

(1) kar (magyar gyökök), kar-ika (magyar képzés), kar-ima (magyar képzés), kar-ám (magyar képzés), ker (magyar szógyök), ker-ek (magyar képzés), ker-ül (magyar képzés), ker-ít (magyar képzés), ker-ing (magyar képzés), kér-eg (magyar képzés), kor (magyar szógyök), kor-ong (magyar képzés), kor-c (magyar képzés), kor-lát (magyar képzés), kör (magyar szógyök), kör-ös (magyar képzés), kör-öz (magyar képzés), kör-ny (magyar képzés), kör-nyez (magyar képzés), kör-ül (magyar képzés), kur (magyar szógyök), kur-itol (magyar képzés), kur-kál (magyar képzés).
K-R mássalhangzós gyököt, mely közös kör alakú jelentésmozzanattal rendelkezik, a TESZ olyan egyedi elemekre széttagolja, melyek között nincsen semmilyen összefüggés:

kar (ótörök), karika (lehetőleg magyar), karima (észak-szláv), karám (ismeretlen eredetű), karing (nem szerepel), ker (nem szerepel), kerek (ker képzése), kerül (finnugor), kerít (finnugor) kering (ker képzése), kéreg (képzés), kor (török eredetű), korong (szláv eredetű), korc (ó-francia), korlát (ismeretlen eredetű), kör (analógiával keletkezett), körös (magyar fejlemény), köröz (képzés), körny (nyelvújításbeli), környez (nyelvújításbeli), körül (finnugor), kur (nem szerepel), kuritol (ismeretlen eredetű), kurkál (bizonytalan eredetű)"

Íme a finnugrász nyelvtudósok számunkra elkészített nyelvi Trianonja, amikor szavainkat odaajándékozzák, a legkülönfélébb népeknek, szétszabdalva , nevetségessé téve bennünket.

tistedur 2011.12.04. 20:52:24

@thotferi:
"Oly gyökök előhangja, melyek és származékaik r-rel párosulva valami éleset, metszőt, szurósat jelentenek: kar, karcz, karczol, karm, karmol, karamzsol, karó, kardács, kárt, kártol, kard; kor, korhol, korcsolya, korbál, kornicz, korsin; kör, köröm, körmöl, körömzsöl, melyekben a 'horzsolási' hangutánzás látszik lappangani. "
tudod, a nyelvi trianon ott kezdődik, ha nem vagy hajlandó tudomásul venni a tényeket. a hazugság bűn, önmagunknak hazudni is bűn. sajnálom, hogy ennyire monomániásan próbálsz meg ragaszkodni valamiféle "az egész világ ellenünk" attitűdhöz.

thotferi 2011.12.04. 21:36:57

@tistedur: " Trefort Ágoston (1817-1888) az elsô, 1848-as magyar kormány mezôgazdasági és kereskedelmi államtitkára; a kiegyezés utáni vallás és oktatási ügyek minisztere 1877-ben a következôket mondta:

'...én az ország érdekeit kell nézzem és ezért a külsô tekintély szempontjából az elônyösebb, a finnugor származás principiumát fogadom el, mert nekünk nem ázsiai, hanem európai rokonokra van szükségünk. A kormány a jövôben csakis a tudomány ama képviselôit fogja támogatni, akik a finn-ugor eredete mellett törnek lándzsát.'

"A magyar nyelv finnugor rokonsága a huszadik században is, miután Magyarország a Szovjetúnió hatalmi övezetébe került, a nyelvrokonság kutatásának legfôbb területe marad. A kommunista uralomnak jól jött, hogy az úgynevezett finnugor népek nagyobikk része a Szovjetúnió területén él."
maraczlaszlo.fw.hu/
"sajnálom, hogy ennyire monomániásan próbálsz meg ragaszkodni valamiféle "az egész világ ellenünk" attitűdhöz."
Én meg téged sajnállak, hogy bedőlsz egy soha senki által nem bizonyított finnugor- származáselméletnek.
Én a magyar Krónikáknak hiszek, László Gyula professzornak, Bakay Kornélnak és Dr. Marácz lászló nyelvésznek !
www.youtube.com/watch?v=ZbAG8vmUXdw
www.youtube.com/watch?v=-UG5z71EZFs&feature=related
"melyekben a 'horzsolási' hangutánzás látszik lappangani. "
"K-R mássalhangzós gyököt, mely közös kör alakú jelentésmozzanattal rendelkezik"
Szerinted a kettő kizárja egymást ?

