Jezsuiták

PÁRBESZÉDBEN

Címkék

Az idő fontosabb, mint a tér

2014.04.01. 22:45 scapinelli

Örömhír a gazdaságnak is...Hányan olvasták el alaposan Ferenc pápa Az Evangélium Öröme c. apostoli buzdítását? Nem elegen. Hányan hallottak Don Luigi Sturzo atyáról, az olasz Keresztény Demokrácia atyjáról? Még kevesebben. Annál meglepőbb, hogy Bartolomeo Sorge jezsuita páter az Aggiornamenti Sociali nevű olasz folyóirat kiérdemesült szerkesztője, párhuzamot von Ferenc pápa társadalmi tanítása és a méltatlanul elfelejtett itáliai politikai gondolkodó eszméi között. Aggiornamenti Sociali annyit jelent, hogy „társadalmi (szociális) megújítások.” A II. vatikáni zsinatot a közeljövőben szentté avatásra kerülő XXIII. János pápa ezzel a kulcsszóval nyitotta meg: „Aggiornamento”. Akkor az egyház megnyílt a világnak. Most az Egyház megnyílt a gyakorlati politikának. Ellenfelei persze mindig gyanították, hogy közvetlen politikai hatalomra vágyik. Úgy tűnhet, most a fejlődés igazolta a gyanút. Valójában a gyanakvók soha nem tévedtek jobban, mint épp ebben!

Örömhír a gazdaságnak is…

A pápa örömre hívja a híveket. A pápa irányt akar mutatni híveinek, és elmondja nekik azt is, mire nem szól a meghívás. Nem szól a kirekesztő gazdaságra (53-54), sem a pénz új bálványozására (55-56), de nem is az erőszakot gerjesztő egyenlőtlenségre (59-60). Nemet mond mindarra, amire a kései kapitalizmus kultúrája oly büszke: nemet mond a közvéleményt uraló „terméketlen pesszimizmusra” (84-86) és az „önző lustaságra” (81-83) is, mely megbénítja a tevékeny szeretetet. És nemet mond, több mint egyértelműen a még mindig lappangó és kísértő klerikalizmusra is: „valamennyien misszionárius tanítványok vagyunk” (119-121). Az egyház – valamennyi hívő – elkötelezettsége a társadalmi kérdésekben egyenértékű a prédikációval. Az elkötelezettség a szegényeknek szól, mivel Jézus maga is szegénnyé lett. No, ez sem új, mondhatná a szkeptikus, hisz mondják ezt a keresztények már kétezer éve. Igen ám, de itt és most mindez konkrét politikai programmá válik, négy gyakorlati alapelvvel, melyeket történetesen először majdnem száz éve, 1919-ben az elfeledett olasz prelátus fogalmazott meg. S mivel akkor a konkordátum, azaz végső soron a hatalom kedvéért a szerzőt száműzték Amerikába, paradox módon a négy alapelv csak most vált az Egyház alapvető tanításává. Kései jóvátétel?

A négy alapelv Ferenc pápa szerint irányítja a társas együttélést és a nép épülését, ami a politika, a közélet elegáns körülírása. Először is idő és tér felett áll, azaz transzcendens. Ez volt Sturzo alaptétele is. Amikor Ferenc pápa az idő elsőbbségét hangsúlyozza a térrel szemben, az első pillantásra roppant absztraktnak tűnhet, de valójában itt lesz a tanítás gyakorlativá! Azt jelenti ugyanis, hogy „inkább a folyamatok elindításával, mint a terek elfoglalásával foglalkozzunk” (223). Gondolhatott volna Ferenc pápa akár a Tahrir térre Kairóban, akár a kijevi Majdanra is, hisz a forradalmak mindig jelképesen „teret” foglalnak el. A jelképen túl, a térfoglalás a hatalom szinonimája. Ellenfelei az Egyházat még mindig a térfoglalók élén látja, de valójában Ferenc pápa a cselekvők első sorába kíván minket. A cselekvés tárgya pedig a közjó. A pápa ugyanakkor azt is hirdeti, hogy az egység legyőzi a konfliktust (226-230), a valóság fontosabb az eszménél (231-233), az egész több mint a rész (234-237). Elmélkedjünk ezen elvek gyakorlati következményein! Ha jól elmélkedtünk, akcióterv születik. Ha van akciótervünk, akkor társakat fogunk keresni az egység megvalósítására, túllépve az ideológiákon, hogy megszülessen az egész.

http://www.romereports.com/pg156289-pope-to-roman-curia-how-are-you-applying-evangelli-gaudium--en

 

22 komment

Címkék: pápa örömhír idő tér

A bejegyzés trackback címe:

https://jezsuita.blog.hu/api/trackback/id/tr795889900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csaba carmarthen 2014.04.02. 00:42:00

Pope John Paul and Mother Teresa - Message
www.youtube.com/watch?v=3WtMvsDHpaU

2:00

"...hogy mély szeretetet tápláljatok az Eucharisztia iránt, mély szeretetet"
JPII

2:20

"...Jézus titeket és engem elhívott:

neveden szólítalak: az enyém vagy. Ha tengereken kelsz át, veled leszek; és ha folyókon, nem borítanak el, ha tűzön kell átmenned, nem égsz meg, és a láng nem perzsel meg. Nemzeteket adok oda érted....Mert drága vagy a szememben és szeretlek. Oly világosan beszél az írás Isten gyengédségéről és szeretetéről felénk. És azt akarja hogy mi váljunk az Ő Gyengédségévé és Szeretévé az emberek felé. (Ezért lettetek papok)

nem azért, hogy szociális munkások legyetek,

mint ahogy azt az a protestáns lelkész mondta.....

