Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Háziorvosok

2013.09.29. 15:31 scapinelli

index21.jpgEgy barátom különös történetet mesélt el a napokban. Történt, hogy egy orvostanhallgató felvételizett az egyik egyetemi kollégiumba. Ilyenkor sokféle kérdést tesznek fel a jelöltnek, hogy megítéljék, mennyire tud majd beilleszkedni a közösségbe. A felvételiztető ezért megkérdezte a hallgatót, mik a tervei tanulmányai befejezése után. „Visszamennék falumba, hogy háziorvos legyek” – volt a válasz. Ha én ma felvételiztetnék, spontánul megölelném a jelöltet ezért a válaszért. Ehelyett a kollégiumi igazgató azt mondta neki, hogy „nálunk minimum igazgató főorvos lesz a hallgatókból”. A jelölt ezt jelzésként fogta fel, és másik kollégiumba költözött be.

Valóban többet érne egy főorvos, mint egy háziorvos? Hiszen főorvoshiányról még nem hallottam, háziorvos-hiányról viszont annál többet! Magyarországon a háziorvosi körzetek száma 6388, ebből 1533 kimondottan gyermekorvos. Más szóval, mintegy 1500 lakosra jut egy-egy háziorvos. Néhol azonban ezek több mint fele 60 évnél idősebb. Közelegnek a nyugdíjhoz. Másképp fogalmazva, hatszor annyi háziorvos elmúlt 60 éves, mint amennyi 35 évnél fiatalabb.

Bár a sajtóban olyan cikkeket is találni, hogy állítólag túl sokat keresnek a doktorok, a többségi vélemény mégis az, hogy a pálya nem igazán vonzó. A háziorvosok bázisfizetése 150-250 ezer forint, és többnyire 800 betegük van, néha 2000. Azt most nem firtatom, ki látja el a többi hétszázat, azoknál, akik csak 800-at kezelnek. Tegyük fel, hogy egészségesek. Ahogy azonban a lakosság öregszik, nő majd a betegek száma is, miközben az orvosoké csökken. Azért is csökken, mert a háziorvos többnyire vállalkozó, ami főleg abban nyilvánul meg, hogy több tízmilliót kell fizetnie egy praxisért, és senki sem kérdi tőlük: miből? Főleg 24 havi kötelező rezidensi idő után, mely megtakarítást nem enged? Ezek után még további két és fél évet kell tanulnia leendő háziorvosnak a szakvizsgáig. Az ösztöndíjából, ha egyáltalán van neki, aligha vesz praxist!

Mivel e problémák megoldása közügy, továbbá, sürgős is, fontos is, remélhetően valaki majd foglalkozik majd vele. Időben! Én azonban azon tűnődöm, miért akarjuk elrettenteni a keveseket, akik hivatásként vállalják a vidéki orvos nehéz szerepét? Nemde, inkább fel kéne karolni őket és lelkileg támogatni? Meg kéne erősíteni őket! Bízom abban, hogy e gondolataim eljutnak hozzá és hozzájuk. S talán a felvételiztetőhöz is, hogy legközelebb, ha ilyen gyöngyszemet talál, tegyen úgy, mint az evangéliumi drágagyöngy-kereskedő!

28 komment

Címkék: beteg orvos társadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr465539438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

munder · http://munder.wordpress.com 2013.09.29. 22:14:02

Minden tiszteletem a tisztességes orvosoké. Ám látni kell, hogy hazánkban az egészségügy egy romhalmazon növő gazerdő. Az orvosok többsége bűnöző és etikátlan. Aligha lehetne szebben nevezni a mértéktelen paraszolvenciában úszó mentalitást. Sok esetben pont a főorvosok az okozói, hogy a rendszer nem működik, mert begyűjtik a pénzes betegeket (vagy akár ők teszik a zsebre kollégiák munkájának gyümölcsét). Kétségtelen, hogy rossz a fizetésük (persze mihez képest!), mégis az egyik legjobb anyagi helyzetben lévő társadalmi réteg az övék. Az orvosutánpótlás pedig szignifikánsan orvoscsaládok gyermekeiből jön, vagyis a praxis adott...
Sokat kell még imádkozni, hogy Batthyány-Strattmann Lászlók előlépjenek a láthatatlan maffiamunkások mögül és ők szolgálják hazánk egészségét. Ehhez pedig messze nemcsak jó orvosaink, hanem (talán még inkább) politikusaink is felelősek.