tistedur 2011.12.04. 22:03:49

@thotferi: te abban hiszel, amiben akarsz-hittel pedig nem lehet vitatkozni, mert nem érdemes. én nem "hiszem" a finnugor nyelvrokonságot, hanem "tudom" hogy ez az a jelenleg legelfogadhatóbb modell, ami a magyar nyelv eredetével kapcsolatos. tudom, hogy a kettős honfoglalás elmélete azért elmélet, mert lászló gyula nem tudta bizonyítani, ugyanis nem volt magnófelvétele a későavar korszakból.
hiszel a krónikáknak? és melyiknek? és miben?

thotferi 2011.12.04. 22:04:15

@thotferi:
Helyesbítés!
Az első két bekezdés véletlenül másolódott be az oldalra csak a harmadikat szerettem volna!

thotferi 2011.12.04. 22:12:51

@tistedur:
Nem a finnugor nyelvrokonságot vitatják, hanem az ahhoz kapcsolt ,soha be nem bizonyított közös származáselméletet , őshazaelméletet.
Ezt az elméletet(!) már mások megcáfolták.
Nézd meg a László Gyulás videót, abból ez kiderül!
Természetesen ebből az következik, hogy más elméleteket is meg kell vizsgálni.
Azt kell elfogadni mérvadónak ezek után, amelyikhez több történeti adatot, forrást, régészeti bizonyítékokat lehet tenni . Jelenleg a László- féle, vagy annak valamelyik módosított változata jöhet csak szóba !
"ugyanis nem volt magnófelvétele a későavar korszakból."
De a finnugrászoknak volt magnófelvételük a közös finnugor ősnyelvről a finnugor őshazából!
"hiszel a krónikáknak? és melyiknek? és miben?"
A magyar krónikáknak a hunor- magyar -szkíta rokonságról.

hammerhumm 2011.12.04. 22:17:41

Én pedig Kossut Lajos reinkarnációja vagyok. Nem hiszem. Tudom. Rólam szólnak a próféciák.

thotferi 2011.12.04. 22:30:54

@hammerhumm:
Úgy látom, te még László Gyulánál, a tudós Krónikásainknál is okosabb vagy!
Vedd észre, hogy a finnugor származáselmélettel becsaptak, kb. ez van a Kossuth reinkarnációjával egy szinten.
Ezt az elméletet soha senki egyetlen régészeti adattal, feltárásból származó finnugor embert tartalmazó sírral nem igazolta !

borazslo · http://www.eleklaszlo.hu 2011.12.04. 22:37:24

Jaaj, jaaj, gyermekeim az Úrban!!

iovianus 2011.12.04. 22:53:41

A folyó témához csak annyit, hogy nem az számít, hogy honnan jössz, hanem, hogy hová mész.
Vagyis, nem az a kulcskérdés, hogy honnan származik az 1000-1500 alapszavunk, és kitől kaptunk-kinek adtunk 2-3000-et; a kulcs az, hogy a maradékot honnan vettük, a többi sokezret. Elárulom: A latinból.
A latin kultúra ránk hatásával kellene foglalkozni és azt megbecsülni, egyházi szinten is, nem bohóckodni az írott korunk előtti, bizonyíthatatlan dolgokkal.

Latin és Egyház; lám, témánál vagyunk.
@borazslo: non dicis linguam Latinam? Beatus sim, si tecum, patre, latine dicere possim.

Ennyire lekötik a papság figyelmét a mai, angol nyelvű történések, hogy a kétezer év latinsága felé már nem is fordul? Tényleg érdekel.
Dominus vobiscum!

thotferi 2011.12.04. 23:19:28

@iovianus: "Elárulom: A latinból."
Ez is egy óriási tévedésnek látszik.
Mario Allinei olasz nyelvészprofesszor könyvében (Ősi kapocs) kifejti, hogy az etruszk a magyar nyelv archaikus változata.
Tehát az etruszkból a latinba került szavak a magyarban is meg voltak.
Így először a latinba bekerült etruszk szavakat kellene elkülöníteni ahhoz, hogy meg tudjuk állapítani, valójában mennyi került a latinból a magyarba.
naput.hu/ajinmenu-32/kiadv-mainmenu-39/354--mario-alinei-i-kapocs

tistedur 2011.12.05. 08:24:29

@iovianus: én két olyan embert ismerek, aki tud beszélni latinul :)