....Használjátok az Életszentség Fényét, amelyet Krisztus ad nektek és nekem...
Krisztus hosszú idő óta és hűségesen személyes barátságot kínál...gyengédséggel és szeretettel.

És hogy mindezt élőbbé és gyönyörűbbé tegyétek, Ő az Eucharisztiát adja.

Látjátok ez a Ti életetek,

ez az amit mi várunk el Tőletek,

hogy tanítsatok minket szentnek lenni....,

tanítsatok minket imádkozni, tanítsatok minket szentnek lenni.

Ti nem juthattok el mindenhova, de ha ti ezt adjátok nekünk, ha ti Jézust adjátok nekünk... akkor mi Jézust tudjuk adni az embereknek....

MT

2014.04.02. 08:50:49

'Hányan hallottak Don Luigi Sturzo atyáról, az olasz Keresztény Demokrácia atyjáról? '

kereszténydemokrácia lesz az

2014.04.02. 11:07:27

Magyarországon ki képviseli ezeket a fennkölt eszméket és ki valósítja meg őket a gyakorlatban?

tomasszo 2014.04.02. 11:35:08

@Izrael misztériuma: ehhez egy szuperhős kell, nem vitás. Kevesebbel egyszerűen nem érhetjük be!

tomasszo 2014.04.02. 11:35:41

@tomasszo: ja és üdv,

a.csodalatos.phantom

2014.04.02. 11:50:32

@tomasszo:
Ferenc pápát miniszterelnöknek!

YganA 2014.04.02. 12:15:12

"a valóság fontosabb az eszménél (231-233)" - nekem különösen tetszik.
(A többi is!)

csaba carmarthen 2014.04.02. 14:00:24

valóság fontosabb az eszménél -tényleg tetszetős...
hagyjuk tehát a Jézusi eszméket.... (?)
(Habár Jézus azt tanítja, hogy az ő tanításán keresztül jutunk el a valósag felismeréséhez, ha 'kitartotok tanításomban, akkor ismeritek meg az igazságot(=a valóságot), amely szabaddá tesz'

„Ha kitartotok tanításomban, valóban tanítványaim lesztek, megismeritek az igazságot, és az igazság szabaddá tesz benneteket.”
Jn8,31 sk

...de hagyjuk a Jézusi eszméket (?), hagyjuk azt, hogy igyekezzünk kitartani tanításában... vegyük valóságnak azt amit a világban ma tapasztalunk
www.youtube.com/watch?v=k_0cWp30Oj8
ez a viszonyitasi alap tehát (??) hajrá széles út, a széles több mint a keskeny, az egész több mint a rész... ehhez reformációzzuk az egyházat
(át kell írni a katekizmust is! és az evangéliumot!) (??)

-szőnyeg alá az ideológiákat és a klerikális reakciót!
(?)...hogy szülessen meg az egész, amely nagyobb /erősebb mint a rész

...és így egyesített világvallást!
www.youtube.com/watch?v=D8IvEzP1Lm8
...az egység megvalósítására, túllépve az ideológiákon, hogy megszülessen az egész...
(?)

- az egység legyőzi a konfliktust , mint tette a múltban - így tehát:"egységfront"
...(?)
hvg.hu/vilag/20121108_Megkezdodott_a_Kinai_Kommunista_Part_kong

Végül pedig adjuk vissza a Kulcsokat....
és dobjuk be a kulcsot...
(???????)

"Azáltal, hogy a püspöki konferenciákra ruházzák át a hittant érintő döntéseket egy olyan pápa mellett, akit az ökumenizmus garanciájának funkciójára redukálnak, egy bölcs aggá, aki tanácsokat ad csupán. Talán még működőképes is lehet ez a rendszer?

Csakhogy a pápa ezen akciójával lerombolja a pápaságot. Az biztos, hogy a világ ezt az új, az előzőtől teljesen különböző egyházat el fogja tudni fogadni, és azt is tudni fogja, hogy hogyan közelítsen hozzá. Ezután már csak azt kellene megérteni, mi marad akkor az előző egyházból, a mi egyházunkból. (...)...?

A pápa mindent egy teljességgel kiszámíthatatlan és szellemileg definiálatlan síkra helyez, ahol a struktúráknak nincs többé semmilyen jelentőségük, és a tekintélyt egy minimumra redukálják. Egy síkra, melyen a hitigazságok megőrzése és a szent liturgia a nárcizmus és álszent külsőségek bálványimádó karikatúrává redukálódnak.

Egy síkra, melyen általánosságban a másikra való odafigyelés és a másik elismerése, és a dialektikus viszony válik az evangelizáció centrális súlypontjává.