munder · http://munder.wordpress.com 2013.09.29. 22:17:39

"Az orvosok többsége bűnöző és etikátlan" mondatot javítanám "Az orvosok jelentős hányada".

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2013.09.29. 23:19:20

@munder: Nem az orvosokat kell hibáztatnod, hanem a rendszer felépítése és működése alapvetően elhibázott, mert minden résztvevője, kivéve a beteget, abban érdekelt, hogy minél több beteg legyen és azokat minél hosszabb ideig, minél drágábban kezeljék, de véglegesen lehetőleg soha se gyógyítsák meg. A rendszert tehát a feje tetejéről a talpára kellene állítani imigyen:
A kínai gyógyászatban a megelőzésre helyezték a hangsúlyt, hiszen egy kínai orvost az ókorban csak addig fizettek, amíg a körzetébe tartozó emberek egészségesek voltak.
A hátra az előre, mert zsákutcába jutottunk!
duol.hu/cimlapon/az-akupresszura-hun-talalmany-1081356

2013.09.30. 09:38:17

@munder:
"Sokat kell még imádkozni, hogy Batthyány-Strattmann Lászlók előlépjenek a láthatatlan maffiamunkások mögül és ők szolgálják hazánk egészségét."

nem imádkozni kell, hanem megfizetni az orvosok munkáját és ugyanakkor szigorúan megtiltani a hálapénzt, nem lehet mindenki Batthyány-Strattmann László, hogy ingyen gyógyítson, neki megvolt hozzá a kellő vagyoni háttere, egy háziorvosnak miért kellene havi 125 eFt-ből kijönnie, ki gondolhatja ezt komolyan???

kik azok a láthatatlan maffiamunkások?
hogy lehet a hazánknak egészsége?

2013.09.30. 09:40:03

@munder:
"Az orvosok többsége bűnöző és etikátlan" mondatot javítanám "Az orvosok jelentős hányada".

miért utálod ennyire az orvosok többségét/jelentős hányadát, talán valami rosszat tettek Neked?

vaccinium 2013.09.30. 13:41:33

A leendő háziorvosokat valóban nem becsülik meg az egyetemen - ötletem sincs, mit lehetne tenni ez ellen.
A figyelemfelkeltés apropója viszont azt hiszem, kicsit feketébbre festi a helyzetet, mint amilyen valójában. Felvételizni tudtommal csak a szakkollégiumba kell, ahol valóban a kutatásban és oktatásban betöltött vezető szerepre való felkészítés a cél. Leendő háziorvos sokkal többet profitál, ha nem a szakkollégiumi tanulmányi és kutatómunka követelményeknek igyekszik megfelelni,hanem sürgősségi osztályon vagy mentőszolgálatnál vállalt munkával egészíti ki az egyetemen szerzett döntően elméleti tudást. Ezt kellett volna a szándék felett örvendezve és melegen bíztatva elmondania a felvételiztetőnek.

2013.09.30. 14:11:34

@vaccinium:
"A leendő háziorvosokat valóban nem becsülik meg az egyetemen - ötletem sincs, mit lehetne tenni ez ellen."

Van kiút!
két pszichiáter barátom már évek óta Svédországban dolgozik, háziorvos barátunk három gyermekével a sikeres vizsgák után úton van Angliába...
mi lenne, ha inkább mégis megfizetnék az orvosokat?!
miközben 100 milliárdos nagyságrendű pénzeket vont ki kormányunk az egészségügyből, a kórházi dolgozókat még mindig a kólapénzzel hülyítik, aminek azért van pozitív hozadéka is, mert azóta hiába lett olcsóbb a Cola, én a magam részéről bojkottlom és mennyivel egészségesebb így!

vaccinium 2013.09.30. 18:30:35

@Izrael misztériuma: Most épp nem az anyagi megbecsülésre gondoltam :-).