Buksi201100 2011.12.05. 09:53:00

@iovianus: nem gondolom, hogy jó ötlet lenne ez a latin. Már most a magyar egyházi nyelv is érthetetlen a "mezei hívők" számára, a latinnal csak mélyülne a szakadék a hívők és a papság között. (Vagy ez lenne a célod, egy excluzivizmus?!)
Ha esetleg a latint a papság egymás közötti kommunikációs nyelvének szántad (és nem a hívek felé), az sem OK, mert akkor elvágjátok a híveket a modern teológia olvasásának a lehetőségétől. Még akad pár világi értelmiségi, aki eléggé motivált, hogy kövesse a teológiát (bár rohamosan fogy a számuk)... hát a latinnal jól odavágtok nekik. A világ nyelve az angol, a pásztornak kell beszélnie a nyáj nyelvét és nem fordítva:-).

iovianus 2011.12.05. 11:19:34

@Buksi201100: Minden tiszteletem, de a kettő együtt nem mehet? Eredetiben olvasni valamit jóval meggyőzőbb élményt nyújt, mint a hatodik műfordításban.

@thotferi: Erre nem tudok válaszolni, csak annyit, hogy ha az általad említett egyének ennyire bizonyosan állítanak valamit, akkor a többi kutató miért nem fogadja el igaznak, és miért nem azt tanítják?

thotferi 2011.12.05. 12:08:27

@iovianus:
Irigységből, hatalomféltésből, gonoszságból, félnek a presztizsveszteségtől stb. Sokan viszont elfogadják és ezek egyre többen vannak. Azt soha nem fogjuk megérni, hogy mindenki minden igazságot azonnal elfogad, ez illúzió. Nekünk kell venni a fáradságot és nem arra várni, hogy mit mondanak felülről mások, hanem bele kell ásni magunkat egy témába, ha azt akarjuk, hogy megtudjuk mi az igazság.
Azt is alappal fel lehet tételezni, hogy ennek elfogadását rivális hatalmak, titkosszolgálatok ,a "bankármaffia", a háttérhatalom szándékosan akadályozzák meg." Nekik" az az érdekük, hogy nekünk ne legyenek nagyszerű őseink, miközben maguknak tűzön vízen át igyekeznek ilyeneket fabrikálni sokszor, legtöbbször a mi kárunkra. (Románok, Szlovákok,Németek stb)

hammerhumm 2011.12.05. 12:10:56

@thotferi: Úristen, mindenki minket gyűlöl. Jaaj, jaj, szegény mi.

Buksi201100 2011.12.05. 12:39:58

@iovianus: értlek és az is szép, hogy a gazdag latin nyelvű hagyományt fel lehetne fedezni,és valóban az egyházatyákat is eredetiben illene olvasni (mondjuk Szent Jeromost latinul, Hierapoliszi Papiaszt görögül) etc., de nekem ez a gondolat olyan kedves bölcsész-filológus megoldás, nem túl praktikus. Manapság örülünk, ha egy nyelven beszél valaki ( mondjuk angolul).
Szerintem közelebb lennénk a megoldáshoz, ha azt tisztáznánk, hogy mi az igényelt egyházi közös nyelv funkciója (több is van persze). Kik használják, hol, kiknek, mire?
(A latin ellen sem lenne semmi elvi kifogásom, ha azt tömegesen beszélnék mondjuk Európában ...a világegyház nyelvtudásáról meg ne is beszéljünk...)

matthaios · http://www.matthaios.hu 2011.12.05. 12:46:43

@Buksi201100:

OFF (Miről is volt szó eredetileg? A magyar és szlovák jezsuita provinciák esetleges összevonásáról.)

'Már most a magyar egyházi nyelv is érthetetlen a "mezei hívők" számára, a latinnal csak mélyülne a szakadék a hívők és a papság között.'