Drámai módon – vagyis bizonyos teatralitással – a pápa odáig megy, hogy lemond az előjogairól. Azáltal, hogy saját tekintélyét relativizálja, ahhoz az uralkodóhoz lesz hasonlatossá, aki hatalmát azzal a céllal gyakorolja, hogy azt lerombolja vagy másoknak szétossza, aki saját tekintélyét csak azzal a céllal fogadja el, hogy azt felszámolhassa. Ez mind nagyon szépen és alázatosan hangzik, ha ez az alázat abból állna, hogy nem változtat meg semmit abból, amit kapott. Nem pedig a pápaság intézményét gyengíteni azzal az ürüggyel, hogy ezzel a kor állítólagos szükségleteinek kell megfelelni. Ez a pápaság relativizálását és historizálását jelenti, és egyúttal azt is, hogy az elmúlt évszázadok vagy évek pápaságát az isteni intézmény elleni autentikus árulás egy fajtává értékeli át. Azt jelenti, hogy ki akarja jelenteni, hogy minden, ami eddig volt, egyedül a világra és annak szükségszerűségére lett kialakítva. És mivel a világ változik, a pápaságnak is változnia kell.

Érdekes megállapítani, hogy a pápa minden potenciális kritikát elintéz azzal a kijelentéssel, hogy az igazi keresztény egyúttal vidám keresztény............"

www.katholisches.info/2013/11/27/franziskus-der-papst-der-das-papsttum-abschafft-die-revolution-die-die-kardinaele-wollten/

AZ EGYHÁZ UTOLSÓ PRÓBATÉTELE

675 Krisztus eljövetele előtt az Egyháznak át kell mennie egy utolsó próbatételen, mely sokak hitét meg fogja ingatni. [639] Az üldözés, mely kíséri az Egyház földi zarándokútját, [640] fölfedi a "gonoszság misztériumát" egy vallási megtévesztés formájában, mely az embereknek problémáik látszólagos megoldását kínálja föl cserében azért, hogy elpártolnak az igazságtól......

www.katolikus.hu/kek/kek00624.html#N112

studiorum 2014.04.02. 14:38:13

@YganA: A valóság, az eszme megvalósulása. Mit akarok ezzel mondani? Eszme nélkül nincs valóság! A potencia hordja magában a megvalósultság lehetőségét az anyagi és teremtett szellemi világban. A következmény nem létezhet előzmény nélkül. Az utóbbi metafizikai sorrendben előbbre van. A személyek és dolgok tökéletességének foka Istenhez való kapcsolatuk mértékéhez van kötve.

YganA 2014.04.02. 20:57:24

@studiorum: Az első mondatoddal egyetértek. Tehát az eszme a jobb láb, amivel el lehet indulni a kályhától. Ettől kezdve viszont a bal láb nélkül nincs tánc. Egy-két, egy-két,...

Ha elveszítjük a valóság visszacsatolását, az űrök zűrjében köthetünk ki, amint az már a történelemben oly sokszor előfordult.

Utolsó mondatoddal is egyetértek. Legföljebb azon kéne töprengenünk még, mi is lehet az Istennel való kapcsolat mértékének mértékegysége.

studiorum 2014.04.03. 00:56:03

@YganA: Értelmes teremtményeknél a szeretet nagysága, a lelki tökéletesség foka.

YganA 2014.04.03. 11:23:45

@studiorum: "a lelki tökéletesség foka.". Nos, itt vagyok elbizonytalanodva. Hol a fokmérő? Embernél? Istennél?

2014.04.03. 11:34:55

@YganA:
szerintem az a lelki tökéletesség legmagasabb foka amikoris az ember szíve legmélyéből indittatást érezvén így képes fohászkodni:
- Legyen meg a Te akaratod...

studiorum 2014.04.05. 12:01:33

@YganA: Izrael misztériuma tökéletesen megválaszolta nekem feltett kérdésedre.

Hogy Istennek mi a "fokmérője", annak titkába ember bele nem láthat, így lehetetlen erre válaszolni. "Ítéleteid súlyosak és kifürkészhetetlenek, azért estek tévedésbe a javíthatatlan lelkek." (Bölcs 1, 17)

studiorum 2014.04.05. 12:58:23

@studiorum: (megválaszolta = megválaszolt)

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2014.04.11. 18:42:13

Üdvözletem Mindenkinek!

"Az idő fontosabb, mint a tér" - erről megboldogult édesapám tréfája jut eszembe, mely szerint szorosabb az összefüggés tér és idő között:

- Gyerekek, ismeritek Einstein tér-idő összefüggés elméletét? - kérdi ő.
- ??? - nézünk bambán mi.
- Ha jó idő van, sokan vannak a téren.

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2014.04.11. 18:46:27

@YganA: @studiorum: @Izrael misztériuma:
A föntiek mellett, kicsit komolyabbra fordítva a dolgot örömmel olvastam a kommentjeiteket. Idő hiányában most nem részletezem, de ha pár percre is, jó volt erre a fórumra visszatérni. :)
süti beállítások módosítása