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2013.10.01. 02:17:26

@vaccinium: Nem tudom, mi okozza a hierarchiát, de nagyon gyorsan kialakul. Megmondta a Hofi is, hogy "a sebész - az igen!" ;) De ez nem magyar jellegzetesség, ezt a cikket:
www.kevinmd.com/blog/2013/09/concern-autism-part-parent-emergency.html
pl. egy olyan gyerekorvos írta, akit a témavezetője is lehordott, amikor nem intenzív osztályos orvosnak vagy gyerekkardiológusnak szeretett volna továbbtanulni.

Tényleg elkezdődik már az egyetemen, sebész, belgyógyász, kardiológus az hűha, háziorvos, vállrándítás. Pedig ha szerencsénk van, akkor egész életünkben csak az utóbbival fogunk találkozni. Az anyagiakhoz talán annyi köze lehet, hogy a becsült fizetés/hálapénz valószínűleg van valamiféle hatással a tekintélyre. Meg esetleg a szakterületet körülvevő misztika (félelem), mint az onkológus meg az aneszteziológus esetében is.

Szakkollégium: az intézmény céljaitól/ profiljától függ. A versenyistállóba tényleg ne menjen háziorvosjelölt. De vannak nem versenyistálló szakkollégiumok is, hogyne, tudományos- és kutatómunka, de azért nem baj ha kapunk mást is útravalóul, és nem válik az identitásunk részévé a nevünk előtt-mögött sorakozó mindenféle betűk halmaza.

munder · http://munder.wordpress.com 2013.10.01. 09:55:40

@Izrael misztériuma
- Nincs mit utálnom az orvosokon. Azt utálom, amit sokan közülük tesznek.
- A maffia hétköznapi szóhasználat, inkább egyes módszereit értem ezalatt, nem a rendszerben dolgozókat. Az orvostársadalmon belül a paraszolvenciától a diagnózisok meghamisításáig sok minden zajlik. Magyarországon például sok orvos természetesnek veszi, hogy válogatás nélkül mindenkitől elfogadjon kenőpénzt és nyugati viszonyokhoz képest nagyon nehéz műhibapert nyerni.
- Amúgy igazad van, a rendszeren kell változtatni, de két vége van a rendszernek. A másik oldalon vannak, akik gyógyítanak, és azok, akik meg akarnak gyógyulni. Nekik imádkozni kell és hinni.

@vaccinium -nak igazat kell adjak. Az orvoslátagotók a hierarchia alja, aki pedig nem érti az orvostudományt sebész lesz, esetleg ortopédus. - ezt nem én mondtam, hanem egy orvosin tanító tanár!

cserenkov 2013.10.01. 19:17:47

@munder:
"...nyugati viszonyokhoz képest nagyon nehéz műhibapert nyerni."
Ez egyszerűen nem igaz. Több ügyvédi iroda is van, amely orvosperekre állt rá.

Azonkívül jelentkezzen már nálam az a a szent vagy csak feddhetetlen erkölcsű egyén, aki nem tenné el a hálapénzt, ha a helyükben lenne!
Azt már csak halkan említem meg, hogy egy utcaseprő keres Pesten annyit, mint egy baleseti sebész.

munder · http://munder.wordpress.com 2013.10.02. 08:37:29

@cserenkov

Sajnos igaz. Annak ellenére, hogy én sem kívánom az orvosoknak azt, ami "nyugaton" zajlik a jogi perek alatt. Az a másik véglet.
Nem orvosként, de évekig dolgoztam az eü-ben Mo-n, így saját tapasztalatom ez, mégha érzelmileg közelítem is meg a témát, és ezért túlzok. Ám hazánkban kevés a kritikus szó, mert hát mindenki kerülhet orvos kezébe...