Ha ez így van, akkor ez a katekézis kritikáját jelenti, mert ennek a feladata lenne a hitbe való bevezetés és a fogalmaknak a megismertetése. Nem hiszem, hogy el lehetne kerülni az olyan szavak, fogalmak használatát mint Szentháromság, Eucharisztia, megtestesülés, megváltás, kegyelem stb. Szerintem a katekézis elsődleges alanyai a most megtérők és a tanulmányaikat (iskola, egyetem) végzők. Ugyanakkor azonban minden hitét gyakorló ember valamilyen módon alanya a katekézisnek. Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy kb. 40 évig meg volt nehezítve a hitoktatás és ezt generációk érezték meg. A katekézis elsősorban a püspök feladata, hiszen ő rendelkezik a tanítói hatalommal egyházmegyéjében. Természetesen ebben a feladatban munkatársai segítik.

A latin nyelv ismerete elkerülhetetlen a teológiát felsőfokon tanulók számára. (Még az orvosok és jogászok is tanulnak latint.) Ennek használata azonban olyan mértékben visszaszorult, hogy aggályaidat túlzónak érzem. Egyébként vannak olyan templomi közösségek kül- és belföldön, ahol a latin nyelvű ordináriumot (Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Agnus Dei) sokan éneklik. Ezek állandó szövegek, ezért elsajátításuk nem lehetetlen. Ez is hozzájárulhat a liturgia méltóságához, ami bizony néha sérülni látszik. A liturgiában megmutatkozó bizonyos "igényesség" nem választja el a papságot a hívektől. Még az is előforulhat, hogy erre a hívőknek lenne igényük.

Buksi201100 2011.12.05. 13:15:11

@matthaios: igazad van, a jelen példánknál maradva: azt hiszem, rengeteg munkát spórolnak meg magunkak az sj-k, ha nem egy holt nyelvet választanak közös provincia nyelvnek, mert különben rengeteg idejük elmegy a fordításra. Kicsit vicces lenne mondjuk egy nyári szlovák-magyar Magis tábor latinul:-).

Hűha, azt sugallod, hogy meg merészeltem kritizálni a katekézist és a püspököket?! Hát nem. Elég, ha bemégy egy vasárnapi misére, meghallgatod a prédikációt és utána megkérdezed az idős néniket, hogy mit értettek belőle. Csak erre gondoltam simán. A liturgiát te keverted ide. Az Agnus Dei az Agnus Dei és kész.

OFF: Nagyon vékony jégen táncolsz, ha még most is az átkos 40 évre hivatkozol a hitoktatás minősége tekintetében. Könyörgöm, 2011 van! Bő 20 éve szabad a hitoktatás, már régen be lehetett volna pótolni a "megnehezített" 40 évet. Erre már nem lehet hivatkozni semmilyen tekintetben. Ez a lemez lejárt.

matthaios · http://www.matthaios.hu 2011.12.05. 14:57:57

@Buksi201100:

Nem sugallok én semmit, csak próbálom az általad említett problémának az okát megkereseni. Nem hivatásom a katekézis, de kívülállóként úgy látom, hogy néha hitüket gyakorló emberek hittani tudása is kevés. A hit megismertetése a katekézis feladata. Ennek a prédikáció is része, de tágabb értelemben része például a katolikus könyvkiadás, a rádió és tv műsorok és minden olyan fórum, ahol az Egyház a hitet hirdeti. Néha az az érzésem, hogy a központi témák helyett olyan témákról van szó, amelyek fontosak, de mégsem az Egyház elsődleges hithirdetésének a témái. Szerintem eléggé képviselve van a szociológia, pszichológia, néprajz stb., de kevés a "dogmatika". Az előzőekre is szükség van, de ezek csak a "dogmatika" után jönnek. Ez még talán az erkölcstanra is igaz.

A 40 évvel kapcsolatban nem mentegetőzni akartam, csak hívatkozni akartam egy tényre, amely esetleg máig érezteti hatását (mint annyi más is, például az idősebbek nyelvtudása).

Buksi201100 2011.12.05. 16:31:09

@matthaios: köszi a választ, minden szavadat aláírom!
A jelenlegi helyzet összetett, ezt látjuk, de emiatt senki ne veszítse el a(z angyal)szárnyait :-)

thotferi 2011.12.05. 17:59:48

@hammerhumm:
"Bonfini, Galeotto és IV. Béla leírják, hogy Európa népei mind irigylik a magyaroktól a Kárpát-medence területét, az itt lévő gazdagságot, ezért gyűlölet veszi őket körbe . A középkorban úgy emlegették Magyarországot, hogy itt a leggazdagabb a föld, bő a hal-áldás, nagymennyiségű a kenyérgabona, a bor pedig kiváló. A hazánkat örök idők óta jellemző gazdagság ma is fenn áll."
A gyűlöletük az irigységükből fakad!

matthaios · http://www.matthaios.hu 2011.12.05. 20:33:10

@Buksi201100:

Az (angyal)szárnyakat tényleg ne veszítsük el.

Tilikov (törölt) 2011.12.06. 11:25:42

@thotferi:

A te gyűlöleted meg a büszkeségből fakad. Ez se szebb annál mint ha irigységből gyűlölködnél.

thotferi 2011.12.06. 13:19:06

@Tilikov:
Én nem gyűlölöm őket, mert én nem kívánom tőlük a többségében szlovák-román -szerb lakta területeiket !
Én nem gyűlölöm őket, mert felőlem ott és akkor használhatják a nyelvüket ahol és amikor csak akarják.
Én nem gyűlölöm őket, mert megengedném nekik az önrendelkezést.
Én nem gyűlölöm őket, mert én nem sajnálom a magyarországi szlovákoktól az anyaországuk által ő általuk is megkapott állampolgárságot.stb ,stb.

hammerhumm 2011.12.06. 13:25:25

@thotferi: és szereted-e őket? Szereted-e annyira, hogy adnál nekik valami fontosat? Adnád-e életedet értük? Jézus megtette...

thotferi 2011.12.06. 14:02:41

@hammerhumm:
Amiket felsoroltam, azt mind adnám! Ezek mind fontosak !
A szeretet a cselekedeteinkben mutatkozik meg !
Ősi királyaink életlehetőséget, életteret nyújtottak ezen és más népeknek is, amikor beengedték őket a Kárpát-medencébe. Itt letelepedhettek és élhettek a mi országunkban, tehát életünkből adtunk nekik.
Szabadságharcainkban, háborúinkban őket is védtük, tehát életünket értük is feláldoztuk.Őseim ezt megtették, amikor a háborúkban, forradalmakban részt vettek és meghaltak, megsebesültek, lábukat vesztették stb.
Arra viszont nem vagyok hajlandó, ha ránk támadnak, minket sanyargatnak, akkor elmeneküljek, vagy ne védjem meg magyar testvéreimet akár ellenükben is.

hammerhumm 2011.12.06. 14:18:12

@thotferi: "Arra viszont nem vagyok hajlandó, ha ránk támadnak, minket sanyargatnak, akkor elmeneküljek, vagy ne védjem meg magyar testvéreimet akár ellenükben is."

Jézus nem védte meg magát. Megölték és hagyta. Meghalt.

Csak úgy mondom...

thotferi 2011.12.06. 14:40:45

@hammerhumm:
Ő, Jézus volt és ez volt a feladata, és a halált akkor vállalta, amikor már más esélyt nem látott a zsidók megtérítésére.
Amikor még nem jött el ez ő órája, akkor :
"Erre köveket ragadtak, hogy megkövezzék, de Jézus elrejtőzött, és kiment a templomból."
(János evangéliuma 8,52-59)
Máskor viszont felháborodott , nem rejtőzött el, nem halt meg, hanem ostort fonván kiűzte a kufárokat a templomból.
Úgy látom, nagyon egyoldalú Jézus képet adagoltak be neked a lelki tanítóid!
Amikor a bizánci császár sehogyan sem tudta legyőzni az országában megtelepedett avarokat, cselhez folyamodott és keresztény térítő papokat küldött hozzájuk és kecsegtetve őket "keresztény hitre" térítette valamennyit.
Ezek után már nem volt gond megtörni és meghódítani őket. Így tűntek el a történelem süllyesztőjében, hogy a hamis hittel és Jézus képpel megtörték őket és feladták őseik bölcsességét is.

hammerhumm 2011.12.06. 16:04:38

@thotferi: a te Jézus képed sem olyan sokoldalú: ezen az oldalon is már sokadszor emlegeted azt az ostort. Jézus csak egyetlen egyszer vette a kezébe, és nem is beszélt sokat róla.
süti beállítások módosítása