Egyben írtam két itt, külföldön élő, természetesen korábban Mo-n praktizált (az egyik amúgy csak ideiglenesen van kint) emailt, hogy majd jelentkezzen eme fórumban, ugyanis ők maguk nem kértek és fogadtak el soha hálapénzt. Egyikük megengedte, hogy idézzem azt, amit nekem írt válaszul: "... nem fogok fórumukba írni, nem látom értelmét... valóban nagyon keveset kerestem otthon, ezért is jöttem külföldre. Ám hálapénzt nem fogadtam el senkitől, még a gazdagnak tűnőktől sem. Őket megkértem, hogy név nélkül - ha akarnak - adományozzanak a kórház egy alapítványának. A nem gazdagok esetében meg sem fordult a fejemben, hogy pénzt fogadjak el. Voltak köztük, akik több évig tanultak mint én, pedig én is sok éven át voltam az egyetemen - a szakképzésről nem is beszélve -. Az ő fizetésük sokszor kevesebb volt mint az enyém, pedig tanult, okos emberek voltak - hogyan fogadhatnék el tőlük pénzt, vagy panaszkodhattam volna a fizetésem miatt? Meg szoktam említeni itt is, hogy hálás vagyok Magyarországnak, hiszen ingyen tanultam ott. Itt az orvosok felnőtt korukig fizetik vissza a tanulmányukhoz felvett kölcsönöket... ennek ellenére otthon nemcsak az orvosok küzdenek anyagi nehézségekkel, már amelyik kolléga küzd ilyennel."

kjapp · https://napfenyesblog.wordpress.com/ 2013.10.02. 09:55:19

Meg kell őket fizetni, és akkor a "hálapénznek" nevezett valami szóba sem jön.

Fizettek a számlán felül "hála, vagy bárminek nevezett pénzt" az autószerelőnek az olajcsere után, a masszőrnek, a fogorvosnak?

Miért kellene, merülne fel?

Viszont ha megfizetnék őket, meg nem 12-24-48 órás ügyeletek lennének (vö kamion sofőrök sem vezethetnek egyfolytában egy bizonyos időn felül, mert figyelem lankadás miatt tömegbalesetet okozhatnak) akkor vége lenne annak, amit mindenki tud, csak nem mondja ki, az ingyenes egészségügynek.

2013.10.02. 12:43:10

azért nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy évek óta állandó pénzkivonás folyik az egészségügyből, a kórházi ellátásból, a háziorvosi keretet pedig évek óta nem emelték, miközben a gyógyszerellátást is teljesen szétverték, a patikák harmada már csődbement, már készülődik az államosítás, melyet majd a nemzeti gyógyszertárak megjelenése fog követni...

jánosbácsi (törölt) 2013.10.02. 12:48:37

@Izrael misztériuma: Mégy topicról topicra és csepegteted az "igét"! Bedől ennek még valaki?
Gyorsan szaladj tovább és linkelj be mégegy ballib propagandát :-) !

2013.10.02. 12:59:23

jánosbácsi a csatában...
ha csak egy percre is, de sikerült mind az öt helyet kitöltenie itt jobb fölül, úgy látszik, hogy a héber betűkre és az izrael kifejezésre teljesen bekattan, kár érte, pedig különben normális embernek tűnik, ha szembejönne velem az utcán, semmi különös nem lenne rajta, nem ismerném fel, teljesen átlagember látszik...

úgy gondolom, hogy a magyar egészségügy jelenleg leginkább elhanyagolt területének a pszichiátria látszik, fénykorában is mindössze ezer szakember jutott a tízmillió emberre...

jánosbácsi (törölt) 2013.10.02. 15:39:58

@Izrael misztériuma: A szemtelenségre kattantam be!
És arra hogy felfedeztem a tevékenységedet itt, ahogy jársz topicról topicra és ha más a téma akkor is linkelgeted be a nemzeti oldalt lejárató liberál dumádat és balos cikkeidet. Nem az zavar, hogy zsidó vagy, az sem hogy baloldali - amúgy is egyre kevesebben lesztek - hanem az ahogy -bármiről is legyen szó, odaszúrod a lejárató szöveget akár teljesen offtopic módon is. Mindenhová! Olybá tűnik nekem hogy Ron Werber tanítvány lehetsz! A gyűlölet keltés a lételemed! Hát sok sikert a kampányhoz, biztos elveszítetek még pár % szavazatot :-). Az ilyen Bajnais-Pityingeres stílusú megmozdulásokkal ! De Te különösen kártékony vagy! Amit csinálsz az a klasszikus suttogó propaganda....Romboltok...romboltok!

stlouisdefrance 2013.10.02. 16:17:31

@jánosbácsi: ha nem tetszik, ne olvasd. IM-nek egyébiránt több barátja van itt mint amennyit vélhetőleg te valaha is szerezel majd.

jánosbácsi (törölt) 2013.10.02. 16:33:57

@stlouisdefrance: Hát igazából nem érdekel hány barátja van itt! Most mondjak olyat hogy én is hozom a barátaimat? Ilyet óvodások mondanak...nem?
Ti óvodások vagytok?

bélaybéla · http://odamondogato.blog.hu 2013.10.02. 19:23:59

@jánosbácsi:
@stlouisdefrance =@Izrael misztériuma
Egyazon személyről van szó!

2013.10.03. 01:48:48

@bélaybéla:
Kedves Feri!
Azt akartam az előző hozzászólásommal mondani, valóban gunyorosan, hogy nem vagyunk kíváncsiak a továbbiakban a hozzászólásaidra ezen a blogon. Mint láthatod harmadjára jársz itt, s eddig csak indulatokat és veszekedéseket szültél. Miért kell ezt csinálnod? Láthatod, hogy nem vagy szívesen látva! Mondanivalóidon, nemhogy nem gondolkodtunk el komolyan, de egyenesen nevetség tárgyát képezik, nem csak itt az interneten, de a baráti találkozókon is. Nem lehetne, hogy egyszerűen ne kommentelj tovább? Nem lehetne, hogy egyszerűen békén hagyj minket? Kérlek szépen! Nagyon hálásak lennénk, de én biztosan. Előre is köszönöm!

jánosbácsi (törölt) 2013.10.03. 04:14:44

@Izrael misztériuma:
Kíváncsi lennék hány nicknével levelezel saját magaddal és hányszor simogatod meg másik nincneveddel az előző hozzászólást adó nicked buksiját!
Én úgy gondolom, hogy ez nem a te blogod, ez egy nyílvános blog ahová rajtad kívül más is írhat!
milyen arcátlanság arra kérni valakit hogy ne írjon ide! Miért?! Mert neked nem tetszik? Vagy a klónjaidnak? Ne legyél már ennyire nevetséges!

jánosbácsi (törölt) 2013.10.03. 04:23:52

@Izrael misztériuma: Ha a bélaybéla esetleg az a Tóth Feri akire gondolok, akkor örülj hogy ír ide és olvashatod mit gondol!!!

Egyébként mi ez a királyi többes? Hogy ti ?
Te tényleg a liberalizmust képviselnéd?! Amikor épp kirekeszted azt, akinek nem tetszik a mondandója?!
Ez a baj veletek álliberálisokkal! Hogy kettős a mérce! Neked szabad valamit, másnak nem?! Ismered Ákos zenéjét? " ..a mérce kettőssége a lélek üressége, egy bosszú álló Isten torzult tükörképe.".

Romboltok....romboltok!

cserenkov 2013.10.14. 18:47:04

@munder:
Őt követni azért egészen "emberentúli feladat"!

munder · http://munder.wordpress.com 2013.10.15. 14:43:08

@cserenkov: ha egyféleképpen értjük, akkor egyetértünk.
süti beállítások módosítása